20/09/2009 05:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Επικούρειος πραγματικότητα και οι πισώπλατες προεκλογικές μαχαιριές στον ΣαμαράΔεκαετίες τώρα, από μικρό παιδί θυμάμαι να γίνονται ομηρικοί καυγάδες ανάμεσα στους Μεσσήνιους και του Ηλείους για το εάν ανήκει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στους μεν ή στους δε. Ως γνωστόν, πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, αποφάσισε την υπηρεσιακή μεταγωγή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην Ολυμπία, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας. Ανεξαρτήτως των τοπικιστικών «φανατισμών», το πρόβλημα είναι ότι ναι μεν ο ναός βρισκόταν διοικητικά εντός των ορίων της Μεσσηνίας, αλλά η αρχαιολογική αρμοδιότητα ανήκε παλαιότερα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου - Ηλείας-Μεσσηνίας και κατόπιν στην Ηλεία. Το πραγματικό πρόβλημα όμως, τόσο για τους Μεσσήνιους όσο και για τους Ηλείους, είναι ότι αυτό το αρχαίο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, σχεδόν μικρότερο αντίγραφο του Παρθενώνα, φτιαγμένο όμως, όχι με μάρμαρο αλλά από τοπική πέτρα, είναι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Αρκαδικό μνημείο. Φτιάχτηκε από την πόλη Φιγαλεία, η οποία ήταν Αρκαδική. Η περιοχή Φιγαλεία σήμερα βρίσκεται στην Ηλεία.

Μέχρι το 1938-39 διοικητικά ο Επικούρειος βρισκόταν εντός των ορίων της Ανδρίτσαινας. Μετά υπήχθη στο δημοτικό διαμέρισμα Σκληρού Μεσσηνίας, στο οποίο ανήκει έως σήμερα. Ο ναός είναι πολύ κοντά στην πανέμορφη Ανδρίτσαινα, της οποίας σήμερα Δήμαρχος είναι ο πολύ φίλος, εντιμότατος και ικανότατος, Τρύφων Αθανασόπουλος. Η Ανδρίτσαινα, ως γνωστόν, έχει κάνει σύμβολό της το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και τον διαφημίζει ως τουριστικό προορισμό που πάει «πακέτο» με την κωμόπολη. Το 2007, όταν δημιουργήθηκε ξεχωριστή Εφορεία Μεσσηνίας, άρχισε ο προβληματισμός για να ενταχθεί σε αυτήν. Με βάση τους χάρτες της περιοχής, η UNESCO, η οποία έχει ανακηρύξει το ναό παγκόσμιο αρχιτεκτονικό μνημείο, ενέκρινε εδώ και αρκετά χρόνια την ένταξή του –διοικητικά- στη Μεσσηνία. Το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει το ΠΑΣΟΚ πριν από χρόνια, εντάσσοντάς το στη Μεσσηνία, αλλά διατηρώντας το παράλληλα στην Ηλεία (κάτι τέτοιες Σολομώντειες λύσεις μόνον τον ΠΑΣΟΚ είναι εις θέσιν να βρει). Τελικώς, τώρα το έκανε ως υπουργός Πολιτισμού, ο Α. Σαμαράς.

Ξέχωρα από κενούς τοπικισμούς, και για το εάν τον έκτισαν οι αρχαίοι Μεσσήνιοι ή οι Ηλείοι, πράγμα για το οποίο οι μόνοι αρμόδιοι για να μιλήσουν είναι οι αρχαιολόγοι, προφανώς και οι δύο νομοί έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν έναν προορισμό, ο οποίος προσελκύει τουρίστες και δίδει εισοδήματα στους ντόπιους.

Αλλά το να σκέφτονται κάποιοι λες και οι δύο Νομοί είναι δύο διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά σύνορα, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Εξίσου εκ του πονηρού, είναι να ανακινείται ένα τέτοιο θέμα ως αιχμή κριτικής –από νεοδημοκράτη βουλευτή της Ηλείας, μάλιστα- κατά του Α. Σαμαρά. Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστές οι σχέσεις του Ηλείου βουλευτή με γνωστή πολιτική οικογένεια της ΝΔ που κάθε άλλο παρά συμπαθεί τον κ.Σαμαρά. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Πολιτισμού, ετοίμαζε να προωθήσει το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά τον πρόλαβε η εξαγγελία των πρόωρων εκλογών και γι αυτό επέσπευσε τις διαδικασίες ένταξης του ναού.

Τέλος, είναι σκόπιμο και θεμιτό για τη Νότιο Πελοπόννησο να αναβαθμιστεί επιτέλους αρχαιολογικά και ο Νομός Μεσσηνίας. Η θεαματική δουλειά που έχει γίνει στην αρχαία Μεσσήνη, αλλά και η κατασκευή –ελπίζουμε σύντομα- του νέου Μουσείου, θα δώσει τεράστια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η ένταξη του Επικούρειου Απόλλωνα συμβάλλει σε αυτά. Άλλωστε, η Ηλεία χάρις κυρίως στην διεθνή ακτινοβολία της αρχαίας Ολυμπίας, θα έχει πάντα το κυρίαρχο αρχαιολογικό μερίδιο στην περιοχή.

 Καλαματιανός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αντί avatar
  αντί 20/09/2009 10:44:55

  Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι ένας πανέμορφος ναός και το έργο αναστήλωσής τους είναι τεράστιο και δαπανηρό. Δεν γνωρίζω αν προχωράει καλα.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/09/2009 11:00:14

  Μάλλον δεν θέλω να καταλάβω....
  Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν οι τοπικές έριδες ή τα συμφέροντα των πολιτικάντηδων, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τα μνημεία της χώρας, τον ζωντανό συνδετικό κρίκο του σήμερα με το εχθές.
  Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η συντήρηση η διαχείριση και η προβολή της ιστορικής μας πορείας και παρουσίας.
  Εδώ έχουμε ένα παιχνίδι συγκρούσεων, μεταξύ αντίπαλων ομάδων.
  Χωρίς να υποστηρίζω κανέναν ρωτώ:

  -ήταν η όχι αφορμή η "μεταφορά" του μνημείου;
  -γιατί να γίνει τώρα; Ο κ Σαμαράς είναι Υπουργός εδώ και 8+ μήνες. Όσο ηλίθιο ή πολιτικά άστοχο, είναι να φωνάζουν για την υπαγωγή στη Μεσσηνία ή την παραμονή στην Ηλεία, άλλο τόσο μη πολιτικά ορθό είναι ο χρόνος της "μεταφοράς", σε προεκλογική περίοδο.
  -δεν μπορώ να φανταστώ ότι από τα χιλιάδες μνημεία είναι το μόνο που είχε χωροταξική αστοχία για το που πρέπει να ανήκει διοικητικά. Τα Κύθηρα πχ δεν ανήκουν στη Σπάρτη αλλά στις Υπηρεσίες της Αττικής....
  Αν ήταν να προχωρήσει σε αλλαγές θα έπρεπε να είναι συνολικές και όχι αποσπασματικές ή επιλεκτικές.

  Συμπέρασμα:

  -όσο "δίκαιο" έχουν αυτοί που φωνάζουν άλλο τόσο "δίκαιο" έχουν και αυτοί που ενεργούν
  -τα μνημεία, ο φυσικός ή ορυκτός πλούτος κλπ δεν ανήκουν στους φεουδάρχες κάθε περιοχής, για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, αλλά σε όλους.
  -όποιος διάβαζε λίγη Ιστορία θα έβλεπε ότι "συνδετικά" η καταγωγή του Ναού είναι από την Αρκαδία (Αχαιός είμαι, οπότε μην αρχίσουμε τα τοπικιστικά πάλι)
  -σε όλες τις χώρες με αυτά τα θέματα ασχολούνται οι Υπηρεσίες, στην φεουδαρχική μας χώρα ο κάθε πολιτικός που κοιτά την εκλογική περιφέρεια κατά την Μαυρογιαλούρια ρήση.
  -όπως ξανά είπα μου αρέσει η σύμπνοια, το ομαδικό πνεύμα και η διαχείριση κρίσεων σε ένα κόμμα που επιζητεί την εξουσία

 3. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 20/09/2009 11:11:09

  Είναι προφανές ότι το θέμα είναι γελοίο και ο μόνος λόγος που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας είναι οι εσωκομματικές σκοπιμότητες της Νέας Δημοκρατίας. Άλλη δουλειά δεν είχαν αυτοί οι Ηλείοι βουλευτές λίγες μέρες πριν τις εκλογές; Και ο Σαμαράς; Δεν είναι αστείο που ο με καλές πιθανότητες μελλοντικός αρχηγός του κόμματος ασχολείται με τέτοια μαυρογιαλουρικά;

 4. Helmut avatar
  Helmut 21/09/2009 00:29:56

  Εν τω μεταξύ, το αριστούργημα που λέγεται Ναός του Επικούριου Απόλλωνα αργοπεθαίνει... Και άραγε όταν καταρρεύσει λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας θα έχει καμία σημασία αν φταίνε οι Αρκάδιοι ή η Μεσσήνιοι ή οι Ηλείοι;

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 21/09/2009 00:41:43

  Ο Επικούρειος Απόλλωνας είναι, όντως, αρκαδικό μνημείο, φτιαγμένο από τους αρχαίους Αρκάδες. Ανεξαρτήτως λοιπόν των γεωγραφικών συντεταγμένων και των διοικητικών ορίων, είναι παράλογο κάτι που έφτιαξαν οι Αρκάδες και έχει περάσει στη γειτονική Ηλεία, να "μετακομίζει" και πάλι στη Μεσσηνία. Είναι, απλώς, παράλογο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.