#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/09/2010 21:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια μεγάλη ανατροπήΔιαβάστε όλη την ομιλία Σαμαρά στην ΔΕΘ :

Κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με έντονα αισθήματα χαράς και συγκίνησης.

Δεν χρειάζεται να σας πώς γιατί…

Ξέρετε όλοι τους δεσμούς που με συνδέουν με τη Μακεδονία.

Δεσμοί οικογενειακοί. Αλλά και δεσμοί κοινών αγώνων για εθνικά δίκαια.

Κάποιοι έχουν την πικρία ότι η Αθήνα «ξέχασε» τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξα σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία βουλευτής Περιφέρειας. Ξέρω καλά αυτή την πικρία…

Ξέρω όμως ακόμα, ότι πολλοί αγωνιστήκαμε για να αλλάξει αυτό.  Και τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να αλλάζει…

Τώρα όμως, έγιναν βήματα πίσω. Πολλά βήματα πίσω.

Και η Μακεδονία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Σε όλους τους τομείς φαίνεται η εγκατάλειψη:

Σε συμβολικό επίπεδο από την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Δεσμευόμαστε πως εμείς θα το επαναφέρουμε! Και θα το κάνουμε όχι αυτό που ήταν. Όχι μια «ενισχυμένη Νομαρχία». Αλλά ένα αληθινό κέντρο διοικητικού συντονισμού όλων των νευραλγικών τομέων στη Βόρειο Ελλάδα.

Στην Οικονομία, η εγκατάλειψη φαίνεται από την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 25% το Α’ εξάμηνο του 2010.

Από τη μεγάλη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής το αντίστοιχο διάστημα. Από τον αφανισμό των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας:

Ως το τέλος Αυγούστου έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη 2.140 επιχειρήσεις, ενώ οι άνεργοι στην ευρύτερη περιοχή μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν τους 149.284!

Στις υποδομές, την ώρα που τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης παραμένουν στάσιμα, ο Δημήτρης Ρέππας εξήγγειλε… master plan για την περιοχή.

Όμως, η Θεσσαλονίκη έχει πρώτα απ’ όλα ανάγκη να υλοποιηθούν τα έργα που σχεδιάσθηκαν και ξεκίνησαν από την ΝΔ.

--Όπως το Μετρό: Επί εννέα μήνες ήταν ακινητοποιημένοι οι δύο μετροπόντικες και ως δια μαγείας, λίγο πριν τη ΔΕΘ ξεκίνησε ο ένας.

--Όπως η Επέκταση Αεροδρομίου: Έργο προϋπολογισμού 137 εκατομμυρίων ευρώ, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούλιο του 2011, παρουσιάζει σήμερα απορροφητικότητα 34% και μεγάλες καθυστερήσεις στην Χρηματοδότηση του. Ήδη προσδιορίσθηκε νέος χρόνος ολοκλήρωσης την  31 Δεκεμβρίου 2012.

-- Όπως η εξωτερική περιφερειακή, που ήταν έτοιμη για δημοπράτηση από την Κυβέρνηση της ΝΔ, και τώρα λένε ότι θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2011.

Η κ. Μπιρμπίλη εξήγγειλε «μίνι υποθαλάσσια» και ο κ. Ρέππας «ζεύξη του Θερμαϊκού». Τάζουν λαγούς με πετραχήλια χωρίς καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης Κατά το συνήθειο του ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλλουν ό,τι προλάβουν.

--Και βεβαίως, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο εξακολουθεί να καθυστερεί.

-- Το πιο σημαντικό ίσως: Η Επέκταση Λιμένος, το έργο εκσυγχρονισμού του Λιμένος Θεσσαλονίκης, δεν αποτελεί πλέον στόχο για τη σημερινή Κυβέρνηση. Δεν μνημονεύεται καν στο υπό μελέτη “master plan”. Το εγκατέλειψαν…

Ξέρω τι θα πουν κάποιοι: ότι αυτές οι περικοπές είναι δήθεν «απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα». Εγώ όμως, θα επιμείνω ότι αυτές οι περικοπές δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Κι αυτό ακριβώς θα υποστηρίξω σήμερα. Ότι η λύση που μας προσφέρουν είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Κι ότι υπάρχει άλλη λύση. Διαφορετική λύση. Πραγματική λύση. Την οποία την υποδείξαμε έγκαιρα.

Αλλά το ΠΑΣΟΚ ούτε τη θέλει, ούτε την μπορεί.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνει στις μέρες μας μια ολόκληρη ιστορική περίοδος για την Ελλάδα.

Κι όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, κλείνει γιατί τελείωσαν τα ψέματα στα οποία στηριζόταν. Και διαψεύστηκαν οι μύθοι που τη συντηρούσαν.

Τέλειωσαν τα ψέματα! Και τώρα χρειαζόμαστε αλήθειες για να πάμε μπροστά.

Χρειαζόμαστε αλήθειες για να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Αλλά και για να μη βρεθούμε ποτέ ξανά σε τέτοια κατάσταση.

Χρειαζόμαστε αλήθειες για να μετατρέψουμε την Οργή του λαού σε Ελπίδα των πολιτών. Και την οικονομική κρίση σε ιστορική ευκαιρία…

Χρειαζόμαστε κοφτερές αλήθειες. Όχι «στρογγυλεμένα λόγια»…

Εμείς δεν πιστεύουμε, απλώς, ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αληθινή Επανάσταση!

Επανάσταση συνειδήσεων. Επανάσταση στις προτεραιότητες της Πολιτικής και στη νοοτροπία της Κοινωνίας.

Ένα αληθινό σοκ Ανταγωνιστικότητας, Επενδύσεων και Διάχυσης ευκαιριών.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μια κοινωνία αλλάζει με το στανιό.

Πιστεύουμε ότι αλλάζει μόνο με τη θέλησή της.

Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «δυνάστης», ένας εξωτερικός καταναγκασμός για να αλλάξει η Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι πραγματική αλλαγή θα υπάρξει μόνο με τη συναίνεση και τη θέληση των Ελλήνων.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη μια μεγάλη Ανατροπή που θα απελευθερώσει το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και το δαιμόνιο του Έλληνα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα κάνει το αντίθετο: πυροδοτεί την Οργή, διαλύει την κοινωνία και δεν οδηγεί πουθενά.

Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για δύο πράγματα:

-- Για τα ψέματα που τελείωσαν.

-- Και για τις αλήθειες, πάνω στις οποίες θα χτίσουμε στέρεα το αύριο της χώρας μας.

Θα σας μιλήσω για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Και για το πώς θα βάλουμε τα θεμέλια για ένα νέο αύριο. Που δεν θα ’χει καμία σχέση με το χθες.

Που θα εμπνέει Ελπίδα. Χειροπιαστή και Ρεαλιστική…

Ας ξεκινήσουμε με τα ψέματα που τελείωσαν:

* Πρώτο ψέμα, ότι μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη:

Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα απ’ αυτές που αποτελούν σήμερα την Ευρωζώνη. Είχε χρέος ελάχιστο: Μόλις το 32% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός...

Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, το χρέος της Ελλάδας εκτοξεύθηκε στο 110% του ΑΕΠ! Αυτά που ευθέως δανείστηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 – μαζί με τα δάνεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΚΟ που εγγυήθηκε τότε το Δημόσιο και κατέπεσαν οι εγγυήσεις του λίγο αργότερα - μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης!

Κι από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει πραγματικά το χρέος. Το οποίο παράγει νέα ελλείμματα. Και καινούργιο χρέος.

Αυτή είναι η αλήθεια…

Προσέξτε: Δεν είναι κακό να δανείζεται κανείς. Το κακό είναι να δανείζεται μόνο για να καταναλώνει. Να κάνει δήθεν «κοινωνική πολιτική» με… δανεικά! Αυτό συνέβη, δυστυχώς…

Αυτό που ονομάστηκε «αναδιανομή» στην Ελλάδα, ήταν ουσιαστικά αναδιανομή σε βάρος των επόμενων γενεών. Σε βάρος των παιδιών μας. Αυτό πληρώνουμε σήμερα…

* Δεύτερο ψέμα: ότι το χρέος το δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλάνε για τα 80 δισεκατομμύρια που δανείστηκε η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής της. Από τις αρχές του 2004 ως τα τέλη του 2008. Όμως, αν δείτε πού πήγαν αυτά τα χρήματα θα διαπιστώσετε τα εξής:

-- 50 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή ετήσιων τόκων, στο δημόσιο χρέος που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

-- 10 δισεκατομμύρια από τα 80, πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας.

-- 2,5 δισεκατομμύρια πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια και τα πλήρωσε.

-- 7 δισεκατομμύρια πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία.

Από τα 80 δισεκατομμύρια που «χρεώνουν» τη Νέα Δημοκρατία ότι επιβάρυνε το συνολικό χρέος της Ελλάδας, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Του ΠΑΣΟΚ!

Αυτή είναι η αλήθεια…

Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Και πολύ καλά έκανε. Και τους βρήκε 768 χιλιάδες! Το μόνο στοιχείο που δεν αποκάλυψε είναι πότε προσελήφθησαν. Πότε διογκώθηκε τόσο πολύ ο δημόσιος τομέας…

Κι έρχονται σήμερα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του κρατισμού να μας κάνουν «μαθήματα»…

Τρίτο ψέμα: ότι για όλα όσα έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, και πάλι η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε τους τελευταίους τρείς μήνες το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο.

Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ.

Το ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 το 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%!

Παρ’ όλα αυτά, ως τον περασμένο Δεκέμβριο, και, παρά τις «λαθροχειρίες» της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είχε ακόμα πρόβλημα δανεισμού

Πώς αποδεικνύεται αυτό;

Από τα ίδια τα επιτόκια δανεισμού που αποτελούν τον καθρέφτη αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης: Τον Οκτώβριο, όταν παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ τα λεγόμενα spreads ήταν 130 μονάδες βάσης. Το Νοέμβριο, αφού είχε μαθευτεί ότι το έλλειμμα θα ήταν διψήφιο, τα spreads βρίσκονταν ακόμα στις 180 μονάδες. Μέχρι και στα τέλη Ιανουαρίου τα spreads ήταν γύρω στις 200 μονάδες βάσης…

Μετά εκτοξεύθηκαν. Και σήμερα βρίσκονται στις τριτοκοσμικές 1000 μονάδες βάσης!

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πολύ διαφορετική: Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη!

Αυτή είναι η αλήθεια…

Τέταρτο ψέμα: Αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ και το επαναλαμβάνουν ακόμα διάφοροι υποστηρικτές του: Ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη».

Γιατί είναι ψέμα; Διότι μέχρι τις αρχές του χρόνου, τρείς μήνες και πλέον μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα την Ελλάδα όσο ήθελε και με λογικά επιτόκια. Περιμένοντας να κάνει κάτι…

Όμως δεν έκανε τίποτε!

Μέσα στον Ιανουάριο οι διεθνείς αγορές προσέφεραν άνεση δανεισμού, για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της για ολόκληρο το 2010!

Και σε επιτόκια λογικά ακόμα…

Αν η Ελλάδα είχε πάρει τότε τα χρήματα που της πρόσφεραν οι αγορές, δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο Μηχανισμό Στήριξης και δεν θα χρειαζόταν να υπογράψουμε το Μνημόνιο.

Από τον Ιανουάριο ως τις αρχές Μαρτίου, οι ξένες αγορές μας πρόσφεραν, για διάρκεια άνω του έτους, πάνω από 43 δισεκατομμύρια. Απ’ αυτά αντλήσαμε μόλις 14!

Ως τον Ιανουάριο ακόμα, οι αγορές εμπιστεύονταν να δανείσουν την Ελλάδα. Μετά έχασαν πλήρως την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα.

Επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και εξ αιτίας της Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Πέμπτο ψέμα: ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί το Μνημόνιο όταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να την δανείσουν. Δηλαδή στα τέλη Απριλίου…

Αυτό κι αν είναι ψέμα! Ακόμα και στις αρχές Μαϊου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν εξαντλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα τη στιγμή εκείνη. Αφορούσε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν «φορτωμένες» με ελληνικά ομόλογα. Και το τελευταίο που ήθελαν τότε ήταν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Και αυτό θα δημιουργούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς σ’ ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Άρα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε διαφορετικούς όρους. Που θα ήταν πολύ λιγότερο οδυνηροί και πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί.

Όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Και υπέγραψε ένα Μνημόνιο, το οποίο όχι απλώς δεν έλυνε το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας. Αλλά το έκανε πολύ χειρότερο.

Κι όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, δεν είχαν καν συναίσθηση τι υπέγραφαν…

Διότι το Μνημόνιο δεν αφορά μόνο τα άμεσα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Αφορά και τα χειρότερα για το τέλος του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια. Περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα κι άλλων περικοπών που επίσημα στο Μνημόνιο αναφέρονται ως «αδιευκρίνιστα».

11 δισεκατομμύρια από τα 30 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου είναι – αν είναι δυνατόν – «αδιευκρίνιστα»! Όμως εμείς δεσμευτήκαμε να τα αποδεχθούμε από τώρα.

Δώσαμε «λευκή επιταγή» σε ό,τι μας ζήτησαν. Για όλα τα επόμενα χρόνια…

Έκτο ψέμα: ότι παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί τάχα σε «έξοδο από την κρίση»….

Όμως, η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί. Τα λουκέτα και η μείωση της κατανάλωσης δεν φέρνουν ποτέ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Κι έτσι μεγάλο μέρος των θυσιών πάνε χαμένες.

Επίσης, το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος! Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει το ίδιο το Μνημόνιο: Από το 115% του ΑΕΠ το 2009, το χρέος της χώρας θα εκτοξευθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013!

Αλλά αν έχουμε τόσο μεγάλο χρέος, και πάλι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Ποιος θα μας δανείζει τότε με τέτοιο χρέος; Και με τι επιτόκια θα μας δανείζουν;

Έβδομο ψέμα: ισχυρίζεται ολόκληρος ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, και μαζί όλα τα παπαγαλάκια της κι όλα τα «εξαπτέρυγά» της, ότι η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα «ανευθυνότητα»:

Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα:

-- Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα.

Αυτό είναι ανευθυνότητα! Αυτό είναι Η Ανευθυνότητα με το άλφα κεφαλαίο: το αξέχαστο εκείνο «λεφτά υπάρχουν»!

Μας λένε ότι τότε δεν γνώριζαν την κατάσταση. Λένε ψέματα! Την γνώριζαν! Όπως ήξεραν ακόμα, ότι τα ελλείμματα σε όλη την Ευρώπη είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της διεθνούς κρίσης.

Κι όμως βγήκαν προεκλογικά με κεντρικό σύνθημα: λεφτά υπάρχουν! Και τώρα μας κάνουν… μαθήματα «υπευθυνότητας».

-- Να σας μιλήσω και για πιο πρόσφατα: Πέρσι το Δεκέμβριο  μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, τους πρότεινα να πάρουν έκτακτα μέτρα όσο ήταν καιρός. Τους πρότεινα και συγκεκριμένα μέτρα. Προσφέρθηκα και να τους στηρίξω ανοικτά. Έφτασα να πω στον κ. Παπανδρέου στη Βουλή μέχρι κι εκείνο το: «Ξεκολλήστε επί τέλους»!

Τέτοια συναινετική στάση ποτέ δεν έχει δείξει αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου ΑΥΤΟ είναι Υπευθυνότητα! Είδαμε τον κίνδυνο, σταθμίσαμε τις επιπτώσεις και προσφερθήκαμε να «βάλουμε πλάτη».

Πότε το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι τέτοιο στο παρελθόν;

Ποτέ!

Την περασμένη άνοιξη, όταν εμείς βάζαμε πλάτη για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, το ΠΑΣΟΚ γύριζε δεξιά κι αριστερά, καταστροφολογώντας για «επικείμενη χρεοκοπία», για επερχόμενα «ναυάγια», διασύροντας σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα και την Οικονομία της. Αυτό κι αν ήταν ανευθυνότητα…

Η αγορά πάγωσε. Το ηθικό των απλών ανθρώπων γονάτισε. Η «Εθνική κατάθλιψη» μπήκε στο σπίτι μας. Η μαζική έξοδος κεφαλαίων ξεκίνησε. Και τα spreads πήραν την ανηφόρα…

Λέει το ΠΑΣΟΚ ότι η Νέα Δημοκρατία «αδράνησε» όταν ήταν κυβέρνηση.

Μήπως θυμάται το ΠΑΣΟΚ ποιος κατέθεσε πρόταση μομφής για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της κας. Πετραλιά – το πολύ ηπιότερο σε σύγκριση με αυτό που ψηφίστηκε πρόσφατα; Ο κ. Παπανδρέου.

Μήπως θυμάται το ΠΑΣΟΚ ποιος απειλούσε όσους διεθνείς επενδυτές έδειχναν ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή και τα λιμάνια; Ο κ. Παπανδρέου.

Μήπως θυμάται το ΠΑΣΟΚ ποιος αποχώρησε από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμα και εκεί που συμφωνούσε;

Ο κ. Παπανδρέου ούτε μια φορά δεν έβαλε πλάτη, ούτε μια φορά δεν έδωσε συναίνεση.

Κι έχουν το θράσος σήμερα, οι παγκόσμιοι «πρωταθλητές» του λαϊκισμού να μιλάνε για «υπευθυνότητα».

-- Όταν μας έφεραν το κείμενο του Μνημονίου, το διαβάσαμε ως την τελευταία γραμμή. Δεν πήγαμε να το ψηφίσουμε χωρίς να ξέρουμε τι λέει, όπως – προφανώς – έκαναν άλλοι. Που πρώτα το ψήφισαν κι ύστερα… διαμαρτύρονται γι’ αυτά που εφαρμόζονται, αν και υπήρχαν στο κείμενο που οι ίδιοι ψήφισαν!

Το διαβάσαμε, λοιπόν, ως την τελευταία σελίδα, και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας: Αυτό το σχέδιο δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Οδηγεί σε βαθύτερη κρίση.

Δεν οδηγεί σε εκμηδένιση του ελλείμματος, μετατρέπει μια μορφή ελλείμματος, σε άλλη. Οδηγεί σε ελλείμματα - στο εξής πλέον - λόγω ύφεσης και λόγω υπερχρέωσης.  Οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο χρέος.

Οδηγεί σε φαύλο κύκλο λουκέτων, ανεργίας, επίμονα υψηλών ελλειμμάτων, σκληρότερων μέτρων, επίμονης ύφεσης, και νέων σκληρότερων μέτρων. Συνεχώς...

Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι χειρότερος από το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ως χθες. Γι’ αυτό το απορρίψαμε.

Τι είδους «υπευθυνότητα» θα ήταν να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που στηρίζεται σε λάθος προβλέψεις, που επιβάλλει θυσίες χωρίς αντίκρισμα, που μας αναγκάζει να υπογράψουμε «λευκή επιταγή» για τα επόμενα χρόνια, που διογκώνει κι άλλο το χρέος, που παγιδεύει την Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, υπερχρέωσης και κοινωνικών ταραχών; Και μας καθιστά μόνιμα εξαρτημένους από το Μηχανισμό στήριξης;

Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη προθυμία να εφαρμόσει εισπρακτικά μέτρα, κι απόλυτη αδυναμία να εφαρμόσει διαρθρωτικά μέτρα.

Διότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται από το Μνημόνιο απαιτούν υψηλού βαθμού συντονισμό της κυβέρνησης…

Η κυβέρνηση, όμως, έσπασε όλα τα ρεκόρ…ασυνεννοησίας!

Και απόλυτης έλλειψης συντονισμού…

Για την ακρίβεια, βρίσκεται μήνες τώρα σε ένα ακήρυκτο «εμφύλιο πόλεμο»: Κάθε υπουργός άλλα λέει κι άλλα κάνει, από εκείνα που δηλώνουν συνάδελφοί του σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Και τώρα, πριν λίγες μόλις μέρες, είδαμε ένα πρωτοφανή «ανασχηματισμό»:

Η ίδια η κυβέρνηση προανήγγειλε «μικρότερο και πιο ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα. Και δημιούργησε μια από τις πιο πολυπληθείς κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ…

Προανήγγειλε «καλύτερο συντονισμό». Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιόν. Και ποιος θα συντονίζει τους… «συντονιστές»!

Γιατί ορίζεται…«αναπληρωτής πρωθυπουργός» ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον «συντονιστή» Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παραβρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως! Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος…

Κυρίες και κύριοι,

Το γιατί διαφωνούμε με το Μνημόνιο το έχουμε εξηγήσει επαρκώς.

Αλλά θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ και τη συνηγορία άλλων:

Όπως για παράδειγμα, ενός πολύ γνωστού σε όλους σας προσώπου, που είπε πρόσφατα το εξής καταπληκτικό:

«Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης».

Αλήθεια, ποιος είπε τα λόγια αυτά, κατά λέξη μάλιστα;

Όχι εγώ. Ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας…

Το είπε ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο σημερινός Πρωθυπουργός, πέρσι το Σεπτέμβριο, απ’ αυτό εδώ το βήμα!

Και το είπε αναφερόμενος σε πολύ πιο ήπια μέτρα που τότε εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής.

Κι ύστερα ήλθε ο ίδιος στην κυβέρνηση και δεν «πάγωσε» απλά τους μισθούς στο δημόσιο. Τους μείωσε κι όλα! Όπως πετσόκοψε και τις συντάξεις ιδιωτικού και Δημόσιου. Ακόμα και τις συντάξεις των 700 ευρώ!

Και δεν αύξησε απλώς τους φόρους στη μεσαία τάξη. Τους εκτίναξε κυριολεκτικά. Και διαλύει πλέον τη μεσαία τάξη.

Τότε κατήγγελλε το ελάχιστο. Και σήμερα διέπραξε το μέγιστο.

Θα επικαλεστώ ακόμα μια φράση ενός πολύ γνωστού προσώπου, που είπε κατά λέξη:

«…το ΔΝΤ…πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και…τους λέει ότι, επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε... Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση. Άρα δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση…».

Ποιος τα είπε όλα αυτά και έτσι ακριβώς;

Ο Γιώργος Παπανδρέου και πάλι! Σε συνέντευξή του τέσσερις μήνες πριν γίνει Πρωθυπουργός! Και 11 μήνες πριν υπογράψει ο ίδιος το Μνημόνιο…

Τέλος, ένα διάσημο πρόσωπο ρωτήθηκε πρόσφατα, αν η μείωση των μισθών θα λύσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων στην Ελλάδα. Και απάντησε, κατά λέξη, τα εξής:

«… Αυτό είναι ανέφικτο και οι αναδιανεμητικές του συνέπειες είναι απαράδεκτες. Οι κοινωνικές εντάσεις θα είναι τεράστιες. Είναι φαντασίωση (αυτή η λύση)».

Ποιος καταδίκασε τόσο απερίφραστα τον κεντρικό πυρήνα της Μνημονιακής πολιτικής;

Όχι, αυτή τη φορά δεν είναι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου…

Είναι ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Joseph Stieglitz, μέντορας του κ. Παπανδρέου…

Αντίστοιχα, ή μάλλον πολύ χειρότερα, έχουν πει τους τελευταίους μήνες δεκάδες διάσημοι Οικονομολόγοι απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ τους και πολλοί Νομπελίστες.

Μ’ άλλα λόγια, αυτά για τα οποία εμείς προειδοποιούμε είναι στέρεη πεποίθηση για τους περισσότερους έγκυρους αναλυτές σε όλο τον κόσμο…

Κυρίες και κύριοι,

Δεν διαφωνήσαμε απλώς με το συγκεκριμένο Μνημόνιο, τον περασμένο Μάιο...

Πολύ σύντομα, στις 7 Ιουλίου, υποβάλαμε ένα πλήρες εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Όπως όφειλε να κάνει μια σοβαρή Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Πρόκειται για διαφορετική πρόταση, κοστολογημένη, υπολογισμένη σε ποσά, μετρημένη σε χρονική διάρκεια επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων, με συγκεκριμένα μέτρα για κάθε κατηγορία, με αναλυτικά στοιχεία και διαγράμματα.

-- Μια πρόταση που δεν αθετεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Και γι’ αυτό είναι πρόταση υπεύθυνη.

-- Που χαράζει ριζικά διαφορετικό δρόμο, ξεπερνά τις αδυναμίες του Μνημονίου και επιτρέπει να λύσουμε το πρόβλημα του ελλείμματος και να σταθούμε στα πόδια μας. Γι’ αυτό είναι και πρόταση ριζοσπαστική…

-- Που επιτρέπει να απαλλαγούμε από την ανάγκη στήριξης, να βγούμε στις αγορές το ταχύτερο δυνατό. Και να ξεπεράσουμε τις ασφυκτικές δεσμεύσεις. Γι’ αυτό είναι και πρόταση λυτρωτική…

Όχι για να επιστρέψουμε στα ίδια, στον κρατισμό και την αναδιανομή δανεικών.

Αλλά για να ξεκινήσουμε Ανάπτυξη με Ανταγωνιστικότητα και να βγούμε από την κρίση. Γι’ αυτό είναι πρόταση πραγματικά ανατρεπτική.

Πολύ συνοπτικά προτείναμε άλλο μείγμα πολιτικής:

* Τόνωση της οικονομίας σήμερα, με μέτρα αντισταθμιστικά της προκαλούμενης ύφεσης, ώστε να τη φρενάρουμε, να σταματήσουμε τα λουκέτα, να συγκρατήσουμε την εκτίναξη της ανεργίας, να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα.

Τα μέχρι σήμερα μέτρα αρκούν για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, αν τονώσουμε την Οικονομία. Δεν χρειάζονται επί πλέον περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο.

Χρειάζονται, όμως, μέτρα τόνωσης της Οικονομικής δραστηριότητας μηδενικού ή ελάχιστου κόστους:

Όπως, γρήγορη απορρόφηση του ΕΣΠΑ που ακόμα το… «κλώθουν». Συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων και οδικών έργων – ειδικά των αυτοχρηματοδοτούμενων - που ανεξήγητα έχουν σταματήσει. Τα ΣΔΙΤ που έχουν νεκρώσει, το πρόγραμμα για τη βελτίωση του ενεργειακού δυναμικού κατοικιών που το δέχθηκαν και το… ξέχασαν μετά. Αλλά και η σεισμική θωράκιση των κτιρίων. Και γενικότερα η στήριξη της οικοδομής. Που θα φέρει περισσότερα έσοδα απ’ όσο θα «κοστίσει»…

Αυτή είναι η πρώτη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και την ύφεση που μεγαλώνει το έλλειμμα.

Και γι’ αυτό προτείναμε μέτρα τόνωσης της αγοράς. Με μηδενικό ή ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Άρα, χωρίς να συγκρουόμαστε άμεσα με τους περιορισμούς του Μνημόνιου.

* Προτείναμε ακόμα συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Που είναι τεράστια, μεγαλύτερη από το συνολικό μας χρέος σε αντικειμενική αξία, αλλά είναι πλήρως αδρανής. Αρκεί μικρό μέρος της να αξιοποιήσουμε παραγωγικά και ακόμα μικρότερο να αξιοποιήσουμε εμπορικά, ώστε να αρχίσουμε να μειώνουμε το ίδιο το χρέος, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησής του. Και για να έχουμε κάποια σημαντικά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα, πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα.

Αυτή είναι η δεύτερη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το χρέος. Για να μη βρεθούμε, λίγα χρόνια αργότερα, με πολύ μεγαλύτερο χρέος. Γιατί δεν θα μπορούμε ούτε τότε, παρά τις μεγάλες θυσίες, να βγούμε στις αγορές…

* Προτείναμε ακόμα συγκεκριμένα μέτρα που διορθώνουν κάποιες αδικίες. Όπως, για παράδειγμα, οι περικοπές των συντάξεων που δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε! Άμεσα στο μεγαλύτερο μέρος τους και πολύ σύντομα στο σύνολό τους. Προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από αλλού.

Αυτή είναι η τρίτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Να αποκαταστήσουμε αδικίες που έγιναν από την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να εκτροχιάζουμε τη μείωση του ελλείμματος.

Εφαρμόζουμε, δηλαδή την αρχή του ισοδύναμου αποτελέσματος: Κι έχουμε ήδη προτείνει μέχρι και συγκεκριμένους κωδικούς του Προϋπολογισμού που μπορούν να κοπούν, ώστε να βρεθούν τα χρήματα και να επιστραφούν οι συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και τους έχουμε δώσει αναλυτικά στη δημοσιότητα…

* Προτείναμε ακόμα μέτρα Ανάπτυξης, μερικά των οποίων μπορούν να ληφθούν από τώρα, τουλάχιστον για να αλλάξουν το κλίμα. Και ορισμένα άλλα αναγκαστικά μετά την απαλλαγή από τους όρους του Μνημονίου.

Γιατί η ψυχολογία της αγοράς είναι η μισή Οικονομία. Και η αντιστροφή της κακής ψυχολογίας είναι απαραίτητη τόσο για την Ανάπτυξη, όσο, πολύ περισσότερο, και για την Ανάκαμψη. Αυτό δηλαδή που, πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε τώρα...

Κι αυτό είναι η τέταρτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα. Και δέσμευση για μεγάλες αναπτυξιακές ανατροπές που θα έλθουν στη μετά το Μνημόνιο εποχή...

Με το δικό μας Σχέδιο, στο τέλος του 2011 μηδενίζουμε το έλλειμμα!

Ενώ με το Μνημόνιο στο τέλος του 2014 το έλλειμμα θα είναι ακόμα 2,6%...

Η δημοσιονομική προσαρμογή τελειώνει με το Σχέδιο της ΝΔ τρία χρόνια νωρίτερα. Ώστε να βγούμε στις αγορές μιαν ώρα αρχύτερα και να απεμπλακούμε από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Και κάτι τελευταίο, το πιο άμεσο: να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά!

Πρώτον, να επιστρέψει το κράτος τις οφειλές του. Το προβλέπει άλλωστε και το ίδιο το Μνημόνιο, αλλά δεν εξηγεί πώς…

Σήμερα πιέζονται εταιρίες να κλείσουν, διότι έχουν ανείσπρακτες οφειλές από το κράτος.

Δεύτερον, να τεθούν στόχοι πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα ως προαπαιτούμενο για να πάρουν ενίσχυση.

Και υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, αφού αυτές οι τελευταίες χρησιμοποιούν κρατικά ομόλογα για να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με δύο λόγια, οι Τράπεζες να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Κι αυτό να γίνει με μεθόδους υγιούς τραπεζικής.

Κάθε πρόγραμμα ριζικής αλλαγής της Οικονομίας πρέπει να στηρίζεται στην Ελπίδα που δημιουργεί. Όχι στις αδικίες που προκαλεί και τις εκρήξεις που πυροδοτεί…

Η Νέα Δημοκρατία αυτό ακριβώς κάνει: προωθεί μια αληθινή διέξοδο από την κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.

Φίλες και φίλοι,

Για να θεμελιώσουμε την Ελπίδα, πρέπει να πάμε κι ένα βήμα πιο πέρα: να περιγράψουμε τις μεγάλες τομές που αλλάζουν το Μοντέλο Ανάπτυξης.

Μέχρι τώρα καταρρίψαμε επτά ψέματα, ώστε να ξεκόψουμε από τις αγκυλώσεις και τις εμμονές του χθες.

Τώρα πρέπει να θεμελιώσουμε μερικές αλήθειες. Χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε το άλμα στο αύριο:

* Πρώτη αλήθεια: Να μειωθούν οι φόροι δραστικά.

Ό,τι άλλο και να κάνουμε είναι αδύνατο να περάσουμε στην Ανάπτυξη, αν δεν μειώσουμε δραστικά τους φόρους. Με προτεραιότητα στους έμμεσους φόρους, όπως το ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα. Αλλά και με μείωση των φόρων στο εισόδημα και στα κέρδη. Κανείς δεν επενδύει σε μια υπερφορολογημένη χώρα.

Πολύ περισσότερο, όταν όλες οι γειτονικές χώρες έχουν φορολογικούς συντελεστές τους μισούς από τους δικούς μας. Ή και πιο χαμηλούς…

Αλλά αυτή τη στιγμή, με τα ελλείμματα που αντιμετωπίζουμε και με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα, είναι απαγορευμένο να μειώσουμε τους φόρους.

Η υπέρ-φορολόγηση που γίνεται στην Ελλάδα σήμερα δεν μοιράζει τα «βάρη», διώχνει θέσεις εργασίες, διογκώνει την ανεργία, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα.

Δεν φορολογούμε τους «έχοντες και κατέχοντες». Διώχνουμε τους επενδυτές. Και στη συνέχεια τα φορολογικά βάρη πέφτουν στους εργαζόμενους και τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές θα αντλήσουμε τελικά μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα. Και θα κλείσουμε τα ελλείμματα.

Με μικρότερους φορολογικούς συντελεστές θα μπορέσουμε ευκολότερα να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Γιατί όσο ανεβάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές, δίνουμε κίνητρα να διογκωθεί η φοροδιαφυγή.

Για να το πω διαφορετικά, όταν ανεβάζουμε απότομα τους φορολογικούς συντελεστές, δεν πιάνουμε τους «έχοντες και κατέχοντες». Απ’ αυτούς όσοι δεν φεύγουν, ξεφεύγουν! Δηλαδή, όσοι δεν σηκώνονται να φύγουν από τη χώρα, βρίσκουν τρόπους να ξεφύγουν από τη τσιμπίδα της Εφορείας. Κι έτσι συνθλίβουμε φορολογικά αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν, ούτε να ξεφύγουν.

Επίσης: σταθερότητα φορολογικής πολιτικής. Όχι απεγνωσμένες αλλαγές κάθε τρείς μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα, ιδιαίτερα με το ΦΠΑ.

Και κάτι ακόμα: όχι διπλή φορολόγηση, πράγμα που εμφανίζεται στην ακίνητη περιουσία. Κι έχει γονατίσει την οικοδομή. Δημιουργώντας στρέβλωση σε βάρος των επενδύσεων σε ακίνητα.

Τέλος, χρειαζόμαστε φορολογικό σύστημα απλό και αντικειμενικό. Που μειώνει την επαφή, άρα και τη συναλλαγή του φορολογούμενου με τον έφορο.

Σημαντικότερο για τον επενδυτή – και σήμερα κυρίως για τον ξένο επενδυτή – είναι η μείωση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη. Κι όχι μόνο σε όσα θα επαν-επενδυθούν. Γιατί, δηλαδή, μια ξένη εταιρία να επενδύσει στην Ελλάδα όταν διπλανές μας χώρες θα τη φορολογήσουν με 10% κι όχι με 40% όπως εμείς;

Η υψηλή φορολόγηση στα διανεμόμενα θα αποτρέψει επενδύσεις και εισπράξεις για το κράτος.

Ας προσέξει η Κυβέρνηση: ακόμα και στα αυτοκίνητα, αυξάνοντας το φόρο, περίμενε αύξηση εσόδων κι έγινε το αντίθετο: μείωση!

Δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις στους φόρους. Όχι, προς Θεού, άλλες αυξήσεις στο ΦΠΑ. Χάνουμε έσοδα. Κι έχουμε πολλαπλές άλλες απώλειες σε απασχόληση και λουκέτα.

Όχι αύξηση του φόρου και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν θα πληρώσει περισσότερα ο κόσμος για να ζεσταθεί. «Ούκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Απλά θα κρυώσει φέτος το χειμώνα …

Εδώ κάνουμε τα ακριβώς ανάποδα, από εκείνα που χρειάζονται είτε για να καταπολεμήσουμε το έλλειμμα είτε για να υποκινήσουμε την ανάκαμψη.

Θέλετε και την απόδειξη; Φέτος παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις σε όλους τους φόρους, τα δημόσια έσοδα, χωρίς την έκτακτη εισφορά, μέχρι στιγμής ήταν όσα και πέρσι! Όταν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι φορο-επιδρομές. Που τελικά δεν απέδωσαν τίποτε! Μόνο ύφεση και ανεργία…

Δεν χρειαζόμαστε απλώς κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε αληθινά παραγωγική Επανάσταση.

Ε λοιπόν, το πρώτο βήμα είναι η φορολογική Επανάσταση...

Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα: για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μεγάλη φορολογική Επανάσταση, που αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για την Παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Στο μεταξύ όμως, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ανέβουν άλλο οι φόροι…

* Δεύτερη αλήθεια: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για την παραγωγική Αναγέννηση της Ελλάδας δεν αρκεί η μείωση των φόρων. Απαιτείται και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μη μισθολογικού εργοδοτικού κόστους. Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές αντιστοιχούν στο 45% των μικτών αποδοχών ενός εργαζόμενου!

Κι αυτή η δυσανάλογη επιβάρυνση δεν πλήττει μόνο τους εργοδότες. Πλήττει και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Διότι αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ενθαρρύνει τη «μαύρη οικονομία»...

Δεν επιβαρύνουμε τους εργοδότες. Τους διώχνουμε! Ή τους υποχρεώνουμε να προσλαμβάνουν «μαύρη εργασία».

Δεν φέρνουμε χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Διώχνουμε θέσεις εργασίας, χάνουμε εισφορές και μειώνουμε τα έσοδα των ταμείων.

Για να αυξήσουμε τα ασφαλιστικά έσοδα πρέπει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Σταδιακά, ασφαλώς! Προσεκτικά, οπωσδήποτε. Επιδοτώντας όπου μπορούμε την εργασία από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αλλά να αρχίσουμε, κάποια στιγμή, να μειώνουμε τις εισφορές. Και των εργοδοτών και των εργαζομένων. Θα εισπράξουμε συνολικά περισσότερα, αν πάρουμε λίγο λιγότερα από πολύ περισσότερους.

Τώρα παίρνουμε πολλά από όλο και λιγότερους. Απ’ αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν ή δεν μπορούν να κρυφτούν…

Τρίτη αλήθεια: Να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία.

Όχι στα λόγια. Με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις άμεσης υλοποίησης:

-- Πρώτη τέτοια μεταρρύθμιση: Κάθε Έλληνας πολίτης να προμηθεύεται ό,τι δημόσιο έγγραφο τον αφορά, καταθέτοντας μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς του, το ΑΦΜ του και το Αριθμό Ασφαλιστικού Μητρώου (ΑΜΚΑ).

Η αρχή είναι απλή: όποιο έγγραφο ζητά το Κράτος και παρέχεται από δημόσια υπηρεσία, οφείλει να το βρίσκει το ίδιο το Δημόσιο, ηλεκτρονικά.

Καταλαβαίνει καθένας πόσο θα απλουστεύσει τη ζωή όλων μια τέτοια μεταρρύθμιση. Αλλά και πόσο θα διευκολύνει το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων και την αδειοδότηση νέων επαγγελματιών.

Η τεχνολογία υπάρχει από χρόνια. Ο βασικός εξοπλισμός υπάρχει στο κράτος. Η δικτύωση γίνεται ήδη, έτσι κι αλλιώς. Μέσα σε έξη με εννέα μήνες μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις από συστάσεως ελληνικού κράτους. Χωρίς να στοιχίσει σχεδόν τίποτε.

Δεν χρειάζεται να βγάλουμε πρόσθετη «κάρτα» για κάθε πολίτη, όπως πρότεινε ο κ. Παπανδρέου. Αυτό θα φέρει επί πλέον κόστος και μεγάλη καθυστέρηση. Οι τρείς αριθμοί που ήδη έχει και το δελτίο ταυτότητας αρκούν. Είπαμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, όχι να τη διογκώσουμε. Είπαμε να κόψουμε τις δαπάνες, όχι να τις αυξήσουμε χωρίς λόγο.

-- Δεύτερη μεταρρύθμιση για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας: η ενοποίηση των μηχανισμών χρέωσης του πολίτη από το Δημόσιο. Αλλά και ο συμψηφισμός  εξόφλησης των υπολοίπων από και προς το Δημόσιο. Δηλαδή ο έντιμος συμψηφισμός.

Με άλλα λόγια, να εξαλειφθεί το μοναδικό φαινόμενο υπανάπτυξης: όταν χρωστάς στο Δημόσιο, να στα παίρνει με βαριά πρόστιμα, κι όταν το Δημόσιο σου χρωστάει, να μην σε αποζημιώνει για τις δικές του καθυστερήσεις. Και ενίοτε να μην σε πληρώνει…

Έτσι όλοι οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με το Δημόσιο θα συμψηφίζονται για κάθε φορολογούμενο:

Αν χρωστάτε περισσότερα εσείς, θα πληρώνετε μόνο το υπόλοιπο. Κι αν σας χρωστάει περισσότερα το κράτος, θα σας καταβάλλει το υπόλοιπο εντός της ίδιας προθεσμίας.

Και δεν θα υπάρχουν εκατό εισπρακτικοί μηχανισμοί, αλλά μόνον ένας.

Έτσι ανακουφίζονται οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες. Και θα αυξηθεί η ρευστότητα άμεσα…

Αλλά και θα αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους, που σήμερα αδυνατεί να συλλάβει. Διότι όταν το κράτος δεν πληρώνει, τελικά ούτε εισπράττει…

Δεν λέω περισσότερα, τα ξέρετε καλά: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα επιχειρήσεις που κλείνουν γιατί τους χρωστά το κράτος. Υπάρχει στη Βόρειο Ελλάδα επιχείρηση που της χρωστάει το Δημόσιο 6 εκατομμύρια από επιστροφές ΦΠΑ και δεν τα καταβάλλει. Με αποτέλεσμα η εταιρία να κινδυνεύει άμεσα...

Ό,τι άλλο κι αν κάνουμε, αν δεν προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση, είναι δύσκολο να υπάρξει επενδυτική αναγέννηση στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια χώρα, όπου το κράτος είναι αμείλικτο όταν του χρωστάνε, αλλά πολύ ράθυμο και αδιάφορο όταν χρωστάε

ΣΧΟΛΙΑ

 1. moriarty avatar
  moriarty 18/09/2010 22:40:34

  Μπράβο στον Πρόεδρο και στο επιτελείο του! Εξαιρετική ομιλία, πολύ υψηλού επιπέδου, ενδεικτική βαθειάς γνώσης των πραγματικών προβλημάτων του τόπου.

 2. lornion avatar
  lornion 18/09/2010 23:31:14

  LORNION -25 Οκτωβρίου, 2009 - 3:55 ΠΜ
  Aλαφροσημειώματα. .Διατηρούσα πάντα μια ελπίδα που συνίστατο στην άποψη πως κάποια μέρα θαρθεί που ο Αντώνης Σαμαράς θα κυβερνήσει τις τύχες του Ελληνισμού και της Ελλάδος.Σήμερα που διαβάζω στις εφημερίδες τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης, θεμελιώνω την άποψη πως θα ηγηθεί της παρατάξεως για τον απλό λόγο πως μπορεί.Πέραν του γεγονότος οτι είναι πατριώτης, και το ξέρω απο τις επαφές μου της περιόδου πούχε αναβαπτιστεί το κράτος των Σκοπίων,είναι και ρεαλιστής αντιλαμβανόμενος τα μηνύματα και τις ζυμώσεις που συντελούνται στις κοινωνίες και δη στον ευρωπαικό χώρο.Διεκδικητής του δικαίου που για την απόδοση του δεν υποχωρεί, αν δεν εχει κερδίσει υπέρ της χώρας του , ο,τι είναι δικαιωματικά δικό της και πρέπον. Αλλά έχει και ευαισθησίες για τον ελληνικό λαό, τον οποίο θα ήθελε νάναι επάξια κληρονόμος των αρετών και της παράδοσης της φυλής κι’εδώ μπορώ να πώ πως διακατέχεται από ιδέες και πείσμα για την ανύψωση του επιπέδου της κοινωνίας μας. Ουσιώδης και μεστός ,πραγματιστής και επίμονος ο Αντώνης Σαμαράς εχει και πρέπει να προσφέρει στην χώρα το άλμα προς το μέλλον. Λορνιον απο Τορόντο
  Lornion http://lornion.blogspot.com

 3. lornion avatar
  lornion 18/09/2010 23:34:35

  σήμερα μετά την ιστορική ομιλία του δέχτηκα πολυ φως σε γεγονότα που δεν μου ήταν γνωστά . ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.

 4. Asterix avatar
  Asterix 19/09/2010 00:22:58

  Αντε μωρέ Αντώνη... Και μας είχες τρομάξει.
  Εκεί που νόμιζα ότι το (πανίσχυρο) Ταμείο σου είχε βουλώσει το στόμα,
  βγήκες και είπες αυτά που σκεφτόμαστε όλοι.

  Ουφ. Ησύχασα. Ειλικρινά.

 5. περαστικός avatar
  περαστικός 19/09/2010 01:11:29

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ!

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 19/09/2010 01:16:03

  Ουφ! έκατσα και την διάβασα όλη. Μεγάλο κείμενο.
  Πόση ώρα δηλαδή διήρκησε στην πραγματικότητα;

  Πολύ καλή ομιλία πράγματι. Και όχι "συνηθισμένη" για έλληνα πολιτικό. Εχω σε αρκετά σημεία διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά οφείλω να πω πως ο λόγος αυτός με κάνει και αισιοδοξώ κάπως. Γενικώς το χουν αυτό το ταλέντο οι πολιτικοί. Να μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Ιδίως όταν είναι στην αντιπολιτευση.

  Το πολύ δυνατό της σημείο είναι ότι ακυρώνει ΟΛΗ την επιχειρηματολογία του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης. Για την οικονομία, την πορεία προς το Μνημόνιο και τα σχετικά.

  Πρόκειται όμως για μια ΚΑΘΑΡΑ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ "οικονομική" ομιλία. Είθισται βέβαια στην ΔΕΘ.

  Υπάρχουν αδυναμίες στην δημόσια ζωή πράγματι, που ενώ δεν είναι οικονομικές στενά, έχουν μεγάλη συμβολή στο τελικό οικονομικό αποτέλεσμα. Και ο λόγος του κ. Σαμαρά υπογράμμισε πολλές τέτοιες αδυναμίες.

  Θα ήθελα όμως να ακούσω, εκτός από τα σχετικά με τα δικαστήρια και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, και δυο λόγια ή ιδέες ή κάτι, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και στον κρατικό μηχανισμό αλλά και στην δημόσια ζωή γενικώτερα. Ιδέες για ένα κανονιστικό πλαίσιο από τις χορηγίες προς τα κόμματα μέχρι τις προμήθειες του δημοσίου, τα έργα, τις συμφωνίες και κυρίως τον ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. Καθώς και ιδέες που θα προάγουν την διαφάνεια στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Αν δεν λείψει η διαφθορά, "ψάρια δεν τρώμε". Και όσο υπάρχει η διαφθορά τόσο θα ακυρώνονται οι "καλές προθέσεις" μιας χρηστής κυβέρνησης. Η διαφθορά είναι μια μεγάλη τρικλοποδιά.

  Να πω και για τον τομέα μου, την πληροφορική, αν και η ομιλία ασχολήθηκε με κάποια ζητήματα. Το δημόσιο πρέπει να μηχανογραφηθεί ολο. ΟΛΟ λέμε. Από την κορφή ως τα νύχια. Είναι φτηνό και εύκολο. Πολύ φθηνό. Βέβαια, υπάρχουν έργα πληροφορικής, σε εξέλιξη τώρα μάλιστα, με δυσθεώρητα κόστη, απίστευτα κόστη, και τα οποία αργούν. ΑΡΓΟΥΝ. Αργούν πολύ να ολοκληρωθούν.

  Σχετικά με τις προμήθειες σε έτοιμο software του δημοσίου, θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται ΣΟΒΑΡΑ και όχι αρτηριοσκληρωτικά με το τι και πως του open source software. Ξέρω ότι έχουν ενσκύψει τελευταία ορισμένοι σύμβουλοι του δημοσίου, ταλιμπάν του open source, αν κατανοούν τι ακριβώς σημαίνει open source. Eχω δει προκήρυξη έργου για υπηρεσία, δηλαδή καρα-custom-ιά σαν να λέμ, να ζητάει να γίνει η κατασκευή ως open source, για γέλια δηλαδή οι άνθρωποι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Σαν εκείνον τον κύριο που πριν 10-τόσα χρόνια, και ενώ υπήρχαν ήδη τα Windows NT 4, έστελνε επιστολές στα περιοδικά του ειδικού τύπου, για το πόσο καλό λειτουργικό είναι τα Windows 3.11, στο οποίο θα κατασκευαζόταν νομίζω το Taxis (προφανώς κάποιος application server του δηλαδή) ή κάτι παρόμοιο. Σε μια στήλη που είχε ο Νίκος Δήμου νομίζω, στο RAM.

  Ειδικά στον τομέα του desktop, και όχι του web, δεν πρέπει να ξανα-αγοράσει software το δημόσιο, εκτός αν πρόκειται για εντελώς custom ανάγκη. Υπάρχει open source software που μπορεί να καλύψει από το λειτουργικό (δεκάδες διανομές του Linux με πολύ ωραία παραθύρια πλέον, και εύχρηστα), μέχρι ότι χρειάζεται ένας μέσος υπάλληλος στον υπολογιστή του (πχ. το Open Office, Zip7 κλπ). Υπάρχουν open source προϊόντα ή έστω closed source αλλά πάλι δωρεάν, που πιάνουν ένα τεράστιο εύρος αναγκών, από anti-virus (ClamWin) μέχρι sql database servers (PostressSql, Firebird κλπ). Τζάμπα όλα. Zero. Τέρμα οι κολληγιές με εταιρίες που πουλάνε proprietary software. Να παν αλλού.

  Στον τομέα του web θέλει προσοχή και ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Ακούω κάτι ποσά και "μένω με το πηρούνι στο χέρι". Πραματάκια που (για το front end λέω, δεν ξέρω τι έχουν κάνει από πίσω, αν και τι θα χουν κάνει; μια database με λίγα data εχουν κι αυτό είναι) θα τους κόστιζαν σχεδόν τίποτε, πάνε και τα χρυσοπληρώνουνε. Η δε ποιότητα; Ασε καλύτερα. Δείτε τα και μόνοι σας τα site του δημοσίου. Μην κοιτάτε μόνο το ika.gr και τέτοια που δεν έχουν πρόβλημα (δεν ξέρω βέβαια πόσο κόστισε). Αλλά υπάρχουν άλλα που...

  Επιμένω με την μηχανογράφηση και ιδίως την web-ική μηχανογράφηση του δημοσίου, διότι με ΦΤΗΝΟ τρόπο, αυξάνεις την παραγωγικότητα, μειώνεις το κόστος λειτουργίας, βοηθάς τον πολίτη ΚΑΙ ... καταπολεμάς και την διαφθορά. Ναι. Καταπολεμάς και την διαφθορά με την μηχανογράφηση. Ο πολίτης από το γραφείο του συναλλάσεται με το δημόσιο μέσα από έναν web client. Παρακάμπτεις το πρόβλημα. Εν μέρει έστω. Και έχει έλεγχο συγκεντρωρικό. Οχι μόνο λόγια για e-goverment. ΠΡΑΞΗ. Οχι γλυκανάλατες και προοδευτικούλικες "δημόσιες διαβουλεύεσεις". ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το φάρμακο για την διαφθορά και τον έλεγχο. Τι στο καλό οι γιατροί στο ΙΚΑ γράφουν ακόμη συνταγές σε χαρτιά; Εν έτει 2010.

  Βέβαια η τεχνολογία θα παλινορθώσει και την δημοκρατία μια μέρα, το αγαπημένο μου θέμα, αλλά σήμερα ας παραμείνω στα λίγα οικονομικά που καταλαβαίνω και στην διαφθορά που επίσης έχει σχέση.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Θραξ Αναρμόδιος 19/09/2010 01:18:26

   Δεν θέλεις να σου πω για το σύμπαν;

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Strange Attractor 19/09/2010 01:24:40

    lol

    Να μου πεις.
    Εχει σχέση με την ομιλία Σαμαρά;

    Θραξ Αναρμόδιος

  • anon avatar
   anon @ Θραξ Αναρμόδιος 19/09/2010 01:28:31

   Μπράβο κ. Δραξ για την τοποθέτησή σου σχετικά με το open-source!
   Μην ξεχνάμε όμως ότι ο προηγούμενος υπουργος Αλογο--τέτοιος τι υπεγραψε με τη microsoft και πληρώνουμε όλοι εμείς σαν κορόιδια για άδειες χρήσεις.
   Οι Σκοπιανοι έχουν εγκαταστήσει 7000 Ububtu with openoffice.
   Στην Γερμανία το linux έχει τρομερή άνοδο.
   ... Εκπληκτική η postgresql

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Θραξ Αναρμόδιος 19/09/2010 04:16:29

   Φίλε αναρμόδιε, πώς να προωθήσει το web client; όταν χτησιμοποιώντας τέτοιες λύσεις παύεις να έρχεσε σε επαφή με τους υπαλλήλους-πελάτες του κόμματος που θα σου ζητούσαν το κατι τίς τους για να σε "διευκολύνουν";
   Πώς θα κόψει απο την μάσα που έμεσα και ο ίδιος ο κρατικός νταβατζής (λέγε με κόμμα εξουσίας η ακόμα και παρα εξουσίας) έχει να λαμβάνει μέσω χορηγιών, ψήφων, οικονομικής ενίσχυσης.
   Να γιατί δεν γίνεται ποτέ τίποτε στην γραφειοκρατεία παρά συνεχώς γίνεται και ποιό περίπλοκή.
   Εφτιαξε και καλά ο "ευχαριστούμε τους αμερικανούς" τα ΚΕΠ και τελικά ότι και να έχω χρειαστεί με στέλνουν και απο κεί μια στον άννα και μια στον καιάφα.
   Και καλά θα μας μειώνανε την γραφειοκρατία, αμ δέ, η κάθε υπηρεσία μετά απο το πρώτο σόκ καθιέρωσε επιπλέον διαδικασίες ώστε να σε "πρήζει" και να τρέχεις ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕΡΑ για μονο μια δουλειά που έχει σχέση με το δημόσιο...
   Γιατί; για να σε φτάνει στο αμήν και να χρειάζεται η "ανώτερη" βοήθεια που λέγετε μπαχτσισι, για αυτό.

 7. loretta avatar
  loretta 19/09/2010 01:23:38

  ...εξαιτιας του μητσοτακη η νεα δημοκρατια αργησε αν αποκτησει εναν ΗΓΕΤΗ ΜΑΚΡΑΣ ΠΝΟΗΣ!!

  Τωρα ολοι θα αρχισετε να καταλαβαινετε τι εστι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ loretta 19/09/2010 01:33:27

   Δεν ξέρω τι εννοείς "μακράς πνοής". Και δεν θέλω να γίνω κακούλης ούτε να σου χαλάσω την "αισιοδοξία". Κι εγώ την έχω ανάγκη στο κάτω κάτω.

   Αλλά όποιος περιμένει ΠΟΛΛΑ από το κοινοβουλευτικό κατεστημένο και το "κομματικό περιβάλλον" μας, θα έλεγα ότι αγνοεί την 160-τόσο ετών κοινοβουλευτική πολιτική μας ιστορία, την ενδημική διαφθορά μέσα στο κομματικό περιβάλλον αυτό, και την ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΑΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ αυτού του "βιότοπου" στο σημερινό μας χάλι.

   Εν ολίγοις και εις την μαλλιαρήν, αν ο κ. Σαμαράς μας "προκύψει εντάξει παιδί" και πάει το πράμα προς τα κει που ο λαός θέλει και έχει ανάγκη, θα είναι σαν να έχουμε πιάσει τον πρώτο λαχνό στο Joker μετά από τρία συνεχόμεαν jack pot, όλοι μας. Ολοι μας και ο καθένας ξεχωριστά.

   Τόσο αξιόπιστο και υγιές είναι το "κομματικό μας περιβάλλον".

   Γι' αυτό πρέπει να κοιτάμε και τι εναλλακτικές έχουμε σαν λαός.

   Θραξ Αναρμόδιος

 8. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 19/09/2010 01:49:29

  Βίντεο πότε μὲ τὸ καλό, γιἀ ὅσους ἔχουμε πετάξει τὴν τηλεόραση στὸν Θερμαϊκό;;;

 9. Kostas K avatar
  Kostas K 19/09/2010 04:48:10

  Πολύ μεστός λόγος, αλλά ο Αντώνης θα μπορούσε να τους ξεμπροστιάσει πολύ χειρότερα.
  Έχει μπροστά του τον μοναδικό πρωθυπουργό που ανοικτά μιλάει για την ανάγκη "παγκόσμιας διακυβέρνησης" -και όλα τα άλλα νεοεποχήτικα- και δεν τολμάει να θέσει την κρίσιμη ερώτηση: Το έγκλημα ήταν εκ προμελέτης, ή απο απύθμενη βλακεία;
  Οσοι έχουμε παρακολουθήσει το θέμα ξέρουμε πως η πτώχευση και υποθήκευση της Ελλάδος απο τον ΓΑΠ είναι έγκλημα εκ προμελέτης.(Τ3-Τ10, επανέκδοση ομολόγου, ρητορική περι Τιτανικού, ψήφιση του μνημονίου 2 μέρες πριν την απόφαση για στήριξη της ΕΕ, ομολογία του υφυπουργού πως απο την 5 Οκτωβρίου είχαν αποφασίσει την προσφυγή στο ΔΝΤ, κτλ)

  Γιατί δεν έκανε τέτοια επίθεση ο Σαμαράς κατηγορώντας τους όχι σαν ανίκανους ηλίθιους, αλλά σαν προδότες;
  Μπορεί ο λαός να μην είναι έτοιμος, ιδίως οι αφελέίς πασόκοι, όμως μέχρι πού θα πάει η βαλίτσα;
  Καί άν βγεί η ΝΔ κυβέρνηση, πως θα διαχειριστεί το μνημόνειο;
  Σε αυτό δεν κατάλαβα να υπάρχει δέσμευση.
  Ίσως αυτοί που άκουσαν πιό προσεκτικά τον λόγο να μπορούν να με διαφωτήσουν.

 10. 11888 avatar
  11888 19/09/2010 14:25:29

  Το θεμα δεν ειναι αν θελει ο κ.Σαμαρας αλλα αν μπορει.Για να γινουν οι τεραστιες αλλαγες πρεπει να συναινεσουν και οι τεραστιες κομματικοποιημενες μαζες που προσκεινται τυφλα στο ΠΑΣΟΚ.Για να διαλυσεις τα συμφεροντα περπει πρωτα να διαλυσεις το κομματικο παρακρατος που στο συνολο του ειναι πρασινο.

  Κατα τα αλλα εκατσα και διαβασα ολοκληρο το λογο του.Ασχετα αν αυτα που λεει μπορουν να εφαρμοστουν η οχι μου εκανε εντυπωση η πληρης αναλυση και η απουσια ξυλινου λογου.Απλα και κατανοητα χωρις να πεφτει στην παγιδα πολυπλοκων ορολογιων και τυφλου λαικισμου.
  Επιτελους η ομιλια του μπαλκονιου για πρωτη φορα στο χρονοντουλαπο.

 11. Απορίας avatar
  Απορίας 19/09/2010 19:06:18

  Υπάρχει πουθενά μαγνητοσκοπημένη η σημερινή συνέντευξη τὐπου;

 12. Απορίας avatar
  Απορίας 19/09/2010 19:26:53

  Ηχητικά πρέπει να έχειτη συνέντευξη όλη η "Ναυτεμπορική"

  http://www.naftemporiki.gr/podcast/listenclip.asp?id=29489

 13. GAETANO avatar
  GAETANO 19/09/2010 22:06:23

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ . ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΚΟΥΚΟΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ , ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΝΤΕ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΕΥΓΕΙ .
  ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ; ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΘΑ ΓΕΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ . ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ . ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ . ΑΡΙΣΤΑ . ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ; ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400-450 ΧΙΛ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ . ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΥΡΙΟ . ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ . ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΟ . ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΓΑΠ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ . ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ . ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΙΛΑΜΕ ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ; ΜΕ 1ΕΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΠΑΛΗΛΟΥΣ ; 600 ΧΙΛ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ € 30.000 ΕΤΗΣΙΩΣ ΕΙΝΑΙ 18ΔΙΣ ΕΠΙ 20 ΕΤΗ ΕΙΝΑΙ 360 ΔΙΣ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΛΛΑ 5 ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙ 20 ΙΣΟΝ 100 ΕΚ . ΣΥΝΟΛΟ 460 ΔΙΣ . ΑΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.