#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2013 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί γιά να επιταχύνει την κατάρρευση της ΕλλάδοςΟι πρόσφατες (εκβιαστικές) απαιτήσεις της Τρόϊκας να απολυθούν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014, δεν επιτρέπει πλέον καμμία αμφιβολία γιά τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα.

Έχουμε επανειλημμένα κατηγορήσει την Γερμανική κυβέρνηση ότι αδυνατεί να κατανοήσει τις Ελληνικές θέσεις και είμαστε πιά βέβαιοι ότι η Ελλάδα καταστρέφεται συστηματικά από τις συνεχείς, μή φιλικές προς αυτήν , Γερμανικές επιλογές .

Η αρχική συλλογιστική μας βασίζεται στην αδυναμία του κοινού μας νομίσματος , του ευρώ, να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση  και ήδη εμπλουτίζεται με γεωγραφικές παραμέτρους.

Η γεωγραφική διαμόρφωση της Πατρίδας μας , με την κατάτμηση  του Χώρου της σε ηπειρωτικό και σε νησιωτικό , με πολλά όρη και ακόμη περισσότερα νησιά μερικά από τα οποία κατοικούνται από μερικές εκατοντάδες κατοίκων , μόνον , δεν επιτρέπει  την επίτευξη οικονομιών κλίμακας στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της , που πολύ απλά φαντάζονται οι Γερμανοί, ότι γίνεται να υπάρξουν.

Η Ελλάδα χρειάζεται πιό πολλά αεροδρόμια (τρείς φορές πιό πολλά) από την Γερμανία , σε σχέση με τον πληθυσμό της , με υψηλό κόστος κατασκευής  , συντήρησης και στελέχωσης  σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές αλλά και  δυσπρόσιτες ορεινές (Ήπειρος).

Η Ελλάδα χρειάζεται πολλά σχολεία με ελάχιστους μαθητές, σε  σχέση με την Γερμανία , πολλούς διδασκάλους και  καθηγητές γιά την επάνδρωσή των.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα νοσοκομεία και πολλά κέντρα υγείας, πολλούς ιατρούς και νοσηλευτές , πολλά δημόσια καταστήματα  (εφορίες , τελωνεία, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικές μονάδες κ.ά.), πάντα σε σχέση με την , γεωγραφικά συμπαγή, Γερμανία που  έχει οκταπλάσιο πληθυσμό από αυτόν της Ελλάδας , γιά την εξυπηρέτηση  αναλογικά μικρού αριθμού πολιτών σε απόμακρες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ξοδεύει τέσσερις φορές πιό πολλά χρήματα από ότι η Γερμανία γιά την συντήρηση αξιόμαχων ενόπλων δυνάμεων.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, αποτελεί ανατολικό σύνορον της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία είναι στρατηγικά τοποθετημένη στο γεωγραφικό κέντρο της γηραιάς Ηπείρου μας.

Η γεωγραφική πεδινή διαμόρφωση της Γερμανίας , η οποία διαρρέεται από πλειάδα πλωτών ποταμών, ευνοεί την ισόρροπη και ομοιόμορφη ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολον της Χώρας , σε αντίθεση λ.χ. με την  Ελληνική Ήπειρο που , λόγω των ορεινών όγκων που την περιβάλλουν, χρειάζονται τεράστια κονδύλια και πολύ μεγάλα έργα γιά την ανάπτυξή της.

Δεν μπορεί λοιπόν να ισχύσει το όποιο απλουστευμένο Γερμανικό μοντέλλο γιά την περίπτωση της Ελλάδας, όπου το 30% του πληθυσμού της κατοικεί στα νησιά της και σε δύσβατες απομακρυσμένες περιοχές, με άλλα λόγια , δεν επιτρέπεται , η Ελλάδα να μην λάβει υπ΄όψη της τις κινητικές και τιςσυναφείς προς αυτές ζωτικές ανάγκες του Λαού της .

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει ποτέ θέσει τα ζητήματα αυτά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά φυσικά πολύ αμφιβάλλουμε ότι κάτι τέτοιο έχει πράγματι συμβεί .  Τα Γερμανικά πρότυπα (και αυτά του ΔΝΤ) είναι παρωχημένα και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στην περίπτωση της Ελλάδας , ο δημόσιος τομέας της οποίας θα καταρρεύσει ταχύτατα αν εμείς ενδώσουμε στις παράλογες και εκβιαστικές συνταγές του Βερολίνου.

Μιχάλης Σ. Βάρδας

Πρώην Γραμματέας της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ.,

Αθήνα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 14/04/2013 07:43:11

  Αυτό δεν υπογράψαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα; Που είναι η εκβιαστική απαίτηση; Λέει ξεκάθαρα 20.000 απολύσεις ή όχι

  Καλή αλλά ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΗ η απάντηση αυτή. Δεν κατάλαβα, γιατί χρειαζόμαστε τις ΔΟΥ τη σήμερον ημέραν; Όλες οι συναλλαγές μας πρέπει να είναι ηλεκτρονικές. (και μην ακούσω τις αηδίες για τους παππούδες, έτσι; Γιατί θα σας πω να μου πείτε ένα 80χρονο που κάνει μόνος του τη φορολογική του δήλωση). Τι δουλειά έχουν οι ΔΟΥ; Αν κάποιος έχει απορία, ας πάει στο ΚΕΠ της περιοχή του.

  Η αλήθεια είναι πως ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ (ή καλύτερα να πω ΘΕΛΕΤΕ) οι πολιτικοί να πειράξετε τους ΔΥ. Γιατί αν περιμένατε από του ΙΥ θα έπρεπε να δουλέψετε...

  Δεν εφαρμόζεται κάποιο πρότυπο εδώ. Αντίθετα, το μόνο που βλέπω είναι ΛΑΜΟΓΙΑ. Τι στην ευχή έκανε η διαβόητη task force τόσα χρόνια;

  • Tsiapas avatar
   Tsiapas @ tpe 15/04/2013 10:26:55

   Ναι κύριε ultra-ευρωπαίε o πατέρας μου, 82, συνταξιούχος μηχανικός ΕΜΠ, κάνει μόνος του δήλωση απ' εξανέκαθεν. Καί ξέρω κι άλλους. Περιμένω την εξυπνακίστικη απάντησή σου!

 2. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 14/04/2013 09:03:11

  Όλα τα παραπάνω ορθά και δίκαια, παραβλέπουν όμως τον βασικότερο παράγοντα για την "αειφόρο" διατήρηση του δημοσίου, δηλαδή την αποδοτικότητα (και όχι παραγωγικότητα).
  Τι να τους κάνω τους τυχόν υπεράριθμους, όταν οι δέκα από αυτούς κάνουν τη δουλειά δύο ευσυνείδητων υπαλλήλων (είτε βρίσκονται στα νησιά είτε στην Αθήνα).
  Τα ερωτήματα λοιπόν δεν επικεντρώνονται στο πόσους θέλω ή αν το ποσοστό στην Ελλάδα είναι το ίδιο ή χαμηλότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά:
  - Πού τους θέλω (για να θυμηθούμε και τις μετατάξεις κάποιων που δήθεν υπηρετούν στην παραμεθόριο).
  - Πόσο ικανοί / αποδοτικοί είναι.
  - Πως μπορούμε να απομακρύνουμε άμεσα (και σε κάθε περίπτωση που τους εντοπίζουμε εφεξής) τους μη ικανούς ή/και οκνηρούς.
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το μη ικανός δεν έχει να κάνει με τα τυχόν πτυχία ή το γενικό επίπεδο της μόρφωσης, αλλά με την αποτελεσματικότητα στη συγκεκριμένη θέση. Σε τελική ανάλυση, όλοι μας πληρώνουμε και θέλουμε να απολαμβάνουμε κιόλας αυτά που χρεωνόμαστε.
  ΥΓ1. Φυσικά παρέβλεψα και τη γενική εικόνα που θα πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος απέναντι στο ευρύ κοινό (επιμελής, ευπαρουσίαστος, ευγενικός), αλλά ας αφήσουμε και κάτι για μετά.
  ΥΓ2. Ο δημόσιος τομέας έχει ήδη καταρρεύσει στην Ελλάδα, αφού ούτε οι πολίτες εξυπηρετούνται, ούτε οι υπάλληλοι είναι ευχαριστημένοι, τα δε ποσά που καταναλώνονται σε αυτόν είναι μυθικά (για τη σημερινή περίσταση) και τραγικά δυσανάλογα του αποτελέσματος.

 3. Geros avatar
  Geros 14/04/2013 09:14:35

  Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε να διαλέξει μεταξύ μείωσης του δημοσίου και φορολόγησης και διάλεξε το δεύτερο. Αυτή η απόφαση πάρθηκε με καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους μιας και τους εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους που δημιούργησε η υπερφορολόγηση δεν τους χρεώθηκε απευθείας το πολιτικό προσωπικό αλλά η κρίση γενικά και αόριστα και η υποτίθεται λάθος συνταγή. Αν μείωναν το δημόσιο οι απολύσεις θα είχαν την υπογραφή τους.
  Καλά ως εδώ , αν ήταν αντί για έναν δημόσιο υπάλληλο να απολύθηκε ένας ιδιωτικός το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο , κάποιος έπρεπε να απολυθεί δυστυχώς αφού κόπηκαν τα δανεικά.
  Δεν ήταν όμως έτσι , το υφεσιακό αποτέλεσμα του να πληρώσει την νύφη ο ιδιωτικός τομές ήταν πολλαπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν την πλήρωνε ο δημόσιος τομέας , για αυτό υπάρχουν λόγοι που στην οικονομική επιστήμη δεν αμφισβητούνται.
  Ήξεραν δηλαδή πέρα από κάθε αμφιβολία ότι με την απόφαση τους αυτή θα μεγιστοποιούσαν το πρόβλημα , απόδειξαν έμπρακτα ότι για αυτούς η δουλειά ενός δημοσίου αξίζει όσο η δουλειά δέκα ιδιωτικών υπαλλήλων.

  Θα θέσω ένα ερώτημα , αν αυτοί που ζητάνε να φύγουν 20.000 κοπανατζήδες , επίορκοι και διορισμένοι με αδιαφανή τρόπο είναι καταστροφείς της πατρίδας , τότε οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τους κοπανατζήδες , τους επίορκους και τους διορισμένους με φακελάκι στέλνοντας αντί για αυτούς έτσι στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες σκληρά εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τι είναι?

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 14/04/2013 12:12:07

   Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε να διαλέξει μεταξύ μείωσης του δημοσίου και φορολόγησης και διάλεξε το δεύτερο
   Δε μπορώ να καταλάβω γιατί υιοθετείς έτσι άκριτα αυτή τη μπαρούφα που διαρρέουν οι τροϊκανοί για να δικαιολογήσουν την αποτυχία της πολιτικής τους. Η αλήθεια είναι ότι το "μεγαλοφυές" σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης , με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών και συντάξεων παντού, θα εφαρμοζόταν ούτως ή άλλως όπως επίσης και η τιμωρητική παράμετρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
   Αυτή η απόφαση πάρθηκε με καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους μιας και τους εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους που δημιούργησε η υπερφορολόγηση δεν τους χρεώθηκε απευθείας το πολιτικό προσωπικό αλλά η κρίση γενικά και αόριστα και η υποτίθεται λάθος συνταγή. Αν μείωναν το δημόσιο οι απολύσεις θα είχαν την υπογραφή τους.
   H συλλογιστική σου διαψεύδεται και από τα γεγονότα ... ΠΑΣΟΚ (2009) = 43,92% , ΠΑΣΟΚ (σήμερα) ≃ 6% οπότε τι ψηφοθηρία και πράσινα άλογα μας λες.
   Για να καταλάβεις τι πάει στραβά σήμερα στη χώρα διάβασε την επιστολή του μαθητή από το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων στο Στουρνάρα. (το περιεχόμενο της οποίας κατά σύμπτωση συμπίπτει με αυτά που είπε ο Jacob Lew στον Schäuble)

   • Απόδημος avatar
    Απόδημος @ Γιάννης Κιαπέκος 14/04/2013 23:11:03

    Δεν συμφωνώ καθόλου με τον Σόιμπλε, αλλά και ο Λού παρόλο που είναι υπ. οικονομικών της Αμερικής, δεν νομίζω είναι καμία ευφυΐα. Δες το ιστορικό του και τις επιδόσεις του. Τουλάχιστον ο προηγούμενος υπ. οικονομικών ήτα πιο σχετικός.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/04/2013 10:26:59

  Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα ενδιαφερθει κανείς;
  Καταπολέμηση ανεργίας. Ενιαίο καθεστώς εργασίας, να τελειώνουμε με τα "μπλοκάκια".
  Μας έχουν πρήξει με "την Γερμανία", ωραίο άλλοθι έχουν βρεί αφεντικά και προνομιούχοι μεγαλομανδαρίνοι ρετιρέ του Δημοσίου σε αγαστή συνεργασία.
  Δεν χρειαζόμαστε δικαστές που δεν δικάζουν, γιατρούς που παίρνουν φακελλάκια, "στρατηγούς" του Άκη και του Πάκη, καθηγητές ΑΕΙ που ασχολούνται με "ερευνητικά" μαιμού (αντί να διδάσκουν και να γράφουν ποτε πότε καμμιά δημοσίευση), ούτε αεροδρόμια στα νησιά για τους vips (οι απλοί πολίτες πάνε με καραβι).
  Λειτουργικό Δημόσιο θέλουμε, τα προφανή και απαραίτητα: Αυτό που δεν έχουμε, και ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα.
  Αυτή η Ελλάδα που θέλετε να διατηρήσετε ή νοσταλγείτε, των δεκαετιών 1980 - 2008, μας έχει πονέσει πολύ (την πλειοψηφία). Να μας λείπει.

 5. perastikos avatar
  perastikos 14/04/2013 11:10:59

  Σωστές οι παρατηρήσεις άστοχη ομως η προσπάθεια να μας πείσει ο αρθρογράφος οτι οι επιπρκοι και κοπανατζηδες πρέπει να τύχουν
  της συμπάθειας της τροικα λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους της χώρας και της πληθυσμιακής κατανομης!

 6. Geros avatar
  Geros 14/04/2013 12:55:03

  Δεν υιοθετώ τίποτα άκριτα. Είναι δηλώσεις που δεν διαψεύστηκαν ποτέ από κανέναν , ζήτησαν ένα πρόγραμμα 70% περικοπές και 30% φόρους και η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν θα πέρναγε ποτέ από την Ελληνική κοινωνία , συμφώνησαν σε ένα σχέδιο 50%-50% για να καταλήξουμε τελικά στην υλοποίηση να μετατραπεί σε 70% φόρους και 30% περικοπές.

  Η δικιά μου συλλογιστική δεν διαψεύστηκε από τίποτα , η συλλογιστική του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκε , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτηκαν με αυτόν τον τρόπο. Και για αυτό έχουν υπάρξει δεκάδες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κατεύθυνση.

  Να απαντάς εκεί που σε παίρνει και όχι απλά σε αυτούς που αντιπαθείς.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 14/04/2013 14:37:32

   Κατ' αρχάς "με παίρνει" να απαντώ σε οποιονδήποτε και σχεδόν (πρόσεξες μετριοφροσύνη ;) για οτιδήποτε και δεύτερο από που κατάλαβες ότι σε αντιπαθώ ;

   • blue nile avatar
    blue nile @ Γιάννης Κιαπέκος 14/04/2013 16:54:58

    Γιατί κάποιοι όταν μιλάνε για μείωση του κόστους του δημόσιου τομέα αναφέρουν μόνο τις απολύσεις;
    Η συμπίεση μισθολογικού κόστους από πάνω προς τα κάτω κάτι που θα επέφερε τα ίδια και ταχύτερα αποτελέσματα γιατί δεν τους αφορά;
    Κάποιοι ξεχνούν ότι σε πρίοδους Κρίσης και αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης οι όποιες απολύσεις στον δημόσιο τομέα θα επιφέρουν αντίστοιχες στον ιδιωτκό λόγω πτώσης της ζήτησης.

    • Geros avatar
     Geros @ blue nile 14/04/2013 19:30:34

     Αν θεωρείτε αγαπητέ ότι οι μισθοί στο δημόσιο είναι η λύση τότε να προσλάβουμε άλλο ένα εκατομμύριο , ας τους διπλασιάσουμε τους μισθούς και λύσαμε το πρόβλημα.

     Οι μισθοί τον δημοσίων υπαλλήλων προέρχονται από πλούτο που παρήγαγε ο ιδιωτικός τομέας. Λιγότερο κόστος δημοσίου σημαίνει λιγότεροι φόροι , άρα η πτώση της ζήτησης είναι περιορισμένη. Μακάρι να μην χρειαστεί να διαλέξει κανείς μεταξύ των δυο , αλλά την ώρα της ανάγκης η μείωση του δημοσίου είναι πολύ καλύτερη λύση από αυτή που επιλέχθηκε.
     Τέλος πάντων , μεγάλη κουβέντα , στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο το δημόσιο το πρόβλημα , το μοντέλο κατέρρευσε στο σύνολο του.

     • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
      ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Geros 14/04/2013 20:45:35

      Ποιον πλούτο ακριβώς παρήγαγε ο ιδιωτικός τομέας; Τα εισαγόμενα που πωλούν τα καταστήματα, τα αυτοκίνητα, τα γαλακτοκομικά από την Ολλανδία, τα σουβλάκια (καλαμάκια για Αθηναίους), οι καφέδες, είναι πλούτος που παράγει ο ιδιωτικός τομέας; Πλούτο παράγουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι τουριστικές επιχειρήσεις (από τους ξένους πελάτες τους) και η ναυτιλία. Ελάχιστες ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες με σημαντικό εξαγωγικό τομέα παράγουν πλούτο. Εσύ πού ακριβώς ανήκεις από όλα αυτά;
      Σκοπός του δημοσίου τομέα (όπως εδώ εννοείται) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΟΥΤΟ. Είναι για να ρυθμίζει τη σχέση πολιτών και κράτους και να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (υγεία, παιδεία, άμυνα).
      ΔΥΣΤΥΧΩΣ σήμερα ΠΛΟΥΤΟ δημιουργούν/συγκεντρώνουν οι αεριτζήδες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διαχειριστών κεφαλαίων με τα παράγωγα, τα όψεως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, και όλα αυτά τα θολά για τον απλό κόσμο.

     • Geros avatar
      Geros @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 14/04/2013 21:18:26

      Εσάς τι σας νοιάζει που ακριβώς ανήκω σε όλα αυτά? Τι είσαστε ακριβώς? Ο σπιούνος της γειτονιάς?
      Ας είναι , ασχολούμαι με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων οπότε ανήκω σε αυτούς που (μεγάλη η χάρη σας) θα μου επιτρέψετε να ζήσω ελπίζω.

      Δεν είπα πουθενά ότι το κράτος πρέπει να παράγει πλούτο , είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το κράτος είναι απόλυτα αποτυχημένο όταν παίρνει τέτοιους ρόλους.

 7. Άνεργος avatar
  Άνεργος 14/04/2013 13:58:49

  δεν ειναι εξυπνοι οι καταστροφεις της χωρας, δηλαδη , οι κρατικοδιαιτοι γενικως..Αλλα βρηκαν και χαζο λαο να δουλευουν για να την γλιτωσουν παλι..
  ΓΙΑ ΟΛΑ φταινε οι γερμανοι..και ο λαος το υιοθετησε πανευκολα...

 8. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 14/04/2013 16:28:27

  Ένας τίτλος και μια προσέγγιση μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό. Θα μπορούσε να καταμαρυρήσει κανείς πολλά στους Γερμανούς αλλά όχι φαιδρότητες αυτού του τύπου για να δικαιολογηθούν τα ελλαδικώς αδικαιολόγητα.
  Ο συντάκτης ας διαβάσει, να μάθει, ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη με παρόμοια χαρακτηριστικά σαν αυτά που περιγράφει και τα καταφέρνουν με πολύ λιγότερους ΔΥ και πολύ καλύτερα ως τεκμαίρεται εκ του αποτελέσματος. Απλούστατα βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην αντίστοιχη θέση. Η συλλογιστική του αρθρογράφου είναι αρκετή κι ενδεικτική της παρακμής και δεν χρειάζονται καν οι "γερμανικές εμμονές".

 9. Περικλής avatar
  Περικλής 14/04/2013 18:18:17

  Λαϊκίστικο άρθρο. Τα διορισμένα κομματόσκυλα είτε θα πάρουν δρόμο είτε βιαίως με στάση πληρωμών του ιδιωτικού τομέα θα σταματήσουν όλα να πληρώνονται (και οι τίμιοι πολίτες μαζί).

 10. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 14/04/2013 18:33:12

  Οι πιό πολλοί σχολιογράφοι δεν έχουν αντιληφθεί την ουσία του ζητήματος.

  Θέλουμε ένα ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ κράτος , όπου δεν θα υπάρχουν οι στοιχειώδεις κρατικές υποδομές στα πολλά μικρά νησιά της Χώρας μας και στην ορεινή και δύσβατη Ελλάδα ; Ή θέλουμε ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ κράτος ; Αν κάπου περισσεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι , η κυβέρνηση οφείλει να τους βρεί και να τους μεταθέσει εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις .
  Έχει η κυβέρνηση ένα συγκροτημένο Σχέδιο γιά τις ανάγκες της Χώρας σε
  προσωπικό , γιά την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Λαού στους βασικούς
  κοινωνικούς τομείς (Ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Περίθαλψη κλπ).
  Μάλλον δεν έχει . Αν είχε θα μπορούσε , με βάση αυτό, να διαπραγματευθεί με
  τους δανειστές της . Έχει όμως την δυνατότητα , έστω και τώρα , να εκπονήσει
  ένα τέτοιο Σχέδιο. Νομίζω ότι 6 μήνες αρκούν γιά την ολοκλήρωσή του.

  Δεν αναφέρθηκα πουθενά σε "επίορκους" . Μπορεί κάποιος σχολιογράφος να μας πεί πόσοι είναι αυτοί ; Είναι 10.000 , 1.000 ή 100 ; Όποιος γνωρίζει ,
  ας ενημερώσει και εμάς που δεν γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε με βάση αόριστες
  υποθέσεις να επιχειρηματολογούμε γιά τόσο σοβαρά θέματα.

  Κάποιος σχολιογράφος ... επιμένει ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης με τα ίδια γωγραφικά χαρακτηριστικά . Η αδυναμία του να ονομάσει μερικές από
  αυτές , τον οδηγεί σε λογικά αδιέξοδα που του αφαιρούν οποιαδήποτε
  δυνατότητα καλόπιστης κριτικής ! Ας το ξανασκεφθεί .

  Κάποιος άλλος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται αεροδρόμια στα μικρά νησιά , διότι
  φαντάζεται ότι αυτά είναι ... γιά τους vips ! Δεν ξέρω αν πρέπει να σχολιάσω
  την άποψη ότι δεν χρειάζεται αεροδρόμιο το Καστελλόριζο και όποιος κάτοικος
  θέλει να επιστρέψει εκεί, να χρησιμοποεί το πλοίο της Γραμμής (που άλλοτε
  πάει και άλλοτε δεν πάει λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής).

  Κάποιος άλλος θεωρεί ότι "δεν υπάρχει εκβιαστική απαίτηση , αφού υπογρά
  ψαμε " . Όταν , αγαπητέ φίλε μου, υπογράφεις με το πιστόλι στον κρόταφο ,
  αυτό πώς λέγεται ;

  Τέλος , κάποιος άλλος σχολιογράφος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται οι ΔΟΥ !
  Πραγματικά , δεν υπάρχει απάντηση σε ένα τέτοιο σχόλιο . Δεν ξέρω αν ο
  κ. Στουρνάρας διαβάζει την εκλεκτή ιστοσελίδα σας antinews.gr . Αν ναι ,
  τότε θα μπορούσε η εκβιαστική απαίτηση της τρόϊκας γιά 20.000 απολύσεις
  δημοσίων υπαλλήλων να ικανοποιηθεί με την κατάργηση όλων των ΔΟΥ !!
  Χαράς Ευαγγέλια , δηλαδή .

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 14/04/2013 20:29:07

   Το ακραίο νεοφιλελέυθερο δογμα ταυτίζει απόλυτα το μικρότερο κράτος με το καλύτερο κράτος. Αυτό δεν ισχύει. Αύξηση των δαπανών του κράτους δεν σημαίνει προσλήψεις, σημαίνει επενδύσεις και ενίσχυση της ιδιωτικής και επενδυτικής κατανάλωσης.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 14/04/2013 22:15:22

   Αγαπητέ μου είναι απλό. Θέλουμε ένα ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ και ΚΑΛΥΤΕΡΟ κράτος. ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ διότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε μεγαλύτερο, ΚΑΛΥΤΕΡΟ διότι το μικρότερο πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα. Μιλάτε κάποιοι λες και ζείτε ακόμη στο "λεφτά υπάρχουν" κι άρα έχεις την πολυτέλεια συντήρησης του υπάρχοντος δημοσίου τομέα. Όταν δεν έχεις πόρους και αυτά που μαζεύεις σε φόρους για να πληρώσεις το δημόσιο που έχεις, πνίγουν την οικονομία, πρέπει να σμικρύνεις το δημόσιο για να μην πεθάνει η οικονομία. Και κάνεις ότι πρέπει ώστε το μικρότερο δημόσιο να κάνει καλύτερη δουλειά. Εναλλακτική δεν υπάρχει, εκτός κι αν πείσεις κάνα πλούσιο θείο να σε χρηματοδοτήσει.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 15/04/2013 09:42:25

    "ένα ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ και ΚΑΛΥΤΕΡΟ κράτος" Αυτά τα 2 αγαπητέ
    "Μαύρο Χαβιάρι" δεν ταυτίζονται. Τα εμπειρικά δεδομένα αυτό
    δηλώνουν: 1) Οι Σκανδιναυοί έχουν μεν μεγάλο αλλά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
    κράτος. 2) Το Αμερικανικό κράτος που μίκρυνε επί Ρήγκαν, όχι μόνο
    δεν έγινε καλύτερο αλλά τώρα, ειδικά μετά τον Κλίντον, έγινε
    μικρότερο και ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. Δεν πρεέπι να γενικέυουμε με ιδεολογικές
    προτιμήσεις. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το
    κρατος μας, είναι μικρό είτε μεγαλύτερο. Και αυτό καθορίζεται από
    ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕς ΤΗς ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ούτε από ιδεολογίες
    "προοδευτικές" ούτε από ακραίες νεοφιλελέυθερες. Πρέπει να
    επικρατήσει ΨΥΧΡΟΣ πραγματισμός με οδηγό τα ελληνικά συμφέροντα και
    τις ανάγκες της Ελλάδας και της κοινωνίας μας. Ο,τι δήποτε άλλο
    έιναι εκ του πονηρού.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 15/04/2013 11:05:02

    Δεν το αμφισβητώ. Αλλά μικρότερο δεν σημαίνει καλύτερο, με τα Ελληνικά δεδομένα. Τα 2 δεν συσχετίζονται.
    Τα δε διεθνή εμπειρικά δεδομένα δεν στηρίζουν την αποψή σας. Πχ. η Σουηδία έχει "μεγάλο" κρατος αλλά και αποτελεσματικό, αποτελεσματικότερο μερικών μικρότερων, όπως πχ της Βρετανίας. Καλό είναι να μην παγιδευόμαστε σε ιδεολογικές φυλακές αυτού του τύπου.
    Μόνο η ορθολογική στρατηγική με τα Ελληνικά δεδομένα μπορεί να έιναι οδηγός.
    Η τδε ωρινή εικόνα είναι πως ενώ η κρίση μας βαθαίνει το Ελλαδικό κράτος συνεχίζει να είναι παθολογικά μεγάλο, αναποτελεσματικό και μαφιόζικο στις απαιτήσεις του από τον (κυρίως) Έλληνα μισθωτό που όλοι τον βρίζουν ενώ θα έπρεπε να βρίζουν τους φοροδιαφυγάδες και τους κρατικοδίαιτους. Καταστρέφει δε και την (όποια ακόμα υπάρχει) υγιή ιδιωτική οικονομία που παλεύει να επιβιώσει.

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Νίκος Αργεάδης 15/04/2013 11:30:09

     Πουθενά δεν έγραψα ότι το μικρότερο και το καλύτερο ταυτίζονται. Έγραψα ότι θέλουμε μικρότερο διότι δεν αντέχουμε μεγαλύτερο, ΚΑΙ καλύτερο διότι είναι απαραίτητο.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ MAYRO XABIARI 15/04/2013 11:37:43

      Δεν αντιλέγω, αλλά με τα Ελληνικά δεδομένα ήδη βιώνουμε ένα "μικρότερο" Ελλαδικό κράτος. Καλύτερο ναι! αλλά το μέγεθός του πρέπει να "αποφασιστεί¨με βάση τις πραγαμτικές ανα΄γκες και απαιτήσεις για επιβίωση στον κόσμο. Και το θέλουμε πολύ αποτελεσματικό, πράγμα που δεν το βλέπω. Αν μη τι άλλο, έγινε χειρότερο. Διατηρεί το ίδιο μέγεθος αλλά εις βάρος πλέον της Ελληνικής κοινωνίας.

 11. Nεστωρίδης avatar
  Nεστωρίδης 14/04/2013 18:38:47

  Οι αιρετοί άρχοντες που διόριζαν επί δεκαετίες ανεξέλεγκτα(το ΑΣΕΠ ήταν το άλλοθι της μονιμοποίησης) ΔΕΝ θέλουν να απολύουν (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, συνδικαλιστές δημοσίου). Δυστυχώς ο ένδοξος υπουργός δημόσιας διοίκησης αντί να κάνει το αυτονόητο άμεση απόλυση όσων προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για βαριά παραπτώματα κοροϊδεύει εμάς και την Τρόικα με την οποία έχει ήδη υπογράψει απολύσεις. Ο υπουργός αυτός αξιολογείται ως ανεπαρκής για το δημόσιο συμφέρον, έπρεπε πρωτίστως να νοιάζεται για μικρότερο και αποδοτικότερο δημόσιο με διευθυντές πτυχιούχους αποφοίτους της σχολής δημόσιας διοίκησης, θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί όλη η γραφειοκρατεία με ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού, θα έπρεπε κάθε εργαζόμενος στο δημόσιο να αναρωτιέται τι προσφέρει κάθε ημέρα, θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος παρουσίας του προσωπικού με κάρτα προσέγγισης (και στα νοσοκομεία), έλεγχος και απόλυση για τους πλαστογράφους (προσληφθέντες με πλαστά πτυχία), εκσυγχρονισμός και μηχανογράφηση των δικαστηρίων.
  Δυστυχώς το μόνο που ενδιαφέρει κάποιους υπουργούς είναι να νομιμοποιήσουν το φακελάκι (χυδαία τροποποίηση Ρουπακιώτη σε νόμο, για υλικό αντάλλαγμα ευγνωμοσύνης!!)
  Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ξεκινά απο τους υπουργούς (δεν αρκούν τα τυπικά προσόντα, υπάρχει και το καθήκον πρός το δημόσιο συμφέρον)

 12. B.Q avatar
  B.Q 14/04/2013 18:45:38

  Η τροποποίηση του Συντάγματος και η άρση της μονιμότητας (εκτός σωμάτων ασφαλείας και κάποιων ιδιαίτερα ευαίσθητων τομέων) είναι η μόνη λύση. Σίγουρα μεγάλο μέρος των περιγραφομένων στο άρθρο του κ. Βάρδα είναι σωστά, ωστόσο στο Δημόσιο Τομέα απαιτούνται τολμηρές αλλαγές, επιβολή αξιοκρατίας και όροι λειτουργίας όμοιοι με αυτούς του Ιδ.Τομέα. Απλά ο ''κρανίου τόπος'' στον οποίο έχει μετατραπεί ελέω ανικανότητας και έλλειψης βούλησης η αγορά εργασίας, κάνει την απόλυση των 20.000 ανθρώπων να ακούγεται και να είναι εφιαλτική, όσο και η ρίψη στον Καιάδα της αδιαφορίας και της μιζέριας των 2.000.000 ήδη ανέργων Ελλήνων πολιτών.
  Οι ΓερμανοΤροϊκανοΜνημόνιοι, δεν ενδιαφέρονται καθόλου ούτε για μεταρρυθμίσεις, ούτε για συμμάζεμα, ούτε για την...εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα. Τη διάλυση των πάντων επιθυμούν, γιατί σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο Προτεκτοράτο, πρέπει να καταρρεύσει και η Δημόσια Διοίκηση και η Παιδεία και το Κράτος Πρόνοιας και η κοινωνική συνοχή, και κάθε τι που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην εφαρμογή των σχεδίων τους.
  Τώρα κάνουν πονηρά την αρχή, ώστε να ''σπάσει'' το ταμπού της απόλυσης στο Δημ.Τομέα, βάζοντας στη φάκα το τυράκι 1 ''κοπανατζής'', αντί ενός νέου, ορεξάτου, με μεταπτυχιακά και καλά.... Μόλις το πετύχουν, θα προφασιστούν αδυναμία του Προϋπολογισμού να ανταποκριθεί στο ένας αποχωρεί , ένας προσλαμβάνεται και το παραμύθι θα αφορά πλέον, μονάχα απολύσεις.
  Δηλαδή η πρόταση των μεγάλων αυτών Οικονομικών ''εγκεφάλων'', είναι η εναλλαγή των πολιτών στο Ταμείο Ανεργίας!!! 20.000 μπαίνουν, 20.000 βγαίνουν! Πρωτότυπο. Λέτε να ...λειτουργήσει; Αυτό λέγεται ανάπτυξη; Ανάκαμψη; Δημιουργία;

 13. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 14/04/2013 19:07:31

  Τις δεκαετίες π.χ. του 1960 και -70 οι περισπούδαστη "ιστορικοί" των "δημοκρατικών" δυνάμεων μας είχαν σουβλίσει τα μυαλά με την "ξενοκρατία". Όταν σοβαροί μαρξιστές, όπως ο Ν. Πουλαντζάς, άρχισαν να μιλούν για ενδογενείς αιτίες και παραμέτρους τους πετροβολούσαν. Ανώτερο ιδεώδες του Έθνους ήταν το γιουρούσι στους καταραμένους οχθρούς...

  Σήμερα αναπαραγάγεται η ίδια καραμέλλα.

  Τελικά, ναι νοσταλγούμε το Κράτος οίκος ανοχής και το πάρτυ των παραισθήσεων.
  Τότε που είχαμε δημοκρατία....ελευθερία...σεβασμό των κατακτήσεων της εργατικής τάξης...τότε που η χώρα παρήγαγε τέχνη....στα μπουζούκια των 5 μμ...που κρατάγαμε στα χέρια μας τους ήρωες του Έθνους καθώς κοσμούσαν το εθνικό μας νόμισμα. Το σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας....

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Μανιάτης 14/04/2013 22:19:23

   Τα είπατε όλα αγαπητέ Μανιάτη!

 14. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 14/04/2013 21:11:47

  Θέλω να σκεφτούμε πόσο καλά αξιολογεί τους υπαλλήλους του ο ιδιωτικός τομέας. Αναφέρομαι κυρίως στις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλοί εδώ είναι ή υπήρξαν εργαζόμενοι ή και αφεντικά σε τέτοιες επιχειρήσεις. Θα βρείτε ίσως και πολλά κοινά με τη στρατιωτική μας θητεία.
  -Αν ένας υπάλληλος είναι ικανότερος από κάποιον άλλον συνήθως επωμίζεται αυξημένες ευθύνες και εργασία, χωρίς να αμείβεται περισσότερο (λόγω αυτής του της αξιωσύνης) από κάποιον άλλον λιγότερο ικανό. Μα, λέει το αφεντικό θα του δώσει προαγωγή. Και καλά θα κάνει αν υπάρχει η αντίστοιχη θέση. αν όμως δεν υπάρχει, πώς θα ανταμοιφθεί η αυξημένη ικανότητα/υπευθυνότητα του υπαλλήλου αυτού; Είναι αυτό "σξιολόγηση" της απόδοσης του υπαλλήλου;
  -Αν ένας υπάλληλος θέλει να εξασφαλίσει τη θέση του αρκεί να γίνει ρουφιάνος του αφεντικού και να καρφώνει τους άλλους ή να κάνει πονηρές δουλειές μαζί του (να πηγαίνουν μαζί για γκόμενες). Αυτό πιθανότατα θα τον κάνει "δεξί χέρι" και θα σιγουρέψει την παραμονή του στην επιχείρηση. Είναι αυτό "αξιολόγηση" της απόδοσης του υπαλλήλου;
  -Αν μία υπάλληλος έχει την ατυχία να είναι εμφανίσιμη, ή απλά ο εργοδότης είναι "ο γιος του πάρτα όλα" η πρόταση για ερωτικές υπηρεσίες είναι συχνό φαινόμενο. Η μέγιστη αυτή προσβολή προς το γυναικείο φύλο που εκδηλώνεται λόγω της θέσης ισχύος που έχει ο εργοδότης (η οποία σήμερα είναι αυξημένη) αλλά και το απύθμενο θράσος του εργοδότη να έχει με τον μισθό που δίνει και υπάλληλο και ερωμένη είναι απόλυτα καταδικαστέα. Εϊναι αυτό "αξιολόγηση" της απόδοσης του υπαλλήλου;
  -Αν μία υπάλληλος έχει την ατυχία να μείνει έγκυος (ειδικά σήμερα) ο εργοδότης γίνεται θηρίο ανήμερο. Η απόλυση είναι σχεδόν δεδομένη. Σήμερα οι εργοδότες κάνουν ΕΛΕΓΧΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ!! Είναι αυτό "αξιολόγηση" της απόδοσης του υπαλλήλου;

  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΕΣΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ.

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 14/04/2013 22:14:11

   Στον ιδιωτικό τομέα η επιχείρηση είναι αυτό που είναι: Ιδιωτική. Δικά τους τα λεφτά, δε με νοιάζει τι κάνουν. Στο Δημόσιο πληρώνω ΕΓΩ και απαιτώ να γίνεται ορθή διαχείριση, όπως θα το απαιτούσα από μια πολυεθνική την οποία θα διεύθυνα ή στην οποία θα ήμουν μέτοχος.

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Περικλής 14/04/2013 22:46:59

    Αγνοείς ή παραβλέπεις την ουσία των λεγομένων μου και δεν τα σχολιάζεις. Αντίθετα, δίνεις πλήρη εξουσία σε όποιον έχει τα λεφτά και πληρώνει. Προφανώς είσαι υπέρμαχος του "εγώ με τα λεφτά μου %$@$ και την κυρά μου". Μπράβο νεοφιλελεύθερε!

  • Geros avatar
   Geros @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 15/04/2013 00:00:43

   Μια ζωή στον ιδιωτικό τομέα έχω δει όλες τις συμπεριφορές που περιγράφεις αλλά και άλλες που δεν ανέφερες (κατάληψη των νευραλγικών θέσεων από το σόι ή από φίλους φίλων ...), σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούσαν τον κανόνα αλλά τις εξαιρέσεις. Λες να έπεφτα μια ζωή σε καλές εταιρείες?
   Δεν νομίζω , νομίζω ότι οι εταιρείες με εργοδότες που είχαν τέτοιους τρόπους αξιολόγησης αργά ή γρήγορα έκλειναν. Πίστεψε με μια εταιρεία που στις καίριες θέσεις έχει γλείφτες , μπατζανάκηδες και ερωμένες δεν θα πάει μακριά.
   Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι συμπέρασμα βγάζεις από όλα αυτά. Είπε κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αγγελικά πλασμένος? Αυτό που λέμε είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι αυτός που βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και η έλλειψη ανταγωνισμού (είτε λόγο κρατικού μονοπωλίου , είτε γιατί το κράτος έχει επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να παρακάμψουν τον ανταγωνισμό) επιτρέπει στις εταιρείες να γίνονται αντιπαραγωγικές , άδικες προς τους ικανούς υπαλλήλους και σε τελική ανάλυση ζημιογόνες για τον τόπο.

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Geros 15/04/2013 00:17:42

    Με εκνευρίζει όταν μιλάνε για αξιολόγηση άνθρωποι που συμπεριφέρονται όπως περιέγραψα παραπάνω (δεν εννοώ εσένα). Η απαράδεκτη συμπεριφορά εργοδοτών δεν τιμωρείται δυστυχώς σήμερα με τον τρόπο που περιγράφεις. Μεγάλα καταστήματα (ο νοών νοείτω) εφαρμόζουν το πρώτο και το τέταρτο σημείο που περιγράφω.

  • kiki64 avatar
   kiki64 @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 15/04/2013 05:39:37

   +όσο θέλεις!!!!!!!!!

  • B.Q avatar
   B.Q @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 15/04/2013 08:10:50

   @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ : Ο Ιδ.Τομέας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις (και
   σήμερα περισσότερο), είναι μια άγρια ζούγκλα όπου κατασπαράζονται
   οι άνθρωποι καθημερινά και με ποικίλους τρόπους. Όμως δε γίνεται να
   υπάρχει εντός της κόλασης ένας ...επίγειος Παράδεισος όπου θα
   κατοικούν ανέμελα οι εξασφαλισμένοι κομματικοί στρατοί των
   αναξιόπιστων συμμοριών του πολιτικού συστήματος, ανεπηρέαστοι από
   την σκληρότητα και τη βία που τριγύρω επικρατεί. Η μόνη λύση, είναι
   οι πληττόμενοι απ΄ τις απάνθρωπες συνθήκες να είναι τόσοι πολλοί,
   που να καταφέρνουν να επιβάλλουν την εξανθρώπιση των κανόνων
   λειτουργίας της ''κόλασης'' προς το ...Παραδεισένιο. Στο μέτρο
   βέβαια του δυνατού. Οι υπάλληλοι 2 ταχυτήτων, που ζούν παράλληλα
   και σε άλλους κόσμους, οι μεν σ΄αυτόν για τους Πατρίκειους κι οι δε
   στον άλλον για Πληβείους, δεν αποτελούν πλέον κατάσταση που γίνεται
   αποδεκτή. Το τραγικό αδιέξοδο, είναι οτι στον υπάρχοντα Καιάδα του
   3ο% ανεργίας, θα πεταχτούν κάποιες χιλιάδες ανθρώπων ακόμη, χωρίς
   καμιά ρεαλιστική πιθανότητα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.
   Αυτό είναι που καθιστά την όλη επιλογή επικίνδυνη,
   αναποτελεσματική, ανατροφοδοτούσα το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της
   ανεργίας, και υπαίτια (σε συνάρτηση και με άλλες αρνητικές
   παραμέτρους), της αποτυχίας ανάκαμψης της Ελληνικής
   οικονομίας.

 15. Ioannis avatar
  Ioannis 14/04/2013 21:15:23

  1974: < 100.000 ΔΥ
  2013: 700.000 ΔΥ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ioannis 15/04/2013 00:23:31

   Ξαβαγράψτε το αυτό αγαπητέ. Κάποτε το έγραψα με στοιχεία του 1979 που ήταν κατά τι περισσότεροι, γύρω στις 130-140.000. Έκτοτε πενταπλασιάστηκαν!!! Αν πιστεύει κανείς πως πενταπλασιάστηκαν σε ποιότητα και όγκο οι υπηρεσίες που μας παρέχουν (να μην κάνουμε λόγο για την εξέλιξη της τεχνολογίας που ζητά όλο και λιγότερα ανθρώπινα χέρια για την ίδια δουλειά), τότε να το υποστηρίξει. Με στοιχεία όμως!

 16. λαλακης avatar
  λαλακης 14/04/2013 22:00:08

  Απο τη στιγμη που η Ελλαδα εμεινε στο ευρω , οι αλλαγες προς
  την κατευθυνση μειωσης του αριθμου των ΔΥ ειναι μονοδρομος
  Δεν υπαρχει αλλη λυση εντος ευρω.
  Η διαλυση της γραφειοκρατιας επισης μονοδρομος , με δυο εγγραφα
  να μπορεις να ανοιξεις επιχειρηση , παραλληλα καταργηση των υποχρεωτικων
  εισφορων για ελ επαγγελματιες και αυστηρα συνταξη - επιδομα για ολους
  στα 67 .
  Οι αλλαγες θα γινουν εκτος αν οι Γερμανοι διαλυσουν το μαγαζι(δεν αποκλειετε)

 17. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 14/04/2013 22:10:58

  @GEROS
  Θέλω να ξέρω τι είναι κάποιος με τόσο απόλυτες θέσεις. Προσωπικά έχω αναφέρει δύο φορές το δικό μου επάγγελμα και δεν χρειάζεται να το πω για τρίτη φορά. Το ότι είσαι εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων σημαίνει λοιπόν ότι δεν παράγεις πλούτο (όπως εσύ ορίζεις την παραγωγή πλούτου). Τη θέση του σπιούνου την αφήνω σε άλλους (δεν εννοώ αναγκαστικά εσένα). Και επειδή μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο GERO σου υπενθυμίζω ότι στην αρχαία Ελλάδα ο θεός Ερμής ήταν ο θεός των εμπόρων (στους οποίους ανήκεις) αλλά και των κλεφτών.

  • Geros avatar
   Geros @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 15/04/2013 00:13:31

   Οι εξαγωγές δεν παράγουν πλούτο? Που το βρήκες αυτό βρε θηρίο? Κάτι για εμπορικό ισοζύγιο έχεις ακούσει?
   Πάντως βλέπω έχεις μερικά θεματάκια , παντού βλέπεις κλεφτές , λαμόγια , αεριτζήδες και βιαστές. Το έχεις ψάξει? Χωρίς να είμαι ειδικός κάποιος υπερπροστατευτικός γονέας θα έχει κάνει την ζημιά ....

   • B.Q avatar
    B.Q @ Geros 15/04/2013 12:04:59

    :-) Η καλύτερη ...άμυνα εν προκειμένω, ΔΕΝ είναι η άδικη κι αψυχολόγητη επίθεση Γέροντα! Χάνετε την ψυχραιμία σας και παρεκτρέπεστε.

    • B.Q avatar
     B.Q @ B.Q 15/04/2013 12:05:33

     ...ως συνήθως, όταν κάποιος σας τη...λέει!

 18. rally monkey avatar
  rally monkey 14/04/2013 23:34:04

  οποιαδήποτε δέσμη μέτρων οδηγεί σε αυξηση της ανεργίας δεν μπορει να ειναι αποδεκτή - αυτη ειναι η μονη εθνικά υπευθυνη σταση αυτή τη στιγμή

  οσα εχει υπογράψει η χώρα ισχύουν στο βαθμό που οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν εγκυρες.. νέα δεδομένα ή αποκλίσεις στις προβλεψεις απατουν κινήσεις αναπροσαρμογής

  εφ'όσον δεν μπορει ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας
  ειναι υποχρέωση του κρατους να το πράξει - με οποιοδήποτε τρόπο.. δημιουργώντας κινητικοτητα στο Δημόσιο τομέα (π.χ. με απολύσεις επιόρκων και ισοδύναμες προσλήψεις, επιβολή ποινών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για παράνομη εργασία αλλοδαπών, προσέλκυση επενδύσεων με διαδικασίες 'φαστ τρακ' -τι εγινε αυτό? - ιδέες σίγουρα υπάρχουν )

  δεν ειναι ώρα για οικονομικο-πολιτικες αναζητήσεις για τον ρόλο ή οχι του κράτους, το σωστό μοντέλο αναπτυξης και αν πρεπει να ξεβολευτούν ορισμένοι στο Δημόσιο .. ειναι κατάσταση συναγερμού και το ζητουμενο ειναι έκτακτα μέτρα και δράσεις (τις οποιες δυστυχώς δεν βλεπω να ερχονται .. και βλέπω να ακολουθουμε την Κύπρο..)

 19. vasilios avatar
  vasilios 15/04/2013 01:15:49

  7 μύθοι και 1 βεβαιότητα για το ελληνικό δημόσιο

  http://gkaravanas.wordpress.com/2013/04/13/7-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-1-%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

 20. πολιτης avatar
  πολιτης 15/04/2013 10:11:22

  ειναι προφανες οτι μια μεγαλη μεριδα αναγνωστων εχει χειριστη αποψη για τους ΔΥ. δεν μπορει να πει οτι εχουν αδικο εν πολλοις. η ποιοτητα των παρεχομενων υπηρεσιων απο το δημοσιο προς τους πολιτες ειναι κατω του μετριου. παρολα αυτα ομως ο αρθρογραφος εχει δικιο σε καποια θεματα, οπως οι γεωγραφικες και γεωφυσικες ιδιομορφιες της χωρας μας.
  ειλικρινα απορω με τις καθετες αποψεις πολλων σχετικα με την τυχη των υπαλληλων του δημοσιου. η σκληροτητα και το αναθεμα που με μεγαλη ευκολια ριχνουν συλληβδην σε ολους και σε ολα.
  προσωπικα εινα σαφες και πλεον καθε αμφισβητισης οτι οι ευθυνες ειναι μοιρασμενες και στον δημοσιο και στον ιδιωτικο τομεα. οι σημερα πετροβολουμενοι επιορκοι ΔΥ υπηρξαν οι αγαστοι συνεργατες πολλων ιδιωτων για πολλα ετη για τη διεκπεραιωση των ανομων πραξεων κι επιδιωξεων τους. πχ. εκδοση παρανομων αδειων οικοδομησης-με τα εκτρωματα της μεταφορας συντελεστη δομησης και τα συναφη, αποχαρακτηρισμων δασικων εκτασεων, καταπατησεων κρατικων περιοχων, πλημμελων εκτελεσεων συμβασεων δημοσιων εργων, υπερτιμολογησεων, εκτελεσης απολογιστικων εργασιων με τεραστιες αυξησεις συμβατικων προυπολογισμων, πλαστες συνταγογραφησεις και μαιμου εισαγωγες σε ιδιωτικα θεραπευτηρια με τεραστιο κοστος για το κρατος, εκδοση πλαστων παρασταστικων, διαγραφη ή μειωση χρεων απο τις εφοριες, και αλλων παρανομιων ων ουκ εστι αριθμος που καποτε ηταν ο κανονας και σημερα ολοι αντιμαχομαστε.
  ειναι γνωστο στην πιατσα οτι πολλες διοικησεις κρατικων οργανισμων ετοποθετουνταν ελεω μεγαλοεργολαβων και λοιπων επιχειρηματιων για εξυπυρετηση των συμφεροντων τους.
  η παροιμια λεει οτι το ενα χερι νιβει τ αλλο....
  δυστυχως το συστημα δεν βασιζοταν στην παραγωγη πλουτου αλλα στην απομυζηση των δανεικων και των επιδοτησεων απο τους εταιρους μας.
  τωρα που εκλεισαν την κανουλα αρχισαμε να πετροβολουμε ο ενας τον αλλο.
  το σωστο ομως ειναι να αναγνωρισουμε ολοι τα λαθη και τις παραλλειψεις μας και να αλλαξουμε μοντελο.
  η αντιπαλοτητα το μονο που προσφερει μειναι νερο στο μυλο της μπαχαλοποιησης της χωρας και των επιδοξων αρπαχτικων.
  καλα στελεχωμενο δημοσιο με καλη παροχη υπηρεσιων και υγιη ιδιωτικο τομεα που θα παραξουν πραγματικο πλουτο. επιχειρησεις που θα ειναι ανταγωνιστικες ενσωματωνοντας νεες τεχνολογιες και επιστημονικο προσωπικο, ωστε να φυγουμε απο το αποτυχημενο εως τωρα μοντελο του ελληνα επιχειρηματια μονοκρατορα που ολα τα σφαζει κι ολα τα μαχαιρωνει, οδηγουμενοι σε συγχρονες επιχειρησεις οπου η στελεχωση και λειτουργια τους θα βασιζεται στη σωστη χρηση των μεσων παραγωγης και διεθνων κανονων αγορας και τεχνολογιας.
  πρεπει να γινει σαφες οτι μονο ολοι μαζι μπορουμε.

 21. vasilios avatar
  vasilios 15/04/2013 11:14:59

  "δυστυχως το συστημα δεν βασιζοταν στην παραγωγη πλουτου
  αλλα στην απομυζηση των δανεικων και των επιδοτησεων απο τους
  εταιρους μας." Αμήν λέγω υμίν... να και κάποιος που είπε την
  αλήθεια... Μαφιόζικη κρατική συμπεριφορά η οποία γαλούχησε
  μαφιόζους πολίτες... Μετά μας φταίνε οι Γερμανοί που τους
  κλέβαμε...

 22. vag avatar
  vag 15/04/2013 12:20:37

  Πλέον η μισθοδοσία των Δημοσίων υπαλλήλων είναι περί τα 12 δις κι έχει παγώσει για τα επόμενα 3 χρόνια. Επίσης, τους καλύτερους υπαλλήλους στον κόσμο να έβαζες στο Ελληνικό Δημόσιο, τους πιο παραγωγικούς, είτε αυτοί ήταν 5.000 μόνο είτε 5.000.0000, την ίδια δουλειά θα έκαναν και το Δημόσιο θα συνέχιζε να είναι αντιπαραγωγικό διότι πολύ απλά οι διαδικασίες είναι αναχρονιστικές, η ψηφιακή πλατφόρμα δεν υπάρχει, η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπαλλήλων ή τμημάτων ή Δ/σεων και πολύ περισσότερο μεταξύ υπουργείων (ενίοτε μπερδεύονται μέσα και οι ΟΤΑ και η Περιφέρεια σε πολλές περιπτώσεις) είναι ο κανόνας, ασάφεια παντού και νόμοι και τροπολογίες αλλάζουν τα πάντα σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα η παραγωγή έργου να είναι εξαιρετικά δύσκολη και να μην παρέχονται καν κωδικοποιημένοι οι νόμοι στους υπαλλήλους ώστε να ξέρουν τουλάχιστον που να "πατήσουν". Κι αυτά όλα δεν είναι δουλειά των υπαλλήλων αλλά αυτών που καθορίζουν τις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες, που ψηφίζον τους νόμους κλπ. Ο υπάληλλος ευθύνεται στο βαθμό που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του σαφέστατα, αλλά μέχρι εκεί. Το 99% του προβλήματος όμως είναι αυτό που προαναφέρθηκε και (όπως και η επιλογή αχρηστων υπαλλήλων) είναι ευθύνη των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε για τα επόμενα 100 χρόνια. Βάλτε όσους πυρηνικούς επιστήμονες θέλετε στο Δημόσιο, είτε πολλούς είτε λίγους, το ίδιο καλά θα βαράνε σφραγίδες, τίποτα δε θα αλλάξει !!! Οπότε οι κυβερνώντες καλό θα είναι να τα βάλουν με τους εαυτούς τους για το σάπιο και ρουσφετολογικό δημόσιο που αυτοί δημιούργησαν. Κι εν πάσει περιπτώσει αυτοί πότε θα φύγουν από τη θέση τους αφού είναι 100 φορές πιο αποτυχημένοι?

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ vag 15/04/2013 12:54:40

   Δεν έχεις καθόλου άδικο, και 99% να μην είναι, ας είναι 70%. Σήμερα ο πραγματικά καλός ΔΥ μπορεί να χρειαστεί να ..."παρατυπήσει" σε μερικά πράγματα για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Η αναμόρφωση πρέπει να αλλάξει την νομοθεσία, τις διαδικασίες, τις αρμοδιότητες και την ψηφιακή υποδομή. Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Η μείωση του αριθμού των ΔΥ, είναι ανάγκη που προκύπτει από την έλλειψη πόρων του δημοσίου κι όχι από την βελτίωση των υπηρεσιών ή της τιμωρίας της "κακής" συνομοταξίας των δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.