#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2013 19:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία βυθίζει την Ευρώπη



Πριν μερικές ώρες ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s υποβάθμισε τους Βρετανούς οι οποίοι έχασαν το περίφημο triple A που είναι ουσιαστικά το σήμα κατατεθέν για τις εύρωστες οικονομίες. Αν και δεν τρέφουμε καμιά εκτίμηση στους οίκους… ανοχής, το μήνυμα στον Κάμερον και την παρέα του (που παρεμπιπτόντως θεωρεί ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αγγλικός πολιτισμός) είναι ότι η βρετανική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα. Να θυμίσουμε μόνο ότι η οικονομία της άλλοτε αυτοκρατορίας είχε το ανώτατο βαθμό αξιολόγησης εδώ και 35 χρόνια και ήταν ισχυρή, χωρίς μεγάλους κραδασμούς, εξαιτίας κυρίως του θατσερικού μοντέλου της σκληρής λιτότητας.

Πώς αντέδρασε η βρετανική κυβέρνηση; Δυσαρεστήθηκε με τον οίκο αξιολόγησης και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές στις δαπάνες προϋπολογισμού. Κι όταν ακούμε εδώ στην Ελλάδα κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε ότι έρχεται λιτότητα σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

Στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών Μοσκοβοσί, ζήτησε επί της ουσίας παράταση (επιμήκυνση το λέμε εμείς στο Ελλάντα) προκειμένου η χώρα να πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3%. Την ίδια ώρα η οικονομία οδηγείται με ακρίβεια στην ύφεση και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να προκύψει τεράστιο πρόβλημα στη Γαλλία.

Στην Ιταλία που είναι ένα βήμα πριν τις κάλπες, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Παρά τις σκληρές περικοπές της κυβέρνησης Μόντι τα στοιχεία είναι δραματικά:

Η ύφεση θα συνεχιστεί, η ανεργία το 2013 θα φτάσει στο 11,6% και το 2014 θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση, αγγίζοντας το 12%.

Το ιταλικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1% και όχι κατά 0,5%, όπως είχε προβλεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Το δημόσιο χρέος φέτος θα αγγίξει το 128,1% του ΑΕΠ και του χρόνου αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται και να διαμορφωθεί στο 127,1%.

Και μην ξεχνάμε: Είναι μια χώρα που ανήκει στους G-8, όπως φυσικά και η Γαλλία και η Βρετανία που λέγαμε πιο πάνω.

Οι τρεις «πανίσχυρες» οικονομίες, λοιπόν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ίσως σε χειρότερη κατάσταση κι από την Ελλαδίτσα.

Και για τη Γερμανία τι να πούμε: Ύφεση 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Παρ’ όλα αυτά ο Σόιμπλε, ο Ρεν και φυσικά το αφεντικό τους η Μέρκελ επιμένουν στις «μεταρρυθμίσεις» δηλαδή στη σκληρή λιτότητα που δε φέρνει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα αλλά ύφεση, ανεργία και φτώχεια.

Τα πράγματα είναι απλά. Κουκιά μετρημένα που λέει ο λαός. Μόνο αν υπάρξει ένας συνασπισμός δυνάμεων που δεν αντέχουν την οικονομική μπότα της Γερμανίας, θα έχει μέλλον η Ευρώπη. Μόνο αν οι χώρες του νότου κάνουν μια συμμαχία ενάντια στο διάβολο, έχει ελπίδα και η Ελλάδα. Ούτε η λιτότητα, ούτε οι περικοπές ούτε τίποτε άλλο δε μας σώζει. Μόνο η αλλαγή της νοοτροπίας μας και η συμμαχία με τους άλλους «καμένους».

Το πρώτο βήμα έγινε με την επίσκεψη Ολάντ. Μένει τώρα να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη από το βρετανικό σοκ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 23/02/2013 20:24:48

  Θυμίζω ότι η Μ. Βρετανία είναι εκτός Ευρωζώνης και εκτός Δημοσιονομικού Συμφώνου (Euro Plus Pact). Συνεπώς, το να συνδέει κανείς την απώλεια του ΑΑΑ από τη Μ. Βρετανία με την πολιτική της Μέρκελ ισοδυναμεί με το να προσπαθεί να συνδέσει τον φάντη με το ρετσινόλαδο.

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Διαφωνών 23/02/2013 21:01:13

   Η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη που επικαλείται η Moody's που οφείλεται; Μήπως στη γερμανόφερτη πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί ανά την Ευρώπη; Λέμε, μήπως;;; Ένας "Συμφωνών" με το άρθρο!!!

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Διαφωνών 23/02/2013 21:16:29

   Η Βρετανία δεν είναι στην ευρωζώνη αλλά σίγουρα έχει τεράστιες οκονομικές αλληλεξαρτήσεις μ΄αυτήν, ικανές να την επηρεάσουν.

   Πιστεύω αν κάνω αναζήτηση για το ποιοι είναι οι κύριοι εμπορικοί εταιροι της Βρετανίας, θα βρω χώρες της ευρωζώνης....

   Θυμίζω την εντονη ανησυχία και των αμερικανών για την μετάδοση της κρίσης απο την ευρώπη ξανά στις ΗΠΑ.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Διαφωνών 23/02/2013 22:34:22

   Ναι, αλλά το 80% των εξαγωγών τής Βρετανίας γίνεται προς την Ευρωζώνη. Κρίση στην Ευρωζώνη, πτώση των εξαγωγών, οικονομική κρίση στη Βρετανία.

 2. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 23/02/2013 21:40:13

  Ἄλλες συμμαχίες,μά τί λέτε τῶρα,ἐμεῖς περιμένουμε πῶς καί πῶς τίς γερμανικές ἐκλογές τοῦ Σεπτεμβρίου...

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 23/02/2013 22:32:01

  Ετοιμάζουν μεθοδικά το παγκόσμιο οικονομικό κραχ. Άντε να δούμε τη Δευτέρα πως θα πάνε τα χρηματιστήρια. Ίσως διακοπούν οι συνελλαγές από τη βουτιά...

 4. ΝΠ avatar
  ΝΠ 23/02/2013 23:01:29

  Τα πράγματα είναι απλά. Κουκιά μετρημένα που λέει ο λαός. Μόνο αν υπάρξει ένας συνασπισμός δυνάμεων που δεν αντέχουν την οικονομική μπότα της Γερμανίας, θα έχει μέλλον η Ευρώπη. Μόνο αν οι χώρες του νότου κάνουν μια συμμαχία ενάντια στο διάβολο, έχει ελπίδα και η Ελλάδα. Ούτε η λιτότητα, ούτε οι περικοπές ούτε τίποτε άλλο δε μας σώζει. Μόνο η αλλαγή της νοοτροπίας μας και η συμμαχία με τους άλλους «καμένους».
  Επιτέλους...

 5. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 24/02/2013 01:33:48

  Αντιγράφω από το παλιό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και το κεφάλαιο "Το διάστημα του Μεσοπολέμου"
  "Οι άνθρωποι, για να καλυτερέψουν τη ζωή τους, αύξησαν την παραγωγή. Μολονότι λοιπόν υπήρχε αφθονία προϊόντων, αυτοί που τα χρειάζονταν δεν είχαν χρήματα να τα αγοράσουΈτσι, τα προϊόντα έμεναν απούλητα, τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν και εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.
  Η κακή αυτή οικονομική κατάσταση προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση που εκδηλωνόταν με πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες κτλ. Οι αντιθέσεις και η ανατα-
  ραχή μεγάλωναν, καθώς oι λαοί, επηρεασμένοι από τις ιδέες της ρωσικής επανάστασης για ισότητα και δικαιοσύνη, διεκδικούσαν περισσότερα δικαιώματα. Οι ταπεινωτικοί όροι που είχαν επιβάλει στη Γερμανία οι νικητές του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, ήταν ένας ακόμα λόγος για αναταραχή σ’ αυτή τη χώρα.
  Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν τότε κάποιοι φιλόδοξοι που, υποσχόμενοι κοινωνική τάξη και ευημερία, κατάφεραν να επιβάλουν δικτατορικά καθεστώτα. Στην Ιταλία επικράτησε ο ιδρυτής του φασιστικού κόμματος Μπενίτο Μουσολίνι και στη Γερμανία ο αρχηγός του ναζιστικού κόμματος Αδόλφος Χίτλερ, που υποσχόταν να κάνει τη Γερμανία μεγάλη δύναμη. Λίγο αργότερα οι λαοί πλήρωσαν ακριβά την επικράτηση αυτού του φασισμού."

  Προσέξτε το σημείο που λέει ότι υπήρχε αφθονία προϊόντων αλλά οι πολίτες δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα, να κλείνουν εργοστάσια και να αυξάνεται η ανεργία (φαύλος κύκλος καταστροφής).
  Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τη λιτότητα που έχει επιβληθεί στις χώρες του νότου. Να θυμίσω ότι το τελικό αποτέλεσμα της κρίσης αυτής του Μεσοπολέμου ήταν η άνοδος φασιστικών κομμάτων και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;

 6. Γεωργία avatar
  Γεωργία 24/02/2013 08:36:21

  H Μεγάλη Αυταπάτη της Ευρώπης είναι η πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκλήθηκε κυρίως από δημοσιονομική ανευθυνότητα.
  Η Βρετανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από τη χειρότερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε ακόμη χαμηλότερα και από τα επίπεδα του 2008-2009
  Αποτέλεσμα;
  Μια οικονομία που παραμένει βαθιά υφεσιακή. Το εντυπωσιακό συμπέρασμα που εξάγει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών από το 2011 - μια βρετανική ομάδα προβληματισμού- είναι ότι υπάρχει η έντονη εντύπωση πως η Βρετανία τα πάει χειρότερα στη διάρκεια της παρούσας κάμψης από ό,τι κατά τη Μεγάλη Ύφεση: τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη εκείνης της Ύφεσης, το βρετανικό ΑΕΠ είχε φτάσει ξανά στο προηγούμενο ανώτατο σημείο του.

  Οι ίδιοι Βρετανοί είχαν προειδοποιήσει τους Neocon του Cameron. Και όχι τίποτα άλλο: δεν έχει τίποτα και να πουλήσει από τα ασημικά, διότι η βιομηχανία του ΗΒ είναι ανύπαρκτη μιας και πρόλαβε την δουλειά η Θάτσερ. Η επιθυμία των οπαδών της λιτότητας για περιορισμό των κρατικών δαπανών και μείωση των ελλειμμάτων, ακόμη και όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, είναι βαθύτατα καταστροφική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.