#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2010 23:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Δύση υπερασπίζεται την ΒΡΩς αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαρροής πετρελαίου στην ιστορία, η ΒΡ έχασε όσους φίλους διέθετε. Η εταιρία, τα κεφάλαια της οποίας εκτείνονται από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Λιβύη και την Αλάσκα, ανακοίνωσε πρόσφατα πως αποφάσισε να συρρικνωθεί λόγω των τεράστιων οικονομικών ζημιών που υπέστη με το ατύχημα του Κόλπου του Μεξικού. Θα πουλήσει εγκαταστάσεις της στο Τέξας και στο Βιετνάμ, αξίας περίπου $30 δισ. Κανένας δεν έδειξε να στενοχωριέται από αυτήν την εξέλιξη. Ακόμη και όσοι δεν «μισούν» την ΒΡ, θεωρούν πως μια μείωση του μεγέθους της θα της κάνει καλό. Θα γίνει πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική, λένε.

Ως ανάλυση, αυτό είναι λάθος. Η συρρίκνωση του «μεγάλου πετρελαίου» δεν θα πρέπει να είναι και τόσο ευπρόσδεκτη. Παίζονται πολλά περισσότερα από μια απλή επιχειρηματική ανακατάταξη. Αν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αναδιπλωθούν, το ίδιο θα αναδιπλωθεί και η επιρροή της Δύσης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Και αυτοί που θα κληθούν να καλύψουν το κενό, δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς.

Η μόδα στην βιομηχανία πετρελαίου είναι η εξυγίανση και η οικολογία. Πρόσφατα, η ConocoPhillips ωφελήθηκε με μια ανανέωση που επιχείρησε, πουλώντας κομμάτια της και κερδίζοντας σε αποδοτικότητα. Η μείωση των μεγεθών είναι η τελευταία τάση στους πετρελαϊκούς κολοσσούς, και η ΒΡ δεν είναι η μόνη που το επιχειρεί. Στη πραγματικότητα όμως, το «μεγάλο πετρέλαιο» δεν είναι και τόσο μεγάλο. Οι 6 κολοσσοί ελέγχουν μόλις το 5% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια κυβερνήσεων όπως της Νορβηγίας, αλλά και της Γουϊνέας. 30 χρόνια μετά το εμπάργκο του OPEC, το μεγαλύτερο πρόβλημα της βιομηχανίας πετρελαίου παραμένει ο εθνικισμός στην ενέργεια. Ανίκανες, γεωπολιτικά επικίνδυνες κυβερνήσεις, που με τα καπρίτσια τους χρησιμοποιούν την ενέργεια ως όπλο ή ακόμη και ως παιχνίδι.

Αυτές οι ανισορροπίες είναι που ώθησαν τη ΒΡ να επεκταθεί υπό την ηγεσία του John Browne. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα αποθέματα της σε πολιτικά αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη μειώνονταν. Η τακτική του Browne ήταν η ανάπτυξη για την επιβίωση. Η  επιθετική εξαγορά των αμερικανικών Amoco και Arco, καθώς η αποτυχημένη ένωση με τη ρωσική TNK, έδωσαν το σύνθημα για ένα κύμα συγχωνεύσεων που δημιούργησε τους σημερινούς κολοσσούς Exxon-Mobil, Chevron-Texaco, Conoco-Phillips και Total-Petrofina-Elf.

Οι συγχωνεύσεις ήταν η μόνη λύση πρόσβασης σε αποθέματα που ήταν απαγορευμένα, καθώς ανήκαν σε κρατικές εταιρίες ή σε ολιγάρχες. Οι συγχωνεύσεις έγιναν όχι λόγω της μονοπωλιακής τάσης των μεγάλων εταιριών, αλλά επειδή μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί η απόκτηση των νέων αποθεμάτων χωρίς το υψηλό κόστος της εξερεύνησης. Γιατί να ψάχνεις για νέα κοιτάσματα, όταν μπορείς να αγοράσεις αυτά μιας άλλης εταιρίας;

Και αφού αυτή η μανία εξαντλήθηκε πριν μερικά χρόνια, οι κολοσσοί επέστρεψαν στη παλιά συνήθεια του να ψάχνουν για νέα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Όμως και πάλι, συνάντησαν εμπόδια από κρατικές επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις τους, οι οποίες είχαν στη κατοχή τους τα περισσότερα εύκολα στη πρόσβαση κοιτάσματα του πλανήτη. Για αυτό, εδώ και κάποια χρόνια, οι μεγάλες εταιρίες αναγκάστηκαν να ψάχνουν για πετρέλαιο στο βυθό της θάλασσας. Μια δύσκολη διαδικασία, πολύ  πανάκριβη, που όμως μόνο η τεχνογνωσία των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών θα μπορούσε να φέρει σε πέρας.

Η συρρίκνωση των εταιριών αυτών, εξαιτίας της διαρροής της ΒΡ, θα ενισχύσει αυτή τη τάση. Οι μεγάλοι θα εστιάσουν στο υψηλό ρίσκο με μεγάλη απόδοση. Ακόμη και με αύξηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ασφάλειας, η σμίκρυνση της ΒΡ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας μιας ακόμη καταστροφικής οικολογικά διαρροής. Ο επόμενος στόχος για υποθαλάσσια άντληση είναι η Αρκτική. Γιατί; Επειδή τα εθνικά σύνορα είναι θολά σε εκείνη τη περιοχή, και επειδή μόνο οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες διαθέτουν τη τεχνολογία να λειτουργούν σε τόσο δύσκολο περιβάλλον. Ετοιμαστείτε λοιπόν για λαδωμένες αρκούδες  και μαυρισμένες φώκιες.

Αν η ελεύθερη αγορά επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση στο πετρέλαιο του πλανήτη, αυτού του είδους ο «τζόγος» δεν θα ήταν απαραίτητος. Η παραγωγή πετρελαίου θα αναπτύσσονταν ομαλά, και οι τιμές θα ήταν περισσότερο σταθερές. Χάρη όμως στη λανθασμένη διαχείριση των υπό κρατικό έλεγχο πετρελαϊκών αποθεμάτων, αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Η παραγωγή αερίου και πετρελαίου στο Ιράν είναι κατά πολύ μικρότερη από ότι πριν την επανάσταση του 1979. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βενεζουέλα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Hugo Chávez το 1999. Στη Ρωσία, μετά την βίαιη πολλές φορές κρατικοποίηση της βιομηχανίας, η ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου έπεσε κατά 80%. Μέχρι κάποιες πρόσφατες αλλαγές που σημειώθηκαν, ο εθνικισμός στη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τη Λιβύη, είχαν ως αποτέλεσμα τη στασιμότητα στη παραγωγή πετρελαίου για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να σημείωσε πτώση στην Ευρώπη και στην Αμερική, όμως τόσο η Κίνα όσο και οι υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες της γης παραμένουν διψασμένες. Και ενώ το Πεκίνο προχωρά σε συμφωνίες με τους πετρελαιοπαραγωγούς, πολλά αναπτυσσόμενα κράτη θα συνεχίσουν να εξαρτώνται άμεσα από το πετρέλαιο του βυθού που θα αντλούν οι συνεχώς συρρικνούμενοι «μεγάλοι».

Το «μεγάλο πετρέλαιο» ήταν το αποτέλεσμα του γεωπολιτικού προβλήματος των κρατικοποιήσεων. Ο μεγάλος φόβος της ΒΡ στη δεκαετία του 1990 ήταν πως αν δεν επεκταθεί, απορροφώντας μικρότερους παίκτες, θα κατέληγε σε μια απλή εταιρία υπηρεσιών που δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στη Wall Street. Σήμερα, αντιμετωπίζει τον ίδιο φόβο.

Αν το μικρόβιο της συρρίκνωσης μεταδοθεί και στους υπόλοιπους γίγαντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως πιστεύουν οι αναλυτές, αυτό θα σημαίνει λιγότερη ενεργειακή ασφάλεια για τους καταναλωτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Θα σημαίνει επίσης περισσότερες γεωπολιτικές τυχοδιωκτικές περιπέτειες από πλευράς κάποιων σκοτεινών παικτών της παγκόσμιας σκακιέρας.
Foreign Policy - S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ13 avatar
  ΔΙΚΑΙΟΣ13 17/08/2010 23:35:23

  ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΠΩ! ΠΩ ! ΤΙ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ?
  Πάντα για το καλό του κόσμου αυτές οι εταιρείες,και αυτός ο εθνικισμός των άλλων τι κακό πράγμα ρε παιδιά, άντε λοιπόν για νέους πολέμους ενάντια στους σκοτεινούς...το πιάσαμε το υπονοούμενο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ-ΓΑΠ...

  • apis22 avatar
   apis22 @ ΔΙΚΑΙΟΣ13 18/08/2010 09:00:47

   +1000

 2. neotera avatar
  neotera 18/08/2010 03:47:17

  Η συρρίκνωση, ο μαρασμός της Δύσης καλύτερα, αποτελεί την ελπιδα του πλανήτη για επιβίωση. Απόδειξη τούτου η ιστορία της ΒΡ και των 7 πετρελαϊκών κολοσσών που περιλαμβάνει μόνο παραλαγές καταστροφής φυσικών αποθεμάτων και λαών.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 18/08/2010 11:53:25

  Η Λιβύη τού Καντάφι από αποδιοπομπαίος τράγος επανήλθε στην κανονικότητα εν μία νυκτί, επειδή ο Καντάφι έδωσε τα πετρέλαια τής χώρας του στη ΒΡ.

  Η μόνη λύση για να έχουν οι χώρες και οι κοινωνίες τους δίκαιο μερτικό από τον ορυκτό τους πλούτο είναι αν εθνικοποιήσουν τις εταιρείες πετρελαίου όπως έκανε η Ρωσσία τού Πούτιν. Διαφθορά και διαφυγόντα κέρδη πάντα θα υπάρχουν, αλλά με μια εθνικοποιημένη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών μένει και διανέμεται στους πολίτες.

  Χίλιες φορές καλύτερα ζουν οι Ρώσσοι επί Πούτιν και Μεντβιέντεφ, παρά επί Γέλτσιν. Αν συνεχιζόταν η παράδοση Γέλτσιν, και οι τριαντάρηδες Ρωσσοεβραίοι δισεκατομμυριούχοι πετρελαιάδες τύπου Χοντορκόφσκι είχαν προλάβει να πουλήσουν τις εταιρείες τους στις πολυεθνικές, οι Ρώσσοι σήμερα θα ζούσαν όπως οι Νιγηριανοί, και οι μεγάλες πολυεθνικές θα διέπρατταν γενοκτονία εις βάρος φυλών τής Σιβηρίας επειδή αυτές θα είχαν την απροβλεψία να ζουν πάνω σε κοιτάσματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.