#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/08/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα και το παιχνίδι των αγωγών: Ασκήσεις ισορροπίας σε ενεργειακό ναρκοπέδιοΗ επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αίτημα τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από την Gazprom, είναι μια κίνηση σε ένα ευρύτερο πεδίο εξελίξεων και πρωτοβουλιών, από πολλούς και προς πολλές κατευθύνσεις, όλες με… άρωμα ενεργειακής παρτίδας.

 

Μετά την αδιέξοδη για τους Ρώσους κατάληξη της υπόθεσης με τη ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο διαγωνισμό για την πώληση της εταιρίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον, αυτή τη φορά δυτικών εταιριών. Αν γίνει κάτι τέτοιο, με τους Αζέρους να έχουν ήδη τη ΔΕΣΦΑ, θα διευρυνθεί η πίεση προς τη ρωσική παρουσία στην ελληνική αγορά.

 

Αν και σε ορισμένους δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η επιστολή εστάλη στον απόηχο της συνάντησης Σαμαρά - Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, το αίτημα ήταν επιβεβλημένο για λόγους που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Οι διαπραγματεύσεις εξάλλου για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

 

Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, εν τω μεταξύ, έχει ανοίξει το δρόμο για την επιτάχυνση των ήδη δρομολογημένων διαδικασιών αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, το οποίο θα διοχετευθεί μέσω του συγκεκριμένου αγωγού. Επίσης, με αφορμή τον ΤΑΡ και επ’ ευκαιρία της διαδοχικής προεδρίας των δύο χωρών στην Ε.Ε., το 2014, θα υπάρξει συντονισμός με την Ιταλία σε μια σειρά θεμάτων (λαθρομετανάστευση, ανεργία, εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ κ.ά.), μεταξύ των οποίων και το ενεργειακό. Σε συνεννόηση με την Ιταλία (με την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και κάποια στιγμή η συμφωνία θα επεκταθεί και στην ΑΟΖ) και με το βάσιμο επιχείρημα της ανάγκης διευθέτησης των όποιων εκκρεμοτήτων στην περιοχή, λόγω και του ΤΑΡ, θα κληθεί η Αλβανία να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη χώρα μας για την ΑΟΖ, την οποία έχει ακυρώσει το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο. Θα κλείσει έτσι το δυτικό μέτωπο.

 

Η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή πάντως δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα και πλέον αφορά σε χώρες-κλειδιά στον αραβικό κόσμο και μέχρι πρότινος σε πυλώνες του συστήματος ισορροπιών, όπως η Αίγυπτος. Παράλληλα, η εμπλοκή των πλούσιων και σημαντικών πετρελαιοπαραγωγών σουνιτικών κρατών στον πόλεμιο της Συρίας και στην αντιπαράθεση με το Ιράν διευρύνει το πεδίο του δυνητικού ντόμινο. Ούτε η Τουρκία βρίσκεται εκτός κάδρου.

Αυτό το σκηνικό αφενός δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αφετέρου αναδεικνύει την αξία της Ελλάδας στην περιοχή ως νησίδας σταθερότητας. Η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, στα κοιτάσματα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ήταν απολύτως στοχευμένη. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις τρεις χώρες ως αναγκαίο «πακέτο» στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό για τη χάραξη των αγωγών στην περιοχή και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και υπογράμμισε ότι αυτό το ενεργειακό τρίγωνο μπορεί να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο, υπονοώντας τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη των Αμερικανών. Το «φυσικό» γεωστρατηγικό συμφέρον και των τριών χωρών είναι ακριβώς όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός στον Μπαράκ Ομπάμα. Υπάρχει όμως προσπάθεια από ορισμένα κέντρα να διασπάσουν τη συνέχεια (και) του ενεργειακού χώρου Ελλάδας - Κύπρου με το σκεπτικό ότι από άλλη οδό θα πρέπει να διοχετευθεί το φυσικό αέριο της Κύπρου (και του Ισραήλ), μέσω Τουρκίας, και από άλλη της Ελλάδας! Ο στόχος είναι βαθιά γεωπολιτικός και αποσκοπεί στη διάσπαση του ευρύτερου εθνικού μετώπου Ελλάδας – Κύπρου, το οποίο ενισχύεται από τη συνεργασία με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι αν οριοθετηθεί η ΑΟΖ με την Κύπρο με πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, όπως είναι η θέση της Αθήνας και το ορθό με βάση το Διεθνές Δίκαιο, οι ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου εφάπτονται «κλειδώνοντας» τη γεωγραφική συνέχεια των δύο κρατών και σ’ αυτό το επίπεδο. Αυτό κάποιοι θέλουν να το αποτρέψουν. Και δεν είναι μόνο η Τουρκία.

 

Μεθοδεύσεις για ομηρία Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία

 

Αυτό που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι τα σχέδια «τρίτων» για την Κύπρο.

Στο Κυπριακό, το οποίο εισέρχεται εκ νέου σε φάση κινητικότητας, θα καταβληθεί προσπάθεια από το «διεθνή παράγοντα» να συνδυαστεί η διαδικασία επίλυσης με το ενεργειακό ζήτημα, σε μια απόπειρα των Βρετανών και των Αμερικανών να πετύχουν «δύο στα δύο»: Να προωθήσουν μια ετεροβαρή για τους Ελληνοκυπρίους λύση τύπου Σχεδίου Ανάν και να αναιρέσουν τα στρατηγικά οφέλη της ελληνικής πλευράς από την εύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και στα δύο πεδία, αν ευοδωθούν τα σχέδια του αγγλοσαξωνικού παράγοντα, θα βγει κερδισμένη η Τουρκία. Με την επαναφορά ενός «Σχεδίου Ανάν», που θα ονομάζεται αλλιώς αλλά η ουσία θα είναι η ίδια, η Κύπρος θα μεταβληθεί σε προτεκτοράτο, όπως προβλεπόταν και στο αρχικό σχέδιο, ενώ με το πρόσχημα ότι πρέπει τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες να διαχέονται και στις δύο κοινότητες του νησιού, δηλαδή και στους Τουρκοκυπρίους, στην πραγματικότητα θα μπει η Τουρκία συνέταιρος στα κοιτάσματα. Η απόπειρα ακύρωσης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Μεγαλονήσου από τους υδρογονάνθρακες και η προσπάθεια να τεθεί σε ενεργειακή, και κατ’ επέκταση γεωπολιτική, ομηρία εκδηλώνεται -μεταξύ άλλων- με το προτεινόμενο σχέδιο για αγωγό μεταφοράς του κυπριακού (και ισραηλινού) αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Πρόκειται για το απόλυτο αυτοκτονικό σχέδιο και για την Κύπρο και για το Ισραήλ καθώς αμφότερες οι χώρες θα μεταβληθούν σε ενεργειακούς αιχμαλώτους των Τούρκων στους οποίους θα έχουν παραδώσει τον έλεγχο ροής των στρατηγικών πόρων τους. Το Ισραήλ πολύ δύσκολα θα διολισθήσει σε ένα τέτοιο γεωστρατηγικό ατόπημα, αυτό που χρειάζεται προσοχή όμως είναι οι πιέσεις στη Λευκωσία, αν και είναι δύσκολο για τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ή για τον όποιο Αναστασιάδη να αποδεχθεί κάτι τέτοιο υπονομεύοντας το μέλλον του κυπριακού, και όχι μόνο, Ελληνισμού. Διότι δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου. Οι όποιες αποφάσεις αφορούν και θα επηρεάσουν τη στρατηγική θέση Ελλάδας και Κύπρου συνολικά.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη στον  Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MCA avatar
  MCA 18/08/2013 12:31:39

  Η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει, να μοιραστεί μέρος των κερδών με τους Τουρκοκύπριους, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ με την σειρά της θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία υποδομών, έργων ανάπτυξης, στο Τουρκοκυπριακό κομμάτι του νησιού, καθώς και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ορίτζιναλ Τουρκοκυπρίων και δεν θα καταλήξουν σε χέρια λίγων και σε περίεργους σκοπούς.
  Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αισθανθούν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

 2. victoria (true) avatar
  victoria (true) 18/08/2013 13:10:10

  Ενδιαφέρον άρθρο και σίγουρα μεγάλη προσοχή θέλει το θέμα, ας ελπίσουμε.

 3. airman avatar
  airman 18/08/2013 15:52:22

  ''Η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει, να μοιραστεί μέρος των κερδών με τους Τουρκοκύπριους, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.''
  Η διοχέτευση μέρους των κερδών - και μόνο - είναι η μόνη αποδεκτή ''συμβιβαστική'' λύση. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ''βάλουν χέρι'' στα κοιτάσματα μέσω παροχής ποσότητας αυτών, γιατί με τον τρόπο αυτό θα έχουν λόγο και στον τρόπο διαχείρισης/διακίνησης ή - το λιγότερο - θα παίρνουν ''πρώτη ύλη'' την οποία θα αξιοποιούν κατά το δοκούν. Δεν είναι λογικό να ''κάνουν κουμάντο'' με/σε κάτι που δεν τους ανήκει!
  Στο πλαίσιο διάθεσεις μέρους των κερδών μπορεί να γίνει η όποια διαπραγματεύση, διασφαλίζοντας αφενός την αξιοποίηση των κοιτασμάτων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων αφετέρου δε σηματοδοτώντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας - άμεσα τουλάχιστον - από τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο που οριοθετείται από τον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 18/08/2013 18:12:35

  Aν επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αίτημα τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από την Gazprom, είναι μια κίνηση σε ένα ευρύτερο πεδίο εξελίξεων και πρωτοβουλιών, από πολλούς και προς πολλές κατευθύνσεις, όλες με… άρωμα ενεργειακής παρτίδας τότε η Συνέντευξη Κου Αβραμόπουλου την Καθημερινή κυριολεκτικά βάζει φωτιά σε όλο το πολιτικό σκηνικό

  Στέκομαι σε μερικά πονηρά της σημεία:

  1) Ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της ελληνικής διπλωματίας τον χρόνο που πέρασε, έρχεται να ενισχύσει τη στρατηγική της Ελλάδας και να της ανοίξει και πάλι τον διεθνή της ορίζοντα.

  2) Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι γειτονικές χώρες έβλεπαν την Ελλάδα ως την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ως υπόδειγμα σύγχρονης δημοκρατίας, ανάπτυξης και προόδου.Η εμφάνιση του ζητήματος των Σκοπίων και σειρά εξελίξεων που δεν έφεραν αποτέλεσμα, όπως και η στάση της χώρας μας την περίοδο της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας, αποδυνάμωσαν την επιρροή μας στην περιοχή.Θετικά, ωστόσο, αξιολογείται η προσέγγιση με τη γειτονική Τουρκία, με την οποία, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις μαζί της, το κλίμα έχει βελτιωθεί. Ενα μίνιμουμ κλίμα εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα μειώνει τον κίνδυνο απρόβλεπτων περιπλοκών.Η κυβέρνηση Σαμαρά ξαναδίνει στη χώρα τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε μια στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μας εισέρχεται σε αβέβαιη και επικίνδυνη τροχιά.

  3) Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά την αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα στις επισκέψεις μου στις ΗΠΑ: πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στην Ουάσιγκτον όπου τέθηκε το πρώτο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ με τον Λεό Πανέτα, αλλά και λίγους μήνες αργότερα με τη Χίλαρι Κλίντον, όπως επίσης και στις συνομιλίες μου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, και βέβαια στη χάραξη και υιοθέτηση ενός «Οδικού Χάρτη» στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Αμερικανό υπουργό Εθνικής Αμύνης Τσακ Χέιγκελ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  4) Η χώρα μας, παρά και πέρα από την κρίση, διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, η δε γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της ευρύτερης γειτονιάς, την καθιστά αξιόλογο στρατηγικό παίκτη.
  ...Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η δημιουργία ενός εσωτερικού κλίματος πολιτικής συναντίληψης και κατ’ επέκταση συνεννόησης, ώστε η στρατηγική αυτή να θεμελιωθεί σε ισχυρές βάσεις και να αποφευχθεί πάση θυσία η έκθεσή της σε αμφισβήτηση ή ακόμα και ακύρωση από τις όποιες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

  5)Και η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, συνιστά μια ευκαιρία ολικής επαναφοράς της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό προσκήνιο, αλλά και ουσιαστικής συμβολής της στην αναζωογόνηση της Διατλαντικής Συμμαχίας, που ιστορικά αποτελούσε έναν σταθερό άξονα συνεργασίας, αλλά και ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση και υπέρβαση κρίσεων και απειλών για την παγκόσμια κοινωνία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.