#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2011 09:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γαλλία επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο[caption id="attachment_96537" align="alignnone" width="600" caption="Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle "][/caption]

 

του Σταύρου Καρκαλέτση

 

H όλο και πιό έντονη ανάδειξη της μεσογειακής διάστασης της Γαλλίας, φέρνει κάτι καλό και ελπιδοφόρο στο κυπριακό; Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αντλήσουν οφέλη από μια ''επιστροφή'' των Γάλλων στην ανατολική Μεσόγειο; Τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν στα πλαίσια ευρύτερου προβληματισμού, με αφορμή την κοινή γαλλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση, που διεξήχθη στα μέσα Μαρτίου, στα νότια κυπριακά παράλια. Είναι κατά την άποψή μας θετικό το γεγονός και θλιβερό ταυτόχρονα.

 

Θετικό γιατί επιτέλους σπάει, έστω και σε επίπεδο σχεδιασμού, το ''αμυντικό εμπάργκο'' στα κεφάλαια άμυνα-αποτροπή-εξοπλισμοί. Για δεκαετίες, η ημικατεχόμενη Κύπρος δεν είχε το αναφαίρετο δικαίωμα στην άμυνα, αφού οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις του αγγλοσαξονικού μπλοκ και της Τουρκίας ακύρωναν κάθε προσπάθεια της Λευκωσίας να ενισχυθεί αμυντικά. Η κατάληξη των ρωσικών συστοιχιών S 300 είναι η πιό γνωστή τέτοια περίπτωση. Κάποιες παλιότερες σκέψεις μεταφοράς από την Ελλάδα γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών (Mirage F1 CG) στην Κύπρο προς δημιουργία μιας υποτυπώδους αεροπορικής δύναμης, επίσης δεν υλοποιήθηκαν, για παρεμφερείς προφανώς λόγους.

 

Ταυτόχρονα, προκαλεί μελαγχολικές σκέψεις η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Κύπρο, αν θυμηθούμε πως την ίδια ώρα η Ελλάδα, εγγυήτρια υποτίθεται δύναμη και κράτος ομοεθνές, λάμπει δια της απουσίας της. Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία έχουν αρκετά χρόνια να φανούν στην ανατολική Μεσόγειο, στους κυπριακούς ουρανούς, αφού το δόγμα του ''ενιαίου'' Ελλάδος - Κύπρου υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

 

Η Λευκωσία λοιπόν αναζητά -και καλά κάνει- στρατηγικούς εταίρους, αφού η Αθήνα, λόγω του παγιωμένου τουρκοφοβικού συνδρόμου της, φοβάται να ανταποκριθεί. Και η Γαλλία εμφανίζεται εξαιρετικά πρόθυμη να θέλει έναν τέτοιο ρόλο, στα πλαίσια της νέας ενισχυμένης θέσης που επιδιώκει στη Μεσόγειο, όπως καταδείχθηκε και στην εμπλοκή της στη Λιβύη.

 

Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη γαλλική Γερουσία Marc Massion, σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Λευκωσία τόνισε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου, στη βάση του αν η Άγκυρα θα επιδείξει ουσιαστική πρόοδο σχέση με την Κύπρο. ''Για να επιτευχθεί μια λύση στο κυπριακό, πρέπει να υπάρχει βούληση και θέληση και από τις δύο πλευρές, και αυτή η θέληση είναι ελλιπής στον έναν από τους δύο εταίρους'', τόνισε ο Marc Massion, ''καρφώνοντας'' σαφώς την τουρκική αδιαλλαξία.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε συμπληρωματικά ότι ''...η Γαλλία παραδοσιακά ήταν πάντα στο πλευρό του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για δικαίωση και στη γαλλική πολιτική αντικατοπτρίζεται η πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική''.

 

Η δυναμική ''επιστροφή'' των Γάλλων στη Μεσόγειο, φαίνεται πως συνιστά στρατηγική επιλογή βάθους για το Παρίσι. Και όπως ακριβώς και στη σχέση που οικοδομεί με το Ισραήλ, έτσι και με τη Γαλλία η μικρή Κύπρος παίρνει πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες δράσεις. Η ελληνική εξωτερική πολιτική ταυτόχρονα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που όφειλε: Αντί να στηρίξει την Λευκωσία και να γίνει πιό πολυδιάστατη και διεκδικητική, η Αθήνα λάμπει δια της απουσίας της.

 

Το γεωστρατηγικό βάρος της ανατολικής Μεσογείου αυξάνεται ταχύτατα, ενεργειακά και όχι μόνο. Ανοίγονται δρόμοι και ευκαιρίες για νέες στρατηγικές επιλογές. Η Λευκωσία επιδεικνύει πολιτική τόλμη, η Αθήνα παραμένει σε πολιτικό τέλμα...

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 14/04/2011 09:22:44

  Καλή ευκαιρία, τώρα που οι ΗΠ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, και κόβουν τα επεκτατικά τους κονδύλια
  Η Μεσόγειος, στους μη Μουσουλμάνους Μεσόγειους

 2. boanerges avatar
  boanerges 14/04/2011 09:30:44

  Με την παρούσα κυβέρνηση ας μην περιμένουμε τίποτα διαφορετικό.
  Οι δικοί μας εμμένουν στη φιλελεύθερη σχολή ειρήνης και συνεννόησης.
  Απέναντι σε ποιούς;
  Πολιτική κατευνασμού απέναντι στον μονίμως επιτιθέμενο και αναθεωρητή των συνόρων και διεθνών συμβάσεων.
  Η μικρή Κύπρος ακόμα και με το Χριστόφια αποδεικνύεται θαρραλέα και λεοντόκαρδη. Εκθέτει με τη στάση της την Ελλάδα, και κυρίως καταρρίπτει στην πράξη την υποβολιμιαία στάση κάποιων κύκλων ότι δήθεν τα μικρά κράτη δεν μπορούν να αναπτύξουν ανεξάρτητη και εθνικά συμφέρουσα εξωτερική πολιτική.

 3. ANNITA avatar
  ANNITA 14/04/2011 09:39:08

  Δεν υπάρχει τουρκοφοβικό σύνδρομο της Αθήνας, αλλά συμφέροντα της σημερινής κυβέρνησης που συζητήθηκαν κάτω απ το τραπέζι με την Τουρκία. Χρόνια τώρα ακούμε για την τουρκοφοβία της εκάστοτε κυβέρνησης και ξαφνικά τους βλέπουμε αγκαλιά με τους Τούρκους. Δεν είναι από φόβο, απλά κάπου αποσκοπούν και αδιαφορούν για ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά την Κύπρο. Εννοώ την ελευθερία των κατεχόμενων, την άμυνά της και γενικότερα τα εθνικά της συμφέροντα για τα οποία χρόνια παλεύει να δώσει λύσεις μόνη της. Η αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης είναι που σκοτώνει την Ενωση του Νησιού αλλά και τις προοπτικές μιας καλής πολιτικής και αναπτυξιακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2011 09:51:33

  Οι φίλοι μας οι μεν και οι φίλοι μας οι "δεν".

  Εάν έχει τελειώσει η pax americana θα είμαστε όπως στα χρόνια του Βυζαντίου που παρακαλούσαμε τους Φράγκους για βοήθεια όταν τα πράγματα ζόριζαν

 5. ΒΟΛΙΩΤΗΣ avatar
  ΒΟΛΙΩΤΗΣ 14/04/2011 09:58:39

  Οι Γάλλοι κοιτούν (και καλά κάνουν) τα συμφέροντά τους. Εμείς; Ο κακός δαίμονας της Κύπρου ήταν και είναι οι Άγγλοι, καλά κάνει λοιπόν η Λευκωσία και ανοίγει το παιχνίδι. Η Αθήνα όμως...όνειρα γλυκά....Φον Δημήτριε, ακούς;;;; Ξυπνήστε που να πάρει...

 6. ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΟΣ avatar
  ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΟΣ 14/04/2011 10:03:33

  Ακριβώς έτσι είναι! Κοσμογονία γίνεται στη γειτονιά! Που είναι η (μητέρα;) Ελλάδα;;; Αλλά τι λέμε τώρα, ο Γιώργος και η παρέα πρέπει να πάρουν άδεια πρώτα (ξέρετε από που) για να ρθουν προς τα εδώ...Μόνη ελπίδα μας εδώ κάτω ο Σαμαράς, μας κάλυψε στην προ ημερησίας για τα εθνικά. Ελπίζουμε να τα εφαρμόει κιόλας, εκεί θα κριθεί από την Ιστορία!

 7. anonymos avatar
  anonymos 14/04/2011 10:06:47

  Μην ξεχνάτε ότι οι Γάλλοι είναι υπεύθυνοι για την μικρασιατική καταστροφή. Προκειται για τους χειρότερους ιμπεριαλιστές.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ anonymos 14/04/2011 10:43:57

   Ανώνυμε, μόνοι υπεύθυνοι για την Μ. Κ. είμαστε εμείς με την ανικανότητά μας να αντιληφθούμε ότι δεν είχαμε επαρκή μέσα για τόσο μεγάλο μέτωπο. Επιπλέον, η ανικανότητά μας να αντιληφθούμε τις μεταβολές πολιτικής των Ευρωπαϊκών δυνάμεων που εν μια νυκτί διαπίστωσαν ότι τα συμφέροντά τους απέκλειναν των Ελληνικών.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ anonymos 14/04/2011 10:55:46

   Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από έκφραση ισχύος.
   Ή την έχεις και είσαι "ιμπεριαλιστής" ή δεν την έχεις και κατηγορείς τους "ιμπεριαλιστές".

 8. ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΟΣ avatar
  ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΟΣ 14/04/2011 10:09:14

  Ανώνυμε, ναι , ιμπεριαλιστές είναι και οι Γάλλοι, αλλά θες συμμαχίες. Με ποιούς θα τις κάνεις, με τους Άγγλους;;; Καλά κάνει η Κύπρος και μοιράζει τράπουλα, Ισραήλ, Γαλλία, Ρωσία, να μπουν όλοι στο παιχνίδι να σπάσει το imperium της Μεγάλης Βρετανίας εκεί, οι Άγγλοι τα κάναν όλα και μέχρι τώρα ξεχειλίζει από τουρκολαγνεία η πολιτική τους.

 9. ΤΡΙΚΑΛΑ CITY avatar
  ΤΡΙΚΑΛΑ CITY 14/04/2011 10:14:04

  EIΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ; ΘΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο GIORGO & FRIENDS? ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ) ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ....

 10. ΤΡΙΚΑΛΑ CITY avatar
  ΤΡΙΚΑΛΑ CITY 14/04/2011 10:18:08

  ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΝΟΤΟΝΟ: ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ, ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ, ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΑΥΤΗ. Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ (;) ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ....

 11. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 14/04/2011 12:03:13

  Η Γαλλία θα γίνει πραγματικά μεγάλη στρατιωτική δύναμη και πλήρως απεξαρτημένη από τους Αμερικανούς αν η εκλεγεί του χρόνου η Λεπέν.
  Όποιος διάβασε τις δηλώσεις και το πρόγραμμά της περί αποχώρησης της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και το euro καθώς και σύμπραξη στρατιωτικής και ενεργειακής συμμαχίας με την Ρωσία καταλαβαίνουμε όλοι τι ισχυρός πόλος θα δημιουργηθεί σε επίπεδο στρατιωτικής και ενεργειακής βιομηχανίας.

 12. JOHN avatar
  JOHN 14/04/2011 12:39:09

  Παλι ψαχνουμε κι ονειρευομαστε προστατες!Καποτε πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι κανεις δεν ερχεται να σε βοηθεισει εαν δεν εχει συμφερον.Το κατα ποσο αυτο το συμφερον ταυτιζεται η τουλαχιστο συμπιπτει σε πολλα με το δικο μας ειναι θεμα διεξοδικης αναλυσης.Ολοι τους κατα περιπτωση γινονται και¨καλοι¨και¨κακοι¨.Το θεμα ειναι να σταθουμε πρωτα στα ποδια μας και μετα να ψαξουμε τις απαραιτητες για την επιβιωση μας συμμαχιες,γιατι σε διαφορετικη περιπτωση θα μιλαμε για λυκοφυλιες.Και στο διαβα της ιστοριας μας εχουμε ζησει πολλες αναλογες καταστασεις.

 13. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 14/04/2011 14:31:36

  Γενικά, μάς βολεύει να ανοίξει το παιχνίδι περισσότερο. Έτσι κι αλλοιώς, στην παρούσα συγκυρία σε πολλά θέματα τα συμφέροντά μας είναι πιο κοντά με τα γαλλικά και σε αντίθεση με τα συμφέροντα τού αγγλοσαξωνικού παράγοντα. Π.χ. οι Αγγλοαμερικάνοι πιέζουν για ένταξη τής Τουρκίας στην Ε.Ε. (για προφανείς λόγους) ενώ οι Γάλλοι αντιτίθενται και αυτό μάς συμφέρει, άσχετα αν οι κυβερνήσεις μας τής τελευταίας δεκαπενταετίας στο συγκεκριμένο ζήτημα ακολουθούν τυφλά ότι τούς πει ο θείος Σαμ. Χρειάζονται όμως προσεκτικοί χειρισμοί σε τέτοια θέματα και βέβαια να μην ξεχνάμε και τον Χένρυ Κίσσιγκερ: «είναι πολύ κακό να είσαι εχθρός των ΗΠΑ, και καταστροφικό να είσαι φίλος τους». Το μεγάλο ζήτημα είναι αν διαθέτουμε εθνική στρατηγική ή αν απλά αναμασάμε τα ιδεολογήματα τού (κάθε) ΕΛΙΑΜΕΠ που τα αναμασάει με τη σειρά του από το (κάθε) Κάρνεγκι...

  Πώς θα συμπεριφερθεί άραγε το Αμερικανάκι από τη Μινεσσότα; Καμμιά ιδέα;

 14. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 15/04/2011 05:56:01

  θέλει αρετήν και τόλμην

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.