#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα δεν θα πνιγεί σε μια κουταλιά νερό!Αυτός ο λαός και αυτή η χώρα, τα τελευταία διακόσια χρόνια, πέρασε τόσες δυσκολίες, καταστροφές και κάθε είδους προβλήματα, όσα καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Διέσχισε ορμητικούς χείμαρρους, γλύτωσε από βαθιά ποτάμια, θαλασσοπνίχτηκε σε  φουρτουνιασμένα πελάγη. Είναι αδύνατον εν έτει 2013 να πνιγεί στον κουβά του εξωτερικού της χρέους!

Μια σύντομη αναδρομή στην σύγχρονη ιστορία αυτής της παλαιάς, ιστορικής και πανέμορφης Πατρίδας, είναι από μόνη της ικανή να τεκμηριώσει το παραπάνω αξίωμα.

Επανάσταση 1821: η χώρα πέρασε σχεδόν ολάκερη δια πυρός και οθωμανικού σιδήρου, χώρια ο εμφύλιος σπαραγμός μεταξύ των επαναστατημένων προγόνων μας που κόντεψε να καταστρέψει το όνειρο της ελευθερίας, που τελικά κερδήθηκε όχι χωρίς την βοήθεια των χριστιανών της Ευρώπης.

Καταστροφή 1897: μετά από πολλές και δυσβάστακτες εσωτερικές δυσκολίες, η χώρα ξεπέρασε μια ολοσχερή στρατιωτική καταστροφή και ταυτόχρονα μια τρομερή οικονομική κρίση, σε τέτοιον βαθμό και τόσο γρήγορα, που μέσα σε μια δεκαετία σχεδόν φτάσαμε στο έπος των βαλκανικών πολέμων 1912-1913, το νικηφόρο αποτέλεσμα των οποίων διπλασίασε σχεδόν την ελληνική επικράτεια.

Σχεδόν αμέσως μετά, η χώρα πέρασε την δοκιμασία του εθνικού διχασμού 1916-17, πολέμησε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τελικά στο πλευρό της Αντάντ και  στάθηκε ικανή να στείλει τον στρατό της στα βάθη της Ασίας (σχεδόν στην Άγκυρα) στην Μικρασιατική εκστρατεία του 1919-1922.

Μικρασιατική καταστροφή 1922: το τέλος αυτής της παράτολμης πολεμικής προσπάθειας, ήταν η μικρασιατική καταστροφή με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό και την γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας. Μια χώρα με 5 εκατομμύρια πληθυσμό, στρατιωτικά ηττημένη, οικονομικά σχεδόν διαλυμένη και πολιτικά διχασμένη, κατάφερε ωστόσο να υποδεχτεί, να εγκαταστήσει και τελικά να ενσωματώσει εντελώς 1,5 εκατομμύριο ενδεείς πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές. Πουθενά στον κόσμο και την ιστορία των χωρών δεν υπάρχει μιας παρόμοιας έκτασης και  επιτυχίας προσφυγική εποποιία.

Κατοχή 1940-1944: πριν καν προλάβει να ορθοποδήσει από το προσφυγικό πρόβλημα και μετά από αλλεπάλληλες χρεωκοπίες,  η χώρα καλείται να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά με τις δυνάμεις του άξονα. Το κάνει δε με την γνωστή επιτυχία (αλβανική εποποιία – μάχες των οχυρών) και βιώνει μιαν σκληρή τριπλή κατοχή που της κόστισε σε πόρους και ανθρώπινες απώλειες αναλογικά ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν έφτανε αυτό αλλά μετά την αποχώρηση των κατακτητών η χώρα βιώνει πάνω στα ερείπια του πολέμου και της τετραετούς κατοχής, τον σκληρότερο και πιο στυγνό εμφύλιο σπαραγμό που έζησε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα (με την εξαίρεση ίσως της Ισπανίας), σε δύο φάσεις, αρχικά στα δεκεμβριανά το 1944 και μετά στον δεύτερο γύρο την τριετία 1946-1949. Τις συνέπειες αυτού του αιματηρού εμφυλίου δυστυχώς δεν έπαψε ποτέ να τις υφίσταται η χώρα και κυρίως η ελληνική κοινωνία μέχρι τις μέρες μας.

Και ενώ η χώρα προσπαθούσε να επουλώσει αυτές τις φοβερές πληγές της και είχε μπει σε δρόμους ανάπτυξης πια, βίωσε την τελευταία πράξη του δράματος με την δικτατορία 1967-1974 και κυρίως την προδοσία στην Κύπρο, όπου χάθηκε στο πεδίο της μάχης το μισό σχεδόν τμήμα του μαρτυρικού νησιού.

Αν αναλογιστεί κανείς λοιπόν, από πόσες και ποιου βαθμού δυσκολίες έχει περάσει τούτος ο λαός και τούτη η χώρα τα τελευταία 200 μόνο χρόνια, αντιλαμβάνεται πλήρως τις ατελείωτες δυνάμεις και τις άπειρες δυνατότητες που εμπεριέχει εντός της. Φαίνεται σόλοικο λοιπόν να καταστραφεί από μιαν απλή οικονομική φουρτούνα.

Φτάνει να το πιστέψουμε και να το πάρουμε απόφαση όλοι εμείς οι Έλληνες που ζούμε σε τούτο τον ευλογημένο τόπο. Δεν μας εξαφάνισαν θηρία και τέρατα στο πέρασμα των αιώνων, θα μας τελειώσει το εξωτερικό μας χρέος;

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 26/08/2013 11:23:34

  Δε μπορεί να είμαστε "Έθνος" στα δύσκολα, και "Πλούσιοι-φτωχοί" στα εύκολα. Δεν ενώνεται έτσι ο Έλληνας, ξεχνώντας οτιδήποτε σχετικό με κοινωνική δικαιοσύνη.

  Πρέπει να είμαστε Έθνος σε όλα, ...αλλά δε το βλέπω, τουλάχιστον όσο υπάρχει αδικία, εμπαιγμός και όλα τα υπόλοιπα που υποψιάζεσαι αγαπητέ Akenaton για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

 2. blue nile avatar
  blue nile 26/08/2013 11:29:18

  Aκριβώς για να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό έπρεπε να είχαμε κουρέψει το χρέος το 2010 και μετά να υπογράφαμε το μνημόνιο.
  Αλλά τότε ο Παπακωνσταντίνου λίγο πολύ αποκαλούσε εθνοπροδότη όποιον μιλούσε για κούρεμα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ blue nile 26/08/2013 17:02:04

   Αυτά είναι πασίγνωστα. Επί του παρόντος, ο Ακένατον έχει απόλυτο δίκιο και πρέπει να έχουμε αυτό ακριβώς το φρόνημα.

   Ειδικά η δεκαετία κατοχής και εμφυλίου είναι το μεγαλύτερο δείγμα των χαρακτηριστικών του μυθικού φοίνικα που έχει η Ελλάδα. Καμιά άλλη χώρα, και τόσο γρήγορα δε θα είχε ανακάμψει. Και είχαμε και τη φυγή τόσων νέων σε Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία από το 1950-1960. Ουσιαστικά χάσαμε μεγάλο μέρος των νιάτων από ποικίλες αιτίες για 25 χρόνια. Και υπάρχουμε. Θα χαθούμε από οικονομικές δυσκολίες 3-4 χρόνων; Αυτό είναι ηττοπάθεια. Όχι η αισιοδοξία.

 3. Const avatar
  Const 26/08/2013 11:43:28

  Υπάρχει μία διαφορά που σας ξέφυγε. Σε όλες τις ιστορικές περιπτώσεις που αναφέρατε υπήρχε ένας λαός που αγωνιζόταν με αυτοθυσία. Σήμερα τη θέση του πήρε ένας λαός αποχαυνωμένος, με ένα κινητό στο χέρι όλη μέρα, απαίδευτος, μία νεολαία στην κοσμάρα της που δεν έχει το κουράγιο να ξεφυλλίσει ούτε μία σελίδα από βιβλίο. Με τέτοιο λαό απαθή, αμέτοχο, ψευδοεπαναστάτη μέσω καναπέ και πληκτρολογίου, ελπίδα σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει.

  • Mpourloto avatar
   Mpourloto @ Const 26/08/2013 12:50:21

   Aυτα που γραφεις για την νεολαια ισχυουν για το 90+ του ελληνικου λαου.
   Το συστημα παιδειας που δημιουργησαν εκαμε πολυ καλα την δουλεια του .

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Const 26/08/2013 17:04:39

   Μα για αυτό έχει φυλάξει ο Θεός και δεν είχαμε πόλεμο. Επειδή αυτή η νεολαία με αυτή την αριστερόστροφη και απάτριδα παιδεία δε χτίζει στρατό αλλά βλάκες. Ενώ με την οικονομική ζημιά που πάθαμε δεν χάνεται κάτι μόνιμα. Απλά πάει πίσω τις ζωές μας στο θέμα του βιοτικού επιπέδου. Ασύγκριτα πράγματα σε επίπεδο συνεπειών. Και πολλοί δυστυχώς τα συγκρίνουν επειδή δεν έζησαν πόλεμο και εμφύλιο. Δε συγκρίνονται αυτά με της στερήσεις και τα μνημόνια.

 4. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 26/08/2013 11:49:25

  Αγαπητέ Akenaton το χρέος δεν είναι παρά η οικονομική έκφραση της ηθικής και πολιτιστικής μας παρακμής. Κι αυτή δεν είναι κουβάς με νερό, ωκεανός είναι...

  • kat avatar
   kat @ MAYRO XABIARI 26/08/2013 17:18:25

   Ευγε.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MAYRO XABIARI 26/08/2013 20:15:05

   Είμαστε τόσο παρακμασμένοι φίλε μου ΜΧ; Δεν το πιστεύω. Απλώς παρασυρθήκαμε από το φθηνό, εύκολο δανεικό χρήμα. Συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών. Αλλαγή ρότας χρειάζεται. Και διοίκηση δια του παραδείγματος ώστε να πειστεί ο κόσμος πως η "ευκολία" στην οποία εθίστηκε έχει τελειώσει οριστικά. Προσωπικά πιστεύω πως με χρηστή διαχείριση δια του παραδείγματος η απαραίτητη αυτή αλλαγή θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Συνεργός προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η "μαγιά" ενός ικανού αριθμού πολιτών που ΔΕΝ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαφθοράς και εύκολης ζωής και ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ εντός τους αλώβητα κοινωνικά χαρακτηριστικά προ του 1981!

 5. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/08/2013 11:49:48

  Δεν είναι απλή οικονομική φουρτούνα, είναι χρεωκοπία ενός επίπλαστου μοντέλου ανάπτυξης ως εφαρμόστηκε απ οτο 1947 και ένθεν, είναι το επιστέγασμα μιας πολύμορφης και πολυεπίπεδης κρίσης .Τα δομικά της στοιχεία δίνουν και απάντηση στο Εμείς οι Ελληνες .Γιατί Εμείς οι Ελληνες δεν υπήρξαμε ποτέ.Το πολιτικό μας και κοινωνικό μας σύστημα είναι δομημένο έτσι ώστε να παράγει κρίσεις και διχασμούς.

  Για να γίνει κατανοητό αυτό επισημαίνω πως τα δύο κύρια ευρωπαικά κόμματα των οποίων οι πολιτικές αποτέλεσαν το επιστέγασμα της κρίσης απο το 1974 και ένθεν και τα οποία βασίστηκαν στην ευρωπαική πορεία της Ελλάδας, σήμερα φέρονται ως οι πυλώνες άσκησης πολιτικών που θα ανατρέψουν αυτά τα κακώς κείμενα που παρείχθησαν απο την δική τους πολιτική δράση , την ώρα που η προοδευτική αριστερά αγωνίζεται για την διατήρηση τους .

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 27/08/2013 11:49:00

   Ακόμη κι έτσι να είναι τα πράγματα, που μάλλον έτσι είναι όπως τα λέτε στην δεύτερη παράγραφό σας, για μένα οι συκρίσεις μεταξύ αυτών που πέρασε η χώρα και αυτού που τώρα περνά είναι αστείες. Δυσκολευόμαστε να ξεβολευτούμε και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τα δανεικά "κεκτημένα" παίζουμε κακής ποιότητας θέατρο. Όταν λιγάκι ωριμάσουμε ή όταν το αυγό φτάσει στον ποπό μας είμαι σίγουρος πως θα συνέλθουμε σε χρόνο dt και όλοι θα τρίβουν(τρίβουμε) τα μάτια τους(μας)!

 6. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 26/08/2013 11:51:39

  Η περίοδος 67-73 δεν ήταν και πολύ δραματική,σε σχέση με τώρα....... όλα ήταν πολύ πολύ καλύτερα και οι κλέφτες λιγότεροι.

 7. firiki2010 avatar
  firiki2010 26/08/2013 11:57:40

  Αν και δεν συμμερίζομαι απολύτως την λογική ότι δεν θα "πνιγούμε" απλώς επειδή περάσαμε πολύ χειρότερα (τα περάσαμε με τεράστιο κόστος) πραγματικά θεωρώ τη σημερινή κατάσταση - αν όχι μια "κουταλιά νερό"- σίγουρα όχι κάποιο ορμητικό ποτάμι που απειλεί να μας αφανίσει. Η λατρεία μας στην υπερβολή δεν βοηθάει να δούμε καθαρά μια εξαιρετικά δύσκολη μεν αλλά απολύτως αναστρέψιμη συγκυρία. Και η πλάκα είναι πως αυτά που κυρίως απαιτούνται είναι αυτονόητα (για άλλους εδώ και χρόνια).

 8. fitsoulas avatar
  fitsoulas 26/08/2013 11:59:18

  Άσε που η αύξηση του χρέους είναι παροδική!!

  • kat avatar
   kat @ fitsoulas 26/08/2013 17:19:49

   Αμ αυτό... Απο χτες γελάω...Μην ξεχάσω να ραφτώ για τις αγορές.

 9. Αλεξανδρινος avatar
  Αλεξανδρινος 26/08/2013 12:02:54

  Δέν έχω καταλάβει για ποια καταστροφή μιλάτε όταν η Ελλάδα πλέον έχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πλεονάσματα - διεβήκαμε τον ρουβικώνα πια. Όπως φαίνεται ο Σαμαράς πέρασε τον Κάβο του Ιουνίου (τα λόγια του επαναλαμβάνω) αλώβητος και προχωράει με βήμα γοργό για την ανάληψη προεδρίας συμβουλίου της Ευρώπης το 2014.
  Φανταστείτε έναν πρωθυπουργό που κατάφερε μέσα σε 18 μήνες και έφερε πλεονάσματα (έστω και μικρά) μιας "χρεοκοπημένης χώρας" να αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.
  Συγκρίνετε το αυτό με την τελευταία φορά επί εποχής Σημίτη. Καμία σχέση. Όταν θα "αναγκαστούν" όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έρθουν στο Ζάππειο το 2014 για την αναμνηστική φωτογραφία της Συνόδου, θυμηθείτε ότι τα πράγματα θα είναι αλλιώς, το μήνυμα στις "αγορές" θα είναι απλό:
  ¨Ναί, τα καταφέραμε".

  • Επιφανιος avatar
   Επιφανιος @ Αλεξανδρινος 26/08/2013 14:53:23

   Το "ταμειο" γινεται στην καλπη, οχι στα excel-οφυλλα

 10. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 26/08/2013 12:19:00

  Akenaton

  Ευπρόσδεκτη η αισιοδοξία σου. Όμως θα συμφωνήσω περισσότερο με το σχόλιο του σχολιογράφου "Μαύρο Χαβιάρι".
  Η Ελλάδα δυστυχώς πορεύεται σε συνθήκες έσχατης παρακμής. Η μειοψηφία των υγιώς σκεπτομένων εξαφανίζεται μέσα στη χυδαιότητα των υπολοίπων που αδυνατούν να συλλάβουν την ουσία της κρίσης.
  Όσες φορές η χώρα διέφυγε από τις καταστροφές του παρελθόντος που εξιστορείς είχε και Πολιτική και Οικονομική και Πνευματική Ηγεσία με ονοματεπώνυμο.
  Σήμερα η πνευματική ηγεσία καθεύδει στις δάφνες της ως ομοτράπεζη του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου, η οικονομική ελίτ μας σερβίρει τουρκικές σαπουνόπερες και η Πολιτική Ηγεσία αδυνατεί να αυτοκαθαρθεί από τους κύριους ενόχους της σημερινής κρίσης.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΣΟΝ ΠΕΝ 26/08/2013 20:21:28

   Καλησπέρα αγαπητέ μου φίλε. Όπως γράφω και πιο πάνω στον φίλο "Μαύρο Χαβιάρι" πιστεύω πως υπάρχει η "μαγιά" που μπορεί να "φουσκώσει" ξανά σωστό ψωμί στην κοινωνία μας. Υπάρχει όμως ένα προαπαιτούμενο: διοίκηση δια του παραδείγματος. Του ΑΛΛΟΥ παραδείγματος όχι του πασοκικού που αντέγραψαν όλοι μετά το 1981.

   Πολλούς χαιρετισμούς, Ακενατόν.

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/08/2013 13:03:01

  Το ερώτημα είναι αμείλικτο:
  Πώς γίνεται να πιστεύουμε ότι από την κρίση θα μας βγάλουν οι πολιτικοί που μας έβαλαν σ'αυτήν;

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Στέργιος 26/08/2013 15:47:18

   Καλή ερώτηση αλλά ελαφρώς σόφισμα. Η κρίση δεν είναι θέμα προσώπων αλλά κυρίως νοοτροπιών και μάλιστα νοοτροπιών που υπερασπίσθηκαν και εν πολλοίς επέβαλαν αυτοί που σήμερα εκ του ασφαλούς αντιπολιτεύονται και προωθούν τις ίδιες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο μπάχαλο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Στέργιος 26/08/2013 17:08:01

   Στην κρίση σε έβαλαν οι νοοτροπίας Παπανδρέου. Είτε Ανδρέα, είτε Τζέφρυ. Ποιοι από αυτούς κάνουν κουμάντο τώρα και σε πιο επίπεδο; Εγώ βλέπω τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τη ΧΑ να λαϊκίζουν όπως αυτοί. Εκτός αν μίλησε για εύκολες λύσεις και λεφτά που υπάρχουν ο Σαμαράς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Στέργιος 27/08/2013 11:55:29

   Δεν χωρούν αξιώματα στην φάση που βρισκόμαστε. Θα μας βγάλει αυτός που θα μας πείσει ότι μπορεί να μας βγάλει. Φυσικά προϋποτίθεται αλλαγή συστήματος. Άρα, θα μας βγάλουν αυτοί που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν ή θα αλλάξουμε αυτούς που δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Τέλος, ακόμη και αν ισχύει το αξίωμα που λέτε, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη εφαρμόσιμη λύση από αυτούς που δεν μας έφεραν εδώ. Εκτός κι αν θεωρείτε λύση τον Αλέξη που τον κρατάνε γερά οι αμετανόητοι του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που το μόνο που θέλουν είναι η διατήρηση των άνομων κεκτημένων τους ...

 12. tk avatar
  tk 26/08/2013 13:36:42

  Έχουμε πνιγεί ήδη, αν όχι όλοι οι περισσότεροι. Αυτοί που αναπνέουν είναι οι γνωστοί όπως πάντα..
  Πνευματική η κρίση 100% δεν υπάρχει αμφιβολία, τα υπόλοιπα είναι τα αποτελέσματα αυτής τα οποία αν δεν γίνει ένα ..θαύμα για να ξυπνήσουμε επιτέλους θα γίνονται πολύ χειρότερα. Τα υπόλοιπα περί ανάπτυξης κλπ δεν χρειάζονται σχολιασμό.
  Χωρίς ουσιαστική παιδεία εδώ και χρόνια τι περιμένεις να γίνει όμως. Απλώς τώρα αποτελειώνουν ότι έχει απομείνει. Τι να πιάσουμε, γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό, θρησκεία...Τίποτα δεν έμεινε όρθιο!
  Όσο για τον λαό, έχει φάει πολύ πιπίλα δεκαετίες να το πω έτσι. Βρίζουμε αυτούς που τζόγαραν στο χρηματιστήριο πχ και έχασαν τα πάντα, αλλά αυτούς που προέτρεψαν τους πάντες να το κάνουν ακόμα τους έχουμε εκεί και τους βλέπουμε να ζούνε στην χλίδα. Έχει γραφτεί πολλές φορές, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, πως θα γίνει.
  Κάποια στιγμή είναι σίγουρο ότι αυτός ο λαός, έστω οι λίγοι, πάντα οι λίγοι ήταν έτσι κι αλλιώς, θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει σε όλους τους $%$#@!

 13. TasosC avatar
  TasosC 26/08/2013 14:40:59

  Πολύ ωραία όλα όσα γράφονται!
  Τώρα λοιπόν να περιμένουμε τη ΔΤ ή ΝΕΡΙΤ ή ΨΙΤ ή.... ν΄ αρχίσει να προβάλει κατοχικά στιγμιότυπα με τους πολίτες της Αθήνας - νεκρούς από την πείνα του χειμώνα του ΄41 - να είναι στοιβαγμένοι μέσα στα κάρα.
  Αν μάλιστα στο καπάκι προβάλει και πάρα πολλά από τον ιδιότυπο Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο (Κροατία - Βοσνία - Κόσοβο ) , τότε θα δέσει το γλυκό και έτσι όλοι θα καταλάβουμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στον καιρό του Βαγγέλη Σαμαρά.

 14. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 26/08/2013 15:46:49

  Συμφωνούμε απολύτως .Προυπόθεση βέβαια να πούμε και κανένα "ρε άντε και στο διάολο"

 15. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 26/08/2013 17:12:13

  Ωραία είναι όλα αυτά τα σχετικά με την επιβίωση στα δύσκολα αλλά η αλήθεια είναι δεν καταφέραμε τίποτα σπουδαίο ποτέ.

  Κάθε φορά χάναμε κι απο κάτι.

  Έτσι καταντήσαμε ένα κρατίδιο 11 εκ ατόμων σε έναν πλανήτη 7 δις ανθρώπων, εμείς που οι προγονοί μας ήσαν κοσμοκράτορες.

  Ακόμη και το 1821 τα πράγματα ήσαν καλύτερα. Το 1821 τα 6 εκατομμύρια των τούρκων είχαν πόλεμο με τα 6 εκατομμύρια ελλήνων. Οι 400.000 Πελοποννήσιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τότε ένα κράτος έστω και μικρό. Θα έλεγε κάποιος τότε ότι η Ελλάδα 2 αιώνες μετά θα είχε 50 εκατομμύρια πληθυσμό. Όχι όμως. Η μία χρεοκοπία μετά την άλλη κόστιζε αγνό ελληνικό αίμα που μετανάστευε ήδη απο το την εποχή του τρικούπη. 500.000 νεκροί στην κατοχή δίχως λόγο.

  Το 1922 η μεγάλη, η απίστευτη ήττα που ήταν χειρότερη και απο την άλωση. Απο τότε έχουμε να δούμε άσπρη μέρα. Έναν αιώνα έχουμε να δούμε άσπρη μέρα. Η ορμή του ελληνισμού ανεκόπη οριστικά τότε και αντί για μία μεγάλη ιδέα ο προσανατολισμός μας έγινε η ευρώπη, η πολυπολιτισμική ανάπτυξη, η δημοκρατία, η μαλθακότητα.

  Λοιπόν δεν τα καταφέραμε καλά. Επιβιώσαμε αλλά με απώλειες τρομακτικές. Ακρωτηριασμένοι. Δεν γίνεται να επιχαίρει αυτός που έχασε τα πόδια του σε αυτοκινητιστικό επειδή έζησε. Έτσι κι εμείς καλύτερα να μην επιχαίρουμε που επιβιώσαμε, όπως επιβιώσαμε. Ούτε να δεχόμαστε τον τωρινό ακρωτηριασμό επειδή στο παρελθόν δεχτήκαμε κι άλλους.

 16. George avatar
  George 26/08/2013 17:43:30

  Υπήρχε μια υπεροψία των Ελλήνων έναντι των υπόλοιπων λαών και μια ακλόνητη βεβαιώτητα ότι αν πας κόντρα στους κανόνες βγαίνεις κερδισμένος. Μια ματωμένη μύτη σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Εχοντας ζήσει το ίδιο σκηνικό μία στην Αγγλία και μία στην Τουρκία μπορώ να πω ότι στη φάση της κρίσης λίγο πολύ οι αντιδράσεις ήσαν παρόμοιες. Φόβος, οργή και αυτομαστίγωμα. Η ανάταση που νοιώθουν όμως οι άνθρωποι όταν η ανάπτυξη πάρει το δρόμο της είναι μεθυστική. Ολοι οι τομείς ανθίζουν, ιδίως οι πολιτιστικοί-ποτέ δεν κατάλαβα πως και γιατί. Πρέπει όμως να φτάσουμε εκεί πρώτα....και σύντομα. Υποψιάζομαι ότι υπάρχει και άλλη version χωρίς happy end.

 17. firiki2010 avatar
  firiki2010 26/08/2013 17:44:25

  Δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό η κάλπη να δικαιώνει τις σωστές επιλογές. Και ούτε ένας υπεύθυνος πολιτικός κάνει τις επιλογές του με γνώμονα την κάλπη.

  • Επιφανιος avatar
   Επιφανιος @ firiki2010 26/08/2013 20:16:50

   οταν η πολιτικη παψει να ειναι επαγγελμα αυτο που λες θα ισχυει
   αλλα πιστευω οτι ειναι ακομα επαγγελμα

   • Επιφανιος avatar
    Επιφανιος @ Επιφανιος 26/08/2013 20:20:00

    και αυτο δεν αφορα μονο τους βουλευτες, αφορα και κατωτερα στελεχη που ολοι γνωριζουμε οτι ανταμοιβονται οταν το κομμα τους καταλαμβανει την εξουσια

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ Επιφανιος 26/08/2013 22:14:29

     Νομίζω πως αυτό που λέω είναι μια πραγματικότητα. Πολλές φορές έχει συμβεί επιλογές που δικαιώθηκαν ιστορικά να μην κερδίσουν την άμεση εκλογική επιδοκιμασία. Αντίθετα επιβραβεύθηκαν εκλογικά ανεύθυνες πολιτικές.
     Για τη δεύτερη φράση μου σημείωσε ότι μιλάω για "υπεύθυνο πολιτικό"

 18. helios avatar
  helios 26/08/2013 17:58:49

  αγαπητέ Akenaton βλέποντας την τελευταία απογραφή του 2011(σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα)δεν μπορώ να μοιραστώ την ίδια αισιοδοξία.

 19. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/08/2013 19:53:56

  Ναι φίλε μου ξεχνάς μόνο ότι η Αναγέννηση μετά από κάθε Εθνική Καταστροφή ήρθε μετά την απόσυρση των ......πολιτικών διαχειριστών .

  Μετά λοιπόν από τα χάλια των τελευταίων χρόνων, την ανέχεια και την εξαθλίωση των πολιτών, το πάρτι ορισμένων συνεχίζεται με τον ....Ακη να παίζει την Ιφιγένεια για το πολιτικό σύστημα.
  Ούτε ο νόμος περί ευθύνης δεν αλλάζει παρά μόνο το χαράτσι αλλάζει όνομα αλλά πρέπει να σιωπούμε και να έχουμε εθνική ομοψυχία στα κελεύσματα των ταγών της χώρας....που ακόμα και μετά από την λαίλαπα της τριετίας δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι παροδικοί σαν την αύξηση του χρέους.

 20. cresswell avatar
  cresswell 27/08/2013 20:20:43

  Akenaton, μετά τη χθεσινή και τη σημερινή σου ανάρτηση, αρχίζω και σε ... αγαπάω!!!!

  Δεν καταλαβαίνω γιατί είχα τόσες αντιρρήσεις στα παλαιά σου άρθρα! Είτε κάτι δεν καταλάβαινα, είτε εσύ άλλαξες οπτική, είτε - φυσικά - και τα δύο μαζί.

  Πολύ ωραία και έυστοχα αρθρα πάντως. Μπράβο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.