#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/06/2013 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΔΗΜΑΡ πάει καλοκαιριάτικα για... φούντο

[caption id="attachment_220528" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: e-typos"][/caption]

Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Η ΔΗΜΑΡ έχει ΡΗΜΑΔΙ και γι’ αυτό δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικές ημέρες. Ο Φώτης Κουβέλης ανακάλυψε όψιμα ότι ο Σαμαράς ήταν πολύ… κακός άνθρωπος την ίδια ώρα που 174 στελέχη του κόμματος εξέδωσαν επιστολή, σύμφωνα με την οποία ήταν εγκληματικό λάθος η αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Κάποια στελέχη του κόμματος φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα πάνε προς το κέντρο και ψάχνουν να βρουν λύσεις για την επόμενη ημέρα ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή είσοδο στη Βουλή.

Κι όμως, 20 ημέρες πριν η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης ήταν δυνάμεις της σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Στήριζαν μια κυβέρνηση τρικομματική για το καλό της πατρίδας, είχαν συμμετοχή σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Δικαιοσύνης και μπορούσαν να μιλήσουν καθαρά στο λαό για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε το Σάββατο ανέδειξε ένα κόμμα που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα πριν τη διάλυση. Κι έναν αρχηγό που ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι η περιχαράκωση της αριστεράς ήταν αυτή που την οδήγησε στην απομόνωση δεκαετίες τώρα.

Ενδιαφέρον, έχει όμως η επιστολή των 174 στελεχών καθώς αναφέρεται ουσιαστικά στη χαμένη ευκαιρία της Αριστεράς. Κι έχει ενδιαφέρον διότι έρχεται λίγο μετά ο κ. Κουβέλης και λέει τα ακριβώς αντίθετα. Έτσι είναι φανερό ότι και η ΔΗΜΑΡ αποκτά συνιστώσες, μέχρι φυσικά να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, κι αυτό επειδή ο πρόεδρός της αποφάσισε να «επαναστατήσει» για την ΕΡΤ όταν είχε ο ίδιος υπογράψει το Μνημόνιο και είχε δει δεκάδες χιλιάδες άνεργους από τον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε τι είπε μεταξύ άλλος ο κ. Κουβέλης

Για το θέμα της ΕΡΤ είπε: «Φτάσαμε, όμως, στο σημείο ο πρωθυπουργός όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Εν μια νυκτί, αλλά αυτή η νύκτα εξελίσσεται σε σκοτάδι διαρκείας. Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται τη Δευτέρα με μαύρες οθόνες..»

Ασκώντας κριτική στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική. Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων».

Έτσι ανέφερε τις διαφωνίες με αντικείμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και μίλησε για «στροφή της Ν.Δ. προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής», η οποία «προκάλεσε την μετατόπιση της θέσης της από το δεν χρειάζεται «αντιρατσιστικός νόμος» στο να γίνουν , μετά τη διεθνή κατακραυγή , «νομοθετικές βελτιώσεις» του υφιστάμενου πλαισίου.

Η μεγάλη πλάκα έχει με τις αλλαγές στο Δημόσιο. Έδειξε τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, παρά τις προσπάθειες του κ. Μανιτάκη «δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση της μεταρρύθμισης και την προετοιμασία της κινητικότητας, ακριβώς για να μην ταράξουν το δικό τους σύστημα».

Έκανε προσπάθειες ο Μανιτάκης και τον εμπόδιζαν οι άλλοι. Θα τρελαθούμε τελείως.

Επιπλέον ο κ. Κουβέλης σημείωσε και άλλα σημεία διαφωνίας όπως στη φορολογία της περιουσίας και των ακινήτων, στην στήριξη των αδύναμων, καθώς και στο νέο φορολογικό σχέδιο το οποίο, όπως είπε, «ακόμη είναι γεμάτο από ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα».

Συν τις άλλοις στάθηκε στις αποκρατικοποιήσεις και στην μη ενημέρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο θέμα της πώλησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αναφέρεται ρητά ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, σε έγγραφο που στάλθηκε από το Υπ. Ανάπτυξης στην Τρόικα, αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης να πωλήσει και τμήμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα αυτό η ΔΗΜΑΡ δεν είχε ενημερωθεί ποτέ. Την ίδια στιγμή προωθείται η πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα λιμάνια και όχι οι συμβάσεις παραχώρησης όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί».

Σαν μας λέει ότι δεν… διάβασε το μνημόνιο.

Ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί ότι μεσούσης της πολιτικής κρίσης λόγω ΕΡΤ και πριν αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, παράγοντες της ΝΔ επιθυμούσαν την προσφυγή στις κάλπες. «Έχουμε την εκτίμηση ότι “κύκλοι” της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς με τις μονομερείς ενέργειές τους αντικειμενικά παρωθούσαν σε ρήξη και εκλογές. Άλλο ζήτημα βέβαια ότι ανέκρουσαν πρύμναν».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ότι «δε θέλαμε και δε θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές και πάλι εκλογές». Μάλιστα υπονόησε πως μετά το καλοκαίρι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας πως στο θέμα της αποφυγής των εκλογών «παραμένουμε σταθεροί. Όπως όταν είμαστε στη κυβέρνηση έτσι και τώρα. Θέλουμε να δούμε την ίδια στάση ευθύνης από όλους. Όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά το καλοκαίρι και κατόπιν».

Συμπέρασμα. Η ΔΗΜΑΡ πάει καλοκαιριάτικα για φούντο ή για... φούντα προκειμένου να αντέξει τους κραδασμούς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 30/06/2013 00:02:45

  Όσοι ψηφίσαμε ΔημΑρ θέλαμε ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώνει από μέσα τις εξελίξεις, με στελέχη στην κυβέρνηση (όχι Μανιτάκη, Ρουπακιώτη) και που θα είχε συγκεκριμένο σχέδιο απαγγίστρωσης από το μνημόνιο (δεν είμαι υποστηρικτής του ΚΚΕ αλλά δε νομίζω να έχει κανένας άλλο σχέδιο για το μνημόνιο και τη μεταμνημονιακή εποχή), που θα είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Η ''προγραμματική αντιπολίτευση'' είναι μια σχιζοφρενική και αντιπαραγωγική θέση που δε θα περάσει εύκολα στη βάση του κόμματος σε βάθος χρόνου. Μακάρι περίσσοτεροι στη ΔημΑρ να είχαν τα μυαλά του Σπύρου Λυκούδη!

 2. rally monkey avatar
  rally monkey 30/06/2013 02:10:24

  ο κυριος Φώτης επιτέλεσε την αποστολή του στο ακέραιο
  στο εξής η κυβέρνηση στην Ελλάδα πέφτει με το πάτημα ενός πληκτρου
  πολύ σημαντικό διοτι όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές ..timing is everything

 3. Απείθεια avatar
  Απείθεια 30/06/2013 08:41:00

  Θα χάσει η Βενετιά βελόνι, στην κυριολεξία. Έτσι κι αλλιώς, υπογράφοντας τα απίστευτα, για τον πάτο πήγαινε.

 4. dioklis avatar
  dioklis 30/06/2013 11:17:31

  Η καθεστωτική αριστερά πάντα λειτουργούσε ως εφεδρική δεξαμενή πλήρωσης της κεντρικής του ΠΑΣΟΚ Με την οικονομική κρίση και την υπογραφή μνημονίων μετεξελίχτηκε σε κύρια δεξαμενή και απέκτησε αυτονομία . Προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα ανεξέλεγκτα από δυνάμεις που δημιουργήθηκαν κατά την μετεξέλιξη επιλέχτηκε η προσωρινή διασπασή της, με την δημιουργία της ΔΗΜΑΡ και κατόπιν η σταδιακή απορρόφηση και εδραιωσή της ως κόμμα εξουσίας πλέον, (καθαρό) στην συνείδηση τον πολιτών .

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 30/06/2013 11:59:31

  Το άρθρο απλοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις είτε εκ προθέσεως είτε εν αγνοία.
  Η προσφορά της ΔΗΜΑΡ στο να έχουμε κυβέρνηση σταθερή εδώ και ένα χρόνο είναι μεγίστη.
  Αν ο Κουβέλης και το κόμμα του συμπεριφέρονταν όπως οι καθεστηκύοι πολιτικοί μας, θα γίνονταν τον Ιούλιο του 2012 πρωθυπουργός και το κόμμα του θα κατείχε ηγετική θέση στην κυβέρνηση.
  Στην τριτοκοσμική κυβέρνηση ήταν το μόνο κόμμα που δεν είχε ευθύνες για το καντάντημα της χώρας. Κι όμως συμμετείχε στην προσπάθεια διακυβέρνησης υπερβαίνοντας εαυτόν. Δεν συμμετείχε στα μακιαβελικά παιγνίδια της εξουσίας.

  Πρέπει να καταλάβουμε ότι σημασία στην πολιτική ανάλυση έχουν οι κοινωνικοοικονομικοί και ιδεολογικοί χώροι που τα κόμματα εκφράζουν κι όχι τα κόμματα καθ΄ εαυτά.
  Η χώρα μας μας χρειάζεται όλους. Το να αλληλοκραυγάζουμε με ευτελή επιχειρήματα είναι εθνικά επικίνδυνο.
  Ας διδαχτούμε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ Μανιάτης 30/06/2013 15:07:26

   Γιατί βλέπεις κανέναν από τα κόμματα της Βουλής να έχει προτάσεις?

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ μεταρρυθμιστής 01/07/2013 08:09:02

    Όχι, δεν βλέπω. Διότι εξ αντικειμένου κανένα δε μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Τα κόμματα είναι παγιδευμένα στη νοοτροπία του τακτικισμού.

 6. ΔΜ avatar
  ΔΜ 30/06/2013 22:39:17

  Με πείραξε που άφησε τα άλλα δύο κόμματα να κυβερνούν με παλαιοκομματικές μεθόδους•έλπιζα ότι θα ήταν ο σπόρος για να βλαστήσει ένα πραγματικά Προοδευτικό Κόμμα,ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.Ένα κόμμα που θα αγκαλιάζει όλη την Κεντροαριστερά,κόμμα με εσωκομματική δημοκρατία ,πραγματικά εκσυγχρονιστικό,φιλοευρωπαϊκό,πέρα από Οικογενειοκρατία και άλλα παρόμοια που μας προσβάλλουν.
  Η Δημάρ δεν θέλει,φοβάται(;),δεν ξέρω.
  Αυτό το εγχείρημα,από ότι φαίνεται το επιχειρεί ο Σαμαράς με νέο (;) κόμμα,ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ,μακάρι να πετύχει.Θα παρασύρει και το, χώρο της Κεντροαριστεράς.
  Ως Έλληνες πολίτες απαιτούμε δύο σύγχρονα κόμματα,τα παλιά είναι νεκρά

 7. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 01/07/2013 00:09:18

  "Το φούντο", το τέλος, ο θάνατος [εδώ πολιτικός] είναι τελικά που έχει σημασία και όχι ο χρόνος που θα συμβεί : είτε άνοιξη, είτε καλοκαίρι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Άλλωστε το σχτικά πρόσφατο πάθημα του Καρατζαφέρη διδάσκεται στις ταχύρρυθμες σχολές [ΙΙΕΚ] ανάδειξης πολιτικών στελεχών της πατρίδας μας. Επί της διδακτέας ύλης ήταν το ζήτημα, αλλά δυστυχώς "το έξυπνο πουλί κλπ κλπ".

 8. N.Nikolaou avatar
  N.Nikolaou 02/07/2013 15:24:19

  ή Παπάς Παπάς ή Ζευγάς Ζευγάς !!
  Δεν μπορείς να είσαι η "αριστερή" μνημονιακή αντιπολίτευση του μνημονιακού χώρου - τα πολιτικά περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι ασφυκτικά.
  Η υλοποίηση του "μνημονίου" αναγκαστικά είναι "μονοκομματική" στην πράξη (όπως έδειξε η στροφή ΝΔ υπέρ του Μνημονίου προεκλογικά -επί Παπαδήμου-και μετεκλογικά, όπως έδειξε η συγκρότηση τρικομματικής "μνημονιακής" κυβέρνησης, όπως επέβαλε μονομερώς η ΝΔ έναντι των εταίρων της το κλείσιμο π.χ. της ΕΡΤ, όπως κατέστη το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα -όχι της ΝΔ- αλλά της "μνημονιακής" πολιτικής ... έναντι "πινακίου φακής" -για το οποίο "κλαίγονται" τώρα οι 174 της ΔΗΜΑΡ και ευελπιστούν η αλά κάρτ κοινοβουλευτική υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ).
  Δεν γίνεται να "πατάς σε δύο βάρκες"...

  Βέβαια όλοι γνωρίζουμε (οι παροικούντες όπου υπάρχουν οι πραγματικές εξελίξεις) ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν πολιτικό ολίσθημα ολκής που έθεσε σε κίνδυνο την "πολιτική σταθερότητα" της χώρας, για αυτό Παρίσι (διάβαζε Βενιζέλος) και Βερολίνο (διάβαζε Σαμαράς) κατέστησαν σαφές ότι "πόκερ με εκλογές" δεν παίζεται επί του παρόντος.

  Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική και εσωκομματική κατανάλωση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.