#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2012 08:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα και η Ευρώπη σε τεντωμένο σχοινίΔεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν και πιστεύουν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εκτός από ψυχοφθόρα, δημιουργεί και προβλήματα στην οικονομία. Κυρίως, όμως, φοβούνται μήπως τον επόμενα ένα μήνα μέχρι τις εκλογές υπάρξει κάποιο «ατύχημα» που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία κι ενώ ουσιαστικά δε θα έχει κυβέρνηση.

Οι ξένοι κερδοσκόποι μπορούν άνετα να δημιουργήσουν… θερμά επεισόδια και να ταράξουν τις αγορές προκειμένου αυτοί να βγάλουν τεράστια ποσά. Άλλωστε, με το που κουνιέται η Ελλάδα, καταρρέει και το ευρώ, όπως και τα speads των άλλων χωρών.

Αυτό το κλίμα φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι «παίκτες», κάτι που φάνηκε και από τον προχθεσινό συναγερμό για τις ελληνικές τράπεζες και τη  «βόμβα» της ΕΚΤ που φέρεται να πάγωσε την παροχή ρευστότητας κάποιων τραπεζών. Αν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι φέρεται να διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα, οι πληροφορίες μας λένε ότι όντως, υπάρχει θέμα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν παίκτες από το Λονδίνο που έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και του ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δύο τουλάχιστον τράπεζες πήραν κίτρινη κάρτα από την ΕΚΤ γιατί δεν έκαναν αυτά που έπρεπε προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια προτού έρθει η χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Στήριξης. Στις τράπεζες αυτές είχε δοθεί περιθώριο 1 μηνός, ωστόσο, είτε λόγω της πολιτικής αστάθειας είτε από αδυναμία να βρεθεί λύση, πέρασε ο χρόνος και η ΕΚΤ τις έβγαλε στη σέντρα.

Αν και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, προς το παρόν παγώνει η χρηματοδότηση, αλλά είναι σαφές ότι θα υπάρξει πρόβλεψη αλλιώς θα καταρρεύσουν, θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις και μαζί μ’ αυτές θα διαλυθεί και η ελληνική οικονομία.

Τέτοια «ατυχήματα» μπορεί να είναι στημένα ή όχι. Δείχνουν όμως και πόσο οριακή είναι η κατάσταση.

Στο μεταξύ, όλοι πλέον στη διεθνή κοινότητα αναγνωρίζουν ότι το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ θα είναι δυσβάσταχτο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Guardian» υπολογίζει σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το λογαριασμό μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IfO, Χανς Βέρνερ Ζιν, προειδοποίησε ότι τυχόν διάλυση της ευρωζώνης θα στοιχίσει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Αποδείχθηκε, δηλαδή, με τον πλέον εκκωφαντικό και επώδυνο τρόπο, ότι απέτυχε η συνταγή ακραίας δημοσιονομικής λιτότητας που επέβαλε στην Ευρώπη η Γερμανία. Μια συνταγή η οποία εφαρμόστηκε με πειραματόζωο την Ελλάδα και με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα: Η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση και η κοινωνία καταδικάστηκε στη φτώχεια και την εξαθλίωση χωρίς να επιτευχθεί καν ο στόχος της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών, οι οποίοι, αντιθέτως, επιδεινώθηκαν.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να επιλέξουμε ως χώρα εάν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μέσα στο πλαίσιο αυτό να διεκδικήσουμε την αλλαγή της αδιέξοδης συνταγής ώστε να ανασάνει η αγορά και να ανακουφιστεί η κοινωνία. Ή εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μονομερή ακύρωση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και να οδηγήσουμε τη Γερμανία σε ένα ακόμη λάθος που θα στείλει τη χώρα μας πίσω στη δραχμή.

Γίνεται αντιληπτό ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σίγουρο ότι θα κοστίσει τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά είναι ακόμα πιο βέβαιο ότι θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Αργά ή γρήγορα, τα πράγματα στην Ε.Ε. οδηγούνται προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της αδιέξοδης πολιτικής για την προστασία των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και δεν πρέπει η Ελλάδα να έχει βρεθεί εκτός ευρωζώνης όταν θα δοθεί η συνολική λύση.

Antinews, Ελεύθερος Τύπος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/05/2012 10:42:36

  Πρόκειται για 2 από τις "μικρές" Ελληνικές τράπεζες - δεν είναι σε θέση να προσφέρουν εγγυήσεις για ν' αντλήσουν ρευστότητα απο το μηχανισμό της ΕΚΤ. Οι πληροφορίες συγκλίνουν.
  Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και στην Ισπανία;

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/05/2012 10:57:41

  Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές δείχνουν γρήγορα αντανακλαστικά: Κατά τον πρωθυπουργό Ερό, "καθυστερήσαμε πολύ ως Ευρώπη για την Ελλάδα, επί 2 χρόνια. Στόχος της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι τώρα η ανάπτυξη". Τα ρίχνει χοντρά στους πολιτικούς αντιπάλους του, που διαχειρίσθηκαν το ζήτημα μέχρι τώρα, τους λέει "αργόστροφους".
  Αυτά, μεταξύ των άλλων περιποιουν τιμή και για τον Σαμαρά: Ήταν ίσως ο μόνος μέσα στο ΕΛΚ που δεν ήταν αργόστροφος.
  h**p://news.in.gr/world/article/?aid=1231196457
  "Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν «το τέλος ενός κακού, αλλά η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου κακού», κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (SPD).
  Βλέπουμε σκληρό πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών εν εξελίξει, στην ΕΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.