#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/03/2010 13:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Εκκλησία μας καλεί να θυσιαστούμε για να επιτύχουν τα μέτρα της κυβέρνησης (!!!)Σε εγκύκλιό της για την οικονομική κρίση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισημαίνει πως «τα πάθη της φιληδονίας, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας-φιλοκτημοσύνης είναι εκείνα που οδηγούν τους ανθρώπους σε οικονομικές κρίσεις».

Φταίνε βέβαια λίγο και οι κυβερνήσεις, διότι κατά τον Μέγα Βασίλειο, "τα των αρχόντων κακά, συμφορά τοις αρχομένοις  γίνεται", αλλά «η ευμάρεια, η ευδαιμονία, η υπερκατανάλωση, είναι τα γενεσιουργά αίτια των οικονομικών κρίσεων…»

«Η εκκλησιαστική ζωή συνδέεται στενά με την ασκητικότητα και την ολιγάρκεια. Και οι Χριστιανοί πρέπει να ζουν με λιτότητα. Δυστυχώς όμως σε υπερκαταναλωτικές κοινωνίες δεν βιώνεται η άσκηση, που είναι η βάση της χριστιανικής ζωής. Λέγοντας δε άσκηση εννοούμε την καλή χρήση των υλικών αγαθών που είναι αναγκαία για την ζωή και όχι την συσσώρευση και την υπερκατανάλωση αυτών» σημειώνουν οι Άγιοι Πατέρες και προσθέτουν:

«Εκείνο που παρατηρείται στην σύγχρονη κοινωνία είναι ότι υφίσταται μεγάλη διάσταση μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής. Όταν μια χώρα αυξάνει τον βιοτικό τρόπο ζωής, χωρίς να παράγει, είναι φυσικό να οδεύει σε οικονομική κρίση. Αυτό συμβαίνει και στην οικογενειακή και την προσωπική μας ζωή. Όταν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, όταν δαπανούμε χρηματικά ποσά σε ευδαιμονιστικές καταστάσεις και μάλιστα με δανεισμένα χρήματα, τότε δημιουργούνται οικονομικές κρίσεις».

«Η Ιερά Σύνοδος», καταλήγει η εγκύκλιος, «αυτήν την περίοδο απευθύνεται σε όλους, Κληρικούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους, και προσφέρει μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, θάρρους και πίστεως. Επί πλέον, παρακαλεί όλους να αποκτήσουν τον τρόπο της ζωής των πρώτων Χριστιανών που ζούσαν με κοινοκτημοσύνη και κοινοχρησία και προσέφεραν το περίσσευμά τους για τις ανάγκες των αδελφών τους. Συγχρόνως, η Ιερά Σύνοδος προσεύχεται στον Θεό να δίνη στους πολιτικούς οι οποίοι χειρίζονται τα δημόσια πράγματα, ιδίως αυτήν την κρίσιμη περίοδο, δύναμη, έμπνευση, σύνεση, εφευρετικότητα, αγωνιστικότητα, όχι μόνον για να βρουν λύσεις και να αντιμετωπίσει η Πατρίδα μας την κρίση, αλλά και για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τους κοινωνικούς θεσμούς, όπως και να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευαισθησία και δικαιοσύνη τους ανθρώπους εκείνους που είναι αναγκασμένοι να σηκώνουν δυσβάσταχτα φορτία».

«Είναι δε ευνόητον», υπογραμμίζεται, «ότι η Εκκλησία, που είναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός φορέας της Πατρίδας μας, με τα Ιδρύματα που λειτουργεί και την φιλανθρωπία που ασκεί, θα συνεχίσει, όσον είναι δυνατόν, να εργάζεται εντατικά για την ανακούφιση του λαού».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 15/03/2010 13:48:45

  Ανακουφίστηκα..

 2. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 15/03/2010 13:56:54

  Συγκεκριμένο παράδειγμα, από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον:
  Από ζευγάρι καθηγητών ΜΕ, που ΔΕΝ κάνουν ιδιαίτερα, με 3 παιδιά, κόβουν από τον μισθό το ίδιο όσο και από ζευγάρι με 1, 2 ή και χωρίς παιδιά.
  Καμία εξαίρεση ούτε για τους τρίτεκνους, ούτε για τους πολύτεκνους.
  Γι' αυτές τις περιπτώσεις οι Σεβασμιώτατοι δεν έχουν να πουν τίποτα;
  Φυσικά και η λιτότητα και η άσκηση είναι χριστιανικές αρετές. Αλλά εδώ έχουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
  Μόνο για τους μουσουλμάνους λαθραίους δηλαδή η έννοια; Όπου η πολιτική ορθότητα βαφτίστηκε "χριστιανική αγάπη"; Και πουλάνε οι Ασιάτες τις μερίδες που παίρνουν από τα συσσίτια...

  Αντε γεια Σεβασμιώτατοι...Θα έρθει η ώρα να κλάψετε πικρά που έχετε προδώσει τόσο πολύ την Εκκλησία. Η αντιχριστιανική λαίλαπα θα σας σηκώσει τους θρόνους οσονούπω.

 3. DrNo avatar
  DrNo 15/03/2010 13:57:12

  Να θυσιαστείτε Έλληνες. Τώρα που συμμαχησαν Γιωργάκης-Καρατζαφερ-Εκκλησία θα το απολαύσετε μετά ψαλμωδίας.

  Άσχετο: Αυτό το μέγκα ενεργειακό προτζεκτ στον Αστακό βρωμάει κομπίνα real-estate οικογένειας Παπανδρεου

 4. Dimi avatar
  Dimi 15/03/2010 14:03:04

  Δεν είναι τυχαίο, πως όταν ο ψελλίζων Ιερώνυμος έρχεται, το εκκλησίασμα φεύγει..

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 15/03/2010 14:08:23

  «Τα πάθη της φιληδονίας, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας-φιλοκτημοσύνης είναι εκείνα που οδηγούν τους ανθρώπους σε οικονομικές κρίσεις».
  Από τις πιο ορθές και ρεαλιστικές σύντομες οικονομικές αναλύσεις που άκουσα ή διάβασα τα τελευταία 30 χρόνια.
  Η θεολογία βάζει τα γυαλιά σε πολιτικούς και οικονομολόγους.
  «Εκείνο που παρατηρείται στην σύγχρονη κοινωνία είναι ότι υφίσταται μεγάλη διάσταση μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής. Όταν μια χώρα αυξάνει τον βιοτικό τρόπο ζωής, χωρίς να παράγει, είναι φυσικό να οδεύει σε οικονομική κρίση. Αυτό συμβαίνει και στην οικογενειακή και την προσωπική μας ζωή": Είναι λίγο σαν ν' ακούω τον Νούριελ Ρουμπίνι να μιλά για τις ΗΠΑ. Ή έναν "αντι-Παπαντωνίου" και "αντι-Αλογοσκούφη" να μιλά για την Ελλάδα.
  Διαβάζοντας τέτοια λόγια, σκέφτομαι ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα.

  • περαστικός avatar
   περαστικός @ Sic transit gloria mundi 15/03/2010 15:48:35

   Προσυπογράφω.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Sic transit gloria mundi 15/03/2010 21:13:35

   Η διαπίστωση είναι σωστή, το έγραψα και πιο πάνω, και βέβαια είναι η χριστιανική διδασκαλία εδώ και 2000 χρόνια. Το ζήτημα είναι ότι το συγκεκριμένο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, που απευθύνεται σε ένα εκκλησίασμα που στη συντριπτική πλειονότητά του είναι χαμηλών εισοδημάτων, χαμηλότερων από αυτά των μητροπολιτών..., έχει πολύ άρωμα "πολιτικής ορθότητας", που δεν καταφέρνει να το σκεπάσει αυτό της θεολογίας.
   Υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές αδικίες με τα κυβερνητικά μέτρα, τις οποίες επίσης επισήμανα πιο πάνω, και τις οποίες η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΙΣ ούτε καν αγγίζει. Εκεί είναι το προκλητικό. Δεν είμαι υπέρ της λαϊκίστικης ποιμαντικής στυλ Χριστοδούλου, αλλά ούτε υπέρ της ποιμαντικής των "θεολογικών τσιτάτων" αφ'υψηλού.

 6. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 15/03/2010 14:09:45

  Καλά αυτή η αριστερά του Κυρίου έχει δώσει πασοκικά ρέστα.

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 15/03/2010 14:22:59

  Φυσικά δεν πρόκειται για "αριστερά του Κυρίου", αλλά για μανιφέστο συντηρητισμού, με την υγιή έννοια του όρου. Και δεν πιστεύω ότι ο υγιής αυτός συντηρητισμός είναι πάντοτε κακό πράγμα. Κάθε άλλο.
  Και βέβαια, όταν ο αυθεντικός συντηρητισμός φαίνεται εκ πρώτης όψεως "πολιτικά αριστερόστροφος" ενώ οι φύσει και θέσει συντηρητικές πολιτικές απόψεις κάνουν επί της αμμοδόχου ασκήσεις "αγώνων αντι - λιτότητας", "εθνικολαικών μετώπων" και άλλα ανδρεοπαπανδρεικά, έ τότε ένα είναι σαφές: Αυτή η κοινωνία έχει χάσει και τ' αυγά και τα καλάθια, δεν καταλαβαίνει η "αριστερά" της τι ποιεί η "δεξιά" της.

  • gfdmp avatar
   gfdmp @ Sic transit gloria mundi 15/03/2010 16:12:52

   Καλά τα λες, και φυσικά είναι γνωστά σε όλους τους Χριστιανούς, αυτά που λέει η Εγκύκλιος.
   Το πρόβλημα, όμως, είναι το timing: το μήνυμα αυτό της Εκκλησίας θα είχε νόημα απλά ποιμαντικό, αν δινόταν προ της οικονομικής κρίσεως και προ των σκανδαλωδώς αδίκων μέτρων που υφιστάμεθα. Τώρα, η συγκυρία το καθιστά τουλάχιστον ύποπτο πολιτικής στήριξης προς την κυβέρνηση και έτσι προκαλεί εκνευρισμό σε πιστούς και μη.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 16/03/2010 10:38:48

   Συμφωνώ για το timing, άργησαν, άργησαν πολύ οι ιεράρχες.
   Πριν τις εκλογές έπρεπε, ακόμη πιό πρίν, μόλις χρεωκόπησαν οι πρώτοι καζινο-καπιταλίστες στις ΗΠΑ.

 8. anonymous avatar
  anonymous 15/03/2010 14:37:08

  Καλά το ΠΑΣΧΑ δεν έχει οβολό. Δεν τους δίνω μία.

 9. Λένα avatar
  Λένα 15/03/2010 14:38:26

  Ωραία, ας χαρίσει η Εκκλησία της Ελλάδος λοιπόν την μισή - έστω - περιουσία της στο κράτος ή ας φορολογηθεί γι αυτήν. Με τα σισίτια των απόρων και τις στέγες γερόντων θα βοηθήσει? Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, γιατί σ' αυτούς μόνο πλέον απευθύνεται. Νομίζουν ότι θα έχουν τόσους θεοφοβούμενους και στις επόμενες γενιές?

  • Anestis avatar
   Anestis @ Λένα 15/03/2010 15:02:28

   Αγαπητή Λένα καλό θα ήταν να διαβάσεις εδώ: http://politikes-paremvaseis.blogspot.com/2010/03/blog-post_10.html για το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι αρκετά κατατοπιστικά όσα λέει. Μετά νομίζω δεν θα 'χεις ην ίδια άποψη επί του θέματος. Όσο για το "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" δεν σημαίνει (σε πολύ ελεύθερη απόδοση) "αλοίμονο στους χαζούς" όπως νομίζει ο πολύς κόσμος αλλά "μακάριοι οι ταπεινόφρονες, οι ταπεινοί".

 10. donaE avatar
  donaE 15/03/2010 15:09:51

  Χοντρο δουλεμα.Τα λενε αυτα περι κοινοκτημοσυνης οι μεγαλομετοχοι της Εθνικης τραπεζας.

 11. αλφα2012 avatar
  αλφα2012 15/03/2010 15:16:46

  τα ιερατεια (θρησκευτικα, πολιτικα, οικονομικα κλπ) εχουν αναγκη ποιμνιου (προβατων,) το οποιο θα το οδηγει σε θυσιες ωστε να απολαμβανει (το ιερατειο) τα ειδικα προνομοια του, το δικαιωμα του περι ζωης και θανατου πανω μας...
  ποσο μακρυα ειναι απο τον πραγματικο λογο του Ιησου

  ο μητροπολιτης Ζακυνθου το 1985 σε ενα αρθρο στο play boy ειχε πει: για να παει μπροστα η ελλαδα πρεπει να κρεμαστουν στην πλατεια συνταγματος μερικοι πολιτικοι, μητροπολιτες, δικαστες κλπ "λειτουργοι"
  δυστυχως για μας ομως αυτοι κρεμανε εμας καθε μερα

 12. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 15/03/2010 15:28:25

  Δεν ξέρω άν ζητώ πολλά. Αλλά περιμένω επίσης, όποιος καταφέρεται κατά "της φιληδονίας, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας-φιλοκτημοσύνης", κάποια στιγμή να κάνει ότι και ο Ιησούς: Ν' αρπάξει το μαστίγιο και να περιποιηθεί δεόντως τους "εμπόρους στο ναό", να κάνει με κλωτσιές και καρατιές τους πάγκους τους κολυμπηθρόξυλα. Ένα δωρεάν κόντρα ξύρισμα σε μερικούς καλογερο-μανατζαραίους και παπαδο-executives θα ήταν κατ' εξοχήν θεάρεστη πράξη στους καιρούς που περνάμε.
  Κατά τα άλλα, ως Χριστιανός συμφωνώ ιδιαίτερα με τη Λένα.

 13. Swell avatar
  Swell 15/03/2010 15:35:41

  Αν δώσουμε, τι δωμάτιο θα μας κλείσει στον Παράδεισο; Αν εγώ δεν δω την κράτηση δεν δίνω τίποτα.

 14. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 15/03/2010 15:57:55

  Ἐγω δέν θά γράψω σχολιάζοντας αὐτά πού εἶπε ἡ Ι.Σ,γιατί θά μέ ἀποκλείση ἀπό μελλοντικούς σχολιασμούς τό ἱστολόγιο.Νά γνωρίζουν ὅμως οἱ ἱεράρχες,ὅτι πολλοί Ἑλληνες δέν θά ξεχάσουν πώς βοήθησαν καί αὐτοί ὥστε οἱ λάθρο νά τήν περνᾶνε καλά,ἐνώ ὁταν οἱ Ἑλληνες ζήτησαν καταφύγιο στήν Ἐκκλησία,ὁ ἱερέας τούς ἔκλεισε τήν πόρτα (περίπτωσις Ἁγίου Παντελεήμονος,πρίν μερικές ἑβδομάδες).Ἡ Ἐκκλησία θά μποροῦσε νά κάνη πολλά γιά τό λάθρο ν/σ,ἀλλά ὡς φαίνεται,τῆς πανθρησκείας καί ὁ Ἱερώνιμος.Ἐτσι καί ἐγώ ἀπομακρύνθηκα τῆς Ἐκκλησίας.Ἀς πρόσεχαν.

 15. boanerges avatar
  boanerges 15/03/2010 16:04:24

  Από το 1981 μέχρι το 1989 ο λαός ξανάφερνε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κάθε φορά με το σύνθημα «για ακόμα καλύτερες μέρες». Όπου «καλύτερες μέρες» νοούνταν λεφτά για βίντεο, –για να βλέπουμε κατά συρροήν Στάθη Ψάλτη, Σταμάτη Γαρδέλη και τ’ άλλα παιδιά -, λεφτά για γαρύφαλα και φιάλη ουίσκι με συνοδευτικά στα μπουζούκια, λεφτά για καλύτερο αυτοκίνητο –η «μερσεντέ» και η «μπέμπα» υποδήλωναν το απόλυτο κοινωνικό στάτους, λεφτά από τον κρατικό κορβανά για ακόμα περισσότερες κομματικές προσλήψεις, λεφτά για ακόμα περισσότερες γκόμενες (ως γνωστό τότε η γκόμενα ήθελε και το κατιτίς της, το δωράκι της), αφού η νομοθεσία για πιο εύκολα και σχετικά πιο ανώδυνα διαζύγια ήταν μέσα στα πεπραγμένα των «καλών ημερών». Αυτές οι «καλύτερες μέρες» δεν σήμαιναν σε καμία περίπτωση κάτι παραγωγικό, μόνο ευδαιμονία. Κάτι που θα σου έφτιαχνε προϋποθέσεις για ένα πιο σίγουρο ή έστω πιο άνετο αύριο δεν αφορούσε τις «ακόμα καλύτερες μέρες». Κάτι που θα σε έκανε καλύτερο άνθρωπο και πολίτη και κατ’ επέκταση καλύτερη χώρα. Ο λαός ψήφιζε ΠΑΣΟΚ γι’ αυτές τις «καλύτερες μέρες». Με το όνειρο του διορισμού στο δημόσιο, του βίντεο, των μπουζουκιών και του καταναλωτισμού. Δεν εξέταζε ο κυρίαρχος λαός –για να θυμηθούμε και την γνωστή φράση του αειμνήστου που μάλλον σαρκασμός πρέπει να ήταν- αν ο Χ δημόσιος υπάλληλος μεταλλασσόταν σε τρωκτικό με την θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας, ούτε που συλλογικά ευδαιμονιζόμασταν με λεφτά που έφτιαξαν με κόπους οι προηγούμενες γενιές.
  Και ο καιρός περνούσε, ήρθε και έφυγε ο Μητσοτάκης – με την ταυτόχρονη επέλαση του νεοφιλελευθερισμού- αλλά ούτε και τότε καταλάβαμε το λάκκο που εξακολουθούσαμε να σκάβουμε για τους εαυτούς μας με το να μην αλλάζουμε τα κριτήρια επιλογής αυτών που μας κυβερνούσαν.
  Και μετά ήρθε ο Σημίτης και οι τράπεζες. Εκσυγχρονισμός. Το Ντα Κάπο έγινε ο ομφαλός της γης. Οι φιάλες στα μπουζούκια της προηγούμενης δεκαετίας συμπληρώθηκαν πλέον από τα απαραίτητα κοχίμπας. Μετά την επέλαση του Κλικ και του Νίτρο «για ακόμα καλύτερες μέρες», οι γκομενίτσες με γκούτσι, αρμάνι και χαλαρές αντιστάσεις πια πλήθηναν και η εικόνα της ευδαιμονίας με το πλαστικό δανεικό χρήμα συμπληρώθηκε από την άνοδο του Χρηματιστηρίου. Εκείνες τις μέρες –όχι στην πραγματικότητα και τις καλύτερες- οι φέροντες έστω και ελάχιστη ηθική –πόσο μάλλον χριστιανική- εξορίζονταν στη νέα Γιούρα στα ξερονήσια του κοινωνικού περιθωρίου, χαρακτηριζόμενοι ως «γραφικοί και τρελοί». Η μόνη διανοητική εργασία που πραγματοποιούνταν κατά συρροήν σε αυτή τη χώρα ήταν αυτή που ακολουθούσε τις μετοχές στο Χρηματιστήριο. Καμία άλλη συζήτηση παντού, κανένα άλλο ενδιαφέρον. Στη μπάγκα του Χρηματιστηρίου παίχτηκαν οι αποταμιεύσεις του μπαμπά και της μαμάς μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, αφού ο κανακάρης είχε σίγουρη πληροφορία για το σίγουρο χαρτί που θα τα διπλασίαζε –τουλάχιστον…
  Αμφιβάλει πια κανείς πως το 2000 ο ελληνικός λαός ψήφισε το Σημίτη (μετά τα Ίμια, τον Οτσαλάν, τους S300, την εκπαιδευτική κατάντια, την πολιτισμική αλλοτρίωση, τα πωλητήρια της εθνικής περιουσίας, τα πακέτα Ντελόρ που φαγώθηκαν από τους γνωστούς αγνώστους του Κολωνακίου και των πέριξ) για «ακόμα καλύτερες μέρες» στο Χρηματιστήριο που μόνο με Σημίτη θα ξανανέβαινε- για να ρεφάρει;
  Όμως ούτε και τότε το πήρε το μήνυμα και ακολούθησε η υπερχρέωση στις τράπεζες για να συνεχίσει να ζει με τον τρόπο που αντικειμενικά δεν μπορούσε και παίζοντας στοίχημα για να ανακτήσει κάποια από τα χαμένα και να αρχίσει να ξεχρεώνει καμιά τράπεζα μπας και δεν του πάρουν τελικά το πατρικό του σπίτι.
  Και το 2009 πάλι «για ακόμα καλύτερες ημέρες» δεν ψήφισαν οι Έλληνες τον γιό του Ανδρέα, για να συνεχίσουν να ζουν μέσα στην ψεύτικη ευδαιμονία αφού «λεφτά υπάρχουν»;
  Τα λανθασμένα κριτήρια επιλογής της εξουσίας δεν μας έφεραν εδώ που είμαστε; Μέσα σε μια γενιά γίναμε ζήτουλες. Ο Έλληνας ήταν πάντα φτωχός και περήφανος, και τώρα έγινε ζήτουλας και καρπαζοεισπράκτορας. Εξ’ αιτίας του ευδαιμονισμού.
  Σε τι είναι λάθος σε αυτά που λέει η Ιερά Σύνοδος; Ο ευδαιμονισμός δεν μας κατάντησε έτσι; Δηλαδή χωρίς μπουζούκια και Αρμάνι δεν μπορούμε να ζήσουμε; Και σε κάθε περίπτωση ας αναλογιστούμε αξίζουν τόσο ώστε να χάσουμε κάθε ελευθερία επιλογής.
  Δεν είναι καλύτερα λιτοδίαιτος και ελεύθερος, παρά σκλάβος με αλυσίδα στο πόδι και ονειρώξεις με κότερα;
  Εννοείται ότι η αποποίηση του ευδαιμονισμού και η υιοθέτηση ενός μετρημένου τρόπου διαβίωσης δεν σημαίνει ότι ξεχάσαμε και δεν θα πρέπει να ζητήσουμε τα κλεμμένα πίσω ή θα πληρώσουμε για να βγουν λάδι τα λαμόγια. Τα κλεμμένα πίσω και οι κλέφτες στη φυλακή. Άλλο αυτό. Αλλά θα πρέπει να δούμε και το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί σαν λαός και με τις επιλογές μας φτάσαμε εδώ που είμαστε.

 16. nancy avatar
  nancy 15/03/2010 16:29:25

  Κόριννα πιστεύω οτι θρησκεία είναι η ίδια η συνείδησή μας στο καλό και ηθικό.
  Αν δε μπορούνε κάποιοι υπηρέτες της να μας το επικοινωνήσουν δικό τους πρόβλημα, καλά έκανε ο κόσμος στον Α.Παντελεήμωνα και αντέδρασε. Η πίστη λοιπόν είναι προσωπικό θέμα του καθενός μας και τουλάχιστον η Ορθόδοξη δέν μας κρατάει αποβλακωμένους. 'Οσο για τους εκπροσώπους τύπου Μ.Ζακύνθου, ας μήν αναφερθώ...

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ nancy 15/03/2010 21:04:33

   Νάνσυ η Εκκλησία μας δεν είναι θρησκεία, είναι κοινωνία...
   και υπάρχει και ο Καλαβρύτων...

 17. πολίτης avatar
  πολίτης 15/03/2010 16:32:51

  Είστε σίγουροι ότι με την ανακοίνωση αυτή η Ιερά Σύνοδος συμμαχεί με την κυβέρνηση; Διαβάστε πιο προσεκτικά.
  Αναφέρεται στην αυτονόητη λιτότητα που χαρακτηρίζει το χριστιανικό βίο.
  Προτείνει να αποκτήσουμε όλοι "τον τρόπο της ζωής των πρώτων Χριστιανών που ζούσαν με κοινοκτημοσύνη και κοινοχρησία και προσέφεραν το περίσσευμά τους για τις ανάγκες των αδελφών τους". Αυτός πιστεύω κι εγώ ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουμε: οργάνωση σε μικρές κοινωνίες αλληλεγγύης, σε επίπεδο γειτονιάς ή ενορίας. Καλό θα ήταν η Εκκλησία να αναλάβει οργανωτικό ρόλο και να αρχίσει από τώρα. Τα συσίτια είναι μία αρχή, αλλά τώρα πλέον χρειαζόμαστε πιο οργανωμένη δράση.
  Το υπόλοιπο κείμενο, αναφορικά με τους πολιτικούς, μάλλον για "καρφί" μου κάνει, ιδίως όταν λέει " αλλά και για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τους κοινωνικούς θεσμούς, όπως και να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευαισθησία και δικαιοσύνη τους ανθρώπους εκείνους που είναι αναγκασμένοι να σηκώνουν δυσβάσταχτα φορτία".

 18. ΙΔ avatar
  ΙΔ 15/03/2010 16:34:13

  Eξ' ιδίων τά βέλη.Μάλλον ομιλεί γιά τόν πρώην Ατικήs .Αλλά καί τόν Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεωs πού θα εκδικάσει εκ' νέου τήν υπόθεση τού Παντελεήμονοs γράφονταs είs τά παλαιά του υποδήματα τήν καταδικαστική απόφαση τήs πολιτείαs.Όσο γιά όλα αυτά τα αμαρτήματα τό πλήρωμα τήs Εκλησίαs πρέπει να ακούσει τήν περιβόητη κασέτα μεταξύ τού πρώην Ατικήs μέ τόν Αρχιμανρίτη.

 19. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 15/03/2010 16:52:55

  @nancy,
  ἔχεις δίκιο,γι΄ αὐτό καί ἐγώ εἶμαι ὀρθόδοξη στό σπίτι μου πλέον.Ἀν αἰσθανθῶ περισσὀτερο τήν ἀνάγκη,ἔχω καί κανδήλι.

  • nancy avatar
   nancy @ Kὀριννα 15/03/2010 22:36:09

   Σωστή.. Αρκεί να μην απαξιώνουμε ολους τους ιεράρχες συλλήβδην. Και αυτοί μέρος της κοινωνίας μας είναι.

 20. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 15/03/2010 17:48:15

  Η εκκλησιαστική ζωή συνδέεται στενά με την ασκητικότητα και την ολιγάρκεια...

  xaxaxa

  Για τους εκπροσώπους της εν γη έχουν να βγάλουν καμία εγκύκλιο;
  Μήπως να πληρώσει ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ,για την ακίνητη περιουσία ή φόρο για τα ενοίκια που εισπράττει;
  Μήπως έστω να δανείσει το Δημόσιο με 3% και να αγοράσει ομόλογα με τις καταθέσεις που έχει;
  Μήπως να εγγυηθεί για να δανειστεί το Κράτος;

  Αντί για αυτό απλά ζητά την μισή Ελλάδα από φιρμάνια τούρκικα και μερικά δις από το ΕΣΠΑ, νέο Μητροπολιτικό Ναό και μερικά ΑΕΙ...

  • Ioυλιανος ο παραβατης avatar
   Ioυλιανος ο παραβατης @ Ο Ιθαγενής 15/03/2010 21:56:37

   Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ν ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΦΡΑΙΜ ΚΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ, Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ...ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΚΛΗΣΙΑΣΜΑ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΔΙΑΧΩΡΙΖΜΟΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ....ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ? Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΑΙΩΝΕΣ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ..
   ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΙΤΟΔΙΑΙΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ? ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΧΟΝΤΡΟΥΣ ΞΕΡΩ....
   ΝΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΣ Γ.Α.Π ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΔΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ....

 21. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 15/03/2010 18:00:47

  Look who's talking .... (που λεει και το εργο)

 22. KAROLOS avatar
  KAROLOS 15/03/2010 18:26:13

  ΒΟΗΘΕΙΑ

 23. 2Μ avatar
  15/03/2010 18:28:17

  Τα σέβη μου στο πόνημα Σας , Πανοσιότατοι Ιεράρχες

  Συνεδριάσατε λοιπόν ως Ι.Σ και καταθέσατε, ο καθένας απο Σας χωριστά ,από μία λέξη ή φράση-κλειδί πχ "λιτότητα", "κρίση" ,"αύξηση του βιοτικού ΤΡΟΠΟΥ (;)ζωής" ,"υπερκατανάλωση","προσφορά -ζήτηση" και άλλες..

  Κάνατε το paste με εκκλησιαστικούς όρους πχ "μήνυμα ελπίδας" , "αισιοδοξίας" και "θάρρους" ,"φιλανθρωπία", "η ζωή των παλιών χριστιανών" (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, έδιναν από το ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ τους όπως λέτε ή από το ΥΣΤΕΡΗΜΑ τους όπως ακούω άλλους κληρικούς να διατείνονται) κλπ
  και προέκυψαν
  οι χριστιανικές σας συμβουλές - "οδηγίες" προς ,όλους εμάς , το χριστεπώνυμο πλήρωμα (του Τιτανικού;)
  Ο Θεός μαζί μας Πανιερώτατοι.

  Τα σέβη μου
  Ειλικρινώς

  Χ.Ο

 24. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 15/03/2010 19:40:33

  Ρε που καταντησαμε.Να μιλαει η Ι.Σ για τα παθη της φιλαργυριας της φιληδονιας φιλοδοξιας και φιλοκτημοσυνης οτι ευθυνονται για την οικονομικη κριση και εμεις να τα αποκαλουμε αιτια για την ΗΘΙΚΗ κριση
  της κοινωνιας οπου τον χορο τον σερνει πρωτα η Ι.Σ που δεν μπορει να καθαρισει την εκκλησια απο παιδια τζιμανια οπως ο πρωην Αττικης Παντελεημων.Κυριοι δεν με πειραζει η φτωχεια στην κοινωνια οσο το δηθεν και η υποκρισια των ταγων της.Παλια ενας Καντιωτης τολμησε να πη Οχι στους κιναιδους μεσα στην Ι.Σ. Σημερα τολμαει κανεις να μιληση???

 25. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 15/03/2010 20:07:51

  Δεν κατάλαβα γιατί χλευάζετε μερικοί την εγκύκλιο της Ι.Σ. αποσπάσματα της οποίας και μόνο δημοσιεύονται. παραπάνω. Επί της ουσίας λέει την αλήθεια. Όσα τραβάμε τώρα και όσα θα τραβήξουμε στο μέλλον οφείλονται στην βλακώδη τακτική μας να ξωδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε θέλοντας να ζήσουμε ζωή εικονικής πραγματικότητας. Ζωή που μας την επέβαλαν οι διαφημιστικές ηλιθιότητες και τα πρότυπα του star system . Έτσι όλοι μας χρωστάμε τα κέρατά μας σε κάρτες και σε δάνεια. Η ασκητική ζωή δεν είναι το αντίδοτο ; Και ασκητική ζωή μπορεί να είναι να μην πάρεις δάνειο για να πας το Πάσχα σε κάποιο νησί ακριβό, να μην χρεώσεις την κάρτα σου για να πάρεις ακριβό ρολόι ή να μην ψωνίσεις στο super market πράγματα που δεν τα θέλεις άμεσα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις τον στερημένο ψυχισμό σου. "Τρώμε αναδρομικά και για την κατοχή" έλεγε ο Τσαρούχης. Λοιπόν, η Σύνοδος είπε τα αυτονόητα. Μερικοί δεν θέλουν να τα ακούσουν . Μερικοί αντιδρούν ηλιθίως. Ίσως γιατί οι ιεράρχες έγιναν η φωνή της συνείδησής μας.

 26. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 15/03/2010 20:09:24

  Και κάτι που ξέχασα. Τι χλευάζετε την Εκκλησία ; Δεν είναι αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος αυτός πέθανε και ησυχάσατε !

 27. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 15/03/2010 20:11:48

  "Η εκκλησιαστική ζωή συνδέεται στενά με την ασκητικότητα και την ολιγάρκεια"
  Η ζωή των κληρικών και του Ιερώνυμου το αποδεικνύουν καθημερινά:
  Ροζ σκάνδαλα,λιμουζίνες με σωφερ,νταλαβέρια με μετοχές στο ΧΑΑ,Βατοπέδι,άρνηση στη φορολογία και άλλα πολλά τέτοια θρησκευτικά.
  Κάκος κολάζεται την πίστη του κόσμου και τον εξοργίζεται περισσότερο σε μια στιγμή που δέχεται την πιο βάναυση εισοδηματική επίθεση.
  Μαζευτείται και αφουγκραστείται την κραυγή του λαού γιατί θα σας πάρει και εσάς η μπόρα που έρχεται.

 28. KWND avatar
  KWND 15/03/2010 20:31:05

  "Σε εγκύκλιό της για την οικονομική κρίση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισημαίνει πως «τα πάθη της φιληδονίας, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας-φιλοκτημοσύνης είναι εκείνα που οδηγούν τους ανθρώπους σε οικονομικές κρίσεις»."

  Για τους εαυτούς τους μιλάνε; Κάπως έτσι πήραν και την φοροαπαλλαγή των 800 εκ. από το 2004 και μετά. Αυτοί, οι καναλάρχες και λοιποί ευυπόληπτοι πολίτες...
  Τα 800 εκ. που βάζουν στην τσέπη τους για τις ιερές μπίζνες, είναι κατά το μεγαλύτερο του ποσοστό, το ποσό που αφαιρεί ληστρικά ο ΓΑΠ από το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών. Και μη μου πει κανείς για την αγαθοεργή δράση της εκκλησίας... τα είδαμε και με την Αλληλεγγύη, το τι "αγαθοεργή" ρεμούλα έπεσε.

  Υπογράψτε για να φορολογηθεί και ΠΑΛΙ η εκκλησία
  http://www.petitiononline.com/taxchu/petition.html

 29. νικος γεωργιοπουλος avatar
  νικος γεωργιοπουλος 15/03/2010 21:40:32

  Νεο επικοινωνιακο αυτογκωλ. Νερο στο μυλο του εθνομηδενισμου.

 30. Tυφλοπόντικας avatar
  Tυφλοπόντικας 15/03/2010 22:30:11

  Ενω η προσεγγιση ττης εκκλησίας μοιάζει σωστή.... ειδού μεσούσης της κρίσης τι απαιτεί η εκλησία απο την Εθνική τράπεζα (όπου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος ποσοστό !!!)
  1)Μέρισμα (το οποίο φέτος απαγορευεται ρητά λόγω προγραμματος στήριξης 28 δις!!!)
  2)Δύο θέσεις επιπλέον στο Δ.Σ. της ΕΤΕ (έχει ήδη μία)!!!
  3)Απαιτεί το μέρισμα και απειλεί με πώληση των 10.000.000 μετοχών !!1


  http://www.capital.gr/news.asp?Details=887207
  http://www.capital.gr/news.asp?id=887683

  Η Εκκλησία απειλεί ότι θα πουλήσει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας

  Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 - 15:54

  Του Νεκτάριου Νώτη

  Θέμα συμμετοχής εκπροσώπων της στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Tράπεζας θέτει η Eκκλησία της Ελλάδος. Αυτό ζητά με υπόμνημα της προς τον ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, μια ημέρα πριν από τη ΓΣ της τράπεζας. Ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησία της Ελλάδος, κ. Αντώνης Ζαμπέλης, δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος που κατέχει τουλάχιστον το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, απαιτεί και παρακαλεί όλους τους μετόχους που έχουν έννομο συμφέρον να απαιτήσουν στην αυριανή Γ.Σ:

  - Πρώτον ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο θα δεσμευθεί ρητά και κατηγορηματικά ότι θα διανείμει τουλάχιστον το προβλεπόμενο από το νόμο μέρισμα 35%.

  - Δεύτερον ότι η τράπεζα θα αποχωρίσει από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, διότι όπως είπε δεν το έχει ανάγκη.

  - Τρίτον ότι θα εκλεγούν τρία ακόμα μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο ώστε αυτό να είναι 15μελές όπως και τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη αυτά να προέρχονται απευθείας και να αντιπροσωπεύουν ικανό αριθμό μετόχων.

  - Τέταρτον ότι θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες με την αναγκαία ρευστότητα.

  Ο κ. Ζαμπέλης επεσήμανε ότι “ο νόμος που ψηφίστηκε νύχτα” -όπως είπε χαρακτηριστικά- τον περασμένο Μάρτιο, και προβλέπει τη μη διανομή μερίσματος είναι αντισυνταγματικός και στερεί από την Εκκλησία της Ελλάδος τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ.

  Για το σκοπό αυτό, ζητά από το διοικητικό συμβούλιο να προσφύγει δικαστικά ώστε να μην επεκταθεί η ισχύς του νόμου που λήγει το φετινό Μάρτιο και ο οποίος , όπως ανέφερε, καταδικάζει τους μετόχους. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει τη διανομή προμερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή.

  Στο ερώτημα, πως θα κινηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος εάν τα αιτήματα της δεν γίνουν δεκτά , ο κ. Ζαμπέλης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι ανώνυμος εταιρεία και διοικείται από τους ψήφους των μετόχων της.

  Ερωτηθείς για το εάν η Εκκλησία της Ελλάδος θα προχωρήσει ακόμα και στην πώληση της συμμετοχής της στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Ζαμπέλης, είπε:” Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών μας”.

  “Τι σημαίνει το “Αυτή τη στιγμή””;

  “Τα πάντα ρεί” απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπέλης.

  http://www.capital.gr/news.asp?id=887207

 31. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ο παραβατης avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ο παραβατης 16/03/2010 17:28:45

  ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ....

  ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ...ΝΑ ΔΙΑΓΟΥΜΕ ΒΙΟΝ ΙΔΙΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ....ΤΣΤΣΤΣ..ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? Α)ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΩ ΕΓΩ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΝ ΧΡΙΣΩ ΑΔΕΛΦΟΙ, ΠΙΑ ΡΟΥΧΑ ΔΙΛ? ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΝΤΟΥΛΑΠΑ, ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΟΣΟ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΝΔΥΜΑ ....ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟ Μ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ...Β)ΟΤΑΝ ΑΠΕΔΗΜΙΣΕΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΑΦΗΣΕ ΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 180 ΤΑΠΕΙΝΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ...ΑΠΟ 40000 Ε ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ, Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ , ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΣΥΜΦΩΝΑ Μ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ...ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ ¨? ΕΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...ΟΧΙ ΣΕ ΣΑΣ ...ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ΄΄΄΄Ο ΕΧΩΝ ΧΙΤΩΝΕΣ 2...ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ . ΑΚΙΝΗΤΑ .ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΔΑΣΗ ΒΟΥΝΑ...ΛΙΜΝΕΣ( ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ) ...ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΔΙΑΓΕΤΕ ΒΙΟΝ ΟΜΟΙΟΝ Μ ΑΥΤΟΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΑΡΧΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ....ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΝ ΙΣΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...Ε ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΓΙΑ ΜΕΤΟΧΗ ΔΕ ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ,...ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ....Α ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ ΕΦΡΑΙΜ ΟΤΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΑ ΕΓΟΣΜΙΑ...ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ....

  ΕΑΝ ΦΤΥΣΩ ,ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΘΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΤΕ ΟΤΙ ΒΡΕΧΕΙ...ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΝΑΣΤΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ, ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΟΣΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ,ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ....

  ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ

  ΑΜΗΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.