#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2010 20:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γέννηση ενός έθνους-κράτους (στην παραλία του Φαλήρου) και η «αντικειμενικότητα» της ΙστορίαςΑφορμή για το παρακάτω σχόλιο πήρα από την πολυδιαφημισμένη κυκλοφορία εκ του παρά θίν’ αλός «επουράνιο» συγκρότημα ενημέρωσης, της Ιστορίας της Ελληνικής επανάστασης υπό τον τίτλο «1821 - Η Γέννηση ενός έθνους-κράτους». Πόσες φορές μια υποσημείωση δεν είναι περισσότερο δηλωτική του σκοπού απ’ ότι ίσως το ίδιο το κείμενο. Αυτή η υποσημείωση δηλοί, λοιπόν, εξαρχής ότι πριν από τη συγκρότηση του νεώτερου ελληνικού κράτους δεν υπήρξε εθνική αυτοσυνειδησία στους κατοίκους αυτής της αιματοκυλισμένης θαλασσοπερίκλειστης απόληξης της βαλκανικής χερσονήσου που κάποιοι από εμάς επιμένουν να την αποκαλούν «πατρίδα» (ήτοι την γη των πατέρων μας). Και ότι η ελληνική εθνική συνείδηση είναι ένα κατασκεύασμα του μετέπειτα συγκροτηθέντος ελλαδικού κράτους, το οποίο έπρεπε να έχει κάποιο συνεκτικό υλικό για να μπορέσει να επιβιώσει.

Δεν πρόκειται να διερευνήσω την ουσία αυτής της θεώρησης. Υπάρχουν ειδικότεροι από εμένα για να τη σχολιάσουν. Ο συμβολισμός όμως είναι σαφής. Το εκκρεμές της νεώτερης ιστορίας μας  ξεκινώντας από τη «συντηρητική» θεώρηση έχει περάσει από το σημείο ισορροπίας και κινείται με ταχύτητα προς την «προοδευτική». Έτσι για άλλη μια φορά η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων γίνεται όπλο της ηγεμονεύουσας ελίτ και δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά την διατήρηση και την ισχυροποίηση της ηγεμονίας της.

Όμως υπάρχει τάχα κάτι το αντικειμενικό σε αυτό που ονομάζουμε Ιστορία; Και πως ορίζεται το αντικειμενικό. Αφού αυτός που εξιστορεί είναι υποκείμενο εκ φύσεως.  Και η αντίληψη των γεγονότων από το εκάστοτε υποκείμενο έχει ένα διαμεσολαβητή, ένα φίλτρο. Τη συνείδηση. Αν το αντικειμενικό θεωρηθεί αυτό το εκτός της συνείδησης, τότε πως η εξιστόρηση διαφόρων γεγονότων μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική. Δηλαδή, μήπως τελικά η καταγραφή της Ιστορίας δεν είναι αυτό που πραγματικά έγινε αλλά εκείνο που νομίζει ο εξιστορών ότι συνέβη ή εκείνο που θέλει να νομίζουν οι επόμενοι ότι συνέβη;

Από την άλλη γνωρίζουμε καλά ότι η συγγραφή των διαφόρων ιστορικών γεγονότων δεν είναι αποκομμένη από τις πολιτικές επιδιώξεις των εκάστοτε ισχυρών. Μάλλον είναι συνυφασμένη με την επιδίωξη της διατήρησης της δύναμής τους. Έτσι η αποδιδόμενη από αυτούς Ιστορία  ένα από τα μέσα νομιμοποίησης της πολιτικής τους ισχύος. Συνεπώς η περίφημη αντικειμενικότητα γίνεται συντρίμμια. Όμως ιστορία δε γράφουν μόνο οι νικητές αλλά και οι ηττημένοι. Οι τελευταίοι  γράφουν για να δικαιολογήσουν και να εξορκίσουν την ήττα τους για την οποία φταίνε σχεδόν πάντα οι νικητές. Άρα κι εδώ η εξιστόρηση εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς. Κι αν κάποτε οι ηττημένοι γίνουν νικητές θα καταγραφεί η δικιά τους θεώρηση της ιστορίας ως η κρατούσα. Όπως συμβαίνει τώρα.

Αλλά και οι αναγνώστες οι οποίοι προσλαμβάνουμε το ιστορικό υλικό, μήπως κι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε υποκειμενικά με βάση τις κοινωνικοπολιτικές μας πεποιθήσεις τα γραφόμενα; Μήπως κι εμείς δεν απλώνουμε τις εμμονές, τις ιδεοληψίες  και τα βιώματά μας στο παρελθόν;

Για να μην περιπέσουμε λοιπόν σε έναν ατέρμονα σχετικισμό και επειδή η διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων αποτελεί πράγματι διαρκές και επίπονο σχολείο για τα μελλούμενα, πιστεύω πως θα πρέπει να έχουμε στο νου τα παραπάνω όταν καταπιανόμαστε με τα ιστορικά γεγονότα. Και να έχουμε το σθένος και την ωριμότητα να μελετούμε και να διαβάζουμε αυτά που μας είναι δυσάρεστα και πονάνε κι όχι μόνο τα δαφνοστεφή. Οι λαοί πρέπει διδάσκονται από τις ήττες τους και όχι από τους θριάμβους.

Γιάννης Φαίλτωρ

ΥΓ. Ένα βιβλίο που πονάει και καταγράφει τα δυσάρεστα της επανάστασης είναι το «Το 1821 χωρίς δάφνες και στέφανα» του αείμνηστου μανιάτη Βάσου Τσιμπιδάρου όπου σε κάποιο σημείο αναφέρει:

«Αλλά οι δάφνες του 1821 έχουν και τις σκιές τους. Σκιές λασπωμένες. Αυτή η αλήθεια δεν στενεύει, ούτε χαμηλώνει το περίλαμπρο βάθρο που είναι τοποθετημένος ο εθνικός ξεσηκωμός. Αντίθετα οι σκιές, ακόμη και η λάσπη, απομυθοποιούν την Επανάσταση, την καθαρίζουν από τα ψιμύθια της εθνοκαπηλίας και την παρουσιάζουν γνήσια, αληθινή, με το ζεστό ανθρώπινο και προπαντός ελληνικό χαρακτήρα που μέσα του συγκρούονται οι προαιώνιες αρετές της αντρειοσύνης, της ευφυΐας και της αυτοθυσίας, με τα εθνικά (αλλά και επίκτητα της σκλαβιάς) ελαττώματα της διχόνοιας, της πονηριάς, της καχυποψίας, της ξενοφοβίας, αλλά και κάποιας ξενοδουλείας»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 04/12/2010 20:37:42

  Λαμπρο κειμενο Φαιλτωρα ,οπως παντα.
  Να πω την αληθεια, το βιβλιο με εβαλε σε υποψιες, απο τον εκδοτη, και το κυριο συγγραφεα.
  αν σκεφτεις οτι οι γραφοντες ,οι συντακτες, και ο αλλοπροσαλος εκδοτης ειναι ολοι μελη του ΕΛΙΑΜΕΠ,οργανου δοσιλογικης εξωτερικης πολιτικης, θα απαντησω στην δημοσιευση αυτων των βιβλιων,με το "αντιπαρχομαστε μετα βγελυμιας ".

 2. Dal avatar
  Dal 04/12/2010 20:42:24

  Ο Δημ. Γληνός στη μελέτη του «Έθνος και γλώσσα» του 1915:

  «Την εθνική ενότητα την δημιουργεί πρώτα από όλα η συνείδηση και η πίστη των ομοεθνών ανθρώπων, πως ανήκουν στο ίδιο έθνος και είναι σφιχτότερα δεμένοι και ομοιότεροι αναμεταξύ τους, παρά με ανθρώπους που ανήκουν σε άλλα έθνη».
  Όσον αφορά την ιστορική ενότητα των αρχαίων ελλήνων και νεοελλήνων την χωρίζει σε δυο στοιχεία, το αντικειμενικό και το υποκειμενικό.
  Για το αντικειμενικό αναφέρει: «Ο ελληνισμός διατηρήθηκε, προ πάντων στις πολιτείες, με όλο το κύμα των ξένων λαών, που πλημμύρισε σε ορισμένες εποχές τη χώρα μας και τ’ απομεινάρια των ξένων αυτών λαών απορροφήθηκαν ολότελα από τον ελληνικό πυρήνα, έτσι που σήμερα η σλαβική επίδραση είναι όλως διόλου ασήμαντη στην Ελλάδα και τα σημάδια της έμειναν μόνο σε μερικές τοπωνυμίες και σε μερικά ήθη και έθιμα ορισμένων ελληνικών τόπων».
  Για δε το υποκειμενικό στοιχείο που αναφέρεται στη συνείδηση, γράφει: «Όταν έχω μέσα μου την πίστη πως είμαι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων, όταν δηλ. έχω την συνείδηση της ιστορικής συνέχειας, είμαι αληθινός απόγονός τους, έστω και αν τρέχει στη φλέβα μου οποιοδήποτε αίμα, αρκεί αυτή τη συνείδηση να τη στηρίζουν τα γενικά ψυχολογικά κληρονομικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στα κοινά γνωρίσματα του χαρακτήρα, στη γλώσσα, στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα, στις θρησκευτικές δοξασίες και στα κοινά εθνικά ιδανικά», και συνοψίζοντας : «Έτσι λοιπόν στο Έθνος το ελληνικό βρίσκονται και τα δυο στοιχεία της ιστορικής ενότητας και το αντικειμενικό, δηλαδή η αδιάκοπη ζωή της φυλής μας από τους αρχαιότατους χρόνους ως σήμερα και το υποκειμενικό δηλαδή η συνείδηση πως εμείς είμαστε η ίδια φυλή των αρχαίων ελλήνων, μ’ όλο που ήρθαν στη χώρα μας σε διάφορες εποχές πολλοί ξένοι λαοί και ανακατώθηκαν μαζί μας. Και αφού τόσο βαθιά ριζωμένη βρίσκεται στην ψυχή όλων των ελλήνων αυτή η πίστη, δεν μπορεί πια σήμερα να κινδυνεύψη από πουθενά και όλοι οι φόβοι είναι μάταιοι.»
  Αυτά.

 3. megalos podilatis avatar
  megalos podilatis 04/12/2010 21:58:37

  Πιστευω οτι το μεγαλυτερο ελλατωμα μας σαν εθνος ειναι οτι παλευουμε να αυτοκαταργηθουμε. Ισως ειμαστε αυτοκαταστροφικοι. Οταν βγαινει ενας λογιος
  (π.χ. Βερεμης) που θελει να μας πει οτι σαν εθνος υπαρχουμε μετα το 1821 φανταστητε τι θα πουν οι πραγματικοι εχθροι μας. Ειναι αληθεια οτι βρισκουν οσοι θελουν να απαξιωσουν αυτο το Εθνος συμμαχους απο μεσα. Εχει αυτος ο τοπος ανθρωπους που καθημερινα κινουνται σε αυτο το μοτιβο και το ασχημο ειναι ανθρωποι του συστηματος ενος συστηματος που τους εξυπηρετει. Σας θετω λοιπον το εξης ερωτημα ανεχομαι μεχρις ενος σημειου τον φασισμο τους και αντιδρω σε ολα αυτα ομως ο διαλογος δεν οδηγει πουθενα αρα πρεπει να αλλαξω τακτικη οχι ποια διαλογο απλα φτυσιμο με ολη την σημασια της λεξης. Εσεις τι λετε γιαυτο διαλογος η φτυσιμο?

  • what avatar
   what @ megalos podilatis 04/12/2010 22:22:19

   Φτύσιμο βεβαίως γιατί ο διάλογος είναι στημένος. Και αυτοί βγάζουν και μεροκάματο απ'αυτό το διάλογο.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ megalos podilatis 04/12/2010 22:39:49

   Επί 1500 χρόνια (βυζάντιο και τουρκοκρατία) υπήρχε κατά κύριο λόγο κοινή θρησκευτική και πολιτική συνείδηση και όχι εθνική συνείδηση.
   Στο βυζάντιο ο φυλετικός όρος έλλην ταυτιζόταν με τον "εθνικό" ειδωλολάτρη και συνεκτικό κρίκο της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας αποτελούσε η χριστιανική πίστη (ήδη από τα χρόνια του Θεοδοσίου Α')και όχι η εθνική ταυτότητα των λαών που τη απάρτιζαν.
   Ο ίδιος διαχωρισμός πολιτικός και κοινωνικός διαχωρισμός γίνονταν και επί Τουρκοκρατίας με τα μιλλέτ των Ορθοδόξων, των Αρμενίων, των Εβραίων κτλ.
   Μην ξεχνάμε ότι την εποχή της επανάστασης του 1821, οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου ήταν ένα μωσαικό από διάφορες εθνότητες, αρβανίτες, βλάχους, γασμούλους, σαρακατσάνους κτλ που δεν ήταν απαραίτητα καν ελληνόφωνοι.
   Η έννοια του έθνους καλλιεργήθηκε στα όψιμα προεπαναστατικά χρόνια μέσω του νεοελληνικού διαφωτισμού και των μεγάλων εκπροσώπων του, Ρήγα, Κοραή, Σολωμού κτλ.
   Η Ελλάδα ακολούθησε στην συνέχεια την τάση των περισσοτέρων ευρωπαικών εθνών να συγκροτηθούν σε εθνικά κράτη κατά την διάρκεια του 19ου αι,εκμεταλλευόμενα την παρακμή των μεγάλων αυτοκρατοριών.
   Ολα αυτά είναι τεκμηριωμένα ιστορικά.
   Τι είναι αυτό ακριβώς που σε εξοργίζει ;

   • Μαύρος Ιάκωβος avatar
    Μαύρος Ιάκωβος @ Κάποιος 04/12/2010 22:53:21

    Ο Νεοελληνικός διαφωτισμός συνέβαλε ελάχιστα στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης και αυτό γιατί απευθύνονταν σε μορφωμένα μέλη της κοινωνίας που εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστα.Ο Κολοκοτρώνης όταν πολεμούσε δεν ήξερε τα κείμενα του Φεραίου ή του Κοραή ή του Μοισιόδακα...Οι φτωχοί Έλληνες που ξεσηκώθηκαν το 1821 ήξεραν οτι ανήκουν στο ίδιο γένος,έβλεπαν τα αρχαία μνημεία κ τα ταύτιζαν με μύθους και ιστορίες που μάθαιναν απο τους παππούδες.Ναι, βοήθησε ο Νεοεεληνικός διαφωτισμός όχι στη δημιουργία εθνικής ταυτότητας που φυσικά προυπήρχε,αλλά στην κινητοποίηση των Ελλήνων

    • cobalt avatar
     cobalt @ Μαύρος Ιάκωβος 04/12/2010 23:13:09

     Στα απομνημονεύματά του ο Γέρος δείχνει ότι τα ήξερε. Το πρόβλημα είναι πως προσπαθούμε να ταιριάξουμε "μοντέλα" του εξωτερικού με αυτά που συνέβησαν εδώ. Διαφωτισμός στας Ευρώπας; Διαφωτισμός και στην Ελλάδα.
     Καμία σχέση. Ήταν της ίδιας σχολής ο Πατρο-Κοσμάς με τον Ρήγα και τον Κοραή;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Μαύρος Ιάκωβος 04/12/2010 23:28:23

     Πράγματι, το 1204 είναι κομβικό σημείο, διότι μέχρι τότε και παρά το σχίσμα του 1054 υπήρχαν ακόμη υπολείμματα την κοινής ελληνορωμαϊκής συνείδησης του παλαί ποτέ ενιαίου ρωμαϊκού κράτους. Το 1204, η θρησκευτική διαφορά μετατράπηκε και σε εθνική. Το ρήγμα μεταξύ των δύο κόσμων ήταν πια αγεφύρωτο. Έτσι ήταν πια η επίσημη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν εχθρός με τη Δύση. Ο νέος Ελληνισμός είχε γεννηθεί, σε αντιπαράθεση όχι με την Ανατολή - με την οποία οι διαφορές ταυτότητας ήταν δεδομένες - αλλά με τη Δύση.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Μαύρος Ιάκωβος 04/12/2010 23:33:28

     Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας απλά ένας αυθόρμητος ξεσηκωμός του απλού λαού.
     Ηταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεργασιών στα πλαίσια του Νεοελληνικού διαφωτισμού όπως προανέφερα, στον οποίο εντάσσεται και η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας της οποίας βασικό μέλος ήταν ο Θ.Κολοκοτρώνης.
     Μην ξεχνάς ότι η φλόγα της Επανάστασης ξεκίνησε και οργανώθηκε αρχικά στις παραδουνάβιες ηγεμονίες από τον Υψηλάντη.

     • Ευθύμης avatar
      Ευθύμης @ Κάποιος 05/12/2010 00:00:07

      Θά θελες να μας ενημερώσεις ποιός ήταν ο θύμιος Βλαχάβας και τί επιχείρησε να κάνει;
      Η μάλλον θα το έκανε γιατί ο κόσμος τον στήριξε αλλά βρήκε τοίχο όπως πάντα στους παπάδες που δεν θέλανε να χάσουν τα προνόμοια τους και του την στήσανε βοηθώντας τους τούρκους.
      Επίσης σημαντικό, πότε κινήθηκε ο Βλαχάβας; το έτος.... μήπως δεν είχε καμία σχέση με "εταιρίες";

     • Maximilien avatar
      Maximilien @ Κάποιος 05/12/2010 00:01:54

      και αυτό σωστό είναι. Δεν ήταν αυθόρμητη ενέργεια. Υπάρχουν πάμπολλα απομνημονεύματα αγωνιστών της εποχής. Αξίζει να τα διαβάσει κανείς.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 05/12/2010 00:26:16

      Ευθύμη σαφώς και υπήρχαν και αγωνιστές όπως ο Βλαχάβας αλλά εδώ μιλάω για την γενική εικόνα χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω την συνεισφορά άλλων.

    • Dal avatar
     Dal @ Μαύρος Ιάκωβος 05/12/2010 00:15:33

     .Η επανάσταση του 1821 ήταν για όλους τους Έλληνες Εθνική Επανάσταση, γεγονός που μόνον του υποδηλώνει την ήδη προϋπάρχουσα εθνική συνείδηση. Γεγονός που δεν συνέβη με τις Ευρωπαϊκές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα.
     «Ή έπανάστασις η έδική μας δεν όμοιάζει με καμμιάν απ΄ όσας γίνονται την σήμερον είς την Ευρώπην. Τής Ευρώπης αί επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ό έδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος ». γράφει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του απαντώντας από το μακρινό 1836. Σε λόγο του δε στη Πνύκα στις 7/10/1938 αναφέρει: «Παιδία μου! Είς τον τόπον που εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και έδημιουργούσαν τον παλαιόν καιρόν άνδρες σοφοί με τους όποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ , και ούτε να φτάσω τα ίχνη των».

   • what avatar
    what @ Κάποιος 04/12/2010 23:02:17

    "Τι είναι αυτό ακριβώς που σε εξοργίζει ;"

    Κάτι φερέφωνα σαν κι εσένα ας πούμε για αρχή.

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ Κάποιος 04/12/2010 23:10:45

    Αγαπητέ "κάποιε". Θέλεις να σου πω τί με εξοργίζει εμένα; Το ότι προσπαθούν κάποιοι να ξαναγράψουν την ιστορία. Αγαπητέ φίλε ακόμη και μία μέρα πριν, ακόμη και χθες είναι ιστορία. Αυτές οι τελευταίες απεγνωσμένες προσπάθειες των εκδοτών που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία για να ξαναγράψουν την εθνική συνείδηση των Ελλήνων είναι πέρα ως πέρα ύποπτη. Θέλουν δε θέλουν κάποιοι, η θρησκεία είναι εθνικό συστατικό. Όταν συνδυάζεται με τη γλώσσα και τις κοινές παραδόσεις τότε μιλάμε για έθνος. Αυτά είναι κοινά σε πολλά έθνη της γης. Μόνο στα κατασκευασμένα έθνη όπως των ΗΠΑ ή τα αναγκαστικώς ηνωμένα όπως του γερμανικού, έχουν άλλους τρόπους να εννοούν την εθνικότητα.
    Θα σου πω μια ιστορία. Πριν χρόνια ευχήθηκα σ' έναν συμφοιτητή μου ονόματι Μάρκο, καλά Χριστούγεννα, καθώς έκλεινε η σχολή μας για τις γιορτές. Μου απάντησε εντελώς φυσιολογικά ο άνθρωπος, κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το ήξερα: "Είμαι Ισραηλίτης". Θέλοντας να πει φυσικά Ιουδαίος ή Εβραίος στο θρήσκευμα. Μόνο από τη θρησκεία του, αυτοχαρακτηριζόταν Ισραηλινός. Δεν πήγε ποτέ του μέχρι εκείνη τη στιγμή στο Ισραήλ. Δεν έμαθε ποτέ του Εβραϊκά. Δεν θεωρούσε όμως τον εαυτό του Έλληνα. Και καλά έκανε αφού έτσι πίστευε.
    Αφού λοιπόν υπάρχουν λαοί στον κόσμο που εθνολογικά αυτοχαρακτηρίζονται με βάση το θρήσκευμά τους, εμείς γιατί συντηρούμε "καθηγητές" που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο;
    Και κάτι ακόμη. Το θρήσκευμα ήταν πάντοτε εθνικό μας χαρακτηριστικό. Ακόμη και στην ανταλλαγή των πληθυσμών, τουρκόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί ήλθαν στην Ελλάδα. Δηλαδή 100 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Οπότε στη συνείδηση πολλών Ελλήνων είναι ριζωμένη μια άλλη αλήθεια. Πως οι Έλληνες εκτός από παππούδες είχαν και πατεράδες στην μακραίωνη ιστορία τους...

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Κάποιος 04/12/2010 23:39:28

    Αυτό είναι λάθος. Η Ρωμαϊκή συνείδηση που υπήρχε τον καιρό της βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν στην ουσία της ελληνική συνείδηση. Το βυζαντινό κράτος βασιζόταν αναμφίβολα σε κοινή συνείδηση των πολιτών του. Το κράτος λεγόταν Ρωμανία και η κοινή συνείδηση ήταν η ρωμαϊκή - ρωμέικη. Το συνεκτικό στοιχείο ήταν λιγότερο η θρησκεία και περισσότερο η ρωμαϊκότητα, η οποία τόσο πιο πολύ ταυτιζόταν με την ελληνικότητα, όσο περιοριζόταν εδαφικά το βυζάντιο στις ιστορικές κοιτίδες του Ελληνισμού. Το θρησκευτικό στοιχείο απέκτησε σημασία έναντι της Δύσης το 1204 και εσωτερικά για τον Ελληνισμό με την τουρκική κατάκτηση, που θέσπισε θεοκρατικό καθεστώς στη διοίκηση του κατακτημένου έθνους.

    • Maximilien avatar
     Maximilien @ Επώνυμος 04/12/2010 23:49:52

     Το "Βυζάντιο" αρχίζει τον 4ον αιώνα και τελειώνει τον 15ον. Κοντά 1000 χρόνια. Η ταυτότητα δεν ήταν και το σταθερό από την αρχή μέχρι το τέλος.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Επώνυμος 05/12/2010 00:03:30

     Το ανατολικό ρωμαικό κράτος γεννήθηκε ταυτόχρονα με την ανάδειξη του χριστιανικού στοιχείου ως βασικού θεμέλιου λίθου στην διοίκηση και τον στρατό έναντι των εθνικών από τον Κων/νο 'Α αρχικά και στην συνέχεια σε πλήρη μορφή από τον Θεοδόσιο 'Α που κήρυξε παράλληλα τους εθνικούς υπό διωγμό.
     Οι έλληνες είχαν ταυτιστεί από τότε με τους εθνικούς ειδωλολάτρες και ο όρος έλλην ισοδυναμούσε με ύβριν.
     Το ότι χρησιμοποιούνταν τα ελληνικά ως κοινή γλώσσα είχε τόση σημασία για την εθνική τους ταυτότητα όση έχεi σήμερα η χρήση της αγγλικής ως linqua franca.Δεν νομίζω ότι όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα αγγλικά στην επικοινωνία τους να αισθάνονται αγγλοσάξωνες.
     Σίγουρα στα υστεροβυζαντινά χρόνια κυρίως στην Παλαιολόγεια περίοδο ,όταν η αυτοκρατορία συρρικνώθηκε σε περιοχές που πλειοψηφούσε το ελληνικό στοιχείο (Μ.Ασία, νησιά Αιγαίου, Πελοπόννησος) αναδύθηκε περισσότερο ο ελληνικός χαρακτήρας του, χωρίς όμως να υποδηλώνεται ελληνική εθνική συνείδηση με την μορφή που αναγνωρίζουμε σήμερα.

     • Maximilien avatar
      Maximilien @ Κάποιος 05/12/2010 00:06:33

      Α, ναι να το διευκρινίσω. Δεν μιλάμε για την ίδια εθνική συνείδηση όπως έχει σήμερα ο Έλληνας. Όχι όμως ότι υπήρξε και δοτή από τη Δύση.

     • Μαύρος Ιάκωβος avatar
      Μαύρος Ιάκωβος @ Κάποιος 05/12/2010 00:17:07

      Απλά για γέλια.Ξέρεις πότε γίνονται οι πρώτες αναφορές για έθνη-έτσι όπως τα εννοούμε σήμερα- στην Ευρώπη;Μιλάς για τον 11ο αιώνα σκεπτόμενος με δεδομένα του 2010.Αλλιώς ορίζεται αγόρι μου το έθνος στα χρόνια των Βυζαντινών,αλλιώς τον 16ο αιώνα,αλλιώς τον 19ο κ διαφορετικά τον 20ο

     • k avatar
      k @ Κάποιος 05/12/2010 00:45:54

      Νομίζω ότι έχει μπλέξει -εκσεμμένα ίσως- κάποια πράγματα.
      Μία γλώσσα που είναι Lingua franca είναι μία γλώσσα που αν και χρησιμοποιείται για την επικοινωνια ατόμων από διαφορετικές κοινότητες-εθνότητες, λόγω της διάδοσης της και της επικράτησης της, εντούτοις παραμένει μία γλώσσα που ανήκει σε κάποια εθνότητα ή κοινότητα.
      Συνεπώς στη περίοδο αυτή του βυζαντίου υπήρχε ένας λαός που η μητρική του γλώσσα ήταν τα ελληνίκα τα οποία επεκράτησαν ως κοινή γλώσσα στην αυτοκρατορία που μπορεί να περιλάμβανε και άλλους λαούς. Άρα τα ελληνικά υπήρχαν ως μητρική γλώσσα ενός λαού και δεν ήταν κάποιο κατασκεύασμα. Με απλά λόγια ναι, μιλάμε όλοι σήμερα αγγλικά αλλά υπάρχει και κάπου και ένας λαός που έχει μητρική του γλώσσα τα αγγλίκα...

      Συνεπώς αυτός ο λαός που είχε μητρική γλώσσα τα ελληνικά κατά τη βυζαντινή περίοδο, μπορεί να μην χρησιμοποιούσε το όνομα έλληνας, αλλά το όνομα ρωμίος ή οτιδήποτε άλλο για τον εαυτό του, όπως παλαιότερα χρησιμοποιούσε το γραικός, αχαιός, ιώνας, αθηναίος κλπ. Τό όνομα όμως έχει μικρή σημασία στο πως προσδιόριζε αυτός ο λαός τον εαυτό του.

      Ποίο έθνος λοιπόν γεννήθηκε δήθεν το '21; Το έθνος που από το βυζάντιο είχε κοινή γλώσσα, κοινή θρησκεία και αίσθηση κοινής καταγωγής;

      Φτάσαμε να ασχολούμαστε και με τα αυταπόδεικτα. Και επιτέλους μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι μήπως αυτή η ρημάδα η εθνογέννεση στην δύση δεν εφαρμόζεται αναγκαστικά σε όλους τους λαούς του κόσμου.

     • occultist avatar
      occultist @ Κάποιος 05/12/2010 01:58:30

      @ Κάποιος είπε:
      ""Δεν νομίζω ότι όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα αγγλικά στην επικοινωνία τους να αισθάνονται αγγλοσάξωνες.""

      Μη βάζεις το χέρι σου στην φωτιά φίλτατε. Κάνε μια επίσκεψη στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Και αγγλικά είναι η επικρατούσα γλώσσα και απόλυτα αγγλοαμερικανική η συνείδηση.

    • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
     ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ Επώνυμος 05/12/2010 00:52:58

     Επώνυμε νομίζω πως το γενικεύεις. Μετά το 1204 έγινε έντονη η ορθόδοξη ταυτότητα. Ο ρόλος της θρησκείας και της γλώσσας παίζει το μόνο συνδετικό ρόλο από πολύ πριν στο λαό του Βυζαντίου. Η ρωμαϊκή συνείδηση είναι μόνο για την αποκλειστικότητα του τίτλου του Αυτοκράτορα ως κληρονομιά από την πρεσβυτέρα Ρώμη. Όλο το κράτος όμως είναι ελληνικό. Αν δεν ήταν δεν θα μετρούσαμε 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους, κάνοντας την αρχή από το 1453 αλλά από το 1071 που πρωτοεμφανίστηκαν οι Τούρκοι στο Ματζικέρτ. Επίσης δεν θα υπήρχε η Μεγάλη Ιδέα ως το 1922, με κεντρικό στόχο την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος ο Βενιζέλος ήταν εκφραστής αυτής της πολιτικής. Αυτά όλα ήταν το αποτέλεσμα. Αν το Βυζάντιο ή το Ρωμέικο ή η Ρωμανίαν δεν ήταν Ελλάδα, το 1922 δεν θα το αποκαλούσαμε Καταστροφή αλλά απλώς ήττα όπως το "Μαύρο 1897".

   • KM avatar
    KM @ Κάποιος 05/12/2010 00:04:09

    Οι Σαρακατσάνοι υπήρξαν ανέκαθεν αποκλειστικά Ελληνόφωνοι.

 4. χρηχα avatar
  χρηχα 04/12/2010 22:47:22

  η ελληνική εθνική συνείδηση είναι ένα κατασκεύασμα το ποίο χρειαζόταν ο ελληνικός λαός σαν συνδετικό λρίκο για να επιβιώσει σαν έθνος.....

  μετά από τον τρίτο αιώνα μ.χ. και μετά την βασιλεία του ιουλιανού του παραβάτη που προσπάθησε να αναβιώσει τον ελληνικό πολιτισμό ενάντια στους χριστιανούς που τους θεωρούσε λίγο πολύ απολίτιστους μουτζαχεντίν( και με το δίκιο του),και όταν τελικά οι χριστιανοί επιβλήθηκαν στο βασίλειο κατά κράτος ,το να αποκαλέις τον εαυτό σου έλληνα ήταν αμαρτία που τιμωρούταν με θάνατο...ήταν ισότιμο με παραδοχή ειδολολατρείας και αντιχριστιανικότητας....ήταν κάτι που κανείς δεν το ήθελε για τον εαυτό του και όταν τον αποκαλούσαν κάποιον έλληνα ήταν όπως στην ευρώπη αποκαλούσαν καποιαν μάγισα....

  μετά τον ενδέκατο αιώνα και όταν επικράτησε πλήρως στην καθομιλουμένη η ελληνική και η αυτοκρατορία περιορίστηκε κυρίως σε ελληνόφωνους πλυθησμούς άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται ο ελληνικός προσδιορισμός κυρίως ως προς την θρησκεία , και πάλι από τους δυτικούς ήταν βρισιά για να υποστηρίξουν ότι το δικό τους δόγμα ήταν πιό πιστό στου κανόνες....

  το κοινό αίσθημα όμως όλων των κατοίκων στην αυτοκρατορία που αυτοδυλύθηκε ήταν ότι ήταν ΡΩΜΙΟΙ.......με ελληνορθόδοξο δόγμα του χριστιανισμού....

  εγώ θυμάμαι ότι ο παπούς μου μέχρι που πέθανε το 1990 τον εαυτό του και τους έλληνες γενικώς ,ρωμαίους τους έλεγε.....

  ΔΕΝ υποστηρίζω ότι αυτό που μεταφέρει πιο πάνω ο dal από τον Γληνό είναι λάθος.....

  Υποστηρίζω ότι αποκόψανε ένα κομάτι από την πάλαι ποτέ αυτοκρατορία και του δώσανε το παλιό ένδοξο όνομα, (όπως κανουν στα πάρτυ οι μεθυσμένοι γελοιοποιώντας ένα σπουδαίο πρόσωπο που έχει ξεπέσει ντύνοντάς τον Νοπολέοντα ή κάτι σχετικό , έτσι ώστε να μπορούν να ξεσπάσουν επάνω του όλο τον κομπλεξισμό και τα αποθημένα από τα παιδικά τραυματικά τους χρόνια.....)
  Απλώς αυτό το κομάτι της αυτοκρατορίας δεν ήταν αντάξιο των προγόνων και των περιστάσεων γιατί το κατασκέυασαν οι ίδιοι οι δυτικοί για δικούς τους λόγους,για να τεμαχίσουν την αυτοκρατορία που είχε μεταλαχθεί σε μουσουλμανική αλλά τα εδάφη της ταυτιζόταν με το Βυζάντιο (ή νέα Ρώμη αν θέλετε), για να προωθήσουν μέσω της ιδέας του έθνους κράτους ( κι αυτή δική τους ιδέα ήτανε)τον διαμελισμό του φοβερότερου εχθρού τους.......

  Σήμερα όλοι τους οι στόχοι είναι πραγματοποιημένοι......

  Ολος ο κόσμος των βαλκανίων διαμελισμένος....εμείς δεν έχουμε καμία παφή με τους απέναντι....(ξέρετε αλήθεια ότι το 60% θα πώ εγώ αλλά εσείς υπολογίστε παραπάνω,του Τουρκικού πλυθησμού είναι ελληνικής καταγωγής και το ξέρουν;;;;;;)

  Εμέις είμαστε το προτεκτοράτο (ένα από αυτά), που "πρωτοέβαλε το μαχαίρι στο μαλακό υπογάστριο της μεγάλης κυρίας":Λόρδος Κάνιγκ.....

  (Αλήθεια γιατί οιΗ.Π.Α. δεν έχουν πρόβλημα να έιναι πολυθρησκευτικό έθνος;;
  μήπως τα πολυθρησκευτικά έθνη πρέπει να είναι και πολυφυλετικά;;παρόλα αυτά ,εμείς εδω είχαμε και απ'τα δύο)

  Και από την στιγμή της δημιουργίας μας ακολουθούμε τον ρόλο του κομπάρσου σε όλη την διαδρομή κάνοντας πάντα τα θελήματα του αφεντικού που κατά καιρούς αλλάζει κι όλας.....αρκεί να έιμαστε ανεξάρτητοι μεμονομένοι ....τα άλλα τραβούν τον δρόμο τους.....

  τίποτε δεν χαρίζεται σ'αυτήν την ζωή......

  εμάς μας χάρισαν κράτος πολεμόντας δικοί τους στρατιώτες......αφού η επανάσταση είχε ήδη καταπνιγεί.....τελευταία πράξη τους δράματος η ηρωϊκή έξοδος του Μεσολογγίου που έχει η ανάρτηση πιο πάνω....

  μετά οι "φίλοι μας" έβαλαν στρατό και κανόνια και "ελευθέρωσαν " το ηρωϊκό έθνος των Ελλήνων από την σκλαβιά......και μας έβαλαν γερμανό βασιλιά, με βρετανικό , γαλικό και ρωσικό κόμματα στην βουλή......

  αθάνατη ανεξάρτητη ελλάδα των νεοελλήνων.....

  θλιβερή καρικατούρα με "δοξασμένο όνομα"

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ χρηχα 05/12/2010 02:47:11

   Μπά κινέζοι θά μαστε, αφού βρεθήκαν και αρχαιο ελληνικά κεραμικά στην Κίνα.

 5. Vasilis avatar
  Vasilis 04/12/2010 22:53:55

  Αυτό που με εξοργίζει είναι οτι λέγομαι Βασίλειος Γεωργίου του Ιωάννη και γνωρίζω 7 γενιές πίσω προγόνους μου με το ίδιο όνομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα ίδια χώματα της Μακεδονίας με εμένα και δεν ήταν ούτε αρβανίτες, ούτε βλάχοι, ούτε γασμούλοι, ούτε σαρακατσάνοι.
  Τι να ήταν άραγε???????

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ Vasilis 04/12/2010 23:14:07

   Δεν θα βρείς άκρη,το κόμπλεξ τους έχει τυφλώσει.Προφανώς ήταν γασμούλοι(άκου γασμούλοι) όχι όμως Έλληνες.Μπορεί να ακούσεις οτι ήταν Πακιστανοί,απο τα νησιά Παπούα ή τις Σευχέλλες πάντως κατά τους ψευτοαναθεωρητές της Κουμουνδούρου και του Σόρος το ελληνικό έθνος είναι κατασκευασμένο

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Vasilis 04/12/2010 23:14:51

   Η συζήτηση αφορά την γέννηση ενός έθνους και όχι το γενεαλογικό σου δέντρο.
   Εσύ μπορεί να είσαι απευθείας απόγονος του οίκου των Αντιγονιδών.

   • Vasilis avatar
    Vasilis @ Κάποιος 04/12/2010 23:41:34

    Λυπάμαι που δεν το αντιλαμβάνεσαι αλλά η γέννηση ενός έθνους ανάγεται στα γενεαλογικά δέντρα όλων μας μαζί.
    Και η ειρωνία συνδυασμένη με τον παντογνωστισμό μόνο σε λάθος δρόμο θα σε βγάλει
    Θα ήθελα να ήξερα τίνος οίκου απόγονος θεωρείς εσύ οτι είσαι εξυπνάκια.....

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Vasilis 05/12/2010 00:13:20

     Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει να σου πω την αλήθεια.
     Αυτό που αναγνωρίζω είναι ότι πατάω και αναπνέω σε έναν τόπο στον οποίο υπάρχει σε επιπέδο γλώσσας και πολιτισμού μια συνέχεια, έστω και με ενδιάμεσες διακοπές, τουλάχιστον από την εποχή του χαλκού έως τις μέρες μας.
     Προσπαθώ να μαθαίνω και να εξερευνώ την πορεία των ανθρώπων που έζησαν πριν απο μένα σε αυτά τα χώματα γιατί όπως τραγουδούσε και ο Θεοδωράκης σε στίχους Ρίτσου:"αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας", ανεξάρτητα από τι γλώσσα μιλούσαν, ποιο θεό πίστευαν και ποια εθνική συνείδηση είχαν.

   • kiki avatar
    kiki @ Κάποιος 05/12/2010 17:13:16

    @ Καποιε,
    Συγνωμη που θα διαφωνησω μαζι σου.
    Λεει ο τιτλος την ιδρυση ενος εθνους - κρατους, αν δεν με απατα η μνημη μου εθνος υπηρχε, γεννηση εθνικου κρατους εγινε.Δεν δημιουργηθηκε εκεινη την στιγμη το εθνος.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ kiki 05/12/2010 18:29:36

     Μα δεν διαφωνώ σ' αυτό που λες.
     Στο θέμα του κυρίως άρθρου αναφερόμουν ούτως ή άλλως.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ Vasilis 04/12/2010 23:15:49

   Τί κι αν τους πεις Ρωμιούς τους προγόνους σου; Τί κι αν τους πεις Έλληνες; Ποια η διαφορά; Όταν αποκαλούμε κάποιον Ρωμιό εννοούμε τον Έλληνα. Όταν λέμε κάποιον Έλληνα εννοούμε αυτόν που κατάγεται από τους Ρωμιούς.

   • Vasilis avatar
    Vasilis @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 04/12/2010 23:42:12

    Σαφέστατα!!!

   • χρηχα avatar
    χρηχα @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 05/12/2010 01:42:46

    σαφέστατα....

    όμως δεν ισχύει και το αντίθετο.....αν οι πρόγονοί σου είναι ρωμιοί δεν είσαι απαραίτητα έλληνας....μπορεί να είσαι και τούρκος....όπως έιναι περίπου το 60% και βάλε των τούρκων....βούλγαρος....αλβανός...ρουμάνος....σέρβος ...σκοπιανός....σύριος....λιβανέζος....αρμένος....παλαιστήνιος......ιρανός...ιρακινός.....αιγύπτιος...λύβιος....σικελός....κροάτης.....

    δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιους....

    το όνομα "βυζάντιο" ειναι ανακάλυψη σύγχρονη με την αναγνώριση του νεοελληνικού κράτους ....περίπου το 1834.....

    τυχαίο; δεν νομίζω....

    δημιουργήθηκε ο απ'ευθείας απόγονος των αρχαίων ελλήνων οπότε οι ενδιάμεσοι έπρεπε να καταργηθούν κατά κάποιο τρόπο....ή τουλάχιστον να μην υπάρχει η σύνδεσή τους με όλους τους υπόλοιπους ρωμιούς....τουλάχιστον όχι άμεση....

 6. Maximilien avatar
  Maximilien 04/12/2010 22:58:59

  Ο Νεοελληνικός διαφωτισμός συνέβαλε ελάχιστα στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης

  Επιτέλους κάποιος το είπε. Βοήθησε βέβαια και συνέβαλε όχι ελάχιστα αλλά αρκετά. Αλλά όχι ότι δημιούργησε την εθνική ταυτότητα. Αυτή είναιη μπαρουφολογία που μας έρχεται από την εσπερία. Πολλοί σοβαροί μελετητές τοποθετούν σχηματικά τις απαρχές διαμόρφωσης της νεοελληνικής συνείδησης το 1204.

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ Maximilien 04/12/2010 23:00:14

   Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το Βυζάντιο. Και αυτό ενοχλεί πολύ τους μοντέρνους αναθεωρητές. Ακόμα ακόμα και κάποιους συντηρητικούς (πράγμα μου κάνει εντύπωση).

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Maximilien 04/12/2010 23:38:28

   Αν δεν είχαν υπάρξει οι Ελληνες διαφωτιστές με πρόδρομο τον Ρήγα και η Φιλική Εταιρεία στην οποία ήταν μυημένοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της Επανάστασης που οργάνωσαν πολιτικά και οικονομικά το όλο εγχείρημα, είναι αμφίβολο το πότε και το πως θα απελευθερωνόμασταν από τον τουρκικό ζυγό, ελπίζοντας μόνο σε Ναπολέοντες και ομόδοξους Ρώσους σωτήρες.

  • Μαύρος Ιάκωβος avatar
   Μαύρος Ιάκωβος @ Maximilien 05/12/2010 00:13:03

   Για τον Κάποιο:Γιατί σκόπιμα αποπροσανατολίζεις τη συζήτηση;Αμφισβήτησε κανένας τη συμβολή των Διαφωτιστών στην επανάσταση;Ξέρεις να διαβάζεις βασικά;Η αναφορά γίνεται για τη δημιουργία εθνικής συνείδησης.Ξεχώρισε λίγο κάποιες βασικές έννοιες για να μην μιλάμε στον βρόντο

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ Maximilien 05/12/2010 00:15:22

   Μα εννοείται ότι δεν πρέπει να αμφισβητήσει κανείς την τεράστια αξία του Νεοελ. Διαφ.

 7. victoria avatar
  victoria 04/12/2010 23:05:07

  Βερέμης. Σαν δεν ντρέπονται, πήξαμε στους στοχαστές.
  Πολύ σωστά το επισήμανες το θέμα Γιάννη, με το που είδα και τη διαφήμιση μου ξύπνησαν τα αλάρμ.

  Το θέμα είναι λυμένο, αλλά όοοοχι εκεί, έλα που πλέον βλέπουμε πού το πάνε, τους έπιασε ο πόνος να αναλύσουν την ιστορία ξαφνικά. Να τους στείλουμε κανένα βιβλίο της Αρβελέρ, η πολιτική ιδεολογία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η ελληνική ταυτότητα πάντοτε προσδιορισμένη.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/12/2010 23:18:37

  Το ποτε αναπτυχθηκε η νεοελληνικη εθνικη συνειδηση ειναι ενα ερωτημα αλλα παντως ηταν προ του 1821.Το 1821 υπηρχε ηδη.
  Ο χαρτης του ελληνικου εθνους το 1821 φαινεται απο τα αντιποινα των Τουρκων με την εκρηξη της επαναστασης.Νομικα ολοι οι ορθοδοξοι χριστιανοι ανηκαν στην ιδια κατηγορια για τους οθωμανικους θεσμους.Ωστοσο ουτε αντιποινα εγιναν π.χ. στη σημερινη Βουλγαρια κατα των ορθοδοξων ουτε στη Συρια.
  Εγιναν ομως στηνΚυπρο.Ο Βερεμης πρεπει να απαντησει γιατι ο σουλτανος διεταξε συναγερμο και αντιποινα για μια επανασταση στη Πελοποννησο κατα των ορθοδοξων της Κυπρου και αδιαφορησε τελειως για τους ορθοδοξους της Συριας και του Λιβανου που γεωγραφικα ειναι στο ιδιο περιπου χωρο.
  Αρα το ελληνικο εθνος ειχε σε αρκετο βαθμο ξεχωρισει απο τους αλλους "ρωμιους" ηδη απο τοτε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/12/2010 23:21:42

   Nα προσθεσω ομως οτι το τιτλος "η γεννηση ενος εθνους - κρατους" ειναι ευφυης ελιγμος που δεν μπορει να αντιμετωπισθει ευκολα.
   Και αυτο γιατι το κρατος τοτε δημιουργηθηκε και ο ορος εθνος - κρατος υπαρχει επιστημονικα ως ενιαια εννοια στην πολιτικη επιστημη.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ ψυχραιμια 05/12/2010 02:51:24

   Ωραίος! Καλάθι και φάουλ πήρες :)

 9. Μαύρος Ιάκωβος avatar
  Μαύρος Ιάκωβος 04/12/2010 23:27:31

  Για να αποδείξω τη γελοιότητα του βιβλίου κ την καφενειακή του υπόσταση διαβάστε τον τίτλο: 1821 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ.....Αν δεν με απατούν οι ιστορικές μου γνώσεις το ελληνικό κράτος ή έθνος-κράτος ή όπως θέλει να το πεί ο Βερέμης δημιουργήθηκε το 1830 και όχι το 1821,ξέχωρα που όρος έθνος-κράτος υφίσταται ώς έννοια στην διεθνή ιστοριογραφία(nation-state) μετά το 1850 και συνδέεται και με άλλες προεκτάσεις.

 10. Ιέραξ avatar
  Ιέραξ 04/12/2010 23:33:42

  Πάντως την δουλειά τους την κάνουν καλά, εννοώ της αποδόμησης. Πρόκειται για την ομάδα των ιστορικών που κυριαρχεί σήμερα στα πανεπιστήμια (γνωστοί τοις πάσι) και οι οποίοι είχαν αρχίσει το συγκεκριμένο έργο τους από παλία. Για του λόγου το αληθές παραθέτω ένα προφητικό κείμενο του Κ. Γεωργουσόπουλου, 16 Φεβρουαρίου του 1999. Προφητικό γιατί τότε ο Γεωργουσόπουλος αναφέρει "...Εντός σύντομης προθεσμίας πρέπει να αλλάξουν όνομα η ποδοσφαιρική ομάδα «Εθνικός», το «Εθνικό Θέατρο», η εφημερίδα «Έθνος», το «Πατριωτικό Ίδρυμα», το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών», το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων...". Διαβάστε το κείμενο. Είναι εκπληκτικό: «Η κ. Άννα Φραγκουδάκη στο άρθρο της, στα «ΝΕΑ» του προπερασμένου Σαββάτου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Θύμωσε μάλιστα πολύ διαβάζοντας πως ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζοσπέν επικαλείται την ιδέα της πατρίδας και προτρέπει τους Γάλλους να προσέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ακμαίες παραδόσεις του έθνους τους. Η κ. Φραγκουδάκη θεωρεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό και έθνος είναι συντηρητική, δεξιά και, σχεδόν, φασιστική πολιτική. Επειδή η ορθή αντιμετώπιση ανάλογων κινδύνων και στον τόπο μας έχει ανάγκη από τέτοιες επισημάνσεις και επειδή η πρόληψη είναι η αρίστη μέθοδος, κάνω έκκληση στους υπεύθυνους πολιτικούς, κρατικούς, δημοτικούς φορείς και στα κέντρα αποφάσεων να σπεύσουν να προλάβουν κάθε ενέργεια, κίνηση, συνωμοσία που σκοπεύει στην πατριωτική και εθνική έξαρση που μπορεί στα ξαφνικά να μας προκύψει.
  Έτσι, καλό θα είναι να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία όλα τα ποιήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμια που αναφέρουν με θετικούς χαρακτηρισμούς τις έννοιες «πατρίδα» και «έθνος».
  Έτσι θα χρειαστεί να σβήσουν από τους «Πέρσες» του Αισχύλου οι στίχοι από τον παιάνα της Σαλαμίνας «Ίτε παίδες Ελλήνων, ελευθερούτε πατρίδα... κτλ.». Η μελέτη τέτοιων φανατικών ιδεοληψιών είναι δυνατόν να οδηγήσει τους ανώριμους μαθητές σε τίποτε κουτουράδες, και να θολώσει το μυαλό τους και να αρρωστήσουν από την ασθένεια του πατριωτισμού.
  Πρέπει ευθύς να αφαιρεθούν από τα σχολικά εγχειρίδια όλες οι αναφορές που υπάρχουν στο έργο του Σολωμού και ιδίως στον πατριδοκαπηλικό «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» στις έννοιες Πατρίδα και Έθνος. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πάραυτα ο Ζακύνθιος ποιητής να μην προσφωνείται Εθνικός. Αν δεν γίνεται αλλιώς, να καταχωνιαστεί η «Ιστορία του ελληνικού έθνους» του Παπαρρηγόπουλου, καλό θα είναι να καεί. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να καεί και, μάλιστα δημοσίως, το φασιστικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Για την Πατρίδα». Να εξοβελιστούν τα δεκατετράστιχα του Παλαμά «Πατρίδες», εκτός αν τον παμπόνηρο αυτόν γέροντα τον σώσει η κραυγή του Γύφτου του «Γιούχα και πάλι γιούχα των πατρίδων». Η κ. Φραγκουδάκη δεν είναι ούτε μόνη ούτε πρώτη. Έχουν ήδη προηγηθεί δύο άλλοι επίσης πανεπιστημιακοί, οι οποίοι σε βιβλία και άρθρα τους χαρακτηρίζουν φασίστες τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο και τον Εμπειρίκο γιατί μιλούν για πατρίδα και ελληνική γλώσσα και εθνικιστή τον Σεφέρη! Επειδή όμως η λέξη έθνος, αυτή η βόμβα στα θεμέλια του Λαού, υπάρχει, δυστυχώς, στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος θα πρέπει, νομίζω, να προβλεφθεί η εξάλειψή του κατά την προσεχή αναθεώρηση του θεμελιώδους Νόμου της Πολιτείας. Εντός σύντομης προθεσμίας πρέπει να αλλάξουν όνομα η ποδοσφαιρική ομάδα «Εθνικός», το «Εθνικό Θέατρο», η εφημερίδα «Έθνος», το «Πατριωτικό Ίδρυμα», το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών», το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή και για να προληφθούν παγκόσμια δεινά ο «Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών»! Αλλά και οι φίλοι μας Γάλλοι, αν πληροφορηθούν την οργή της κ. Φραγκουδάκη, οφείλουν αμέσως να διορθώσουν τον πρώτο στίχο του «Εθνικού» τους Ύμνου, που ένας φανατικός επαναστάτης και φασίστας εθνικιστής συνέθεσε μέσα στα χαρακώματα της Γαλλικής Επανάστασης: «Αλόνζανφαν ντε λα πατρί»! Οι προειδοποιήσεις της κ. Φραγκουδάκη θα πρέπει να φθάσουν και στα αυτιά ορισμένων παρασυρμένων αριστερών και σοσιαλιστών, οι οποίοι συμπαραστέκονται στους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους οι οποίοι, θύματα εθνικιστικών φανατισμών, επιμένουν να διεκδικούν μια πατρίδα εν ονόματι της εθνικής τους ιδιαιτερότητας.
  Πάντως, η κ. Φραγκουδάκη θα πρέπει με συνεχή τεκμηριωμένα άρθρα να ενημερώσει τους παραπλανημένους Γάλλους, Γερμανούς, Άγγλους, Ιταλούς κ.ά. σοσιαλιστές που κυβερνούν στη χώρα τους πως δεν φθάνει να μην επικαλούνται πατρίδες, έθνη και άλλα ηχηρά παρόμοια, όσο συνεχίζουν να μιλούν και να γράφουν τη γλώσσα τους και να έχουν όνομα. Είναι άκρως επικίνδυνο να είναι κανείς Γάλλος, Γερμανός, Έλληνας, Ισπανός, γιατί και μόνο η εκφώνηση του ονόματος προκαλεί εθνικά ρίγη. Οφείλω, πάντως, να ομολογήσω πως διαπιστώνω και κάποιες αντιφάσεις στα πολιτικώς ορθά άρθρα της κ. Φραγκουδάκη. Ενώ κόπτεται, εν ονόματι του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει ελεύθερα το όνομά του, να ονομάζονται Μακεδόνες οι Σκοπιανοί και Τούρκοι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, αρνείται στον Γάλλο πρωθυπουργό να ονομάζει έθνος τη χώρα του και πατρίδα την επικράτειά του. Πληροφορούμαι, εξάλλου, πως η κ. Φραγκουδάκη επιδοτείται με 1 δισ. 750 εκατ. δραχ. για να εκπονήσει μαζί με τους συνεργάτες της πρόγραμμα εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσας για τους Μουσουλμάνους της Θράκης. Αυτό που ομοϊδεάτες της κ. Φραγκουδάκη, όταν έγινε για τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας, το ονόμαζαν εκστρατεία εξελληνισμού των μειονοτήτων».

 11. ΛίγκαΤουΒορρά avatar
  ΛίγκαΤουΒορρά 04/12/2010 23:40:19

  Πραγματικά απ΄τη πρώτη στιγμή που είδα τη διαφήμιση, με διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα μ΄εκείνο το "Η Γέννηση".

  Θα περίμενα τουλάχιστον "Η ΑΝΑγέννηση" για να μη το προχωρήσω παραπέρα.

  Οτιδήποτε προέρχεται απ΄τον Σκάι, δεν το εμπιστεύομαι διόλου πλέον. Θ΄αρχίσω ν΄αμφισβητώ σε λίγο ακόμη και το αν ο αρσενικός κροκόδειλος που μας δείχνει στα ντοκιμαντέρ, είναι όντως αρσενικός και όχι θηλυκός, ας πούμε...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΛίγκαΤουΒορρά 04/12/2010 23:49:17

   η πιό μαύρη προπαγάνδα (και η πιο ...πράσινη)

  • Maximilien avatar
   Maximilien @ ΛίγκαΤουΒορρά 04/12/2010 23:50:49

   Δεν μπορούσε να είναι η αναγέννηση γιατί δεν υπήρχε έθνος-κράτος μέχρι τότε.

  • A.M. avatar
   A.M. @ ΛίγκαΤουΒορρά 04/12/2010 23:58:08

   @ΛίγκαΤουΒορρά..
   «Οτιδήποτε προέρχεται απ΄τον Σκάι, δεν το εμπιστεύομαι διόλου πλέον. Θ΄αρχίσω ν΄αμφισβητώ σε λίγο ακόμη και το αν ο αρσενικός κροκόδειλος που μας δείχνει στα ντοκιμαντέρ, είναι όντως αρσενικός και όχι θηλυκός, ας πούμε…»

   Άργησες! και πολύ μάλιστα!
   Εμένα αυτός ο σκάι ΠΟΤΕ δεν μούκατσε καλά
   ούτε κάν η ελληνοφρένεια που πολλοί την έχουν περί πολλού.
   Είναι στύλ «Παπαχελάς» κατάσταση το ΣΚΑΙ.

   • Ευθύμης avatar
    Ευθύμης @ A.M. 05/12/2010 03:11:29

    Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά τα ίδια μου λεει και φίλος εργαζόμενος εκεί.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/12/2010 23:47:44

  Κάποιος να θυμήσει στον συγγραφέα, ότι οι ταμπλέτες στην Πύλο, γραμμένες σε ιερογλυφικά κολυβογράμματα, είναι σε Ελληνικά. 13-17 ος πΧ. Και έχω γράψει το όνομάμου σε Γραμμική Β. Άσε τα μεταγενέστερα.

  Εξ άλλου, από τότε τρωγόμαστε μεταξύ μας, δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε εμείς.

 13. tsouska avatar
  tsouska 04/12/2010 23:52:41

  Αυτό δεν είναι και το κύριο μήνυμα του "τι είναι πατρίδα" της κας Δραγώνα ???
  Ξέφυγε άραγε από την Ν.Δ. αυτό :"Η Δημοκρατική Συμμαχία εμπνέεται από τις ιστορικά καταξιωμένες παγκόσμιες πολιτικές αρχές και τα ιδεολογικά ρεύματα:
  • Του ανθρωπισμού, στον οποίο ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός χρωστάει τη θεώρηση του ανθρώπου ως κεντρικής αξίας κάθε πολιτικού οράματος.
  • Του Διαφωτισμού, στον οποίο η πολιτική Ευρώπη χρωστάει τον ορθολογισμό, την προσήλωση στην κριτική, τη χειραφέτηση του ανθρώπου, την πίστη στις ικανότητες του ανθρώπου για πρόοδο και την αναγόρευση της ατομικής ελευθερίας σε υπέρτατο πολιτικό αγαθό.
  • και του φιλελευθερισμού, στον οποίο η σύγχρονη πολιτική και οικονομική
  στρατηγική στηρίζεται προκειμένου να θεμελιώσει τόσο την οικονομική, πολιτική και θρησκευτική ελευθερία του ατόμου, όσο και την απαραίτητη σε όλα τα πολιτικά συστήματα κοινωνική δικαιοσύνη."
  Τώρα μάλλον έχουν και επίσημο πολιτικό φορέα...

 14. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/12/2010 01:51:02

  Να μη συνεισφέρει και ο ΣΚΑΙ στον εθνομηδενισμό;

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Δημήτρης 05/12/2010 03:15:55

   ...και στο μνημόνιο.

 15. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 05/12/2010 04:02:39

  Μπα, ήρθε κι εδώ ο "Μιχάλης Ράπτης" στη συζήτηση; Εργολαβικά αντεθνικός.

 16. xmmm avatar
  xmmm 05/12/2010 15:38:53

  anti pollwn logwn diabaste to logo tou K.Palaiologoy opws diasw8ike apo ton Frantzi prin tin teliki maxi.

  ekei 8a breite plhrws aneptygmenh thn ellhnikh-rwmeiki e8nikh syneidhsh. mia syneidhsh pou para to e8niko kratos poy proekypse den exoun oi diaforoi douloligourides, kai tote kai twra.

  milame tin idia glwssa, stin idia gi kai pisteyoyme stin idia 8riskia pouy milousan, zousan kai pisteyan kai 1800 xronia prin oi tote Ellhnes ths Rwmaikhs aytokratorias.

  TYXAIO? den nomizw kai aw eimaste kai arbanites kai gasmouloi kai blaxoi , poia einai h diafora, opws kai tote etsi kai twra eimaste ta synora anatolis dyshs.

  sorry gia ta greeklish, keyboard bug.

 17. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 05/12/2010 15:44:26

  Ρε Συνέλληνες,

  μην μασάτε την μαύρη προπαγάνδα του κάθε Βερέμη. Εγώ δεν χρειάζομαι περισπούδαστες αναλύσεις για την διαχρονική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους. Τις ακλόνητες αποδείξεις τις προσφέρει η Ιταλία την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα.

  Εκεί, στην Μεσαιωνική πόλη της Φλωρεντίας καθώς και σε αυτή της Βενετίας και της Τεργέστης ( και ασφαλώς και σε άλλες ) υπάρχει οδός Μεσαιωνική (προ του 1821) με την ονομασία Via dei Grequi ( οδός Ελλήνων). Μήπως χρειάζετε καλύτερη απόδειξη;

 18. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 06/12/2010 11:13:36

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HgKh-fPsygwJ:www.portaaurea.gr/istoria_meletes/ellrom.htm+%CE%B3+%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%82+%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82&cd=10&hl=el&ct=clnk&gl=gr

  Αυτό μόνο. Τίποτε άλλο...

  Α και να μην ξεχάσω:
  «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων»
  Πάει μακριά η βαλίτσα "Ελληνικό έθνος"...
  Καλημέρα σας...

 19. KΠ avatar
  06/12/2010 13:12:04

  Σκάι δηλ. Αλαφούζος = CDRSEE = USAID =Δράση Στέφανου Μάνου (Βερέμης, Μπουτάρης, Αβραντίνης) και Σια. Ο πυρήνας είναι το CDRSEE το οποίο αποτελεί προκάλυμμα της USAID η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις «μαλακής ισχύος» στην περιοχή, σόρι Θάλεια, στον χώρο ήθελα να πω. Εκτός των άλλων η USAID παρουσιάζεται ως η κεντρική Υπηρεσία για την πολιτική εξωτερική βοήθεια των Η.Π.Α. με διευθυντή που επιλέγεται ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ των Η.Π.Α. και η επικύρωση γίνεται από τη Γερουσία. Έχει εμπλακεί από την εκπαίδευση της αστυνομίας στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής ως την υποστήριξη των Κόντρας, με αρκετά από τα μέλη της να είναι πράκτορες της CIA και του FBI. Πρόεδρος της USAID είναι ο Andrew Natsios, ανιψιός του Νίκολας Νάτσιος, ενός από τα «θρυλικά» στελέχη της CIA. Η USAID, σε συνεργασία με το «Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία», έχει συγκεντρώσει σημαντικά χρηματικά ποσά σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Κούβα. Μια από τις βασικές της δραστηριότητες είναι και η προώθηση γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες (πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. δολαρίων). Η USAID και ο Νάτσιος χρηματοδοτούσαν ελληνικές οργανώσεις και ιδρύματα που «προωθούσαν» την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Επί πλέον, συμμετείχαν στη συνάντηση των δωρητών στις Βρυξέλλες, λίγο πριν το δημοψήφισμα. Είχαν ανακοινώσει τότε πως οι Η.Π.Α. επρόκειτο να διαθέσουν 400 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούσαν στο 40% του ποσού που υπολογιζόταν ότι θα χρειαζόταν για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα δίδονταν αμέσως και τα υπόλοιπα σταδιακά. Όσον αφορά στο ρόλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο Ιράκ, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι «ιδιωτικές εταιρείες πολέμου», που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προσφέροντας στρατιωτικές κ.ά. υπηρεσίες, επισήμως υπογράφουν συμβόλαια ή με το υπουργείο Άμυνας της Αμερικής ή με το υπουργείο Εξωτερικών ή με την USAID. Το CDRSEE είναι το Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη, δηλ. μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να «ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης» (από αυτό και μόνο, δηλ. ότι δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην «Ν.Α. Ευρώπη» και όχι και στην Βόρεια, Κεντρική ή Δυτική Ευρώπη ή γενικώς, στην Ευρώπη, διαφαίνονται και οι στόχοι του). Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς (εντελώς τυχαία, Εβραίος). Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής». Χορηγοί του CDRSEE, όπως προκύπτουν από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, είναι οι εξής: 1. Coca Cola με πρόεδρο τον Γιώργο Δαυίδ (τυχαία, Εβραίος), πρώην μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του CDRSEE και εκπρόσωπος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ελλάδα. (H Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι το πιο εκλεκτικό και μυστικοπαθές από τα διεθνή πολιτικοοικονομικά κλαμπ. Στις ετήσιες συναντήσεις του, που διοργανώνονται κάθε άνοιξη και διαρκούν δυόμισι ημέρες, λαμβάνουν μέρος μόλις 100 με 120 πολιτικοί και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεσμεύονται ότι δεν θα συζητήσουν παραέξω ό,τι διαμείβεται εντός των θυρών. Στην τελευταία τους σύναξη στο Ελλάντα, εκτός της αίθουσας με κεντρικό ομιλητή και ακροατήριο, υπήρχαν δωμάτια με γραφείο με δύο καρέκλες απέναντι του, προφανώς για ιδιωτική κατήχηση/ καθοδήγηση). Ο Γεώργιος Δαυίδ γεννήθηκε στην Κύπρο το 1937 και ξεκίνησε την καριέρα του στον όμιλο εταιρειών Α. Γ. Λεβέντη, στη Νιγηρία (ανιψιός του Αναστασίου Γ. Λεβέντη). Ο Δαυίδ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και των Εταιρειών Πέτρος Πετρόπουλος ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ, Τσιμέντα Τιτάν Α.Ε., καθώς και μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Κέντρου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, καθώς και πρόεδρος του αγγλόφωνου σχολείου Campion στην Αθήνα. Το δε φιλεύσπλαχνο Campion πριν λίγα χρόνια καταδικάστηκε σε αποζημίωση απολυμένης δασκάλας του επειδή την σούταρε λόγω... τοκετού και λοχείας! 2. ΤΙΤΑΝ. Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είναι αναπληρωτής πρόεδρος της ΤΙΤΑΝ Α.Ε., μέλος της Μπίλντερμπεργκ και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι ακόμα πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για την Ανοικτή Κοινωνία» –χωρίς να είναι γνωστή οποιαδήποτε σχέση του με το Ίδρυμα για την Ανοικτή Κοινωνία του Γιωργάκη Σβαρτς - Σόρος (τυχαίως, Εβραίος). Στο Δ.Σ. της «Κίνησης Πολιτών για την Ανοιχτή Κοινωνία», το 2005, συμμετείχαν μεταξύ άλλων επίσης ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Λουκάς Κυριακόπουλος, ως αντιπρόεδρος, ο καθ. Ηλίας Κατσούλης, ως γενικός γραμματέας (αυτός ξεκίνησε να κάνει διδάκτορα στην Πάντειο τον καθ. Στέφανο Παπαγεωργίου, άλλον εκλεκτό εθνομηδενιστή που από το ΚΚΕ και το Lada Niva πέρασε στα ρετιρέ και τα Audi, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), το στέλεχος του ΣΥΝ, πρέσβης ε.τ. Κώστας Ζέπος, ο Ιωάν. Σιώτης, ο Αιμίλιος Ζαχαρέας και ο Ηλίας Γρίσπος, στέλεχος της εταιρείας ΤΙΤΑΝ. Μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται οι Νίκος Μουζέλης - σύζυγος Θάλειας Δραγώνα, Γιάννης Τζανετάκος - ο γνωστός κολοτούμπας, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης (και ‘μω τις δημοσιογραφάρες/ νομικούς από Οικονομικό Ταχυδρόμο και Ελεύθερο Τύπο Γιάννας), Δημήτρης Χατζησωκράτης. 3. ALPHA BANK. Αντιπρόεδρος (Μη Εκτελεστικό Μέλος) Ανδρέας Λ. Κανελλόπουλος. Διοικητικό Συμβούλιο - Μη εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη: ΘΑΝΟΣ Μ. ΒΕΡΕΜΗΣ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης συμμετέχει από το 2000. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 1988, έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος από το 1995 έως το 2000. Οι χορηγοί της CDRSEE περιλαμβάνουν τους: ΗΥΑΤΤ REGENCY, CARDS, Eυρωπαϊκό πρόγραμμα για τη Δημοκρατία και τη Σταθεροποίηση [The European Commission, CARDS Democratic and Stabilisation Programme], EIDHR, Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα [The European Initiative for Democracy and Human Rights (EIDHR)], USAID, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Αυστρίας - Φον Δρούτσας, Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Σύμφωνο Σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη (γερμανικό τμήμα), SCP, ο Ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Ν.Α. Ευρώπη, το ελληνικό Υπ. Εξ., το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το IFA (Γερμανικό Ινστιτούτο για τις Διεθνείς Σχέσεις- Institute fuer Auslandsbezihungen e.V.), Kulturkontakt, Αυστρία, τo πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν ("μαύρες" καταθέσεις), Δήμος Θεσσαλονίκης, Υπ.Εξ. της Σουηδίας, Yπ. Εξ. της Νορβηγίας, Σουηδική υπηρεσία για την Ανάπτυξη και τη συνεργασία, Υπ. Εξ. της Αγγλίας, Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., Norwegian People’s Aid για τη Ν.Α. Ευρώπη, Οpen Society Institute Macedonia (του Γιωργάκη Σόρος στα Σκόπια), Ομοσπονδία Κυπρίων Αμερικής, ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συμβούλιο, Οσμάν Καβάλα, Ίδρυμα Winston για την Παγκόσμια Ειρήνη, Central European University (Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης του ιδρύματος Σόρος), Πανεπιστήμιο Sabanci (Dr. Halil Berktay), Κωνσταντινούπολη, Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (Dr. Mirela Luminita Murgescu and Dr. Bogdan Murgescu). Ιδιώτες: Ms. Stathis Potamitis, Mr. Pekin Baran, Mr. John Brademas (σου ‘μώ τις ομογενειακές ψήφους), Mr. Nikos Efthymiadis, Mr. Matthew Nimetz, Mr. Stacey A. Polites, Mr. A. G. Spanos, Mr. Rigas Tzelepoglou, Mr. Spiros Voyadzis.
  Συνεπώς μην τσακώνεστε! Δεν έχει σημασία αν είστε ή αισθάνεστε Έλλην. Ούτε αν λατρεύετε ή μισήτε τους μεμέτηδες, τα αλβανά, τα αμερικανά και τα αγγλογότθα. Κάποιοι έχουν πάρει προκαταβόλα και μένει να τελειώσουν την "δουλειά", ήτοι την «αγρανάπαυση» του «χωραφιού» για να προετοιμαστεί η νέα καλλιέργεια (φούσκες μετοχών, φούσκες ακινήτων, ενέργεια). Και μην ξεχνάτε: ο βασικός στόχος δεν είστε εσείς αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Όσα δηλ απομείνουν μετά το κλείσιμο των Δημοτικών βρεφονηπιακών, την ουσιαστική κατάργηση του επιδόματος πολυτέκνων και την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων ώστε να "διευκολύνεται" η νέα μετανάστευση που παρατηρείται από το Ελλάντα προς Ευρώπη και ΗΠΑ (σιγά μην γυρίσουν πίσω όσοι έχουν εξειδικευθεί και βρει καλή δουλειά «έξω»). Στην καλύτερη θα μας αφήσουν ζωντανούς για βοηθούς γκαρσονιών της Ευρώπης._Κ.Π.

 20. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 06/12/2010 18:04:42

  «1821 – Η Γέννηση ενός έθνους-κράτους» είναι ο τωρινός τίτλος. Ο αρχικός ήταν «1821 – Η Γέννηση ενός έθνους», ο οποίος άλλαξε μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και την επιστολή αυτή

 21. Θανάσης avatar
  Θανάσης 02/10/2012 14:07:27

  Συμφωνώ απολύτως με τον "Ιέραξ". Το σχέδιο της Ελληνικής αποδόμησης καθώς και της εκμηδένισης του έθνους, ώστε να προέλθει ένα συνονθύλευμα λαών που δε θα γνωρίζουν την εθνική τους ταυτότητα, έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια το κακό όχι απλώς παράγινε, αλλά καλπάζει ανενόχλητα πίσω από το πρόσχημα της νεοφιλελεύθερης κουλτούρας που ήρθε από τη Δύση. Οποιοσδήποτε μιλήσει για έννοεις όπως "Θρησκεία'', "πατρίδα", "πατριωτισμός" "έθνος", "νεοσύστατος Ελληνισμός", κλπ, θεωρείται δεξιός φασίστας, συντηρητικός και ... ψεύτης... Οι νέες ιδέες που στοχεύουν στην εκμηδένιση όλων αυτών των εννοιών, καθώς και στη εισαγωγή των Ελλήνων σε μια ψεύτικη "νέα κουλτούρα" και "πρόοδο", δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις συνεχείς διαστρεβλώσεις της Ιστορίας τα τελευταία χρόνια. Δεν αξίζει καθόλου να αναφερθώ στο βιβλίο του "κυρίου" Παπαγεωργίου, καθώς συγχέει ότι μπορούσε να θεωρηθεί ιστορικό με αριστεροπροοδευτικές ιδέες που είναι απλά ότι νομίζει πως έμαθε από την δυτική κουλτούρα. Το έθνος κύριοι υπήρξε πολύ πριν την Επανάσταση, πολύ πριν την Άλωση, πολύ πριν το σχίσμα και πολύ πριν την ίδρυση του Βυζαντίου. Έλληνες υπήρξαν οι προγόνοι μας από τις πόλεις κράτη και έπειτα, όταν αναπτύχθηκε το εθνικό συναίσθημα για την αντιμετώπιση της εισβολής των Περσών. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν (και συγνώμη γιατην έκφραση) μπαρούφες μιας νεοφιλελεύθερης ανθελληνικής πολιτικής που στοχεύει στη διάσπαση των Ελλήνων και της εθνικής μας ταυτότητας. Τόσοι ιστορικοί πριν από τον κ.Παπαγεωργίου μας έλεγαν ψέμματα και ήρθε ο "φωστήρας" να φωτίσει τους σκοτεινούς δρόμους της ιστορίας με τα παραμυθάκια του.... Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, αλλά δεν θα αλλάξουμε τα γεγονότα επειδή κάποιος ή κάποιοι το αποφάσισαν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.