#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2010 12:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα θυμίζει πλέον την … Ανατολική Γερμανία λίγο πριν από το τέλοςΌσοι έχουν ασχοληθεί λίγο με την πρόσφατη ιστορία της Γερμανίας –μιας χώρας στην οποία εσχάτως αρεσκόμαστε να βλέπουμε μάγισσες και δράκους–, μπορούν να διαπιστώσουν αβίαστα ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας θυμίζει πλέον έντονα την πολιτική κατάσταση στην πρώην Ανατολική Γερμανία (ΓΛΔ) λίγο πριν, αλλά και λίγο μετά από την πτώση του Τείχους.

Μήνες πριν από την πτώση είχε ήδη ξεκινήσει το κύμα μαζικής εξόδου πολιτών από τη χώρα μέσω των "διακοπών" στην Ουγγαρία (η οποία είχε ήδη ανοίξει τα σύνορά της με την Αυστρία), αλλά ο Χόνεκερ περί άλλα ετύρβαζε. Καμία αυτοκριτική, κανένας προβληματισμός, μόνο υμνολόγια στα «επιτεύγματα του Σοσιαλισμού» και απαξιωτικές κρίσεις, του τύπου «δεν θα χύσουμε ούτε ένα δάκρυ γι’ αυτούς», προς τους πολίτες που εγκατέλειπαν τη χώρα. Παράλληλα, γιόρταζε τα σαραντάχρονα της ΓΛΔ με φιέστες και παράτες, διαβεβαιώνοντας τους προσκεκλημένους του ότι «ο Σοσιαλισμός σε γερμανικό έδαφος εδράζεται σε σταθερά θεμέλια».

(Τι μας θυμίζουν αυτά εις τα καθ’ ημάς; Ίσως τις βαρύγδουπες δηλώσεις «δεν θα την πληρώσει ο κοσμάκης», που έκανε ο Γιώργος στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο –τότε δηλαδή που νόμιζε ότι μπορούσε να το παίξει σκληρός– και αργότερα, όταν οι υπουργοί του τραβούσαν δήθεν «κόκκινες γραμμές» και δεν συζητούσαν για περικοπές στον 13ο και στον 14ο μισθό.)

Αμέσως μετά την πτώση του Χόνεκερ (μέσω εσωκομματικής συνωμοσίας στο Πολίτμπυρο του SED), ο νέος ηγέτης της χώρας, ο Έγκον Κρεντς, έκανε κάποια δημόσια αυτοκριτική για τα «λάθη του παρελθόντος» και υποσχέθηκε «μεταρρυθμίσεις», χωρίς όμως να ικανοποιεί το λαό που ήδη είχε ξεκινήσει να κατεβαίνει στους δρόμους με μεγάλες διαδηλώσεις σχεδόν καθημερινά και ζητούσε ελεύθερες εκλογές.

(Τι μας θυμίζουν αυτά εις τα καθ’ ημάς; Ίσως την παραδοχή του Γιώργου περί «απώλειας της εθνικής κυριαρχίας», τα πρώτα φορομπηχτικά μέτρα του Φεβρουαρίου, που φυσικά δεν έπεισαν τις αγορές, καθώς και τα επόμενα, σκληρά δημοσιονομικά μέτρα του Μαρτίου συνοδευόμενα από διαβεβαιώσεις ότι «έχουμε πλέον το πιστόλι στο τραπέζι» μετά από τη θριαμβολογική ανακοίνωση του περιλάλητου «μηχανισμού στήριξης». Όλα αυτά, όπως ήταν επόμενο, εξακολούθησαν να μην πείθουν κανέναν και τα spreads τραβούσαν την ανηφόρα με σημαίες και με ταμπούρλα.)

Όταν στο Βερολίνο έπεσε πια και το Τείχος, η ηγεσία της χώρας εξακολουθούσε να εμμένει αδιαπραγμάτευτα στην κρατική οντότητα της ΓΛΔ ως ανεξάρτητης χώρας.

(Τι μας θυμίζουν αυτά εις τα καθ’ ημάς; Ίσως τις ψευτομάγκικες δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για «απώλεια των πουκαμίσων των κερδοσκόπων» που, όπως έγραψε το antinews, εξελίσσεται σε απώλεια των δικών μας… εσωρούχων από τους κερδοσκόπους.)

Τελικά, η κρατική και κομματική ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας, παρά τις «ενέσεις μεταρρυθμίσεων» που επιχείρησε απεγνωσμένα να κάνει, δεν άντεξε ούτε έναν μήνα μετά από την πτώση του Τείχους. Κατέρρευσε σύσσωμη υπό το βάρος της γενικευμένης λαϊκής απαίτησης για εκλογές και –κυρίως– για διάλυση της ίδιας της χώρας και για επανένωση με τη Δυτική Γερμανία.

(Τι μας θυμίζουν αυτά εις τα καθ’ ημάς; Τίποτα προς το παρόν, αλλά ίσως σύντομα να μας θυμίζουν τη –de jure πλέον– χρεωκοπία και την αναγκαστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας.)

Η επανένωση της Γερμανίας, για τους πρώην Ανατολικογερμανούς πολίτες, δεν ήταν το τέλος του δρόμου. Απεναντίας, ήταν μόνο η αρχή, με την ανεργία να γιγαντώνεται στα πρώην ανατολικά ομόσπονδα κράτη και το νεοναζισμό να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις μάζες που ένιωσαν να ρίχνονται στο περιθώριο. Μήπως και η –αναπόφευκτη, όπως όλα δείχνουν, αργά ή γρήγορα– επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα είναι μόνο η αρχή για τους Έλληνες πολίτες;

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 27/04/2010 12:21:46

  Αν είναι έτσι, να κάνουμε πρωθυπουργό τον Κόκκαλη. Αν δεν ξέρει αυτός απο Ανατολική Γερμανία, από μέσα και από έξω, ποιος ξέρει;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Μάρκο Τ 27/04/2010 12:54:49

   Χα, αυτός ο γάβρος και η κουμμουνίστρια κόρη πάστορος Μέρκελ!

 2. Jimbaran avatar
  Jimbaran 27/04/2010 12:26:38

  Ο Καλός ο κακός ο Άσχημος ο Μπαταξής Ο Ρόκος τα 667 αδέλφια του και η Κοκκινοσκουφίτσα ..... Θανάση πάρε το όπλο σου ..

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/04/2010 12:29:34

  Να δω με ποιούς θα ... επανενωθούμε.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ archaeopteryx 27/04/2010 13:03:22

   Για σκέψου ποιος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα σε λίγες μέρες και ίσως να το βρεις.

   Και η "επανένωση" σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως να έχει τη μορφή συνεκμετάλλευσης.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Αυριανιστής 27/04/2010 13:27:03

    Αυριανιστή θα πάρω το συγκεκριμένο σχόλιό σου να το αναρτήσω αν μου επιτρέπεις, βέβαια υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες από βορειοδυτικά όχι μόνο από βορειοανατολικά.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ archaeopteryx 08/04/2011 20:42:07

   Με τους...Τούρκους. Τυχαία αγωνίζονται εκεί στο Σκάϊ οι "ιστορικοί" μας;

 4. anonymous avatar
  anonymous 27/04/2010 12:43:53

  Σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε κι έτσι ήταν όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ.
  Αν δείτε την ιστορία στη Γερμανία, μπούκαραν μέσα οι Δυτικοί και τους απέλυσαν όλους. Μετά επαναπροσέλαβαν αλλά τότε κόμμα δεν υπήρχε να τους σώσει. Όσοι δεν ήταν βύσματα και τους έκοβε βρήκαν δουλειά αμέσως. Οι άλλοι ψόφησαν. Πολλοί έφυγαν για δυτική Γερμανία, εσωτερικοί μετανάστες. Ακόμη δεν έχουν συνέλθει και πάνε 20 χρόνια.

  Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Όταν θα ξεκινήσει η ανεργία και οι απολύσεις τότε τα κομματικά βύσματα χωρίς πτυχία θα φύγουν. Τόσο απλά. Δε θα τους χωράει ο τόπος.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ anonymous 27/04/2010 12:55:17

   Δεν θα είναι ακριβώς έτσι όπως τα προβλέπεις. Αν μιλάμε για απολύσεις λόγω κατάργησης θέσεων εργασίας, προφανώς το λεπίδι θα πέσει επί δικαίων και αδίκων, επί πτυχιούχων και μη. Δεν απαιτούν όλες οι υπό κατάργηση θέσεις μη-πτυχιούχους, για να μπορούμε να εικάσουμε ότι μόνο τέτοιοι θα απολυθούν.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ anonymous 27/04/2010 13:05:21

   Τους απέλυσαν όλους και προσέλαβαν πρωθυπουργό από τη χώρα που κατέκτησαν! Αμίμητοι Γερμανοί!

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/04/2010 12:59:08

  Είχαν όντως πολλές μάγισσες στο παρελιθόν (ακόμη γιορτάζουν τις Βαλπούργειες Νυχτες, στο Goslar και στα όρη Harz, στα σύνορα πρώην Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, κάπου πίσω από αυτό το "μαγικό βουνό" γεννήθηκε και η Άνγκελα). Όσο για δράκους, ποιός φύλαγε το χρυσάφι των Νιμπελούγκεν, μήπως ο Γάλλος δράκος Τρισέ;

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 13:30:40

   Θυμάσαι όμως ότι τελικά η όλη ιστορία με το χρυσάφι των Νιμπελούνγκεν ήταν μια αποτυχία και αφού έγιναν όλοι μαλλιά-κουβάρια, αυτό ξαναγύρισε πίσω στο Ρήνο. Τζάμπα η όλη Οδύσσεια (που θα έλεγε και ο GAP επί Καστελλορίζω) ή μάλλον η Τετραλογία.
   Εξ αυτού συμπεραίνω ότι και μετά την αναχώρηση των φυλάκων του χρυσού-ανθρώπων του ΔΝΤ, εμείς τα ίδια θα ματαρχίσουμε.

   Η μόνη λύση πραγματικής διεξόδου από την κρίση είναι να διαφθείρουμε τον Φάφφνερ-Δανό ελεγκτή και τους ομολόγους του. Δεν μπορεί, θα υπάρχει τρόπος να διαφθαρεί και ο ψηλός και άτεγκτος Σκανδιναβός, κάθε άνθρωπος έχει το κουμπί του.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Μάρκο Τ 27/04/2010 13:44:40

    Ωραιότατη υπενθύμιση! Υπάρχει ελπίδα: Ο Γάλλος δράκος πρόεδρος της ΕΚΤ έχει Ιταλό διευθύνοντα σύμβουλο (Λορέντσο Μπίγκι Σμάγκι), πολύ φιλικό προς το Ελληνικό αίτημα (ούνα φάτσα ούνα ράτσα). Ο Φάφφνερ (Φινλανδός είναι, περίπου το ίδιο κάνει), όπως όλοι οι Σκανδιναβοί, αγαπά πολύ το Αιγαίο Πέλαγος, θα του ζητήσουμε να μένει 4 μήνες εδώ, 4 στις Βρυξέλλες και 4 στο Ροβανιέμι (του Άη Βασίλη). Κάθε χρόνο το έλκηθρο του Αγίου θα έρχεται φορτωμένο χρυσάφι.

 6. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 27/04/2010 13:05:00

  Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποια αρχή μιλάς μετά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους!Τι πρέπει να περιμένουμε;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΣΟΦΙΑ 27/04/2010 13:08:01

   Στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν έκαναν επαναδιαπραγμάτευση, αλλά ρευστοποίηση αργούντων παγίων. Η ορθόδοξη οικονομική μέθοδος εξόφλησης χρέους. Monsieur Trichet;

   • ataktos avatar
    ataktos @ Sic transit gloria mundi 27/04/2010 13:12:27

    απ ότι θυμάμαι αυτό... το τελευταίο έγινε πριν λίγες μέρες

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΣΟΦΙΑ 27/04/2010 13:09:26

   Ό,τι δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε τώρα. Όπως και οι Ανατολικογερμανοί, που είχαν συνηθίσει να θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα και τις (καταπιεσμένες) ζωές τους, τακτοποιημένες...

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/04/2010 13:13:39

  Η υπηρεσία που διαχειρίσθηκε τη ρευστοποίηση παγίων, εξαγορές επιχειρήσεων, ακινήτων κτλ ήταν η Treuhand Anstalt.

 8. ΣΟΦΙΑ avatar
  ΣΟΦΙΑ 27/04/2010 13:13:57

  Λυπάμαι, αλλά δεν καταλαβαίνω και δε θέλω να καταλάβω αργά!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΣΟΦΙΑ 27/04/2010 13:19:13

   Αγοράσανε τις μπαταχτσήδικες (πρώην κρατικές) επιχειρήσεις νέοι επενδυτές, αλλά σε τιμή λογική, όχι φούσκες, αποδίδοντας το σχετικό φόρο στο νέο, ενιαίο Γερμανικό Δημόσιο. Εδώ έχουμε πολλές μπαταχτσήδικες, και κρατικές και ιδιωτικές. Και άλλες που χρωστούν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές. Η ιδέα της ρευστοποίησης και εξαγοράς (υπό Ελληνικό κρατικό και Ευρωπαικό έλεγχο) φαίνεται να έχει αναλογίες.

 9. PELIAS avatar
  PELIAS 27/04/2010 13:49:34

  Αναρωτιέμαι πολλές φορές

  άν είναι σωστό να περιμένουμε 1-2 χρόνια για την διαπραγμάτευση του δανείου και μετά απο ανατοκισμούς κ.λ.π. το χρεωστούμενο απο 300 δις θα έχει γίνει 400, ή άν σήμερα τα παρατήσουμε και επιστρέφοντας στη δραχμή και σε κάποια στάση πληρωμών, επιστρέψουμε στον εαυτό μας, τον μόνο υπεύθυνο για τα χάλια μας αλλά και τον μόνο ΙΚΑΝΟ να ορθοποδήσει την χώρα μας. Γιατί όταν θέλει ή όταν δέν μπορεί να κάνει αλλιώς τα καταφέρνει χωρίς να του πιάνουν τον κ@@λο.

  Και με την ευκαιρία να μεταφέρω εδώ την πρόσφατη αποκάλυψη επισήμου του υπουργείου Προεδρίας (άν δέν κάνω λάθος), σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν την ίδια μέρα με το διάγγελμα του ΓΑΠ στο Καστελόριζο μας πρότεινε δάνειο 50 δις με επιτόκιο 4 % στο διηνεκές, αλλά μόλις το έμαθε ο Speckharfd ειδοποίησε τον Γιωργάκη να μήν το δεχθεί, γιατί θα τον βρούν στον βυθό όταν κάνει κανό στην θάλασσα.

  ΠΕΛΙΑΣ

  • nancy avatar
   nancy @ PELIAS 27/04/2010 14:58:03

   Δέν σας καταλαβαίνω, άν επιστρέψουμε στη δραχμή και την υποτιμήσουμε
   θα είναι καλύτερα??

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ nancy 27/04/2010 15:02:17

    Το θέμα είναι ότι, όπως και τότε στην Ανατολική Γερμανία, οι εξελίξεις τρέχουν γρηγορότερα από εμάς. Δεν έχουμε λοιπόν να κάνουμε με το τι θα είναι καλύτερα, αλλά με το αν μπορούμε να κάνουμε πια κάτι για να αποφύγουμε την κατάληξη της πορείας.

 10. najd avatar
  najd 27/04/2010 15:07:12

  Σουλατσαδοροι τοκιστες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.