#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2007 18:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΔΕΗ σβήνει από το χάρτη 10 χωριά

 Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Θανάση Αργυράκη στο σημερινό ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ για τα δέκα χωριά στη Βορειοδυτική Ελλάδα θα πρέπει να σβηστούν από το χάρτη, προκειμένου η ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη. Γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της: 

«Τα χωριά που κινδυνεύουν βρίσκονται στις ευρύτερες περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα από τα εναπομείναντα κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας μας. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει περί τις 5-6 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία, είτε «πρέπει να απομακρυνθούν», είτε «απαιτείται η απαλλοτρίωσή» τους, είναι: Το Ανατολικό, ο Άγιος Χριστόφορος, πιθανώς το Καρυοχώριο, το Προάστιο και ενδεχομένως η Ποντοκώμη και η Μαυροπηγή, οι Κομνηνοί, η Αχλάδα και το Γιουρούκ. Τέλος, σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθεί -αν δεν την «ακουμπήσει» το ορυχείο- και η Μελίτη. Ταυτόχρονα, για να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση των νέων ορυχείων, θα πρέπει, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, «να παρακαμφθεί στη Βεύη η σιδηροδρομική γραμμή, ο υφιστάμενος δρόμος και η όδευση του κάθετου άξονα της Εγνατίας, στους Κομνηνούς να παρακαμφθεί η εκεί επαρχιακή οδός, και στην Πτολεμαΐδα να παρακαμφθεί η νέα εθνική οδός Πτολεμαΐδας-Κοζάνης». Να σημειωθεί ότι η τελευταία δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις προ 5-6 ετών. Όλα αυτά, βεβαίως, είναι ορισμένες «μικρές», παράπλευρες … απώλειες. Το χειρότερο είναι ότι εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων και των ολέθριων λαθών στον ηλεκτροενεργειακό σχεδιασμό, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε επάρκεια λιγνίτη. Του ονομαζόμενου «στρατηγικού καυσίμου», δηλαδή, που κρατάει κάπως χαμηλά και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το πρόβλημα είναι γνωστό ήδη από τη δεκαετία του 1990, αλλά οι τότε κυβερνήσεις ουδέν έπραξαν». 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 18/11/2007 10:48:52

  σπάνια οι υπουργοί μπαίνουν στον κόπο να απαντήσουν σε ενοχλητικά δημοσιεύματα

 2. nikos avatar
  nikos 18/11/2007 13:22:06

  Ειλικρινά δεν καταλάβαμε τους λόγους πανηγυρισμού τον αρμόδιων αλλά ανεύθυνων παραγόντων της ενεργειακής πολίτικης σήμερα στον Εύρο. Όπου ο πρωθυπουργός συνειδητά παραπλανάτε .Και τι εννοούμε. Η ποσότητα 500 εκ. κυβ. τον Φ.Α. που είναι εξασφαλισμένη για τα άμεσος επόμενα χρόνια από τον αγωγό καλύπτει την λειτούργει του ΑΗΣ Κομοτηνής .Την υπόλοιπη ποσότητα για την λειτουργία τον προγραμματισμένων σταθμών από πού θα καλυφτεί. Μόνο αν την καλύψει ο «εθνικός ευεργέτης »κ. Κοπελούζος που συμφώνα με την διακρατική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται 3,5-4 δις. κυβ Φ.Α. με την ΓΑΖΠΡΟΜ . ΛΕΤΕ να έχουμε άδικο .

 3. Syn avatar
  Syn 20/11/2007 14:26:49

  Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Έχει υποβληθεί από press
  Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2007
  Η πρόταση της ΔΕΗ για την οργανωτική αναδιάρθρωση και το νέο στρατηγικό σχεδιασμό της πυροδότησε μια πλούσια συζήτηση στην τοπική μας κοινωνία.

  Θυελλώδη Νομαρχιακά Συμβούλια, τοποθετήσεις των βουλευτών, συνδικάτων, οργανώσεων και απλών πολιτών και πάνω απόλα η έντονη ανησυχία που διακατέχει το σύνολο των πολιτών του τόπου μας υποχρεώνει κάθε πολιτική δύναμη να σταθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό που ονομάζεται ενεργειακό μέλλον του τόπου μας.
  Ο Συνασπισμός της Αριστεράς το προηγούμενο διάστημα με τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών έθεσε ολοκληρωμένα το διεκδικητικό εκείνο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα συμφωνήσουμε και συλλογικά θα διεκδικήσουμε από τη χώρα, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ.
  Δυστυχώς με ευθύνη κύρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το κύριο που αναδεικνύεται είναι το αίτημα για την εγκατάσταση νέας μονάδα στην Πτολεμαΐδα και η μετεγκατάσταση των οικισμών της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης. Και βέβαια εκφράζεται και η ευχή για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και την έλευση του φυσικού αερίου. Η Νομ.Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σαν να αγνοεί την ύπαρξη του κράτους που και κύριος μέτοχος της ΔΕΗ είναι και έχει την πολιτική ευθύνη για το μέλλον του τόπου μας. Ο Συνασπισμός επιμένει στην συλλογική διεκδίκηση των παρακάτω:

  1. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας, ο λιγνίτης, τα νερά και η γη έγιναν πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη τη χώρα. Η ΔΕΗ και η χώρα συνολικά «χρωστούν» στην περιοχή και τους κατοίκους της. Αυτό το οφειλόμενο κεφάλαιο πρέπει άμεσα να προσδιορισθεί και να μετουσιωθεί σε ένα μεγαλόπνοο και μακρόχρονο πρόγραμμα ζωής και ελπίδας για την κοινωνία μας. Με κύριους άξονες :
  § Επενδύσεις για τη μείωση της ρύπανσης στους υπάρχοντες σταθμούς και Ορυχεία
  § Γενναία συμμετοχή και ανάπτυξη στην περιοχή μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δέσμευση της χώρας για παραγωγή ενέργειας μέχρι 20% της συνολικής παραγωγής το 2020 πρέπει να υλοποιηθεί με γενναία συμμετοχή της περιοχής .
  § Χρηματοδότηση για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη δυτική Μακεδονία. Αξιοποίηση του για βιομηχανική και οικιακή χρήση.
  § Χρηματοδότηση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης με τη συμμετοχή της Νομ.Αυτοδιοίκησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας
  § Ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας, ερευνητικών και εφαρμοσμένων, με τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
  § Ανάπτυξη των υποδομών
  § Η Σταδιακή μετατροπή του λιγνιτικού σε ενεργειακό κέντρο, που να αξιοποιεί με ήπιο τρόπο τον λιγνίτη, θα διαθέτει το φυσικό αέριο για βιομηχανική και οικιακή χρήση και θα αναπτύσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δώσει προοπτική για τον τόπο μας.
  2. Θέλουμε μια ΔΕΗ δημόσια, υγιή και ανταγωνιστική στο νέο περιβάλλον της απελευθερωμένης ηλεκτρικής ενέργειας. Όχι μόνο για να παρεμβαίνει από κυρίαρχη θέση στη ασφαλή, φθηνό και περιβαλλοντικά αποδεκτό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας αλλά για να ανταποκρίνεται κύρια στην ευθύνη της απέναντι στους εργαζόμενους της και στην κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιείται. Θέλουμε μια ΔΕΗ που να σέβεται το περιβάλλον και τους νόμους της χώρας.
  Στα πλαίσια αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η οργανωτική της αναδιάρθρωση είναι αναγκαίο να διασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της και η νέα της στρατηγική παραγωγής τις απαιτήσεις ενός τόπου από τον οποίο στηρίχτηκε τις προηγούμενες δεκαετίες.
  3. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ στην περιοχή μας δεν μπορεί να στηρίζεται στην υπόσχεση για νέο σταθμό στη Πτολεμαΐδα σε αντικατάσταση του υπάρχοντος ΑΗΣ, ούτε στην δέσμευση του Προέδρου για θετική εισήγηση για μετεγκαταστάσεις οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Η πραγματικότητα αυτή που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, απέχει από τις διθυραμβικές τοποθετήσεις του κ.Νομάρχη και τις επίσημες ανακοινώσεις της Νομ.Αυτοδιοίκησης. Επί της ουσίας φαίνεται ότι το « Σύμφωνο Συνεργασίας » αντί να διεκδικεί, σέρνεται πίσω από τις προθέσεις της ΔΕΗ παραβλέποντας και αποσιωπώντας μεθοδικά και έντεχνα τις ευθύνες της πολιτείας και της κυβέρνησης. Ο Συνασπισμός απέναντι στο νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο της ΔΕΗ ζητεί:
  § Την άμεση διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η λειτουργία του οποίου υπερβαίνει κάθε όριο ρύπανσης και σπαταλά ουσιαστικά λιγνίτη με τον χαμηλό βαθμό απόδοσης του. Να παραμείνει σε εφεδρεία μόνο η τρίτη μονάδα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας. Η λογική της ΔΕΗ, τον αφήνω να λειτουργεί ρυπαίνοντας μέχρι που τον χρειάζομαι, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.§ Την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου που να αντιμετωπίζει με γενναία αύξηση των επενδύσεων την αποκατάσταση των εδαφών, την μείωση των αερίων ρύπων και της εκπεμπόμενης σκόνης από τους Σταθμούς. Το σχέδιο αυτό πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση και πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας των υπόλοιπων Σταθμών της περιοχής. Άλλωστε όπως και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αναγνωρίζει η οικονομικότητα των μονάδων και η συμμόρφωσή τους στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα ορίσει ουσιαστικά και το μέλλον τους.
  § Τον μακροχρόνιο σχεδιασμό των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
  § Την συμμετοχή της περιοχής στο νέο φιλόδοξο πρόγραμμα της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως γίνεται στην περιοχή της Μεγαλόπολης με την εγκατάσταση και λειτουργία σε εξαντληθέν Ορυχείο « Φωτοβολταικού Πάρκου»
  § Τη δέσμευση της Επιχείρησης ότι μετά την αποκατάσταση των τεράστιων εκτάσεων που αποδεσμεύει η λιγνιτική δραστηριότητα θα προχωρήσει σε σχέδιο παραγωγικής αξιοποίησης τους με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών.
  4. Η θετική απάντηση της Επιχείρησης στα παραπάνω σημεία θα πρέπει να καθορίσει και τη θέση της κοινωνίας απέναντι στην πρόθεση της να κατασκευάσει νέα μονάδα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.

  5. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Συνασπισμού οφείλει με αίσθημα ευθύνης να επισημάνει ότι εάν η μόνη επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ για τις επόμενες δεκαετίες, με ευθύνη μάλιστα της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράζεται από το « Σύμφωνο Συνεργασίας » της Νομ.Αυτοδιοίκησης, είναι η μετεγκατάσταση δύο οικισμών και η λειτουργία μιας καινούργιας μονάδας στην Πτολεμαΐδα τότε και το ενεργειακό μέλλον του τόπου μας υποθηκεύεται και η απαίτηση για καλύτερο περιβάλλον, που ουσιαστικά είναι απαίτηση για ζωή και υγεία του συνόλου των κατοίκων του τόπου μας, εγκαταλείπεται και εγκλωβίζεται σε σκοπιμότητες και ιδιοτελή μικροσυμφέροντα.
  6. Η Ν.Ε.του Συνασπισμού τονίζει ότι η πραγματική στήριξη στον λιγνίτη προϋποθέτει όχι την εντατική και εξαντλητική εκμετάλλευσή του αλλά αντίθετα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα συνδυάζει την ήπια και ορθολογική του εξόρυξη – άρα και τη μείωση των ρύπων και την παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης- με τη χρήση νέων τεχνολογιών καύσης. Ο προσανατολισμός αυτός μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο αίτημα για την αξιοποίηση του εθνικού μας καύσιμου, την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και την μείωση της ενεργειακή της εξάρτησης, σε συνδυασμό με την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
  6. Η Ν.Ε.ΚΟΖΑΝΗΣ του Συνασπισμού θα πάρει το επόμενο διάστημα εκείνες τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης και διεκδίκησης του ενεργειακού μας μέλλοντος στα πλαίσια ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.