05/09/2008 15:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΕ πιέζει να καταργηθούν υποχρεωτικές αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων

Δύο επίτροποι, η κυρία Νέλι Κρουζ, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, και ο κ. Τσαρλς Μακ Κρίβι, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, καλούν με επιστολή τους την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τις υποχρεωτικές αμοιβές συμβολαιογράφων και δικηγόρων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, νόμος που ισχύει μόνο στη χώρα μας. Οι Βρυξέλλες πιέζουν με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει η αγορά των νομικών υπηρεσιών για όλους τους ευρωπαίους δικηγόρους. Και προβάλλουν το επιχείρημα ότι μόνον έτσι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος των αγοραστών ακινήτων. Η επιστολή-«βόμβα» έφερε σε αμηχανία τους αρμόδιους υπουργούς.
http://www.tovimadaily.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MIG avatar
  MIG 05/09/2008 15:53:23

  Αντε να τελειωσει επιτελους το νταβατζιλικι της κυριας Βουλγαρακη και των συναδελφων της...

 2. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 05/09/2008 16:15:09

  ε καιρός ήταν!

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 05/09/2008 16:18:39

  Μπα δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Οι ελάχιστες αμοιβές είναι αυτό που λέει η λέξη ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ. Βασικά παίζουν το ρόλο πλαφόν για φορολογικούς λόγους. Σου λέει λοιπόν ότι εγώ για τόσο θα σε φορολογήσω έστω κι αν πάρεις λιγότερα. Αν πάρεις περισσότερα θα σε φορολογήσω και για τα περισσότερα. Είναι πραγματικά μικρές οι ελάχιστες αμοιβές και η αγορά δουλεύει στο διπλό και πιο πάνω ακόμη. Επίσης από αυτές εισπράττουν τέλη τα ταμεία και ο σύλλογοι. Τι θα πει σε αυτούς όταν βγάλουν δικό τους κατάλογο? Η λύση για την απελευθέρωση της αγοράς είναι η διάλυση των Συλλόγων αλλά Σύλλογοι που παίζουν το ρόλο επιμελητηρίου υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

 4. ταρίφας avatar
  ταρίφας 05/09/2008 19:07:01

  Είναι όντως μικρές οι ελάχιστες αμοιβές; Απ' όσα ξέρω είναι 1.2 % της αντικειμενικής αξίας. Άρα για πολυκατοικία αντικειμενικής αξίας 1.500.000 Ε η αμοιβή συμβολαιογράφου θα είναι 18.000 Ε για καμμιά δεκαριά συμβόλαια ρουτίνας;

 5. ταρίφας avatar
  ταρίφας 05/09/2008 19:09:30

  Και υποχρεωτικά άλλες 10000 Ε σε δικηγόρους; Υπ' όψιν η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου η παρουσία ενός συμβολαιογράφου και δύο δικηγόρων είναι υποχρεωτική για μια μεταβίβαση...

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 05/09/2008 20:20:15

  Σε χώρα της Ευρώπης που ξέρω είναι 5.000 για 60.000 Ευρώ.

 7. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 05/09/2008 20:55:22

  Εξάκτινε.
  Το νταβατζιλίκι της υπόθεσης είναι η σύνδεση της αμοιβής με την "αξία" του είδους που "συμβολαιογραφείται".
  Σε δύο συμβόλαια με την ίδια νομική τεκμηρίωση (ας πούμε αντιπαροχή σε καθαρό οικόπεδο) με ίδιο αριθμό σελίδων, ίδιο χρόνο ανάγνωσης, τους ίδιους παριστάμενους (πελάτες, γραμμματείς, δικηγόρους, συμβολαιογράφο και καφεντζή), σπίτια με ίδια τετραγωνικά, στην ίδια πόλη, Άν η αντικειμενική του ενός είναι διπλάσια από το άλλο τότε τα αντίστοιχα γα....τικα είναι και αυτά διπλάσια. Και αυτό δεν καταπίνεται επειδή έτσι λέει ο νόμος.
  Δυστυχώς από τους "πολιτικούς", μόνο ο Στ. Μάνος έχει καταγγείλει αυτή την γελοιότητα.

 8. Υπουργος Π(ρ)ο(ρ)νειας avatar
  Υπουργος Π(ρ)ο(ρ)νειας 05/09/2008 21:01:57

  H EE να κοιταζει τα του οικου της κι εμας να μας αφηνει ησυχους στη συνεχιση της Αρπαχτικης Πολιτικης

 9. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 05/09/2008 21:44:38

  Στην Ελβετια το ΣΥΝΟΛΙΚΟ κοστος μεταβιβασης σε εξοδα ειναι 0,5%...

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 05/09/2008 22:13:42

  "Η επιστολή-«βόμβα» έφερε σε αμηχανία τους αρμόδιους υπουργούς."

  Φυσικό δεν είναι αφού η Δημοκρατία έχει καταντήσει να μην αντιπροσωπεύεται από την ψήφο των πολιτών αλλά από τη δύναμη των "ομίλων"?
  Πως να μην έχουν έρθει σε αμηχανία, όταν η πλειοψηφία των βουλευτών είναι δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου, οικονομολόγοι?
  Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τα "σωματεία τους" χτυπά, την τσέπη τους δηλαδή.

 11. Jiovani avatar
  Jiovani 05/09/2008 22:19:57

  Στην Ελβετία δεν υπάρχει τέτοια ανασφάλεια δικαίου στην αγορά γενικά και των ακινήτων ειδικά. Μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.
  Α και να μην το ξεχάσω, η Ε.Ε. ενδιαφέρθηκε μόνο για να ανοίξουν τα σύνορα στους ευρωπαίους συμβολαιογράφους και δικηγόρους!
  Λέτε να δούμε ευρωπαίο συμβολαιογράφο να κάνει συμβόλαιο αγροτεμαχίου με χρησικτησία στα Μεσόγεια, με "διπλό" δάνειο;

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/09/2008 23:13:06

  Είπε η ΕΕ αυτό που λέει ο Μάνος χρόνια, και η κοινή λογική αιώνες.

 13. Jiovani avatar
  Jiovani 06/09/2008 09:09:38

  Η ίδια λογική λέει φυσικά ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, αφού κανείς δεν θα πήγαινε σε δικηγόρο ή συμβολαιογράφο π.χ. βούλγαρο, απόφοιτο βουλγαρικού παν/μίου για αστική του υπόθεση στην Ελλάδα. Νομίζω ότι μόνο φανατικοί ν/φ δεν κατανοούν ότι πρόκειται απλά για ιδεολόγημα, χωρίς πρακτική σημασία

 14. Εξωγηινος avatar
  Εξωγηινος 22/05/2009 19:17:18

  Αγόρασε σπίτι με ιδιωτικό συμφωνητικό (αν γινόταν). Όταν ο αγοραστής δε θα σου δίνει τα χρήματα, θα πας στο συμβολαιογράφο και με το συμβόλαιο που θα σου δώσει-απόγραφο κάνεις άμεσα κατάσχεση στον αγοραστή σε ότι έχει και δεν έχει, και παίρνεις τα λεφτά σου. Χωρίς το Συμβολαιογράφο, πηγαίνεις στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, πληρώνεις το δικηγόρο, περιμένεις έξι μήνες για την α συζήτηση, περιμένεις άλλους 4 μήνες λόγω αναβολής, άλλους έξι μήνες να βγει η απόφαση, άλλους 2 μήνες να γίνει έφεση, ξαναπληρώνεις το δικηγόρο σου, ένα χρόνο ακόμη να συζητηθεί η έφεση μετά από κάποια νέα αναβολή και περίπου σε 5 χρονάκια θα βγει και η απόφαση του εφετείου. Ε, τότε, δηλαδή με λίγα χρήματα και χρόνο (χωρίς ενοχλητικούς συμβολαιογράφους), θα ξεκινήσεις τις κατασχέσεις μήπως
  βρεις κάτι που να ανήκει στον παλιό αγοραστή σου και πάρεις τα χρήματά σου. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Ανήκει στα λεγόμενα μέτρα της προληπτικής δικαιοσύνης, ώστε να γλιτώνουν οι πολίτες κόπο, χρήματα και ταλαιπωρία. Οι συμβολαιογράφοι είναι μικροί δικαστές, που πρέπει να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι ακριβώς λόγω της ισχύος του συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ποιός πιστεύει ότι οι δικαστές δεν πρέπει να αμοίβονται καλά?
  Τον κ. Μάνο τον πείραξαν οι Συμβολαιογράφοι που, μετά και τα ανωτέρω, παίρνουν 1,20% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, ενώ οι μεσίτες που παίρνουν 2% ή και συνολικά 4% (από πωλητή και αγοραστή) στην τριπλάσια πραγματική αξία δεν τον ενοχλούν. Και προφανώς κατά την άποψη του κοπιάζουν αναλόγως της αμοιβής τους και διασφαλίζουν επίσης αναλόγως τις συναλλαγές ....

 15. Εξωγηινος avatar
  Εξωγηινος 22/05/2009 19:21:17

  Και αλήθεια, ποιός από εσάς όταν αγόρασε σπίτι δήλωσε στο Συμβολαιογράφο του και στην εφορία την πραγματική του αξία? Μήπως κανείς? Μήπως όλοι δηλώσατε την αντικειμενική που είναι τρεις φορές κάτω? Γιατί στην Ελβετία και στο εξωτερικό οι αμοιβές υπολογίζονται και εισπράττονται στα πραγματικά τιμήματα, καθώς εκεί δεν είναι μπανανία να μην μπορούν να ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών ή να διαπιστωθεί με τιμολόγια ότι το επισκευαστικό δάνειο που πήρες από την τράπεζα επιπροσθέτως αυτού της "αγοράς" ήταν πράγματι τέτοιο (.... για να επισκευάσεις το ολοκαίνουργιο σπίτι σου)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.