#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/07/2011 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα θα είναι η αρχή του τέλουςΤου Simon Black

Χθες το βράδυ πήγα για φαγητό σε μια «ανεβασμένη» περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται για τουριστικό στέκι, αφού οι περισσότεροι ήταν ντόπιοι.

Καθώς περπατούσαμε στα στενά που ήταν γεμάτα από παραδοσιακά ελληνικά ταβερνάκια, όλοι οι καταστηματάρχες και οι «κράχτες» έτρεχαν να μας χαιρετήσουν, και να  διαφημίσουν το μενού τους.

«Έχουμε τα πιο φρέσκα θαλασσινά!».

«Έχουμε τις πιο φτηνές τιμές!».

«Προσφέρουμε δωρεάν ποτά και επιδόρπιο!».

Μέσα σε δευτερόλεπτα επικράτησε το χάος, με τον κάθε κράχτη να χώνει τον κατάλογο στα μούτρα μας, να μας τραβάει από το μανίκι, και να φωνάζει δυνατά, προσπαθώντας να ακουστεί πάνω από τους ανταγωνιστές του. Λίγο μετά άρχισαν τα σπρωξίδια, και στο τέλος η συμπλοκή. Έπεσαν μπουνιές, για ένα δείπνο που θα κόστιζε μόλις γύρω στα €20!

Η επιθετική συμπεριφορά είναι κάτι το συνηθισμένο σε αυτή τη περιοχή του κόσμου. Στη Βόρεια Αφρική και στη Τουρκία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Υπήρξε όμως ένα στοιχείο απελπισίας το οποίο δεν είχα ξαναδεί εδώ στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη νέκρα που επικρατούσε στα ταβερνάκια, ήταν ολοφάνερο  ότι οι ιδιοκτήτες τους θα έκαναν τα πάντα για να μη βάλουν λουκέτο.

Αργότερα, πέρασα από τα ερείπια της αρχαίας αγοράς της πόλης. Είδα μέσα στα χαλάσματα να κυκλοφορούν μπόλικα αδέσποτα σκυλιά, και η εικόνα αυτή ήταν η τέλεια «μεταφορά». Η Ελλάδα κατάντησε … για τα σκυλιά!

Συμπτωματικά, η ελληνική κυβέρνηση είχε καταφέρει τη προηγούμενη μέρα να πουλήσει ομόλογα αξίας €1.6 δισ. Ακούγεται σαν ένα σοβαρό ποσό, αλλά στη πραγματικότητα απλά καλύπτει τις πληρωμές τόκων αυτού του μήνα, για ένα χρέος που έχει ήδη φτάσει στα €340 δισεκατομμύρια.

Τον περασμένο μήνα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν €2.2 δισ. Η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται, όχι μόνο για να αποπληρώνει τους τόκους, αλλά και για να έχει φως. Εν τω μεταξύ, το κεφάλαιο του χρέους αυξάνεται, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται… διαιωνίζοντας την κατάσταση.

Καμιά διάσωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Είναι σαν έναν φίλο σας που πνίγεται στα χρέη, πληρώνοντας κάθε μήνα $5.000 σε τόκους. Η καλύτερη δουλειά που μπορεί να πιάσει πληρώνει $1.000 το μήνα, άρα είναι μείον $4.000 κάθε μήνα, και αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Αν τους δώσουν πίστωση $10.000, θα λύσει το πρόβλημά του; Όχι. Θα αντιμετώπιζε και πάλι τη χρεοκοπία σε μερικούς μήνες.

Η ζωή από διάσωση σε διάσωση, ενώ την ίδια ώρα το συνολικό χρέος αυξάνεται, δεν είναι ζωή. Είναι ένα σχέδιο πυραμίδας. Κι αν λάβουμε υπόψη τη κατάσταση ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και την επόμενη ημερομηνία πώλησης ομολόγων, η επόμενη κρίσιμη διάσωση θα συμβεί εντός του θέρους.

Η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει: α) Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ελληνική σπατάλη ελπίζοντας πως οι φορολογούμενοι δεν θα το προσέξουν ή δεν τους νοιάζει; β) Θα αποσυρθεί,  και θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει; γ) Θα προχωρήσει σε μια οργανωμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα συνδυάζει δάνεια, κουρέματα, και χρηματοδοτήσεις υπό όρους εκ μέρους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ;

Το πιο πιθανό είναι το (γ), αλλά όπως και να το δει κανείς, πάλι χρεοκοπία είναι.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί στο Ντουμπάι. Στα τέλη του 2009 και το 2010, το Εμιράτο αναδιάρθρωσε κατά 50% το ύψους $59 δισεκατομμυρίων χρέος του, με αποτέλεσμα την ύφεση και τις απώλειες της οικονομίας του. Υπήρχαν όμως δυο μεγάλες διαφορές.

Πρώτον, το Ντουμπάι είχε έναν πλούσιο μεγάλο αδελφό, το Άμπου Ντάμπι. Η Ευρώπη έχει θυμωμένους Γερμανούς φορολογούμενους.

Δεύτερον, το Ντουμπάι ήταν απομονωμένο. Η Ευρώπη έχει μια σειρά από καταχρεωμένα κράτη που τα συνολικά χρέη τους ξεπερνούν τα ποσά της όποιας δυνατότητας διάσωσης.

Αν επιτραπεί στις αγορές να λειτουργήσουν, η αλυσιδωτή αντίδραση μιας εθνικής χρεοκοπίας θα προκαλέσει κύμα χρεοκοπιών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερες διασώσεις, και αποπληθωριστικά ξεπουλήματα στις χρηματαγορές.

Αν δεν δούμε μια θαυματουργή άνευ δυσμενών όρων διάσωση της Ελλάδας σύντομα, τότε αυτό που θα δούμε τους επόμενους μήνες θα είναι η αρχή του τέλους.

Και αφού δεν είμαστε Έλληνες, τι μας νοιάζει; Μας νοιάζει διότι οι έλεγχοι κεφαλαίου, οι επιδρομές επί των συντάξεων (δημοσίων και ιδιωτικών), και το κοινωνικό χάος αντιμέτωπο με την αστυνομική βία που είδαμε, θα τα ξαναδούμε μόλις η Ευρώπη και η Αμερική βρεθούν και αυτές στην ίδια θέση.

 S.A.-Sovereign Man

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 18/07/2011 11:17:16

  Συμφωνώ με τον αποπάνω. Η πτώση είναι γύρω στο 40 % και νομίζω ότι είναι σε όλη την Ελλάδα. Απλώς χρησιμοποιείται η Θεσσαλονίκη (όλοι οι δημοσιογράφοι το κάνουν, καταντάει γραφικό από ένα σημείο και πέρα) λόγω αδυναμίας επαλήθευσης. Εχω καταλήξει ότι η Θεσνίκη και η Β. Ελλάς είναι κάτι εξωτικό για τους Αθηναίους. Πιστεύω ότι ένα 70-80 % των Αθηναίων δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ πόλεις όπως η Βέροια, Ξάνθη, Καστοριά (για να μην μιλήσω για Φλώρινα,Κομοτηνή, Γρεβενά).

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Tassos 18/07/2011 11:22:15

   Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο (ναι Αμερικάνος) απλά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, και αυτήν περιγράφει. Αν ήταν στα Γρεβενά ή στο Τσοτύλι, φαντάζομαι θα έγραφε για αυτά που ζει εκεί.
   Και επειδή μάλλον περιγράφει την πλατεία Άθωνος, αυτό που γίνονταν και γίνεται εκεί με τους κράχτες των μαγαζιών είναι τριτοκοσμικό, αν όχι ποινικά κολάσιμο.

   • Tassos avatar
    Tassos @ Strange Attractor 18/07/2011 12:39:31

    Υπάρχει Θεσνικιός πού πάει πλατεία Αθωνος? :-)

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Tassos 18/07/2011 12:44:09

     Αν ξέρει πάει στον Βρωτό ή στον Κατσαμάκα.
     Αν όχι, πάει στον γαστρεντερολόγο του!

 2. jkr avatar
  jkr 18/07/2011 11:28:59

  Το άρθρο μου φαίνεται καλοπροαίρετο

 3. Aris avatar
  Aris 18/07/2011 11:43:04

  Εγώ ξέρω ότι εκεί που μένω (μια περιοχή των δυτικών προαστίων της Αθήνας) είναι μια ψαροταβέρνα που κάθε μέρα έχει κόσμο! Παρασκευή και Σάββατο γίνεται πανηγύρι! Η πτώση στην αγορά είναι δεδομένη. Όμως, αυτό κάνει όλο και περισσότερους να γίνονται πιο επιλεκτικοί. Κάποιοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν γιατί κρατάνε σταθερή την ποιότητα και κάνουν σωστή διαχείριση του λειτουργικού κόστους.
  Σε ότι αφορά το άρθρο, πρόκειται για κατευθυνόμενο έως προπαγανδιστικό κείμενο... Και εξηγούμαι. Οι ξένοι δημοσιογράφοι-απεσταλμένοι στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν μέσα σε λίγες λέξεις το απόσταγμα από μια ολόκληρη κοινωνία ή και χώρα αν θέλετε, προτιμούν να καταφεύγουν στις υπερβολές μέσα από τις οποίες φυσικά, εξυπηρετείται και ο σκοπός του άρθρου. Η γενικεύσεις σε τέτοιου είδους άρθρα είναι ο κανόνας. Δηλαδή πηγαίνω για ρεπορτάζ σε μια γειτονιά, καταγράφω αυτά που βλέπω και στη συνέχεια κάνω αναγωγή ότι αυτό που είδα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε έναν συγκεριμένο χώρο, γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για την απόλυτη προπαγάνδα και τη χείριστη μορφή δημοσιογραφίας.
  *Πολλά έγραψα και τους δίνω και αξία...

 4. μαρικα avatar
  μαρικα 18/07/2011 11:46:21

  Η Ελλαδα μας δεν ειναι φτωχη χωρα αρκει να εκμεταλευτει τον ορυκτο πλουτο,
  Ομως ειναι φτωχη απο πολιτικους με αποφασηστικοτιτα.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ μαρικα 18/07/2011 12:30:50

   Δεν φταίει η μη αποφασιστικότητα των πολιτικών, μην τους αθωώνουμε. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι τσιράκια, και προδότες...

 5. axis avatar
  axis 18/07/2011 12:14:12

  Ελπίδα υπάρχει. Και άνθρωποι ικανοί υπάρχουν και υγιείς επιχειρήσεις και τουρισμός και ναυτιλία και γεωργία και επιστήμονες και σχολεία και πανεπιστήμια και αρκετές λύσεις υπάρχουν. Να φύγουν μόνο οι προδότες, να αναλάβει μια σωστή ηγεσία που θα συντονίσει όλες τις δυνάμεις του τόπου για να πάμε επιτέλους μπροστά. Μπροστά από μόνοι μας, δημοκρατικά, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς απειλές, χωρίς ξύλο και ΜΑΤ.

 6. noldor avatar
  noldor 18/07/2011 12:31:23

  Στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς μου πάντως χθες βράδυ ο σουβλατζής έλεγε ότι η δουλειά είναι πολύ πεσμένη σε σχέση με πέρσι.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/07/2011 12:48:41

  h__p://www.antinews.gr/2010/08/06/56585/

 8. βικυ γουλιωτη avatar
  βικυ γουλιωτη 18/07/2011 12:54:08

  Αναρωτιεμαι, πρωτη φορα ηρθε στην Ελλαδα ο Αμερικανος δημοσιογραφος? Προφανως, γιατι θα ηξερε πως σε πολλα μερη υπαρχουν οι κραχτες των εστιατοριων εδω και πολλα χρονια.Δεν ειναι κριτηριο για να βγαλει κανεις το συμπερασμα οτι τα συγκεκριμμενα μαγαζια δεν δουλευουν.Πτωση της καταναλωσης υπαρχει βεβαια, φυσικο ειναι.Ομως αυτη η εικονα, ειναι απο Θεσσαλονικη υποτιθεται, δεν αντανακλα την πραγματικοτητα της Αθηναςπχ και απο ο,τι λενε οι πιο πανω Θεσσαλονικεις προφανως, ουτε της συμπρωτευουσας.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ βικυ γουλιωτη 18/07/2011 12:58:46

   Αν θέλεις, δες κι αυτά:
   h__p://www.antinews.gr/2010/08/06/56585/
   h__p://www.antinews.gr/2011/04/04/94815/

 9. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/07/2011 13:09:11

  Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού αντανακλά το ΄΄ο θάνατός σου η ζωή μου΄΄..απλά θεωρώ ότι , προς το παρόν γίνεται σε σε πολύ πεεριορισμένη κλίμακα. Η επαρχία ακόμα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση.. βέβαια, υπάρχουν τα 'συναδελφικά καρφώματα' όταν κάποια επιχείρηση πάει καλύτερα από τη διπλανή της..

 10. xriteo avatar
  xriteo 18/07/2011 14:10:39

  Τραβα ρε αμερικανακι που θα μας πεις οτι παιξανε μπουνιες για ενα μενου 20 ευρω.Να πας αμα δεν σου αρεσει στην πατριδα σου στο Χαρλεμ και στο Μπρονξ,που σε σκοτωνουν για 1 δολλαριο!!!

 11. GiannisPar avatar
  GiannisPar 18/07/2011 14:21:06

  ΚΑΙ στην Αθήνα η κατανάλωση είναι πολύ πεσμένη στα εστιατόρια- οι Ελληνες κάνουν περικοπές πρώτα στη διασκέδαση, όπως δείχνουν οι στατιστικές.
  Ισως κάποια κέντρα να διατηρούν -ακόμα- πολλούς πελάτες, αλά δεν ισχύει για την πλειονότητα.
  Εδώ, ακόμα και στην ''μπιφτεκούπολη' της Γλυφάδας- μιά περιοχή που πάντα είχε κόσμο- τα μισά κέντρα κλείσανε, και υπάρχει λιγότερος κόσμος στα εναπομείναντα, που παρεπιπτόντως είναι τα πιό παληά και κλασσικά.

 12. Bloody Mary avatar
  Bloody Mary 18/07/2011 16:25:08

  Δυστυχώς, αυτή είναι η "βαριά βιομηχανία" της Ελλάδας: Υπηρεσίες-υπηρεσίες-υπηρεσίες από πληθώρα επιχειρήσεων αμφίβολης βιωσιμότητας (αν όχι "αεριτζήδικων"), επιδοτημένων από τα Προγράμματα της ΕΕ και αναπτυσσόμενων σε αγαστή συνεργασία με τους κρατικούς/αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς γραφειοκρατίας και συναλλαγής, που έχουν σαν κύριο στόχο το εύκολο και γρήγορο κέρδος από την αλόγιστη κατανάλωση-σπατάλη των υπερδανεισμένων θαμώνων τους.

  Οι σοβαρές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα περάσουν επιτυχώς από τη "λυδία λίθο" της οικονομικής κρίσης και μόνο αυτές χρειαζόμαστε.

  Επιτέλους, ας αναζητήσουμε άλλες, πιθανόν πιο επίπονες, αλλά πιο δημιουργικές και αποδοτικές δραστηριότητες!

 13. dem avatar
  dem 18/07/2011 16:31:04

  Τα φιλλαράκια στη Σαλονίκη είναι χαλλαρά ναούμε...πως μπήκαν στη μπρίζα αίγνης; Ανεξήγητο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.