#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα στο κάδρο της κρίσης στη ΣυρίαΗ επιτυχία του πρωθυπουργού να αναστρέψει το δυσμενές για τη Χώρα κλίμα στο διεθνές επίπεδο δεν μπορεί, σήμερα, να αμφισβητηθεί από κανένα σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό άνδρα. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει ,σε μεγάλο βαθμό, την Εθνική της Αξιοπιστία και έχει πλέον πάρει τον δρόμο, που θα την οδηγήσει στην θέση που της αρμόζει στο διεθνές γίγνεσθαι.

Σήμερα η κυβέρνηση, καλώς,  εστιάζει τις προσπάθειες της στην οικονομική ανάκαμψη και την ανακούφιση των σκληρά χειμαζόμενων, από την οικονομική κρίση, Ελλήνων.

Η οικονομική κρίση όμως, επισκιάζει μια επικίνδυνη διεθνή κρίση ασφαλείας που πλησιάζει με σταθερό βηματισμό, την κρίση στη γειτονική Συρία. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ετοιμάσει σχέδια προστασίας της Τουρκίας, που είναι συνορεύουσα χώρα, αλλά και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών έχει αρχίσει συζήτηση περί διάθεσης και  χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς της Συρίας.

Η πιθανότητα στρατιωτικής  παρέμβασης της Διεθνούς Κοινότητας στη Συρία είναι πλέον εμφανής. Η Χώρα μας στην περίπτωση αυτή θα αποτελεί, μαζί με την Κύπρο, μεγάλο τμήμα του θεάτρου επιχειρήσεων λόγο εγγύτητας στην χώρα αυτή. Επομένως, θα έχει επιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να περιορισθούν στο ελάχιστο δυνατό. Αυτό είναι έργο της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της διπλωματίας που θα πρέπει να ασκήσει. Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα δεν επηρεαζόταν σε τέτοιο βαθμό, σε καμία από τις προηγούμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (πχ. Λιβύη).

Επιπλέον, η ύπαρξη της Κύπρου πλησίον της περιοχής των ενδεχόμενων επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Τουρκία να εμπλέξει τα κατεχόμενα παραχωρώντας βάσεις για ναυτική και αεροπορική υποστήριξη, κάνοντας χρήση του Κυπριακού FIR για επιχειρήσεις με ανορθόδοξες διαδικασίες, εκτελώντας έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο παραγκωνίζοντας τα ελληνικά και κυπριακά μέσα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι υφίσταται από ελληνικής πλευράς σχέδιο στρατιωτικής και πολιτικής παρέμβασης σε μία τέτοια τουρκική ενέργεια. Όμως, θα πρέπει οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο να επισπευσθούν ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει, από την αναπόφευκτη,  εμπλοκή της το διπλωματικό κεφάλαιο που της αναλογεί και να κάνει, σε όλα τα επίπεδα, τους διεθνείς εταίρους της να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της  γεωπολιτικής της αξίας και της στρατηγικής και στρατιωτικής της οντότητας.

Αντιαμυντικός

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 20/04/2013 08:01:11

  Κάτι μοῦ λέει,ὅτι ἡ γεωπολιτική ἀξία τῆς Ἑλλάδος ἐκτός ἀπό τίς στρατιωτικές ἐπιχειρήσεις,θά χρησιμεύσει καί γιά τήν εἰσροή καί μόνιμη ἐγκατάσταση τῶν Συρίων προσφύγων...

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Κυθήριος Τ. 20/04/2013 12:11:53

   Είναι κάτι που συμβαίνει ήδη εδώ και 2-3 χρόνια. Πριν καν αρχίσουν οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο είχαν αρχίσει για πρώτη φορά να εισρέουν στην Ελλάδα άραβες, οδηγούμένοι ίσως από την επισιτιστική κρίση στις χώρες τους. Ήταν η χειροτέρευση των ήδη άσχημων οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που τους οδήγησαν στις εξεγέρσεις φαίνεται.

   Στην πάτρα κάποτε είχαμε μόνο κούρδους. Μετά κούρδους και αφγανούς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και άραβες. Πολλές φορές έχω συναντήσει στον δρόμο και στην πλατεία Β. Γεωργίου. Μεταξύ άλλων τυος ξεχωρίζω και από τον τρόπο που μιλάνε.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Γιώργος Αχαιός 20/04/2013 13:45:06

    Εἶναι κι ἄλλοι Γιῶργο,ὅπως οἱ Μαροκινοί.
    Ἀπ' ὅ,τι ἀκούω ὅμως οἱ χειρότεροι ἀπ' ὅλους εἶναι οἱ Ἀφγανοί κι οἱ Μαροκινοί.

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ Κυθήριος Τ. 20/04/2013 21:23:49

     Ναι, όταν λέω άραβες περιλαμβάνω ασφαλώς και τους μαροκινούς μέσα. Αν ακούσω κάποιον να μιλάει αραβικά, προσωπικά δεν μπορώ να πω αν είναι σύριος ή τυνήσιος ή οτιδήποτε.
     Μόνο τους αυγυπτίους καταλαβαίνω, αρκετοί απο τους οποιους είναι αισθητά πιο σκούροι εξαιτίας της εκτεταμένης και αρχαίας μείξης με τους νότιους γείτονές τους. Αλλά δεν έχουμε αιγυπτίους στην πάτρα, μονο στην αθήνα έχω δει.

 2. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 20/04/2013 10:31:04

  Απ'ότι φαίνεται η γεωπολιτική της αξία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ακόμη μεγαλύτερη κι από τους "πολυσυζητημένους" ενεργειακούς πόρους . Φαντάζομαι ότι οι έχοντες την ευθύνη πράττουν τα δέοντα και δεν τυρβάζουν περί άλλων ως συνήθως.

 3. Γιαγκούλας avatar
  Γιαγκούλας 20/04/2013 11:24:35

  Αντί να καταγγελθεί αυτό που γίνεται στη Συρία (κάτι ανάλογο με τη Λιβύη) και να απαιτηθεί να σταματήσει η χρηματοδότηση και ενίσχυση των δυτικο-τουρκο-ισλαμο-τέτοιων που σφάζουν άμαχο πληθυσμό -και Χριστιανούς μεταξύ αυτών, επιχειρείται η συσκότιση του θέματος.
  Επειδή και στην Κύπρο προ 39 ετών υπήρξε το προδοτικό πραξικόπημα, η εισβολή, η διχοτόμηση και η παράνομη κατοχή του μισού σχεδόν νησιού και επειδή αύριο μπορεί να βρεθεί και ευρωπαϊκή χώρα στη θέση της Συρίας (λ.χ. η Ελλάδα), όπως προ ετών η Σερβία, θα πρέπει κανείς να είναι πολύ υποψιασμένος και προσεκτικός έναντι αυτών που "ανακατεύουν" την "τράπουλα" και αιματοκυλούν χώρες και λαούς.
  Βλέπουμε τους διαδόχους του κανταφικού καθεστώτος στη Λιβύη, που αιματοκύλησαν τη χώρα, πόσο "καλοί' και πόσο "δημοκράτες" είναι και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.
  Η λογική να είναι το "καλό και πρόθυμο παιδί", μπας και του πετάξουν κανένα κοκαλάκι από τη λεία, μπορεί να γίνει μπούμεραγκ, γιατί αύριο μπορεί αυτός να αποτελεί τη "λεία" ("όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα...").
  Η διεθνής πολιτική, με τα εξαγριωμένα θηρία να εφορμούν συνεχώς για νέο αίμα και πλιάτσικο, είναι πολύ σκληρό σπορ για μικρές χώρες και απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς, αλλά πρωτίστως να μην είναι ενεργούμενο και φερέφωνο (πολλώ δε μάλλον όταν τελεί σε κατάσταση οικονομικού προτεκτοράτου).
  Ας θυμηθεί κανείς τους χειρισμούς του Αλέξιου Κομνηνού και των επιγόνων του με τις ορδές των σταυροφόρων. Τελικά που κατέληξαν; Στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Και οι "καλοί" αυτοί ευρωπαίοι και "χριστιανοί"- δεν συμπεριφέρθηκαν καλύτερα από τους οθωμανούς στον πληθυσμό της αυτοκρατορίας.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 20/04/2013 11:36:34

  Δεν μπορω παρα να αναφερω τι ειχε πει ο μακαριστος και Αγιος κατα τη συνειδηση της εκκλησιας μητροπολιτης Σισανιου και Σιατιστης Αντωνιος Κομπος:
  "Οταν το κακο ξεκινησει απο τη Συρια, τοτε να αρχισετε να προσευχεστε..."και βεβαια οταν το ειπε δεν διεφαινετο τιποτα στον οριζοντα και το ειπε ενωπιον πολλων κληρικων και λαϊκων που το μαρτυρουν.
  Πιστευω οτι δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ οτι τοσοι αγιοι γεροντες της εκκλησιας μας να μας αφησαν τοσες προειδοποιησεις για τα επερχομενα [γ. Παϊσιος, γ. Πορφυριος, γ. Ιωσηφ ο Βατοπαιδινος,γ. Αμβροσιος Λαζαρης, γ. Σιμων Αρβανιτης με προεξαρχοντα βεβαια τον Αγιο Κοσμα τον Αιτωλο]. Αυτοι οι γεροντες δεν γνωριζαν οικονομικα ουτε μελετουσαν.... μακροοικονομια αλλα ειχαν καθαρη ψυχη και ετσι εγινοντο δοχεια της Θειας χαριτος που τους αποκαλυπτε τα επερχομενα με μοναδικο στοχο να προειδοποιηθουν καποιες ψυχες που ακομα ειχαν περιθωρια......

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 20/04/2013 12:09:21

  Γιατί;
  Η αγαπημένη σύμμαχος των Αμερικανών και πολυκανακεμένο μέλος τού ΝΑΤΟ, η Τουρκία, έχει σύνορα 877 χλμ με τη Συρία. Η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Συρία, ενώ η Κύπρος δεν είναι μέλος τού ΝΑΤΟ.
  Ουδετερότητα και πάλι ουδετερότητα. Ας αφήσουμε τους υπόλοιπους να βγάλουν τα μάτια τους κι ας καθήσουμε στα αυγά μας. Όσες φορές πιστέψαμε τις υποσχέσεις των "συμμάχων" βγήκαμε χαμένοι.
  Η Τουρκία και ξηρά έχει για χερσαίες επιχειρήσεις, και λιμάνια στη Μεσόγειο για ελλιμενισμούς έκτων στόλων, και είναι και πρώτα καρντάσια με το Ισραήλ κλπ... Τι την χρειάζονται την Ελλάδα;
  Τώρα, για τους φίλους που θα μου πουν ότι αν δεν συμμετάσχουμε θα αφήσουμε την Τουρκία να ενισχύσει τις θέσεις της και θα χάσουμε έδαφος στο Κυπριακό και στο Αιγαίο και στη Θράκη, έχω να πω τα εξής: Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα βγει ενισχυμένη από μια επέμβαση στη Συρία; Πιστεύετε ότι τα 20 εκατομμύρια Αλεβιτών τής Τουρκίας θα ανεχτούν τον σφαγιασμό των Αλαουιτών τής Συρίας από τους Σουνίτες "μαχητές τής ελευθερίας"; Πιστεύετε ότι οι Κούρδοι τής Τουρκίας θα ανεχτούν τις σφαγές των -ουδέτερων μέχρι τώρα- Κούρδων της Συρίας με τουρκική βούλα;
  Η συμμετοχή τής Τουρκίας σε έναν πόλεμο στη Συρία θα σημάνει το τέλος τής Τουρκίας όπως την ξέρουμε, προς όφελός μας, φυσικά.
  Γι'αυτό, λοιπόν, αυστηρή ουδετερότητα και κλειστά προς ανατολάς σύνορα. Όλο εμείς θα βγάζουμε το φίδι από την τρύπα;

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 20/04/2013 13:05:05

  Στεργιε αναλυεις με εναργεια αυτα που αλλοι ειπαν με μια μονο κουβεντα:
  "Η Ελλαδα δε θα λαβει μερος σ αυτον τον πολεμο και αυτο θα ειναι υπερ της γιατι οποιος αναμιχθει θα χαθει...."γεροντας Παϊσιος
  Ισως και η φτωχεια μας ειναι και για το καλο μας αυτη τη συγκεκριμενη περιοδο. Γιατι μια χωρα που αισθανεται κυριαρχη και δυνατη-βλεπε Τουρκια-αναμειγνυεται σε ολα, αλλα και αλλες χωρες. Ισως ο Θεος με αυτο το σχεδιο μας προστατευει απο εμας τους ιδιους και απο τα επερχομενα....Ιδωμεν.

 7. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 20/04/2013 17:26:15

  Η Αμερικανική ναυτική βάση στην Σούδα και οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο (δη Δεκέλειας) αποτελούν την καρδιά του αμυντικού αμερικανονατοικού συστήματος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Κύπρος λοιπόν έχουν μπεί για τα καλά απο πολύ νωρίς στο κάδρο της Κρίσης στην Συρία.Χώρες όπως Συρία και Αίγυπτος είναι κομβικής σημασίας οποτε καλό θα είναι να ξεχωρίζονται κια να διαχωρίζονται οι περιπτώσεις του απο όσα γνωρίζουμε .Απαιτείται λοιπόν γνώση βαθιά απο την μία πλευρά των πτυχών του προβλήματος και απο την άλλη πολύ καλή ανάλυση των σημερινών δεδομένων.Η Απαρχή της Συριακής κρίσης έγκειται στα ενεργειακά σχέδια Ιράν και Συρίας απο την μία πλευρά και απο την άλλη στην ανάγκη για γεωστρατηγική και γεωπολιτική περικυκλωση του Ιράν.

  Τα αραβικά κράτη χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα με κύριους εκπροσώπους την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.Η Ρωσία χλιαρά στέκεται απέναντι στην Συριακή κρίση το Ιράν υποστηρίζει την σύμμαχο χώρα με κάθε μέσο.Οι Κούρδοι της Συρίας στα πλαίσια της γενικότερης Τουρκοκουρδικής σύμπραξης δεν διάκεινται εχθρικά απέναντι στην Συριακή αντιπολίτευση παράλληλα αδυνατούν να σταθεροποιήσουν τις κουρδικές περιοχές καθώς αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα.Το καθεστώς Ασαντ δείχνει μαι ιδιαίτερη σθεναρότητα ενώ παράλληλα καταστρέφεται κάθε υποδομή της Συρίας

  Κατά ένα παράδοξο τρόπο όσοι προσεγγίζουν την στάση της Ελλάδας στην Συρία ποτέ δεν λαμβάνουν υπόψη τα Ελληνικά συμφέροντα.Ξεκινούν με βασικές παραδοχές οι οποίες πλέον δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.. Οι απαιτούμενες ενέργειες για τα Ελληνικά συμφέροντα στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να λάβουν χώρα στον Αξονα Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας. Σε περίπτωση δε που κληθεί να συνεισφέρει στην ανθρωπιστική κρίση στην Συρία να το πράξει σεβόμενη τις αρχές της.Ομως επαναλαμβάνω πως επειδή οι συνέπειες της πτώσης Ασαντ θα είναι καταιγιστικές καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο ακόμα δε καλύτερο να φανούμε τολμηροί μέν αλλά και σκληροί διαπραγματευτές δε, μην ξεχνάμε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τον κύριο σταθεροποιητικό παράγοντα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

 8. Αμφιβολία avatar
  Αμφιβολία 21/04/2013 02:29:19

  @"Επιπλέον, η ύπαρξη της Κύπρου πλησίον της περιοχής των ενδεχόμενων επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Τουρκία να εμπλέξει τα κατεχόμενα παραχωρώντας βάσεις για ναυτική και αεροπορική υποστήριξη, κάνοντας χρήση του Κυπριακού FIR για επιχειρήσεις με ανορθόδοξες διαδικασίες, εκτελώντας έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο παραγκωνίζοντας τα ελληνικά και κυπριακά μέσα".

  ΕΚΕΙ, φυλάνε οι Ισραηλινοί:

  Haarerz: "Ένα ισραηλινό αεροσκάφος παραβίασε επανειλημμένα τον εναέριο χώρο των (Κατεχομένων) Κυπριοτουρκικών εδαφών, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, κοντά στην περιοχή ενός αμφιλεγόμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου, έγραψε την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη στρατιωτικούς αξιωματούχους της Άγκυρας.
  Το συμβάν είναι μόνο ένα από μια μακρά σειρά εικονικών αερομαχιών μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας, που σχετίζονται με τα δικαιώματα εξερευνήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.
  Στα τέλη του περασμένου χρόνου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «προσέβαλαν» ένα τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι δύο ισραηλινά F-15 απογειώθηκαν για να αντιμετωπίσουν το τουρκικό σκάφος, πετώντας ανάμεσα του εναέριου χώρου της Κύπρου και του Τουρκοκυπριακού (ψευδο)κράτους.

  Η έκθεση προσθέτει ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφηπροσέγγισαν το πλοίο παρά τις αδιάκοπες προειδοποιήσεις των τουρκοκυπριακών δυνάμεων και, σύμφωνα με την έκθεση, τα αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Επικράτειας.

  Τελικά, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Τουρκία σήκωσε δύο μαχητικά F-16 για να παρακολουθήσουν τα ισραηλινά αεροπλάνα, και τότε τα μαχητικά αεροσκάφη της Iσραηλινής Αεροπορίας επέστρεψαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

  Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Hurriyet την Πέμπτη, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για παραβίαση του εναέριου χώρου της (κατεχομένης) Τουρκικής Κύπρου σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις τη Δευτέρα, προτρέποντας την Τουρκία να στέλνει μαχητικά για εμπλοκή και εκδίωξη των ισραηλινών μαχητικών αεροπλάνων.

  Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο τουρκικός στρατός δεν παρείχε καμία περαιτέρω λεπτομέρεια σχετικά με το περιστατικό και δενδιευκρινίζεται το είδος των αεροσκαφών που συμμετείχαν."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.