16/03/2010 01:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα εν μέσω σύγκρουσης Γαλλίας – Γερμανίας

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Αυτό ακριβώς πάει να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας και της στήριξης ή όχι από την Ευρώπη. Ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να σπάει και αφορμή είναι η οικονομική κατάρρευση της χώρας μας. Βασική αιτία είναι ασφαλώς η επικράτηση στην Ευρώπη, η πρωτιά που διεκδικούν Γαλλία και Γερμανία.

Το ψυχρό κλίμα φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας. Από τη μια ο Ολι Ρεν έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και από την άλλη οι Γερμανοί δια στόματος Σόϊμπλε επέσειαν την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ. «Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες -πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τόσο ο Ολι Ρεν όσο και οι Γερμανοί δε θέλουν επ’ ουδενί λόγο να προσφέρουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα και ζητούν αυστηρότερους όρους και τιμωρία της χώρας μας. Από την άλλη, η Γαλλία δια στόματος της Κ. Λάγκαρντ, στηρίζει την Ελλάδα και επιτίθεται στη Γερμανία αναφέροντας ότι: «Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενδέχεται να αποβεί αβάσταχτο για τους γείτονές της στην ευρωζώνη. Όσοι έχουν εμπορικό πλεόνασμα θα μπορούσαν να κάνουν κι εκείνοι κάτι. Ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει όπως μπορεί", τονίζει αφήνοντας αιχμές για την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας.

Στη μέση της σύγκρουσης λοιπόν η Ελλάδα η οποία πάει χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό για το τι θέλει, αλλά και χωρίς να ζητά κάτι. Θέλει η χώρα μας οικονομική βοήθεια ή όχι; Θέλει μόνο πολιτική στήριξη και εγγυήσεις για χαμηλότερα επιτόκια; Τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα, όμως το γεγονός πως μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να βρούμε περί τα 25 δις για να πληρώσουμε ομόλογα που λήγουν, δείχνει το δρόμο που τελικά θα ακολουθηθεί.

Δεν αποκλείεται, πάντως, και η προσφυγή στο ΔΝΤ αφού έτσι κι αλλιώς και οι Βρυξέλλες ζητούν παράλογα μέτρα που θα τινάξουν στον αέρα την κοινωνική συνοχή και ηρεμία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/03/2010 01:22:54

  μεταξύ μας είτε έτσι είτε αλλιώς εμείς θα το φάμε το τουρσί και δεν θα είνα καθόλου ευχάριστο... Τώρα τι εθνικότητας θα είναι δεν ξέρω... Υποτιμούμε, στο άγχος μας, τον αντίκτυπο της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ύφεσης που πιστέυω δεν έχει φύγει, απλά μασκαρεύεται πίσω από την τρομερή ρευστότητα. Ενώ και εγώ παιδέυομαι να "μαντέψω" τι θα γίνει, πιστεύω ότι, τελικά, κάτι εξωγενές θα ανατρέψει πολλές λογικές θεωρίες...

  Όσο για την Ελλάδα, θέλει μόνο ένα πράγμα. Να βρεθούν νέοι πιστωτές να συμπληρώσουν τους υπάρχοντες. Δεν βγαίνει, _αμώ το, δεν βγαίνει και κυρίως δεν συντηρείται για πολύ... Ή περιμένουμε να χαλαρώσει το Μασστριχτ και να πέσει το ευρώ.

  Πως θα τα βρει τα χαμηλότερα επιτόκια; Αυρίο θα τα θέλουν όλοι αν τα βρούμε εμείς. Η παγκόσμια αγορά δεν είναι "σοσιαλιστική" ("ληστρική" είναι σίγουρα). Ο μόνο τρόπος για χαμηλότερα επιτόκια είναι (α) να πέσει το ευρώ ή (β) να μας αναλάβει καποιος πλούσιος γαλαντονόμος και να πληρώνει την διαφορά. Και μετά ξύπνησα.

 2. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 16/03/2010 01:33:41

  Ο στόχος που θα βρεθούν χαμηλώτερα επιτόκια για να δανειστούμε δεν είναι λύση.
  Δεν φταίνε οι "κακοί" Ευρωπαίοι που δεν μας αγαπάνε, αλλά οι δικοί μας πολιτικοί και επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν κάνει περιουσίες στην Ελβετία τρώγοντας με διπλές μασέλες από το 1980 και εντεύθεν.
  Αν δεν είμασταν ξεφτίλα έθνος θα είχαμε φροντίσει να κάνουμε 2 υποδομές όταν έβρεχε πακέτα από την Ευρώπη.
  Μέχρι και η αρχιεπισκοπή έπερνε επενδυτικά προγράμματα και τα κάνανε 4x4 και βίλες.
  Άντε τώρα να φορολογήσουμε αυτούς που πέρνουν 1200 € το μήνα, για να βγούμε από το πρόβλημα. Αν δεν βρούμε θα φταίνε ο Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Παπούα...

 3. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 16/03/2010 07:30:59

  Η σοβαρότατη δήλωση του Γάλλου υπουργού οικονομικών έχει ως εξής :

  Από : http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26337158

  --------------------------------------------------------------

  ¨...Αυστηρή προειδοποίηση προς το Βερολίνο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να ανακτήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά τους απηύθυνε τη Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας που χτίστηκαν πάνω στον περιορισμό του κόστους εργασίας προκαλούν αστάθεια στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Θα μπορούσαν αυτά τα πλεονάσματα να κάνουν κάτι; Θέλει δύο για ταγκό», δήλωσε στους Financial Times, για να συμπληρώσει: «Δεν γίνεται απλά να επιβάλεις δημοσιονομική προσαρμογή».

  Τα σχόλια της σπάνε ένα μεγάλο ταμπού των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης που εξέθεσαν δραματικά την ελληνική πιστωτική κρίση.

  Διευκρίνισε ακόμη ότι οι χώρες της Ευρωζώνης «δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά από τη Γερμανία» και πρόσθεσε πως όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

  «Ξεκάθαρα η Γερμανία έχει κάνει μία καλή δουλειά τα τελευταία 10 χρόνια, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της, ασκώντας μεγάλη πίεση στο εργατικό κόστος. Δεν ξέρω ότι είναι ένα διατηρήσιμο μοντέλο μακροπρόθεσμα για το σύνολο της Ευρωζώνης. Χρειαζόμαστε καλύτερη σύγκλιση», είπε χαρακτηριστικά...¨
  ------------------------------------------------------------------

  Και τίθεται το ερώτημα γιατί αυτές τις αλήθειες δεν μπόρεσε να τις διατυπώσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ή κάποια άλλη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου ( ;) Τα κυρίως θύματα του Γερμανικού οικονομικού ιμπεριαλισμού.

  Πως γίνεται οι μικροί εταίροι , επί τους ουσίας Εταίρες της Ε.Ε. , να μιλάνε διαρκώς για ¨δημοκρατία¨ και ¨ισότιμες σχέσεις¨ ανάμεσα στις χώρες μέλη , ανεξάρτητα απο το γεγονός εάν είναι ¨μικρές ή μεγάλες¨ , στην βάση δήθεν ¨κοινών αξιών¨ και δήθεν ¨ευρωπαϊκών κεκτημένων¨ , ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ο Γάλλος υπουργός ;

  Πως γίνεται η Ελλάδα να της χρωστάει η Γερμανία δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδας στην κατοχή , το οποίο ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 45 δις ευρώ , και να μην τολμά η μικρή και ¨ισότιμη χώρα¨ στην Ε.Ε. να την καταγγείλει , και να ακούμε μάλιστα πως δάνεια και τις Επανορθώσεις μας τα ξεπλήρωσαν - ¨συμψήφισαν¨ με τα κρατικά δάνεια που μας έδωσε η Γερμανία από το 1960 , τα οποία ήταν όλα ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ και το μεγαλύτερα μέρος τους έχει αποπληρωθεί ;

  Πως γίνεται να ισχυρίζονται πως δάνεια και Επανορθώσεις μας τα ¨συμψήφισαν¨ επιπρόσθετα με τους Γερμανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ;

  Πως γίνεται να προσφεύγει η Γερμανία τον Δεκέμβρη του 2008 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να ανατρέψει την απόφαση του Ιταλικού Άρειου Πάγου που αναγνώρισε το δικαίωμα αποζημίωσης Ιταλών θυμάτων του πολέμου ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ , και το μικρό και ¨ισότιμο¨ μέλος της Ε.Ε. να ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ Η ΝΤΕΦΑΚΤΟ ¨ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ¨ - Η ΣΥΝΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ¨ΣΥΜΜΑΧΩΝ¨ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΕΣ - ΚΑΙ ΣΑΝ ¨ΝΤΕ-ΓΙΟΥΡΑ¨ - ¨ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ¨ - ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ ; - ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ Τ.τ.Ε. - ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΩΝΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ;

  Πως γίνεται η ¨ μικρά και έντιμος ¨ Ελλάδα να μην δεν έχει δηλώσει μέχρι τώρα ¨παράσταση¨ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ;
  Η ΥΠΟΘΕΣΗ -ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ-ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ -ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΕΙ...

  Πως γίνεται το ¨ισότιμο μέλος¨ της Ε.Ε. , εδώ και δεκαετίες να μην εμφανίζει το εκκρεμές δάνειο της Τ.τ.Ε. προς την Γερμανία ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ - ΣΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ -ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ; Όπως όλοι ξέρουμε οι υποχρεώσεις , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ενός κράτους εμφανίζονται πάντα στους επίσημους προϋπολογισμούς ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ - ΟΥΤΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ¨ΕΛΛΑΔΟΣ¨ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΦΗΛΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ !

  ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙΣ - δηλώνεις πως στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και περιμένεις να εξοφληθούν .

  Δεν καταλαβαίνω την διατύπωση ¨η Ελλάδα στέκεται ανάμεσα στην εκκολαπτόμενη ¨Γάλλο-Γερμανική Διαμάχη¨ ...

  Όχι η Ελλάδα δεν πρέπει να στέκεται ¨ανάμεσα¨ σε αυτή την διαμάχη.

  Η Ελλάδα που αντιμετωπίζει την Γερμανική προσβολή του ¨ νόμου του ισχυρού¨ στο θέμα του Δανείου και των Πολεμικών Επανορθώσεων ,ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ , όπως και οι μικρές χώρες της Ε.Ε. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ - ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΑΛΛΊΑ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ.

  Πολύ περισσότερο μάλιστα ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΛΛΗΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ - ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ - Η ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...

  Το γεγονός ότι σήμερα η Γαλλία ανοίγει δειλά μέτωπο στην Γερμανία , για τους δικούς τους ιμπεριαλιστικούς λόγους , γνωστός ο ρόλος της ΑΚΟΜΑ στα δεινά της Αφρικής , είναι θετικός για τον αγώνα που θα έπρεπε ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

  Τίθεται επίσης το ερώτημα γιατί πρέπει να είναι ο υπουργός οικονομικών μιας συντηρητικής κυβέρνησης ( της Γαλλίας ) που θίγει με πολύ σωστά επιχειρήματα τον οικονομικό εκβιαστικό ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε. ( επιχειρήματα που τα έχουν θέσει η Γερμανική Αριστερά - τα έχουμε διαβάσει και στο ¨Antinews" στην αρθογραφία της ¨JUNGEWELT" - ¨Επιχείρηση Τιμωρείστε την Ελλάδα, ¨Έλληνες Όλου του Κόσμου Ενωθείτε¨ , ένα μέρος αυτών διατύπωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός ) και δεν είναι ο πρόεδρος της Αμερικανοεξαρτημένης ¨Σοσιαλιστικής¨ ( πιο σοσιαλιστική δεν γίνεται...) Διεθνούς¨ ;

  Τι στο διάολο σοσιαλιστής είναι ; Της συνομοταξίας Ν. Τζαβέλα του Λαός ; Του Στέφανου Μάνου ; ή της βουλευτού επικρατείας του ΠΑ-ΣΟΚ Έλενας Παναρίτη , στέλεχος του Δ.Ν.Τ. και του ποινικού πρώην πρωθυπουργού του Περού Φουτζιμόρι ;

  Ωραίο το ανέκδοτο : ¨Η Ελλάδα δεν θέλει και δεν ζητά βοήθεια από τα ισχυρά κράτη της Ε.Ε. ( αυτά δηλαδή που ωφελήθηκαν από την πλήρη διάλυση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 30 χρόνια ) .

  Ένα είναι γεγονός : Γερμανική οικονομική βοήθεια για την παρούσα κρίση , ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ –ΟΧΙ ¨ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ Γ΄ΡΑΪΧ –
  ΑΛΛΑ Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ε Μ Ι Κ Η ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΧΙ ΠΙΑ ¨ΚΑΤΑ ΕΦΗΜΙΣΜΟ¨ 4ου ΡΑΪΧ !

  Διότι τι είναι αυτή η Ένωση ¨των Λαών της Ευρώπης ¨ ;

  Μια ¨Τελωνειακή Ένωση¨ για την προώθηση των γερμανικών προϊόντων , μια ¨Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου¨ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ – ΚΟΙΝΟΣ ΣΕ ΜΑΡΑΣΜΟ .

  Αυτό , αυτό είναι το σωστό , θέλουμε το Δ.Ν.Τ. με τον Γιώργο αρχηγό !

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/03/2010 10:10:00

  Δεν σπαει ο αξονας γιατι ηταν ηδη σπασμενος.Για την ακριβεια εμφανιζονται οι δυο αντιθετες στρατηγικες της Γαλλιας και της Γερμανιας που ησαν γνωστες απο την εποχη του Μααστριχτ.Αμεσως μετα τη συνθηκη που ηταν συμβιβασμος οι Γαλλοι αρχισαν να ζητουν μια ευρωπαικη οικονομικη κυβερνηση.Οι Γερμανοι εκαναν ρελανς ζητωντας πολιτικη ενωση αλλα οι Γαλλοι αρνηθηκαν και το θεμα εμεινε εκει.
  Εαν δοθει βοηθεια στην Ελλαδα δημιουργειται προηγουμενο υπερ των γαλλικων θεσεων αφου η Κομισιον παιρνει το ρολο εμβρυου ευρωπαικης οικονομικης κυβερνησης χωρις πολιτικα ανταλλαγματα για τη Γερμανια.Απο την αλλη μερια αν τελικα η Ελλαδα παει στο ΔΝΤ ευνοειται ο ευρωσκεπτικισμος της Αγγλιας.Ετσι οι Γερμανοι θα πρεπει να διαλεξουν αν θα παιξουν το παιχνιδι της Γαλλιας ή της Αγγλιας.Ολα αυτα βεβαια ησαν πασιγνωστα και ηταν ο λογος που οι Γερμανοι εκαναν τα στραβα ματια στα στατιστικα για χρονια για να μην αναγκασθουν να παρουν θεση.Απο τη στιγμη ομως που καποιος φωναζει μονος του οτι ειναι χρεωκοπημενος πρεπει να παρουν.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ ψυχραιμια 16/03/2010 10:22:19

   Πράγματι, αν δεν το φώναζε ο χρεωκοπημένος δεν θα ήταν χρεωκοπημένος. Ακόμη περισσότερο δε αν δεν το έβλεπε επειδή το κεφάλι του ήταν χωμένο στην άμμο. Αυτή η συνήθεια καλείται στρουθοκαμηλισμός.

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 16/03/2010 10:28:27

  Οι πραγματικές αιτίες για την "πίεση" στο Γαλλογερμανικό άξονα είναι η πτώση των Γερμανικών εξαγωγών και η υποσκέλιση από την Κίνα (νο 1), οι δυσκολίες με τους Γάλλους ψηφοφόρους που αντιμετωπίζει ο Σαρκοζύ (νο 2) και last but not least η εσωτερική κόντρα στο Γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ CDU και FDP, όπου το δεύτερο κόμμα κατρακυλά δημοσκοπικά (με τους ανταγωνιστές του Πράσινους ν' ανεβαίνουν γύρω στο 15%).
  Αλλά ο άξονας δεν σπάει, ούτε σπασμένος ήταν. Γαλλία και Γερμανία έχουν σταθερά συμπληρωματικές πολιτικές και ανάλογες εντάσεις έχουν εμφανισθεί πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς συνέπειες. Άλλωστε ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ δεν είναι σαν τους εδώ πολιτικούς, κάποιο μυαλό έχουν...
  Η Αγγλία δεν "παίζει" τώρα. Είναι οικονομικά ευάλωτη και αυτή τη στιγμή πολιτικά σε σταυροδρόμι.

 6. donaE avatar
  donaE 16/03/2010 13:56:57

  Το μονο που 'θελει' η Ελλαδα ειναι να μη χρεωθει την κριση ο ΓΑΠ.Απεταξαμην.Δεν φαινεται να εχουμε καμια αλλη επιδιωξη.

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 16/03/2010 15:12:18

  l' ami du peuple, επιμένω και φοβάμαι ότι ο μεγάλος εφιάλτης της Γερμανίας δεν έχει τόσο να κάνει με τον Μεσογειακό Νότο αλλά ακούει στο όνομα Κίνα.
  Έτσι, όσα είναι ακόμη διατηρήσιμα από το Σύμφωνο Σταθερότητας (και δεν είναι πολλά), τα βλέπουν σαν ζώνη άμυνας σχετική και με την ανταγωνιστικότητα (εμπορικό ισοζύγιο), αλλά και τη νομισματική ισορροπία: Παρ' όσα λέγονται, μια ριζική πτώση του Ευρώ σε σχέση με το δολλάριο δεν συμφέρει, διότι η Ευρώπη διεκδικεί αυτή τη στιγμή μέρος της τεράστιας Κινεζικής ρευστότητας που αναζητεί ισχυρά νομίσματα - καταφύγια, πέραν του δολλαρίου.
  Άν καταρρεύσουν οι Γερμανικές εξαγωγές εκτός ευρωζώνης και ταυτόχρονα συμπιεσθεί το Ευρώ, αυτό ίσως να είναι το τέλος της Ευρωπαικής νομισματικής ένωσης. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 16/03/2010 15:15:03

  Φυσικά ο Μπρίταν έχει απόλυτο δίκιο: Μια Γερμανία με εξασθενημένη Ευρωζώνη θα είναι πολύ πιό εξασθενημένη Γερμανία! Λεπτότατες οι ισορροπίες!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.