#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2013 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα της τεχνολογίας και της κομματικής μούχλας

Οι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που κατακτούν τις διεθνείς αγορές και οι παρατρεχάμενοι των κομματικών γραφείων που βαφτίζονται «μάνατζερ»Πολλοί ήταν αυτοί που λοιδόρησαν την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα έχει παντού δωρεάν ασύρματο Ιντερνετ. Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από την επανακρατικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και το διορισμό όσων υπαλλήλων τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα της τρομακτικής ύφεσης και ανεργίας αναπτύσσεται αθόρυβα αλλά με ταχύτατους ρυθμούς ένας κλάδος υψηλής τεχνολογίας, που πλέον προσελκύει διεθνή κεφάλαια. Ευτυχώς, ακόμη το Δημόσιο δεν έχει ανακαλύψει τη νέα γενιά αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών για να τους επιβάλει φόρο «καινοτομίας» ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να ονομάσει το hi-tech χαράτσι.

Συγκρατήστε νούμερα: Οι εταιρίες τεχνολογίας που ασχολούνται με τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας έχουν κύκλο εργασιών 900 εκατομμύρια ευρώ, απασχολούν 4.000 εργαζομεέους και τρέχουν με ρυθμό αύξησης παραγωγής 30% ετησίως! Οπως δήλωσε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο euroday.gr ο κ. Μάρκος Βερέμης, ιδρυτής της Upstreamsystems, που είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως στον τομέα του mobile marketing, οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου, αν και έχουν διεθνή δραστηριότητα, επιλέγουν ως έδρα την Ελλάδα γιατί το κύριο αντικείμενο είναι η παραγωγή λογισμικού και η χώρα μας διαθέτει καλούς μηχανικούς και προγραμματιστές. Οι περισσότεροι μέτοχοι των εταιριών ξεκίνησαν από τα «υπόγεια» των σπιτιών τους έχοντας μία καλή ιδέα, την οποία έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά κεφάλαια, που ποντάρουν στην έρευνα και την καινοτομία. Ετσι δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους επιστήμονες, που σήμερα ψάχνουν την τύχη τους στις αγγελίες για δουλειές του εξωτερικού. Να, λοιπόν, μία φωτεινή εξαίρεση στην οικονομία του Μνημονίου, αλλά και μία μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να στρέψει τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι οι τεχνολογικές εφαρμογές. Αυτή είναι η Ελλάδα που χρειαζόμαστε.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι νέοι διοικητές νοσοκομείων. Αυτή την περίοδο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να πραγματοποιήσει την πιο δύσκολη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Θα περίμενε κανείς ότι τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων που χειρίσθηκαν τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών θα επέλεγαν τους καλύτερους. Αυτούς που έχουν εμπειρία σε διοίκηση επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης. Το αποτέλεσμα των κομματικών διεργασιών ήταν θλιβερό. Οι νέες διοικήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της κομματικής μούχλας έναντι της αξιοκρατίας. Αντικαταστάθηκαν ακόμη και στελέχη που προσέφεραν έργο στα νοσοκομεία τα οποία υπηρέτησαν. Αλήθεια, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βρει μία ντουζίνα νέων ανθρώπων από την αγορά που θα έμπαιναν στη μάχη για να πετύχουν το σχεδόν ακατόρθωτο. Να καταφέρουν τα νοσοκομεία να παρέχουν στοιχειώδεις υπηρεσίας Υγείας με μειωμένα κονδύλια. Αντί για μάνατζερ, επελέγησαν συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και παρατρεχάμενοι των κομματικών γραφείων. Θα είχε ενδιαφέρον να αναρτηθούν όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων για να δούμε τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι νέοι διοικητές. Και αυτό δυστυχώς δεν συνέβη μόνο στα νοσοκομεία, αλλά, όπως πληροφορούμαι, σε όλες σχεδόν τις θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού. Γιατί όμως επικρατούν οι μέτριοι; Δύο είναι οι βασικοί λόγοι, όπως τους εξήγησε κυβερνητικό στέλεχος. Ο πρώτος είναι η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας (γιατί το ΠΑΣΟΚ διαθέτει επαγγελματικό στρατό) να βρει στελέχη που να μπορούν να προχωρήσουν το μεταρρυθμιστικό της έργο. Ο δεύτερος είναι ότι αυτοί που αποφασίζουν τις τοποθετήσεις έχουν βιογραφικά χειρότερα από τα πρόσωπα που επιλέγουν. Ετσι όμως σαμποτάρεται το έργο της κυβέρνησης. Κάθε αναξιοκρατική επιλογή θα συνοδευθεί από άστοχες και δαπανηρές αποφάσεις. Κάποτε πρέπει να θριαμβεύσουν η λογική και η αξιοκρατία από την κομματική επιρροή. Οπως συμβαίνει με τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, που δικαίως επιδοκιμάζει ο κ. Σαμαράς και τις πρακτικές του πρέπει να υιοθετήσει ο δημόσιος τομέας.

Από τον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 10/11/2013 12:10:43

  "Το αποτέλεσμα των κομματικών διεργασιών ήταν θλιβερό. "

  Ετσι ήταν πάντα σε όλα. Ανίδεοι επέλεγαν ανίκανους. Η ανεπάρκεια είναι προσόν στην Ελλάδα.

 2. Destro33 avatar
  Destro33 10/11/2013 12:16:37

  πιτόγυρα και καφετέριες ανοίγουν όλοι.

 3. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 10/11/2013 12:28:54

  ΕΧΕΤΕΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!!!
  Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά έναν απο τους επιλεγέντες νέους διοικητέςτων νοσοκομείων.Ο άνθρωπος είναι παντελώς ακατάλληλος. Αποτυχών στην επαγγελματικήτου ζωή σε όλα.Πλην όμως κομματικός παρατρεχάμενος.Αυτά τα φαινόμενα δεν προμηνύουν
  τίποτα καλό.Η περίοδος που διανύουμε αντιστοιχεί με πόλεμο. Εχουμε έναν άριστο στρατηγό, τον Σαμαρά, και 1-2 επιτελείς ικανούς, όμως τα ανώτερα, μεσαία και κατώτερα στελέχη είναι για τα μπαζα. Κερδίζεται πόλεμος έτσι? Οταν το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης είναι ανεπαρκές,βουτηγμένο στη διαφθορά,χωρίς παιδεία, ακατάλληλο και απρόθυμο να δουλεψςει. Προσωπικά είμαι απογοητευμένος.

 4. Νεύτων avatar
  Νεύτων 10/11/2013 12:36:58

  "Δύο είναι οι βασικοί λόγοι, όπως τους εξήγησε κυβερνητικό στέλεχος. Ο πρώτος είναι η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας (γιατί το ΠΑΣΟΚ διαθέτει επαγγελματικό στρατό) να βρει στελέχη που να μπορούν να προχωρήσουν το μεταρρυθμιστικό της έργο."

  Δεν ισχύει ο πρώτος λόγος. Και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό! Υπάρχουν στελέχη στη ΝΔ και την ευρύτερη δεξιά, τα οποία είναι και ικανότατα και έχουν θέληση και όρεξη να συνεισφέρουν. Αλλά δυστυχώς τα παρακάτω:
  1. Δεινοσαυρικές νοοτροπίες μέσα στο κόμμα της ΝΔ
  2. Η ηλικιακή τρομοκρατία μιας γενιάς που έφερε τα πράγματα στο σημείο αυτό, και αρνείται να δώσει τα ηνία στην νέα γενιά που έχει φρέσκιες και κυρίως ΑΠΟΣΟΒΙΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ιδέες
  3. Η παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ στους κρατικούς μηχανισμούς, σε κάθε επίπεδο
  4. Η επικυριαρχία τοπικών παραγόντων και παραγοντίσκων, σε κάθε περιφέρεια, νομό, πόλη, χωριό, όλοι τους βγαλμένοι μέσα από μία ΤΑ η οποία όσο περνάει ο καιρός φαίνεται όλο και πιο "λίγη" αποδεικνύεται
  5. Η εμφάνιση χαμελαιόντων "σοφών", πολύξερων και "σπουδαγμένων" που αλλάζουν χρώμα την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, δείχνοντας την απίστευτη ικανότητά τους να επιπλέουν κάθε φορά στο νέο καθεστώς και να αρπάζουν θέσεις
  βάζουν σε αφάνεια όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα ήθελαν να βοηθήσουν την Πατρίδα τους. Αλλά βλέπετε, εδώ ακριβώς είναι το θέμα: την Πατρίδα τους και όχι το εγώ τους και την αυτοπροβολή τους μέσα στην αέναη μπουρδολογία και μπαρουφολογία... Ααα, και απραξία!

 5. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 10/11/2013 13:34:22

  Επειδή έχει περιορισθεί πολύ το περιθώριο ρουσφετιών, οι θέσεις διοικητών και υποδιοικητών είναι πλέον το πιο δελεαστικό.
  Το δημόσιο έχει στελέχη για να διοικήσουν τα νοσοκομεία. Προϊστάμενους και διευθυντές των υπουργείων και των περιφερειών, και του στρατού, και της θέμιδος, και της αστυνομίας και των πανεπιστημίων και της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης -αρκεί να είναι απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης, στην οποία αποκτάνε τα κατάλληλα εργαλεία ΚΑΙ για την διοίκηση νοσοκομείων. Να τους μεταθέσει αναβαθμίζοντάς τους και όχι να τους συνταξιοδοτεί στα πενήντα!
  Πρέπει να είναι η τελευταία φορά που προκηρύσσονται θέσεις διοικητών. Όσοι δεν πιάσουν τους στόχους τους τέλη του 2014, να παυθούν άμεσα και χωρίς αποζημίωση και να τους αντικαταστήσει άμεσα με ενεργά στελέχη του δημοσίου.
  Και όχι με στελέχη από την αγορά, τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας της αγοράς δεν έχουν κουλτούρα δημοσίου συμφέροντος και επ΄ ουδενί δεν έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία που παρέχει στους δημοσίους υπαλλήλους η πανθομολογουμένως πιο δύσκολη σχολή στη χώρα μας, μετά την σχολή πολέμου, η σχολή δημόσιας διοίκησης.

 6. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 10/11/2013 19:58:30

  > η πανθομολογουμένως πιο δύσκολη σχολή στη χώρα μας, μετά την σχολή πολέμου, η σχολή δημόσιας διοίκησης

  Μπορείτε να παραπέμψετε σε κάποιες πηγές που να θεμελιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό σας; Ακούγεται υπερβολικός.

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ Αντίθεσις 10/11/2013 21:08:35

   έχει τις πιο δύσκολες εξετάσεις εισαγωγής στην σχολή, ένα καλά φυλαγμένο ακριβοθώρητο διαμαντάκι του δημοσίου τομέα, πρωτοπόρο στις σπουδές διοίκησης στον τόπο μας.
   μπορείς να ρωτήσεις ή δες ως δείγμα μια προσωπική εμπειρία εδώ:
   http://www.acrobase.gr/showthread.php?t=32459

   Αν μιλάμε για την Ανωτάτη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, έχει δώσει εξετάσεις και έχει πετύχει πολύ στενό συγγενικό μου πρόσωπο.

   Μπορώ να σου πω απλά μερικά πράγματα.
   Είναι πολύ δύσκολη η επιλογή, συνήθως δίνουν 5-7000 και παίρνουν κάπου 120 άτομα, θέλει πολύ διάβασμα για να περάσεις, με απλά λόγια αν έχεις ανώτατο δίπλωμα (απολύτως απαραίτητο) θα πρέπει για 8 έως 10 μήνες να διαβάσεις του σκοτωμού, να πας στα ειδικά φροντιστήρια κοκ

   Ο ανταγωνισμός είναι πολύ δύσκολος και περνάνε μόνο οι ΠΟΛΥ ΠΟΛΎ διαβασμένοι. Ξεχνάμε εδώ τα βύσματα και τα πολιτικά μέσα, ίσως να είναι ο πιο αδιάβλητος διαγωνισμός του Δημοσίου.

   Φυσικά αν τα καταφέρεις μπαίνεις και 2 χρόνια περίπου στην σχολή, στην διάρκεια της φοίτησης θεωρείσαι δημόσιος υπάλληλος, παίρνεις περίπου 1000 ευρω τον μηνα μισθό και όταν τελειώσεις ανεβαίνει στην βαθμίδα Β την δημόσιας διοίκησης που σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου 5-6 βαθμούς υποδεέστερων βαθμίδων.

   Στο ξαναλέω αν δεν ρίξεις το διάβασμα της ζωής σου και αν δεν εξαφανιστείς για κάμποσο χρόνο καλύτερα να μην πας να δώσεις.
   __________________

 7. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 10/11/2013 21:14:19

  η φετινή προκήρυξη:
  οι εξετάσεις γίνανε αυτό το σαββατοκύριακο και θα εισαχθούν 100 άτομα μόνον.
  όλα αυτά τα χρόνια με 1οο αποφοίτους κάθε χρόνο, το δημόσιο έχει στην διάθεσή του τουλάχιστον 3000 έτοιμους διοικητές νοσοκομείων.


  Εισαγωγικός Διαγωνισμός 2013 στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
  Πέμ, 05/09/2013 - 09:46
  Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), ο 23ος διαγωνισμός για την εισαγωγή 100 ατόμων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) πρόκειται να διεξαχθεί στην Αθήνα στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2013.  Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται, από τις 10 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά, μέσω του ιστοτόπου του ΕΚΔΔΑ www.ekdd.gr, τα στοιχεία τους στην αίτηση συμμετοχής, η οποία, υπογεγραμμένη και μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πρέπει να ταχυδρομηθεί επί αποδείξει ή να κατατεθεί αυτοπροσώπως στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, γραφείο 510, 5ος όροφος, Πειραιώς 211, 177 78, Ταύρος και ώρες από 09:00 έως 15:00.

  Το προκαταρκτικό στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων στα ακόλουθα υποχρεωτικά μαθήματα και στις παρακάτω ημερομηνίες:

  Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους: Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013
  Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική: Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013
  Οι ώρες και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν στους/ις ενδιαφερόμενους/ες με νεότερη ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στο κτίριο και στον ιστότοπο του ΕΚΔΔΑ.

  Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη της ΚΕΕ.

 8. ΠΑΛΛΗΞ avatar
  ΠΑΛΛΗΞ 11/11/2013 18:36:20

  λάθος..."η χώρα μας διαθέτει καλούς μηχανικούς και προγραμματιστές" σωστό...η χώρα μας διαθέτει καλούς και φθηνούς μηχανικούς και προγραμματιστές που μιλάνε καλά αγγλικά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.