#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2009 04:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Εδέμ βρίσκεται στη Δύση»

(Βερολίνο για το http://www.antrinews.gr/). Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «EDEN A L´ OUEST» («Η Εδέμ βρίσκεται στη Δύση» - σε ελεύθερη μετάφραση) πραγματεύεται το καυτό και επίκαιρο θέμα της παράνομης οικονομικής μετανάστευσης, το δράμα δηλαδή όλων αυτών των παράνομων μεταναστών από φτωχές χώρες, που με παρακινδυνευμένες μεθόδους και με χίλιες δυο δυσκολίες επιχειρούν να εισέλθουν σε μια χώρα της δύσης, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Ο στόχος της κάμερας του Γαβρά υπήρξε πάντα απροκάλυπτα καταγγελτικός. Κατά κανόνα οι επιλογές των θεμάτων του έστηναν απέναντι στο θεατή τις δομές εξουσιαστικής αυθαιρεσίας και τον καλούσαν έμμεσα να πάρει θέση. Αστυνομικό παρακράτος, μηχανισμοί ιμπεριαλιστικού εξανδραποδισμού των λαών, σταλινική μπότα, μηχανισμοί εξόντωσης πληθυσμών, εκκλησιαστικά ιμπέριουμ με φασιστοειδή προσανατολισμό.

Η επιλογή του θέματος όμως της νέας του ταινίας έχει μια ιδιαιτερότητα. Γιατί απέναντι στον παράνομο μετανάστη δεν βρίσκεται μόνο η κορυφή της εξουσιαστικής πυραμίδας, αλλά το σύνολο της κοινωνίας: Οι εργάτες που βλέπουν μέσα  στην απέραντη ανάγκη του ξένου για επιβίωση, τον κίνδυνο να χειροτερεύσουν βάναυσα οι εργασιακές σχέσεις. Οι μικροαστοί, που βλέπουν στην μαζική και αλόγιστη είσοδο των ξένων την απειλή αλλοτρίωσης της μικροαστικής "ευταξίας", ακόμη και οι λούμπεν, που βλέπουν νέους προβληματικούς τύπους να κατακλύζουν τις πιάτσες τους και τα στέκια που έχουν στήσει την κουτσή τους επιβίωση. Το θέμα που επέλεξε για την νέα του ταινία ο Κώστας Γαβράς, περιείχε την πρόκληση να θέσει αντιμέτωπο τον θεατή, όχι με κάποια απρόσωπη εξουσία, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό. Σαν γρανάζι και διεκπαιρεωτικό εξάρτημα μια καταπιεστικής κοινωνικής συμπαιγνίας, όπου οι ρόλοι κατανέμονται σύμφωνα με τις δυνατότητες των μελών.

Διαβάστε όλη την ανταπόκριση εδ'ω: http://www.antinews.gr/?p=5261

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 16/02/2009 09:21:50

  Ειναι δυσκολο θεμα.Οταν καταγγελεις την εξουσια το πραγμα ειναι ξεκαθαρο.Τι γινεται ομως με την εξουσια που εχουμε μεσα μας?Και με την δικια μας επιβιωση.Οι ελληνες εχουμε καλομαθει χωρις παρεα τοσα χρονια και εκ του ασφαλους κριναμε.Απο την αλλη παλι,πολλες φορες ειμαστε μεταναστες στην ιδια μας την πατριδα,και οι ιδιοι.

 2. nyfitsa avatar
  nyfitsa 16/02/2009 09:59:47

  @ donaE
  Όχι μόνο που είμαστε πολλές φορές μετανάστες στην ίδια μας την πατρίδα, αλλά και σε χειρότερη μοίρα. Στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν εδώ και πολλά χρόνια μεταναστευτική πολιτική και νόμους που του ΤΗΡΟΥΝ. Κάτι που δεν υπάρχει εδώ ούτε για τον χίλιες φορές φορολογούμενο Έλληνα πατριώτη.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/02/2009 10:46:58

  Μας έχουν τελειώσει και οι "ήρωες" και οι ηρωοποιήσεις.
  Ξέφραγο αμπέλι η χώρα.
  7000 μαϊμού συντάξεις πληρώνονται σε μετανάστες που δεν το δικαιούνται. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ... Ραγδαία αύξηση της χαμηλής εγκληματικότητας (ληστείες, κλοπές). Αύξηση των φόνων (όχι ότι οι Έλληνες είναι μπουμπούκια, αλλά αυτό είναι εσωτερική υπόθεση). Κι' άλλοι πήγαν μετανάστες, αλλά δεν κάναν έτσι.
  Basta λοιπόν.

 4. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 16/02/2009 10:59:19

  Δεν κρίνω πριν το δω.Ακόμα και αν διαφωνήσω ο Γαβράς είναι άξιος του σεβασμού μου ...

 5. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 16/02/2009 11:57:07

  Ευχαριστώ θερμά τον ΦάκτοραΧ για την τιμή που μου έκανε, να αναρτήσει την μικρή ανταπόκρισή μου στην αγαπημένη μας σελίδα.
  Ζω εδώ και τριαπέντε χρόνια μετανάστης. Οι Έλληνες επιλέξαμε μαζί με τους Αγγλοσάξονες και τους Εβραίους την ευλογία και την κατάρα της διαχρονικής αποδημίας. Έτσι η παρουσία μας είναι αριθμητικά, τηρουμένων των αναλογιών, ισχυρά διάσπαρτη μέσα στην οικουμένη. Πάρα πολλοί από τους Έλληνες της Ελλάδας έχουν επίσης μεταναστευτική εμπειρία σύντομης, ή πιο μακρόχρονης, διάρκειας. Όλοι οι μετανάστες μεταφέρουμε μέσα μας - με τον ένα ή άλλο τρόπο - την πατρίδα, στην οποία πάντοτε προσβλέπουμε.
  Στο Βερολίνο, ο χώρος που έχει την μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σήμερα, είναι το Ελληνικό νεκροταφείο. Πριν λίγες εβδομάδες αποδώσαμε στη γη του τη σωρό ενός επιστήθιου φίλου. Με κάθε τσιγάρο που καπνίζω, αισθανόμενος τη διαμαρτυρία των αγγείων μου, συνειδητοποιώ ότι η σκοτεινή γης που περπατάω πάνω της, κάποια στιγμή μπορεί να με χωνέψει. Λόγω δουλειάς συχνά έρχομαι σε επαφή με χωματουργικές εργασίες. Γνωρίζω ότι η γη εδώ διακρίνεται από κάποια δυσοσμία. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται στην κατάρα του Γκαίμπελς, ή στη χημική της σύσταση. Αντίθετα, η γη της Ελλάδας αναδύει μια ευωδία. Πάλι δεν είμαι σε θέση να αποδώσω κάπου συγκεκριμένα αυτή την αίσθηση. Ωφείλεται αυτό στα οστά των αγωνιστών, ηρώων και διδασκάλων, που αυτή αγκάλιασε, ή στην αυτοΰπνωση της αθεράπευτης νοσταλγίας μου;
  Και ο Γαβράς είναι μακροχρόνιος μετανάστης. Μπορεί να μιλήσει για το θέμα της νέας ταινίας του από πρώτο χέρι. Ξεκινώντας να δομεί τον αισθητικό λόγο του, αναφέρθηκε πρώτα στην Ελλάδα μα το "Ζ", πριν περιδιαβεί το δράμα της οικουμένης.
  Βγαίνοντας εχθές από το κινηματογράφο, ακριβώς μετά το τέλος μιας ταινίας, που έκφρασε καταγγελτική συμπάθεια για το θέμα της μετανάστευσης, ένας Γερμανός με έσπρωξε ανεβαίνοντας. Σαν παλιός εδώ, είμαι σε θέση να κατανοώ, πότε ένα σπρώξιμο γίνεται τυχαία και πότε περιέχει την πρόθεση της κατωχείρωσης ενός προβαδίσματος, απέναντι σε ένα αλλοδαπό. Κατανόησα βέβαια, ότι ο φίλος είχε πάρει σοβαρή απόπφαση, ότι το θέμα της ταινίας τον "ενδιέφερε", ότι "ήταν συμαντικό", ότι απειχούσε "το επίπεδο της κουλτούρας" του.
  Ο Μαρξ ισχυρίζεται ότι "λαός που καταπιέζει, καταπιέζεται". Από αρχαιοτάτων χρόνων ο ξένος προσέκρουσε στα σύνδρομα δυσπιστίας πολλών γηγενών. Η εξουσία, που οικοδομεί απάνω στις ανεπάρκειες και όχι στις αρετές, το κατανόησε αυτό και το αξιοποίησε κατάλληλα. Πλήθος "θεωρίες" και "κοσμοθεωρίες" συστηματοποιήθηκαν με στόχο την καλλιέργεια ρατσισμού, "φιλετικής υπεροχής" και "ευγονικής", για να επισύρουν συμφορές στην ανθρωπότητα.
  Ασφαλώς έχει δίκιο η σχολιάστρια αλλενάκι, στο τέταρτο σχόλιο, όταν καταγγέλει ότι "η χώρα έγινε ξέφραγκο αμπέλι". Όμως αυτή η διαπίστωση δεν επαρκεί από μόνη της για τον αναθεματισμό του κάθε οικονομικού μετανάστη.
  Οφείλουμε να αναρωτηθούμε κύρια ποιός ευθύνεται και για ποιό λόγο, που άνοιξαν οι πύλες ακατάσχετα, ταυτόχρονα για κάθε λογής εξαθλιωμένους και για την οργανωμένη είσοδο φαλάγγων αλλοδαπής μαφίας.
  Γιατί αυτό είναι το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης: Αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών μέσω του διοχετευόμενου χυλού και διάλυση της κοινωνίας, μέσω της εισαγόμενης εγκληματικότητας. Και αυτό κλιμακώνεται στην Ελλάδα με ιδιαίτερα ασύδωτο και ακατάσχετο τρόπο, γιατί η Ελλάδα, όπως πολλές φορές αναφέρθηκε, αποτελεί "αγκάθι" για την παγκόσμια εξουσιαστική ελίτ.
  Είναι όμως φαρισαϊσμός άνευ ορίων, να δεχόμαστε τους φορείς και τους θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, που επενεργούν αυτό το χάλι, στρέφοντας την οργή ενάντια στα θύματα αυτής της πολιτικής, που είναι οι ίδια βάναυσα αγόμενη και φερόμενη ανθρώπινη μάζα των μεταναστατών. Πίνουμε νερό στο όνομα της ΟΝΕ και του Ευρώ, που θεωρούμε "ευλογία", ευγνωμονούμε τους ξένους "προστάτες" για τον "πολιτισμό" που μας παρέχουν, παραβλέποντας ποιός κινεί τα νήματα της πολιτικής μαριονέτας, που ανοίγει τις πύλες.
  Εγκλωβισμένοι στα σύνδρομα και φορώντας τις διόπτρες της εξουσίας, δεν επιζητούμε ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, που απαιτεί προγραμματισμό, αυτοθυσία και κοινωνικό φρόνημα, αλλά μόνο την εκτόνωση. Γιατί ο κοινωνικός αυνανισμός είναι ανέξοδος και δεν εκθέτει στο AIDS της επαναστατικής διακινδύνευσης.
  Έτσι μετά το μετανάστη ακολουθεί η σειρά μας.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/02/2009 12:19:33

  @Μποτίλια στο Πέλαγος: όλα αυτά που γράφεις για την παγκοσμιοποίηση είναι σωστά.
  Όταν ο μετανάστης έχει ταξική συνείδηση ή συνείδηση της δυσχερούς θέσης του σε μια ξενη κοινωνία και την εκφράζει ανοιχτά και με συνέπεια (βλέπε ΚωνσταντίναΚούνεβα, παρόλο που η Κούνεβα είναι εργαζόμενη από άλλη χώρα μέλος της ΕΕ πλέον), αυτό είναι απολύτως αποδεκτό από όλους και επιθυμητό. Δεν είναι τυχαίο ότι "τιμωρήθηκε" παραδειγματικά ηΚούνεβα.
  Ο κίνδυνος για την κοινωνική ηρεμία και για τη χώρα είναι οι "φάλαγγεςΑλλοδαπής-μαφίας" - όπως πολύ σωστά το λες - και οι λούμπεν πλιατσικολόγοι, που έκαναν την εμφάνισή τους τον Δεκέμβριο που πέρασε και δεν αμφισβητείται πλέον από καμιά πολιτική δύναμη.

 7. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/02/2009 12:30:52

  Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι τώρα.
  Ο παπούς μου και ο πατέρας μου (ο δεύτερος στα νιάτα του) είχαν δουλέψει σε όλα τα Βαλκάνια κι ακόμα παρά πέρα. Και άλλοι Έλληνες, ών ουκ έστι αριθμός. Και φυσικά δεν περνούσαν τα σύνορα με επίσημη πρόσκληση και βίζα.
  Η ψυχροπολεμική εποχή των κλειστών συνόρων ήταν βραχύβια ιστορική παρένθεση. Πάει τέλειωσε, ξεχάστε την.
  Υπήρχε πάντα παγκοσμιοποίηση και κινητικότητα της εργασίας (της κυριαρχίας των αυτοκρατοριών, Αυστοουγγρικής, Οθωμανικής, Τσαρικής κτλ), για λίγο καταργήθηκε, και με νέα μορφή, ξανά προς τη δόξα τραβά.
  Η μετανάστευση είναι όπως τα βαρομετρικά συστήματα (βαρομετρικά χαμηλά και αντικυκλώνες): Αγνοεί τα σύνορα.
  Ξεχάστε τις αυταπάτες. Πολλά δισσέγγονά μας είναι θα ψηλά σαν Ουκρανοί αλλά μελαχρινά με σχιστά μάτια.

 8. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/02/2009 12:37:31

  H όλη υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα (από την εργασιακή αναρχία ακόμα και σε υπηρεσίες του Δημοσίου, μέχρι το ακαταδίωκτο και ασύλληπτο των μαφιόζων δραστών) ένα πράγμα δείχνει:
  Τον τραγικά χαμηλό βαθμό ευνομίας στη χώρα μας (παραβατικότητα του ίδιου του κράτους, πόσο μάλλον των ιδιωτών) και την ηθική κατάπτωση αυτού που έπρεπε να είναι "κοινωνία των πολιτών".

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/02/2009 12:39:44

  Εκτος απο την τεχνη υπάρχει και η πραγματικοτης.
  Σημερα υπαρχουν 4 δισεκ. ανθρωποι που περνανε πολυ χειροτερα και απο τους φτωχους Ελληνες και εκατονταδες εκατομμυρια απο αυτους θα ήθελαν να έλθουν εδω.
  Οι καλλιτέχνες μπορει να διαμαρτυρονται αλλά οι πολιτικοι δεν πρέπει να υποχωρουν στη δημαγωγία.
  Ούτε όμως μπορει να σταματησει η μετανάστευση γιατί λόγω της υπογεννητικοτητας κινδυνευει με καταρρευση η οικονομία.
  Χρειαζεται μεταναστευτική πολιτική.
  Το πρωτο βημα πρέπει να είναι η ιδρυση Υπηρεσιας Μεταναστευσεως κατα το προτυπο του Immigration Service της Αμερικής.Το δευτερο είναι η καθιερωση ποσοστωσεων ανα χωρα προέλευσης που επιτρεπεται να μεταναστευουν στην Ελλάδα .Ο συνολικός αριθμός τους πρέπει να είναι τοσος ωστε να αναπληρωνουν τον αριθμο των γεννησεων που υπολείπονται για τη διατηρηση και μια μικρη εστω αυξηση του πληθυσμου που σημερα υπολογιζεται σε 50-60 χιλιαδες το
  χρόνο.
  Η επιλογή των χωρών απο όπου θα έρχονται πρέπει να είναι αποκλειστικά με βάση πολιτιστικά κριτηρια ομοιοτητας με την Ελλάδα και οι πιο προσφορες είναι μικρες χωρες της Α.Ευρωπης και της τέως Σ.Ενωσης (Μολδαβια,Αρμενια,Γεωργια κλπ) και οχι ασιατικές.Οσοι εχουν ηδη μπει αναγκαστικα θα νομιμοποιηθουν και πρέπει να ληφθουν αυστηρα μετρα να μη μπουν άλλοι ότι και αν λένε οι ανθρωπιστικές οργανωσεις.
  Τωρα αν περιμενετε επισημο κόμμα να προτεινει παρομοια λογικά μετρα θα περιμενετε πολύ.Θα επικρατησει και εδω η ακρατη ιδεολογικοποιηση με τους μεν να ζητουν ανοιχτα συνορα -δηλαδη να μπαινει οποιος θέλει- και τους δε να ασχολουνται με φυλετικές θεωριες.Προετοιμάζεται μάλιστα και η πολιτική αναδιαταξη με ενα νέο μινι-διχασμο με αφορμη το ζητημα αυτο.

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/02/2009 12:47:02

  @9: έχει και άλλες παραμέτρους, ενδομεταναστευτικές αποστάσεις και ενδομεταναστευτικές πολιτισμικές/πολιτιστικές διαφορές όσον αφορά τις διαβαθμίσεις σε επίπεδο κοινωνικής συνειδητοποίησης.

 11. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/02/2009 13:55:50

  Μη ξεχνάμε ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι πολίτις χώρας-μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης, και μάλιστα απολύτως νόμιμα εργαζόμενη.
  Άν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε Έλληνα εργαζόμενο στην Ολλανδία ή Δανία π.χ, αναρωτηθήκατε τι θα έλεγαν αρκετοί ανεγκέφαλοι συνέλληνες για τους Ολλανδούς ή Δανούς γενικά; "Ρατσιστές", "φασίστες", "επίσημοι μαφιόζοι" και ποιός ξέρει τι άλλο!
  Το πράγμα είναι πολύ τραγικό, εντελώς απαράδεκτο αλλά και διδακτικό. Να κλονιστούμε λίγο, να συνέλθουμε.

 12. ataktos avatar
  ataktos 16/02/2009 14:05:02

  Μια ξεχωριστή και πάντα ειδική ματιά και σε βάθος ανάλυση του Φίλου μας .

 13. nyfitsa avatar
  nyfitsa 16/02/2009 14:05:03

  Ένα καλό παράδειγμα

  http://www.novinky.cz/clanek/161481-cizinci-mohou-zacit-zadat-o-letenky-pro-navrat-do-sve-vlasti.html#

  16. 2. 2009 11:39 - PRAHA
  Δύο χιλιάδες ξένοι μετανάστες θα λάβουνε από την κυβέρνηση της Τσεχίας αεροπορικό εισιτήριο + 500 Ευρώ, για να φύγουνε από την χώρα προς τις πατρίδες τους.
  ------------------
  Λόγω οικονομικής κρίσης, (απολύσει), ……. στην πρώτη φάση, οποία θα κρατήσει 8 μήνες, θα απελάσουν 2000 αλλοδαπούς.

  Το τσέχικο κράτος θέλει με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει αναμενόμενη μελλοντική αύξηση εγκληματικότητας των αλλοδαπών, που τελευταία απολύθηκαν.

  Οι αλλοδαπή θα έχουν στην διάθεση τους έντυπα με πληροφορίες στην αγγλική, βοσνιακή, ινδονησιακή, …………βιετναμέζικη γλώσσα. ….

  …μετά υπάρχουν διευθύνσεις και τηλέφωνα για πληροφορίες στο υπουρ.εσωτερικού, στο Internet, στα διάφορα δημόσια γραφεία κλπ.

 14. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 16/02/2009 14:37:53

  Δεν μπορώ να μιλήσω για το φιλμ του Γαβρά γιατί δεν το έχω δει. Θέλω ευθύς εξ αρχής να τονίσω ότι τον θεωρώ πολύ σημαντικό σκηνοθέτη και κάποιες από τις ταινίες του αριστουργήματα. Για την ''ΕΔΕΜ'' διάβασα κριτικές (εκθειαστικές όλες τους) και συνεντεύξεις του σε διάφορα έντυπα. Θέτει επί ταπητος και εξετάζει από τη δική του οπτική γωνία ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας - αυτό της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών προς τον λεγόμενο πλούσιο (ως πότε ακόμα;)''Πρώτο Κόσμο'', το όνειρο και τη επιμονή του (λαθρο)μετανάστη, την αντιμετώπισή του από τις αρχές, τους φανερούς ή σκοτεινούς μηχανισμούς και τους εκάστοτε ντόπιους, την αναστάτωση των όποιων ''σταθερών'' από την παρουσία του.
  Δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για κινηματογραφική κριτική, αλλά το σημείωμα του φίλου ''Μποτίλια στο πέλαγος'' αποτελεί μια ευκαιρία για συζήτηση του προβλήματος. Ένός υπαρκτού προβλήματος που έχει συζητηθεί (και εδώ μέσα) πολλές φορές και θα συνεχίσει να απασχολεί την κοινωνία μας, γιατί είναι και ΥΠΑΡΚΤΟ και ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
  Θα δηλώσω αμέσως ότι μακριά από μένα κάθε ρατσιστική στάση απεναντι σε ανθρώπους πονεμένους, ταλαιπωρημένους, κυνηγημένους, βασανισμένους. Ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος κλπ, αποτελεί ίσως την μόνη αδιαμφισβήτητη ΑΥΤΑΞΙΑ. ''Αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ'', όπως έγραψε κάποτε κι ο Καζαντζάκης.
  ΟΜΩΣ...
  ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΩΣ...
  Να κάποια εντελώς πρόχειρα.
  * Η μετανάστευση είναι αποτέλεσμα της ανισομερούς ανάπτυξης των κοινωνιών μας και της εκμετάλλευσης του Τρίτου Κόσμου, πράγματα για τα οποία η χώρα μας (ως μη αποικιοκρατική δύναμη) δεν φέρει καμία ευθύνη. Πληρώνει όμως ένα δυσανάλογα μεγάλο τίμημα για αμαρτίες άλλων. Και μοιάζει παγιδευμένη ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Από τη μία, η Τουρκία στέλνει καθημερινά (για ευνόητους λόγους) κόσμο και κοσμάκη σ' εμάς, ενώ από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία) αρνούνται να δεχτούν έστω κάποιο μέρος τους για να μας αποφορτίσουν. Πρόσφατα σε μια εκπομπή του Θεοδωράκη θυμάμαι έναν Αφρικανό που έλεγε ότι η ''Ελλάδα είναι ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης''...
  * Οι μετανάστες στη χώρα μας είναι πλέον υπερβολικά πολλοί. Και συνεχίζουν να έρχονται. Στη ''Ζούγκλα'' του Μάκη, μιλώντας για τους Αφγανούς της Πάτρας, έγινε και λόγος για την καλυτέρευση των κυριολεκτικά άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους. Ας πούμε ότι έγινε. Φτιάχτηκαν κέντρα υποδοχής, ξενώνες κλπ. για 2.000 άτομα. Το ζήτημα είναι ότι πολύ σύντομα αυτές οι 2.000 θα γίνουν 4-8-10.000... Δεν γίνεται η Πολιτεία να έχει ως διαρκές μέλημά της τον εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης ενός διαρκώς ογκούμενου (και ατείρευτου) ποταμού ανθρώπων που καταλήγουν στα μέρη μας.
  * Η ελληνική οικονομία αδυνατεί να απορροφήσει και να εντάξει τόσον πολύ κόσμο. Εδώ δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς. Έτσι, πολύ μεγάλο μέρος τους (ακόμα και οι καλύτεροι εξ αυτών) θα αναγκαστεί να περάσει στην παρανομία για να ζήσει. Θα κλέψει, θα πουλήσει πρέζα, θα πουλήσει το κορμί του, θα μπουκάρει σε σπίτια, θα σκοτώσει.
  * Οι υποδομές του κράτους μας (σχολεία, ιατρική περίθαλψη, ανάλογο προσωπικό κλπ) δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις δικές ανάγκες σε ένα έστω ικανοποιητικό επίπεδο. Τι θα κάνουμε; Θα χτίζουμε διαρκώς καινούργια σχολεία, νοσοκομεία, τζαμιά, παγόδες κλπ, για τον ανεξέλεγκτο αριθμό των ξένων που θα συνεχίσουν να καταφτάνουν; Μπορεί έτσι να γίνει οποιοσδήποτε ορθολογικός προγραμματισμός; Διάβασα κάπου (και δεν είναι καθόλου αστείο) ότι ακόμα και τα υδάτινα αποθέματα της πρωτεύουσας θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση αν δεν χρειαζόταν να καλύπτουν τις ανάγκες τους οι κοντά (ίσως και παραπάνω) 1.000.000 καινούργιοι συμπολίτες μας.
  * Κάθε χώρα έχει τον δικό της πολιτισμό κι αυτό είναι κάτι που κάνει τον κόσμο μας πολύμορφο, πολύχρωμο και γοητευτικό. Η επαφές και οι ανταλλαγές ανάμεσα στους πολιτισμούς ήταν κάτι που γινόταν ανέκαθεν. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο το αναγκαστικό (σχεδόν βίαιο) ανακάτεμα των πολιτισμών σέ ένα μίξερ και ό,τι θέλει προκύψει. Αφήστε που πολλοί πολιτισμοί είναι ασύμβατοι μεταξύ τους. Μπορούμε να δεχτούμε δημόσια αυτομαστιγώματα μουσουλμάνων στους δρόμους των πόλεών μας; Καύση νεκρών Ινδουιστών και ρήψη των υπολλειμάτων τους στον Κηφισό ή τον Πηνειό; Πολυγαμίες;
  *Η ειρήνη στην περιοχή μας έχει δημιουργήσει ένα είδος εφησυχασμού σε σχέση με δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κάποτε στο μέλλον. Είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση (ο μη γένοιτο) σύγκρουσης οι εντός της χώρας μας αλλοδαποί δεν θα λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον ''μέτωπο στα μετώπισθεν'';
  ...
  Έχω κι άλλα πολλά να γράψω, αλλά σταματάω εδώ, γιατί το ''σεντόνι'' θα γινόταν ολόκληρη ''μπουγάδα''. Έχουμε πρόβλημα. Πρέπει να το δούμε με μάτια καθαρά και να πάρουμε θέση απέναντί του. Μακριά από την αμήχανη σιωπή των κρατούντων, τις κραυγές των ρατσιτσών και το χαζοχαρούμενο ''ελάτε κι άλλοι - όλοι είμαστε αδέρφια'' των φίλων της παγκοσμιοποίησης.

 15. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 16/02/2009 14:58:06

  Φυσικά και χρειαζεται μεταναστευτική πολιτική (που δεν έχουμε), ενδεχομένως και ειδική Υπηρεσία Μεταναστευσεως, ποσοστωσεων ανα χωρα προέλευσης, επίσης να λαμβάνεται υπόψη ως παράγων το μέγεθος πολιτιστικής συνάφειας κτλ.
  Αυτά είναι απαραίτητα για την αξιοπιστία της χώρας μας. Αλλά η αποτελεσματικότητα του στην πράξη, μάλλον θα είναι οριακή (όπως είναι οριακή η αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου της μή νόμιμης μετανάστευσης ακόμα και στην άρτια οργανωμένη Γερμανία, Σκανδιναυικές χώρες κτλ - και στις ίδιες τις ΗΠΑ, βλ. λατινόφωνη νόμιμη ή μή μετανάστευση). Αυτό ήταν το πνεύμα της παρατήρησής μου (8).
  Αλλά το σημαντικό είναι, να είμαστε αξιόπιστοι εφορμόζοντας πιστά την Ευρωπαική και διεθνή μεταναστευτική νομοθεσία. Ιδιαίτερα της ΕΕ, που είμαστε υποχρεωμένοι απολύτως να την εφαρμόζουμε και την έχουμε υπογράψει. Αλλα δεν το κάνουμε, είτε γιατί δεν μπορούμε λόγω ανοργανωσιάς, είτε για να επωφελούνται οι επιτήδιοι.

 16. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 16/02/2009 15:18:29

  Σε προηγουμενο ποστ, παλι για τη μεταναστευση και τη λαθρομεταναστευση, ειχα σημειωσει οτι, περα απο ολες τις αλλες παρενεργειες που δημιουργει το προβλημα, τελικως εμεις πληρωνουμε και το κοστος που καταβαλλει καθε λαθρομεταναστης για να φτασει στην Ελλαδα. Η επιβεβαιωση ηρθε με τη συλληψη μιας ομαδας Πακιστανων που ειχαν απαγαγει και κρατουσαν επι μι1 εβδομαδα ομοεθνη τους απο τον οποιο ('η τους συγγενεις τους στο Πακισταν) ζητουσαν 7.500 Ευρω. Δηλαδη, με δυο λογια, και τους διακινητες εμεις τους πληρωνουμε - σιγουρα λεφτα και εισοδημα μεγαλο και αφορολογητο. Δεν νομιζετε οτι ειναι πλεον καιρος να κοπει με το μαχαιρι η εισοδος λαθρομεταναστων στη χωρα και οσοι βρισκονται ηδη εδω να σταλουν παλι στις χωρες τους; Λιγοτερο θα κ οστισει και σε μας τους πολιτες αλλα και στη χωρα, αν συνυπολογιστουν το αμεσο κοστος, τα δεινα και οι επιπτωσεις που εχει προκαλεσει αυτη η πληγη, Ενω, αν χρειαζομαστε μεταναστες, να μετρησουμε προηγουμενως ποσους και γιατι τους θελουμε, για ποιους τομεις, δηλαδη, και να τους παρουμε απο συγκεκριμενες χωρες και με σαφεστατους εκ προιμιου ορους.

 17. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 16/02/2009 15:54:51

  Εννοειται οτι με χαζομαρες σοσιαλιστικου, η δεν ξερω γω τι αλλου "ουμανιστικου" τυπου, δε λυνεται το προβλημα. Οποιος κυριος,(η κυρια),νομιζει, οτι μπορει να μπαινει οποιος γουσταρει μεσα,ανευ θειου και φωσφορου,τοτε ετοιμαζει πολλες δυσαρεστες εκπληξεις για τα παιδια του.
  Για πες αλευρι,που λεει και η λαικη ρηση.
  Ο Μιλοσεβιτς σε γυρευει.
  Ετσι την παθανε κι αυτοι με τους κοσοβαρους.Και τωρα,το φυσανε και δεν κρυωνει.

 18. τρια πουλακια κάθονταν κρυπτορατσιστικά avatar
  τρια πουλακια κάθονταν κρυπτορατσιστικά 16/02/2009 16:25:22

  σκόρπιες-ασύνδετες σκεψεις ενός αδαούς και ρατσιστή :

  Ποιητικός ο μποτίλα μα ςπροτρέπει: Οφείλουμε να αναρωτηθούμε κύρια ποιος ευθύνεται και για ποιο λόγο, που άνοιξαν οι πύλες ακατάσχετα, ταυτόχρονα για κάθε λογής εξαθλιωμένους και για την οργανωμένη είσοδο φαλάγγων αλλοδαπής μαφίας"

  Αξιόλογος πάντα αλλά δεν μας προσδιόρισε ποιος άνοιξε τις πύλες. Η Φαλάτσι έγραφε για σχέδιο Μουσουλμάνων και ανέφερε ομιλία του Μουμπεντιέν της Αλγερίας στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία είχε δηλώσει πω θα ξανακατακτήσουμε την Δύση, αυτή τη φορά με τα καρπερά κορμιά των γυναικών μας. Η ίδια αναρωτιόταν που βρίσκουν αυτά τα χιλιάδες δολάρια σε χώρες πάμφτωχες, για να πληρώνουν σε κάθε λαθρέμπορο να τους μεταφέρει στη Δύση.
  "Γιατί αυτό είναι το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης: Αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών μέσω του διοχετευόμενου χυλού και διάλυση της κοινωνίας"(μποτιλια)
  Η παγκοσμιοποίηση δεν χρειάζεται ως προς αυτό ένα επεξεργασμένο σχέδιο. Υπάρχει αυτή καθ΄ εαυτή και δημιουργεί αποτελέσματα: η εξάπλωση της τηλεόρασης που μεταφέρει εικόνες ευμάρειας στους αποκλεισμένους του τρίτου κόσμου , και βεβαίως η υπερανάπτυξη των μεταφορών μίκρυναν τον κόσμο και δημιουργούν κίνητρα στους εξαθλιωμένους.
  Ζούμε πλέον μια νέα μετανάστευση των λαών και είμαστε το μαλακό υπογάστριο, αφού λόγω θέσης πάντα τούτη η χώρα ήταν σταυροδρόμι νομαδικών λαών.
  Ομως... όλα αυτά θα μπορούσαν να μην έχουν τη αναπότρεπτη νομοτέλεια φυσικού φαινομένου. Θα μπορούσαν να –όσο- αντιμετωπισθούν αλλά με τρόπους που θα πληγώσουν τον ανθρωπισμό σας
  Η Ιταλία θυμάστε βούλιαξε το πλοίο των αλβανών (παραδειγματικά το αναφέρω, δεν το επικροτώ) . Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, στην Ευρώπη είπαν να κάνουν στρατόπεδο μεταναστών στην βόρεια Αφρική και η ελληνική κυβέρνηση είπε όχι.
  Και όχι μόνο αυτά! απλώς δεν κάνουμε και τίποτε άλλο: Οι συνοριοφύλακες υπηρετούν στις πόλεις, τα πλωτά του λιμενικού , όσα δεν είναι καθηλωμένα από έλλειψη ανταλλακτικών, κάνουν δημοσιοϋπαλληλικές περιπολίες, οι δημοσιογράφοι ωρύονται γιατί έβαλαν –λέει- στη Λάρισα λαθρομετανάστες σε καρότσα αγροτικού να τους πάνε στο δικαστήριο (δεν ήρθαν να δουν στο χωριό μου πως πάνε οι αγρότες με τις οικογένειές τους να μαζέψουν τις ελιές η να σκάψουν τα αμπέλια),
  Ο Αλαβάνος με τον Τσίπρα διαμαρτύρονται για την παραμικρή σφαλιάρα στον όποιο λαθρομετανάστη και ο Γιωργάκης ετοιμάζεται να τους νομιμοποιήσει όλους.
  Την κοινωνική συναίνεση θα την είχε ήδη εισπράξει ο Καρατζαφέρης αν δεν ήταν τόσο γραφικός
  Το μέλλον σκοτεινό καθότι η κρίση βαθαίνει, οι έλληνες θα ΄ξαναβρούν το παλιό που με περηφάνεια μα ςέλεγαν οι δάσκαλοι για το «λιτοδίαιτον του Έλληνος, κάποιοι από την ανατολικοί Ευρώπη σαφώς θα ενσωματωθούν, οι ασιάτες θα ζουν σαν τα ποντίκια σε εστίες βρωμιάς και ασθενειών, ώσπου να ανακαλύψουν μαζικά την αξία και την αναγκαιότητα της παραβατικότητας..
  Οι μόνοι σίγουροι που θα ορθοποδήσουν θα ναι οι μαφιόζοι και κάποιες καλλίγραμμες της ανατολικής Ευρώπης
  Σίγουρα μερικά από τα εγγόνια μας θα ναι όμορφα , ξανθά, γαλανομάτικα αλλά… μικρή η παρηγοριά..

 19. τρια πουλακια κάθονταν κρυπτορατσιστικά avatar
  τρια πουλακια κάθονταν κρυπτορατσιστικά 16/02/2009 16:29:57

  και κατι πιο ρατσιστικο: Κάθε λαθρομετανάστης που θα απολαμβάνει την κοινωνική και κρατική αλληλεγγύη θα ρίχνει σύρμα στους δικους του να μας καλοκοπιάσουν και αυτοι..

 20. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 16/02/2009 17:45:29

  @ 18
  Οι κοσοβαροι ήρθαν στο κόσοβο απ' έξω, ως μετανάστες, ρε κουμπάρε;
  Αλλά κουκιά ξέρετε, κουκιά μαρτυράτε.
  Να σας πάρει η Ντόρα στο ΥΠΕΞ για αναλυτές.
  Ή θέλεις να μας πείς ότι το nickname δεν το έχεις τυχαία;
  Πολύ κρύο αστείο, με γνωστό το δράμα των Σέρβων του Κοσόβου: Που τους κατέστρεψε ο τυχοδιώκτης πρώην πρόεδρός τους με τα τσιράκια του. Και τους αποτέλειωσε το ΝΑΤΟ ("διορθώνοντας" ένα κακό με ένα ακόμα μεγαλύτερο κακό) και όσοι έφτιαξαν μετά το "ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο". Δηλαδή την πρώτη αλλαγή διεθνών συνόρων στην Ευρώπη μετά το 1945.
  Με τέτοια δράματα λαών, να λείπουν τ' αστειάκια.

 21. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 16/02/2009 17:53:04

  @ three birds 19
  Ρώτα τους Αμερικάνους, πόσο πέτυχε να εμποδίσει τους μετανάστες το "τείχος" στα Μεξικανικά σύνορα.
  Και τους Ιταλούς: Πόσοι Αλβανοί πήγαν εκεί μετά τη βύθιση του πλοίου.
  Πήγαινε μετά καμμιά βόλτα στη Μασσαλία, μετά London East-End και μετά Berlin-Kreuzberg.
  Μετά έλα να τα ξαναπούμε.
  Αιθεροβασίες, άν δεν ξέρεις.

 22. τρια πουλακια κάθονταν κρυπτορατσιστικά avatar
  τρια πουλακια κάθονταν κρυπτορατσιστικά 16/02/2009 18:44:57

  αναγκαία επεξήγηση: το πλοίο ήταν ενδεικτική αναφορά. δεν κυριολεκτουσα

 23. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 17/02/2009 01:26:38

  @21
  ...Οι κοσοβαροι ήρθαν στο κόσοβο απ’ έξω, ως μετανάστες, ρε κουμπάρε;...

  Αν καταλάβα εννοείς ότι ήσαν γηγενείς; Αν ναι νυχτώθηκες μακρυά. Λαθρομετανάστες ήταν ;-) Όχι όλοι. Περίπου το 90%. Όπως και η αλβανική μειονότητα που έχουμε εμείς εδώ σήμερα...

 24. ierotheo avatar
  ierotheo 17/02/2009 05:20:24

  Είναι φοβερό το τι διαβάζει κανείς.
  24 σχόλια και τα ποιο πολλά σπέρνουν βρωμιά και δυσοσμία.
  Ένα έχω να πω, οποίος σπέρνει μίσος, μίσος θα λάβει.

  Η Ελλάδα πεθαίνει κάθε μέρα και δεν πεθαίνει γιατί κάτι φτωχομπατιριδες μετανάστες έρχονται να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί,πεθαίνει γιατί οι Ελλαδιτες μισούσε ακόμα και την μάνα που τους γέννησε.

  Άξιοι της μοίρας σας είστε φίλοι μου με τέτοια μυαλά που κουβαλάτε.

 25. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 17/02/2009 12:42:30

  @ 25
  Δίκιο έχεις.
  H πίκρα τους, επειδή ο αρχηγός τους αποδείχθηκε ο χειρότερος πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση, μεταλάσσεται σε μίσος. Απροσδιορίστου φύσεως.
  Κρίμα. Ο Θεός να τους βοηθήσει. Κι αυτούς, κι εμάς και τη χώρα όλη.
  Υπάρχει ευτυχώς πάντα και η αλλαγή τρόπου σκέψης. Και η αυτοκριτική. Και η μετάνοια του κοψοχέρη.

 26. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 17/02/2009 17:13:53

  Λίγοι είναι μετανάστες,οί πολύ περισσότεροι είναι ΕΠΙΚΟΙ,γιαυτό έρχονται έτσι.Οσο νωρίτερα τό καταλάβουμε τόσο τό καλλίτερο γιά τά παιδιά μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.