#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2013 13:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια γιατί το πρόγραμμα ήταν εξαρχής λάθοςΜε το χρέος να ξεπερνά τα 321 δις ευρώ, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να μη βγαίνει ούτε με… σφαίρες, κι αυτό να το συνομολογούν όλοι, την Ελλάδα να περιμένει ένα σήμα ελπίδας από τους δανειστές και την τρόικα χαμένη στη μετάφραση να προσπαθεί να χαράξει μια πολιτική. Αυτή είναι η κατάσταση η οποία σε συνδυασμό με τις γερμανικές εκλογές έχει φουντώσει όλη τη συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα.

Όλοι πλέον λένε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, όχι γιατί δεν έκανε θυσίες να προσαρμοστεί αλλά γιατί το πρόγραμμα ήταν εξαρχής λάθος. Και όσο πλησιάζουν οι κάλπες στη Γερμανία τόσο θα φουντώνουν οι έριδες για το τι είδους βοήθεια θα χρειαστεί και πως θα γίνει ένα βήμα προς την οριστική επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης. Αποφάσεις είναι αδύνατον να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες, όμως, προετοιμασία πρέπει να γίνει και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη. Προς τούτο ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 27 Σεπτεμβρίου, λίγα 24ωρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κι όπως όλοι καταλαβαίνουμε το ελληνικό χρέος θα είναι στο κέντρο των συζητήσεων.

Και ίσως υπάρχει και συμβολισμός στο ταξίδι αυτό. Πέντε μέρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η οποία αδυνατεί να δώσει λύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Τι θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός σ’ αυτό το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ; Εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο του 2014. Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ η οποία παραδέχθηκε για δεύτερη φορά ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος, ότι υπερεκτιμήθηκαν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, είτε μας αρέσει είτε όχι, οι εξελίξεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία και το τι σκοπεύει να κάνει. Αλλά και από την Ελλάδα και πόσο μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να πετύχει την ενεργοποίηση της ρήτρας ανάπτυξης μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν μέχρι το τέλος του έτους, συνεχιστεί η καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν καταρρεύσουν τα έσοδα, τότε η Αθήνα θα έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομίας από τους δανειστές.

Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο (εφόσον χρειαστεί) χωρίς όμως υπογραφή νέου μνημονίου, δηλαδή χωρίς νέα μέτρα. Παράλληλα, κούρεμα του χρέους, είτε άμεσα είτε μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μειωμένα επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθούν σημαντικά οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών δανείων.

Πάνω σ’ αυτό το μοτίβο θα εξελιχθούν οι συζητήσεις με τους κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους.

 

Επιβεβαιώνει ο Στουρνάρας

 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει τις συζητήσεις που γίνονται για χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 10 δις ευρώ στην Ελλάδα, αλλά χωρίς άλλα σκληρά μέτρα. Ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα τονίζει ότι: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι - οι υποχρεώσεις μας - και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι».

Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Εξηγεί όμως ότι «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Δηλαδή, αυτό που λέει ο υπουργός είναι ότι έχει ήδη αποφασιστεί πως αν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος τότε θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες που προβλέπουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αλλά με έμμεσους τρόπους, κι όχι με νέο κούρεμα.

Ο υπουργός παρ’ όλα όσα λέγονται δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Πάντως, είναι πλέον φανερό ότι τα παζάρια σχετικά με τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα έχουν ανάψει για τα καλά και η παρουσία του Ασμουσεν στην Αθήνα είχε ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Αν δε γίνεται αλλιώς και πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, ας το πάρουμε. Αλλά αν πιστεύουν ότι ο κόσμος θα αποδεχθεί νέα μνημόνια, σκληρά μέτρα και θυσίες για 10 δις ευρώ, είναι γελασμένοι. Και καλά θα κάνουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση από τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Με ποιούς θα πας και ποιούς θ΄αφήσεις... avatar
  Με ποιούς θα πας και ποιούς θ΄αφήσεις... 25/08/2013 14:45:06

  Καλύτερα να μη δεχτούμε άλλη ''βοήθεια''. Φοβού τους δανειστές και βοήθεια φέροντες.... Ύποπτη η πρεμούρα όλων τους, να μας δεσμεύσουν πρόωρα.

 2. και Κλεφτης και Απελατης avatar
  και Κλεφτης και Απελατης 25/08/2013 16:01:46

  Τραγελαφος
  Λυπη και απογοητευση. Τιποτα αλλο

 3. Δούρειος Άνεμος avatar
  Δούρειος Άνεμος 25/08/2013 17:10:16

  Βοήθα μας Παναγιά, απ΄τη ...βοήθειά τους! Μας μπούκωσαν ευρώ πια. Έλεος!

 4. Q avatar
  Q 25/08/2013 17:26:23

  Που ειναι το κουρεμα του χρεους που μας πιπιλουσαν τοσους μηνες για να περασουν τα μετρα? Τωρα «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

 5. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 25/08/2013 18:03:25

  Ο Σεπτέμβριος , το εχουμε πεί , έχει Τρόικα , γερμανικές εκλογές και ταξίδι.
  Εχει ειπωθεί πολλές φορές , 30.000 € το κεφάλι ( μονο κρατικό χρέος ) δεν βγαίνει , θέλει πλέον άλλη "ρότα" και αυτή θα πρέπει να κριθεί τον Σεπτέμβριο και να φανεί τον Οκτώβριο. Αλλος χρόνος δεν υπάρχει.

 6. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 25/08/2013 18:13:56

  Και το προγραμμα ηταν ΛΑΘΟΣ και εμεις με τη σειρα μας δεν καναμε καμια σοβαρη μεταρρυθμιση(εκτος της παρωδιας ΕΡΤ), ουτε τα κλειστα επαγγελματα δεν ειμαστε αξιοι να ανοιξουμε.....Ας μην μας φταινε παντα οι ΑΠΕΞΩ....Εδω γινετε το βολεμα του βολεματος ολων των παλαιοπασοκων σοσιαΛΗΣΤΩΝ για να εχει ησυχο το κεφαλι του ο βενιζελος. ΤΙΜΩΡΗΣΑΜΕ κανενα κλεφτη του πολιτικου συστηματος απο το 1981 και μετα? Συγνωμη ξεχασα........τον ΑΚΗ στα 75 του.......Μεχρι και τις κυριες....του ΙΚΑ με τις βιλαρες και τις πισιναρες βγαλαμε εξω.

 7. Joao avatar
  Joao 25/08/2013 19:57:38

  Χειρότερα από όταν μπήκαμε..

 8. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/08/2013 20:13:44

  Αγαπητοί σχολιαστές που σας "χαλάει" τυχόν νέα βοήθεια- απαραίτητη αφού το ασταθές ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα δεν επαρκεί για εξυπηρέτηση των "κουρεμένων " δανείων - συνδυασμένη μάλιστα με πτώση επιτοκίων ή και περαιτέρω επιμήκυνση , τι ακριβώς προτείνετε;;;;; Κάτι ρεαλιστικό όμως και προφανώς λίγότερο ζόρικο !

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ firiki2010 25/08/2013 20:59:53

   Προτείνουμε μία νέα βοήθεια όπως η παλιά, γιατί έχουμε τάσεις αυτοκτονίας.

 9. Stathis avatar
  Stathis 25/08/2013 20:58:31

  Ένα πρόγραμμα που δεν βγάζει πουθενά, το οποίο η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα. Κάπου δεν έχω καταλάβει κάτι;
  Άλλα που να καταλάβω εγώ ο απλός μπροστά στους Μεγάλους οικονομολόγους της κυβέρνησης

 10. victoria (true) avatar
  victoria (true) 25/08/2013 21:30:57

  Χρήματα ΕΣΠΑ θα μας δώσουν στο τέλος και θα πούμε και ευχαριστώ. Δεν είναι κακό, αλλά θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει κάποιο ανάλογο σενάριο. Έχει ειπωθεί και γραφεί, μέχρι κι ο Βαρουφάκης το είχε πει σε κάποια παραλλαγή (και δεν είμαι καμιά θαυμάστριά του).
  Τα χρήματα αυτά βέβαια δεν είναι δάνειο κανονικά. Είναι δωρεάν και ανεπιστρεπτί ευρωπαϊκοί πόροι, εγγεγραμμένοι για την Ελλάδα από το 2005 στον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Τώρα μάλλον θα μας πουν σας δίνουμε τα αναπορρόφητα του ΕΣΠΑ να τελειώνουμε (που αλλιώς θα τα χάναμε με προθεσμία το 2015). Αρκεί να μην χρησιμοποιήσουν τη (γενική..) αδυναμία και ασχετοσύνη για να μας τα "δανείσουν" κι από πάνω.

  Όσο για τα λάθη του ΔΝΤ, δεν έχω μεγάλες ελπίδες γιατί ξέρουμε τι απαντάνε, λάθη ξελάθη, εμείς τους καλέσαμε να μας λύσουν το πρόβλημα. Κυνικό κι αυτό, κυνική κι η κατάντια μιας χώρας. Η μία και μόνη Εξεταστική δεν πρέπει να γίνει μόνο για το ποιος μας έβαλε στο μνημόνιο και άρα στην ειρωνεία αυτών των τύπων. Πρέπει να γίνει για το ποιος εκφύλισε τόσο αυτή τη χώρα και την κοινωνία και την παιδεία της, ώστε να γίνουμε τόσο μπάχαλα σε όλα με αποτέλεσμα ο κάθε τελευταίος να μας ειρωνεύεται και αφ'υψηλού μάλιστα καθότι μας ..πληρώνει.
  Μία και μόνη εξεταστική γιατί οι σοβαροί καταποντίζονται ή φεύγουν. Μία και μόνη εξεταστική γιατί οι έντιμοι κι εργατικοί έγιναν οι ηλίθιοι. Μία και μόνη εξεταστική γιατί οι νέοι μας προοδεύουν έξω, ενώ εδώ όχι.

  Αυτήν την εξεταστική θέλω από τον Αντώνη Σαμαρά. Και να φροντίσει να μη μας ξανασυμβεί. Να διώξουμε την τρόικα κάποια στιγμή με το καλό, να μπούμε σε μια σειρά ΧΩΡΙΣ μία από τα ίδια και ιδίως στο πολιτικό προσωπικό (κάτι είπα τώρα, ναι το ξέρω θα πιω λίγο νερό να συνέλθω), δημοψηφίσματα για 5-10 θέματα εδώ και τώρα να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια και να το κάνουμε. Αλλά να πάμε μπροστά, όχι μπουρδολογίες, γιατί στα λόγια κι εγώ λέω πως είμαι η Μπαρντό και δεν είμαι καν ξανθιά.

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 25/08/2013 22:43:19

  *Good Business Leaders create a Vision, articulate the Vision,
  passionately own the Vision and relentlessly drive it to completion.*
  ~Jack Welch (1935-) American CEO, Author, Chemical Engineer,
  The Big Boss who turned General Electric around.

  Οι Ικανοί Ηγέτες Επιχειρήσεων δημιουργούν το Όραμα,
  με ευκρίνεια επικοινωνούν το Όραμα, με πάθος κατέχουν το Όραμα,
  και απαρέγκλιτα το οδηγούν στην ολοκλήρωσή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.