13/08/2008 23:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Δημοκρατία δεν εκδικείται

Λάβαμε με e- mail επιστολή που υπογράφεται από τον Σάββα Ξηρό και αναφέρεται στις «Συνθήκες Κράτησης των Έγκλειστων στην Ειδική Απομόνωση του Κορυδαλλού». Σύμφωνα με τον υπογράφοντα αποτελεί «προδημοσίευση αποσπάσματος του σχεδίου ανταπάντησης στην απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης που αναφέρεται στα ερωτήματα του Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου (μετά την προσφυγή μου σ 'αυτό) ως προς την καταλληλότητα των χώρων κράτησης και την δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης από το Κατάστημα των Φυλακών».

Σύμφωνα επίσης με τον υπογράφοντα, «το συγκεκριμένο απόσπασμα δημοσιεύεται με αφορμή τη νέα κρίση που υπέστη χθες (10-8-'08) ο αδελφός μου Χριστόδουλος, έβδομη τους τελευταίους 10 μήνες, μια κρίση με εκδήλωση πνευμονικού οιδήματος (ζάλη, ίλιγγος, υπνηλία, βήχα, δύσπνοια, απόφραξη των αναπνευστικών οδών στα όρια της ασφυξίας, μαύρισμα του προσώπου) που προκλήθηκε λόγω της εμμονής της ιατρικής υπηρεσίας των φυλακών στη μη διερεύνηση των αιτίων. Εν αναμονή μιας νέας κρίσης, βέβαιης όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι αυτή θα συμβεί ημέρα και ώρα που οι πόρτες των κελιών είναι ανοιχτές, με απρόβλεπτες συνέπειες και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά».

Σημειώνουμε ότι την Δευτέρα 1ⁿ Σεπτεμβρίου 2008 συζητείται στο Εφετείο αίτηση του Χριστόδουλου Ξηρού, «για προσωρινή διακοπή της ποινής λόγω των προβλημάτων υγείας που του δημιούργησαν και συντηρούν, αποκλειστικά και αποδεδειγμένα, οι εξοντωτικές συνθήκες απομόνωσης».

Antinews: Η στάση μας ήταν και είναι κάθετα αντίθετη απέναντι και στις πρακτικές και στην ιδεολογία της 17Ν και του ΕΛΑ. Και το εκφράσαμε αυτό στο παρελθόν ενυπόγραφα και με άρθρα και με ρεπορτάζ, που τα πληρώσαμε πανάκριβα, με τόνους λάσπης, από τους αριστερούληδες συνοδοιπόρους και θαυμαστές τους. Και όπως δεν διστάσαμε τότε ούτε στιγμή να πούμε ανοικτά και καθαρά τη γνώμη μας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ούτε ανάλγητη, ούτε απάνθρωπη. Αν λοιπόν αληθεύουν όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή (που δημοσιεύουμε ολόκληρη στα σχόλια), τότε η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει αμέσως στην αποκατάσταση των συνθηκών κράτησης, τηρουμένων φυσικά των ευνόητων μέτρων ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Reporter avatar
  Reporter 13/08/2008 23:37:10

  Συνθήκες Κράτησης των Έγκλειστων στην Ειδική Απομόνωση του Κορυδαλλού.

  Προδημοσίευση αποσπάσματος του σχεδίου ανταπάντησης στην απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης που αναφέρεται στα ερωτήματα του Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου (μετά την προσφυγή μου σ 'αυτό) ως προς την καταλληλότητα των χώρων κράτησης και την δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης από το Κατάστημα των Φυλακών.

  Αρχή αποσπάσματος:
  Οι απαντήσεις για τα δύο τελευταία ερωτήματα, όσον αφορά την καταλληλότητα τόσο των χώρων κράτησης όσο και της ιατρικής περίθαλψης, θα αναπτυχθούν συγχρόνως, καθώς το πρώτο αφορά τις ορατές συνθήκες κράτησης ενώ το δεύτερο τις άδηλες.
  Η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σελίδα 20, ερώτημα 5, αναφέρει: «Ο προσφεύγων… κρατείται σε νέες εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί το 2002, με οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και αποτελούν την ΣΤ΄ πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης και το παράρτημα αυτής… Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται στο χώρο της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού στο ημιυπόγειο κτιρίου πολλαπλών χρήσεων και σε παλαιότερους ακάλυπτους χώρους της Κλειστής Κεντρικής Φυλακής Γυναικών. Οι εγκαταστάσεις διαμορφώθηκαν ειδικά για την κράτηση των συγκεκριμένων τότε, υποδίκων…»
  Στο παραπάνω απόσπασμα σκιαγραφείται ο τρόπος αντιμετώπισης των «συγκεκριμένων υποδίκων». Οι Φυλακές Κορυδαλλού τυπικά δεν έχουν έκτη πτέρυγα, αλλά: «Υπάρχουν πέντε πτέρυγες, στις οποίες κρατούνται 1993 άτομα…» (16.5.07, Σχετ. 37). Ο αποθηκευτικός υπόγειος χώρος του «κτιρίου πολλαπλών χρήσεων» διαμορφώθηκε (το θέρος του 2002, μετά τις συλλήψεις και πριν την προφυλάκιση!) σε 6η πτέρυγα (η κυρίως πτέρυγα) αποτελούμενη από 8 κελιά, διάδρομο 20 m2 πολλαπλών χρήσεων το χειμώνα, και προαύλιο 120 m2. Αυτή η κεντρική πτέρυγα σήμερα έχει καταργηθεί και χρησιμοποιείται ως απομόνωση κρατουμένων από τις πέντε υπαρκτές πτέρυγες των φυλακών.
  Το καλούμενο «παράρτημα» της ανύπαρκτης ουσιαστικά και τυπικά πλέον κεντρικής πτέρυγας, συγκριτικά μ’ αυτήν έχει λίγο μεγαλύτερο προαύλιο και διάδρομο (με χρέη επίσης αίθουσας αναψυχής). Το κελί είναι ενιαίος χώρος 12 m2 μαζί με την τουαλέτα (9 + 3 m2), με ένα υποτυπώδες τοιχίο συνολικού εμβαδού 1 m2 να υποδύεται το διαχωριστικό. Η τουαλέτα είναι αδύνατο, ακόμα κι αν υπήρχε η πρόθεση, να απομονωθεί από το υπόλοιπο κελί, καθώς σ’ αυτήν βρίσκεται το μοναδικό παράθυρο (φεγγίτης σε ύψος από τα 2 m και άνω) με άνοιγμα για εξαερισμό 60x60 cm. Το παράθυρο αυτό, που είναι καγκελόφραχτο, βλέπει σε τάφρο πλάτους 1,5 m, η οποία είναι σκεπασμένη με σχάρα υπονόμου σε ύψος της οροφής του κελιού, εφόσον το κελί είναι εξ ολοκλήρου κάτω απ’ το έδαφος. Αυτή η διάταξη έχει σαν συνέπεια την άπνοια εντός του κελιού ακόμα κι όταν έξω υπάρχουν πολλά μποφόρ, με δεδομένο επιπλέον ότι το άνοιγμα που βρίσκεται επί της θύρας (απέναντι από το παράθυρο του μπάνιου) είναι 10x40 cm, με δυνατότητα χειρισμού μόνο από έξω (από τον φύλακα) όταν οι πόρτες είναι κλειστές και επιπλέον βλέπει σε τυφλό διάδρομο χωρίς κανένα παράθυρο και με εξώπορτα συμπαγή χωρίς θυρίδα εξαερισμού. Μικρότερης σημασίας, αλλά που δρα σωρευτικά ως προς το άσθμα, είναι και ο όγκος από μπετόν που λογίζεται για κρεβάτι, καθώς είναι το ίδιο ανθυγιεινό με τον ύπνο στο πάτωμα.
  Σε έναν τέτοιο χώρο, η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης υποστηρίζει ότι «αν επιθυμεί (ο προσφεύγων) μπορεί να τοποθετηθεί και πάλι δεύτερος κρατούμενος μαζί του στο κελί, για να τον βοηθά…». Όμως η παραπάνω διαμόρφωση και ειδικότερα ο μη διαχωρισμός της τουαλέτας από το υπόλοιπο κελί, σε συνδυασμό με τον κακό αερισμό, αποκλείει τη συγκατοίκηση με δεύτερο κρατούμενο ή, διαφορετικά, την καθιστά άκρως εξευτελιστική και για τους δύο, καθώς αυτή εξαναγκάζει να γίνονται σε κοινή θέα ό,τι είναι άκομψο και μόνο να γράφονται.
  Τα υποτυπώδη μέσα που επιτρέπονται κατά καιρούς για την απασχόληση των κρατουμένων (όπως, για παράδειγμα, τα είδη ζωγραφικής που μου επιτράπηκαν πριν ακόμα φτάσει στο 1/10 η οπτική οξύτητα) εντάσσονται στην τυπική λογική και σε καμία περίπτωση δεν έχουν το χαρακτήρα ή το εύρος των αντίστοιχων παροχών στις υπόλοιπες φυλακές. Η απουσία εργαστηρίων, αίθουσας για ομαδικές δραστηριότητες (έλλειψη εμφανέστατη κατά το χειμώνα) ή ανοιχτών χώρων άθλησης και περιπάτου στο μέτρο των άλλων φυλακών, περιορίζει ασφυκτικά τον ζωτικό χώρο που μπορεί να κινηθεί ένας έγκλειστος της 6ης πτέρυγας. Οι συνθήκες αυτές μειώνουν στο ελάχιστο την εναλλαγή παραστάσεων είτε αισθητών είτε νοητικών, λόγω και του περιορισμένου αριθμού κρατουμένων (9), της έγκρισης επισκεπτηρίων μόνο για το στενό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και λόγω του τρόπου πραγματοποίησής τους (ίδε Σχετ. 38), που δημιουργούν μία κατάσταση η οποία δυνητικά έχει βαριές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους• από ένα σύνολο 23 κρατουμένων (17Ν και ΕΛΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αθώων) στις ειδικές αυτές συνθήκες κράτησης, πάνω από το 1/3, μαζί με τη δική μου περίπτωση, παρουσίασαν μέσα σε έξι χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας ή επιδείνωση στα ήδη υπάρχοντα. Από αυτούς δύο, ο Χρ. Τσιγαρίδας και ο Θ. Ψαραδέλης, έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο πρώτος μετά απ’ αυτό υπέβαλε αίτηση διακοπής της ποινής για λόγους υγείας, η οποία έγινε δεκτή, ενώ ο δεύτερος αθωώθηκε στο πρώτο δικαστήριο που έληξε λίγες μέρες μετά το επεισόδιο. Ένας ακόμα, ο Κ. Αγαπίου, ενώ κατά την προφυλάκισή του ήταν απόλυτα υγιής, αποφυλακίστηκε μετά από αίτηση διακοπής για λόγους υγείας. Ένας τέταρτος, ο Κων. Τέλιος, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας νοσηλεύεται τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο κρατουμένων. Πέμπτος ο Π. Σερίφης, με σκλήρυνση κατά πλάκας που επιδεινώθηκε κατά την κράτησή του λόγω αδιάφορης αντιμετώπισης από την ιατρική υπηρεσία των φυλακών, ο οποίος αποφυλακίστηκε μετά από σειρά προσφυγών που έφτασαν ως το Ε.Δικ. Δύο ακόμα (σύνολο 7 χωρίς τη δική μου περίπτωση), ο Δ. Γεωργιάδης και ο αδερφός μου Χρ. Ξηρός, προσβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στις ειδικές συνθήκες από πανομοιότυπη ασθένεια – πολύμορφο ερύθημα ή αγγειοοίδημα – άγνωστης αιτιολογίας, μία πάθηση στα όρια του ανοσολογικού, συνοδευόμενη από λαρυγγοοίδημα (στον δεύτερο), ένα σύμπτωμα που ενέχει κίνδυνο ζωής. Και οι δύο κατά την προφυλάκισή τους ήταν απόλυτα υγιείς. Ο πρώτος αποφυλακίστηκε με τα 3/5 της ποινής πριν εκδηλωθεί σε έκταση η ασθένεια, ενώ ο δεύτερος, ο Χ. Ξηρός, έχει προσφύγει αυτή τη στιγμή για διακοπή της ποινής (συζητείται 1.9.08), καθώς ο ανεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης της πάθησής του από την ιατρική υπηρεσία των φυλακών τον έχει εγκλωβίσει σε φαρμακευτικό αδιέξοδο.
  Το ιστορικό του αδιεξόδου είναι τρανταχτή απόδειξη του τρόπου λειτουργίας της ιατρικής υπηρεσίας και της διοίκησης των φυλακών για θέματα υγείας, καθώς δείχνει πώς ένας απόλυτα υγιής το 2002, που παρουσίασε εξανθήματα το 2004, έχει φτάσει τον τελευταίο χρόνο έξι φορές στα όρια του αλλεργικού σοκ, διατρέχοντας καθημερινά πλέον κίνδυνο ζωής, επιφορτισμένος με μία πάθηση για την οποία τέσσερα χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα «Δεν υπάρχει διάγνωση για τα αίτια που (την) προκαλούν…» (Σχετ. 35).
  Συγκεκριμένα: Η αίτηση διακοπής (Σχετ. 36) αναφέρει: «…Περί τα τέλη Απριλίου του 2004, για πρώτη φορά εμφάνισα εξανθήματα… στο Νοσοκομείο των Κρατουμένων δεν κατέστη δυνατή η διάγνωση της νόσου και ούτως μου χορηγήθηκε «τυφλή» θεραπευτική αγωγή… Ένα έτος μετά… η νόσος επανεμφανίζεται με εντονότερη συμπτωματολογία… (υποχωρεί χωρίς διάγνωση και δύο χρόνια μετά:) Στις 20 Ιουλίου 2007, η νόσος επανεμφανίζεται με σαφώς εντονότερα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μου χορηγηθεί η ίδια θεραπευτική αγωγή, ήτοι αντισταμινικά και κορτιζόνη… φαίνεται πως τα συμπτώματα υποχωρούν αλλά στις 6 Οκτωβρίου 2007 τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση και πλέον συνοδεύονται από οίδημα, ζάλη και έντονη ταχυπαλμία. Στις 9 Οκτωβρίου 2007 μεταφέρομαι στο Νοσοκομείο Κρατουμένων αφού πλέον είναι σαφές πως η θεραπευτική αγωγή που ακολουθώ δεν έχει αποτελέσματα, στο Νοσοκομείο μου χορηγείται ενδοφλεβίως κορτιζόνη 500 mg και μετά την ελαφρά υποχώρηση των συμπτωμάτων επιστρέφω στο κελί μου. Από την 9η ως την 16η Οκτωβρίου 2007 και παρά τη φαρμακευτική αγωγή που συνεχίζω να λαμβάνω, τα συμπτώματα αυξάνονται με αποτέλεσμα στις 17 Οκτωβρίου 2007 να μεταφερθώ στο Νοσοκομείο Κρατουμένων σε άθλια κατάσταση αφού πέραν των αρχικών συμπτωμάτων πλέον παρουσιάζω έντονο οίδημα σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα που εκτείνεται στον λάρυγγα, ζάλη, λήθαργο, αδυναμία προσανατολισμού, δυσκολία στην αναπνοή και έντονη ταχυπαλμία. Ο παθολόγος που με εξετάζει, κάνει λόγο κρυολογήματος! Και συστήνει αντιπυρετικά, μετά όμως τις εντονότατες διαμαρτυρίες των σωφρονιστικών υπαλλήλων… λαμβάνεται η απόφαση για εσπευσμένη μεταφορά μου στο Τζάνειο Νοσοκομείο… σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή μου και μετά από ολιγόωρη παραμονή και σταθεροποίηση της καταστάσεως θα μεταφερθώ στο νοσοκομείο «Συγγρού» ως ειδικό νοσοκομείο… συστήνεται θεραπευτική αγωγή… μετά νέα κρίση μεταφέρομαι εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Συγγρού» όπου μετά από άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και τη σταθεροποίηση της κατάστασής μου, μου συστήνουν νέα αγωγή και την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο, μετά δεκαήμερο, για σειρά εξετάσεων… (2.11.07 η μεταγωγή προετοιμάζεται και ακολούθως ματαιώνεται από επισκέπτη ιατρό του Νοσοκομείου Κρατουμένων ο οποίος:)… καταργεί τη μέχρι τούδε θεραπευτική αγωγή και συστήνει νέα… Παρά το γεγονός ότι η ασθένειά μου υποτροπιάζει, δεν μεταφέρομαι στο Νοσοκομείο ούτε υπάρχει τροποποίηση της αγωγής… στις 16 Νοεμβρίου δηλώνει (ο ως άνω γιατρός) προς τον κ. Διευθυντή των Φυλακών ότι είμαι εντελώς καλά και δεν διατρέχω κανέναν κίνδυνο… μία μέρα μετά την ως άνω διαβεβαίωση καταρρέω λιπόθυμος στο διάδρομο της φυλακής… 19 Νοεμβρίου υφίσταμαι νέα υποτροπή εντός του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ημερήσια δόση κορτιζόνης σε 70 mg…. Στις 18 Δεκεμβρίου μεταφέρομαι στο Αττικό Νοσοκομείο όπου κάποιος γιατρός… διατάσσει την άμεση διακοπή της θεραπευτικής αγωγής που μου είχε χορηγηθεί από το Νοσοκομείο Νίκαιας και την έναρξη άλλης θεραπευτικής αγωγής με αντισταμινικά… (την αλλαγή αυτή ακολουθεί επιδείνωση και ζητείται από γιατρό του Νοσ. Κρατουμένων η άμεση εισαγωγή σε κρατικό νοσοκομείο όμως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Διευθυντή των Φυλακών με τον υπεύθυνο για την αλλαγή της αγωγής καθηγητή δίδεται διαβεβαίωση από τον δεύτερο ότι:) δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος και ως εκ τούτου να μην μεταφερθώ σε νοσοκομείο… δώδεκα ώρες αργότερα μεταφέρομαι εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων με όξυνση των εξανθημάτων, λήθαργο, κρίση προσανατολισμού και αδυναμία συγκέντρωσης, ταχυκαρδία και οξεία δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση».
  Μετά από περιήγηση με επιπόλαια κριτήρια σε έξι νοσοκομεία τον τελευταίο χρόνο (Νοσοκομείο Κρατουμένων, Τζάνειο, Συγγρού, Κρατικό Νίκαιας, Αττικό και Λαϊκό) και χωρίς ο ίδιος να έχει λόγο ως προς την εκάστοτε επιλογή ιατρού ή νοσηλευτικού ιδρύματος έχει αποκτήσει ιατρικό φάκελο που απαριθμεί δεκάδες σελίδες, ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν μόλις δύο. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό όπως περιγράφεται στην ίδια αίτηση: «Έκτοτε λαμβάνω 16 mg κορτιζόνης ημερησίως δίχως να δύναμαι να την μειώσω αφού σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης υφίσταμαι υποτροπή. Παραλλήλως διάγνωση της νόσου δεν υφίσταται, τα συμπτώματα παραμένουν σε ύφεση, ουδεμία απόφαση υπάρχει για συστηματική αντιμετώπιση της νόσου και το μόνο που αναμένω είναι μια νέα κρίση. Εκ των ως άνω καθίσταται σαφές ότι συνεχιζόμενης αυτής της κατάστασης είναι επιστημονικώς βέβαιο ότι το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι θάνατος, είτε από την ίδια τη νόσο είτε από τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες της κορτιζόνης καθ’ όσον μία τόσο μεγάλη ημερήσια δόση επί μακρόν θα οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες οργάνων, νεφροί, ήπαρ κ.λπ. και συνακόλουθα στο θάνατο. Παραλλήλως διακοπή της κορτιζόνης όπως προανέφερα οδηγεί σε οξείες αλλεργικές κρίσεις, αλλεργικά σοκ, που αν δεν αντιμετωπισθούν με κορτιζόνη θα με οδηγήσουν στο θάνατο… Περαιτέρω είναι προφανές και ομολογείται από το ίδιο το Νοσοκομείο Κρατουμένων ότι η αντιμετώπιση, πολλώ δε μάλλον η διάγνωση της νόσου, δεν είναι δυνατή από τις υποδομές της φυλακής και προφανώς δεν είναι λύση η συνεχής μεταφορά μου σε διάφορα νοσοκομεία κάθε φορά που υπάρχει κρίση… Αρκεί να παραθέσω ότι πολλές φορές κατά την εξέτασή μου, δεν με ελευθερώνουν από τις χειροπέδες και γνωμάτευση κάνουν οι φρουροί που με συνοδεύουν τραβώντας τα ενδύματά μου και υποδεικνύοντας στο γιατρό που με εξετάζει ότι “βλέπετε δεν έχει εξανθήματα, είναι τώρα καλά να τον πάμε πίσω”. Η όλη όμως αυτή παλινωδία έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορώ να θεραπευθώ, αλλά να υποβάλλομαι ως πειραματόζωο σε συνεχείς αλλαγές θεραπείας δια χορηγήσεως διαφορετικών φαρμάκων, δοσολογίας με κορύφωση τις αλληλοσυγκρουόμενες ιατρικές θέσεις» (Σχετ. 36).
  Η περίπτωση του αδερφού μου Χριστόδουλου είναι μία από τις 8 των ειδικών συνθηκών κράτησης με σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκτήθηκαν ή επιδεινώθηκαν λόγω ιατρικών, θεσμικών και νοσηλευτικών ελλειμμάτων. Οι ουσιαστικά ανύπαρκτες υποδομές ως προς αυτές τις παραμέτρους στηλιτεύονται από την έκθεση ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από ιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που συγκροτείται βάσει της σωφρονιστικής νομοθεσίας, η οποία διενήργησε ελέγχους με εντολή και παρουσία του εισαγγελέα επόπτη των Φυλακών Κορυδαλλού και δημοσίευσε δελτίο τύπου της έκθεσης αυτής στις 16.5.2007 με τίτλο «Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στις Φυλακές Κορυδαλλού».
  Για το επίμαχο ζήτημα (σελίδα 25, ερώτημα 6 – απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης) αναφέρει:
  Νοσοκομείο Κρατουμένων
  «…Στους εννέα υπάρχοντες θαλάμους νοσηλεύονται από 121-135 άτομα, δηλαδή κατά μέσο όρο 12 άτομα ανά θάλαμο.
  …Σε τέσσερις ακόμα θαλάμους που χαρακτηρίζονται ως απομόνωση νοσηλεύονται τέσσερα άτομα με TBC (φυματίωση) εκ των οποίων οι τρεις ήταν ενεργείς μορφές της νόσου. Ωστόσο σε ισόγειο χώρο του νοσοκομείου φιλοξενούνται άλλοι τρεις ασθενείς πάσχοντες από TBC. Τα παραπάνω δημιουργούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των υπολοίπων νοσηλευομένων αλλά και των υπηρετούντων υπαλλήλων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων, όπως και ο αριθμός των νοσηλευομένων ατόμων στην απομόνωση είναι πολύ μεγάλος.
  …Οι υπηρετούντες ιατροί νοσηλευτές είναι ελάχιστοι και υπάρχει αναντιστοιχία με τον αριθμό των νοσηλευομένων. Οι εφημερεύοντες ιατροί, σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι κυρίως ειδικευόμενοι.
  …Το νοσοκομείο δεν διαθέτει εναρμονισμένο με την υπάρχουσα νομοθεσία, σύστημα διαχείρισης και αποκομιδής των μολυσματικών αποβλήτων».
  Ιατρείο Κλειστής Κεντρικής Φυλακής Γυναικών
  «…Στο ιατρείο δεν υπάρχει αναρρωτήριο και ο χώρος που υποδείχθηκε δεν διαθέτει στρώματα και κουρτίνες παρά μόνο γυμνά κρεβάτια.
  …Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών. Υπάρχει μία νοσηλεύτρια των ΤΕΙ και έξι φύλακες που εκτελούν χρέη νοσηλευτών(!). Οι δε γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, είναι κατά πράξη και περίπτωση, κάποιες ημέρες την εβδομάδα.
  …Ο χώρος φύλαξης και διανομής των φαρμάκων πρέπει να διαχειρίζεται από ειδικευμένους νοσηλευτές και τα φάρμακα να φυλάσσονται σε κλειστά ερμάρια και σε σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός».
  Ιατρεία Δικαστικής Φυλακής
  «…Στα λειτουργούντα ιατρεία υπηρετούν μόνο δυο ειδικευμένοι νοσηλευτές (για 1993 κρατούμενους) ενώ, οι υπόλοιποι δεν είναι ειδικευμένοι και προέρχονται από το χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και από επιλεγμένους κρατούμενους (!)».
  Η παραπάνω επιτροπή προτείνει:
  «…Σύνδεση του νοσοκομείου και ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να ανταποκριθούν στο σκοπό τους. Διαφορετικά οι όροι Νοσοκομείο και Ψυχιατρείο πρέπει να διαγραφούν.
  …Να υπάρχει μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλους τους χώρους των φυλακών (Δικαστική, Γυναικεία, Ψυχιατρείο, Νοσοκομείο).
  …Ορθολογική διαχείριση και διακίνηση των ιατρικών και μολυσματικών αποβλήτων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας κρατουμένων και προσωπικού.
  …Άμεση ένταξη του ψυχιατρικού τμήματος σε προγράμματα της ευρωπαϊκής κοινότητας που αφορούν στη ψυχική υγεία…» (Σχετ. 37).
  Σε ακρόαση, μετά από αίτηση μου, με τον επόπτη εισαγγελέα των φυλακών και θέμα την αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που με κρατούν σχεδόν καθηλωμένο στο κελί μου, μια κατάσταση που εμπίπτει στο νόμο περί βασανιστηρίων, ο ίδιος ο εισαγγελέας ομολόγησε λέγοντας ότι:
  Το κενό αυτό, όπως προκύπτει, επεκτείνεται σήμερα και στους πρώην υγιείς.
  Τέλος αποσπάσματος.

  Το συγκεκριμένο απόσπασμα δημοσιεύεται με αφορμή τη νέα κρίση που υπέστη χθες (10-8-'08) ο αδελφός μου Χριστόδουλος, έβδομη τους τελευταίους 10 μήνες, μια κρίση με εκδήλωση πνευμονικού οιδήματος (ζάλη, ίλιγγος, υπνηλία, βήχα, δύσπνοια, απόφραξη των αναπνευστικών οδών στα όρια της ασφυξίας, μαύρισμα του προσώπου) που προκλήθηκε λόγω της εμμονής της ιατρικής υπηρεσίας των φυλακών στη μη διερεύνηση των αιτίων. Εν αναμονή μιας νέας κρίσης, βέβαιης όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι αυτή θα συμβεί ημέρα και ώρα που οι πόρτες των κελιών είναι ανοιχτές, με απρόβλεπτες συνέπειες και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

  Την Δευτέρα 1ⁿ Σεπτεμβρίου 2008 συζητείται στο Εφετείο- πίσω από τον Άρειο Πάγο- αίτηση του Χριστόδουλου για προσωρινή διακοπή της ποινής λόγω των προβλημάτων υγείας που του δημιούργησαν και συντηρούν, αποκλειστικά και αποδεδειγμένα, οι εξοντωτικές συνθήκες απομόνωσης.

  Σάββας Ξηρός
  φυλακές Κορυδαλλού 11-8-2008

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 13/08/2008 23:54:28

  Φυσικά συμφωνώ και ενώνω τη φωνή μου με τις άλλες για την αποφυλάκιση του Χριστόδουλου Ξηρού. Εδώ όμως εφείλουμε να επανέλθουμε στην πρόσφατη συνέντευξη του Τζωρτζάτου, που το κράτος την παρέκαμψε με λήψη προσχηματικής κατάθεσης. Λες και ο Τζωρτζάτος θα κάρφωνε ποτέ τον οδηγό. Και αυτή η συνέντευξη καταδεικνύει, ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για δίκη - παρωδία, στα πλαίσια της υποτιθέμενης αποενοχοποίησης της Ελλάδας ενόψει ολυμπιάδας. Η δίκη έριξε στον κάδο ανακύκλωσης κάποιους κατά βάση από πολύ παλιά παροπλισμένους και διαφοροποιημένους, που όπως λέει ο Τζωρτζάτος ήτανε και τα "κορόιδα". Μήπως δεν καταγράφηκε στη δίκη, η από αρχαιοτάτων χρόνων διαφοροποιήση των περισσότερων από αυτούς που παραπέμφθηκαν, με την πρακτική της "οργάνωσης"; Με εξαίρεση τα "κουμάντα" Γιωτόπουλο και Κουφοντίνα, που έδειξαν και "καλή διαγωγή" για να τους δούμε μετά πάροδο κάποιου χρόνου έξω (και κατά πόσο ήταν κουμάντα ή μεταπράτες της πραγματικής ηγεσίας για τη χειραγώγηση των αφελών αχθοφόρων της τρίτης βαθμίδας, είναι ένα μεγάλο ανοικτό θέμα) απαιτώ την άμεση αποφυλάκιση όλων των άλλων, στη βάση ότι η πραγματική ηγεσία παραμένει σκόπιμα ασύλληπτη και απεργάζεται νέα δεινά για τον τόπο. Εννοείται ότι θα πρέπει να στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα και να τους απαγορευτή επί ποινή η όποια ανάπτυξη πολιτικής δραστηριότητας.
  Επειδή όμως το "η Δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται" δεν δέχομαι να το αντιλαμβάνομαι μονόπλευρα, ζητώ την άμεση αποφυλάκιση του Δημήτρη Ιωαννίδη, για ανθρωπιστικούς λόγους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που οφείλει να μας διαφοροποιεί από την κτηνωδία των χουντικών, είναι η ανθρωπιά μας. Η Δημοκρατία λειτουργεί αξιόπιστα μόνο όταν λειτουργεί ισόνομα προς όλες τις κατευθύνσεις.

 3. Kraepelin avatar
  Kraepelin 14/08/2008 01:05:06

  Εγώ απαιτώ την παραμονή του Ιωαννίδη και όλων των 17Ν στη φυλακή. Έτσι θα αντιληφθούν, ίσως, ότι η μόνη ελπίδα συγχώρεσης που έχουν είναι από το Θεό. Και επειδή Θεός δεν υπάρχει, ατύχησαν.

 4. george avatar
  george 14/08/2008 01:15:33

  Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι συλληφθέντες εν σχέση με τη 17Ν είναι μέλη αυτής της οργάνωσης. Σιγά μην ήταν αυτοί μέλη της 17Ν και αν ήταν αποτέλούσαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Σίγουρα οι συλλήψεις έγιναν για να φτίαξει η Ελλάδα αντιτρομοκρατικό προφίλ ενόψει Ολυμπιάδας και σίγουρα εντάσσονταν στα πλαίσια της πολιτικής "Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ"...

  Σε κάθε περίπτωση όμως αυτοί οι κρατούμενοι θα πρέπει να έχουν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.Και αυτό είναι ένα αίτημα που αφορά όλους τους φυλακισμένους...Αλλά μην ξεχνάμε...Η ΕΕ που δε βγάζει άχνα για τα λευκά κελιά της Τουρκίας-Η Ελλάδα που παρέδωσε τον Οτσαλάν στους αρχιμακελάρηδες ιμπεριαλιστές Αμερικάνους-Η ΕΕ που χρησιμοποιεί χημικά CS για την καταστολή του λαϊκού κινήματος-Η Ελλάδα που συλλαμβάνει ανθρώπους γιατί "φορούσαν πράσινα all star" ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...

 5. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 14/08/2008 02:36:35

  Εγώ απαιτώ να επιστρέψουν στην φυλακή ο Παττακός και ο Μακαρέζος για να ψοφήσουν παρέα με τον Ιωαννίδη και τον Ντερτιλή.

 6. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 14/08/2008 08:38:37

  Symfono me ton botilia oti o Ioannidis prepei n apofylakisthei, estp kai an tha einai se kat oikon
  periorismo.

  Gia ton Xyro kai tous ypoloipous 17 N ean echoun pragmati toso kakia andimetopisi prepei na kalyterefsi amessos opos kai gia olous vevaia tous kratoumenous. Gia tin ygeia tou den boro na gnorizo alla edo vlepoume me tous anthropous ektos fylakis ti andimetopissi echoun apo tous giatrous sta nosokomeia,fandazomai gi aftous...

 7. ataktos avatar
  ataktos 14/08/2008 09:54:19

  ine alithia pos i "Dimokratia den ekdikite"" apla i ekprosopi tis apla skotonoun to lao tous (esoterikos
  imperialismos) apo ""afelia"" .

 8. syntaktis avatar
  syntaktis 14/08/2008 10:14:06

  Τι σχέση έχει η 17Ν με τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς που υπέπεσαν στο έσχατο των αμαρτημάτων, το έγκλημα κατά της πατρίδας; Ο Ιωαννίδης να μείνει μέσα, διότι «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Ο Ξηρός να αντιμετωπιστεί όπως όλοι οι κρατούμενοι που κινδυνεύει η ζωή τους από την υγεία τους.

 9. Kraepelin avatar
  Kraepelin 14/08/2008 15:10:29

  Όπως όλοι οι ΦΟΝΙΑΔΕΣ, θες να πεις. Δεν μπήκαν φυλακή για ακάλυπτη επιταγή.

 10. syntaktis avatar
  syntaktis 15/08/2008 11:57:47

  Μάλιστα, έστω, οι φονιάδες. Και πάλι, τι σχέση έχουν με εκείνους που εγκλημάτησαν κατά της πατρίδας;

 11. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 15/08/2008 19:00:45

  @Μποτίλια στο Πέλαγος: Αγαπητή Μποτίλια κρατάω από το σχόλιο σου (με το οποίο εν γένει συμφωνώ) τη φράση κλειδί «η πραγματική ηγεσία». Κάποτε πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα αυτό. Όχι βεβαίως με πρακτορικές πρακτικές αλλά με καθαρά πολιτικούς όρους. Είναι ένα θέμα δύσκολο και περίπλοκο, καθόλου κατάλληλο για καλοκαίρι. Θυμήσου το πάλι με την πρώτη ευκαιρία τον χειμώνα. Απαιτεί «κρύο αίμα». Βέβαια δεν πιστεύω ότι θα πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, η μέθοδος είναι δοκιμασμένη και πολλοί νέοι πάλι θα ονειρευτούν ότι ο δρόμος συντομεύεται με απλοϊκές (και εύκολες τελικά) ενέργειες. Άρα το πεδίο είναι δυστυχώς ανοικτό και για νέες ηγεσίες και για χειραγώγηση αφελών αχθοφόρων τρίτης βαθμίδας.

 12. Info Press avatar
  Info Press 15/08/2008 23:25:06

  Αφού μπορεί και στέλνει e-mail από τη φυλακή ο Ξηρός, είναι μιά χαρά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.