19/08/2008 02:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα εισάγει ανειδίκευτους και εξάγει ειδικευμένους

Η ελληνική αγορά εργασίας «απορροφά» τους ανειδίκευτους, αλλά «διώχνει» εκτός συνόρων - στο εξωτερικό - όσους έχουν υψηλή επιστημονική και επαγγελματική εξειδίκευση. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τις τάσεις της μετανάστευσης εργαζομένων από και προς την Ελλάδα που περιλαμβάνει αδημοσίευτη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων εμπειρογνωμόνων οι οποίες, ήδη, έχουν σταλεί στον ΟΟΣΑ (στο Παρατηρητήριο αναφοράς για τη μετανάστευση, γνωστό ως SOPEMI) την περίοδο 1998 - 2007 συνολικά 550.000 Έλληνες (δηλ. το 1% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού) μετανάστευσαν στο εξωτερικό προκειμένου να απασχοληθούν σε εργασίες υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης. Και αυτό «λόγω του μέσου και του καθυστερημένου, τεχνολογικά, επιπέδου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της αδυναμίας απορρόφησής τους από την εγχώρια αγορά εργασίας». Οι χώρες -προορισμοί των Ελλήνων- μεταναστών υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και κράτη της Β. Ευρώπης.

Σε αντιδιαστολή με αυτή την «εκροή» εργαζομένων υψηλών επαγγελματικών προσόντων, η μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ παρουσιάζει αύξηση του αριθμού των «εισροών» μεταναστών (κυρίως χαμηλής εξειδίκευσης) στην Ελλάδα και, μάλιστα, με δυο νέα στοιχεία:

Πρώτον, την αύξηση του συνολικού πληθυσμού των μεταναστών καθώς, σε σχέση με το 1998, εμφανίζονται επιπλέον 290.190 άτομα (συνολικά 580.700 το 2007). Την ίδια περίοδο ο ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζει αύξηση μόλις κατά 80.780 άτομα (λόγω της μείωσης του νεανικού πληθυσμού, ηλικίας έως 14 ετών).

Δεύτερον, την αύξηση των ποσοστών ανεργίας των μεταναστών. Για πρώτη φορά το ποσοστό ανεργίας τους πλησίασε το μέσο ποσοστό ανεργίας της χώρας: Φτάνει το 8% στους μετανάστες έναντι 8,1% του μέσου επιπέδου που είναι για τους Έλληνες (406.547, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ, για το πρώτο τρίμηνο του 08). Οι άνεργοι μετανάστες αποτελούν το 6,7% του συνόλου των ανέργων στη χώρα και 7 στους 10 άνεργους μετανάστες είναι γυναίκες .Το ποσοστό ανεργίας των μεταναστριών γυναικών ανέρχεται ήδη στο 14,5% του εργατικού δυναμικού τους, έναντι 12,5% που είναι το ποσοστό ανεργίας για τις Ελληνίδες.

Η απασχόληση των μεταναστών στην Ελλάδα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:
Πάνω από το ήμισυ των ανδρών μεταναστών απασχολείται στον κλάδο των κατασκευών, 1 στους 5 στον κλάδο της βιομηχανίας - βιοτεχνίας και 1 στους 10 στον κλάδο του εμπορίου (δηλ. 8 στους 10 στους 3 αυτούς κλάδους).
Η απασχόληση των γυναικών μεταναστριών συγκεντρώνεται κυρίως στον κλάδο των ιδιωτικών νοικοκυριών (εκεί απασχολούνται οι 4 στις 10 μετανάστριες), στα ξενοδοχεία - εστιατόρια (εργάζεται 1 στις 5 στο συγκεκριμένο κλάδο) και στη βιομηχανία - βιοτεχνία (1 στις 10).
Ως προς τα επαγγέλματα εργάζονται ως «ανειδίκευτοι» (32,8%), «ειδικευμένοι τεχνίτες» (το 17,8%) και στον τομέα παροχής υπηρεσιών (το 6,7%).

Πηγή: http://greece-salonika.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Predator avatar
  The Predator 19/08/2008 03:13:46

  Ζουμε στην χώρα της μαλ...ας, και των απιστευτων Ελληνάρων.

  Η χώρα που δεν παράγει τίποτα και προφανώς ούτε και πολιτισμό.

 2. Theodore avatar
  Theodore 19/08/2008 09:22:35

  Το προβλημα ειναι συνθετο ως συνηθως.
  Νομιζω οτι ξεκινα απο την εκπαιδευση στην Ελλαδα και το πως ειναι δομημενη και το αν υπαρχουν και ποσα φιλτρα επιλογης των μαθητων.
  Καποτε, υπηρχαν οι εισαγωγικες εξετασεις απο το Γυμνασιο στο Λυκειο, που σταματουσαν οσα παιδια δεν γνωριζαν καποια στοιχειωδη πραγματα.
  Σημερα, προχωρανε ολοι καμαρωτα, μεχρι το τελος.
  Ετσι, ενω η πλειοψηφια δε γνωριζει τιποτα, ζηταει μετα, να παει στην 3βαθμια,για να παρει το ΠΤΥΧΙΟ.
  Ετσι, δε μαθαινει και καμμια τεχνη, οπως παλια, που εξασφαλιζε ενα αξιοπρεπες μεροκαματο, αλλα εχοντας τρελλαθει και απ αυτα που βλεπει καθε μερα στο γυαλι, ζηταει τον ουρανο με τ αστρα.
  Αφου αυξανει λοιπον ο αριθμος των "πτυχιουχων", ελαττωνεται και η πιθανοτητα να βρουνε δουλει στο αντικειμενο και επειδη οι μη γνωριζοντες, εχουν και τα μεσα, συμφωνα και με το ρητο, "το κακο νομισμα, διωχνει το καλο", που ισχυει στην οικονομια,διωχνουν τους καλυτερους προς το εξωτερικο, που μπορουν να καζαντισουν.
  Οσον αφορα στους ανειδικευτους, ακουσα καποτε ανεργους στις Σερες,να πινουν τον καφε τους στην πλατεια, εις υγειαν των κοροιδων, των γονεων τους ηθελα να πω, και να λενε οτι αυτοι εχουν αλλα ονειρα για τον εαυτο τους, οταν τους ρωτησαν γιατι δεν πανε να δουλεψουν στα χωραφια του πατερα τους,αναγκαζοντας τον, να παρει Βουλγαρους.
  Καταλαβατε για ποιια σχιζοφρενεια μιλαμε;

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 09:26:08

  Δυστυχώς είναι αλήθεια. Ο καλός Έλληνας γιατρός που στα 25 έχει τελειώσει θα πάει στην Αγγλία και θα μας μείνει ο προερχόμενος από κάποιες ανατολικές χώρες που δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα.
  Είναι μια γενική τάση. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές ούτε για να απασχοληθεί ο επιστήμονας ούτε είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια για να δημιουργηθούν. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί διευρυνόμενη και κάποια στιγμή θα μείνει στην Ελλάδα ο το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της κοινωνίας παρέα με τους μετανάστες.

  Ενδιαφέρον θα ήταν να δούμε τι εξέλιξη έχουν όχι μόνο επαγγελματική αλλά και στην προσωπική τους ζωή (έγγαμοι, άγαμοι, έγγαμοι με ξένες, διαζευγμένοι κλπ.)για να βγάλουμε οριστικό συμπέρασμα.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 09:31:04

  @ Theodore. Λες για πολλοστή φορά πράγματα που δεν ισχύουν. Ο αριθμός των πτυχιούχων στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό είναι μικρός.

 5. nikoleta avatar
  nikoleta 19/08/2008 10:37:08

  Oι υποδομές δεν υπάρχουν γιατί τα κονδύλια πηγαίνουν στις μίζες και τους χαραμοφάηδες πολιτικούς και βολευτές τα λεφτά.
  Οταν για έναν ποδοσφαιριστή δαπανώνται 30 εκατ. ευρώ ΠΩΣ δεν υπάρχουν λεφτά;
  Οταν μόνο από το Γ ΚΠΣ ΔΕΝ απορροφήθηκαν για τον Πολιτισμό 120.000.000 ευρώ ΠΩΣ δεν υπάρχουν λεφτά;
  Ο Ελληνάρας και η Ελεεινίδα είναι άξιοι της μοίρας τους. Αλλά οι υπόλοιποι που ΔΕΝ φταίμε πρέπει να αναλάβουμε ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ να σώσουμε την χώρα...γιατί αλλιώς θα ακούμε και θα βλέπουμε Ελλάδα μόνο στα κινηματογραφικά παραμύθια.

 6. Nick avatar
  Nick 19/08/2008 11:04:30

  @νικολετα: Άσε τις ΠΑΕ. Ξέπλυμα χρήματος γίνεται εκει μέσα.

 7. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 11:18:39

  Ο χώρος του θεάματος (ΠΑΕ ΜΜΕ) και των υπηρεσιών ήταν πάντα χώρος ξεπλύματος χρήματος. Επίσης όταν όλοι κρέμονται από μια τηλεόραση για να δούνε τα γκολ καλά κάνουν και τα δίνουν σε ποδοσφαιριστές γιατί τα παίρνουν πίσω. Το θέμα είναι ότι έχουμε χάσει τα καλύτερα στελέχη της κοινωνίας και στην επόμενη γενιά θα έχει καταντήσει η Ελλάδα όπως έχει καταντήσει σήμερα η επαρχία που έχασε το 50 και το 60 τους ανθρώπους της από τη μετανάστευση εσωτερική κι εξωτερική. το μόνο θετικό είναι πως οι στατιστικές από Αγγλία λένε ότι το εξειδικευμένο δυναμικό φεύγει για τις χώρες προέλευσης μόλις κάνει μια μικρή περιουσία. Πηγαίνουν δηλ. εκεί δουλεύουν σκυλίσια βγάζουν κάποια χρήματα έχουν ελάχιστα έξοδα και κατά τα 35-40 επιστρέφουν. Οι παρενέργειες πάντως είναι πολλές ειδικά στην προσωπική ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τίποτε ή σχεδόν τίποτε. Ούτε φίλους ούτε οικογένεια ούτε διασκέδαση ούτε γκόμενες κλπ.

 8. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 19/08/2008 11:21:29

  Το θεμα δεν ειναι μονο ποσους πτυχιουχους παραγει η Ελλαδα αλλ ΤΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ πτυχιουχους!

  Βρειτε μου μια μονο χωρα στην Δυτικη Ευρωπη που ονειρο σχεδον καθε γονιου ειναι να εχει την δυνατοτητα να στειλει το παιδι του ΕΞΩ να σπουδασει...Δεν υπαρχει ουτε μια!

  Προσφατα εγραψα τονν ανηψιο μου στο Πολυτεχνειο της Λωζαννης. Τρομαξα με τα δικαιολογιτικα που απαιτουν απο Ελληνα αποφοιτο Λυκειου (χαρτουρα ολοκληρη) εν σχεσει με τον Γαλλο,Αγγλο,Γερμανο,Ιταλο κλπ...
  Η εκτιμηση προς την Ελληνικη δευτεροβαθμια εκπαιδευση ειναι πλησιον του 0!
  Οταν πηγα δε να ψελλισω 2 λεξεις διαμαρτηριεας,μου απαντησαν ευγενικα μεν αλλα αποφασιστικα οτι τα Ελληνοπουλα κανουν σχεδον ολα ενα προπαρασκευαστικο ετος καθως δεν γνωριζουν τα χρειωδη!
  Στο δε Πολυτεχνειο,απο τα καλυτερα σημερα της Ευρωπης υπαρχουν αρκετοι Ελληνες καθηγητες,αρα δεν εχει να κανει με τυχον μορφη ρατσισμου η ξενοφοβιας.(το γραφω για να προλαβω αντιδρασεις)

 9. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 19/08/2008 11:45:09

  Ο Χαζος του χωριου- πεστα αδελφε πες και αλλα
  διοτι σε λιγο θα σκασω!!!

 10. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 12:12:37

  Η ποιότητα των πτυχιούχων είναι καλή αλλά είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Στο κλάδο μου ένα μάθημα το έχουν για φτύσιμο στην Ευρώπη τόσο που δεν καλύπτουν κενές έδρες. Στην Ελλάδα είναι το σημαντικότερο.
  Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάσχει αλλά τα φροντιστήρια καλύπτουν τα κενά. Όσοι δε περνάνε στην Ελλάδα και δεν πιάνουν ούτε ΤΕΙ καλόν είναι να κάνουν άλλη δουλειά.

 11. Buona Dea avatar
  Buona Dea 19/08/2008 13:28:56

  To νουμερο 1. μεσα σε δυο λεξεις εκλεισε το resumé.
  Αν δεν παραγεις τιποτα εξισου με ενα τιποτα αντιστοιχει και ο Πολιτισμος σου.
  Δηλαδη αυτο που καυχωνται οι Νεοελληνες δεν ειναι πολιτισμος, αλλα μια νεα εξελιγμενη εκδοση της Γκαραγκουνας.
  Εισαγωγη απο λεμονι Αργεντινης, πανες ακρατειας, χαρτι υγειας και σκονη πλυσιματος απο β.Ευρωπη
  τα λεει ολα.
  Ουτε τσαγκαρη δε βρισκεις σημερα να μπαλωσεις το στραπατσαρισμενο απο τα δυσβατα πεζοδρομια παπουτσι σου.

 12. Buona Dea avatar
  Buona Dea 19/08/2008 13:46:12

  Παλια στα Γερμανοφωνα Παν/μια της Ελβετιας επρεπε να κανουν οι Ελληνες αποφοιτοι μεσης εκπαιδευσης 2 προπαρασκευαστικα χρονια σπουδων για την εγγραφη στο πρωτο εξαμηνο σπουδων.
  Κι αυτοι δεν ηταν ολιγοι

 13. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 19/08/2008 15:31:51

  Σου ξαναλέω ότι καλά έκαναν αφού δεν είχαν περάσει τις εξετάσεις στην Ελλάδα. Οι Ελβετοί ήταν αν μη τι άλλο έντιμοι δεν τους έβαζαν μέσα όπως οι Γερμανοί και μετά 5 χρόνια τους άφηναν χωρίς πτυχίο. Φοιτητής με ελληνικό πτυχίο ή άνθρωπος που έχει περάσει έστω σε ΤΕΙ δε θα έχει πρόβλημα με σπουδές εκτός Ελλάδας. Οι άλλοι θα έχουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.