#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2010 13:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Γερμανία φταίει για την κρίση στην Ελλάδα»Την ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση της Ελλάδας υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Γερμανός Χάινερ Φλάσμπεκ, κορυφαίος οικονομολόγος της Διαρκούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη UΝCΤΑD που εδρεύει στη Γενεύη.

Για τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Φλάσμπεκ ζήτησε από το τμήμα της στατιστικής υπηρεσίας του τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η εικόνα που δίνουν μιλά από μόνη της: το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί «με μία απίστευτη ταχύτητα σε ένα απίστευτο επίπεδο». Το 2008 έφτασε στο 19% του ΑΕΠ, ένα μέγεθος που «υπό κανονικές συνθήκες παλαιότερα λέγαμε ότι η χώρα- αν δεν έχει χρεοκοπήσει- έχει χάσει τόσο πολύ έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό, ώστε πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση. Είναι μεγέθη που έχουν οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να καταφύγει στο εργαλείο της υποτίμησης». Βεβαίως, λέει ο Φλάσμπεκ, για να φτάσει μία χώρα σε τέτοιο σημείο υπάρχουν και δημοσιονομικά προβλήματα. Όμως την ώρα που η Ελλάδα συσσώρευε ένα υπέρογκο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, η Γερμανία αποκτούσε ένα υπέρογκο πλεόνασμα. Αυτό «ερμηνεύει μέχρις ενός σημείου και το δημοσιονομικό έλλειμμα», λέει ο Φλάσμπεκ, διότι «το ένα έλλειμμα πρέπει να ιδωθεί σε συνάρτηση με το άλλο», ως δίδυμο έλλειμμα, δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα, είναι «γενικότερο πρόβλημα για χώρες όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ακόμα και Γαλλία». Και το πρόβλημα αυτό, κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο της UΝCΤΑD, έχει μία αιτία: «Την έντονη συμπίεση (ντάμπινγκ) των μισθών που ακολούθησε η Γερμανία στο πλαίσιο της ευρωζώνης».

«Θα διαλύσει την ΟΝΕ». Η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει το ντάμπινγκ στους μισθούς, γιατί «θα διαλύσει την ΟΝΕ», λέει ο Φλάσμπεκ. Σχετικό άρθρο του δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Τimes Deutschland» (11.12.09) και ήταν εξαίρεση στην αρνητική κάλυψη από τον γερμανικό Τύπο. Τώρα, η έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit» στο τελευταίο της πρωτοσέλιδο που κοσμεί τη σημαία της Ελλάδας με τη σφραγίδα «πτώχευση», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το «ντόμινο για τον δρόμο της χρεοκοπίας που πήραν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία δεν άρχισε από τις εκθέσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch στο Λονδίνο, αλλά από τους μισθούς των επιχειρήσεων στη Γερμανία». Ο Χ. Φλάσμπεκ τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό «η Γερμανία απέσπασε τεράστια πλεονεκτήματα μέσα στην ευρωζώνη έναντι κυρίως των χωρών του Νότου και κυρίως έναντι της Ελλάδας».

Θα έπρεπε και η Γερμανία να ακολουθήσει τον γενικό κανόνα στην εξέλιξη των μισθών, στον οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ, και περιλαμβάνεται και στη Συνθήκη του Μάαστριχ: 2% πληθωρισμός συν το εθνικό ποσοστό αύξησης της παραγωγικότητας. Ο κανόνας αυτός «αγνοήθηκε πλήρως από τη Γερμανία».

Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό «Stern». Η έρευνα δείχνει ότι στα μισά από τα 100 συνήθη επαγγέλματα στη Γερμανία, οι μισθοί είναι χαμηλότεροι απ΄ ό,τι το 1990, αν υπολογιστεί και το ποσοστό πληθωρισμού μέχρι σήμερα («Stern» 2/2010).

«Άμεση λύση το ευρωομόλογο». Η άμεση συνταγή για την Ελλάδα είναι η έκδοση ευρωομόλογου, διότι «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», λέει ο Χ. Φλάσμπεκ. «Αγνοήστε τους οίκους αξιολόγησης», διότι «είναι αστείο» να δέχεται η Ευρώπη να της υπαγορεύουν τι επιτόκια θα πληρώσει η Ελλάδα. Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ απέρριψε τη λύση ως «ακριβή για τη Γερμανία». «Λάθος», λέει ο Χ. Φλάσμπεκ, διότι το ευρωομόλογο θα έχει σίγουρα το ίδιο επιτόκιο με τα γερμανικά ομόλογα. Αντιστρέφει δε το επιχείρημα ότι «θα πληρώσουν οι Γερμανοί τα σπασμένα για τους σπάταλους Έλληνες», τονίζοντας ότι «όσο δεν επιτρέπεται να ζει μια χώρα πάνω από τις δυνατότητές της άλλο τόσο δεν επιτρέπεται να ζει και κάτω από τις δυνατότητές της, όταν έχεις ένα κοινό νόμισμα». Και η Γερμανία αυτό ακριβώς έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια. ...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4555553

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thespieys avatar
  thespieys 16/01/2010 14:05:59

  E ας μας δώσουν τότε τα υποβρύχια όπως έκαναν και με το Ισραήλ!

 2. Jasmin avatar
  Jasmin 16/01/2010 14:10:25

  Ναι, τα υποβρύχια και κάτι αποζημιώσεις της πλάκας
  που πρόσφατα δόθηκαν... Τόσο κοστολόγησαν τα 6.000.000 που δολοφόνησαν.

  • Anomymous avatar
   Anomymous @ Jasmin 16/01/2010 20:42:17

   Το χαβά σου εσύ...

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/01/2010 14:10:48

  Τώρα αρχίζω να ανησυχώ πραγματικά... Για να παραδέχεται Γερμανός κάτι τέτοια ή θα μας _αμήσουν ή φοβούνται τα τραπουλόχαρτα.

  Να προσθέσω στον κύριο Φλασπμεκ. Δεν είναι μόνο τα Καγιέν και οι BMW και τα Bosch... Κόβουνε κόστοι για να εξάγει η Μηρόπολη και καλά κάνουνε. Το στήψιμο και την εξαθλίωση στου λίγους Έλληνες αντιπροσώπους και προμηθευτές? Η θα στιφτείς ή μην πουλάς... Και δεν είμαι κανένας "κατά της ελεύθερης αγοράς".

  Εγω στίβομαι και κόβω και τρώω το πρόβλημα και τις επρικοπές και το κεφάλαιο κίνησης, αλλά άλλοι δείχνουν τον τζίρο και την ευημερία. European partner... τρομάρα μου.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 16/01/2010 14:17:51

   Αρχαιοπτέρυξ: Oι αντιπρόσωποι πλέον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού γιατί στον κλάδο που αναφέρεσαι η υπερσυγκέντρωση λόγω block excemption είναι κάτι το απίστευτο, κρατούν στα χέρια τους το 30% της οικονομίας. Ο Γερμανός ξέρει τι λέει.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/01/2010 14:14:35

  όσο για το ευρωομόλογο...

  Και μόνο το μήνυμα στροφής χρηματοδότησης από εσωτερική κεφαλαιαγορά σηματοδοτεί κατάρρευση του νομίσαμτος στην διεθνή. Για σκεφτέιτε πότε μιλάμε για ελληνοομόλογα...

  Βρε μπας και ανακάλυψαν τα αφεντικά μας ότι το ισχυρό ευρώ είναι αγγούρι?

  • gretel avatar
   gretel @ archaeopteryx 16/01/2010 14:21:00

   Ποτέ δεν είναι αργά… Αν παραμείνουμε στην ευρωζώνη πάμε για ολοκληρωτική καταστροφή –τα κεφάλαια κάνουν φτερά…

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 16/01/2010 14:26:17

   Yπάρχει "νομικό" ασυμβίβαστο μεταξύ της εξόδου από το ευρώ και της παραμονής στην ΕΕ. Ταυτόχρονα και τα δύο να ισχύσουν δεν γίνεται. Επομένως η παραμονή και στην ΕΕ και στο ευρώ είναι μονόδρομος μέχρι στιγμής. Σε μας υπάρχει άτυπη υποτίμηση, με τη μορφή της ακρίβειας των αγαθών.
   Στην ΕΚΤ όμως μελετούν διάφορα case studies "εξαίρεσης ή αποβολής ή εθελουσίας εξόδου χώρας". Έχει δημοσιευθεί paper.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 16/01/2010 14:34:37

   μπα, μην το λες αυτό... τα λεφτά κάνουν φτερά επειδή φοβούνται το πασόκ και τα μυαλα που κουβαλάει. Άν φύγουμε από το ευρω, τότε είναι που θα κάνουν φτερά για πάντα και κλείσαμε. Ούτε για αστείο. Μου κάθονται στο στομάχι οι κυβερνωντες, αλλά μην _ηδήξουμε την χώρα (το κάνουν αρκετά αυτοί από μόνοι τους)

 5. Orestios avatar
  Orestios 16/01/2010 14:16:08

  Μέχρι τώρα φταίνε διαδοχικά η ΝΔ, ο Καραμανλής, οι κερδοσκόποι, η κρίση, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλλοι και το κακό συναπάντημα.
  Οι παξιμαδοκλέφτρες του ΠΑΣΟΚ που είναι ανίκανοι να βάλουν δυό αράδες στη σειρά, αλλά ικανότατοι στη συνομωσιολογία, τώρα βρήκαν καινούργια συνομωσιολογική θεωρία. Φταίει η Γερμανία. Που στις 100 μέρες έκαναν απολύτως τίποτε. Ο λαός φτωχαίνει καθημερινά, αυτοί χαρίζουν λεφτά και εκτάσεις σε ιδρύματα, τα κεφάλαια την κάνουν από την χώρα, αλλά φταίνε οι άλλοι και όχι το GAP με την κυβέρνηση-παρωδία. Βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται!

  • gretel avatar
   gretel @ Orestios 16/01/2010 14:26:02

   Μην τους φοβάσαι αυτούς….Πάντα έχουν εφεδρία στο χώρο κάποιας μαϊμουδοαριστεράς (βλ. «σχέδιο Ανάν», π.χ.)

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 16/01/2010 14:38:12

   Θα χρειαστούν πολλές βρεγμένες σανίδες.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 16/01/2010 14:40:08

   έχεις δίκιο για το παξιμαδοκλέψιμο, αλλά έγινε επί Σημίτη. Τότε και μόνο τότε μπήκαν φρέσκα χρήματα και από Έλληνες που τα είχαν έξω και από θεσμικούς πενεδυτές και από "Ευρωπαίους" που αγόρασαν φιλέτα. Το έγκλημα είναι ότι τα λεφτα καταναλώθηκαν αντί να επενδυθούν σε διορθρωτικές αλλαγές. Και δεν το έκανα αυτό μόνο τα πράσινα κεφάλια, το κάναμε όλοι, μας ενθάρρυναν, και τωρα τα χρωστάμε.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 16/01/2010 14:47:26

   Τό όλο σκηνικό θυμίζει πάντως μέρες ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Να τσακώνονται υπουργοί, προς δήθεν, και να χαρίζονται λεφτά αβέρτα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όμως όπως λες τότε υπήρχαν πολλά χρήματα. Τώρα τα χρωστάμε. Είναι σαν να φοράς νυφικό σε κηδεία δηλαδή και μή χειρότερα.
   Το θέμα είναι πως δεν έχουν αλλάξει τακτική στο ΠΑΣΟΚ και όταν τα βρούν σκούρα επινοούν συνομωσιολογικές θεωρίες.

  • pampam avatar
   pampam @ Orestios 16/01/2010 15:00:55

   Και τότε ποντάρουν στον πατριωτισμό του Έλληνα. Και αρχίζει εκείνα τα «η πατρίδα μας…» ο ειδικός ουφολόγος. Λες κι έχουμε την ίδια πατρίδα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 16/01/2010 15:05:03

   Τί είναι η Πατρίδα μας?

  • pampam avatar
   pampam @ Orestios 16/01/2010 17:41:20

   Έλα ντε! Να ρωτήσουμε την ειδική πατριδολόγο …

 6. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 16/01/2010 14:39:31

  της μικρής ψωλ.. της φταίνε οι τρίχες

 7. Orestios avatar
  Orestios 16/01/2010 15:06:28

  Αυτούς τους ΟΗΕδες πάντως δεν οφείλουμε να τους εμπιστευόμαστε και πολύ. Δεν είδατε πόσα ψεύδη ειπώθηκαν με την γρίππη?

 8. nasos avatar
  nasos 16/01/2010 15:27:17

  Μια χαρά τα πάει η Γερμανική Ολιγαρχία.
  Καρπούται όλα τα πλεονεκτήματα του Ευρώ και της Κοινής Αγοράς,χωρίς να δίνει τίποτε σε αντάλλαγμα,όπως Ευρωομόλογα,οικονομική βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη κλπ
  ,εκτός από τα ΚΠΣ,που κι αυτά προς όφελός της είναι,αφού μέσα του εμπορίου καταλήγουν πάλι στις τσέπες της,χώρια που τα χρησημοποιεί για να δημιουργήσει πλήρως εξαρτώμενες ελίτ-όρα περίπτωση Ελλάδας-
  Προφανώς έχουν μελετήσει Ρωμαϊκή Ιστορία σε βάθος.

 9. anonymous avatar
  anonymous 16/01/2010 15:57:46

  Αυτά που λέει ο Γερμανός τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα σχόλια. Ειδικά εγώ έχω διαφωνήσει κατ επανάληψη με σχολιαστές που λένε ότι μας ταΐζει η Γερμανία.
  Δε μας ταΐζει η Γερμανία. Η Γερμανία μας κατάστρεψε όλη την παραγωγή, μας φόρτωσε τους μετανάστες με το Δουβλίνο ΙΙ (κόστος μόνο για υγειονομική περίθαλψη άνω των 500.000.000 Ευρώ το χρόνο) μας καταχρέωσε και μας έφερε στην κατάσταση που μας έφερε. Έχω αναφέρει κι άλλη φορά ότι για κάθε 5 Ευρώ που πληρώνει η Γερμανία στην ΕΕ εισπράττει 8. Ξέρετε εσείς άλλη χρηματοδότηση με απόδοση άνω του 50%;
  Λυπάμαι που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν το έχουν καταλάβει αυτό και δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

  Όσον αφορά αυτό που λέει για τους μισθούς είναι αλήθεια. Ένας με πτυχίο θα πάρει το πολύ 3.000 Ευρώ το μήνα, χωρίς μαύρα κλπ. Συνήθως είναι περί τα 2.000 κι ένας χειρώνακτας θα πάρει το πολύ 1500 Ευρώ. Το ενοίκιο κοστίζει το διπλό από την Ελλάδα αλλά το υπόλοιπο κόστος ζωής είναι το ίδιο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι συμπίεσαν τους μισθούς τους υπερβολικά για να ανταγωνιστούν τους Κινέζους. Η υπόλοιπη Ευρώπη που δεν το έκανε ή δε μπορεί να το κάνει είναι εκτός παιχνιδιού.
  Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγα χρόνια η ΕΕ θα είναι παρελθόν.

  • gretel avatar
   gretel @ anonymous 16/01/2010 17:36:22

   “Λυπάμαι που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν το έχουν καταλάβει αυτό και δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα.”
   Σίγουρα…..δεν το έχουν καταλάβει;;; Θα μου επιτρέψεις μια σοβαρή επιφύλαξη εδώ.
   Κατά τα άλλα ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.

  • nasos avatar
   nasos @ anonymous 16/01/2010 17:41:22

   Μωρέ έχουν καταλάβει ή μάλλον γνώριζαν πολύ καλά τι θα συμβεί ήδη από το 2002 που μπήκαμε στην Ευρωζώνη,αλλά ποιός έχασε τον Πατριωτισμό του για τον βρει η Ελληνική Πολιτικό-οικονομική Ελίτ.
   Αυτοί απλώς συνέχισαν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα:να κυβερνάνε τους ντόπιους ιθαγενείς για λογαριασμό του ξένου παράγοντα και να ξεκοκκαλίζουν το δημόσιο χρήμα και τα δάνεια.

  • Κας avatar
   Κας @ anonymous 16/01/2010 17:45:51

   Δηλ. "φταίει" η Γερμανία που ήταν πιο ανταγωνιστική από την Ελλάδα;
   Φταίνε αυτοί με το ντάμπιγκ ενώ εμείς οι υπερήφανοι με τις αυξήσεις των δημοσίων μισθών ήμασταν τα αθώα θύματα;
   Στο τέλος θα βγει ότι μας χρωστάνε κιόλας.

  • nasos avatar
   nasos @ anonymous 16/01/2010 17:48:35

   ''Όσον αφορά αυτό που λέει για τους μισθούς είναι αλήθεια. Ένας με πτυχίο θα πάρει το πολύ 3.000 Ευρώ το μήνα, χωρίς μαύρα κλπ. Συνήθως είναι περί τα 2.000 κι ένας χειρώνακτας θα πάρει το πολύ 1500 Ευρώ. Το ενοίκιο κοστίζει το διπλό από την Ελλάδα αλλά το υπόλοιπο κόστος ζωής είναι το ίδιο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι συμπίεσαν τους μισθούς τους υπερβολικά για να ανταγωνιστούν τους Κινέζους. Η υπόλοιπη Ευρώπη που δεν το έκανε ή δε μπορεί να το κάνει είναι εκτός παιχνιδιού.
   Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγα χρόνια η ΕΕ θα είναι παρελθόν.''

   Σωστά αλλά έχουν λαμβάνειν τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η Κοινή Αγορά και το Ευρώ-έπεσε σημαντικά η ανεργία στην Γερμανία τα τελευταία χρόνια-αν και γενικά ο μέσος Γερμανός καρπούται ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας,τα πολλά τα παίρνουν οι οικονομικές ελίτ,που στην Γερμανία έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη πολιτική ισχύ απ'ότι οι πολιτικές.

  • gretel avatar
   gretel @ anonymous 16/01/2010 18:24:56

   Ότι μας χρωστάνε είναι το μόνο σίγουρο.

 10. popolaros avatar
  popolaros 16/01/2010 17:00:50

  Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, προέκυψαν ξαφνικά στις 100 ημέρες του antiΠΑΣΟΚ ???

  Δεν ήταν γνωστά από χρόνια στους κουτόφραγκους ???

  Τόσο γάτος ήταν ο Κ.Κ β' και ο Αλογοσκούφης, που κορόιδευε Ε.Ε, Ε.Κ.Τ, Δ.Ν.Τ, οίκους, Λονδίνο, Ν.Υόρκη και όλο το κακό συναπάντημα, ώστε να μην βγαίνει τίποτα στην φόρα, να έχουμε την κάλυψη όλων και να δανειζόμαστε κανονικά με top ΑΑ αξιολογήσεις ???

  Τι μεσολάβησε ???
  Μα η εκλογή της μαριονέτας Yorgo, ο οποίος είτε εν γνώσει του, είτε εν αγνοία του, χρησιμοποιείται για να πλήξει Ελλάδα, Ευρωζώνη, Ε.Ε.

  Δεν μας ήταν ήδη γνωστό, ότι η Ε.Ε στηρίζεται στο γαλλο-γερμανικό άξονα και κυρίως στην γερμανική ατμομηχανή ??
  Τώρα το μάθαμε ??

  Ο Κ.Κ β' όσο μπαχαλάκιας ήτανε, έπαιζε τουλάχιστον έδρα.
  Έπαιζε γαλλο-γερμανία και ρωσία και κράταγε κάποια ισορροπία με τους αμερικάνους.

  Ο GAP έχει βαλθεί να διαλύσει Ελλάδα και Ε.Ε σε 100 ημέρες.

 11. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 16/01/2010 20:39:35

  Το ότι όλα ,μα όλα, τα προιόντα στη Γερμανία είναι φτηνότερα από εδώ σημαίνει οτι πρέπει να χαλάσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της? Απλά εκεί το κράτος και ο κόσμος δουλεύουν και όλες οι σοφηστείες που γράφονται πιο πάνω είναι ελαφρώς κουραφέξαλα και παντελώς ανήκουστα. Ακους εκεί, να κατηγορείται μια χώρα επειδή δεν εχει αυξήσει μισθούς! Κι αν το είπε ένας Γερμανός ? Κι εδώ κι αν έχουμε ακούσει διάφορα κουλά από δικούς μας 'σοφούς'...

 12. Aris M. avatar
  Aris M. 16/01/2010 21:24:38

  Για καθίστε ρε παιδιά..... Πάντα όλοι οι άλλοι φταίνε....Γερμανοί, κυβερνήσεις, οίκοι αξιολόγησεις..... Ναι σίγουρα ο καθένας έχει μερίδιο ευθύνης. Ο Έλληνας όμως δεν φταίει???
  Αγρότες: έπαιρναν τόσα λεφτά τόσα χρόνια, χωρίς να κοιτάξουν να κάνουν τυποποίηση, να φτίαξουν το προιόν, να βρουν αγορές κτλ. Μόνο το "πρίμο" ήθελαν, να πάρουν αγροτικά και κανα διαμέρισμα στην πόλη για τα παιδιά που δεν θέλουν να μείνουν στο χωριό.... θέλουν να ανοίξουν καφετέρια. Μετά μας φταίνε οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αγρότες.... και να είστε σίγουροι ότι τα ήξεραν αυτά, απλά έλεγαν "θα δούμ μωρε"
  ΚΠΣ: Πόσοι ήταν οι Έλληνες που πήραν επιδοτήσεις με υπερτιμολογήσεις για να φτιάξουν όλα αυτα τα rooms to let χωρίς σχέδιο, αισθητική ώστε να είναι ανταγωνιστικά. Όταν οι "μαγαζάτορες" της Κρήτης παραπονιούνται για το τουρισμό, αλλα οι υπηρεσιες που προσφέρουν είναι αισχρές, δεν φταίνε αυτοί, φταίει το κράτος η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.
  Φταίνε οι μετανάστες που είναι οι μόνοι που πάνε να δουλέψουν στα κτήματα και στην οικοδομή, γιατί ο Έλληνας είναι στις καφετέριες.
  Όλοι μας δεν κλέβουμε ΦΠΑ, φοροδιαφυγοί.??? Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι "πληρώνουν φόρους".
  Όλοι μας φταίμε. Πάνω απ'όλα εμείς. Και μετά το κράτος που δεν μπόρεσε να μας επιβάλλει τον ίσιο δρόμο με νόμους και τήρηση των νόμων, αδιαφορώντας για τους εκβιασμούς που του κάναμε ως ψηφοφόροι. Καλό θα ήτανε να δούμε ΕΜΕΙΣ τι μπορούμε να κάνουμε για ΕΜΑΣ και όχι μόνο να παραπονιόμαστε για τους άλλους.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Aris M. 17/01/2010 01:11:55

   'Φταίνε οι μετανάστες που είναι οι μόνοι που πάνε να δουλέψουν στα κτήματα και στην οικοδομή, γιατί ο Έλληνας είναι στις καφετέριες.'

   Ο μύθος ότι ο Έλληνας δε δουλεύει αρκετά κάποτε καλό είναι να σταματήσει. Το ότι ο Έλληνας πάει για καφέ όταν δε δουλεύει και δεν κλείνεται στο σπίτι του όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δε σημαίνει ότι δουλεύει λιγότερο. Δεν υστερούμε σε εργατικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους της ΕΕ. Και πώς ξέρεις ότι ο άνεργος δε θα πήγαινε να δουλέψει στην οικοδομή όταν δε θα μπορούσε πλέον να στηριχθεί στον ΟΑΕΔ ή στην οικογένειά του; Τώρα βέβαια που υπάρχουν ένα σωρό λαθρομετανάστες να κάνουν αυτές τις δουλειές δε θα το μάθουμε ποτέ.

   'Όλοι μας φταίμε. Πάνω απ’όλα εμείς. Και μετά το κράτος'

   Το κράτος σαφώς φταίει περισσότερο από τους πολίτες. Αυτό νομοθετεί, αυτό εκτελεί τους νόμους, αυτό δικάζει, αυτό παραδειγματίζει, αυτό επιβάλλει. Οποιαδήποτε συμπεριφορά τη βρίσκει βλαβερή για την ύπαρξη και τα θεμελιώδη συμφέροντά του, το κράτος μπορεί να την περιορίσει, να την αλλάξει ή να την απαγορεύσει. Το αντίστροφο δεν ισχύει. Σε ένα πολίτευμα που απέχει κάμποσο από το να είναι δημοκρατικό, όπως το δικό μας, όπου ο πρωθυπουργός λειτουργεί ουσιαστικά σα μονάρχης, ελεγχόμενος πολύ περισσότερο από την ΕΕ από ό,τι από το λαό, εξουσία έχει το κράτος (και η ΕΕ), όχι ο πολίτης. Δύναμη επιβολής της βούλησής του έχει το κράτος, όχι ο πολίτης.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Aris M. 17/01/2010 15:39:03

   Αγαπητέ μου τους αγρότες τους έχουν βάλει σε τέτοιο τρυπάκι που όσες επενδύσεις και να κάνουν είναι σα να πετάνε τα λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο. Οι τιμές πέφτουν ραγδαία.

   Αυτή τη στιγμή για να ζήσεις σαν αγρότης πρέπει να κάνεις παραγωγή διακίνηση μέχρι τον τελικό καταναλωτή μόνος σου. Δηλ. να καθετοποιηθείς. Τόσο ο Έλληνας όσο και ο Ευρωπαίος αγρότης δε μπορεί να το κάνει αυτό γιατί είναι μικροί. Κάποια στιγμή θα έρθουν εταιρίες, θα τα αγοράσουν όλα και θα το κάνουν αυτές, με εργάτες γης Πακιστανούς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Δηλ. θα επιστρέψουμε στη Φεουδαρχία μόνο που ο Φεουδάρχης θα λέγεται εταιρία. Το μοντέλο υπάρχει στη Λατινική Αμερική.

   Τώρα για τα room to let που σε ενοχλούν ουσιαστικά είναι αντανακλαστική συνέπεια του ανωτέρω. Είπαν αφού σαν αγρότες ξοφλήσατε θα παίρνετε 3.000-4.000 από το χωράφι άλλα τόσα από τουρισμό κι άλλα τόσα από άλλες δραστηριότητες παλιότερα οικοδομή σήμερα με τους μετανάστες δεν ξέρω. Ουσιαστικά σπρώχνουν τον καθένα από εμάς σε περισσότερες πηγές εισοδήματος και σε πολυαπασχόληση.

 13. sofias avatar
  sofias 16/01/2010 22:46:03

  Φαντάζεστε επι Ν.Δ να πρότειναν περικοπή μισ8ών,όπως έκανε η Γερμανία?
  {Η οποία εν τέλει έκανε καλώς ''των φρονίμων τα παιδιά πρίν πεινάσουν μαγειρευουν''}
  Θα βγαίναν όλοι οι θολοκουλτουριάριδες στον δρόμο ,υποβασταζόμενοι απο το Πασοκ ...θα καταλύετο η Χώρα και τωρα ας κα8όμαστε όλοι χωρις αυξήσεις,χωρις δουλειά και με αυξανόμενα χρέη.
  Για τα περισσότερα στραβά της χώρας φταίνε οι αντιπολιτευτικές κραυγές ,το πολιτικό κόστος,τα ψηφαλάκια και η κακώς νοούμενη δημοκρατία .

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ sofias 16/01/2010 22:53:43

   sofias
   Και τα διάφορα "Λαμόγια". Όλων των αποχρώσεων. Δεν έχουν συγκεκριμένο χρώμα. Είναι σαν τους χαμαιλέοντες. Αλλάζουν διαρκώς χρώμα, ανάλογα με το περιβάλλον. Αυτά δυστυχώς μας κυβερνάνε!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ sofias 16/01/2010 23:05:51

   ΠΕΤΡΟΣ να σε βοηθήσω ναι γίνεις πιο σαφής. Αυτό που νομίζω σε ενοχλεί είναι οι παρέες καρτικοδίαιτων επιχειρηματιών που φτιάχνουν σχήματα να μαζεύει κάποιος λεφτά από τον κοσμάκη και να τους τα δίνει. Δεν μιλάω για ιδιωτες επιχειρηματίες, αυτοί είναι οι ήρωες. Μιλάω για τρωκτικά. Ψάξε να δεις ποιοί προσπαθούν να βάλουν το κράτος να σου βάλει φόρους, τελη και καπέλα στα τιμολόγια για να κάνουν δουλίτσες. Με εννοείς;

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ sofias 16/01/2010 23:09:19

   archaeopteryx
   Και εγώ για τρωκτικά και λαμόγια μιλάω.
   Δεν καταλαβαινω όμως τι σχέση έχουν οι υγιείς επιχειρηματίες, με όλες αυτές τις "γκριζες" (επιεικώς) επιχορηγήσεις!!!!

 14. bugtrottel avatar
  bugtrottel 17/01/2010 20:53:49

  Δηλαδή τώρα τι λένε με τα φερεφωνά τους; Δεν φθάνει που μας χρωστούν 101 δισ. Ευρώ, για πολεμικές αποζημιώσεις, δεν φθάνει που έβαλαν τον χονδρό να πουλήσει με τεχνάσματα το σύνολο των αποθηκευμάτων στις ελληνικές αντιπροσωπείες , κάνουνε και πλακίτσες τώρα; Λοιπόν μία απλή λύση υπάρχει και να δείτε πως θα τρέχουν. Να επιβληθεί "φόρος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας" σε αυτοκίνητα, ηλεκττρονικά, ποτά και τσιγάρα ευρωπαϊκής προέλευσης. Και για τους ειδήμονες που θα ήθελαν να σπευσουν να πουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται απο την κοινοτική νομοθεσία , τους λέω ότι προβλέπεται άν εθνικοί λόγοι το επιβάλουν.-

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ bugtrottel 17/01/2010 20:58:10

   Ενδιαφέρον ακούγεται!!! Πάλι όμως ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.