#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/06/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα έδειξε στην Τουρκία "τα δόντια του δράκου"!Στο πλαίσιο ελέγχου σε όλα τα επίπεδα των ετοιμοτήτων, των διαδικασιών, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων των Ενόπλων Δυνάμεων το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι από τις 07:30 της 6/6/12,πραγματοποιήθηκε μία ακόμα άσκηση ώστε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Η άσκηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις επιτυχημένες βολές που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό στο Πεδίο Βολής Κρήτης καθώς και προηγούμενη άσκηση ενεργοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Θεωρείται ότι αποτελεί έμμεση απάντηση στη συνεχιζόμενη  παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων,όπως στην πρόσφατη άσκηση τους με τα Ηνωμένα Εμιράτα νοτίως της Ρόδου, αλλά και σε προκλητικές τους δηλώσεις και έκδοση παράνομων αδειών για έρευνες υδρογοναθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ στην ίδια περιοχή.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση: “… Σκοπός είναι να γίνουν όλες οι διαδικασίες ενεργοποίησης (προετοιμασία, φορτώσεις κ.λπ.). Δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις όπως πτή-σεις αεροσκαφών ή μετακινήσεις πλοίων και η Άσκηση θα σταματήσει με την ολοκλήρωση των ενεργειών μέχρι την φάση μετακίνησης”…….

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση: «Είναι το σενάριο (το κομμάτι) που ουσιαστικά συμπληρώνει την Άσκηση Πυρπολητής (διεξήχθη στις 6 Απριλίου στο Δοκό Ύδρας) η οποία περιελάμβανε τη δράση μετά την προετοιμασία και φόρτωση».

Αργότερα ο Α/ΓΕΕΘΑ μέσω προσωπικών μηνυμάτων (Twitter) ανέφερε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της άσκησης και έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό αναφέροντας ότι «..... Μετρήσαμε λοιπόν σήμερα τα δόντια του δράκου. Είναι όλα στη θέση τους και πολύ-πολύ κοφτερά».

Στην άσκηση αυτή το ΓΕΕΘΑ δεν επανέλαβε το λάθος που έπραξε  στις 15 Μαΐου όπου είχε διατάξει σε ανάλογη άσκηση να προχωρήσουν σε απογείωση μεγάλος αριθμός μαχητικών και άλλων αεροσκαφών/ελικοπτέρων και να κατευθυνθούν στο Αιγαίο για προσβολή στόχων σύμφωνα με την απο-στολή τους.

Το ANTINEWS με το άρθρο του «Πολλά ερωτηματικά για την δοκιμή της Δύναμης Άμεσης Επέμβασης» είχε επισημάνει το λάθος αυτό αναφέροντας ότι δεν εξυπηρετούσε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καμμία σκοπιμότητα η αύξηση-κλιμάκωση εκ μέρους μας της έντασης στο Αιγαίο (ήταν παράλληλα σε εξέλιξη εγκεκριμένες αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας).

Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι: «Η απόφαση του αρχηγού των Ε.Δ. της χώρας να ελέγξει στην πράξη επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν την ενεργοποίηση της Διακλα-δικής Δύναμης Άμεσης Επέμβασης προκάλεσε πολυποίκιλα σχόλια. Και αυτό γιατί όταν λέμε «στην πράξη» έδωσε εντολή να προχωρήσουν και στην απογείωση των εμπλεκο-μένων μαχητικών και άλλων αεροκαφών και την κατεύθυνσή τους στο Αιγαίο όταν συ-νήθως ο έλεγχος των σχεδίων γίνεται οδηγώντας τα αεροσκάφη μέχρι τη φάση της τροχοδρόμησης (αποκαλύπτοντας  έτσι και λεπτομέρειες των σχεδίων μας) με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον έντασης στο Αιγαίο, αλλά κυρίως την κορύφωση αύξησης του κινδύνου δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο τη δύσκολη αυτή περίοδο».

Το άρθρο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις  αλλά και θετικά σχόλια από επαγγελματίες που επεσήμαιναν τι σημαίνει έλεγχος επιχειρησιακών σχεδίων και πως εκτελείται σύμφωνα με την εθνική και  διεθνή πρακτική. Η χθεσινή άσκηση αλλά και η σχετική αρθρογραφία στο διαδίκτυο δικαιώνει τις προτροπές του ANTINEWS (περί μη άσκοπης κλιμάκωσης της έντασης) που πάντα γίνονται καλοπροαίρετα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Σημειώνουμε τέλος ότι στην σωστή διαχείριση του θέματος αναμφισβήτητα ρόλο έπαιξε και η παρουσία του νέου υπηρεσιακού Υπουργού, που γνωρίζει πολύ καλά πως να διαχειρίζεται τα Ελληνοτουρκικά θέματα.

Ε.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 07/06/2012 13:43:50

  Το ανέκδοτο με τον τρελό που επιχειρεί να κόψει δέντρο με ξυραφάκι το ξέρουμε.

  Το κυρίαρχο δόγμα είναι "είναι αρκετά τρελός να το κάνει". Και τελικά αυτό μετράει.

 2. ΣΙΝΙΑΛΟ avatar
  ΣΙΝΙΑΛΟ 07/06/2012 15:29:36

  ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΑΥΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. ΓΙΑΤΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ Ή ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ?

 3. Vtheod avatar
  Vtheod 07/06/2012 22:27:17

  Δεν ρωτήσαμε την άδεια του μεγάλου αναλυτή και συνομιλητή με τον νύν φυλακισμένο φίλο του...

 4. tpe avatar
  tpe 08/06/2012 07:59:18

  Δεν ξέρω αν ο νυν υπουργός νομίζει πως είναι ακόμα Α/ΓΕΕΘΑ ή αν απλά κατανοεί καλύτερα τι χρειάζεται ο στρατός, αλλά μέχρι στιγμής όλα άψογα. Μπορούμε να το κρατήσουμε και μετά παρακαλώ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.