#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2008 02:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια υποχωρήσεων

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φτάνει σήμερα το απόγευμα στο Βουκουρέστι, επικεφαλής 45μελούς αντιπροσωπείας, με το βέτο στις αποσκευές του και την υποστήριξη όλων, εν όψει της σκληρής διπλωματικής μάχης που αναμένεται. Οι περιστάσεις είναι δύσκολες καθώς οι πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης έστω και την ύστατη στιγμή να πάρουν τα Σκόπια την πρόσκληση, είναι και ασφυκτικές και συντονισμένες. Στις αμερικανικές πιέσεις προστέθηκαν οι γερμανικές και εκείνες της σλοβενικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα σενάρια που κυκλοφορούν επικρατεί εκείνο της «προσωρινής πρόσκλησης» στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες η γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί αρχικά η ελληνική αντιπροσωπεία είναι καταρχήν «να μη υπάρξει καθόλου πρόσκληση», εφόσον το θέμα της ονομασίας δεν έχει λυθεί. Αν επιμείνουν τότε θα τεθεί βέτο.Από τις χθεσινές δηλώσεις στην Αθήνα απομονώνουμε μια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκου, που έχει κατά τη γνώμη μας ιδιαίτερη σημασία. Η ελληνική θέση, είπε μεταξύ άλλων, είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ένα κράτος στην περιοχή, το όνομα του οποίου να μονοπωλεί ολόκληρη την περιοχή» και πρόσθεσε: «Κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την άλλη πλευρά, αποδεχόμενοι ότι ο όρος «Μακεδονία» μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο όνομά τους, αλλά με έναν σαφή, τίμιο και καθαρό προσδιορισμό που να ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές και πολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή. Τις πολιτικές πραγματικότητες, με την έννοια ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά σύνορα στην περιοχή. Διεθνή σύνορα». 

Αναγνωρίζει δηλαδή η κυβέρνηση ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό έκανε «μια θεαματική μετακίνηση από την αρχική της θέση» (η φράση είναι του κ. Κουμουτσάκου), για χάρη της «επίτευξης ενός συμβιβασμού και της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Αυτή η «μετακίνηση» όμως ερμηνεύθηκε δυστυχώς (και όπως αναμενόταν, αλλά και όπως έχουμε επισημάνει) ως υποχωρητικότητα της Ελλάδος, με συνέπεια να ενισχυθεί η αδιαλλαξία των άλλων παραγόντων του ζητήματος. Αυτή η ώρα δεν προσφέρεται για κριτική, καθώς η Ελλάδα δίνει μια κρίσιμη μάχη. Ελπίζουμε και ευχόμεθα για το καλύτερο. Δεν παύει όμως να αποτελεί βαθιά πεποίθηση μας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες υποχωρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ntinos avatar
  ntinos 02/04/2008 09:32:23

  Τελικά ο καθένας βλέπει ότι θέλει. "Αυτή η «μετακίνηση» όμως ερμηνεύθηκε δυστυχώς (και όπως αναμενόταν, αλλά και όπως έχουμε επισημάνει) ως υποχωρητικότητα της Ελλάδος, με συνέπεια να ενισχυθεί η αδιαλλαξία των άλλων παραγόντων του ζητήματος." Πώς ακριβώς ενισχύθηκε η αδιαλλαξία; Οι θέσεις κατ' ουσία είναι ίδιες και απαράλλακτες. Μάλλον το αντίθετο έγινε, διότι ενώ τόσα χρόνια ως τώρα δεν δέχονταν ότι γινόταν συζήτηση για όνομα άλλο εκτός από το πώς θα τους αποκαλεί η Ελλάδα, τώρα δέχονται ότι οι συζητήσεις αφορούν στην γενικότερη ονομασία δηλ. και από τρίτους.

 2. OMOGENEIA avatar
  OMOGENEIA 02/04/2008 09:54:49

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1993 ΟΤΑΝ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΦΥΡΟΜ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.

 3. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 02/04/2008 10:32:26

  Ακριβως. Το ΦΥ, (Former Yugoslavic) αποτελεί έναν πλεονασμό χωρίς νόημα.

 4. wert01gf avatar
  wert01gf 02/04/2008 11:02:07

  Δε μας πιέζουν! Δε μας έχουν στημένους στον τοίχο! Απλά συζητάμε..

  Άσε ρε Ντόρα και όλοι σας που ακολουθείτε έπειτα την Ντόρα, δε μας πείθετε.
  Εκτός αυτού, μετά από τόσα ψέμματα, μας κουράσατε!

 5. Χρήστος avatar
  Χρήστος 02/04/2008 12:29:42

  Η "κρίσιμη μάχη" που δίνει (υποτίθεται) η Ελλάδα στο Βουκουρέστι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη επικοινωνιακό τερτίπι. Μια ολοφάνερη, καθαρή και δεδομένη συμφωνία σε μια λύση διπλής (είτε μας αρέσει, είτε όχι) ονομασίας του κράτους των Σκοπίων είναι προ των πυλών και περιλαμβάνει, ως "υποχώρηση" από την πλευρά του Μπους και του ΝΑΤΟ, την ταυτόχρονη αναγνώριση από την Ελλάδα του Κοσόβου.
  Ο συνδυασμός των δύο επιλογών (του ονόματος των Σκοπίων με διπλή ονομασία και της αναγνώρισης του Κοσόβου) είναι η τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, όσο και αν σήμερα τα κάθε είδους παπαγαλάκια εμφανίζουν ένα Καραμανλή "ανυποχώρητο" και μια Ντόρα "εθνικοπατριωτική".
  Να είστε βέβαιοι πως πολύ σύντομα θα χρειαστεί να μιλήσουμε για την κατάληξη αυτή.
  Τα υπόλοιπα όλα είναι απλώς κορώνες.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/04/2008 13:50:00

  Μετά από όλη αυτή τη φασαρία, τα μαθήματα ιστορίας, την Ντόρα και τους λοιπούς, θα κατάληξουμε σε κάτι που θα είναι λιγότερο από τέλειο και θα έχουμε για άλλη μιά φορά δημιουργήσει κακή χημεία με γείτονα.

  Θα είχαμε περισσότερες εθνικές απώλειες αν τους λέγαμε από την αρχή "Μακεδόνες αδέρφια μας, ελάτε όπως είστε. Σας αγαπάμε, μην μπερδεύεστε όμως, σας λέμε Μακεδόνες αλλά η δικιά μας Μακεδονία είναι δικιά μας, και μπορείτε να έρχεστε επίσκεψη όποτε θέλετε, φτάνει να μάθετε ελληνικά"

  Γι αυτό ο φουκαράς πρότεινα απο την αρχή "μακεδόνες αδέρφια μας". Θα ξεφουσκώναμε την αυτοκρατορία, θα πικάραμε τους Τούρκους, δεν θα τολμούσε να πει κιχ η Βουλγαρία και θα γλιτώναμε τα εισιτήρια και έξοδα τόσον ταξιδιών... Αλλά ο καθένας έχει την δική του προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.

 7. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 02/04/2008 14:21:12

  Ο Ντίνος ρωτάει πώς «ενισχύθηκε» η αδιαλλαξία.

  Να απαντήσω:

  1. Μετονομασία αεροδρομίου Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος»

  2. Κατάθεση στεφάνου του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι με χάρτη της Μεγάλης Μακεδονίας (δες http://blog.antibaro.gr/2008/02/66 )

  3. Συνεχής φιλολογία για «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα που ΕΝΤΑΘΗΚΕ το τελευταίο διάστημα από τα πιο επίσημα χείλη.

  4. Περιστατικό με σημαία και σκίτσο Καραμανλή

  5. Φτάνουν σήμερα στο σημείο να κάνουν πορεία στη μνήμη των «θυμάτων της γενοκτονίας του Μακεδονικού λαού από την Ελλάδα»! (δες http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/04/2008_227638 )

  Τα 2,3,4 και 5, γίνοναι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στον ΟΗΕ! Το 1 έγινε λίγο πριν, αλλά με ορατό το φάσμα αυτό.

  Είναι αρκετά;

 8. OMOGENEIA avatar
  OMOGENEIA 02/04/2008 14:29:19

  ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ! Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ "ΑΝΟΙΓΕΙ" ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ "ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ" ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΘΗ!

 9. Γιάννης avatar
  Γιάννης 02/04/2008 16:51:44

  Γράφω λίγα λόγια από την Θεσσαλονίκη σήμερα, παραμονή της έναρξης των συνομιλιών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

  Ή κάποιος μας δουλεύει πολύ χοντρά ή τα λόγια ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων είναι αναντίστοιχα!!

  Ερωτώ λοιπόν: τι θα εμπόδιζε π.χ. σήμερα την ΝΔ (ή παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, την ΕΡΕ την Ένωση Κέντρου κλπ κλπ) αν -σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα- α) έκλεινε τα σύνορα της Ελλάδας προς τα Σκόπια, β) διέταζε την ΑΜΕΣΗ επιστροφή της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής από τα Σκόπια στην Αθήνα και γ) υποχρέωνε ΟΛΕΣ τις Ελληνικές επιχειρήσεις (αρχής γενομένης από την κρατική COSMOTE MACEDONIAN παρακαλώ!!!) που δραστηριοποιούνται στην FYROM να διακόψουν άμεσα τις επιχειρήσεις τους ΠΑΓΩΝΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ!

  Αν, λέω αν, γινότανε όλα αυτά ξέρετε πόσο θα αντέχανε τα Σκόπια πριν διαλυθούνε ή καθίσουνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων? Το πολύ 1 μήνα!

  Το πρόβλημα όμως με τα Σκόπια ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΘΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ είναι τουλάχιστον 60 ετών!!

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/04/2008 17:31:42

  Γιάννη, υπάρχουν δύο ειδών ελληνικές επενδύσεις στην FYROM: Από ιδιωτικές ελληνικές εταιρίες και από ημιδημόσιες ελληνικές εταιρίες. Το πάγωμα των κεφαλαίων των ημιδημόσιων θα το πληρώσουμε εσύ και εγώ. Το πάγωμα των ιδιωτικών εταιριών το πληρώσουν οι μέτοχοί τους. (1) Σιγά μην αφήσουν οι μέτοχοι των ιδιωτικών εταιριών να γίνει κάτι τέτοιο...(2)Τέτοιες κινήσεις θα είναι πραγματικά ζημιογόνες σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι "εξωστρεφείς" και λειτουργούν στα Βαλκάνια. Πριν από λίγα χρόνια το κάναμε αυτό το αστειάκι του "εμπάργκο", βγάλανε πάρα πολλά λεφτά οι λαθρέμποροι. Σήμερα με χαρά οι Τούρκοι, οι Αυστριακοί και οι Ιταλοί θα κάλυπταν το κενό που θα αφήναμε σε 3 μήνες.

  Μπορούμε πάντα να κόβουμε την μύτη μας για να πικάρουμε την φάτσα μας, αλλά δεν είναι ορθολογική συμπεριφορά. Η συναισθηματική αντίδραση έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα από που θες να πετύχεις.

  Υπάρχει δούλεμα αλλά είναι αλλού...

  Δεν είμαστε οι πιό ωραίοι που ζητάμε και στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας; Ετσι εκθέτουμε αυτούς που πραγματικά δεν την θέλουν αλλά βάζουν εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα.

 11. Αίσωπος avatar
  Αίσωπος 02/04/2008 17:50:53

  Προς Factorx
  Δεν υπάρχουν περιθώρια όντως.Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις αλλά δεν κάνουμε πίσω.Και καλά κάνουμε.Έχει ένα πολύ καλό κείμενο σήμερα το http://politis-gr.blogspot.com.Πολύ καλό και ιδιαίτερα αξιόλογο.Το παρακολουθώ.Στο προτείνω.

 12. ntinos avatar
  ntinos 02/04/2008 18:46:57

  Τηλέμαχε, κανένα από όσα λες δεν είναι θέμα ουσίας στη στάση της κυβέρνησης και αυτό μετρά στις διαπραγματεύσεις και στις διεθνείς σχέσεις. Δηλώσεις και πράξεις ιδιωτών είναι εκνευριστικές μεν, αδιάφορες δε. Είναι βλακώδες που ένα σκίτσο σε κάποιο περιοδικό το κάναμε θέμα (ή μάλλον καλά κάναμε αν αυτό μπορεί να αποτελέσει διπλωματικό όπλο, αλλά όχι και να το πιστέψουμε και μεις τώρα ότι σημαίνει κάτι..) Το τί έχει δηλώσει ο Παπαθεμελής ή έχει γράψει ο Στόχος δεν θεωρείται επίσημη Ελληνική θέση ή πρόκληση, ούτε "σκλήρυνση" της Ελληνικής στάσης. Ξέρεις πόσες φορές παρουσιάστηκε στα Ελληνικά ΜΜΕ ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος σα Χίτλερ; Τι θάπρεπε οι Αμερικανοί να μας κηρύξουν τον πόλεμο; Οσο για το πως θα λένε το αεροδρόμιό τους...δε πα να το πούνε και Βουκεφάλα, αυτό μετράει;

 13. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 02/04/2008 22:05:13

  Ντίνο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν ασκούμε βέτο (αυτήν την ώρα), θα μας πούνε όλοι ότι παραβιάζουμε την ενδιάμεση συμφωνία η οποία λέει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί την είσοδο της πΓΔΜ σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό εάν η είσοδος γίνει με το όνομα πΓΔΜ. Εμείς θα απαντήσουμε ότι την ενδιάμεση συμφωνία την έχει παραβιάσει η άλλη πλευρά. Και το επιχείρημά μας είναι η κατάθεση στεφάνου του πρωθυπουργού των Σκοπίων με χάρτη της "Μεγάλης Μακεδονίας", άρα επικροτεί τον αλυτρωτισμό ο ίδιος με κάθε επισημότητα.

  Αυτά είπαν στα δελτία ειδήσεων.

  Όσο για την αφίσα, η εκδήλωση που διαφημίζει γίνεται με επίσημη κρατική χρηματοδότηση!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.