16/11/2010 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα παραμένει στo κόκκινo

Τον περασμένο μήνα σημειώναμε πως τα δημόσια έσοδα της Ελλάδας ήταν πολύ φτωχά για να επιτευχθούν οι στόχοι που  είχε βάλει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος. Σημειώναμε επίσης πως Έλληνας ο υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί, πως ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποπληρωθεί το χρέος των 110 δισ. του πακέτου διάσωσης. Εξαιτίας των παραπάνω, δεχθήκαμε μια αυστηρή επιστολή από τον οικονομικό σύμβουλο  του εν λόγω υπουργού.

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε τους στόχους της σχετικά με το έλλειμμα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η άποψη ότι η χώρα του θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα δάνεια που πήρε, «έχει ήδη μπει στο τραπέζι».

Έξι μόλις εβδομάδες από τότε που η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα πετύχει έλλειμμα 7.8% του ΑΕΠ της για φέτος, τώρα αναθεωρεί τα στοιχεία και μιλάει για 9.4%.

Αυτό συνδυάζεται και με μια ακόμη άσχημη είδηση: Το έλλειμμα του 2009, μετά από πολλές στατιστικές παρεμβάσεις, αναθεωρήθηκε στο 15.4%. Το δημόσιο χρέος, που πρόσφατα υπολογίζονταν στο 115.1% για το 2009, ανέβηκε τώρα στο 126.8%. και αναμένεται να φτάσει στο 144%.

Τι γίνεται; Η Ελλάδα απέχει κατά πολύ από τους αρχικούς της στόχους. Τον Μάιο, μετά την είσπραξη της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η χώρα υποσχέθηκε πως το χρέος της θα κορυφωθεί στο 150% του ΑΕΠ, το 2013. Σήμερα, με κάποια απλά μαθηματικά, μαθαίνουμε πως αυτό το όριο θα ξεπεραστεί στα μέσα του 2011.

Σε σημερινή της δήλωση, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως το χρέος/ΑΕΠ όντως θα κορυφωθεί το 2013. Δεν μας είπε όμως που θα φτάσει. Όπως και να το δούμε, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές περικοπές φέτος, και όπως λένε οι αρμόδιοι συνεχίζει να επιμένει για μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2014.

Κανένας δεν αμφιβάλλει πως αυτό θα είναι πολύ μα πάρα πολύ δύσκολο.


Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 16/11/2010 21:15:18

    Μπράβο στο GAP.
    Πρωτοφανής ανικανότητα στην διαχείρηση των Εθνικών Θεμάτων.
    Άχρηστος σε όλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.