#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2012 20:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα στο κέντρο μιας αδυσώπητης σύγκρουσης ΗΠΑ-ΓερμανίαςΜια αδυσώπητη σύγκρουση έχει ξεκινήσει η Γερμανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την κρίση χρέους και την αντιμετώπισή της. Δυστυχώς, στη σύγκρουση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα έχει αυτό.

Όπως λέει ο σοφός λαός: Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια και η ελληνική οικονομία, όπως κι άλλες αδύναμες χώρες, μπορούν να παίξουν το ρόλο του βατράχου που κινδυνεύει να τον πατήσει κανένας βούβαλος.

Από την άλλη, ίσως η αντιπαράθεση αυτή να αποτελέσει την ευκαιρία για να βάλουν κάτω λύσεις οι ισχυροί που θα καλύπτουν το σύνολο του προβλήματος και όχι μεμονωμένα την Ελλάδα.

Όπως γράφαμε σε παλαιότερη ανάρτηση, η Ελλάδα με την ψήφιση του Μνημονίου πήρε ουσιαστικά παράταση στην παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένοντας μια συνολική λύση για την κρίση χρέους. Με τη χώρα μας χρεοκοπημένη και απομονωμένη, όπως ήθελε το λόμπι της δραχμής, θα χάναμε κάθε ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη λύση που, αργά ή γρήγορα θα έλθει.

Όμως, ο πόλεμος Βερολίνου – Ουάσιγκτον, που προσωποποιείται στους Σόιμπλε και Λαγκάρντ είναι αδυσώπητος καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να επικρατήσουν.

- Οι Γερμανοί δεν αποδέχονται πριν από τις δικές τους εκλογές κούρεμα του ελληνικού χρέους, το γνωστό OSI, και κρατάνε καθυστέρηση.

- Το ΔΝΤ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και μόνο με νέο κούρεμα μπορεί να δει φως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, από την πλευρά των Γερμανών ασκούνται πιέσεις στην Αθήνα να μη βιάζεται για τη δόση του δανείου και να μην συμπαραταχθεί με την αμερικανική πλευρά, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Τα μηνύματα που έρχονται από τον Β. Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση είναι να... είναι πιο φειδωλοί στις επαφές τους με το ΔΝΤ και να μην υιοθετούν την άποψή του που είναι εντελώς αντίθετη με του Βερολίνου. Αφήνουν να εννοηθεί μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξουν... συνέπειες.

Κι όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει άλλες ιστορικές περιόδους όπου η Ελλάδα έπρεπε να διαλέξει ,για παράδειγμα,αν θα πάει με τις συμμαχικές δυνάμεις ή με το ναζιστικό Άξονα Βερολίνου – Ρώμης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 12/11/2012 20:38:34

  Νὰ φοβερίζουν ὅσο θέλουν. Δοκιμάσαμε τὴν «ἄποψη τῆς Γερμανίας γιὰ τὴν διαχείριση τῆς κρίσης», τὸν λεγόμενο Μερκιαβελλισμός, καὶ ὁποιαδήποτε ἐνδεχόμενη διαφοροποίηση τῆς Ἀμερικῆς (χωρὶς πρόεδρο Ρόμνεϊ) μᾶλλον εἶναι πιὸ συμφέρουσα.

  Οἱ Γερμανοὶ δὲν ἔχουν φίλους καὶ συμμάχους στὴν διεθνῆ σκακιέρα. Βλέπουν τὸν ἑκάστοτε ἄλλο εἴτε ὡς ὑποτελῆ εἴτε ὡς ὑποψήφιο ὑποτελῆ.

 2. dim avatar
  dim 12/11/2012 20:45:16

  Σε μια πραγματική διαπραγμάτευση πρέπει και τα δύο μέρη να ορίσουν τα όρια του τι θεωρεί το κάθε μέρος ως “win situation”και τι “lose situation”

  Ας εξετάσουμε πρώτα τη δική μας πλευρά:

  100% Win Situation: Διαγραφή όλων των χρεών μας με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας, Νέα πακέτα δεκάδων δις ως επιχορηγήσεις για να πέσουν στην αγορά χωρίς την προϋπόθεση λήψης μέτρων λιτότητας από τη πλευρά μας, ώστε να μην πέσουν οι μισθοί και να ανέβουν μέσα από την ανάπτυξη τα έσοδα. (ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΛΟΦΑΣ, ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ)

  75% Win Situation: Διαγραφή μέρους των χρεών μας, τόση ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος μας. Νέα πακέτα δεκάδων δις για ανάπτυξη, με παράλληλη όμως λιτότητα με λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων… (ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ)

  50% - 50% Win – Lose: Η διαγραφή να είναι τόση ώστε να μη είναι βιώσιμο το χρέος μας και η αβεβαιότητα να παραμένει. Τα πακέτα να μην είναι τόσο ελκυστικά, και να είναι ίσα ισα τόσα ώστε απλά να εξαλείφουν τα σκληρά μέτρα, και το συνολικό αποτέλεσμα να είναι μηδενική ανάπτυξη… (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΔΕ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ)

  75% Lose Situation: Να έχουμε πάρει τα σκληρά μέτρα, να έχουμε μειώσει κάπως το χρέος με το κούρεμα του PSI, να μην μας δώσουνε όμως άλλη βοήθεια για ανάπτυξη, και να μείνουμε τελικά με τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, και με ένα χρέος που δεν θα γίνει τελικά βιώσιμο (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ)

  100% Lose Situation: Να διακοπεί μαχαίρι η χρηματοδότηση, να διαγράψουμε όλα τα χρέη μονομερώς, να βγούμε από το ευρώ, να πέσουμε σε υποβάθμιση 80% του βιοτικού μας επιπέδου, να οδηγηθούμε στην εξαθλίωση και τον εμφύλιο σπαραγμό (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)

  Πάμε τώρα στην άλλη πλευρά: Συνήθως ότι είναι 100% νίκη για το ένα μέρος, είναι 100% ήττα για το άλλο μέρος.. Πράγματι, το να μη κάνουμε εμείς τίποτα, και να μας τα χαρίσουνε όλα, να μας δώσουνε πακέτα για να συνεχίσουμε εμείς να έχουμε σπάταλο δημόσιο, προνόμια, υψηλόμισθους κλπ κλπ, είναι 100% ήττα για αυτούς, γιατί στην ουσία θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και σε άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες για παρόμοιες διεκδικήσεις υπό την αντίστοιχη απειλή κλπ κλπ…

  Αντίστοιχα, αν η επιδίωξη της μιας πλευράς οδηγεί έστω και πάνω από 50% σε lose situation την άλλη πλευρά, τότε δεν έχει κίνητρο η άλλη πλευρά να δεχθεί τη λύση αυτή, και έτσι είναι πιθανό να επιλέξει και η άλλη πλευρά μια στάση που τελικά θα οδηγήσει σε lose – lose situation και τις δυο πλευρές… Ένα τέτοιο σενάριο lose – lose είναι η επιδίωξη πχ της Ευρώπης για το μάξιμουμ, να οδηγήσει τη χώρα μας εκτός ευρώ, και έτσι τελικά να χάσει και η Ευρώπη από το ντόμινο που θα προκληθεί….

  Όταν επομένως οι παίκτες σκέφτονται ορθολογικά, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει συμφωνία σε μια win – lose situation, αλλά ουτε και σε μια lose - lose situation. Αρα οι επιδιώξεις του 100% win για οποιαδήποτε πλευρά είναι απλά ανέφικτες, ενώ είναι και μάλλον απίθανο να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα έχουν πχ και οι 2 πλευρές 75% lose - lose situation.

  Ποια είναι επομένως τα πιθανά σενάρια? Η μόνη πραγματικά ορθολογική συμπεριφορά και των δυο μερών είναι να καταλήξουν σε μια win – win situation και για τους δυο, έστω κι αν ο κάθε ένας από τα 2 μέρη δε θα πάρει το 100% των επιδιώξεων της. Αυτό είναι το σενάριο της συγκυβέρνησης, του 75% win – win situation και για τις δύο πλευρές. Απλά υπάρχει και το σενάριο του 50% - 50% δυστυχώς, λόγω της διχογνωμίας ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ…

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ dim 13/11/2012 00:46:10

   Ωραία ανάλυση.

  • alex23 avatar
   alex23 @ dim 13/11/2012 03:56:16

   το πρωτο σεναριο δεν υπαρχει ουσιαστικα..
   οχι μονο γιατι ειναι υψηλοτατου ρισκου απο μερους μας και προυποθετει οτι οι ξενοι δανειστες ειναι 'βλακες' και δεν μπορουν να πατησουν τα καταλληλα οικονομικα 'κουμπια' για να εκθεσουν την μπλοφα, αλλα και στο οτι θα αποδεχτουν εναν εκβιασμο απο κρατος μελος δημιουργωντας προδεδικασμενο και ανοιγωντας την ορεξη για παρομοιους εκβιασμους απο ιταλια και ισπανια που εχουν πολλαπλασιο χρεος, πορτογαλια,ιρλανδια και ποιος ξερει ποιους αλλους μετα(αγγλια ?)..
   για αυτο και δεν ειναι τρελοι να παρουν τετοιο ρισκο χαριζοντας μας τα παντα χωρις κοστος για εμας..

   • dim avatar
    dim @ alex23 13/11/2012 15:48:22

    Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ, ότι δεν πρέπει να υπάρχει η πρώτη επιδίωξη, έλα όμως που αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική με την οποία κινούνται από τη προεκλογική περίοδο και οι ΑΝΕΛ και ο Σύριζα... χωρίς να καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια μαξιμαλιστική επιδίωξη θα οδηγήσει ακριβώς στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας...

  • tan avatar
   tan @ dim 13/11/2012 10:37:25

   Πόθεν προκύπτει (τεχνο - οικονομικά) η 80% υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου στο τελευταίο σενάριο?

   Επειδή μας το λέει κάποιος αυθαίρετα χωρις τη πραγματοποίηση κάποιας σοβαρής μελέτης?

   Γιατί όχι 90% ή 99% ή 75% ή 60% ή 40% υποβάθμιση?

   • dim avatar
    dim @ tan 13/11/2012 15:40:07

    Άπειρες μελέτες υπάρχουν που εξηγούν ακριβώς πως με την υποτίμηση του νομίσματος, τον πληθωρισμό, και τον αποκλεισμό μας από τις αγορές και από χρήματα της Ε.Ε για ανάπτυξη, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, σε σύγκριση με το 2009 θα είναι 80%, και στο κάτω - κάτω αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι του Σύριζα... Απλά δεν παραδέχονται ότι επιδιώκουν την επιστροφή στη δραχμή, και θολώνουν τα νερά, δεν αμφισβητούν όμως τις καταστρεπτικές συνέπειες τις επιστροφής...

    Τώρα αν θα είναι τελικά 80%, ή 75% ή 85%, νομίζω ότι έχει πολύ μικρή σημασία, η ουσία είναι ότι θα βιώσουμε εξαθλίωση δεκαετιών, και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον εξαθλίωσης είναι πολύ πιθανό να έχουμε εσωτερικό σπαραγμό και εθνικές καταστροφές λόγω της διεθνής μας απομόνωσης...

  • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
   Σκεπτομενος προλεταριος @ dim 13/11/2012 14:04:16

   Καλη η αναλυση αλλα νομιζω πως πασχει σ ενα σημειο.Θεωρει δεδομενο πως οι δανειστες ειναι ενα ενιαιο μετωπο,χωρις διαφορετικα συμφεροντα και αναγκες η ισως οπως ειναι και προφανεστερο επιδιωξεις.

 3. elli avatar
  elli 12/11/2012 20:46:32

  Νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα για το ΟΧΙ των Ελλήνων.
  Οι ξένοι είναι αναξιόπιστοι, δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματα επειδή ξέρουν εξαρχής ότι το πρόγραμμα που έχουν επιβάλλει είναι αποτυχημένο.
  Απλά δεν περίμεναν ότι θα ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, που μόνο ένας τρελλός θα ψήφιζε, αλλά εμείς το κάναμε!!!
  Και τώρα ψάχνουν να βρουν άλλες δικαιολογίες για να μην δώσουν τα χρήματα, προκαλώντας κοινωνική και πολιτική αστάθεια, ωθώντας τη χώρα σιγά σιγά σε πιθανές νέες εκλογές, ώστε να έχουν μετά τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα απέτυχε!
  Αν τελικά αυτό θέλουν, να καταποντίσουν τη χώρα, να τους πάρουμε κι αυτούς μαζί! Πείτε ΟΧΙ σε όλα και ο κόσμος θα είναι μαζί σας. ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ!!

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ elli 12/11/2012 21:33:23

   Πῶς elli μου τῶρα πιά! Ἀφοῦ εἴπαμε ναί σέ ὅλα...

   • Factorx avatar
    Factorx @ Κυθήριος 12/11/2012 22:08:50

    Η πολιτική δεν είναι μαύρο ή άσπρο Κυθήριε, υπάρχουν και αλλες λύσεις και τιποτα δεν εχει κριθεί ακόμα
    http://www.antinews.gr/2012/11/10/188939/

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Factorx 12/11/2012 23:53:49

     Σ' αὐτό στηρίζομαι Φάκτορα,εὐχαριστῶ.

 4. alpha avatar
  alpha 12/11/2012 20:47:59

  Πολύ σωστά. Αυτή είναι η αληθινή πλευρά της σύγκρουσης. Και είναι προφανές οτι οι ΗΠΑ ήταν είναι και θα είναι ο ΙΣΧΥΡΟΣ, σ' αυτή τη σύγκρουση.Οι Γερμανοί απλά προσπαθούν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο. Αλλωστε τη Γερμανία την ελέγχουν απ' έξω με τις Υπερτράπεζες κι απο μέσα με τις βάσεις τους που δεν έφυγαν ούτε θα φύγουν ποτέ απο τη χώρα των ηττημένων. Απο πού κι ως πού ο κατάδικος θα φυλακίσει τους δεσμοφύλακές του? Οταν μάλιστα χάρη στους Αμερικάνους αποφεύγει την καταβολή και των δεδικασμένων αποζημιώσεων?
  Ετσι λοιπόν και τώρα έχοντας χρησιμοποιήσει τη μέρκελ και τους Γερμανούς ως χρήσιμους ηλιθιους κατάφεραν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος απ το ιδιωτικό χρέος των PIIGS προς τις Υπερτράπεζες (Που είναι κυρίως Αμερικανικές) στην ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ
  Βέβαια δεν είναι δυνατόν να δεχτούν κούρεμα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών για την Ελλάδα γιατί μετά θα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να το αποφύγουν για ΟΛΑ τα PIIGS! Πρόκειται για την τέλεια παγίδα των Μπάνκστερς!!!
  Αφού συνεταιρίστηκαν τους Γερμανούς στη ληστεία των PIIGS με την εσωτερική υποτίμηση και την απαγόρευση τυπώματος χρήματος και τους γλύκαναν με μμερίδιο απο τα κλοπιμαία, τώρα τους αναγκάζουν να πληρώσουν το λογαριασμό κουρεύοντας την ΕΕ και κυρίως τον Εαυτό τους με OSI!!!
  Ακόμα και ο ΝΟΝΟΣ δεν ήταν τόσο δαιμόνιος γκάνκστερ...

  • Gri. avatar
   Gri. @ alpha 12/11/2012 23:47:51

   Εν μέρει σωστή η τοποθέτηση.
   Γιατί αν χρησιμοποίησαν οι μπάγκστερ "τη μέρκελ και τους Γερμανούς ως χρήσιμους ηλιθιους", εμεις που βάλαμε φωτιά στην υπόγα μας, η τέλος πάντων της ρίξαμε κιροζίνη, για να ρθούν οι αλλοι να τη σβήσουν απο φόβο μην καούν τα ρετιρέ τους, τι είδος ηλίθιοι μπορούμε να χαρακτηριστούμε;

   • alpha avatar
    alpha @ Gri. 13/11/2012 09:07:12

    "Σούπερ χρήσιμοι ηλίθιοι" εις την νιοστήν...

 5. ΤΣΕ avatar
  ΤΣΕ 12/11/2012 21:03:43

  Επιτελους ..συντροφοι.. πιασατε την ουσια της ιστοριας.Και ακομα δεν ειδαμε τιποτα. Θα τριβουμαι τα ματια μας,δεξιοι και αριστεροι. Μονο που καποια ματια ειχαν απο καιρο αρχισει να δακρυζουν και δεν ηταν απο χαρα για τα ..ισοδυναμα τα Ζαπεια και την αναπτυξη.. αλλα γιατι ηξεραν.

  • alpha avatar
   alpha @ ΤΣΕ 12/11/2012 21:38:24

   Εχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ φίλε ΤΣΕ . Το βλέπαμε σαν ανοιχτό βιβλίο απο το 2008 . Δακρύζαμε γιατί ξέραμε οτι αυτή τη φορά το θηρίο που μας άρπαξε είναι πολύ μεγαλύτερο απο τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, και η φωνή μας, βοώντος εν τη ερήμω...

 6. Θοδωρής ο Λακεδαιμόνιος avatar
  Θοδωρής ο Λακεδαιμόνιος 12/11/2012 21:25:47

  Διαχρονικά οι σύμμαχοι της Χώρας ηταν οι δυναμεις που ελεγχουν τις θάλασσες!!!

 7. antonis avatar
  antonis 12/11/2012 21:52:55

  δηλαδη σας βολευει τοσο πολυ μια αμερικη μπερδεμενη στα ποδια της ευρωπης απο το 1945 τοτε που μοιρασαν το ευρ.κομματι με τα συνετερακια τους ρωσσους. δεν πρεπει δηλαδη να μεινει καθαρη και χωρις μικροβια ολοκληρη ευρωπη.Τοσο πολυ σας αρεσει μεσα στο σπιτι σας να εχετε 1 κρεβατι και να μενει μονιμα ο κουμπαρος σας?για ξεκαθαριστε το μυαλο σας και δειτε τι γινετε απο την εποχη σρεντερ.γνωμη μου, η ευρωπη πρεπει να καθαρισει και να μην μπερδεονται αλλοι στα οικονομικα της.-

  • alpha avatar
   alpha @ antonis 12/11/2012 21:58:58

   Και εγώ φίλε Antonis θάθελα πολύ να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος τώρα που είμαι άνεργος, αλλά δεν τα καταφέρνω...

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 12/11/2012 22:20:09

  «Αν ξυπνήσουν οι Ελληνες θα…μας πάρουν ακόμη και τα σώβρακα»!!!

  Στις 21.6.2011, σε συνέντευξή του στο σπήγκελ, ο γερμανός ιστορικός της οικονομίας Αλμπρεχτ Ρίτσχλ υπενθύμισε ότι η γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα-«μπαταχτσής», ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα, με 3 (τρεις) παύσεις πληρωμών οι συνέπειες των οποίων συντάραξαν τον κόσμο και οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με τον οικονομικό σεισμό που προκάλεσε η κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ''παραβάτης'' χρεών του 20ου αιώνα.

  “Τον τελευταίο αιώνα η Γερμανία χρεωκόπησε τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, η Γερμανία, το 1953, ανακουφίστηκε από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών που σχεδόν εκμηδένισε το χρέος. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.” Σπήγκελ: “πως είπατε;” Αλμπρεχτ Ρίτσχλ: “Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Κολ, αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δάνεια, ούτε τα έξοδα κατοχής.

  Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

  Ιούνιος 1931: o πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ, μπροστά σε κινηματο-γραφική μηχανή, διαβάζει το «μορατόριουμ Χούβερ», τη διακοπή δηλαδή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η Γερμανία δηλαδή, κήρυξε μία από τις μεγαλύτερες στάσεις πληρωμών στην οικονομική ιστορία του πλανήτη. Και οι ΗΠΑ, όχι μόνο την ανέχθηκαν, αλλά και τη νομιμοποίησαν, φοβούμενες τις σε παγκόσμια κλίμακα τρομακτικές επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης γερμανικής χρεωκοπίας, καθώς επίσης και της παρελκόμενης γεωπολιτικής ενίσχυσης της τότε σοβιετικής ένωσης. Η Γερμανία εκτός των αμέτρητων άλλων ανομημάτων της, αποχώρησε και από τον “κανόνα χρυσού”..

  Οι τιμητές των πάντων, αχάριστοι γερμανοί, με τον εφιαλτικό "πολιτισμό" και με τον φασισμό ανέκκλητα εγγεγραμμένο στον γενικό τους κώδικα, οφείλουν τη σημερινή ψευδεπίγραφη 3Α πιστοληπτική τους ικανότητα, την οικονομική ευημερία τους και την ελευθερία τους στη μαρτυρική Ελλάδα την οποία σφαγίασαν, έκαψαν, αποδόμησαν και κατέκλεψαν, η οποία όμως Ελλάδα, σθεναρά αντιστάθηκε και καθυστέρησε τον άξονα. Αλλά και στις ΗΠΑ, οι οποίες για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους, «συγχώρησαν» τον δύο φορές νικημένο κατά κράτος, παγκόσμιο μακελάρη (>70,000,000 τα θύματα), Γερμανία. Οι Ναζί οφείλουν στην Ελλάδα 1 Τρις Ευρώ, έντοκο, επανορθώσεων απαιτητό από Α’+Β’ ΠΠ. Οι Ελληνες ΔΕΝ τους χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Μας δανείζουν με ληστρικές τοκογλυφίες, τα δικά μας τα κλεμμένα τα λεφτά, τους δικούς μας τους κλεμμένους Πολιτιστικούς Θησαυρούς, τις δικές μας τις κλεμμένες ράβδους Ελληνικού Χρυσού, το δικό μας ταπεινωτικό κατοχικό δάνειο υπέρ του σταυρωτή της Ελλάδας, χίτλερ. Έστω και αργά, ήρθε επιτέλους η Ώρα να κάνουμε Ταμείο με τους ναζί. ΔΕΝ πάει άλλο.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 12/11/2012 22:29:19

   διορθώσεις:
   - της επανένωσης των Γερμανιών
   - στον γενετικό τους κώδικα

   • Φανη avatar
    Φανη @ η Dimi 13/11/2012 10:38:38

    Dimi μου σωστες οι διαπιστωσεις σου αλλα στη ζωη ισχυει το δικαιο του ισχυροτερου και εμεις τα καταφεραμε να γινουμε οι πιο αδυναμοι και η χλευη των ηττημενων και αυτο το καταφεραμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.Ρημαξαμε μια χωρα στη κλεψια και την απατη και οχι ιδιαιτερα πλουσια χωρα.Ενα βουνο διατρεχει τον κορμο της και τρεις καμπους εχουμε ολους κι ολους που τους αφηνουμε κι ασπαρτους....Φυτεψετε ακτινιδια φωναζε ο Σημιτης και σταματαγε το σταρι.Αντε βρες σταροχωραφο σημερα στην επαρχια.
    Με τετοια διαχειριση και τα χερια μεχρι τους αγκωνες στο μελι τι να σου κανει η μικρη Ελλαδα;

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ Φανη 13/11/2012 12:37:16

     Καλημέρα, Φανη μου. "Ένα ταξείδι χιλίων μιλίων, αρχίζει μ' ένα μικρό βήμα", λένε οι κινέζοι. Συμφωνώ μαζί τους. Και με τη ταπεινή εξειδίκευση στην ανάπτυξη του Ανθρωπίνου Δυναμικού, ακράδαντα πιστεύω στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων. Και οι οποίοι Ελληνες, γι’ αυτό το τεράστιο Δυναμικό τους, με τόση λύσσα βάλλονται. Γι αυτό, διαχειρήσιμους, αγράμματους, άθεους, ανθέλληνες, ασεβείς σε πατρίδα και γονείς, δειλούς, οσφυοκάμπτες, καναπεδάτους, υποτακτικούς, υπό μανδραγόρα καθεύδοντες, οι παγκόσμιοι αταξίες, μας θέλουν. Επειδή, οι αμετανόητοι παρανοϊκοί αυτοί, απτές αποδείξεις έχουν και τις Ελληνικές.. «ανάποδες», τρέμουν. Ανέκαθεν για τα δύσκολα, τα πολύ δύσκολα είμαστε οι Ελληνες. Και η πατρίδα μας Ελλάδα, όπως η καλλονή γυναίκα που όλοι τη θέλουν, είναι. Ευχή και κατάρα της καλλονής πατρίδας μας η ομορφιά της, είναι. Είμαστε οι γηγενείς κάτοικοι του πιό προνομιακού, του πανάρχαιου, του ζηλευτού, του πανέμορφου που κολυμπάει στις θάλασσες, του πιο κρίσιμου γεωστρατηγικά, εδώ όπου δύση και ανατολή σμίγουν, οικοπέδου-φιλέτο στον κόσμο. Και το οποίο οικόπεδο-φιλέτο το ορέγονται, με τους Ελληνες γηγενείς κατοίκους του, εξαφανισμένους, τ’ αρπακτικά όρνεα, το φαντασιώνονται. Ας έλθουν να το πάρουν..

     Υ.Γ. Τα Ελληνικά μυαλά είναι από τα καλύτερα του κόσμου, γι αυτό και παγκοσμίως, περιζήτητα. Ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι Έλληνας, ο 36χρονος Θεσσαλονικιός Ψυχίατρος, Ευάγγελος Κατσιούλης, με Δείκτη Νοημοσύνης (I.Q) 198. Οι ειδικοί λένε ότι μόνον ένας άνθρωπος στο δισεκατομμύριο, κατέχει τόσο υψηλό Δείκτη Νοημοσύνης!

     • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
      Σκεπτομενος προλεταριος @ η Dimi 13/11/2012 14:11:02

      "του πιο κρίσιμου γεωστρατηγικά, εδώ όπου δύση και ανατολή σμίγουν, οικοπέδου-φιλέτο στον κόσμο. Και το οποίο οικόπεδο-φιλέτο το ορέγονται, με τους Ελληνες γηγενείς κατοίκους του, εξαφανισμένους, τ’ αρπακτικά όρνεα, το φαντασιώνονται. Ας έλθουν να το πάρουν.. "
      Το μονο ρεαλιστικο κομματι του σχολιου

     • η Dimi avatar
      η Dimi @ Σκεπτομενος προλεταριος 13/11/2012 16:34:57

      Το Ελληνικό, Τεράστιο Ανθρώπινο Δυναμικό, δεν είναι μόνο ρεαλιστικό. Είναι και μαγεία!

 9. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 12/11/2012 22:37:24

  "...από την πλευρά των Γερμανών ασκούνται πιέσεις στην Αθήνα (...) και να μην συμπαραταχθεί με την αμερικανική πλευρά, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει...».
  Εύκολη απόφαση: η Γερμανία είναι υπεύθυνη για το θάνατο 1.1 εκατ. Ελλήνων. Μετά τον πόλεμο, ελέω διεφθαρμένων Ελλήνων αριστεροδεξιών λαμόγιων, τους παροδόθηκε η χώρα...παρότι έχασαν τον πόλεμο...
  Οι ΗΠΑ είχαν περίπου 700 χιλ. νεκρούς...και άφησαν την Ελλάδα έρμαιο της Siemens Hellas...αντίστοιχες θυγατρικές της Siemens η ομοσπονδιακή κυβρνρηση των ΗΠΑ τις κυνήγησε στα Αμερικανικά δικαστήρια...λέτε να συμβεί το ίδιο και με την Siemens Hellas; Μπορεί. Γι' αυτό έχουν χεστεί πάνω τους οι Έλληνες πολιτικάντηδες...γιατί προφανώς μπήκαν στη Λίστα...της προγραφής....Τα Αμερικανάκια τα έχουν πάρει στο κρανίο με αυτούς τους Έλληνες ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ πολιτικούς που τους στήριζαν καθώς οι πολιτικάντηδες έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι της Siemens...ανταγωνίστριας της GE...οι Αμερικανοί, μία φορά να τους την κάνεις...την έβαψες....ειδικά τώρα που πρόκειται να ξεκινήσουν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες...σιγά μην αφήσουν τα αμερικανάκια τους ηττημένους να κάνουν κουμάντο στην ενέργεια...
  H απάντηση στο ερώτημα "με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε" πιστεύω πως θα δοθεί από τον Mr. Alex Tsipras...
  Ε, ρε γλέντια....

 10. anonymous avatar
  anonymous 12/11/2012 23:31:02

  Το να πάει η Ελλάδα με τα συμφέροντα της Ελλάδας να υποθέσω πως για μια ακόμα φορά το έχουμε αποκλείσει??

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ anonymous 13/11/2012 08:32:39

   "η Ελλάδα με τα συμφέροντα της Ελλάδας"...
   Τί εννοείς;
   Η Ελλάδα απομονωμένη χωρίς συμμαχίες;
   Μόνη της;
   Φυσικά και όλοι (;) επιζητούμε το συμφέρον της Ελλάδας...
   Ωστόσο: ελέω ενεργειακών αλλαγών βρισκόμαστε εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων...το νέο status που θα διαμορφωθεί θα διαρκέσει 50 χρόνια...ζούμε ιστορικές στιγμές...στιγμές ΜΕΓΑΛΩΝ αποφάσεων...

  • alpha avatar
   alpha @ anonymous 13/11/2012 09:11:44

   Απάντησα σε παρεμφερές ερώτημα του Antonis παραπάνω:Και εγώ φίλε Anonymous θάθελα πολύ να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος τώρα που είμαι άνεργος, αλλά δεν τα καταφέρνω…To ίδιο και η Ελλάδα που είναι σε χειρότερη θέση κι απο εμένα...

  • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
   Σκεπτομενος προλεταριος @ anonymous 13/11/2012 14:14:05

   Στη συγχρονη ιστορια ποτε η Ελλαδα καταφερε κατι χωρις συμμαχιες.Και για να το παμε ενα βημα παραπερα,ποιος καταφερε το οτιδηποτε μεγαλο χωρις συμμαχιες οποιασδηποτε μορφης παγκοσμιως

 11. barman avatar
  barman 13/11/2012 05:01:49

  ''Με τη χώρα μας χρεωκοπημένη και απομονωμένη όπως θα ήθελε το λόμπυ της δραχμής''
  Καλοί μου φίλοι δεν θα ήτανε ο ''κόσμος'' γύρω μας ίδιος!

 12. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/11/2012 06:30:31

  Nα δούμε το θέμα του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Γερμανίας και τη θέση της Ελλάδας σε αυτόν σε μία άλλη προοπτική:
  Από τη στιγμή που μία χώρα μέλος της ΕΕ (η Ελλάδα) θεωρεί ότι τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της μάλλον εξυπηρετούνται περισσότερο από την πολιτική των ΗΠΑ, παρά από την πολιτική μιας άλλης χώρας μέλους της ΕΕ (της Γερμανίας), αυτό σημαίνει πως η ΕΕ δεν έχει πραγματικό μέλλον. Ή, τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή έχει αποτύχει ως θεσμός, καθότι, μετά από δεκαετίες υψηλών στόχων και διακηρύξεων, έφτασε σε ένα σημείο όπου αποκαλύφθηκε ότι ο πραγματικός (και σκληρός) αφέντης είναι η Γερμανία.
  Επειδή είχα πιστέψει στην ΕΕ, αισθάνομαι βαθιά απογοήτευση από τις τωρινές εξελίξεις. Οι (από διαφορετική αφετηρία και με άλλες προϋποθέσεις) ζοφερές προβλέψεις του Σπένγκλερ και του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς για την Ευρώπη, μοιάζουν να δικαιώνονται.
  Μου θυμίζει σαν να είμαι θεατής σε μία θεατρική παράσταση, που ξεκινά σαν μία ωραία κομεντί και κάποια στιγμή εξελίσσεται σταδιακά σε θρίλλερ, μέχρι που ανακαλύπτεις ότι το θρίλλερ δεν είναι εικονικό, ότι αυτά που διαδραματίζονται στη σκηνή είναι αληθινά, ότι οι ηθοποιοί απειλούνται πραγματικά από τον αδίστακτο πρωταγωνιστή. Και, επιπλέον, ότι ο πρωταγωνιστής δεν αφήνει τους θεατές να βγουν από το θέατρο, τους κρατά σε ομηρία, παρέχοντάς τους βέβαια, επί πληρωμή, την απαραίτητη τροφή από το κυλικείο του θεάτρου, που ανήκει στον ίδιο...
  Ο Σώυμπλε λειτουργεί ως άλλος κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ τον οποίο ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος είχε αποκαλέσει το 1964, σε ένα δοκίμιό του ("Οι δύο σφαίρες"), "πρόπλασμα του Χίτλερ". Αν ο Γουλιέλμος Β΄ήταν πρόπλασμα του Χίτλερ, ο Σώυμπλε είναι το νεκρικό εκμαγείο του Χίτλερ...(τη Μέρκελ δεν την αναφέρω, τη θεωρώ πολύ "μικρή" και αγόμενη και φερόμενη).
  Η ελληνική κρίση, που σε μεγάλο βαθμό προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι με την αχαρακτήριστη ελαφρότητά μας επί δεκαετίες, αποκάλυψε το τέρας που κρυβόταν στην όμορφη σπηλιά...

 13. alpha avatar
  alpha 13/11/2012 09:56:07

  Αγαπητέ ΒΙΣ , πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου αλλα εμείς οι παλιοί που κυριολεκτικά ξεκινήσαμε το 1981 για να φτιάξουμε την Ομοσπονδιακή Ευρώπη του Ντε Γκώλ απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, έμπλεοι ενθουσιασμού και ουτοπίας,μετά το 1989 αντιληφθήκαμε οτι η Ευρώπη είχε εκτροχιαστεί, αφού υποχρεωνόταν απο τις ΗΠΑ υποχωρώντας ανευ αντιστάσεως, να δέχεται στους κόλπους της τα νέα προτεκτοράτα των ΗΠΑ, τις πρώην Ανατολικές χώρες που ορμούσαν κυριολεκτικά στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υποδεχόμενες ασμένως μέχρι και την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Επίσης μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν η ΕΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις της ομοθρήσκου και γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά ,στρατιωτικά και πολιτιστικά σποδυλικής στήλης της Ευρώπης (Μέχρι τα Ουράλια), της Ρωσίας και έκανε δεκτή την ένταξη της Ισλαμικής Ασιατικής Τουρκίας. Ηταν ολοφάνερο απο τότε οτι η ΕΕ ήταν δημιούργημα των ΗΠΑ που θα χρησιμοποιούνταν ως "ρεζέρβα", όπως και έγινε τώρα με την κρίση, όπου οι ΗΠΑ (χρησιμοποιώντας ως χρήσιμη ηλίθια τη Γερμανία) μετέφερε τη δική της κρίση απο τα τοξικά παράγωγα των Υπερτραπεζών της , στις οποίες και εμείς οφείλαμε το αρχικό μας χρέος που τώρα μεταφέρθηκε λόγω ηλιθιότητας των Γερμανών, στην ΕΚΤ , την ΕΕ και το ΔΝΤ που τώρα την "κάνει" με ελαφρά πηδηματάκια...
  Οι ΗΠΑ εξ αρχής πλαγιοκόπησαν την ΕΕ αφήνοντάς την να εξελίσσεται στην κατεύθυνση και εντός των ορίων που εκείνες καθορίζουν εκάστοτε.
  Κάθε φορά που θα τολμήσει η ΕΕ να ξεπεράσει αυτά τα όρια, οι ΗΠΑ θα την επαναφέρουν στην τάξη.
  Ο κόσμος μας προχωρεί σε σχήμα πυραμίδας σε όλους τους τομείς. Και η κορυφή κατευθύνει το σύνολο. Ποτε δεν γίνεται το αντίστροφο και κάθε απόπειρα αλλαγής της διάταξης σε παραλληλεπίπεδο, μοιραία αποτυγχάνει, επιφέροντας μόνο ίσως κάποιες εσωτερικές αναδιανομές στα επίπεδα της πυραμίδας . (Κάποια στρώματα ανεβαίνουν και κάποια άλλα κατεβαίνουν στη θέση τους.) Την Ελληνική κρίση που αφορά το εσωτερικό μας την έιχαμε και ζούσαμε ανέκαθεν μαζί της απο την δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. Αυτή η κρίση ήταν και είναι καθαρά εσωτερική μας και δεν είχε ποτέ απασχολήσει κανέναν ξένο επειδή εμείς υποφέραμε λόγω των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων που δημιουργούσε στο εσωτερικό μας. Η κρίση που έγινε αισθητή απ' έξω για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009, οφείλεται αποκλειστικά στη κατάρευση της Leehman Brothers την οιποία ΟΥΔΟΛΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ και αν δεν είχε συμβεί (το χρέος μας δεν θα ξεπερνούσε το 110%) και εμείς θα συνεχίζαμε να ζούμε με τη δική μας εσωτερική κρίση γιά άλλα 50 χρόνια τουλάχιστον.
  Ελπίζω τώρα να διδαχτήκαμε οτι η απόκτηση υλικων αγαθών είναι μάταιη, η γκλαμουριά είναι μια τεράστια βλακεία για να κονομάνε οι "επιδέξιοι" και ο δανεισμός απο τις τράπεζες είναι χειρότερο έγκλημα απο την χαρτοπαιξία όπως έλεγε πάντα και ο παππούς μου. Πρέπει να δουλεύουμε ίσα-ίσα για να τρώμε να κοιμώμαστε και να γιατρευόμαστε. Ετσι θα βρίσκουν δουλειά και οι άλλοι, και οι καπιταλιστές θα περιορίσουν κάθετα τα κέρδη τους μπας και τους περιοριστεί η θανατηφόρα απληστία τους. Επιστροφή λοιπόν στη δεκαετία του '60. Ενα τζίν για 10 χρόνια μέχρι να λιώσει πραγματικά και όχι να το πληρώνουμε 10 φορές για νά'ναι λιωμένο εξ αρχής. Κήπο με λαχανικά όλοι, είτε ατομικά είτε ομαδικά, ένα αυτοκίνητο ανα οικογένεια κάθε 30 χρόνια όπως τότε. Και κάθε φορά που θίγεται μια εργασιακή κατάκτηση, όχι διαδηλώσεις, αλλά ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ επ' αόριστον, όπως ακριβώς στη δεκαετία του '60 που ακόμα και ο Ανιέλλι γράφτηκε στο ΚΚΙ για να μην κλείσει η FIAT...Αυτά μόνο για αρχή. Στο δρόμο θα βρούμε και τα υπόλοιπα...

  • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
   Σκεπτομενος προλεταριος @ alpha 13/11/2012 14:48:37

   Δυστυχως ειναι δυσκολο για καποιον που γευτηκε το μελι,να γυρισει αδιαμαρτυρητα στο ψωμοτυρι,οσο κι τα χρηματα που εχει ειναι αρκετα μονο γι αυτο.Αλλωστε αντικειμενικα η αναπτυξη που επιτελεστικε δεν ειναι ολη δανεικη.Οι σπουδες που με κοπο καποιοι εκαναν ειναι πολυ μεγαλυτερες σε μεγεθος και κεφαλαιο προς αξιοποιηση

  • γελωτοποιος avatar
   γελωτοποιος @ alpha 13/11/2012 14:53:59

   αυτος ο τροπος ζωης απαιτει συμμετοχη των πολιτων στη πολιτικη μεσα απο συλλογικες διαδικασιες οπως ειναι οι λαικες συνελευσεις, πολιτες που αποφασιζουν οι ιδιοι για τη ζωη τους κι οχι να αποφασιζουν αυτους που αποφασιζουν οπως ελεγε ο Καστοριαδης. Επισης αυτος ο τροπος ζωης που προτεινετε προυποθετει ισοτητα και δικαιοσυνη, προυποθετει εξαλειψη της φτωχειας ,της ανεργιας και και και...οχι πλουτισμο των λιγων σε βαρος μας οπως γινεται παντα, δε μας πειραζει καθολου να φορεσουμε το ιδιο παντελονι και για 20 χρονια...η εκμεταλλευση εις βαρος μας ειναι ανεπιτρεπτη και στερει την αξιοπρεπεια μας. δες λιγο ενα γραφημα ποσο εχει αυξηθει η παραγωγικοτητα στην Ελλαδα και παγκοσμια τα τελευταια 40 χρονια

 14. τις avatar
  τις 13/11/2012 11:24:13

  Αυτά είναι γιά αυτοδύναμους, παντός καιρού και συνθηκών μαχητές αλλά και φιλοσοφημένους πολίτες, γεννημένους εκ κατασκευής να μή καταλαβαίνουν από μπόρες (μετρημένη διαβίωση στην πανέμορφη Ελλάδα μπόρες; Όταν το πλάνο τόσων ευρωπαίων είναι φυσικές διακοπές στον τόπο μας;), αλλά να αντιμετωπίζουν δυναμικά και επιθετικά τα προβλήματα, δεν θα εύρης πολλούς προθύμους... Πολλοί εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί.

 15. dim avatar
  dim 13/11/2012 15:46:12

  Το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ (Αμερική). Οι Ευρωπαίοι, λόγω του κοινού νομίσματος, στο τέλος θα καταλήξουν σε μια απόφαση που θα προστατεύει το κοινό τους μείζον συμφέρον (σε επιμέρους μπορεί να έχουν διαφορές, μπροστά στη κατάρρευση του νομίσματος όμως, όλα τα άλα είναι δευτερεύονται), ήδη σήμερα Γαλλία και Γερμανία έκαναν το πρώτο βήμα... Το θέμα είναι αν θα υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία, για τον τρόπο χειρισμού της βιωσιμότητας του χρέους μας...

  Πάντως, ακόμα κι ετσι να είναι που λες win - lose situation για την μια πλευρά εις βάρος της άλλης δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός αν είμαστε βλάκες, ή προδότες... Κι επειδή τίποτα από τα δυο δεν είμαστε, αν επιμείνουν, θα πάμε σε lose - lose situation....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.