11/10/2008 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα διώχνει τα μυαλά της...

Οι μετανάστες του 21ου αιώνα είναι κάτω των τριάντα. Διαθέτουν πτυχία και μεταπτυχιακά. Μιλούν ξένες γλώσσες. Έχουν φιλοδοξίες και όρεξη για δουλειά. Έχουν διάθεση να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τα πιο παραγωγικά τους χρόνια εργαζόμενοι με κέφι.

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες άφησαν τα «πάτρια» εδάφη για να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Η μεταπολεμική Ελλάδα προμήθευε με φτηνά εργατικά χέρια τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα στέλνει τα καλύτερα μυαλά της στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Νέα παιδιά, που αναζητούν όχι μόνο υψηλούς μισθούς, αντάξιους των προσόντων τους, αλλά και ένα λόγο για να βεβαιωθούν ότι τόσα χρόνια δεν κόπιαζαν άδικα. Όπως οι πρόγονοί τους του '50 και του '60, έτσι και τούτοι φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας με τη σειρά τους «μια καλύτερη τύχη».

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το νέο κύμα μετανάστευσης αναμένεται να διογκωθεί όσο περνούν τα χρόνια - και όσο, σε τελική ανάλυση, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες οικονομικές και κοινωνικές δομές που θα το αναχαιτίσουν.

Είναι ο ορισμός της αποτυχίας ενός κοινωνικού συστήματος που αδιαφορεί για το μέλλον.
 

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ  από την http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=4807488,18981056,26752576,40935360,49014080,54676160

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 11/10/2008 15:38:57

  Πολύ καλό το άρθρο. Έτσι είναι δυστυχώς. Λόγω των κοινωνικών δομών της χώρας και των λαμογιών που τη λυμαίνονται η καλύτερη ποιότητα εργατικού δυναμικού φεύγει. Ένα μέρος ξαναγυρίζει μετά τα 40 αφού έχει κάνει μια μικρή περιουσία εκτός Ελλάδος που του επιτρέπει να στήσει τη ζωή του και στην Ελλάδα και να καλύψει έτσι την έλλειψη των κρατικών υποδομών.

  Το τίμημα για τους μετανάστες αυτούς είναι επίσης μεγάλο και το πληρώνουν κυρίως στην προσωπική τους ζωή.

 2. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/10/2008 16:42:58

  THINGS CHANGE: Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη χώρα, αυτή τη στιγμή, από την Ελλάδα. Λόγω ΚΛΙΜΑΤΟΣ (δεν θα πεθάνουμε από το κρύο και ό,τι σπέρνεις αυγατίζει), ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (χαρτζιλίκι ...αέναο), ΙΔΙΟ-ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ("και ο μήνας έχει 9"), Β΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (εξοχικό, σπίτι στο χωριό, για "γούστα"- ψυχική ανάταση για το ...κακό που μας βρήκε), ΠΑΡΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ("δαιμόνιο*, -με την αρχαιοελληνική έννοια-, του Γένους", λόγω 1967 συνεχών ετών υπο-δούλωσης) και ΕΛΛ. ΤΡΑΠΕΖΩΝ ("It takeς a thief, to catch a thief", -wise guys and dolls), μάγκες και κούκλες. Αμ, πώς;

  Πιστεύω, μάλιστα, ότι, σε λίγο καιρό, αν όλα πάνε όπως δείχνουν και δεν είναι "μούφα" σαν την 11/9, θα έχουμε τον ..."θείο από την Ελλάδα", και θα βγάλουμε, έτσι, και την παλιά υποχρέωση απέναντι στον "θείο από την Αμερική", με τα πολύτιμα τσεκάκια και δέματά του...

  Έχει ο καιρός γυρίσματα, παίδες. Εξ άλλου, γι' αυτό δεν εφηύραμε τον ...τροχό;

  Επιμύθιον:

  "ΦΕΡΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ,
  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,
  ΝΑ ΤΟΝ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ
  ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ", (: Δις ...is not a problem, in Greece. Και μιλάμε για ευρώπουλα, πλέον, -ε;).

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/10/2008 16:48:56

  (Ξέχασα την υποσημείωση στο "δαιμόνιο").

  * «Κάθε τι ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ», λέει η Διοτίμα στον Σωκράτη, «βρίσκεται μεταξύ Θεού και θνητού. Ερμηνεύοντας και μεταβιβάζοντας τις επιθυμίες των ανθρώπων στους θεούς και την θέληση των θεών στους ανθρώπους, βρίσκεται ανάμεσα στους δύο και γεμίζει το κενό.

  Ο Θεός δεν έχει επαφή με τον άνθρωπο. Μόνο μέσω του δαιμονικού πραγματοποιείται επικοινωνία και συνομιλία ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς, είτε κατά την εγρήγορση είτε κατά τον ύπνο.

  Και ο άνθρωπος που είναι έμπειρος σ’ αυτήν την επικοινωνία είναι δαιμονικός άνθρωπος, ενώ όποιος είναι σε άλλα πράγματα σοφός, ή στις τέχνες ή στις χειρονακτικές εργασίες, είναι απλώς εργάτης», Πλάτων, Συμπ., 202 D 13-203 Α 6.


  ΥΓ. Φανταστείτε τι πλύση Ψυχής και όχι, απλώς, εγκεφάλου, έχουμε φάει!

 4. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 11/10/2008 17:18:00

  Καλά κάνουν τα παιδιά. Τι έπρεπε να κάνουν δηλαδή ; Να ενταχθούν στην περήφανη γενιά των 700 ευρώ ή να φιλήσουν κατουρημένη ποδιά ώστε να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον παρασιτικό δημόσιο τομέα ;
  Το Νεοελληνικό κράτος εξάλλου δεν έχει ανάγκη τους μορφωμένους, προτιμά τους ημιμαθής ραγιάδες που προσκυνούν ζώνες από τρίχες καμήλας και γουστάρουν τον Λιακόπουλο.

 5. Νεοκλής avatar
  Νεοκλής 11/10/2008 18:48:02

  Τρεις γενιές της οικογένειας μου βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω σπουδών και μετά εργασίας. Σε λίγο θα τα μαζέψω και γω αν και πια όχι και τόσο νέος καθώς είμαι πια μόνος - όλοι και όλες είναι έξω. Τα πουλάω ΟΛΑ και κόβω τις γέφυρες. Προσπάθησα τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά κάθε χρόνο και χειρότερα. Τώρα πια δεν υπάρχει και αύριο ... μόνο Giorgo, Kosta, Tsipra etc. Και ο κόσμος έχει χάσει πια κάθε ίχνος συνείδησης και ευπρέπειας ... bouzouki and 4Χ4 land! Κρίμα.

 6. Θέμης Λαζαρίδης avatar
  Θέμης Λαζαρίδης 11/10/2008 19:35:38

  Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Υπάρχει μεν η αναξιοκρατία και η λαμογιά, αλλά όχι μόνο αυτά. Δύο ακόμη σημαντικοί παράγοντες νομίζω είναι:

  α) ο υπερεπαγγελματισμός. Σε πολλά επαγγέλματα (π.χ. γιατροί, οδοντίατροι, κ.ά) η Ελλάδα είναι πρώτη σε επαγγελματίες κατά κεφαλή στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στην υπέρμετρη εμμονή των ελληνικών οικογενειών για πανεπιστημιακές σπουδές, και μάλιστα σε ορισμένους τομείς.

  β) η έλλειψη επιχειρηματικότητας. Οι Έλληνες έχουμε την τάση να θέλουμε να «μπούμε κάπου» να δουλέψουμε, αλλά όχι να κάνουμε τη δική μας επιχείρηση. Και οι επιχειρήσεις που γίνονται είναι επί το πλείστον «χαμηλής φαντασίας» (καφετέριες, λιανική πώληση, κτλ).

  Βέβαια έχω ακούσει και την άποψη ότι η μετανάστευση αυτή ίσως δεν είναι κάτι κακό. Ένας οδοντίατρος που μεταναστεύει στο Λονδίνο, θα ζήσει μια καλή ζωή. Απλώς όχι στην Ελλάδα.

 7. Korelis avatar
  Korelis 11/10/2008 23:49:29

  Η εκτεταμμένη διαφθορά και η τρομερή ελληνική γραφειοκρατεία αποδιώχνει τις επενδύσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ελληνική κοινωνία,που ελέγχεται από 3 οικογένειες....
  Κρίμα...

 8. Theodore avatar
  Theodore 12/10/2008 00:01:17

  Οι μετριοι, που εχουν εγκατασταθει στην κυβερνηση, απο "αρχαιοτατων" χρονων, δεν αφηνουν κανεναν αξιο να ανεβει, γιατι ετσι, θα φανει η δικη τους γυμνια.
  Ετσι αναγκαστικα,οσοι απο τους αξιους, ειναι και τολμηροι, γιατι το ενα, δε συνεπαγεται υποχρεωτικα και το αλλο, φευγουν και αναζητουν αλλου την τυχη τους.
  Και εμεις;
  Μα εμεις, απο τη μια, γκρινιαζουμε οτι τα πραματα δεν ειναι καλα και ενα σωρο μαλακιες, αλλα απο την αλλη, γλειφουμε το βολευτη, να μας βαλει το παιδι στο δημοσιο.
  Ετσι, συντηρουμε την κατασταση, την οποια βριζουμε.
  Παρανοια κανονικη δηλαδη.

 9. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/10/2008 03:38:42

  Δεν ανέβηκαν μόνοι τους "οι μέτριοι". Εγώ κι εσύ τους ανεβάσαμε. Ο καθρέφτης μας είναι, που ό,τι βλέπει δείχνει. Ειλικρινέστατος, δε. Το "πρόσωπο" πρέπει να αλλάξει. Όχι με πλαστική. Μ' εκπαίδευση εντατική. Για καμιά τριανταριά χρόνια, ΥΠΟΜΟΝΗ + ΕΠΙΜΟΝΗ...

  Have a nice trip!

 10. Nick avatar
  Nick 12/10/2008 12:24:51

  Κύριε Λαζαρίδη, λογικό δεν είναι στη Βρετανία ένας οδοντίατρος να βρεί πιο εύκολα δουλειά όταν υπάρχει έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού;

  Ξέρετε πόσους γιατρούς χρειάζεται η Βρετανία για να στελεχώσει το αντίστοιχο Ε.Σ.Υ τους;

  Στην Ελλάδα υπάρχει φοβερός κορεσμός στους ιατρούς και έλλειψη στα νοσηλευτικά και παρα-ιατρικά επαγγέλματα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.