#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/04/2013 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία "βάζει χέρι" στους φορολογικούς παραδείσουςΚαι ξαφνικά η παγκόσμια κοινή γνώμη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων. Εκατομμύρια e-mails ξαφνικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν τα «ένοχα» μυστικά των πλουσίων.

Αποκαλύπτουν τον... υπέροχο κόσμο των φορολογικών παραδείσων, ουσιαστικά σπάνε τη βιτρίνα των υπεράκτιων εταιρειών και «διακορεύουν» τις... Παρθένες Νήσους κι όχι μόνο.

Αυτό που επί χρόνια θεωρούνταν αδύνατο να συμβεί, τελικά έγινε. Δηλαδή οι πλούσιοι ή όσοι θέλουν να κρύψουν χρήμα, μέχρι τώρα πήγαιναν σε έναν φορολογικό παράδεισο, άνοιγαν πέντε – έξι off shore και ήξεραν ότι δύσκολα θα εντοπιστούν τα ίχνη τους.

Δεν αναρωτιέται κανείς πώς και ποιοι έκαναν αυτή τη διαρροή; Και γιατί τώρα;

Δύο μόνο νούμερα θα σας πούμε: Υπολογίζεται ότι τα χρήματα που βρίσκονται στους φορολογικούς παραδείσους ξεπερνούν τα 20 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Επίσης, κάθε χρόνο η Ευρώπη χάνει μόνο από φόρους περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ επειδή κάποιοι στέλνουν τα λεφτά τους στις υπεράκτιες.

Επομένως, τίποτε δεν είναι τυχαίο και καμιά διαρροή δεν έγινε. Φαίνεται ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο να βγουν στη φόρα τ' άπλυτα των πλουσίων και να σπάσουν τα στεγανά των υπεράκτιων. Ο λόγος φυσικά δεν είναι ότι ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν όλο τον πλανήτη νόμιμο. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι θέλουν να μαζέψουν χρήμα.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και φυσικά οι ΗΠΑ που κινούν τα νήματα παγκοσμίως βολεύονται από τη διάλυση των φορολογικών παράδεισων. Θα μπορούν να διεκδικήσουν ένα μεγάλο μέρος από τον πακτωλό των 20 τρισ. για τις τράπεζές τους. Κι αν δε θέλουν να διαλύσουν εντελώς τα εξωτικά μέρη, αυτό που θέλουν είναι να κλείσουν συμφωνίες και να πάρουν με μερική φορολόγηση ορισμένα από τα δισεκατομμύρια των πλουσίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Βερολίνο, μόλις βγήκαν στο φως τα στοιχεία, πανηγύριζαν και έλεγαν ότι είναι έτοιμοι να τα δώσουν σε αναλυτές και να τα εξετάσουν ώστε να τα αξιοποιήσουν.

Ο θάνατος ή το πλήγμα των φορολογικών παραδείσων δίνει ζωή στις τράπεζες και τα κρατικά ταμεία ορισμένων χωρών. Κι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό.

Άραγε, η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία, να τα εξετάσει κι αν υπάρχουν δυνατότητες να εισπράξει μερικά εκατομμύρια κάνοντας συμφωνίες; Ή θα τα κάνουμε πάλι μαντάρα, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ;

Διαβάστε και αυτό

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/04/2013 21:21:44

  Ελπίζω να καταλάβουμε τι σημαίνει το γεγονός αυτό.
  Εύχομαι δε τα παπαγαλάκια να μην αρχίσουν να βρίζουν την Γερμανία για υποκρισία.

 2. Albert avatar
  Albert 04/04/2013 21:25:14

  Μα επρόκειτο για το άλλοθι της Γερμανίας έναντι της Κύπρου. Έχει μέλλον το θέμα.

 3. euagelos avatar
  euagelos 04/04/2013 21:36:59

  Πράγματι, ζούμε ιστορικές στιγμές. Η πλουτοκρατία και ίσως ο καπιταλισμός θα δώσουν τη θέση τους στην ισότητα, στη διαφάνεια και ενδεχομένως στο σοσιαλισμό και τη γνήσια λαϊκή κυριαρχία. Η ανθρωπότητα θα αναπνεύσει επιτέλους τον αέρα της ελευθερίας.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ euagelos 04/04/2013 21:44:31

   Δεν προκειται γι αυτό. Το σύστημα - ο καπιταλισμός - πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και έλεγχο, αλλιώς θα καταρρεύσει. Αυτό είναι το γερμανικό μοντέλο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε το Κράτος Πρόνοιας. Η Γερμανία θέλει να ελαχιστοποιήσει την λεγόμενη εντροπία του συστήματος. Δηλ.φοροδιαφυγή, κερδοσκοπικός πλουτισμός κτλ.

   • foros1 avatar
    foros1 @ Μανιάτης 04/04/2013 21:58:11

    τετοιες κινησεις ξεπερνουν το ειδικο βαρος ακομη και της Γερμανίας...
    παντως ακουγεται πολυ θετικό για τους πολλούς, ας ελπίσουμε και να εξελιχθεί ετσι...

   • Νίκος Δραγασιώτης avatar
    Νίκος Δραγασιώτης @ Μανιάτης 04/04/2013 22:07:34

    Λὲς τελικὰ οἱ Γερμανοὶ νὰ εἶναι οἱ πραγματικοὶ φίλοι μας;
    (ἡ ἐρώτηση εἶναι καθ' ὅλα σοβαρή, δὲν σὲ εἰρωνεύομαι)

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Νίκος Δραγασιώτης 05/04/2013 13:15:29

     Αγαπητέ Νίκο,

     Δεν τίθεται το θέμα συναισθηματικά. Τα κράτη δεν έχουν ούτε φίλους ούτε εχθρούς. Ουσιαστικά πρόκειται για 2 σχολές πολιτικής οικονομίας. Η αγγλοσαξωνική και η γερμανογαλλική. Η Γερμανία και Γαλλία θέλουν το έλεγχο του κυκλοφορούντος χρήματος και την αξιοποίηση του μέσα από την παραγωγή. Η επιλογή αυτή γίνεται ανάγκη σήμερα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Η Ευρώπη έχει ανάγκη επενδύσεων. Το χρήμα πρέπει να ανακυκλωθεί στην παραγωγή κι όχι να είναι παρκαρισμένο σε καταθέσεις που δεν προσφέρουν τίποτα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα τα παρκαρισμένα ποσά είναι υπεραξίες που έχουν παραχθεί στην Ευρώπη κι ως εκ τούτου πρόκειται για αφαίρεση πλούτου από αυτήν. Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν ενεργοποίηση των πόρων αυτών.

     • Νίκος Δραγασιώτης avatar
      Νίκος Δραγασιώτης @ Μανιάτης 05/04/2013 13:37:56

      Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὴν διαφωτιστικότατη ἐξήγηση. Μὲ βοήθησε πολύ, γιατὶ εἶμαι ἄσχετος μὲ τὰ οἰκονομικά. Λοιπόν, ὅλη αὐτὴ ἡ κίνηση μᾶλλον πρὸς τὸ συμφέρον μας εἶναι.

   • euagelos avatar
    euagelos @ Μανιάτης 04/04/2013 23:01:33

    Οι φορολογικοί παράδεισοι δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις υπό την καθοδήγηση της άρχουσας τάξης, των πλουσίων δηλαδή. Δηλαδή αυτών που φτιάξαν τους φορολογικούς παραδείσους. Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να ελέγχονται από αυτή την τάξη. Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.
    Προσωπικά έχω μια υποψία ότι δε θα πληγούν οι αγγλοσαξονικοί φορολογικοί παράδεισοι. Αν δεν έχουν οι ΗΠΑ, δεν έχει κανείς. Το χρήμα, (άνω των 100.000€ για να μη ξεχνιώμαστε) θέλουν οι Αμερικάνοι να πάει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Γι' αυτό βάζουν τα ευρωπαϊκά δουλικά τους, τη Γερμανία πρωτίστως, να κάνει τη βρωμοδουλειά στην Ευρώπη.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ euagelos 04/04/2013 23:09:25

     Δεν χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα.
     Και βέβαια το σύστημα επέτρεψε του φορολογικούς παραδείσους. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής θέσπισαν το καθστώς ουδετερότητας της Ελβετίας.
     Δεν χρειάζεται σενάρια. Η Δύση έχει δημοσιονομικά προβλήματα. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες. Απλό είναι.

     • euagelos avatar
      euagelos @ Μανιάτης 04/04/2013 23:19:55

      Και τη δεκαετία του '30 (μετά το '29) ήταν αυτονόητο ότι ο Χίτλερ δούλευε τους Γερμανούς ότι θα τους κάνει κυρίαρχο λαό, ότι θα πλήξει τους πλούσιους και θα τους βρει δουλειά, πρόοδο και ανάπτυξη αλλά μάλλον άλλα είχαν στο νου τους οι χρηματοδότες του. Και πάλι είχαν προβλήματα στις ΗΠΑ (τη Δύση που λες και 'συ) και όπως αποδείχτηκε αξιοποιήθηκαν κυριολεκτικά "όλες" οι δυνατότητες!
      :)

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ euagelos 04/04/2013 23:26:04

      Δεν κατάλαβα τις θέλεις να πεις.
      Προφανώς δεν κατάλαβες τι εννοώ με το "αυτονόητα". Εννοώ πως είναι αυτονόητο το σύστημα να θέλει του φορολογικούς παραδείσους.
      Όμως, όταν έχει δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και για άλλους λόγους κυνηγάει τους παραδείσους.

     • euagelos avatar
      euagelos @ Μανιάτης 04/04/2013 23:36:56

      Εννοώ ότι πρέπει να βάλουμε τα ρολόγια ακριβώς 80 χρόνια πίσω για να καταλάβουμε που πάει η δουλειά

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ euagelos 04/04/2013 23:41:52

      Ο καθένας μπορεί να επιθυμεί και να εύχεται ότι θέλει.
      Ο ίδιος δεν βλέπω τέτοιο όνειρο, ανεξάρτητα του τι θέλω.

  • Γιωργος avatar
   Γιωργος @ euagelos 08/04/2013 00:31:20

   Μην ειστε αφελείς, όλα αυτά δεν γίνονται προς χάριν της ισοτητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά για να καταδειχθεί ότι πλέον μπορούν να ελέγχουν όλους και όλα, ενώ έχουν βρεί το πρόθυμο ηλίθιο (τους Γερμανούς με τον ηθικοοικονομισμό τους) να κάνει την βρώμικη δουλειά. Κατατείνουμε σε μια παγκόσμια δικτατορία δίχως προηγούμενο.

 4. anonymous avatar
  anonymous 04/04/2013 21:38:45

  προφανώς επειδή έχουν φάει τα λεφτά στα χρηματιστήρια ψάχνουν να βάλουν και αυτά τα ποσά στο χέρι. Βασικά τους ενδιαφέρει ο έλεγχος της ροής των κεφαλαίων.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ anonymous 05/04/2013 06:49:32

   Σωστά...ενδιαφέρει ο έλεγχος της ροής κεφαλαίων...αυτό είναι
   το αρχικό κίνητρο...το πράγμα απο το '90 και μετά είχε ξεφύγει
   τελείως...το πού θα απολήξει,όμως,άγνωστο...ίσως είναι οι ύστατες
   μάχες των ισχυρών εθνών-κρατών να περισώσουν ό,τι απέμεινε...
   ίσως...αυτή είναι η καλή ερμηνεία...υπάρχουν και οπισθόβουλες
   σκέψεις...θα δούμε!

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ anonymous 06/04/2013 14:34:37

   το βλεπουμε στην Ελλαδα. Τ ακινητα μεσον εξασφαλισις ρευστου επεσαν αν οχι καταστραφηκαν.

 5. MCA avatar
  MCA 04/04/2013 21:44:29

  Καιρός ήταν. Ελπίζω μόνο μην μείνουν στα λόγια. Οι Δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να φέρουν τo χρήμα πίσω στις χώρες τους και να κατάσχουν ότι είναι μαύρο.

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 04/04/2013 22:27:49

  Είναι το μεγαλύτερο "τρύπημα" απόρρητων ψηφιακών δεδομένων της ιστορίας. Ο απόλυτος θρίαμβος των χάκερς επι των συστημάτων ασφαλείας.
  Η "χοντρή" ψηφιακή - χακερική δουλειά έγινε απο ένα παρακλάδι των Anonymous.
  Απο κεί και πέρα ανέλαβε δράση ένα κονσόρτσιουμ ρεπόρτερς με σχετική πείρα (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ).
  Εύχομαι να τους λιανίσουν.
  Λεπίδι.
  Ασφαλώς πολλοί επώνυμοι "ομοεθνείς" τρέμουν - και να σκεφθείτε ότι "τρύπησαν" 100% μόνον τις Παρθένες Νήσους και τις Νήσους Κούκ. Θα έχει συνέχεια...
  Και δεν πά να μοιραστεί η λεία στην τσέπη του Σόιμπλε και του "Director general" των Anonymous !
  Δεν θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός. Απλώς θα χάσει την γκλαμουριά του. Οι πλούσιοι χλεχλέδες θα γίνουν και πάλι αντικείμενο λοιδωρίας.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Uncle Stgm 04/04/2013 23:23:47

   Πάλι ε? Εγώ πιστεύω πως επειδή ως πλούσιοι χλεχλέδες έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο να παίζουν, έχουν στήσει πολύ μεγάλο "παιχνίδι" αυτή τη φορά.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ euagelos 05/04/2013 15:14:19

    Ο μεγάλος "παίκτης" (play boy) Γκύντερ Ζάκς, απο τα πρώτα ονόματα στον "τρυπημένο "κατάλογο, πρόλαβε και αυτοκτόνησε πέρισυ πάντως.
    Αυτοί θα συνεχίζουν να παίζουν - αλλά από εμάς θ' ακούν πιά ότι "την παίζουν"...
    Ένα γέλιο θα τους θάψει όλους, με αυτοκτονία ή ατύχημα ή έμφραγμα, μικρή η διαφορά...

  • Ελλην-1821 avatar
   Ελλην-1821 @ Uncle Stgm 06/04/2013 14:36:26

   λες να ειναι μια οκτωβριανη επανασταση ηλεκτρονικη;
   ΣΥΝΕΛΘΕ

 7. Karenin avatar
  Karenin 04/04/2013 23:41:49

  Είναι συγκλονιστικό ότι γίνεται εισβολή στα αδυτα του συστήματος και δεν υπάρχουν ουτε σκυλιά να γαβγίσουν. Μενει να δούμε αν όλος αυτός ο πλούτος παει για σφαξιμο και κούρεμα, η σπρωχνεται στις μπίζνες.
  Η στάση της Γερμανίας, όπως και στο θέμα της Κύπρου είναι ενθαρυντική και προοδευτική, και μερικοί απλώς ξεχνούν ότι ηταν παλαικό αίτημα τις ζημιες των τραπεζών να μην τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/04/2013 23:46:16

  Τα πράγματα είναι απλά: Μπροστά στην πρωτοφανή δημοσιονομική της κρίση, η Ευρώπη (μήπως και ο δυτικός κόσμος στο σύνολό του;) ψάχνει τις τρύπες όπου υπάρχει το χρήμα.
  Αυτός είναι ο λόγος και όχι, βέβαια, κάποια κρίση τύψεων για την ανηθικότητα του καπιταλισμού.
  Καλοδεχούμενο πάντως το φαινόμενο, αν και η "εξυγίανση" αυτή δεν νομίζω να διαρκέσει πάρα πολύ. Ο ανθρώπινος νους είναι εφευρετικός και η ανθρώπινη πλεονεξία ακορεστη.

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 05/04/2013 00:16:44

  Δεν μπορεί να είναι τυχαία τα αποκαλυπτήρια των φορολογικών παραδείσων. Ίσως κάποιες χώρες να αποζητούν πηγές εσόδων και να επωφεληθούν. Επίσης, πιθανόν, να βγουν στη δημοσιότητα τρανταχτά ονόματα φοροφυγάδων. Και αν, οι τελευταίοι είναι επιχειρηματίες κάποιας μορφής, η υπόθεση θα έχει απλά οικονομικό ενδιαφέρον.
  Τι θα γίνει όμως, αν μεταξύ αυτών, βγουν στην επιφάνεια και ονόματα πολιτικών, υπεράνω πάσης υποψίας, με κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή; Θα έχουμε απλά, άλλη μια έκφανση της οικονομικής κρίσης της ΕΕ ή θα προκύψει και η μετεξέλιξη της, σε πολιτική-ηθική κρίση σε κάποιες ίσως, Ευρωπαϊκές χώρες ;

 10. Jiannis avatar
  Jiannis 05/04/2013 02:08:15

  Στην Αρχή τις Κρίσις άκουσα από Συναδέλφους Γερμανούς πως τώρα πρέπει να "πάρουν τα Λεφτά τον πλουσιων Ελλήνων" για να κάλυψη η Ελλάδα την Κρίση. Συμφώνησα και ηπα πως πρέπει μετέπειτα να πάρουν και τα λεφτά τις Γερμανικής Ελίτ. Τότε συμφωνήσαμε πως δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά. Αυτό τώρα μου μοιάζει με σαν κάποιοι να θέλουν να σώσουν το τομάρι τους (από τα κράτη) και πουλάνε τους λιγότερο δυνατούς "Πλουσιους". Κάθε Στοίχημα πως τους Παραδείσους (Isle of Man, London, Dellaware κλπ.) δεν θα τα αγγίξουν με τίποτα.
  Η Ευρώπη θα χάσει και άλλους Επενδυτες αυτό θα είναι το Αποτέλεσμα. 1:0 για τους Αγγλοσάξονες

 11. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/04/2013 07:34:20

  Αν "διαβάζατε" τα μηνύματά μου θα θυμόσαστε πως είχα σας είχα προετοιμάσει για την επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο που θα δεχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι και οι offshores...είχα προειδοποιήσει κάποιους ψευτοπατριώτες που θεωρούσαν πως ακόμη μία φορά η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικοί στόχι, πως ΔΕΝ είναι έτσι. Πως θα πάρουν σειρά και άλλες χώρες-πλυντήρια...η αρχή είχε γίνει από την Ελβετία, ακολούθησαν τα νησιά Cayman κλπ.κλπ....εφόσον χτυπήθηκε το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο όρθιο...ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ...(κάποιοι με αμφισβήτησαν ακόμη και γι'αυτό) ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΑΤΑ, ΟΣΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ....είχα αφήσει και κάποια υπονοούμενα...πως για κάποιους τα μαύρα χρήματα των offshores δεν σχετίζονται μόνο με τη φορολογία, αλλά κάποιοι τα σχετίζουν με...βρείτε το...όσοι παρακολουθείτε τα της παγκόσμιας δικαιοσύνης...

 12. Υ. Παραπλανημένος avatar
  Υ. Παραπλανημένος 05/04/2013 09:18:31

  @euagelos... Νομίζω ότι ακούμπησες την αλήθεια , που αποκαλύφθηκε εκείνο το βράδυ του Eurogroup, με τις τράπεζες κλειστές, στην Κύπρο. Η Γερμανία είναι το δουλικό"

 13. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 05/04/2013 09:22:39

  Δηλαδή για να καταλάβω και εγώ ο άσχετος,οι" φορολογικοί παράδισοι" δημιουργήθηκαν από τους ιθαγενείς κατοίκους τους οι οποίοι μόλις έμαθαν να φτιάχνουν πιρόγες από ξύλα ανέπτηξαν οικονομική σκέψη και πρακτική τέτοια πού όλοι έτρεξαν να τους δόσουν τα χρήματά τους γιά να τα διαχειρισθούν?

 14. Υ.Παραπλανημένος avatar
  Υ.Παραπλανημένος 05/04/2013 10:32:25

  Όχι. Δημιουργήθηκαν από κάθε εθνικότητας ιδιώτη επιχειρηματία, που είχε ως μοναδικό στόχο την απόκρυψη των χρημάτων του από οργανωμένες κυβερνήσεις και τη φορολογική τους δράση. Τώρα όμως οι πραγματικοί ελεγκτές των κυβερνήσεων (FED, Pimco, deutche bank, κ.τ.λ.) , ιδίως αμερικανικής προελεύσεως, θέλουν να συγκεντρώσουν αυτό το χρήμα πίσω, να του επιτεθούν , να το φορολογήσουν, και να επωφεληθούν του όποιου τμήματός "του", μπορούν να ακουμπήσουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιστρέψουν και το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ μαύρο χρήμα, εκ των φορολογικών παραδείσων. Γι' αυτό και η τεράστια αλλά επιλεκτική διαρροή πληροφοριών.
  Η αναδιαομή του πλούτου έχει ξεκινήσει με ένα τρίτο, οικονομικό, παγκόσμιο πόλεμο. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι απλά οι επιλεχθέντες assassins.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Υ.Παραπλανημένος 05/04/2013 11:04:43

   Μάλλον έχεις μπερδέψει πράγματα διαφορετικά:
   Η FED είναι κεντρική εκδοτική τράπεζα των ΗΠΑ - τυπώνει δολλάρια. Δεν δανείζει ούτε δέχεται καταθέσεις. "Δημιουργεί" παρθένο χρήμα εκ του μηδενός, μπορεις να το αποκαλείς ελεύθερα "μαύρο" ή "άσπρο".
   Η Pimco δεν είναι τράπεζα αλλά επενδυτική εταιρεία, και ασχολείται με ομόλογα κρατών ή επιχειρήσεων. Όχι με ρευστό.
   Η DB είναι κανονική εμπορική τράπεζα, δανείζει, δέχεται καταθεσεις και επενδύει.
   Κανένα απο αυτά τα "ιδρύματα" δεν μπορεί να φορολογήσει. Είναι δουλειά άλλων. Δουλειά του δεύτερου και του τρίτου είναι να βγάζουν κέρδος εμπορευόμενοι "χαρτιά" - ομόλογα, μετοχές ή χρήμα. Το πρώτο δημιουργεί και ρυθμίζει την αξία του μέσου που είναι πίσω απο τα χαρτιά.
   Δεν ξέρω άν παραπλανήθηκες, κυκλοφορεί όμως πολλή παραπλάνηση γύρω, σε πολύ κόσμο. Ένα μπάχαλο στα μυαλά πολλών ανθρώπων.

 15. Nik avatar
  Nik 05/04/2013 13:22:08

  USA Delaware, UK Isle of Man, Guernsey, Jersey, Gibraltar, Andorra, Lichtenstein, αυτά είναι μερικά μέρη με μηδαμινή φορολογία, μεγάλες ευκολίες στην ίδρυση εταιρειών. Κάτι μου λέει ότι αυτά τα μέρη δεν είναι στον κατάλογο που τόσο βολικά βρήκαν οι δημοσιογράφοι ερευνητές.

  Το άλλο που δεν γίνεται σαφές, όταν έχει φορολογηθεί κάποιος, γιατί είναι κακό να πάει το υπόλοιπο που του μένει σε μια χώρα από τις παραπάνω; Ποιο είναι δηλαδή το πρόβλημα, η φοροδιαφυγή ή η προστασία του ήδη φορολογημένου κεφαλαίου;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Nik 05/04/2013 14:19:24

   Το πραγματικό πρόβλημα στις κυκλικές κρίσεις εντός του καπιταλιστικού συστήματος είναι τα πλεονάζοντα κεφάλαια, αυτά που είναι αδύνατο να "αξιοποιηθούν" - δηλαδή είναι υπερβολικά πολλά ώστε να αποσπάσουν μερίδια αξίας μέσω της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Τα κεφάλαια αυτά "λιμνάζουν" και πρέπει να καταστραφούν, να εκμηδενιστούν, αλλοιώς δεν υπάρχει έξοδος απο την κρίση, διότι παρεμποδίζουν την αξιοποίηση του κεφαλαίου συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο.
   Οι συγκρούσεις στις περιόδους κρίσης αφορούν ακριβώς αυτό, ποιά κεφάλαια θα καταστραφούν και ποιά όχι.

 16. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 05/04/2013 13:29:06

  Πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Κάθε Έλληνας και μια θεωρία, κάθε θεωρία και μια παραπλάνηση, κάθε παραπλάνηση και μια συνομωσία. Αντί να κοιτάξουμε να μάθουμε κάτι για το πως λειτουργεί αυτός ο κόσμος, θέλουμε σώνει και καλά να αποδείξουμε ότι η πραγματικότητα συμφωνεί με τις δικές μας προκαταλήψεις.

 17. Noger avatar
  Noger 05/04/2013 23:05:06

  Η μόχλευση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν στην κυριολεξία διαλύσει τα μεγάλα χρηματωπιστωτικά συστήματα της Δύσης.
  Ταυτόχρονα τα χρέη των δυτικών χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα ΑΕΠ τους (καταστάσεις δηλαδή χρεοκοπίας ή στα πρόθυρα).
  Τα νομίσματα χάνουν την αξία τους και η έννοια της ασφάλειας του πλούτου χάνει καθημερινά όλο και περισσότερο την λάμψη της.

  Στους -ανα τον πλανήτη- φορολογικούς παραδείσους καταλήγει ένα ποσοστό της τάξης του 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ κάθε χρόνο. Με τους απλούστερους λοιπόν υπολογισμούς τα τελευταία 50-60 χρόνια έχει συσωρευθεί εκεί πλούτος της τάξης των 300 και πλέον τρισεκατομυρίων δολλαρίων.

  Ένα κούρεμα 10% -τύπου φορολόγησης- των offshore σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιστοιχεί σε 30 τρις δολλάρια.
  Με 30 τρις δολλάρια απομοχλεύεται πλήρως το παγκόσμιο χρηματωπιστωτικό σύστημα και λύνεται παγκοσμίως το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών.

  Αν αυτό συμβεί τόσο οι offshore όσο και οι ιδιοκτήτες τους νομιμοποιούνται στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, αφού από τη μια μεριά θα είναι θύματα της φορολόγησης και από την άλλη όμως οι σωτήρες ολόκληρου του κόσμου.

  Φαντασθείτε τις συνέπειες κάποιου που έχει σε φορολογικό παράδεισο 200 εκατομύρια ευρώ και του τα φορολογούν με 10%, δηλαδή του παίρνουν 20 εκατομύρια και του μένουν 180 εκατομύρια. Είναι χαμένος ή κερδισμένος?

  Λέτε αυτός ο Ολλάνδός να ήξερε τι έλεγε?? Μήπως είχε εσωτερική πληροφόρηση??

 18. Υ. Παραπλανημένος avatar
  Υ. Παραπλανημένος 06/04/2013 11:13:41

  @Uncle.... Όλοι αυτοί , που με παραπλάνησαν , έχουν μετόχους; Κι αν ναι , είναι φυσικά πρόσωπα; Ποιοι ασκούν Διοίκηση σε αυτά; Την ασκούν για λογαριασμό των χωρών, που ανήκουν; Η ΤτΕ είναι δημόσια;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.