#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2011 10:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία θα φύγει πρώτη από το Ευρώ;Η κρίση της ευρωζώνης θα τελειώσει, με την Γερμανία να αποχωρεί από την νομισματική ένωση. Αυτό ισχυρίζεται η οικονομική αναλύτρια της Principalis  Asset Management , Philippa Malmgren .Μιλώντας στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή συνεδρίαση της Threadneedle Investments στο Λονδίνο, η Malmgren ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη γνώμη της, «η Γερμανία θα φύγει από το ευρώ», και πως η απόφαση έχει ήδη παρθεί από την γερμανική κυβέρνηση.«Πιστεύω πως ήδη έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος, και  μάλιστα βγάζουν στην επιφάνεια τα παλιά μάρκα, που περίσσεψαν από την εποχή που εισήχθη το ευρώ…», είπε.

Η Malmgren, η οποία  έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προέδρου George W. Bush, αναγνωρίζει πως μια έξοδος της Γερμανίας από την ΟΝΕ θα είναι κάτι το ριζοσπαστικό, και θα σημαίνει μια απότομη αύξηση του κόστους των εξαγωγών της. Αλλά όπως λέει, η γερμανική βιομηχανία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει την αύξηση των τιμών για αρκετό διάστημα.

Η αποχώρηση από μια νομισματική ένωση είναι κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, επισημαίνει, και θυμίζει μια μελέτη που είχε δημοσιεύσει η νομισματική αρχή της Σιγκαπούρης το 2007, με θέμα την ανάλυση των διάφορων αποχωρήσεων κρατών από νομισματικές ενώσεις.

Η μελέτη αυτή ανέλυσε 70 διαφορετικές τέτοιες περιπτώσεις. Το συμπέρασμα ήταν πως όσες χώρες αποχωρούν, τείνουν να είναι πιο μεγάλες, πιο πλούσιες, και πιο δημοκρατικές, με έναν πιο υψηλό του μέσου όρου πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η μακροοικονομική αναστάτωση είναι σχετικά μικρή την ώρα της διάλυσης των νομισματικών ενώσεων, και υπάρχει επίσης πολύ μικρή σχέση μεταξύ νομισματικής και πολιτικής ανεξαρτησίας. Μάλιστα, οι μέσες μακροοικονομικές διαστάσεις της οικονομίας, δεν βοηθούν καθόλου στη πρόβλεψη της εξόδου κάποιας χώρας από μια νομισματική ένωση.

Η Malmgren, που εκτός από ιδρυτικό στέλεχος  της Principalis Asset Management, είναι επίσης και σύμβουλος κορυφαίων παγκόσμιων fund managers, πιστεύει πως ο κοινωνικός ιστός της Δύσης θα υποστεί τρομερές αλλαγές, καθώς όλο και περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να κηρύττουν στάση πληρωμών στα χρέη τους.

Όπως λέει, «το επίκεντρο της προσοχής των αγορών τώρα είναι σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, και όχι στην Ελλάδα, η οποία τελείωσε ήδη. Πρέπει τώρα να ασχοληθούμε με τις άλλες χώρες. Το Βέλγιο, για παράδειγμα, δεν έχει τα κεφάλαια για να ξεφύγει  από τα χρέη του… Αυτό που απασχολεί βασικά τις αγορές, είναι οι πολλαπλές χρεοκοπίες στη Δυτική Ευρώπη. Θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τη κοινή γνώμη, για  να αντιμετωπίσει αυτή τη κατάσταση».

Εν τω μεταξύ, οι προφήτες της καταστροφής τα λένε εδώ και καιρό. Το μάρκο επιστρέφει! Και όπως έγραψε η γερμανική, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung πριν από έναν περίπου χρόνο, αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του Αυστριακού αυτόκλητου ειδικού στα οικονομικά Walter K. Eichelburg, το τέλος του 2009, ο τότε διοικητής της Bundesbank , Axel Weber, είχε αρχίσει να μοιράζει …. μάρκα.

Τον Μάιο όμως το 2010, δεχόμενη ισχυρές πιέσεις από πλευράς του Γάλλου προέδρου, η Angela Merkel έκανε πλήρη μεταβολή, και διέταξε την ανάκληση όλων των μάρκων που κυκλοφόρησαν, και τη φύλαξή τους σε ειδικά χρηματοκιβώτια.

Μεταξύ άλλων συμβουλών, ο Eichelburg συστήνει την επένδυση στον χρυσό, και την εκμάθηση τακτικών επιβίωσης.

 

City Wire, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

http://www.citywire.co.uk/global/germany-will-leave-the-euro-says-leading-commentator/a528716?ref=citywire-global-latest-news-list

http://www.faz.net/artikel/C30638/verschwoerungstheorien-apokalyptiker-verkuenden-das-ende-des-euro-30319495.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/10/2011 11:29:57

  Χανσεατική Ενωση; Αφού ξέρουμε ποιός είναι ο φυσικός χωρος των Γερμανών. Οι άλλοι είμαστε περίοικοι, χώρος πρώτων υλών, διακοπών κλπ. Την Αγγλία την έχουν ψιλοαγοράσει (σε ποιον ανήκει η βιομηχανία και η ηλεκτροπαραγωγή), με την Γαλλία τι θα κάνουν. Δώστε τους βρε enfants την Αλσατία και την Λωραίνη και όλα καλά.

  Τσεχία; Wroclaw???

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 02/10/2011 13:01:59

  Ας μας πληρώσει τα 162 δις που μας χρωστάει κι ας πάει στο διάολο η Γερμανία, να δούμε τι θα εξάγει με το υπερτιμημένο νέο μάρκο της.

  Γκιουλέ γκιουλέ, και να μας γράφει.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 02/10/2011 14:21:23

  Παραβλέπει ορισμένες παραμέτρους ...το κόστος της μετάβασης πχ σε πληροφοριακά συστήματα και τραπεζικές υποδομές.Το χρόνο μετάβασης. Την ισοτιμία DM - €.Την αποτίμηση εξαγορών και κτήσεων.Τον δανεισμό των εταιρειών τους.Τα συναλλαγματικά αποθέματα.Τα ταμειακά τους αποθέματα. Τον δανεισμό της χώρας και τα ομόλογα της.Κάποιος πρέπει να πάρει τα € και να ανταλλάξει και να συναλλάσσεται με μάρκα....θα γελάω για χρόνια...
  Αλλά κυρίως παραβλέπει ότι θα φύγει από το €, αλλά θα μείνει στην ΕΕ και οι υπόλοιποι να δέχονται άνευ δασμών τα προϊόντα της...χαμογελώντας.

  Οι Βόρειοι θέλουν ΕΕ και € για να πουλάνε αν μπουν σύνορα θα γελάμε ...γιατί εκτός από Ελλάδα και Πορτογαλία υπάρχει Γαλλία Ισπανία Ιταλία με βιομηχανική παραγωγή ...

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 02/10/2011 18:22:24

  "Συζητήσεις" καὶ "σκέψεις" μπορεῖ νὰ προκύπτουν μέχρι νὰ χορτάσουμε, ἀλλὰ τὸ ἐνδεχόμενο νὰ "ἔχουν μπεῖ σὲ λειτουργία οἱ μηχανὲς ἐκτύπωσης μάρκων" εἶναι ἢ πραγματικότητα ἢ ὄχι, δὲν ὑπάρχει γκρίζα ζώνη. Καὶ μοῦ φαίνεται ὑπερβολικὰ τραβηγμένο. Ἴδωμεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.