#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστεί στο θέμα της ονομασίας των ΣκοπίωνΝα πάρουμε το θέμα από την αρχή πηγαίνοντας και προς τα πίσω την εικόνα. Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν είμαστε εμείς, η Ελλάδα, οι πρωταγωνιστές. Είμαστε πιόνια, όπως πιόνια είναι και οι Σκοπιανοί, ενός στρατηγικού παιχνιδιού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με ... χορηγό την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν είμαστε μόνο εμείς… Στο ίδιο παιχνίδι πιόνια είναι οι Σέρβοι, οι Αλβανοί του Κοσσόβου, οι Αλβανοί των Σκοπίων, η Αλβανία και η Βουλγαρία καθώς και όλοι οι παράγοντες και οι συνισταμένες και συνιστώσες, που συγκροτούν και ορίζουν τα Βαλκάνια. Στο παιχνίδι των δύο μεγάλων έχουμε αναφερθεί ξανά, όπως και κάθε σχολιαστής, όμως δεν χάνουμε και τίποτα αν φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, άλλωστε η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, όπως λέγανε, μαζί με τόσα άλλα, καλά και σοφά, οι πρόγονοί μας.

Η σημερινή κατάσταση στον κόσμο δεν είναι αυτή που επικρατούσε πριν από μερικές δεκαετίες, που οδήγησε στην κατάρρευση του τέως ανατολικού μπλοκ και την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και καθημερινά.

Η σημερινή Ρωσία παρά τα προβλήματά της, που συνίστανται κυρίως στις μικρές αποσχιστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει, έχει σταθερή οικονομική πορεία, ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους, πολιτική σταθερότητα και κυρίως παντοδύναμη πολιτική ηγεσία, που επί του παρόντος και για αρκετά χρόνια ακόμα μάλλον θα παραμένει σταθερή και αποφασιστική. Η στάση της Ρωσίας απέναντι στους δυτικούς στο θέμα της Συρίας, δεν είναι παιχνίδι αναλγησίας του Πούτιν, αλλά επίδειξη δύναμης και ισχύος. Δεν είναι εύκολο για οποιαδήποτε χώρα να έχει στην ηγεσία της ένα χαρισματικό «Πούτιν», η Ρωσία όμως έχει τον αυθεντικό και μάλιστα σημαντικά πολύ πιο ώριμο στη δεύτερη θητεία του. Στο μεταξύ η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά τις διπλωματικές της σχέσεις και έχει κάνει ανοίγματα προς την Τουρκία και την Ελλάδα, που αποτελούν πατροπαράδοτα στηρίγματα της Αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή. Ιδιαίτερα στο θέμα της Ελλάδας, η αναδυόμενη δεύτερη υπερδύναμη στον κόσμο έχει ίσως τον σταθερότερο και ουσιαστικότερο πολιτικό σύμμαχο, ο οποίος διαθέτει μάλιστα δύο φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα - Κύπρος), με σημαντική πολιτική και οικονομική παρουσία στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς και σημαντικά λόμπι στις δύο χώρες.

Η Αθήνα επί πλέον χαρακτηρίζεται και για τον έντονο αντιαμερικανισμό της, που βαίνει αυξανόμενος από τις κατάφωρα άδικες για τη χώρα αμερικανικές επιλογές σχετικά πρόσφατα στα Βαλκάνια, έστω κι αν όλοι και με όλους τους τρόπους έχουν βαλθεί να δικαιολογήσουν την αμερικάνικη επέμβαση, που οδήγησε στην καταστροφή και το διαμελισμό της Σερβίας, οι οποίες δεν θίγουν μόνο κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα αλλά και το εθνικό φιλότιμο των Ελλήνων, που δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν γαία και ύδωρ με τον τρόπο που το επιθυμούν οι Αμερικανοί.

Όσο και να προσπαθήσει να πείσει κανείς –ακόμα και ο Αμερικανικός παράγων- τους σημερινούς Έλληνες για την ανάγκη υιοθέτησης άλλης πολιτικής προσέγγισης των θεμάτων της αυλής τους, δεν νομίζουμε πως θα βρεθεί σημείο επαφής και κοινός τόπος συζήτησης. Προφανώς οι Αμερικανοί υιοθετούν περισσότερο τις υποθέσεις εργασίας των αποφοίτων των διπλωματικών τους ανωτάτων σχολών, παρά τους Σλάβους ιστορικούς, οι οποίοι έχουν γεφυρώσει επιστημονικά την Ελληνική Αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από το Ελληνικό κράτος του Βυζαντίου. Δεν αναφερθήκαμε καν στους Έλληνες ιστορικούς, για να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις, αλλά αν δεν θέλουν και τους Σλάβους οι Αμερικανοί αναλυτές των υποθέσεων εργασίας, θα μπορούσαν να συμβουλευθούν τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς ιστορικούς και τέλος θα μπορούσαν να ακούσουν και τους δικούς τους ιστορικούς, των οποίων η γνώμη έχει την ίδια βαρύτητα με των άλλων, άλλωστε και στα ίδια συμπεράσματα επιμένουν όλοι.

Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να είναι πιόνι στη σκακιέρα των δύο μεγάλων, όμως τα πιόνια δεν έχουν όλα ούτε την ίδια αξία ούτε την ίδια στρατηγική σημασία στο παιχνίδι και άλλωστε δεν είναι –θέλω να πιστεύω- στα χέρια της αμερικανικής διπλωματίας.

Η πολιτική του σημερινού Έλληνα Πρωθυπουργού επί του θέματος των Σκοπίων, παραμένει απαρασάλευτη και έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς με την ωρίμανσή της στη διαδρομή του χρόνου, από τότε που ο Μητσοτάκης θυσίαζε το Σαμαρά στο βωμό των δικών του επιδιώξεων…

Επίσης θα αντιληφθούν εδώ και τώρα οι κάποτε πολιτικοί αντίπαλοι του Κώστα Καραμανλή, μέσα και έξω από το κόμμα (και την κυβέρνησή του) καθώς και οι πέραν του Ατλαντικού επικίνδυνοι δάσκαλοι και πολιτικοί καθοδηγητές των υποθέσεων εργασίας, καθώς και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, πως οι πολιτικές και διπλωματικές επιλογές του Καραμανλή είχαν κινηθεί προς τη σωστή και τη συμφέρουσα γραμμή για τη χώρα.

Οι πολλοί αφελείς μέσα και έξω από τη χώρα πιστεύουν πως με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη κατάρρευση του τέως ανατολικού μπλοκ τα πράγματα είναι καλά. Δεν είναι έτσι. Ίσως σήμερα τα πράγματα να είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά, με δεδομένο πως δεν μπορεί κανείς σήμερα να αγνοεί τους παντοίους οικονομικούς πόρους του πλανήτη, τους κατόχους αυτών των πόρων και τη διαχείρισή τους. Δεν θέλουμε να πάμε τα πράγματα παραπέρα, αρκεί ο προβληματισμός όλων μας, από την κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μας, από την άφρονα δική της πολιτική και την εφαρμογή του σκληρότατου μνημονίου. Απλά κάντε τις δικές σας υποθέσεις εργασίας με ωριμότητα και όχι επιπόλαια, όπως αυτή που έκαναν οι αμερικανοί αναλυτές και σχολάρχες για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που δεν υπολόγιζαν τις αντιδράσεις των Σέρβων και προφανώς δεν υπέθεταν και το κάψιμο των Πρεσβειών τους, άλλωστε μικρή επιστροφή των δανεικών ήταν μόνο σε σχέση με όσα είχαν υποστεί από τους Αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

Τα γράφουμε αυτά και τα ξαναγράφουμε εικάζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την πολιτική του, την οποία ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είχε χαρακτηρίσει ως λαθεμένη και είχε απορρίψει.

Κλείνοντας, ας αναλογισθούμε πώς το λάθος παιχνίδι και η εξ ίσου λαθεμένη επιλογή έφεραν τους Αμερικανούς απέναντι όχι από τους Σέρβους, αλλά από τους Ρώσους και πώς μια ακόμα άστοχη ενέργεια στο Σκοπιανό, θα φέρει τις ΗΠΑ στο γκρεμό και τους εγχώριους οπαδούς της «ρεαλιστικής θεώρησης των πραγμάτων» απέναντι στο λαό τους, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Που δεν ήταν ποτέ ο λαός αυτός της «ρεαλιστικής θεώρησης» του Μητσοτακισμού, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τη δόξα του και από την κατάντια του.

Με μεγάλη αλήθεια πάντως την ύπαρξή του, δεδομένου πως θα είχε πάψει να υπάρχει από τους Μηδικούς πολέμους, αν οι αρχαίοι αρχηγοί είχαν υιοθετήσει την πολιτική της «ρεαλιστικής θεώρησης»…

Τάσος Κώτσης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εύα avatar
  Εύα 22/07/2012 14:11:25

  Εύστοχη προσέγγιση του θέματος κ. Κώτση...εν αναμονή λοιπόν ''μη ρεαλιστικών θεωρήσεων'' ..

 2. Ανδρεας avatar
  Ανδρεας 22/07/2012 14:21:49

  Να εισαι καλα βρε Κωστα.Μου εφτιαξες την ημερα μου.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/07/2012 14:23:42

  Σωστός ο φίλτατος Τάσος.

 4. gio avatar
  gio 22/07/2012 14:55:55

  Aυτο με τη Ρωσσια και τη σχεση της με την Ελλαδα πρεπει να τελειωνει,ο Μεντβέντεφ ειχε προτεινει στον ΓΑΠ να καλεσει το ΔΝΤ στην Ελλαδα, η κανω λαθος???

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/07/2012 15:07:44

  Κάτι μου θυμίζει η αρχαιολαγνεία των γειτόνων, με τα αγάλματα, τον Αλέκο, τον καλπάζοντα Βούκι... Κάτι μου θυμίζει, αλλά τί;
  Κάποιος ιός θα είναι, μεταδοτικός, κυκλοφορεί στα Νότια Βαλκάνια...

 6. Stergios P. avatar
  Stergios P. 22/07/2012 15:55:38

  πολύ καλή ανάλυση της κατάστασης........ εν αναμονή λοιπόν και πιστεύω ότι ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του!!!

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/07/2012 17:00:01

  Αυτή η Ελληνική νοσταλγία του διπολισμού πρίν το 1989 και της ψυχροπολεμικής εποχής, είναι εκτός τόπου και χρόνου...
  Η νοσταλγία αυτή δεν υπάρχει σε καμμιά άλλη Ευρωπαική χώρα - εκτος της εν μέρει Ευρωπαικής Τουρκίας. Μεσανατολικό φαινόμενο.
  Έχουν περάσει αυτά, χάσαμε "συνέχεια" 20 χρόνια....

  • ktisias avatar
   ktisias @ Ο Θείος 23/07/2012 12:04:21

   Δεν πρόκειται περί νοσταλγίας, απλά ζούσαν στην σκιά χωρίς να φαίνονται καθαρά οι προθέσεις τους ! χε! Χε! Ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιο!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ktisias 23/07/2012 18:05:58

    Ήταν άνετοι στη βαρειά σκια του Συμφώνου της Βαρσοβίας, χε χε!

 8. ellhn avatar
  ellhn 22/07/2012 19:37:42

  με την Ρωσια θα ειμαστε αντιπαλοι. Η τουρκια εχει μεγαλυτερη σημασια για την Ρωσια. Καλα ας τελειωνει και το παραμυθι του καλου ορθοδοξου Του Πουτιν. Ο ανθρωπος για την μαφια (συν)εργαζεται

  • tak avatar
   tak @ ellhn 23/07/2012 13:56:41

   Προφανώς το σχόλιο δεν παίρνει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Απλά προσπαθήσαμε να δώσουμε στο πού περίπου είναι το θέμα σήμερα, εικάζοντας χαλαρά για το δείγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού και εκτιμώντας πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα αφήσει να σέρνεται ένα θέμα, το οποίο τον οδήγησε σε μακρά πολιτική απομόνωση. Μπορεί να φαίνεται πως βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα το σκοπιανό, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όμως δεν είναι καθόλου αμελητέο και φυσικά για πολλούς και ποικίλους λόγους, ο πρωθυπουργός δε θα θέλει να τον πιάσουν στον ύπνο.

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/07/2012 20:25:25

  Tρικυμια εν κρανιω.Η Ρωσια ηταν απο τις πρωτες χωρες που αναγνωρισε τα Σκοπια με το ονομα που θελουν Δημοκρατια της Μακεδονιας απο το 1991 ενω οι ΗΠΑ το εκαναν το 2004.
  Ποτε η Ρωσια δεν εχει φυγει απο την αναγνωριση αυτη και δεν ηταν δυνατον να φυγει αφου το ολο μακεδονικο ζητημα ειναι δικο της δημιουργημα.
  Ουτε υπαρχει ποτε περιπτωση να παρει θεση εναντιον μιας σλαβικης χωρας για λογαριασμο της Ελλαδος.Αυτοι που νομιζουν οτι θα χρησιμποποιησουν τη Ρωσια για να πιεσουν τα Σκοπια ειναι σε αλλο πλανητη.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 22/07/2012 21:53:36

   Ο φιλαράκος σας ο Γέλτσιν τα έκανε αυτά.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΚΜ 22/07/2012 23:48:06

    Ποιοι ειμαστε εμεις που ειναι φιλος μας ο Γελτσιν και ποιοι εσεις που δεν ειναι.Και ποιος αραγε κυβερνα τωρα εκει παρα ενας που τον επελεξε ο Γελτσιν ως διαδοχο του και φυσικα δεν εχει ανακαλεσει την επι του μακεδονικου αποφαση του.
    Το ρωσικο κρατος εχει συνεχεια και το μακεδονικο ξεκινησε το 1924 στη Μοσχα με αποφαση της Κ.Διεθνους που ζητουσε τη δημιουργια "ενιαιας και ανεξαρτητης Μακεδονιας".

    • anonymous avatar
     anonymous @ ψυχραιμια 23/07/2012 00:50:09

     Ναι είχαν και βάση στο Άγιον όρος. Γι αυτό και οι επισκέψεις του Πούτιν εκεί. Προσπαθεί να αποσχίσει το Ρώσικο μοναστήρι.
     Καίγονται να κατέβουν στη Μεσόγειο αλλά θα πρέπει να πολεμήσουν και να ανατρέψουν τα αποτελέσματα του Κριμαϊκού πολέμου.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ψυχραιμια 23/07/2012 18:08:48

     Χε χε, θυμηθήτε τη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου: Από τον τσάρο Αλέξανδρο στην Κομιντερν, ακολουθεί ο Στάλιν και μετά ο Γιέλτσιν.
     Οι σοβαρές μεγάλες χώρες έχουν συνέχεια στην εξωτερική πολιτική και διπλωματία, ανεξαρτήτως καθεστώτος.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 23/07/2012 18:10:48

      Αυτό ισχύει σίγουρα για την πολυαγαπημένη σου Γερμανία!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 23/07/2012 18:34:34

      Για πρώτη φορά, επιτέλους συμφωνούμε για την Γερμανία.
      Δυστυχώς όμως είναι καινούρια χώρα (ίδρυση 1870). Που να βρείς άκρη εξωτερικής πολιτικής με τα δεκάδες δουκάτα, βαρωνείες, πριγκηπάτα και "αυτόνομα χωριά" πριν τον (βαλτο-σλαβικής καταγωγής!) Μπίσμαρκ!
      Ωστόσο, πάλι λάθος: Η "επίσημη αγαπημενη" μου στην πολιτική είναι η Γαλλία, ήρωές μου ο Ρομπέρ Σουμάν, ο Ζάν Μονέ, ο στρατηγός Ντε Γκώλ.
      Στο ποδόσφαιρο (μετά την εθνική Ελλάδος) η Ισπανία.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ο Θείος 23/07/2012 18:39:15

      Δεν είμαι σίγουρος ότι έπιασες το νόημα του σχολίου μου.

      Εννοούσα ότι η πολυαγαπημένη σου Γερμανία παραμένει ένα ναζιστικό κτήνος κατ'ουσίαν.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ΚΜ 23/07/2012 18:40:09

      Χα χα, συνέχεια!!! ¨Εχεις ακούσει για τον πόλεμο Πρωσίας - Αυστρίας (1866);
      Φοβερή "εθνική ενότητα": Οι κορυφαίοι των Γερμανικών Γκαίτε και Χέγκελ ήταν με το μέρος του ...Ναπολέοντα (και όχι με τους Γερμανούς άρχοντες αντιπάλους του).
      Τουλάχιστον αυτοί είχαν ταξική συνείδηση - πρίν τον Μάρξ.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ψυχραιμια 23/07/2012 18:10:13

     Άμα είναι συνεχιστής του Γέλτσιν τότε γιατί δεν τον λιβανίζετε κι αυτόν όπως και τον προκάτοχό του; Οεο;

 10. Φελίζα avatar
  Φελίζα 23/07/2012 01:49:02

  Εξαιρετικό άρθρο κ. Τάσο Κώτση.

  • tak avatar
   tak @ Φελίζα 23/07/2012 13:58:31

   Κάναμε ότι μπορούσαμε να εκλαϊκεύσουμε τις παραμέτρους ενός σημαντικόυ εθνικού θέματος. Ευχαριστώ για τη θετική κριτική.

 11. Δαναός avatar
  Δαναός 23/07/2012 09:37:30

  Τάσο καλημέρα! Τελικά είμαστε " Έθνος ανάδελφον". Έτσι, να τα λέμε για να μετρούμε και τις αντοχές μας. Και να μαθαίνουμε.

  • tak avatar
   tak @ Δαναός 23/07/2012 14:00:09

   Συνεπώς Δαναέ μου ως "έθνος ανάδελφο", καλό είναι να κρατάμε στο μυαλό μας το τι θα σημαίνει μια εξαρσή του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.