#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2013 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα της κρίσης πληρώνει και το γαλλικό "Μάλι";Στις 20 Δεκεμβρίου 2012, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε ομόφωνα απόφαση (UNSCR 2085), για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι από γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική τάξη και η εδαφική ακεραιότητα του.

Περίπου 20 ημέρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα για αποστολή γαλλικών δυνάμεων. Έτσι στις 11 Ιανουαρίου 2013, η γαλλική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε τις πρώτες επιθέσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι υποχώρησαν από τις στρατηγικές θέσεις που κατείχαν στο κεντρικό Μάλι και αποτράπηκε η επέλασή τους προς το νότο.

Το τρέχον χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη γαλλική επιχείρηση, που στόχο έχει την αναχαίτιση των ισλαμιστών ανταρτών και την αποκατάσταση της σταθερότητας στο Μάλι, που ήταν στο παρελθόν γαλλική αποικία.

Τα γεγονότα αυτά δεν άφησαν αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και τα  27 κράτη-μέλη της συμφώνησαν στη συγκρότηση αποστολής για την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (EU Training Mission Mali).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι θα συνδράμουν στην εκπαίδευση των δυνάμεων των αφρικανικών χωρών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή. Στην αποστολή της ΕΕ θα συμμετάσχουν συνολικά περί τους 200 εκπαιδευτές καθώς και προσωπικό ασφαλείας. Η «EU Training Mission Mali (EUTM)» θα έχει αναπτυχθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα αποτελείται από δύναμη 450 ανδρών συνολικά, με Γάλλο διοικητή και έδρα το Bamako, για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι.

Γεγονός είναι, ότι η Γαλλία κατάφερε στην περίπτωση του Μάλι να εμπλέξει ενεργά την ΕΕ. Το κόστος της «EUTM» θα καλυφθεί από την κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ και αυτή η απόφαση βρίσκει σύμφωνη τη Χώρα μας. Η ενδεχόμενη αποστολή στελεχών του Στρατού Ξηράς, αποτελεί επιπλέον παροχή στην επιχείρηση της ΕΕ και θα πρέπει να σταθμίσουμε το κόστος και το όφελος από αυτή.

Η Γαλλία έχει άμεσα συμφέροντα στην περιοχή των επιχειρήσεων , γιατί στον γειτονικό Νίγηρα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις τις γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Αρίβα και το Μάλι είναι η 3η στη σειρά χώρα παραγωγής χρυσού στην Αφρική, διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στο βορρά - επίκεντρο της διαμάχης - διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.

Η Ελλάδα εφόσον αποφασίσει να συμμετέχει - με προσωπικό- στην «EUTM» δεν θα πρέπει να περιορισθεί στοχεύοντας μόνο στην αύξηση του διπλωματικού της κεφαλαίου μεταξύ των εταίρων της στην ΕΕ. Η Χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει λίγο πιο κάτω και να ζητήσει χειροπιαστή υποστήριξη για την δύσκολη κρίση που περνά. Οι εταίροι μας στην ΕΕ θα πρέπει να καταλάβουν, ότι η σκληρά δοκιμαζόμενη- από την κρίση-  Ελλάδα προσπαθεί από το υστέρημα της να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εταίρων της- κοινή χρηματοδότηση- και επιπλέον να διαθέσει στελέχη στην «EUTM» που, ας μη κρυβόμαστε, έχει ουσιαστικά σκοπό την υποστήριξη των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή.

Αντιαμυντικός              

 

ΥΓ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται, άλλη μία φορά, να ενισχύσουν την θέση της Χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι αποφασίζοντες για την τύχη τους και να τους εξασφαλίσουν, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, τη θέση που τους αρμόζει ανάλογα με το έργο που παρέχουν, γιατί κράτος χωρίς στρατιωτική ισχύ δεν μπορεί να επιβιώσει στο σημερινό διεθνές σύστημα. Επομένως, οι κυβερνόντες θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της βάσης της κρατικής υπόστασης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και στη συνέχεια όλα τα άλλα που είναι εποικοδομήματα της βάσης αυτής.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. parsifal avatar
  parsifal 30/01/2013 11:43:38

  Λαικίστικο αρθρο που παραβλέπει την διάσταση "διεθνής τρομοκρατία" στο ΜΑλί και στο Sahel εν γένει.
  Εγραψα μάλλον πρώτος εδώ μέσα για το ουράνιο του Μαλί και του Νίγηρα, πρώτη υλη για την AREVA που τροφοδοτεί την ΓΑλλία με το 80 % της ηλεκτρικής της ενέργειας. Δεν είναι ομως μόνο αυτό !
  Πόσο θέλωμε ενα Πακιστάν - Αφγανιστάν (αυτό το διασυνοριακό χάος που "φιλοξενεί" Ταλιμπάν, Αλ Κάιντα, Σαλαφιστές κλπ) με πρόσβαση στις ακτές της Μεσογείου ; Με κυκλώματα Αλγερινών και αλλων Μαγχρεμπινών Salafi Jihadi / Taqfiri ηδη εγκατεστημένα στην χώρα μας ;
  Εδώ πήγαμε στο Αφγανιστάν, κάτι χιλιάδες χλμ. μακριά μας. Δεν θα πάμε στο ΜΑλί (ως εκπαιδευτές) που εμπλέκεται αμεσα με την περιοχή μας και τις μεταναστευτικές ροές στις ακτές μας ;
  Για περισσότερα διαβάστε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ της περασμένης εβδομάδος σχετικό αρθρο.

  • Kράντωρ avatar
   Kράντωρ @ parsifal 30/01/2013 16:28:51

   Τι συμφέρον ἐχει η Ελλάς από τη συντήρηση της εδαφικής ακεραιότητος ενός κρατικού μορφώματος που κατασκεύασαν οι Γάλλοι;
   Όπως όλα τα αφρικανικά κράτη, έτσι και το Μάλι είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα άνευ ουδεμιάς φυλετικής και γεωγραφικής ενότητος. Μια ματιά στον χάρτη, το επιβεβαιώνει.
   Δεν κινδυνεύουμε από τους σαλαφιστές της ερήμου ,αλλά απο τους τοιούτους, που εισβάλλουν στην γή μας και περισσότερο απο αυτούς που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την εισβολή.
   Το Αζαουάντ οφέλιμο και δίκαιο είναι να διαμορφωθεί σε ανεξάρτητο κράτος καταλαμβάνοντας τις εκτάσεις του Β.Μάλι, Β.Νίγηρος και τμήματος Μαυριτανίας, Αλγερίας και Λιβύης.
   Τα συμφέροντα της « καναδικής» εταιρείας, που εκμεταλλεύται τα δυο χρυσωρυχεία δεν έχουν σχέση με ελληνικά συμφέροντα.
   Τα ημέτερα συμφέροντα στην Β.Αφρική συνίστανται στον επανελληνισμό της Κυρηναϊκής και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.

  • σκέπτομαι, άρα υπάρχω avatar
   σκέπτομαι, άρα υπάρχω @ parsifal 30/01/2013 20:14:33

   Τα μέτρα που σχολιάζετε, αγαπητοί άνωθεν συσχολιαστές, είναι μέτρα ΕΚΤΑΚΤΗΣ ανάγκης, που πάρθηκαν ενώ κατρακυλούσαμε στον γκρεμό!

   Σύμφωνοι. Όμως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν μέτρα έκτακτης ανάγκης από τη μεριά του κράτους (π.χ. με επιδιωκόμενη εσωτερική υποτίμηση 30-40%, θα έπρεπε να είχαν μειωθεί οι βουλευτές στους 200 που επιτρέπει το σύνταγμα, τα υπουργεία, οι φορείς, οι δημόσιες δαπάνες και οι φόροι επίσης κατά 30-40%, ενώ οι "εντιμότατοι φίλοι" στις λίστες Λαγκάρντ και παρόμοιες θα έπρεπε να έχουν χάσει τον ύπνο τους και την μισή περιουσία τους). Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα (ούτε καν στα προεκλογικά τους σχέδια). Η κυβέρνηση ΔΕΝ δείχνει ότι λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά σαν άλλη μια συνηθισμένη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, όταν χαϊδεύει αυτιά (προσλήψεις θυγατέρων αντί για απολύσεις στη βουλή, χαριστική πληρωμή μεγαλομπετατζήδων χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με χαριστική πράξη νομ. περιεχομένου, πώληση δημόσιων ακινήτων χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό).

   Κι έτσι οι επιχειρήσεις παίρνουν κι αυτές τα δικά τους μέτρα έκτακτης ανάγκης: μεταφέρουν σε μια νύχτα, τα κέρδη τους, την έδρα τους ή και τα δύο στο εξωτερικό, μέχρι να σταματήσει η κατρακύλα στο γκρεμό, για να περισώσουν ό,τι μπορεί πλέον να περισωθεί. Και όταν κάποιοι (χωρίς ένσημα οι περισσότεροι) βάλουν μυαλό και αλλάξει πορεία το καράβι καλώς να επιστρέψουν.

   Μονόπλευρα μέτρα έκτακτης ανάγκης και επίκληση πατριωτικού φρονήματος πάντα από τους άλλους, ίσως να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

   Ναι, να το φροντίσουμε ΟΛΟΙ το φυλλαράκι, μαζί και η κόρη Πολύδωρα μαζί και οι μεγαλομπετατζήδες. Τότε μάλιστα...

  • σκέπτομαι, άρα υπάρχω avatar
   σκέπτομαι, άρα υπάρχω @ parsifal 30/01/2013 20:49:56

   τα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν έχουν τόση σχέση με τους εκεί λαούς, όσο τα σύνορα ανατολικής και δυτικής Γερμανίας... Οι λαοί δεν είναι χάος, οι ιμπεριαλιστές που χάραξαν τα σύνορα φταίνε. (Το προηγούμενο σχόλιο να αγνοηθεί καθώς στάλθηκε κατά λάθος, προοριζόταν για άλλο άρθρο)

 2. Αριστείδης Δ. avatar
  Αριστείδης Δ. 30/01/2013 11:46:28

  Γιατί το Αμερικανικό Αφγανιστάν δεν το πληρώνουμε?
  Και το προσφυγικό όλης της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής?
  Για διακοπές μας έρχονται οι "λάθρο"?

 3. Σ. avatar
  Σ. 30/01/2013 12:59:15

  Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 3 αξιωματικούς του ΕΣ στην EUTM, αυτό είναι γνωστό αλλά εντέχνως παραλείπεται από το (κατά τα άλλα) εξαιρετικό άρθρο.

 4. android avatar
  android 30/01/2013 13:40:25

  Ειδικές δυνάμεις με A3G3 και ασημί απαστράπτον ρολόι υπάρχουν;;;

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ android 30/01/2013 17:51:14

   Υπάρχουν και ποζάρουν!!
   Τρέχουν οι μεγαλοϊμπεριαλιστές να κρατήσουν τις αποικίες τους, τρέχουμε κι εμείς ξωπίσω, μπας και γλύψουμε κάνα κοκαλάκι!

  • χρήστος avatar
   χρήστος @ android 30/01/2013 18:16:46

   χαχαχα καλό!

 5. Angeleyes avatar
  Angeleyes 30/01/2013 21:50:54

  Ετσι μπράβο λεβέντη μου.

 6. DebbyTant avatar
  DebbyTant 31/01/2013 06:05:05

  Εμεις οι γυναικες που μπορουμε να υποβαλουμε αιτηση για τη λεγεωνα των ξενων?
  Τι μισθο δινουν, πριμ κλπ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.