#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2013 22:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα παίρνει 6,8 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για μεταρρυθμίσεις(Ανανεωμένο) Σχετική παγωμάρα επικράτησε στην αρχή στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν την τμηματική εκταμίευση συνολικού ποσό 6,8 δισ. ευρώ κι όχι 8,1 δισ. ευρώ όπως αρχικά προσδοκούσε η Ελλάδα. Η παγωμάρα υπήρξε γιατί υπήρχε αυτό το κενό των 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επρόκειτο για τη δόση του τετάρτου τριμήνου η οποία αν δίνονταν θα ήταν εκτός προγράμματος και θα απαιτούσε το πράσινο φως από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Κάτι που θα γίνει σε μερικούς μήνες.

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση φαίνεται να πήγε καλά, παρά τη γκρίνια που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών για δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν τήρησε κυρίως στο θέμα του δημοσίου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν 4 δισ. εντός του Ιουλίου, τα 2,2 δισ. μέχρι 18 του μήνα, εφόσον η Ελλάδα δεσμευτεί για τις αλλαγές στο Δημόσιο και για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων.

Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε. τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο).

Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Γιατί δε θα δοθούν τα 8,1 δισ. τώρα; Η Ελλάδα περίμενε την εκταμίευση της τρίτης και της τέταρτης δόσης μαζί. Κάτι που όμως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται πως δε συνέβη, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια.

Όπως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές, από τον EFSF θα έρθει μόνο η δόση του τρίτου τριμήνου (3 δισ. ευρώ) και όχι η τελευταία δόση του 2013 (2,6 δισ. ευρώ).

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα, απηύθυνε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που ενέκριναν την τμηματική καταβολή της δόσης προς την χώρα μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα, θα πρέπει πριν τις 19 Ιουλίου να έχει υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να λάβει τα πρώτα 2,5 δισ. ευρώ.

«H Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά πριν τις 19 Ιουλίου…ώστε να εγκριθούν οι επόμενες εκταμιεύσεις» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη τύπου.

Η χώρα μας καλείται μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων στο δημόσιο και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού της συστήματος, μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

«Εάν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, αυτό θα είναι στα τέλη του 2014», οπότε μέχρι τότε θα υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Αλλά και η Κ. Λαγκάρντ είπε ότι δεν κινδυνεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας εφόσον τηρεί τα προαπαιτούμενα.

H ουσία είναι ότι η Ελλάδα παίρνει ένα σημαντικό ποσό χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικά τίποτε σε θέματα όπως το δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές δίνουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να προχωρήσει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 22:06:47

  Ωχ! το πορτοφόλι (μας) άρχισε ήδη να αναστενάζει για το κενό του 1,8 δισ. ευρώ...

  • Θεωρία και Πράξη avatar
   Θεωρία και Πράξη @ Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 22:14:16

   Την υγειά μας να΄χουμε κι όλα θα γίνουν. Μην είσαι μίζερος! Αναστενάζει (το πορτοφόλι), άρα ζεί.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Θεωρία και Πράξη 09/07/2013 00:01:12

    Ἀναστενάζει μέ τό στεναγμό τοῦ μελλοθάνατου...

 2. tpe avatar
  tpe 09/07/2013 07:27:20

  Αχχχχχ..... Ακόμα κι οι σχολιαστές βιάζονται... ΔΕΝ κρατάνε το 1.8. Δεν ήταν προγραμματισμένο να δοθεί.

  Κατά τα λοιπά, οι ΚΑΚΟΙ Γερμανοί κι οι ΤΡΙΣΚΑΤΑΡΑΤΟΙ Ευρωπαίοι, το κακό μας θέλουν. Μόνο. Ακούς εκεί να θέλουν να διώξουν κόσμο... Τι λέτε ρε; Εδώ θα δεσμεύσ0υμε την περιουσία του κόσμου με το νέο χαράτσι, πλάκα μας κάνετε που θα διώξουμε την Ιερά Αγελάδα του Δημοσίου;

  Είχα μια ελπίδα με τον Κυριάκο πως θα διώξει κόσμο, αλλά...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ tpe 09/07/2013 10:07:05

   Εμένα, αγαπητέ tpe, δεν με νοιάζει αν οι Γερμανοί είναι κακοί. με νοιάζει που τις ζωές μας στο Ελλαδιστάν τις διαφεντεύουν ιδιοτελείς ηλίθιοι που εκτελούν εντολές ξένων.
   Έτσι, βαθμιαία θα φτάσουμε στην εξέγερση εκτός και εάν μας εξουθενώσουν τόσο που δεν θα είμαστε απασχολημένοι με την συλλογή τροφής παρά με την επανάσταση.
   Και για να μας κατανοήσουν οι παγκοσμιοποιημένοι 'Έλληνες" στην πιο "πλασιτκή" γλώσσα που έγραψε κάποιος "Έλληνας" εδώ μέσα, throw the bums out!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.