16/10/2010 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Εθνική στο προσκήνιο των τραπεζικών ντηλς

Νωρίτερα, ίσως απ’ ότι περιμέναμε θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ανατροπή του τραπεζικού χάρτη, με φόντο τη δημιουργία ενός κρατικού πυλώνα και πιθανότατα δύο. Τα σενάρια είναι πολλά και τίποτε μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο, φαίνεται να είναι στο προσκήνιο η Εθνική τράπεζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να έχουμε τα εξής σχήματα:

1. Το κράτος να επιλέξει να ενώσει το μερίδιο που κατέχει στην τράπεζα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με συγχώνευση δι’ απορροφήσεως κι όχι διεθνείς διαγωνισμούς. Στο σχήμα αυτό να προτιμηθεί να μην είναι η ΑΤΕ και το Παρακαταθηκών αλλά Εθνική και ΤΤ να παίξουν το ρόλο του μπαλαντέρ στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Δεν αποκλείεται να γίνει, πάντως και η τετραπλή συγχώνευση ΤΤ με ΑΤΕ, Παρακαταθηκών και Αττικής και όλο μαζί το πακέτο να ενωθεί με την Εθνική για τον ισχυρό τραπεζικό πυλώνα.

2. Υπάρχει και το σενάριο της αυτόνομης πορείας Εθνικής με ΤΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος να ενωθούν και να παίξουν το ρόλο του «λευκού ιππότη», δηλαδή του σωτήρα μικρών τραπεζών προκειμένου να μην σκάσουν κανόνια. Απαλλαγμένη η ΑΤΕ από δάνεια θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με το σενάριο αυτό έχουν δύο κρατικούς πυλώνες.

3.Από την άλλη φουντώνουν τα σενάρια στις ιδιωτικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαία για παράδειγμα η έκρηξη της μετοχής της Γενικής τον τελευταίο καιρό που πιθανότατα συνδέεται με σενάρια συνένωσής της με την Εμπορική. Και οι δύο υπενθυμίζεται, έχουν περιέλθει σε Γαλλικά χέρια.

4.Επίσης, σε εξέλιξη είναι συζητήσεις του Μ. Σάλλα με τη Marfin ενώ κοντά βρίσκονται η Alpha με τον τραπεζικό όμιλο του Λάτση, δηλαδή την Euroank.

Ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν οριστικοποιηθεί τα τραπεζικά deal και θα έχει αλλάξει ο χάρτης της εγχώριας αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pikras57 avatar
  pikras57 16/10/2010 11:01:30

  Ο Σημίτης χτύπησε με Χριστοδουλάκη… και δικαίωσε τον Σαμαρά

  (Σάββατο πρωί στο Mega)

  Σε ερώτηση πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα οι Τράπεζες βγήκαν στις αγορές εκθείασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που δεν επένδυσε σε φούσκες και τοξικά όπως κάνανε όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία …συγκυριακά –περιστασιακά -λόγω κρίσης- βρέθηκε σε δύσκολη θέση, έχει αντοχές , και για τον λόγο αυτό , η ανάκαμψη και η αλλαγή στάσης των αγορών μπορεί να συμβεί με κατάλληλο μίγμα πολιτικών πολύ σύντομα! Η χώρα μας το 2009 δεν ήταν η κατεστραμμένη και αναξιόπιστη χώρα που φιλοτέχνησε με μαεστρία ,για τους δικούς της λόγους, η σημερινή κυβέρνηση στο εξωτερικό.

  Για το θέμα της ανάπτυξης μίλησε για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και εστιάστηκε στα μέτρα της «μετατόπισης» για 4 χρόνια της εθνικής μας συμμετοχής στο ΕΣΠΑ για να ενεργοποιήσουμε άμεσα τον πυροδοτικό μηχανισμό για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε.

  Για το θέμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επισήμανε την λάθος πολιτική των περικοπών και εκτίμησε ότι η υλοποίηση του θα είναι χαμηλότερη των πετσοκομμένων προβλέψεων και του Προϋπολογισμού 9 δις.

  Μίλησε φανερά εκνευρισμένος για τους συμβούλους και τους παρασυμβούλους από το εξωτερικό και το εσωτερικό που με το μακρύ τους και το κοντό τους μπερδεύουν αντί να βοηθούν!

  Για το θέμα της εξεταστικής για την οικονομία εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός, μίλησε για το ενδεχόμενο εσωστρέφειας και επαναφοράς στο προσκήνιο άσχημης εικόνας για την χώρα, προέβλεψε ότι στην περίπτωση αυτή τα πορίσματα θα είναι όσα και τα κόμματα γεγονός που θα τραυματίσει εκ νέου την εικόνα μας στις αγορές.
  Αναφερόμενος στην περίοδο αναφοράς της εξεταστικής υποστήριξε ότι …η αλήθεια
  δεν τεμαχίζεται και πρότεινε την σύσταση μίας επιτροπής ειδικών, επιστημόνων να διερευνήσουν επί της ουσίας το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Άφησε δε αιχμές η κουβέντα για τα στατιστικά στοιχεία να επεκταθεί και στην Eurostat και στις άλλες χώρες υπονοώντας ότι Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ιρλανδία, Δανία έκαναν αποδεδειγμένες στατιστικές λαθροχειρίες για την είσοδό τους στην ΟΝΕ. (απόκρυψη εισροών, χρεών, απόκρυψη οφειλών νοσοκομείων, δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων, Swaps κα).

  Σχετικά με την υπόθεση Γιούνκερ, απέφυγε να αναφέρει ακόμη και το όνομά του, είπε ότι το μικρό Λουξεμβούργο έχει το πιο αδιαφανές, μαύρο τοξικό τραπεζικό σύστημα και κανένας δεν μιλάει γι αυτό . Αν τα λόγια του Γιούνκερ τα είχε πει Έλληνας πρωθυπουργός η δημοσιότητα των δηλώσεων αυτών θα ήταν μηδενική μέσα και έξω από το Λουξεμβούργο.

  Αναφερόμενος στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου, ουσιαστικά συμφώνησε με την απόψη ότι αυτοί που το υπέγραψαν δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Η πρόβλεψη του Μηνομονείου για επιστροφή των 110 δις το 2013 και 2014 δείχνει ανάγλυφα ότι στόχος του ΔΝΤ δεν είναι η έξοδός της χώρα μας από την κρίση αλλά η «διασφάλιση» των δανειστών μας.

  Όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης, όλες οι αλήθειες θα βγαίνουν στον αέρα!

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2010 11:54:57

  Επαναλαμβανω.. η ΕΤΕ να εξυπηρετησει τα δανεια που εχει υπογραψει!! να δωσει τις δοσεις. Δεν εχει $$ και το βλεπω απο 10 χερι. Πετανε τη μπαλα στην κερκιδα... ασε που κρατανε εισπραξεις ως επιπλεον εγγυηση ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΟΥΝ !!!! ΕΛΕΟΣ η μεγαλυτερη Τραπεζα Τ.Κ.

  καλα δε φωναζει κανεις?? μονο εγω??

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2010 12:03:12

   http://www.youtube.com/watch?v=t0UYg8MeQ4Y&feature=related

   αφιερωμενο απο την κορη μου !! χαχααααααααααα

   ΠΠ

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2010 16:03:35

   Τα παίρνουν από τους τούρκους και τα δίνουν στους ευρωπαίους (μέχρι να το πάρουν χαμπάρι ,βέβαια, οι οθωμανοί και να τους πουν basta).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.