#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2013 18:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει Εθνική!

[caption id="attachment_212669" align="alignnone" width="600" caption="Φωτό: Imerisia.gr"][/caption]

Eπειδή πολλά λέγονται και γράφονται και ακόμα περισσότερα διαρρέονται ή αποκαλύπτονται ως ακριτομυθίες,  η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Εθνική Τράπεζα, θα παραμείνει….Εθνική.

Δεν θα περάσει, δηλαδή, στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρα υπό τον έλεγχο της Τρόϊκας και των δανειστών μας.

Γιατί, ακόμα και ο πλέον αδαής περί τα τραπεζικά,  μπορεί να αντιληφθεί τι θα σημάνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την εγχώρια οικονομία.

Η Εθνική Τράπεζα ήταν και πρέπει να παραμείνει η ναυαρχίδα του τραπεζικού μας συστήματος.

Ήταν και πρέπει να παραμείνει μια τράπεζα στην οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο η εκάστοτε κυβέρνηση για να τη χρησιμοποιεί ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες για το πώς κατάντησε έτσι η Εθνική και προφανώς ευθύνες έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις που διόριζαν τις διοικήσεις της.

Όμως, όλα αυτά αποτελούν ιστορία. Ίσως πονεμένη, αλλά ιστορία.

Και εννοείται ότι πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες.

Για την ώρα, όμως, προέχει η διάσωσή της.

Διάσωση  με τρόπο που θα της επιτρέψει να λειτουργεί  με γνώμονα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί, αν η Εθνική ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ,  ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει  ότι αύριο δεν θα σπάσει σε κομμάτια και τα ιμάτια της  δεν θα δοθούν,  έναντι πινακίου φακής,  στα όρνια που καραδοκούν;

Κανένας!

Μπορεί η χώρα, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, να αναλάβει αυτό το ρίσκο;

Και με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της Εθνικής στην ελληνική οικονομία κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομηρία χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών  από  «άγνωστους» ιδιοκτήτες με άδηλες προθέσεις.

Η διατήρηση της Εθνικής πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο και σ’ αυτόν να κληθούμε να συμβάλλουμε όλοι.

Όσο και όπως μπορεί ο καθένας.

Γιατί, πέραν των άλλων, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί και μέρος της ιστορίας μας.

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 15/04/2013 19:03:42

  Έτσι είναι. Αλλά είναι στο χέρι της κυβέρνησης αυτό; Τουλάχιστον, είναι άμεσα στο χέρι της κυβέρνησης;

  Διότι: α) Έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία ρευστό διαθέσιμο για να βάλουν στην αμκ;

  β) Μπορεί η κυβέρνηση να κινητοποιήσει ιδιώτες με επαρκή ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αμκ;

  γ) Μπορεί να δημιουργήσει κλίμα στον κόσμο υπέρ της αμκ;

  δ) Μπορεί να προστατέψει πολιτικά το όλο εγχείρημα.

  Όλα αυτά γίνονται τελευταία στιγμή, επειδή τελευταία στιγμή ακυρώθηκε το ντηλ της συγχώνευσης και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

 2. *Mara* avatar
  *Mara* 15/04/2013 19:09:38

  Ξεκάθαρος και απολύτως σωστός, χωρίς περιστροφές.... και πολλά λόγια....
  Τόσο απλά.

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 15/04/2013 19:26:13

  H σκεψη οτι θα κοπει κομματακια και θα πουληθει λιγη λιγη μου φερνει ανατριχιλα.....
  Τι περιμενει αραγε το βιος που μαζεψαμε στη πατριδα και στους εαυτους μας;

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 15/04/2013 19:31:43

  800 εκατ. ευρώ είναι η ολική μετοχική της αξία σήμερα - με τιμή μετοχής 0,51 ευρώ.
  Η οιονεί κρατικοποιημένη ΕΤΕ θα απορροφήσει 12 τουλάχιστον δις ευρω δημόσιο χρήμα φορολογουμένων για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
  Πώς είναι δυνατόν να επαναπωληθεί, όπως διαδίδουν οι πονηροί; Και σε ποιά τιμή; Ποιός θα φορτωθεί χασούρα 11 δις ;
  Για να πωληθεί, θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον να 15πλασιαστεί.
  Θα χρειαστούν χρόνια. Πολλά χρόνια.

 5. kiki avatar
  kiki 15/04/2013 20:13:26

  Δεν ανησυχούμε. Και να πάει να γίνει κάτι κακό θα βάλει κόκκινη γραμμή ο .........Κουβέλης!!!

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/04/2013 20:48:42

  Αγαπητέ Κώστα, δυστυχώς, σε μία πολιτική που πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική, δεν μπορεί και η εθνική τράπεζα να μείνει εθνική. Προηγήθηκε, φυσικά, η αποεθνικοποίηση των συνειδήσεων. Τώρα δρεπουμε τα φρούτα και σε οικονομικό επίπεδο. Δυστυχώς.

 7. nice avatar
  nice 16/04/2013 00:02:49

  από πότε είναι "ΕΘΝΙΚΗ" αυτή η τράπεζα? μόνο στο όνομα είναι "ΕΘΝΙΚΗ" και πουθενά αλλού

 8. pasokos avatar
  pasokos 16/04/2013 05:22:13

  Και τα ΜΜΕ (Νέα, Βήμα, Έθνος, Mega, Κυρ. Σταύρος, Ντερμπεντέρης, Όλγα, κλπ) δίνουν κάθε μέρα τη δική τους σκληρή μάχη για να παραμείνει εθνική. Τέτοια αγάπη για την Ελλάδα, ούτε ο Κολοκοτρώνης. Αν και οι λόγοι είναι λίγο (πολύ λίγο, ελάχιστα δηλαδή), διαφορετικοί!!!

 9. tpe avatar
  tpe 16/04/2013 06:40:05

  Αν η Εθνική πουληθεί σε ξένα κέντρα θα έχει την τύχη των υπολοίπων Ελληνικών τραπεζών που πήγαν στους ξένους. Με εξαίρεση ίσως τη Millenium, όλες οι άλλες έγιναν εκτός τόπου και χρόνου.

  10€ να βάλουν οι μικροί για να αγοράσουν μετοχές και τα πολλά οι μεγάλοι, η Εθνική θα μείνει εκτός ΤΧΣ. Αλλά το θέμα είναι να μείνει Εθνική η ΕΤΕ, ή να μείνει υπό κρατικό έλεγχο για να χαρίσουν 5 δις δάνεια; Γιατί αυτός ήταν ο λόγος που οι Τροϊκανοί τα πήραν στο κρανίο... Γιατί η διαπλοκή δεν σταμάτησε δευτερόλεπτο σε αυτή τη χώρα, ακόμα κι όταν ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο.

 10. okanenas2012 avatar
  okanenas2012 16/04/2013 09:12:49

  Θεωρώ τουλάχιστον αστείους τους ισχυρισμούς ότι είναι δύσκολο να βρεθούν τα 800εκ που χρειάζονται για το 10% της ΑΜΚ της Εθνικής. Η απόφαση για την «διάσωση» ή όχι της Εθνικής είναι καθαρά πολιτική και η τελική κατάληξη θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί στην κυβέρνηση. Μάλιστα πολύ αμφιβάλω αν σε περίπτωση «χρέωσης» η κυβέρνηση καταφέρει να πληρώσει το λογαριασμό....

 11. Ρηνα avatar
  Ρηνα 16/04/2013 10:10:47

  Αγαπητε tpe εχεις απολυτο δικιο για οσα λες στη τελευταια σου παραγραφο, απλα νομιζω οτι ετσι οπως παμε πολυ συντομα θα ελθει η ωρα που θα κριθουν ολα αυτα γιατι θα το επιβαλουν οι περιστασεις και ισως βρεθουμε και προ μεγαλων εκπληξεων. Τιποτα τελικα δεν μενει κρυφο.....
  Οσο για την Εθνικη μου θυμιζει σαν το παιδι σου που εχει προσοντα αλλα εχει πεσει στα ναρκωτικα....δεν τα βαζεις με τους εμπορους, κοιτας πρωτα να σωσεις το παιδι σου, να μην το χασεις και μετα , τη καταλληλη στιγμη τα βαζεις και με τους εμπορους....

 12. tpe avatar
  tpe 16/04/2013 10:56:55

  Αν "έχω" (δηλαδή όλοι εμείς οι μικροί) διαβεβαιώσεις πως τα χρήματα που έχουμε στην άκρη για ώρα ανάγκης (δόξα το Θεό έχουμε ακόμα δουλειά), θα αξιοποιηθούν ως πρέπει κι όχι ως θέλουν, θα συμβάλω. Αλλιώς όχι. Κι εκεί είναι όλο το παιχνίδι, όχι στους εφοπλιστές. Σε εμάς τους μικρούς.

 13. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 16/04/2013 14:34:52

  Απο ποτε ηταν η Εθνικη Τραπεζα "εθνικη" και πρεπει να παραμεινει; Το Ελ.Δημοσιο εδω και πολλα χρονια κατειχε το 35% των μετοχων της. Εδω και χρονια δεν ηταν "εθνικη" αλλα ιδιωτικη. Τωρα αν ο ιδιωτης ειναι εγχωριος ή αλλοδαπος ΔΕΝ πρεπει να μας ενδιαφερει. Αν θελετε "εθνικη" τραπεζα, ιδιωτικοποιηστε πληρως τις εμπορικες και κρατικοποιηστε την κεντρικη. Δεν παει αλλο το κρατος εν κρατει ονοματι ΤτΕ.

 14. Xaralampos avatar
  Xaralampos 16/04/2013 17:45:31

  ... η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Εθνική Τράπεζα, θα παραμείνει….Εθνική.Δεν θα περάσει, δηλαδή, στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρα υπό τον έλεγχο της Τρόϊκας και των δανειστών μας....πρέπει να παραμείνει μια τράπεζα στην οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο η εκάστοτε κυβέρνηση....με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της Εθνικής στην ελληνική οικονομία κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομηρία χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από «άγνωστους» ιδιοκτήτες με άδηλες προθέσεις..... Μας δουλεύουν ή.. τους ψεκάζουν?? Η Εθνική τράπεζα όπως φαίνεται και στο site της, είναι κατά κόρον ,(49,2%), ιδιοκτησία ιδιωτών επενδυτών εσωτερικού.. ΑΓΝΩΣΤΩΝ σύμφωνα με το άρθρο 48 του καταστατικού της.. Να μή μας μπαρουφιάζουν λοιπόν για καθοριστικούς ρόλους της Κυβέρνησης και χαζομάρες... Οι μόνοι που χάνουν είναι οι γνωστοί - άγνωστοι καραγκιοζοπαίκτρες του πολιτικού muppet show που μας κυβερνά.. ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ λοιπόν...

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/04/2013 17:51:57

  Άραγε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλιεφ δεν ενδιαφέρεται για το 10 % ;
  Ϊσως ξέρει ο Γιώργος Τζαβέλλας. Στη Μονακό συζητιούνται τα επιχειρηματικα του προέδρου.

 16. fe avatar
  fe 17/04/2013 19:50:55

  Μετα την σημερινη βομβα στουρναρα δεν το βλεπω.Παει για ΤΧΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.