06/07/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα παίρνει μια ακόμη παράταση ζωής

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ξαναπερνά η τρόικα την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών για την τελική διαπραγμάτευση. Αν και αναμένεται να είναι πολύωρη και η νέα σύσκεψη, θεωρείται σίγουρο ότι κυβέρνησης και τρόικα θα δώσουν τα χέρια και θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία η οποία σε γενικές γραμμές έχει πιο πολλά θετικά από αρνητικά που θα εξηγήσουμε πιο κάτω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες έκλεισε σχεδόν όλο το πακέτο που είχε μπει στο τραπέζι, ακόμη και το ακανθώδες ζήτημα της κινητικότητας και διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων. Η πρόταση για τη Δημοτική Αστυνομία άλλαξε το κλίμα και πλέον οι 12.500 διαθέσιμοι θα βρεθούν από εκεί και από το χώρο της εκπαίδευσης. 5.000 καθηγητές που θα μετακινηθούν σε σχολεία, άλλες 4.000 από τη δημοτική αστυνομία που θα πάνε στην ΕΛ.ΑΣ. και άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί που καλούνται να καλύψουν διοικητικές θέσεις.

Η τρόικα θα πρέπει να πειστεί ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών για μισθοδοσία και δεν αποκλείεται να ζητηθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον αριθμό που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα και κατ’ επέκταση σε απόλυση. Η τρόικα δεν θέλει ούτε να ακούσει για μετατάξεις (δηλαδή άμεση μετακίνηση του προσωπικού από τομείς όπως η δημοτική αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ.) και επιμένει στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα προσωπικού που συνεπάγεται διατήρηση για ορισμένους μήνες σε αυτό το καθεστώς το οποίο συνεπάγεται ότι ο υπάλληλος εισπράττει το 75% του μισθού του αλλά και τον κίνδυνο να βρεθεί εν τέλει εκτός Δημοσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Τρόικα ζήτησε να γίνει η μετακίνηση των εργαζομένων στη δημοτική αστυνομία μετά από 3μηνη ή 6μηνη διαθεσιμότητα τους κι αφού γίνει αξιολόγηση τους, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι θα απορριφθούν και θα απολυθούν μετά «πολλών επαίνων»

Μένουν οι λεπτομέρειες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία η οποία, να θυμίσουμε, αναφέρεται σε ένα θέμα που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ κι ένα χρόνο. Μια πάγια δέσμευση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση στο δημόσιο τομέα «σύρθηκε» επί μήνες σε υπουργικά γραφεία και σε αναποφάσιστους υπουργούς μέχρι που ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Εν πάση περιπτώσει η χθεσινή συζήτηση έβγαλε κι ένα καλό. Η τρόικα φαίνεται ότι συμφωνεί στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το ετήσιο κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ αλλά θα είναι λιγότερο καθώς θα διαρκέσει πιλοτικά για μερικούς μήνες και εκτιμάται ότι με την αύξηση της κατανάλωσης θα καλυφθεί το κενό.

Έτσι, το 23% θα γίνει 13% ενώ αποφασίστηκε επίσης ως αντιστάθμισμα να έρθει πιο κοντά η απόφαση για τη φορολόγηση των σκαφών και των ακριβών αυτοκινήτων. Ειδικά για το πρώτο, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κινήσεις από τον Μ. Βαρβιτσιώτη για να πληρώσουν οι «σκαφάτοι».

Στα καλά συγκαταλέγεται και η αποφυγή δύο – τριών πολύ σκληρών μέτρων. Το πρώτο αφορά στη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ και το άλλο είναι ότι για ακόμη μια φορά αποφεύγεται η μείωση των συντάξεων των ένστολων, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση είχε βάλει κόκκινη γραμμή. Στο θέμα των ένστολων, ωστόσο, εξετάζεται η νέα μείωση κατά 100 εκατ. στις αμυντικές δαπάνες.

Σημαντικό είναι επίσης ότι αποφεύχθηκε η έκτακτη εισφορά δύο τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις με σκοπό να κλείσει η μαύρη τρύπα του ΟΑΕΕ. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν οι εξαιρέσεις στην ασφάλιση του συγκεκριμένους ταμείου, όπως π.χ. για κατοίκους σε περιοχές με λίγους κατοίκους που πήγαιναν στον ΟΓΑ. Έτσι θα υπάρξει διεύρυνση της βάσης εισφορών προς τον ΟΑΕΕ που μπορεί να φέρει άλλα 600 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα πείστηκε επίσης και με τα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ με τη μαύρη τρύπα να κλείνει από τα 500 εκατ. ευρώ που καλούνται να επιστρέψουν οι κλινικάρχες και οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων.

Η κυβέρνηση πέτυχε επίσης επιμήκυνση της περιόδου επίτευξης του στόχου των αποκρατικοποιήσεων. Για φέτος ο στόχος θα είναι 1,6 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ) και το ποσό μεταφέρεται μερικά τρίμηνα για το 2014 μαζί με το πωλητήριο σε ΔΕΠΑ, σε ΕΛΠΕ και σε ολοκλήρωση συμβάσεων παραχώρησης Εγνατίας Οδού.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο θα πάει στο Γιούρογκρουπ με συμφωνία, ωστόσο, η δόση των 8,1 δις ευρώ θα δοθεί σε υποδόσεις, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Το κυριότερο είναι να εφαρμοστούν επιτέλους τα μέτρα που συμφωνούνται, κυρίως να σταματήσουν να κοροϊδεύουν ότι κάνουν αναδιάρθρωση της «ιερής αγελάδας» του δημοσίου και να εθελοτυφλούν όταν σε όλη την κοινωνία έχει γίνει χαμός.

Η Ελλάδα παίρνει μια ακόμη παράταση ζωής με την ελπίδα ότι ακόμη και πριν τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει ένα ευρύτερο σχέδιο για την Ευρώπη, σχέδιο που θα σταματήσει τη λιτότητα και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Βεβαίως δεν αποκλείονται και τα «ατυχήματα», τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 06/07/2013 10:17:14

  1) απο φίλη υπάλληλο-ανωτάτης μόρφωσης , σύμβουλο στο υπουργείο εργασίας ,...ποτε δεν τους έχουμε δώσει σωστά (πραγματικά ) στοιχεία , ακόμα και σήμερα .
  2) έπρεπε να έρθει η τρόικα , για να αλλάξει το πασοκικου τύπου τέχνασμα ΟΓΑ -αντι ΟΑΕΕ , σε τουριστικες περιοχές (φοροδιαφευγοντες στο σύνολο τους) , με τζίρους πραγματικούς και αδήλωτους πάνω απο 150.000 ευρώ , οικογενειακες επιχειρήσεις , να πληρώνουν ασφάλεια ΟΓΑ ? δηλαδή , επιχειρηματιες -αγρότες λογω πληθυσμού?
  3) ακόμα και τώρα , έχουμε πολιτικές δόλιου -πονηρού ελληνα , που προτείνει αντί για μείωση δημοσίου , η μισθοδοσία των υπαλληλων που κινούνται (οι ακίνητοι) θα πληρώνετε οχι απο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλα απευθείας απο το στενό Δημόσιο τομέα.
  4) συνεχίζει να μην αλλάζει τίποτα , μόνο γελοία και αντι-αναπτυξιακα φορολογικά -εισπρακτικά μέτρα , δηλαδή μια τρύπα στο νερό !!!!

  Η Ερτ μας μάρανε όλους ( εδωσαν τροφή για συζήτηση εδώ και ενα μήνα ) , οταν οι επίορκοι παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μισθοδοσία ενω οι πολιτικοί σκαρφίζονται φθηνα τεχνάσματα ώστε να μην φύγει απο το ΔΗΜΟΣΙΟ , κανένας!!!

  ΔΕΝ υπαρχει σωτηρία , καθε μέρα παμε πιο βαθεια στον πάτο .

  • Mpaaa avatar
   Mpaaa @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 06/07/2013 11:29:54

   +1000

 2. Ελλην (ο κανονικος) avatar
  Ελλην (ο κανονικος) 06/07/2013 11:31:37

  Η Ελλαδα δεν παιρνει καμμια παραταση ζωης. Η μονη που παιρνει παραταση ζωης ειναι η κυβερνηση, η οποια εχει παψει προ πολλου να εκπροσωπει την χωρα.

 3. daresome avatar
  daresome 06/07/2013 12:48:28

  Φοβερή η εκτίμηση των οικονομικών εγκεφάλων ότι η μείωση του φπα στην εστίαση θα επιφέρει αύξηση της κατανάλωσης και θα καλυφθεί το "κενό" .... Γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν . Επιδότηση πάλι κάνουμε. Και την κάνουμε με τους υπέρογκους φόρους που μας φορτώνουν και θα μας φορτώνουν. Οι επιδότησες και κάθε έσοδο υπέρ τρίτων πρέπει να καταργηθούν παντελώς. Ο καθένας τη δουλειά του και τα χεράκια του στις δικές του τσέπες !!

 4. panos avatar
  panos 06/07/2013 23:32:34

  Οπως ελεγαν οι εργατες στα τελευταια της Σ.Ενωσης ''αυτοι παριστανουν πως μας πληρωνουν κι εμεις παριστανουμε πως δουλευουμε''..Ετσι κι οι ντοπιοι πολιτικοι με τους ευρωπαιους αξιωματουχους..Αυτοι παριστανουν οτι θελουν να μας μεταρρυθμισουν κι εμεις οτι συναινουμε..Κοροιδευουν την κοινωνια,αλλα ο κοσμος σιγα-σιγα βγαζει τη τσιμπλα απ΄το ματι..Ολοι παιζουν καθυστερηση μεχρι τις γερμανικες εκλογες και την ''τελικη λυση''(με τους Γερμανους παλι στο ρολο των θυτων)..Η λιτοτητα εχει καταστρεψει την Ελλαδα κι οχι μονο και δεν βγαζει πουθενα..Η γενικευμενη εκρηξη πλησιαζει κι επειδη ζουμε στην ουσια τον γ' παγκοσμιο πολεμο,με οικονομικα μεσα αυτη τη φορα,το αποτελεσμα θα 'ναι και παλι το ιδιο..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.