#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2010 14:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Ελλάδα είναι η αρχή του ντόμινο»Η ελληνική κρίση δεν αφορά πλέον μόνο την ευρωζώνη. Έχει γίνει παγκόσμια, χτυπώντας τις διεθνείς χρηματαγορές και απειλώντας τη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος. Καθώς οδεύουμε προς μια νέα εβδομάδα, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν τόσο από την Ελλάδα όσο και από την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από τις βρετανικές εκλογές. Η Ελλάδα όμως αποτελεί την αρχή του φαινόμενου ντόμινο. Οι διαδηλώσεις της Αθήνας κυριάρχησαν στην παγκόσμια ειδησεογραφία, και για τους επενδυτές απλά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτρέψει την ελληνική κατάρρευση ή την μετάδοση της κρίσης αλλού. Το αποτέλεσμα ήταν ο αφανισμός των κερδών όλου του χρόνου των μετοχών, και η τεράστια απώλεια της αξίας του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα μπορέσει να περιοριστεί η ελληνική κρίση ή αν θα πάμε για παγκόσμιο κραχ. Στην αρχή, όλοι νόμιζαν πως πλήττονται μόνο  τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σήμερα όμως βλέπουμε πως στο παιχνίδι των απωλειών μπαίνουν και άλλοι παίκτες, εκτός Ευρώπης.

Ο δείκτης Dow Jones έπεσε έως και 9% τη Πέμπτη που μας πέρασε και τελικά έκλεισε με πτώση 3%. Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε μέχρι και 14% μέσα στη περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές πάτησαν φρένο τόσο λόγω της Ελλάδας όσο και εξαιτίας των φόβων για τη κινεζική ανάπτυξη. Ο δείκτης Jefferies CRB έχασε 5%. Τα σπρέντς στα κρατικά ομόλογα των αναπτυσσόμενων χωρών ανέβηκαν κατά 55 μονάδες έναντι των αμερικανικών ομολόγων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Οι έντονες διαμαρτυρίες των Ελλήνων πολιτών αποδεικνύουν τη δυσκολία της εφαρμογής των μέτρων του ΔΝΤ για δημοσιονομική τάξη. Εν τω μεταξύ, οι οικονομίες και άλλων χωρών δέχονται επίθεση των κερδοσκόπων και ο οίκος Moody's προειδοποιεί πως μπορούν κάλλιστα να θιγούν τα τραπεζικά συστήματα της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η ειρωνεία είναι ότι η κρίση εξαπλώνεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία έμοιαζε να συνέρχεται. Η Πολωνία για παράδειγμα που ήταν η μόνη χώρα πέρσι που απέφυγε την ύφεση, είδε το έλλειμμά της να ανεβαίνει και τους επενδυτές να ζητούν υψηλότερα ασφάλιστρα. Οι αναδυόμενες οικονομίες που βρίσκονται κοντά στην ευρωζώνη αναμένεται να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα. Η ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης που θα συνεδριάσει σε λίγες μέρες  στη Κροατία, έχει ήδη προειδοποιήσει πως εξαιτίας της ελληνικής κρίσης θα υποφέρουν οι Βουλγαρία, Ρουμανία και η Σερβία.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 08/05/2010 15:08:44

  Ειδατε την πουστια του Reuters? Χαρακτηριζει "επενδυτες" τους διεθνεις κερδοσκοπους/τοκογλυφους...

  • kkonstan avatar
   kkonstan @ xenitemenos21 08/05/2010 16:49:20

   Γιατί, επενδυτές δεν είναι;

   Αυτή είναι η δουλειά τους.

   • JOHNY F. avatar
    JOHNY F. @ kkonstan 08/05/2010 17:40:59

    οι επενγδυτες και οι επ' ενδεια ντες!

 2. t avatar
  t 08/05/2010 18:11:30

  (Reuters) - President Barack Obama said on Friday that regulators would look for ways to prevent a repeat of Thursday's mysterious stock market meltdown…..

  Growing concern about the Greek debt crisis, may have caused computerized trading programs to dump U.S. stocks.
  Initial theories had focused on an individual trader erroneously entering an order, known as "fat finger" on Wall Street…..

 3. άστατη ζωή avatar
  άστατη ζωή 08/05/2010 18:47:33

  Δεν συμφωνώ ακριβώς με τα περί ντόμινο του δημόσιου χρέους. Σίγουρα θα ήταν μια παρηγοριά να είχαμε μαζί μας τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Όμως δεν θα μας αφήσουν. Η Ελλάδα έχει ήδη μπει στον αποστειρωμένο θάλαμο των μελλοθανάτων ή αν προτιμάτε την έχουν στείλει στη Σπιναλόγκα του ΔΝΤ. Η ΕΕ τώρα αποφάσισε να λάβει σοβαρά μέτρα για μην εξαπλωθεί ο ιός της Ελλάδας και σε άλλες χώρες. Διαβάστε στο Bloomberg τη σχετική είδηση http://preview.bloomberg.com/news/2010-05-07/eu-to-craft-financial-backstop-to-prevent-spread-of-greece-s-debt-crisis.html. Η είδηση αυτή 'καθησύχασε' τις αγορές και ο πολύς κ. Blankfein της Goldman Sachs βγήκε και δήλωσε πως είναι πεισμένος πως η Ευρώπη θα ηρεμήσει την κρίση του δημόσιου χρέους (http://preview.bloomberg.com/news/2010-05-07/blankfein-expresses-confidence-europe-s-leaders-will-move-to-calm-crisis.html).
  Χτες τα spreads των ομολόγων της Ισπανίας είχαν σημαντική μείωση κατά 13%, της Πορτογαλία κατά 8% και της Ιρλανδίας κατά 6% μόνον της Ελλάδας είχαν αύξηση και έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τις 1000 μονάδες. Η Ελλάδα έχει αφεθεί να πεθάνει αργά και βασανιστικά. Η Γερμανία θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας από τις άλλες χώρες (άντε ίσως προστεθεί και λίγη γαλλική σάλτσα περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των χωρών του νότου) χρησιμοποιώντας σαν μπαμπούλα την τραγική τύχη της Ελλάδας.

 4. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 08/05/2010 20:16:43

  Τελικά πώς είναι αυτοί οι περιβόητοι κερδοσκόποι; Πράσινα ανθρωπάκια, έχουν κέρατα, περπατάνε ή πετάνε;
  Μήπως είναι οι τράπεζες και κερδοσκοπούν με τα χρήματα των θυμάτων της κρίσης;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Βρασίδας 08/05/2010 20:44:26

   Γιατί ειρωνεύεσαι τους ανθρώπους ότι τάχα είναι πράσινοι με κέρατα κλπ; Δεν ντρέπεσαι να συκοφαντείς; Οι πραγματικοί κερδοσκόποι δεν είναι έτσι. Ντροπή σου.
   Έχουν μπλε και κόκκινες βούλες, τρία χέρια και ένα μόνο κέρατο. Ενημερώσου πρώτα....

   • Βρασίδας avatar
    Βρασίδας @ Strange Attractor 08/05/2010 21:07:50

    Ντρέπομαι όντως. Μόλις κοκκίνησα, για να δω μήπως έβγαλα και μπλέ βούλες; και μια και μιλάμε για κέρατα... Βούλα λένε τη γυναίκα μου! Συμφορά... είμαι κερδοσκόπος!

 5. Άργος avatar
  Άργος 09/05/2010 03:08:20

  Άστατη ζωή : "Η Ελλάδα έχει αφεθεί να πεθάνει αργά και βασανιστικά."

  !

  Διότι ο τωρινός δανεισμός (των 110 δισ.) δεν καλύπτει παρά εξόφληση ήδη υποχρεώσεων. Το ζητούμενο είναι α) τι θα παράγει η χώρα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια __κάθε χρόνο__, β) τι προοπτικές (τάση και δυναμική) έχει η ανάπτυξη της οικονομίας, ανάπτυξη η οποία όχι μόνο απουσιάζει αλλά αποστερείται σήμερα κι από τις τελευταίες υποδομές της. Ως αδαής τολμώ να αντιλαμβάνομαι ότι 1) οι τωρινές θυσίες εξυπηρετούν την διασφάλιση ότι οι επείγουσες υποχρεώσεις θα ικανοποιηθούν, 2) τα τωρινά δάνεια δεν θα εξυπηρετηθούν κανονικά, 3) τότε, και ταυτόχρονα στην παρουσία του μαρασμού ακόμη και των αριθμών, θα χρεωκοπήσουμε πραγματικά.

  Πραγματικά, εννοείται και ως χώρα και ως νοικοκυριά.

  Πόσο λάθος κάνω, θα χαρώ να ακούσω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.