Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών ό,τι και να γίνει
14/09/2015 11:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών ό,τι και να γίνει

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ

«Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση ό,τι και να γίνει την επομένη των εκλογών. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα έχει κυβέρνηση προοδευτική με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά να ανοίγει δρόμους ή θα έχει μια κυβέρνηση που θα είναι το παλιό πολιτικό σύστημα: Ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ που είναι το κόμμα του κ. Σαμαρά, του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη ή θα έχει αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Γενάρη για να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Είπε ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα πάρει τη διερευνητική εντολή και μέσα σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώτος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Κανείς δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ξανά, θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού», τόνισε, για να διευκρινίσει: «Θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δεν θα έχουμε όμως μια παρά φύση κυβέρνηση». «Διότι μια κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια παρά φύση κυβέρνηση», ξεκαθάρισε. Είπε ότι ούτε ο κ. Μεϊμαράκης το θέλει και πως υποκρίνεται, λέγοντάς τον από τη μια «ψευτράκο» και από την άλλη ζητώντας συνεργασία. Ανέφερε ότι σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης τον έβαλε στη θέση τού αντιπροέδρου, για να σχολιάσει ο κ. Τσίπρας: «Με μπερδεύει μάλλον με τον κ. Βενιζέλο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ ότι είναι δύναμη που θέλει τη συνεργασία, αρκεί να είναι έντιμη και να είναι πάνω σε έναν στόχο. «Αποδείξαμε ότι ήρθαμε για να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τον λαό», είπε, για να τονίσει ότι όμως «δεν μας καλούν σε συνεργασία, αλλά σε ενσωμάτωση σε ένα παλιό πολιτικό καθεστώς», διερωτώμενος τι θέση έχει πάρει ο κ. Μεϊμαράκης σε ζητήματα μείζονα όπως για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς της διαπλοκής και των σκανδάλων, τι θέση έχει πάρει για τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και της λίστας Λαγκάρντ; Είπε ότι πέραν όλων των άλλων, μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ θα είναι κακό για τον τόπο, θα ήταν μια κακή κυβέρνηση.

Στο ερώτημα ποια θα είναι μια κυβέρνηση «φυσιολογική», εφόσον αυτή με τη ΝΔ θα ήταν «παρά φύση», ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι μια κυβέρνηση που ει δυνατόν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. «Αν όχι, θα συνεργαστούμε εξαιρετικά όπως το πετύχαμε με τους ΑΝΕΛ», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι από κει και πέρα θα ανοίξει μια συζήτηση γιατί η κυβέρνηση που θέλουμε θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική. Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τη ΝΔ, είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά ερωτήματα και πως εκείνος ζητά από τον λαό να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ δύο παραπάνω βουλευτές. «Πήραμε 149 βουλευτές τον Γενάρη όταν οι αντίπαλοί μας τρομοκρατούσαν τον λαό ότι έχουμε σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Τώρα δεν υπάρχει κανείς να φοβάται ότι ο Τσίπρας θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ», είπε.

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν επιλογή συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει την αίσθηση πως τα δύο κόμματα θα σταθμίσουν ως επιλογή ευθύνης να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. «Από εκεί και πέρα θα πρέπει να τους ρωτήσετε και όχι εμένα. Γιατί εγώ έχω τη στρατηγική μου και το σχέδιο μου για τον τόπο. Δεν ξέρω αν τα κόμματα αυτά θέλουν να τοποθετούνται στο προοδευτικό ή το συντηρητικό φάσμα», είπε και πρόσθεσε: «Ας ξεκαθαρίσουν αν θέλουν ο τόπος την επόμενη μέρα να έχει μια προοδευτική ή μια συντηρητική κυβέρνηση». Ανέφερε ότι η κριτική της κ. Γεννηματά ταυτίζεται με τον κ. Μεϊμαράκη και είναι όλη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε προχτές να κερδίσει ο κ. Μεϊμαράκης για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Ε, πρέπει να πάρουν θέση», σχολίασε.

Ως προς τις ενέργειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ότι ανάσανε η δικαιοσύνη, άνοιξαν οι υποθέσεις. Παραπέμποντας στις δηλώσεις του Ε. Φαλτσιανί που συνεγχάρη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σχολίασε πως «όταν μιλάνε οι ξένοι δεν χρειάζεται εγώ να ευλογάω τα γένια μου». Τόνισε ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως, «όσο υψηλά ιστάμενοι κι αν είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει ιδεολογία, ότι δεν είναι ιδεολογία το νόμισμα, ότι συνεχίζει να βρίσκεται στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, ότι είναι η δύναμη που θέλει να εκπροσωπήσει τις μη προνομιούχες τάξεις, είναι ένα λαϊκό κόμμα και ότι δεν θέλει να κερδίσει μόνο τους αριστερούς ψηφοφόρους αλλά και τους συντηρητικούς που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ «και θα μας ξαναστηρίξουν γιατί βάλαμε την πατρίδα πάνω απ' το κόμμα, διεκδικήσαμε το δίκιο του λαού όσο κανείς άλλος». Υπογράμμισε ότι νιώθει περήφανος για τη σκληρή διαπραγμάτευση, για το ότι οι Έλληνες αισθάνθηκαν ότι έχουν μια κυβέρνηση που τους κοιτά στα μάτια και διεκδικεί γι' αυτούς. «Έγιναν και λάθη, σε επιλογές προσώπων, όμως το άλλο όνομα των λαθών που κάναμε είναι η εμπειρία», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο λάθος του ότι είχε υπερτιμήσει τη δύναμη του δίκιου έναντι της ισχύος του χρήματος. «Όμως δεν μετανιώνω γιατί δώσαμε στον λαό την ευκαιρία να δώσουμε έναν αγώνα άξιο και έντιμο», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε το γιατί η συμφωνία αυτή είναι καλύτερη από τις προηγούμενες και απαντώντας ως προς τις «ουρές» και τους «αστερίσκους» που ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, τόνισε ότι «τα είδαμε τα μέτρα, δεν έχουμε άλλα». Αναφέρθηκε στο τι κερδήθηκε και τι μπορεί να κερδηθεί ως προς τα 5 μέτωπα τα οποία πρέπει να παλέψει η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για το χρέος, το θέμα των πλειστηριασμών και κόκκινων δανείων, τις εργασιακές σχέσεις-επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ενέργεια (διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα ΑΔΜΗΕ και μικρής ΔΕΗ), το Ταμείο επενδύσεων. Είπε ότι είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε καμία περίπτωση σπίτια που έχουν ενταχθεί στα κόκκινα δάνεια δεν θα καταλήξουν στα χέρια των «κορακιών» και πως αυτό το ζήτημα και εκείνο του Ταμείου είναι στα οποία έδωσαν μεγάλη μάχη οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στη διαπραγμάτευση. Για τις συντάξεις επισήμανε ότι κατάφερε η κυβέρνηση οι συντάξεις να σωθούν και υπάρχει μια ανεπαίσθητη μείωση που πηγαίνει για να στηρίξει τον κλάδο της υγείας και όχι στους δανειστές.

Ως προς την ιδέα του κ. Μεϊμαράκη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος, είπε ότι δεν απορρίπτει καθόλου, για να επισημάνει: «Να κάνουμε και συμβούλιο και ό,τι θέλουν, το θέμα είναι με ποια γραμμή. Με της ΝΔ ότι είναι βιώσιμο» ή με του ΣΥΡΙΖΑ που επέτυχε σαφή δέσμευση και που τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε με αυτόν τον βραχνά και τώρα έχουμε και συμμάχους. «Ποιος θα το διαχειριστεί καλύτερα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτήθηκε.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 14/09/2015 13:06:27

  Και τώρα που μιλάμε/γράφουμε, η Ελλάδα έχει Κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι την επόμενη Δευτέρα η Χώρα να έχει μια ισχυρότερη Κυβέρνηση και πάντως καλύτερη από αυτή που σχηματίσθηκε μετά την 25/1 πράγμα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια.

 2. deltaplus avatar
  deltaplus 14/09/2015 15:03:42

  Το καταλαβες πινοκιο οτι η ΕΛΛΑΔΑ θα εχει κυβερνηση την επομενη των εκλογων.....αλλα δεν καταλαβες οτι εσυ και η τρελλα της αριστερας θα πατε σπιτι σας.

 3. κατωυποστάθμης avatar
  κατωυποστάθμης 14/09/2015 16:29:56

  ακόμη και ημείς οι κολασμένοι, που δεν συμπαθούμε κανέναν απο τούς δύο ψευδομονομάχους λέμε έλεος ,φθάνει οι εκλογές καθε 5 μήνες ας κάνουν κυβέρνηση επιτέλους ,και μην ανησυχείτε θα κάνουν Τσίπρας Μειμαράκης πιθανότατα ,αλλά υπάρχουν και τα παραμάγαζα του πασοκικού [πρωην και νυν] χώρου που ειναι πάντα πρόθυμοι, αυτοί μάλιστα μου θυμίζουν έντονα τον ηθοποιό Ορφέα Ζάχο στο καλώς ηρθε το δολλάριο ο τεμπέλης αχρηστος αδελφός τού Γιώργου Κωνσταντίνου που οπωσδήποτε ηθελε να γινει νομάρχης η ...υπουργός,τίποτα παρακάτω ,και μετα;;;;εεε μετά καλά να πάθουμε

 4. λαέρτης avatar
  λαέρτης 14/09/2015 17:30:37

  τέτοια προοδευτική κυβέρνηση , τέτοιο υπερήφανο διαπραγματευτικό καλοκαίρι , τύφλα να χει ο Che Guevara!!!! Μιλάμε τους σκίσαμε τους δανειστές!!!!! Μέχρι και το κατοχικό δάνειο βρήκαμε το καλύτερο timing για να το βάλουμε στα ...σκέλια !!!!! μιλάμε πιο ....αχρηστερός πεθαίνεις!!!! Τι Αρτέμης Μάτσας και κουραφέξαλα!!! Εδώ έχουμε Αλέξης Τσίπρας !!!!! αριστερέ αγόραρε !!! Πάμε καρφί για σχολή ΧΙΛΛ!!!!!!!!! Είσαι και πολύ ΤΟ ΝΕΟ ρε παιδάκι μου !!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.