#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης!Όπως και στο παρελθόν έχουμε γράψει, στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και ποτέ μισοάδειο.

Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία και τη χώρα.

Ως εκ τούτου τα «δώρα» με τα οποία ξεκινά η νέα κυβέρνηση τη θητεία της, θα πρέπει να τα δούμε θετικά αλλά δεν πρέπει να τρελαθούμε τελείως, ούτε να πέσουμε στην επικοινωνιακή παγίδα κανενός. Άλλωστε, είδαμε τι έγινε με την Gazprom πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν με τους καταριανούς που θα επένδυαν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και το μόνο που έχουμε δει είναι η αγορά ενός ακατοίκητου νησιού.

Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ είναι προσωπική νίκη του Αντώνη Σαμαρά και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα, με τις άμεσες και έμμεσες ωφέλειές του.

Η προθυμία των Κινέζων της Cosco να προχωρήσουν σε νέα επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, δείχνει ότι ήρθαν για να μείνουν κι ότι βλέπουν τον Πειραιά ως τον βασικό μεσογειακό κόμβο για τα προϊόντα τους. Τα καλά λόγια του καπετάν Γουέι δείχνουν ότι οι Κινέζοι βλέπουν μεγάλες προοπτικές στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να χτυπήσουν λιμάνια, τρένα και ακίνητα.

Η συμφωνία της Vodafone με τη Wind δείχνει ότι ακόμη και τώρα μπορεί να γίνονται θετικά πράγματα στην Ελλάδα. Παράλληλα, η επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου Ριμπολόβλεφ στο Μαξίμου προφανώς δεν έγινε μόνο για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για το πόσα δέντρα έχει ο Σκορπιός. Δεν αποκλείεται να δούμε κινήσεις του Ρώσου μεγιστάνα στο μέλλον.

Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να αλλάζει και μια χαραμάδα ελπίδας ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί, έχει αρχίσει να φαίνεται. Πώς θα γίνει, όμως, η χαραμάδα ολόκληρο παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την κρίση; Και πώς η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι παράγοντες θα δείξουν ότι πήραν το μάθημά τους από τις προηγούμενες αποτυχίες; Πως εν τέλει θα υπάρξει πραγματικό success story βασισμένο σε στοιχεία, γεγονότα και απτά αποτελέσματα;

Το μόνο που χρειάζεται είναι πολύ και σκληρή δουλειά χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα, χωρίς εντυπωσιοθηρία και κυρίως χωρίς διαγκωνισμούς μεταξύ υπουργών και στελεχών για το ποιος θα φέρει τους ξένους επενδυτές, ποιος θα προσελκύσει τους Ρώσους, τους Άραβες, τους Κινέζους κ.λπ.

Το παιχνίδι των επενδύσεων φαίνεται να το έχει πάρει πάνω του ο Αντ. Σαμαράς. Σεμνά και ταπεινά και με σκληρή δουλειά μπορεί η Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 27/06/2013 07:51:54

  «Τράβα μόνος σου ο ίδιος κι όσο πιο δυνατά μπορείς το σχοινί που ανεβάζει
  το καλαθάκι σου στα πιο εμπιστευτικά σου Μετέωρα.»
  ~Οδυσσέας Ελύτης: «Εκ του Πλησίον»

 2. Όλα ή τίποτε avatar
  Όλα ή τίποτε 27/06/2013 08:12:18

  Μην αφήνεις κανέναν να σε κρατά ακινητοποιημένον στο τέλμα και ποτέ μην ακούς τις σειρήνες της αποθάρρυνσης και της παραίτησης.
  Όλα όσα επιθυμούμε κι ακόμη δεν έγιναν, είναι αυτά που δεν πιστέψαμε πολύ.

 3. Geros avatar
  Geros 27/06/2013 12:08:18

  Ο πρωθυπουργός ή το υπουργείο ανάπτυξης μπορούν να φέρουν επενδύσεις στην χώρα, αλλά μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο επενδύσεων , τις στρατηγικές μεγάλες επενδύσεις.
  Κινέζους , λιμάνια , αεροδρόμια , αγωγούς και τα ρέστα.
  Οι άλλες όμως επενδύσεις , οι μικρότερες που δεν μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα του πρωθυπουργού ή του υπουργείου πότε θα έρθουν?
  Πραγματικά δεν τις βλέπω να έρχονται.
  Φορολογικά ακόμα είμαστε χάος, η απόδοση δικαιοσύνης είναι τόσο αργή που στην ουσία ζούμε σε καθεστώς αρνησιδικίας, οι τράπεζες ακόμα φυτοζωούν και η αντιπολίτευση απειλεί ότι αν έρθει θα τα ακυρώσει όλα.
  Το κράτος πιστεύει ακράδαντα στο μύθο ότι μπορούν να πληρώνουν την ύπαρξη του οι επιχειρήσεις και τους επιβαρύνει με απίστευτα ψηλές εισφορές , ενέργεια , δημοτικά τέλη, φόρους , παράβολα , προκαταβολές, δημοσιεύσεις ισολογισμών και ότι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους.
  Ομάδες πολιτών οργανώνονται παραδοσιακά εναντίων κάθε σοβαρής επενδυτικής προσπάθειας έχοντας την συμπαράσταση κάθε φορά του τύπου διαιωνίζοντας και στις επερχόμενες γενεές το στερεότυπο του κακού επιχειρήματα ενάντια στον καλό λαό.
  Τέλος οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν πολλές φορές ως σαμποτέρ , για δικούς τους λόγους οδηγούν εταιρείες στον αφανισμό χωρίς ο εργοδότης να έχει την παραμικρή δύναμη να κάνει το οτιδήποτε απέναντι σε αυτό , και η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί "κεκτημένο δικαίωμα" των συνδικαλιστών την καταστροφή της εταιρείας που δουλεύουν !

  Οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε αυτές τις μεσαίου μεγέθους επενδύσεις , και αν τις θέλουμε πρέπει να αλλάξουμε όλα αυτά που ανέφερα.
  Όσο και να μην είναι εμφανές εκ πρώτης όψεως τα περισσότερα των θεμάτων που πρέπει να λυθούν άπτονται του συντάγματος.
  Το σύνταγμα οδηγεί σε αρνησιδικία , το σύνταγμα επιτρέπει σε ομάδες πολιτών να ακυρώνουν επενδύσεις προσφεύγοντας και ξαναπροσφεύγοντας, το σύνταγμα δεν έχει τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστάτευαν τον πολίτη και την επιχείρηση από την επιδρομή (που στο τέλος γίνεται έμμεση ή άμεση δήμευση) στο εισόδημα του για την συντήρηση του στρατού πελατών που δημιούργησαν τα κόμματα ,το σύνταγμα επιτρέπει την κατάχρηση του δικαιώματος της απεργίας και καταλύει το δικαίωμα λειτουργίας μιας επιχείρησης , τέλος αν θέλετε το σύνταγμα επιτρέπει ένας πολιτικός χωρίς κυρώσεις να έρχεται και να κάνει δηλώσεις που καταλύουν την συνέχεια του κράτους.

  Ο ρόλος του κάκιστου συντάγματος (που μας μάθανε να είμαστε και περήφανοι για αυτό) στην δημιουργία του μπάχαλου που ονομάζεται σήμερα Ελλάδα είναι τεράστιος και υποεκτιμημένος. Η Ελλάδα κατά την γνώμη μου μπορεί να επιπλεύσει για ένα διάστημα με τις μεγάλες επενδύσεις που θα φέρει προσωπικά ο Σαμαράς και την αλλαγή κλίματος που αυτές θα δημιουργήσουν , αλλά αν θέλουμε να πάψουμε να είμαστε ουραγοί της ανάπτυξης πρέπει να βγάλουμε το βαρίδι που μας τραβάει στον πάτο , και αυτό το βαρίδι είναι το πιο αντίαναπτυξιακό σύνταγμα στην Ευρώπη.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/06/2013 12:19:59

  Όλα καλά, αλλά ο κόσμος καλοπροαίρετα ο περισσότερος κάνει υπομονή μέχρι το φθινόπωρο.
  Γιατί μέχρι τότε δεν γνωρίζω, αλλά αν κατά ...τύχη, αντί τα πράγματα να πάνε προς το καλλίτερο, τα πάρει η κάτω βόλτα, τότε σας διαβεβαιώ και δεν "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας", μας περιμένει άγριος ξεσηκωμός και τίποτα δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τους απόλυτα αποδυναμωμένους και εξαγριωμένους Έλληνες!
  Και κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι διαχειριστές της κρίσεως, η κατάσταση θα γίνεται εξόχως επικίνδυνη μέρα με την ημέρα, διότι αυτοί που δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα (ή που θα νομίζουν ότι δεν θα έχουν να χάσουν τίποτε), θα είναι όλο και περισσότεροι από αυτούς που θα έχουν το περιθώριο μιας κάποιας απώλειας ακόμα!!

 5. tassos.κ avatar
  tassos.κ 27/06/2013 13:14:00

  Να πούμε και κάτι άλλο επιτέλους; Αν δείτε, όλοι σας, στισ αναπτυσσόμενες χώρες ποιό είναι το ποσοστό φτώχειας και εξαθλίωσης; Μπορεί να πεί κάποιος επιτέλους μήπως και καταλάβουμε τι μας περιμένει με αυτήν την "πολυπόθητη" αν'απτυξη;
  2. Θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η COSCO θα κάνει επενδύσεις που θα αποφέρουν 500 εκ. εθρώ. Ας μας πει κάποιος πόσο θα επιβαρυνθεί η τσέπη μας από το κλείσιμο της κρατικης Ρ/Τ με πληρωμές αποζημιώσεων, ρητρών συμβολαίων κλπ
  Τι έχει να πει κάποιος για την καταγγελία Κακλαμάνη για το διαγωνισμό ψηφιακής τηλεόρασης.
  Απαντήσεις σαφείς αν υπάρχουν κι όχι πολιτικάντικης αερολογίας

 6. PELIAS avatar
  PELIAS 27/06/2013 14:35:55

  Με βενιζέλο και τα λοιπά αποτυχημένα του βαθέως πασοκ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.

 7. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 27/06/2013 17:37:13

  Με τις περισσότερες επιχειρήσεις που δεν παρέδωσαν ήδη το πνεύμα ή δεν μετοίκησαν στο εξωτερικό να κείνται ημιθανείς χωρίς πελάτες και ρευστότητα, χωρίς καμμία σαφή ιδέα για το αύριο που τις περιμένει, με τη γραφειοκρατία και την πολυνομία απείραχτες στη θέση των και με το διαχειριστικό κόστος του κράτους στη λειτουργία της επιχείρησης συνεχώς να αυξάνεται, αντί να μειούται, (βλ. την πρόσφατη ιδέα για μηνιαία υποβολή καταστάσεων πελατών - προμηθευτών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και τις νέες - φεουδαρχικού τύπου - επινοήσεις, όπως "προληπτική φορολόγηση" και επέκταση στην εικοσαετία του χρονικού περιθωρίου φορολογικού ελέγχου) δεν υπάρχει πιθανότητα εσωτερικής ανάπτυξης (με την έννοια λευκό -και όχι μαύρο- παραγόμενο κέρδος να μένει και να διανέμεται εντός της χώρας). Λόγω της άγριας φορολόγησης των ακινήτω δε, ούτε τα όποια κέρδη θα επενδυθούν εδώ, αλλά θα συνεχίσουν να διασχίζουν τα σύνορα προς αναζήτηση φιλικώτερου περιβάλλοντος.

  Τα σχέδια περί μεγάλων ξένων άμεσων επενδύσεων με τις κάποιες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (ασφαλώς ευπρόσδεκτες) θα είναι σταγόνα στον ωκεανό της ύφεσης και της ανεργίας. Όσο το κράτος δεν σταματά να απομυζεί το 30% του ΑΕΠ (*) της χώρας, και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό αντιπαραγωγικά ως προς την ανάπτυξη της οικονομίας, π.χ. πληρωμή αφισοκολητών και βόλεμα κουμπάρων, επιδότηση αγοράς εισαγόμενων συσκευών αυτόνομης μετακίνησης και τόνωσης του εγώ ψυχολογικώς ανασφαλών και λιμασμένων για κοινωνική αποδοχή ιθαγενών, ενώ την ίδια ώρα καρκινοβατεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν υπάρχει χώρος να αναπνεύσει η ιδιωτική οικονομία ώστε να μοιρασθεί πλούτος και στους μη έχοντες άμεσα ωφελήματα από το κράτος (τράπεζες, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημοσίου, προμηθευτές δημοσίου). Ποιοι θα είναι λοιπόν οι φορείς και οι ευνοηθέντες της ανάπτυξης; Νομίζω είναι απλό να δούμε προς τα πού θα έπρεπε να κατευθυνθούμε, αλλά λείπει τόσο η θέληση (αλίευση ψήφων γαρ), όσο και τα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου: α) το επιχειρηματικό πλαίσιο παραμένει εξαιρετικά ασταθές σε πολιτικό, φορολογικό και νομισματικό επίπεδο, β) το πολύπλοκο, βραδυκίνητο και διεφθαρμένο σύστημα κρατικής διοίκησης, στελεχωμένο κυρίως με επιπέδου κάτω του μετρίου παραγωγικά στελέχη δεν απέδιδε στις καλές εποχές, δεν θα αποδώσει ούτε τώρα στην κρίση που χρειάζονται ταχύτεροι ρυθμοί.

  Μιλώντας με γνωστή μου κυρία (βιοτέχνης επιχειρηματίας της Β. Ελλάδας) όταν η συζήτηση έφθασε στο προσχέδιο για τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών (67 πυκνά άρθρα με τη συνήθη λεκτική πολυπλοκότητα και ασάφεια, καθώς και με τις δεκάδες υποπεριπτώσεις, που απαιτούν ώρες εντονώτατης πνευματικής προσπάθειας για να διαβασθούν και κατανοηθούν από αυτούς που υποτίθεται ότι αφορούν, αντί για ένα απλό τετρασέλιδο που να είναι απολύτως σαφές στους πάντες και μονοσήμαντα ερμηνεύσιμο, χωρίς ανάγκη για σωρεία διευκρινιστικών εγκυκλίων) μου απάντησε: "Αν ψηφισθεί ως δημοσιεύεται (1000 ευρώ πρόστιμο για το πρώτο μουντζουρωμένο τιμολόγιο και με δυνατότητα τού εφόρου για διορθωτικό και προληπτικό υπολογισμό του οφειλόμενου φόρου περίπου στο διηνεκές) θα φροντίσω η 1/1/2014 (σημ.: εικαζόμενη έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος) να βρει την επιχείρησή μου με έδρα στη Βουλγαρία. Αν ψηφισθεί Παρασκευή τέτοιο έκτρωμα, τη Δευτέρα έφυγα". Και να σκεφθεί κανείς ότι η εν λόγω κυρία δεν είχε ακόμη δει τον νέο κώδικα φορολογίας. Πιστεύει κανείς ότι δεν θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος;

  Έτσι θα μπούμε λοιπόν σε τροχιά ανάπτυξης; Αν τα καλύτερα νέα μυαλά φεύγουν σωρηδόν έξω και οι έχοντες επιχειρηματικές ανησυχίες πάνε δίπλα για να αποφύγουν αυτό το κράτος-ληστή, με ποιούς και για ποιους θα έλθει η ανάπτυξη; Οι υπερήλικες συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άγαμες θυγατέρες των, καθώς και οι χαμηλής εκπαίδευσης άνεργοι δεν αρκούν. Οι τελευταίοι ίσως ανεβάσουν λίγο την συμμετοχή της γεωργίας/αλιείας στο ΑΕΠ, αλλά επειδή αυτή κινείται ήδη πολύ χαμηλά, δεν θα έχει χειροπιαστό για τους υπόλοιπους αποτέλεσμα.

  *) ΑΕΠ 2012: 193 δις, κρατικός προϋπολογισμός 59,184 δις, με συμμετοχή ανά κατηγορία δαπανών: τόκοι-χρεολύσια-τράπεζες: 71,1%, μισθοί-συντάξεις δημοσίου: 11,4%, ταμεία-υγεία-παιδεία: 10,1%, λειτουργικές δαπανες κρατους: 2,5%, διάφορες δαπάνες: 4,9%

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.