#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2013 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2015Η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να βγει από τον «εφιάλτη» μιας πρωτοφανούς σε διάρκεια και σφοδρότητα ύφεσης, που συρρίκνωσε τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ οι εξελίξεις σε επίπεδο ευρωζώνης αναμένεται να βοηθήσουν καταλυτικά τη χώρα μας, ώστε η ανάπτυξη να έχει άμεσα αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας που είναι και το ζητούμενο.

Η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν με τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις επιμέρους επιδόσεις των κρατών-μελών, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ξάφνιασε ευχάριστα. Η Ελλάδα όχι μόνο βγαίνει από την κρίση το 2014, κάτι που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αλλά εκτιμάται ότι το 2015 η οικονομία θα απογειωθεί, αφού η χώρα μας θα καταγράψει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Και τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Το δημόσιο έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του χρέους, θα μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ του χρόνου και στο 1,1% το 2015, επίδοση μεταξύ των τριών καλύτερων της ευρωζώνης.

Η ανεργία, που αυξανόταν με πρωτοφανή ταχύτητα τα τελευταία 3 χρόνια, όχι μόνο θα αναχαιτιστεί αλλά θα καταγράψει και σημαντική μείωση, αφού από το 27% φέτος θα κατέλθει στο 24% στο τέλος του 2015. Είναι προφανές ότι 24% ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλό επίπεδο, ωστόσο η τάση πλέον αντιστρέφεται και γίνεται καθοδική.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, την ανάπτυξη θα ωθήσουν ο τουρισμός, τα έσοδα από τη ναυτιλία, τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και η επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου που φέρνει ρευστότητα στην αγορά. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,3% του χρόνου και 11,3% το 2015. Οι εξαγωγές θα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 4,6% του χρόνου και 5,5% το 2015.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μιλάμε για προβλέψεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθούν. Αυτό είναι αλήθεια, έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά οι προβλέψεις της Κομισιόν μπορούν να χαρακτηριστούν συντηρητικές, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις σε επίπεδο ευρωζώνης, οι οποίες αναμένονται ραγδαίες τους επόμενους μήνες.

Το «χορό» ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, δηλαδή δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν, προχωρώντας σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από το 0,50% στο 0,25%. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ στην ευρωπαϊκή οικονομική Ιστορία. Ο ουσιαστικός μηδενισμός του επιτοκίου θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και φυσικά την οικονομία, αφού θα κάνει φθηνότερο το κόστος του χρήματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015, παρέχοντας όλη την αναγκαία ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, που θα αποφασιστεί προηγουμένως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. Η τραπεζική ενοποίηση θα φέρει δύο πράγματα, την ασφυκτική εποπτεία όλων των τραπεζών από την ΕΚΤ, που σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα ξαναβρεθούμε, όπως το 2008, ενώπιον μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ, από την άλλη, θα καθορίσει τους κανόνες εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών, όπου το κόστος θα επωμίζονται οι μέτοχοι και όχι οι φορολογούμενοι. Το αποτέλεσμα της τραπεζικής ενοποίησης θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα, ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να δανείζονται πάλι μεταξύ τους.

Για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου οι παραπάνω αποφάσεις θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις, γιατί σήμερα τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά σε σχέση με τον Βορρά της ευρωζώνης.

Ιούνιο του 2014 οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

H χώρα μας αναμένει και άλλη μία απόφαση που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, μια απόφαση που δεν ενσωματώθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν. Πρόκειται για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέος.

Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, οι εταίροι θα κληθούν με τη σειρά τους να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση (την έλαβαν τον Νοέμβριο του 2012) για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2014, αμέσως μετά την επιβεβαίωση από τη Eurostat των ελληνικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο, ενώ οι τελικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος θα ληφθούν, πιθανότατα, τον Ιούνιο του 2014.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι προφανές ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή τους επόμενους μήνες, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αφόρητη, για ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών. Τα αλλεπάλληλα πακέτα λιτότητας έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα φέρει μέτρα, η κυβέρνηση λέει όχι οριζόντια, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως καθησυχαστικό, γιατί και τα μη οριζόντια μέτρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για ομάδες του πληθυσμού. Όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τώρα υπάρχει προοπτική, δηλαδή κάτι περισσότερο από βάσιμες ελπίδες ότι βγαίνουμε οριστικά από το τούνελ και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για πολύ καλύτερες μέρες.

Νίκος Μπέλλος για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mariana avatar
  Mariana 10/11/2013 17:28:44

  Αν φέρεις το ΑΕΠ στα 100δις και μετά το κάνεις 110, έχεις ανάπτυξη 10%, σωστά? Μη σου πω θα είμαστε η πρώτη χώρα σε ανάπτυξη αν όχι το 2015, θα είμαστε σίγουρα κάποια στιγμή ως το 2050.

 2. blue nile avatar
  blue nile 10/11/2013 18:13:31

  Η έκθεση της Κομισιόν δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και η κύρια στόχευση που εξυπηρετεί είναι στις ευρωεκλογές που έρχονται να μην ενδυναμωθούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και σχηματισμοί.
  Προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα ενώ για το 2013 σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς είχαμε πτώση 12% στις ιδιωτικές επενδύσεις σε σχέση με τις πολύ χαμηλές του 2012.
  Οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται και αυτές συνέχεια για να εξυπηρετείται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (που κι αυτό πλασματικό είναι).
  Η μείωση των επιτοκίων και η μείωση των μισθών είναι καλοδεχούμενη από τους υποψήφιους επενδυτές αλλά το σημαντικότερο γι'αυτούς από όλα είναι το να υπάρχει αγοραστικό κοινό που να έχει την αγοραστική ευχέρεια να καταναλώνει τα παραγόμενα προιόντα ή υπηρεσίες .
  Η επιβαλόμενη λιτότητα και η συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή έχουν στραγίξει όμως την αγορά και υπ'αυτές τις συνθήκες ανβαρωτιέμαι ποιος θα βάλει τα χρήματα του να επενδύσει.
  Θα δείτε επίσης ότι πραγματική τραπεζική ενοποίηση δεν πρόκειται να γίνει γιατί θα την μπλοκάρει πάλι η Γερμανία. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.
  Όπως και έγινε με την συμφωνία του Euro group τον Ιούνιο του 2012 που αρχικά την υπέγραψε η Γερμανία και μετά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μην ισχύσει... ώσπου τα κατάφερε.
  Ο λόγος είναι ότι μια πραγματική τραπεζική ενοποίηση απαιτεί πάνω από όλα έλεγχο όλων των τραπεζών . Τέτοιος έλεγχος όμως θα αποκαλύψει την χρεοκοπία των Γερμανικών τραπεζών με συνέπεια οι Γερμανοί τραπεζίτες που έχουν εξαρτημένη τη Μέρκελ, να τις χάσουν, οπότε μην περιμένετε ποτέ πραγματική ενοποίηση.
  Δυστυχώς όσο συνεχίζεται η λιτότητα η Ευρωζώνη θα αποδομείται και η Ελλάδα καθώς και οι άλλες μνημονιακές χώρες θα υποφέρουν.
  Αλλά ενόψει των ευρωεκλογών πετάνε οι ευρωκράτες και καμιά χαζομαρίτσα για ανάπτυξη.
  Τα ίδια δεν αναμασούν εδώ και τέσσερα χρόνια;

 3. Αντιευρωπαίος avatar
  Αντιευρωπαίος 10/11/2013 18:36:30

  Xαχαχαχα! Παιδια, ευχαριστω πολυ! Εχω καιρο να δω και καμια καλη κωμωδια, κατι τετοια να τα κανετε που και που να σκαει και λιγο γελακι στο χειλακι μας!

  ΥΓ1. Συνειδητοποιηστε, παρακαλω, οτι το υφεσιακο σπιραλ της Ελλαδος θα χρειαστει τουλαχιστον αλλα 2 χρονια για να ακινητοποιηθει και περισσοτερα για να αναστραφει. Την ιδια στιγμη, η χωρα θα αποτελει σκετη κολαση με ανεργια που θα φτασει ισως και το 34% ενω ο δεικτης GINI θα εκτοξευτει ισως και στο 39. Την ιδια στιγμη, τα ποσοστιαια περιθωρια κερδους των εναπομειναντων επιχειρησεων στην Ελλαδα ειναι τα δευτερα υψηλοτερα ευρωπαϊκα, μονο η Νορβηγια μας ξεπερνα, που σημαινει οτι οι τραγικες μειωσεις εισοδηματων που διελυσαν ολοκληρη την κοινωνια εγιναν κερδη και οχι μειωσεις μισθων (περιμενε κανεις το αντιθετο;). Με δυο λογια, η εσωτερικη υποτιμηση απετυχε. Μονη λυση πλεον η αμισθι εργασια για να γινουμε ανταγωνιστικοι. Την ιδια στιγμη, τι κι αν η ΕΚΤ μειωνει τα επιτοκια; Το ευρω πεφτει για 3 ωρες και μετα ξαναεκτοξευεται στα υψη. Κι αυτο γιατι οσο κι αν μειωσεις το επιτοκιο, οταν κυλοφορει τοσο λιγο χρημα, το νομισμα θα εχει υψηλοτατη αξια αφου ειναι δυσευρετο, ανεξαρτητως επιπεδου επιτοκιων. Δεν υπαρχει ελπιδα για την Ευρωπη, συμπεριλαμβανομενου της Ελλαδος. Η Κινα και τα γκουλαγκ της δεν μπορουν να ανταγωνιστουν με τιποτα (μονο με την παραπανω μου προταση, αμισθι εργασια). Δεν θα μεινει σανιδα απασχολησης σε ολη την Ευρωπη. Μονο η προστασια της παραγωγης της θα σωσει την απασχοληση, το βιοτικο επιπεδο και το εργασιακο περιβαλλον της Ευρωπης.

  ΥΓ2. Προσφατα βγηκαν 2 νεες ερευνες. Η μια λεει οτι η σοκολατα τελικα αδυνατιζει ενω η αλλη οτι η ευελικτη (sic!) εργασια αυξανει την παραγωγικοτητα, αρα πρεπει να παγιωθει. Εγω υποστηριζω με στοιχεια οτι η αμισθη εργασια οχι μονο αυξανει την παραγωγικοτητα αλλα εκτινασσει στον 7ο ουρανο και την αποδοτικοτητα (σχεση εισροων-εκροων). Αρα γιατι να μην παγιωθει η αμισθι εργασια; Αλλωστε, οπως λενε και οι πολιτικως ορθοι (=φιλελευθεροι) οικονομολογοι, θα επρεπε να ειμαστε ευγνωμονες για ο,τι ιχνος απασχολησης εχει απομεινει σε Ευρωπη, ΗΠΑ και Ιαπωνια (μετα την λαιλαπα της ιδεολογιας τους απο το '80).

 4. SotR avatar
  SotR 10/11/2013 18:59:26

  Τέλος εποχής για την πρώην Puma Hellas, νυν Sport Equipment Hellas Α.Ε.
  Τίτλοι τέλους πέφτουν για τον ξενοδοχειακό κολοσσό Ledra Marriott στην Ελλάδα
  To be continued.....

 5. Mariana avatar
  Mariana 10/11/2013 19:18:10

  Ναι ρε φίλε, αλλά ανοίξαν 2 καφετέριες και 1 γυράδικο στη θέση τους...
  +1 είναι το ισοζύγιο. Αμ, πως!

 6. δημης avatar
  δημης 11/11/2013 20:44:29

  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015....
  Πάντως οι "προβλέψεις " των οικονομολόγων με κληρονομικό χάρισμα στους καζαμίες αναφέρουν ότι γΎρω στο 3027 ...Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.