15/11/2009 14:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα ζητάει πάλι πολλά, όπως ζητούσε επί Σαμαρά, λέει σταθμός των Σκοπίων Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων, «Α1» σχολιάζει ότι μετά τις τελευταίες συναντήσεις που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, «η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας επιδεινώθηκε δραματικά ». Ο ίδιος σταθμός προσθέτει ότι μόλις οι θέσεις αυτές της Ελλάδας μεταφέρθηκαν από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ στα επίσημα Σκόπια, τα τελευταία αντέδρασαν επαναφέροντας την θέση περί « διπλής ονομασίας ».

Ο φιλοκυβερνητικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Σίτελ» ανέφερε ότι «η Ελλάδα έθεσε μεγολαμανείς αξιώσεις », ενώ ο επίσης φιλοκυβερνητικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, «Κάναλ 5», σχολίασε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει πάλι στις θέσεις που είχε το 1992, από την εποχή του Αντώνη Σαμαρά».

Τι να εννοεί ο καθόλου αφελής σχολιαστής της επίσημης πολιτικης γραμμής των Σκοπίων;

Μήπως πως κάποιοι από το ΥΠΕΞ της προηγούμενης κυβέρνησης... ζητούσαν λίγα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 15/11/2009 16:25:45

  Ωραία,
  κι αφού εντρυφήσουμε στην ανάρτηση "λίγα πράγματα στη ζωή που δεν αλλάζουν"
  και λάβουμε υπόψιν και τη σχετική πιο αναλυτική ανάρτηση της Ολυμπίας:
  Σκόπια: Στις θέσεις Σαμαρά ο Παπανδρέου…
  ας απαντήσουμε στο εξής δίλημμα:
  Αφού είναι δεδομένο πως η ελληνική διπλωματία δέχεται αφόρητες πιέσεις να κλείσει το θέμα των Σκοπίων, ποιός είναι απαραίτητος για την ελληνική κυβέρνηση στην αντιπολίτευση ώστε να προβάλλει ως αντιστάθμισμα τις εσωτερικές πιέσεις (όχι του 5%, αλλά του 50% σε ψυχρά ποσοστά): μια Ντόρα ενδοτική και συναινετική ή έναν Σαμαρά που συζητάει μόνον εάν οι έναντι υπαναχωρήσουν από τη θέση της διπλής ονομασίας.

 2. remali avatar
  remali 15/11/2009 16:31:25

  Αυτο ειναι δικαιωση για το Σαμαρα. Αν ειναι οντως αληθεια οτι η Ελλαδα σκληραινει τη σταση της στις τελευταιες συναντησεις αυτο οφειλεται και σε αυτον και οπωσδηποτε στο κομματι της ελληνικης κοινωνιας που δεν ξεχασε ουτε "μετα απο 10" ουτε "μετα απο 110 χρονια".

 3. Lavazza avatar
  Lavazza 15/11/2009 17:20:21

  Ε ας πούμε και μία φορά Μπράβο Γιώργο για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι. Να το πάει όμως μέχρι τέλους.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Lavazza 15/11/2009 18:47:09

   Εκτός αν ο "παίζω pro" αντιλαμβάνεται πως το ρεύμα Σαμαρά ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ΝΔ και διεμβολίζει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αφαιρόντας του την πολιτέλεια να κάνει του κεφαλιού του. Θα δούμε. Μέχρι τον Δεκέμβρη είναι λίγος ο καιρός. Τότε θα φανεί η πραγματικότητα. Μέχρι τότε εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Lavazza 15/11/2009 20:56:14

   BRAVO YORGOS!

   • vardarskian avatar
    vardarskian @ vardarskian 15/11/2009 20:56:48

    Θες να αγιάσεις μα δεν σ αφήνει...

    • Orestios avatar
     Orestios @ vardarskian 15/11/2009 20:59:13

     Δεν πρόκειται :p

 4. anetos avatar
  anetos 15/11/2009 18:25:10

  Η ποιο συμφέρουσα στάση για την Ελλάδα (σε αυτή την φαση) θα ήταν η «αμέριστη διευκόλυνση» της Τουρκίας στην ΕΕ με αντάλλαγμα την επίλυση του σκοπιανού υπέρ της Ελλάδος με βοήθεια όσων μπορούν να τους πιέσουν ουσιαστικά (των Αμερικανών ακόμα και των Τούρκων)
  Είναι η καλύτερη στιγμή να διεκδίκηση η Ελλάδα την καλύτερη λύση ακόμα και με σημαντικότατες υποχωρήσεις των σκοπιανών.
  Έτσι και αλλιώς όσο και να προχωρήσει η Τουρκία με την ΕΕ στην γωνιά (στο τέλος) την περιμένουν η γαλλογερμανοι και τότε αφού έχουμε κλίσει το σκοπιανό μπορούμε να «ξανανοίξουμε» το μέτωπο με την Τουρκία κάτω από καλύτερες συνθήκες …..

 5. Orestios avatar
  Orestios 15/11/2009 18:30:45

  Μόνο που δεν πανηγύρησαν στα Σκόπια όταν ανέλαβε την εξουσία ο "παίζω pro". Πότε πρόλαβε και "σκλήρυνε"? Μάλλον εννοούν ότι τα προσφερόμενα (όνομα, γλώσσα, εθνότητα) από την Ελλάδα θα είναι σε ασημένιο σερβίτσιο. Ναι, έτσι είναι μαξιμαλιστική η θέση μας.

 6. anetos avatar
  anetos 15/11/2009 18:33:55

  Ενδιαφερον αν και πολυ καλο για να ειναι αληθινο !

  Με τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις θέσεις του 1992” η σκοπιανή εφημερίδα kirilica, σε χθεσινό δημοσίευμα, επισημαίνει πως στη συνάντηση του Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη με τον μεσολαβητή των Η.Ε. Μάθιου Νίμιτς, η Ελλάδα επιστρέφει στις θέσεις που είχε πάρει το 1992, όταν ήταν υπουργός εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

  Επισημαίνεται πως το μήνυμα που δόθηκε στα Σκόπια– αν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση– είναι πως δεν πρέπει να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.Σύμφωνα με την ελληνική θέση, όπως παρουσιάστηκε στο Νίμιτς, η μόνη δυνατή λύση είναι το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας ( република северна македонија).Επισημαίνεται πως η Αθήνα αποκλείει την περίπτωση του ονόματος «Μακεδονία» και επιμένει στο γεωγραφικό προσδιορισμό και θεωρεί πως το όνομα των Σκοπίων θα πρέπει να είναι μια συνέχεια του γιουγκοσλαβικού συντάγματος του 1946, 1963 και 1974 που είχε την ονομασία Σοσιαλιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας.Η Ελλάδα θα είχε εγκαταλείψει τη θέση του γεωγραφικού προσδιορισμού αν τα Σκόπια συμφωνούσαν σε ένα ενιαίο όνομα κράτους-έθνους ως ‘Νοβομακεντόσκα’(новомакедонска).Ο Α. Βασιλάκης τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί το νέο όνομα να είναι σε χρήση και στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και το τρέχον συνταγματικό της όνομα να χρησιμοποιείται μόνον μεταξύ φιλικών κρατών αλλά δεν θα αποτελεί το επίσημο όνομα του κράτους.Όλα τα επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από το υπουργείο εξωτερικών όσο και αυτά που είναι σε χρήση στο εσωτερικό ή οποιαδήποτε μνημόνια ή συμφωνίες θα πρέπει να έχουν το νέο όνομα.Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ελλάδα δεν αφήνει πιθανότητα συμφωνίας.Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές και τη χρήση του νέου ονόματος θα πρέπει να ενημερωθούν και να αποδεχθούν οι 127 χώρες που την αναγνώρισαν με το συνταγματικό της όνομα.Σε εξέλιξη ακόμη βρίσκεται αν το νέο όνομα θα περιέχει τις λέξεις «βόρεια» ή «νέα».Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ ή ‘Νοβομακεντόσκα’ αυτή θα χρησιμοποιείται και ως εθνική ταυτότητα των κατοίκων του κράτους.Σύμφωνα με τις τελευταίες ελληνικές θέσεις όπως καθορίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου είναι απαράδεκτη η χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ και για εμπορικούς σκοπούς.Η Αθήνα απαιτεί:α. οι εμπορικές συναλλαγές που γίνονται με κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην περιλαμβάνουν το όνομα ‘Μακεδονία’ αλλά αυτό που θα συμφωνηθεί.β. Ο διεθνής κωδικός mk να αλλάξει με την καθιέρωση του νέου ονόματος καθώς και ότι καθορίζεται με το όνομα αυτό όπως η χρήση ως domain name στο διαδίκτυο,ως διεθνές σήμα αυτοκινήτων, κλπ, και να γίνει SM ή NM από το βόρεια (северна) ή νέα (нова македонија).
  Το σκοπιανό άρθρο χαρακτηρίζει ως ελληνικό παραλογισμό τις ελληνικές θέσεις που καθορίζουν ακόμη και τους χάρτες και τις ονομασίες οι οποίες τίθενται στα σχολικά εγχειρίδια καθώς από τούδε και στο εξής δεν θα ισχύουν οι σλαβομακεδονικές ονομασίες που είναι σε χρήση για τοπωνύμια οικισμούς και πόλεις στην Ελλάδα.Να πάψουν τα Σκόπια να αποκαλούν Λερίν (Лерин) την Φλώρινα, Σολούν (Солун) τη Θεσσαλονίκη ή την Έδεσσα και άλλες πόλεις στα σλαβομακεδόνικα.Σύμφωνα με το σκοπιανό κανάλι 5, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές θέσεις που εξέφρασε ο Βασιλάκης εξέπλησσαν τον αμερικανό διαπραγματευή Νίμιτς.

  από mikres-ekdoseis http://echedoros-a.blogspot.com

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/11/2009 19:01:03

  Το «ρεύμα Σαμαρά» θα ξεπεράσει την ΝΔ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 15/11/2009 20:03:04

   Φίλε αρχαίε, ο κόσμος βαριέται τα γλυκανάλατα. Το "ρεύμα Σαμαρά" διατρέχει όλους τους πολιτικούς χώρους μιας και είναι το μόνο που λαμβάνει υπ'όψιν την επιθυμία της πλειονότητας των ελλήνων απέναντι στην ισοπεδωτική κουλτούρα του "πάρε-δώσε". Αν δεν το έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες να τους το καταστήσουμε σαφές. Από εμάς ζητούν όνομα και τα λοιπά. Από εμάς εξαρτώνται. Όχι το αντίθετο. Δεν χρωστάμε τίποτα στους Σκοπιανούς.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Orestios 15/11/2009 20:41:11

    έχω αυτή την μικροσκοπική υποψία, ότι στους Σκοπιανούς χρωστάμε ότι εμποδίζουν τα σχέδια (α) της Μεγάλης Αλβανίας, (β) της Μεγάλης Βουλγαρίας και (γ) της Μεγάλης Σερβίας. Και ίσως αυτά βολεύουν την Αυτοκρατορία, αλλά μήπως βολεύουν και εμάς; Το τίμημα είναι δύσπεπτο, το ανεξάρτηο «κρατίδιο» μάλλον συμφέρει.

    Όσο για το «ρεύμα Σαμαρά», η ελπίδα είναι να φύγουμε από τον κληρονομικό κοινοβουλευτισμό με κάποιον ευπρεπή, που δεν είναι λιγούρης και δεν ντρέπεται να πει ότι είναι Έλληνας.

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 16/11/2009 15:21:52

     Φαίνεται ότι ο Κίσσιγκερ παρά τα πολλά αρνητικά του, δεν είναι ανιστόρητος: Ξέρει ότι κάποτε, επί Αυτοκράτορα Στέφανου Ντουσάν, οι Σέρβοι είχαν φθάσει μέχρι τη Λάρισα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 15/11/2009 21:05:38

    Το μικρό κρατίδιο δεν βολεύει κανέναν, πόσο μάλλον εμάς. Κάποτε βόλευε κάποιους του παραπετάσματος. Η ανάγκη να το αναγνωρίσουμε μας υποχρεώνει να απεμπολήσουμε ιστορικά και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Μπορεί να μην σε ενδιαφέρει προσωπικά αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που ενδιαφέρονται.
    Το κρατικό μόρφωμα μόνο δεινά θα μας προκαλεί. Η ανωμαλία αυτή οφείλει να σταματήσει. Το μέλλον του είναι αβέβαιο και η συνέχιση της ύπαρξης του απειλή της δικής μας συνοχής.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Orestios 16/11/2009 06:43:28

     μπα, δεν έχω ...προσωπικά. Και εξαρτάται σε πια ιστορικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αν αναφέρεσαι στον γεωγραφικό χώρο της σημερινής FYROM, δεν ξέρω ότι έχω δικαιώματα εκεί (προτιμώ την ...Κωνσταντινούπολη, αν αρχίσουμε τέτοια). Αν αναφέρεσαι στην Θεσσαλονίκη, όσο και να με ενοχλεί ο προσδορισμός κρατιδίου με την λέξη «Μακεδονία», η Θεσσαλονίκη δεν απειλείται, γιατί έχει Έλληνες, σπίτια, βιομηχανίες, δραστηριότητα κλπ. Πιο πολύ θα φοβόμουν διεκδικήσεις σε μέρη που έχουν ερημώσει, παρατηθεί, παραμεληθεί και τέτοια...

     Θεωρώ ότι το κρατος με το όνομα FYROM είναι πράγματι τεχνητό, αλλά υπάρχει σαν υποκατάστατο της Μεγάλης Βουλγαρίας. Όταν η Βουλγαρία αισθάνεται δυνατή, το θεωρεί κομμάτι της. Όταν δεν αισθάνεται δυνατή, το ψιλοανέχεται σαν αυτό που είναι σήμερα. Βεβαια τι έχει το μέλλον δεν το γνωρίζω, αν το γνώριζα θα ήμουν ...πλούσιος.

 8. Mal avatar
  Mal 15/11/2009 20:06:13

  Κράτος σκοπιανών με όνομα Macedonia σε διάσημο παιχνίδι

  Στο διάσημο online παιχνίδι erepublik οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να μπουν με κράτος που θα ονομάζεται "Macedonia".

  Το παιχνίδι (που απαιτεί ενασχόληση 1-2 λεπτά την ημέρα) έχει εικονικά κράτη που όμως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα...

  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 15/11/2009 20:18:30

  Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας στο Σκοπιανό.

  ΟΧΙ σε ονομασία με το "Μακεδονία" ή παράγωγά του.
  Η μόνη αποδεκτή ονομασία για μια χώρα με 40% μειονότητες δεν μπορεί παρά να είναι γεωγραφική. Το "κάτι-παύλα-Μακεδονία" θα μπορούσε να είναι γεωγραφική ονομασία, αλλά το έκαψαν οι Σκοπιανοί με τον εθνικισμο τους.
  Άρα, ας διαλέξουν μια ουδέτερη γεωγραφική ονομασία, που να σέβεται και το 35% του πληθυσμού που είναι Αλβανοί, αλλά και τις άλλες μειονότητες, και μέσα στην χώρα ας λέγονται όπως θέλουν. Πώς είναι, δηλαδή, η Βοσνία; Όλοι είναι Βόσνιοι ως προς την υπηκοότητα, από κει και πέρα, ως προς την εθνικότητα, ας είναι ό,τι θέλουν.

 10. o aristos avatar
  o aristos 15/11/2009 20:30:38

  ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "A Name is a Name"

  Το πλήρες άρθρο
  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/name-is-name.html

 11. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 15/11/2009 22:02:15

  Ήρεμα σε λίγο έρχεται ο Σαμαράς θα καλοπεράσουν οι κουτσουλιές του Μ. Αλέξανδρου.

  • Jake avatar
   Jake @ «Κασσάνδρα» 16/11/2009 03:15:09

   Και ο Σαμαράς συμφώνησε για συνθετη ονομασία erga omnes οποτε ας μην έχουμε αυταπάτες.(Άλλοι αποφασίζουν)

   http://www.youtube.com/watch?v=5hGEh78NBBg

   Όπως συμφωνούν και οι 3 υποψήφιοι για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.(Αναλόγως και τους πολιτικούς και τα αποτελέσματα)

   http://egkathetoi.blogspot.com/2009/11/blog-post_14.html

   9.Πιστεύετε ότι εάν η Τουρκία κριθεί ότι πληροί τις ήδη τεθείσες προϋποθέσεις, θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. στο εγγύς (1-3 χρόνια) μέλλον;
   α)ΝΑΙ β)ΟΧΙ

   -Μπακογιάννη: Εάν και όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε και μόνον τότε θα μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να τεθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτή.

   -Σαμαράς: α).ΝΑΙ. Θεωρώ όμως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο ιδίως σε 1-3 χρόνια.

   -Ψωμιάδης: α)ΝΑΙ. Όμως θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για το χρονικό διάστημα που θέτετε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ένταξη με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή χωρίς προϋποθέσεις.

   • «Κασσάνδρα» avatar
    «Κασσάνδρα» @ Jake 16/11/2009 09:27:31

    Ακουσα καλά τι είπε ο ίδιος αν θα πάρει πίσω αλλο θέμα. Όπως και να έχει η καλύτερη επιλογή -από αυτές που υπάρχουν- για να διαχειριστεί το θέμα.

 12. Jake avatar
  Jake 16/11/2009 03:05:32

  Το "Βόρειο Μακεδονία" για τα σκόπια είναι κλεισμένο στις λεπτομέρειες τα χαλάνε.

  Και ας μην ξεχνάμε πιο κόμμα έφερε την συνθετη ονομασία στο τραπέζι...ο Γιωργάκης συνεχίζει αυτό που άρχισαν άλλοι.

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Jake 16/11/2009 03:13:40

   Ο ΑΚΑΝΤΑΝΟΜΑΣΤΟΣ;

   • ΠΕΤΡΟΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ @ ΠΕΤΡΟΣ 16/11/2009 03:14:58

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ;;;

    ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ !!!!!!!! ΣΚΟΡΔΑ !!!!!! ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!

 13. Βραχυκέφαλος avatar
  Βραχυκέφαλος 16/11/2009 11:22:47

  Αγαπητοί φίλοι γιά νά μπορούμε νά σχολιάζουμε θά πρέπει νά γνωρίζουμε τό θέμα.Λοιπόν ή ιστορική Μακεδονία ποτέ δέν υπήρξε γεωγραφικά στήν περιοχή τών Σκοπίων [όπως τουλάχιστον λέει ή Ιστορία καί 400 ξένοι Ακαδημιακοί].Αυτό πού σήμερα διαπραγματευόμαστε είναι νά βρούμε λύση στά πλαίσια ενός διοικητικού προσδιορισμού περί Μακεδονίας τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Από τήν οποία εάν δέν κάνω λάθος έχουμε απελευθερωθεί.

 14. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 16/11/2009 11:24:58

  Ίσως ο Παπανδρέου επιλέγει προσωρινή απεμπλοκή, χρονική επιμήκυνση του status quo. Βέβαια δεύτερος Νίμιτς δεν θα υπάρξει. Κάποια στιγμή όμως θα αντιστραφούν οι πολιτικές ισορροπίες στη FYROM (όπως έγινε κι εδώ, βλέπετε ο πανδαμάτωρ χρόνος δεν αστειεύεται). Με τους Σοσιαλδημοκράτες στην εκεί κυβέρνηση αντί των εθνικιστών, μάλλον θα είναι πιό ρεαλιστική μια λύση με βάση την "κόκκινη γραμμή" μας.
  Το ρίσκο του είναι ακριβώς αυτό, ότι δεύτερος Νίμιτς δεν θα υπάρξει. Αλλά άν δεν πάρεις και κάποιο ρίσκο ...
  Οι λύσεις πέραν της "κόκκινης γραμμής", οι ευνοικές για μας, είναι μέν ευνοικές, αλλά εντελώς otherwordly.
  Για τα όνειρά μας περί "διάλυσης" του γειτονικού κράτους, αφενός συμφωνώ με τον Αρχαιοπτέρυγα για λόγους γεωπολιτικής ισορροπίας (τα συμφέροντά μας είναι με το status quo, όχι με τους αναθεωρητές). Αφετέρου, τά όνειρα αυτά είναι ακόμη πιό otherwordly: Ρωσία και ΗΠΑ αναγνώρισαν, όπως αναγνώρισαν, το κράτος αυτό, ακριβώς επειδή χρειάζεται ως σχετικά ουδέτερο "μαξιλάρι" (buffer) στις νέες Βαλκανικές ισορροπίες μετά τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους. Μια αμοιβαία εμπλοκή του Αλβανικού, Σερβικού, Βουλγαρικού και Ελληνικού εθνικισμού, θα τίναζε στον αέρα South Stream, Nabucco και λοιπούς αγωγούς, τον διάδρομο του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσική πολιτική μεγάλης δύναμης προς τις διάφορες Βαλκανικές χώρες.
  Η Ευρωπαική Ένωση ως όλον έχει τα ίδια συμφέροντα με ΗΠΑ/Ρωσία, αλλά τηρεί τις ισορροπίες επειδή είμαστε θεσμικό μέρος της.
  Από τις προσφερόμενες επιλογές, η σταθερότητα με υπομονή είναι οι καλές (ή έστω οι λιγότερο κακές).

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 16/11/2009 12:08:06

   Φοβουμαι οτι χανουμε ενα παραθυρο ευκαιριας.Ο Γκρουεφσκι πονταρε πολλα στο Μπους και ειναι σε δυσμενεια απο τη Χιλλαρυ που μαλλον ειπε στο ΓΑΠ να μη βιαζεται και δεν προκειται να πιεσει.Για να πεσει η δεξια των Σκοπιων ειναι πολυ δυσκολο καθως εχει διπλασιους ψηφους απο τους σοσιαλδημοκρατες και κυριως οι τελευταιοι ειναι διαδοχοι των κομμουνιστων και αρα βαρυνονται με αμαρτηματα που δεν εξαλειφονται ευκολα.Εαν ομως αλλαξει η προεδρια στις ΗΠΑ και ελθουν παλι Ρεπουμπλικανοι-και κανεις δεν ξερει πως θα τα παει ο Ομπαμα-θα εχει χαθει η ευκαιρια για εστω σχετικα καλη λυση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.