30/11/2009 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο κ. ΤαμβακάκηςΟ νέος ισχυρός άνδρας της Εθνικής τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης, είναι αυτό που μπορούν να ομολογήσουν όλοι ως επιτυχημένο manager. Αλλά για να γίνει κάποιος επιτυχημένος στον τομέα των τραπεζών, αλλά και των επιχειρήσεων απαιτούνται πολλά άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία, τα οποία ο κ. Ταμβακάκης έχει καλλιεργήσει έντονα όλα αυτά τα χρόνια.

Κατ' αρχάς έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Ανήκει στην ομάδα των “πράσινων” τραπεζιτών μαζί με τους Σάλα, Πανταλάκη, Καραμούζη, τον Χαρδούβελη και παλαιότερα φυσικά με τον αείμνηστο Θ. Καρατζά στον οποίο οφείλει την ανέλιξή του στην Εθνική τράπεζα.

Επίσης, ο κ. Ταμβακάκης έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με κορυφαία διευθυντικά στελέχη εφημερίδων, κυρίως αυτών που ανήκουν στα γνωστά συγκροτήματα. Άλλωστε στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις που κάνει προς τα Χριστούγεννα παρελαύνουν γνωστοί δημοσιογράφοι. Γενικότερα, πάντως, με τα ΜΜΕ ο κ. Ταμβακάκης είχε πολύ καλές σχέσεις αφού τις περισσότερες φορές διαχειριζόταν διαφημιστικά κονδύλια τα οποία μοίραζε κατά το δοκούν, είτε στη Lamda είτε στην Εθνική.

Γνωρίζοντας τα Media εκ των έσω έχει επιλέξει να μη μιλάει πολύ, αλλά να εμφανίζεται εκεί που πρέπει. Όχι ιδιαίτερα κοινωνικός, έκανε μεγάλη εντύπωση όταν πριν από ένα χρόνο υποδέχθηκε στο πλευρό της Μαριάννας Λάτση τους λαμπερούς καλεσμένους στα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου Golden Hall.

Είναι επίσης αυτό που στην αγορά ονομάζεται killer. Όταν πρόκειται να κάνει κάποια δουλειά δεν υπολογίζει τίποτε. Είναι τρομακτικά συγκεντρωτικός και έχουν να λένε στη Lamda Development για τις εκκαθαρίσεις που έκανε και τη σιδηρά πειθαρχία που επέβαλε.

Βαμμένος Παναθηναϊκός, ήταν μέλος του Δ.Σ. της ομάδας έχοντας αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά και τους σημερινούς επικεφαλής, τον Πατέρα, τον Βγενόπουλο, τους Γιαννακόπουλους κ.λπ.

Τέλος, εξαιρετικές σχέσεις διατηρεί φυσικά με την οικογένεια Λάτση, αλλά και με σημαίνοντα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως ο Αλ. Πιλάβιος, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή ο Σπ. Καπράλος, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου.

Αναλαμβάνοντας την Εθνική τράπεζα φαίνεται ότι κέρδισε το δικό τους στοίχημα αφού επί ΠΑΣΟΚ ήταν υποδιοικητής και στη συνέχεια έξαφνα δέχθηκε την πρόταση του κ. Λάτση για να αναλάβει τη Lamda. Ηταν η εποχή που τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν, ειδικά το The Mall Athens. Στον τραπεζικό χώρο έπαθαν σοκ όταν έμαθαν ότι ο κ. Ταμβακάκης αρνήθηκε προτάσεις όπως της Citi ή της Εμπορικής και μεταπήδησε στο real estate. Τι ήθελε ένας τραπεζίτης σ' αυτό χώρο που ούτε καν γνώριζε;

Κι όμως, φαίνεται ότι όλες οι παραπάνω σχέσεις του σε συνδυασμό με την πίεση που έχει το όνομα Λάτσης έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δύο εμπορικά κέντρα, το Mall και το Golden Hall, η ανάπλαση της μαρίνας του Φλοίσβου και σειρά έργων που ανέλαβε η Lamda, προχώρησαν χάρη στον κ. Ταμβακάκη.

Η επιτυχία στον τομέα αυτό ήταν το διαβατήριο για τη Γενεύη όπου ο κ. Ταμβακάκης ανέλαβε πριν μερικούς μήνες την στρατηγική και επιχειρηματική ανάπτυξη του ομίλου. Ηταν όμως φανερό πως επρόκειτο για εν τραπεζίτη εν αναμονή, μόλις άδειαζε η θέση στην Εθνική ο κ. Ταμβακάκης θα ήταν εκεί.

Τώρα πλέον στην Εθνική φέρεται ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια υπερτράπεζα ενώνοντάς τη με την Eurobank και φτιάχνοντας έναν... ευρωπαϊκό πρωταθλητή. Σε κάθε περίπτωση καλείται να διαψεύσει όλους εκείνους που λένε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει πως επί χρόνια ήταν άνθρωπος του Λάτση.

Και μια λεπτομέρεια. Ως φιλοπαναθηναϊκός ίσως να κληθεί από τη νέα του θέση να ξεμπλοκάρει το έργο, να το χρηματοδοτήσει και να παίξει ενεργό ρόλο σε μια επένδυση με ποδοσφαιρικά μεν χαρακτηριστικά αλλά και με πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτό. Δείτε μόνο τι έχει κάνει ο Κόκκαλης στο Καραϊσκάκη και θα καταλάβετε...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 30/11/2009 14:05:35

  Από την εθνικοποίηση του Γιωρκάκη στην πλήρη απαγκίστρωση της εθνικής από το δημόσιο;

  Πάλι διάνα έκανε ο ΓΑΠ.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/11/2009 14:48:57

  Μερικοί στην Εθνική είναι υπάλληλοι άλλων τραπεζών. Μερικοί με το ζόρι, μερικοί επειδή τους αρέσει. Και μερικοί υπουργοί του πασόκ του Σημίτη φάνηκε ότι ήταν υπάλληλοι του Λάτση. Οι νέοι θα φανούν μετά από λίγο καιρό. Ο Λάτσης παλιότερα, όπως ο Βγενόπουλος πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα έχει καλές ευκαιρίες, αν αγοράσεις πολλές μαζί. Καθ εαυτό, δεν είναι μεμπτό. Ούητε είναι μεμπτό εάν ένα άξιο στέλεχος μεταπηδαέι από τον ιδιωτικό στον δημόσιο και ξανά στον ιδιωτικό και ξανά στον δημόσιο (και σίγουρα ξανά στον ιδιωτικό) τομέα. Ικανότητα θα μου πείτε... Και να τα έχει καλά με τα μήντια, ικανότητα είναι, ή προΫπόθεση, στην Ελλάδα.

  Όσο για την απαγκίστρωση της Εθνικής... Μπορεί να το βαφτίσουν εθνικοποίηση της Eurobank. Όποιος παντρευτεί την Εθνική σώζεται. Προσπάθησε και η Αλφα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 30/11/2009 20:14:58

   Ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι υπάλληλος όπου γουστάρει και αγαπά...
   Δεν μπορεί να κάνει παιχνίδι με τις πλάτες του Δημοσίου όμως.
   Σκασίλα μου αν κλείσει ή αν σωθεί η Eurobank, αλλά όχι με τις πλάτες και τις εγγυήσεις του Δημοσίου, με τα λεφτάκια των ασφαλιστικών ταμείων και των φορολογούμενων δηλαδή....
   Ας ενωθεί με Αλφα, Μαρφιν, Πειραιώς ή όποια αγαπά.
   Δεν καταλαβαίνω αν και κατανοώ γιατί το Δημόσιο θα πρέπει να είναι ο ιππότης της Βασούλας για τους επιχειρηματίες μας.

 3. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 30/11/2009 14:58:44

  Αρκετά χρόνια τώρα προσπαθεί ο Λάτσης να την ξεφορτωθεί τη Eurobank...

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/11/2009 23:46:55

  Θα πεί ο Απόστολος να κάνει μια αύξηση κεφαλαίου, μεγάλης σημασίας, η ΕΤΕ, θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του αυτό ή το άλλο παρακλάδι του Δημοσίου, θα συμμετάσχει κάποια εκδοχή του Λάτση στην αύξηση, θα αγοράσει η ΕΤΕ την Γιουρομπανκ.

  Έχει και άλλες εκδοχές το αστειάκι. ¨Οπως με τα ΕΛΠΕ και την Πετρόλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.