24/02/2013 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Δαμανάκη επαναφέρει το θέμα του κατώτατου μισθού

Πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε κλείσει το θέμα με τη μείωση του κατώτατο μισθού των 586 ευρώ λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του γ.γ. του υπ. Οικονομικών, Γ. Μέργου ότι πρέπει να υπάρξει μείωση, μια δήλωση που είχε αποδοκιμαστεί από όλους.

Ξαφνικά έρχεται η Ελληνίδα επίτροπος, Μ. Δαμανάκη, που κανονικά δε θα έπρεπε να ανακατεύεται, και λέει ότι «η θέση της Κομισιόν για το ζήτημα του κατώτατου μισθού τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό, και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές».

«Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Το μήνυμα αυτό μεταφέρω προς κάθε πλευρά. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον τις οποιεσδήποτε πιέσεις είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας» δηλώνει η κ. Δαμανάκη.

Σύμφωνα με την Ελληνίδα επίτροπο, η Κομισιόν δεν το έχει κλείσει το θέμα και το αφήνει στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Δηλαδή τι; Μας λένε να κάνουμε διάλογο για να αποφασίσουμε τελικά να μειώσουμε το μισθό; Μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνουμε. Ωστόσο, επειδή η κ. Δαμανάκη έχει μια επίσημη θέση και ακούει τι γίνεται στις Βρυξέλλες, οφείλουμε να δώσουμε προσοχή, όμως, η δήλωσή της προκάλεσε σάλο και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε με την κυβέρνηση: «Η σημερινή συνέντευξη της Ελληνίδας επιτρόπου κ. Δαμανάκη επιβεβαιώνει ότι το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού είναι ανοιχτό για την Κομισιόν. Ενώ ταυτόχρονα αφήνει έκθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημονιακό πρόγραμμα. Κατ' ουσίαν η κ. Δαμανάκη προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και λήψη νέων μέτρων» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου φταίει ο Σαμαράς αν η Δαμανάκη λέει ότι θέλει.

Κάποιος, λοιπόν, ας μας ξεκαθαρίσει επισήμως τι γίνεται διότι δε μπορεί να παίζουν με το λιγοστό ψωμί χιλιάδων πολιτών που παίρνουν 586 ευρώ. Ιδίως αυτοί που πληρώνονται από 4 χιλιάδες ευρώ και πάνω το μήνα.

«Δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός όπως έχει διαμορφωθεί από το 2012 στα 586 ευρώ δεν παραβιάζεται», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Επιπλέον διεμήνυσε ότι «προετοιμάζεται η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσα από τις εφορίες. Από το 2014 θα αναζητούνται ενιαία οι ασφαλιστικές εισφορές». Δε φτάνει, όμως, ο κ. Βρούτσης. Ή πρέπει να κλείσει το θέμα του κατώτατου μισθού εδώ και τώρα ή θα πρέπει να βάζουν φωτιές τύποι σαν τον Μέργο ή τη Δαμανάκη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 24/02/2013 20:13:17

  Οταν εννοειται τον επαναφερει, εννοειται οτι ειναι υπερ της επιστροφης του στα προηγουμενα επιπεδα, αφου η μειωση του ειχε το αντιθετο αποτελεσμα (εσωτερικη ανατιμηση και περαιτερω ανεργια);

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 24/02/2013 20:34:47

  Να πάρει αυτή τον κατώτατο μισθό που παριστάνει και την αριστερή κα να επιστρέψει στο κράτος όσα εισέπραξε πάνω από τον κατώτατο μισθο αναδρομικά από τότε που πήγε στο πασοκ.
  ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ Η ΜΟΥΣΤΟΓΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
  ΟΥΣΤ.

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/02/2013 21:05:46

  Θα πρέπει να πιστέψουμε αυτά που λέει η Δαμανάκη αλλά και αυτά που ρητά διαμηνύει ο Σαμαράς!!
  Πράγματι ο Σαμαράς ποτέ δεν θα υπογράψει περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, γιατί αν υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να το πράξει ή θα παραιτηθεί ως αποτυχών ή θα εκδιωχθεί άρον, άρον!
  Γι΄αυτό από τώρα θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του, σταθμίζοντας την δυνατότητα τηρήσεως του μνημονίου και να πράξει αναλόγως.
  Και με αυτόν τον τρόπο θα του δοθεί η ευκαιρία ή να αφήσει λαμπρόν όνομα στην Ελληνική ιστορία ή να ακολουθήσει τη μοίρα του Εφιάλτη και του ...Γιωργάκη!!!!

  • Χρήστος Χ. avatar
   Χρήστος Χ. @ ΝΤΙΝΟΣ 25/02/2013 02:41:03

   Bookmarked.

 4. δημης avatar
  δημης 24/02/2013 21:17:29

  ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΝΝΟΕΙ;;;;;

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/02/2013 21:36:25

  Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012, όπως ορίζει η παράγραφος 6 του άρθρου 1 του νόμου αυτού καθώς και το άρθρο 4 της ΠΥΣ 6/2012, με το οποίο αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά ορίζεται από την εν λόγω διάταξη το επίδομα τριετίας.

  Νόμος 4093

  Γιατί να το μειώσουν λοιπόν αφού θα είναι 586 & 510 € έως να μειώσουμε την ανεργία 20 ποσοστιαίες μονάδες;
  Ποια άλλη χώρα έχει νομοθετήσει το πάγωμα μισθών για χρόνια;
  Ασχολούνται όλοι με τον Μέργο ή τη Δαμανάκη επειδή είπαν ότι λέει η ... ΚΟΜΙΣΙΟΝ;

  Αλλά ξέχασα υπάρχει δέσμευση των ....πολιτικών μας.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ο Ιθαγενής 24/02/2013 23:58:59

   Σωστή η παρατήρησή σου. Δεν χρειάζεται καν λοιπόν να μειώσουν τον κατώτατο μισθό. Ήδη έχουν νομοθετήσει να μείνει παγωμένος για τα επόμενα αρκετά χρόνια!

   Αλλά φαντάσου τι πρόκληση θα ήταν να τον μειώσουν κι άλλο και μετά να αφήσουν παγωμένο τον νέο μειωμένο κατώτατο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.