15/05/2010 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βελούδινη Διχοτόμηση

Του Παναγιώτη Λαφαζάνη,  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ,

Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ακολουθεί μόνο ένα απολύτως καταστροφικό δρόμο στην οικονομία, αλλά και, όπως φαίνεται, συνεχίζει μια απολύτως αδιέξοδη ελληνοτουρκική και εξωτερική πολιτική, η οποία ενδεχομένως σπρώξει τη χώρα και σε εθνικές περιπέτειες. Η κυβέρνηση επέλεξε λάθος στιγμή για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, την πραγματοποιεί με λάθος ατζέντα αλλά και λάθος προσανατολισμό, αφού δεν εγείρονται τα κεντρικά πολιτικά θέματα τα οποία έπρεπε κατά προτεραιότητα να θέσει η Αθήνα απέναντι στις προκλητικές συμπεριφορές και τις προκλητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ευτύχησε ιδιαίτερα ως Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη. Αν, μάλιστα, τα τότε σχέδιά του είχαν προχωρήσει, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε πάψει να υφίσταται μέσω του Σχεδίου Ανάν, ενώ το Αιγαίο θα είχε σήμερα άγνωστες προδιαγραφές με τη «λύση» που προωθούσε ο κ. Γ. Παπανδρέου και η οποία κατά τον ίδιο βρισκόταν στα «σκαριά» και για το μόνο λόγο που δεν ολοκληρώθηκε ήταν η απομάκρυνση το 2004 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Δυστυχώς, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός σήμερα, δεν έχει εγκαταλείψει, όπως πολλές ενδείξεις υπογραμμίζουν, τους παλαιότερους σχεδιασμούς του.

Τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι τόσο οικονομικά, αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως πολιτικά. Είναι προβλήματα μονομερών, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας μας. Κι όμως η κυβέρνηση δεν έθεσε αυτά τα θέματα στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Αντίθετα, ως να μην υπάρχουν περίπου, ετέθη σε πρώτο πλάνο η φιλόδοξη, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του κ. Δ. Δασκαλόπουλου (!), «απογείωση» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.  Κι αυτό σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή και η εξαγορά κρίσιμων επιχειρήσεων ή και στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνει «μπιρ παρά».

Είναι αδιανόητο να μιλάμε για απρόσκοπτη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία χωρίς την ταυτόχρονη πορεία επίλυσης των πολιτικών προβλημάτων. Όσο η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει casus belli για την άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και όσο το Αιγαίο «ρευστοποιείται» όλο και περισσότερο κι έχει περίπου καταντήσει «σουρωτήρι» για κάθε μορφής κλιμακούμενες τουρκικές αυθαιρεσίες και προκλήσεις, δεν είναι δυνατόν το οποιοδήποτε κύμα οικονομικών σχέσεων να θέσει κάτω από το χαλί την ένταση και την αντιπαράθεση. Εκτός κι αν αυτό είναι το ζητούμενο! Εκτός και αν ζητούμενο είναι η ανάπτυξη των αγορών στις δύο πλευρές του Αιγαίου και η επέλαση των εμπορικών επιχειρηματικών σχέσεων να θέσει σε δεύτερη μοίρα πολιτικά διακυβεύματα, κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και σύνορα, ανοίγοντας το δρόμο  στη  συνεκμετάλλευση του Αιγαίου που θα ξεκινάει από τα πετρέλαια και θα φτάνει στον τουρισμό.

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την ουσιαστική διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό. Ο πλέον σύντομος, ίσως και ανώδυνος, είναι ο «οικονομικός»! Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει ξεπέσει σε μισοαποικία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μια χώρα που ασκεί μια μονοδιάστατη υποτελή εξωτερική πολιτική. Μια χώρα που για χάρη ατλαντικών και υπερατλαντικών συμφερόντων υπονομεύει κάθε πολυδιάστατη προσέγγιση, όπως αυτή των αγωγών υδρογονανθράκων (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης). Αυτή η χώρα κινδυνεύει με συνεχή αναδίπλωση απέναντι σε μια Τουρκία που όχι μόνο δεν έχει τις δουλείες της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και του «γερμανικού» ευρώ, αλλά και αναπτύσσει μια δυναμική εξωτερική πολιτική τεσσάρων οριζόντων, χωρίς τις δικές μας παρωπίδες!

(δημοσιεύεται στο ΠΑΡΟΝ που κυκλοφορεί αύριο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 15/05/2010 21:55:08

  Μπράβο στον Λαφαζάνη.

 2. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 15/05/2010 22:07:25

  "εκτός κι αν αυτό είναι το ζητούμενο....."

  δηλαδή υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες;

  Εδώ χθές έγινε η ίδρυση του "ΑΝΩΤΆΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ"....
  για ποιό λόγο ,αν δεν είναι η συνεκμετάλευση το ζητούμενο;.....

  Ο ΓΑΠ έχει στο μυαλό του να τον γράψει η ιστορία σαν τον άνθρωπο που παρέκαμψε μίση αιώνων και έβαλε τα θεμέλια της ελληνοτουρκικής φιλίας.....(εξ'ού και οι φωτογραφίες με τον Μίκη)....
  αυτά τα λέει στον εαυτό του για δικαιολογίες .....στην πράξη όμως εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία....κάποιοι (Που τον βάλανε να κυβερνήσει) του έχουν ραβασάκι στο χέρι με :την επόμενη κίνηση.....

 3. blue nile avatar
  blue nile 15/05/2010 22:42:35

  Έψαξα λίγο αλλά δεν μπόρεσα να το βρω.
  Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να προμηθεύομαι το Παρόν στη Θεσσαλονίκη?

  • Μιχάλης avatar
   Μιχάλης @ blue nile 15/05/2010 23:18:46

   Η διεύθυνσή του στο διαδύκτιο: http://www.paron.gr/v3/

  • anonymous avatar
   anonymous @ blue nile 15/05/2010 23:38:02

   Εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδεται την Κυριακή είναι. Δε θα την χαρακτήριζα Κυριακάτικη. Πρέπει να υπάρχει σε όλα τα περίπτερα.
   Κάποτε τη διάβαζα αλλά την έκοψα γιατί κάπου κατάλαβα ότι μας δουλεύει.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/05/2010 00:06:10

  Το κομμα του Λαφαζανη καταψηφισε στη Βουλη τον αγωγο υπερ του οποιου κοπτεται ενω τασσεται σταθερα υπερ της μειωσης των στρατιωτικων δαπανων και της θητειας και αρα οσα λεει ειναι ανακολουθα.

 5. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 16/05/2010 00:27:46

  Ἀκριβῶς,ἀνακόλουθα.
  Πότε τό κόμμα του εἶπε κάτι ἐθνικό; Ἀναμφίβολα μᾶς δουλεύει.

 6. peripeton avatar
  peripeton 16/05/2010 00:54:15

  Το να μην παει στο ΔΝΤ η χώρα και να μην χάσει την εθνική του κυριαρχία ο λαός, το ότι ήταν ενάντια στο σχέδιο Ανάν δεν είναι εθνικά θέματα;

  Απλώς για τον ΣΥΝ και το ΛΑΟΣ και ο Δασκαλόπουλος και ο ΣΕΒ και ο φασίστας είναι κατά της πατρίδας. Όχι όπως κάποιοι άλλοι που κάνουν τους πατριώτες αλλά τους βολεύει να είναι η πατρίδα υποχείριο κάποιων επιχειρηματιών.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ peripeton 16/05/2010 11:11:12

   To ΔΝΤ εχει παει στην Τουρκια εδω και δεκαετιες και ακομη εκει ειναι.
   Αυτο δεν εμποδισε σε τιποτε την εξωτερικη πολιτικη της Τουρκιας.
   Ακομη ομως και απο την οπτικη του ΣΥΝ -δηλαδη κατα του ΔΝΤ και κατα του ΣΕΒ-ειναι ανακολουθοι οταν διαμαρτυρονται για τη ματαιωση του αγωγου τον οποιο καταψηφισαν στη Βουλη και οταν ισχυριζονται οτι υπαρχει απειλη απο την Τουρκια αλλα ζητουν μειωση των στρατιωτικων δαπανων και της θητειας.

 7. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 16/05/2010 01:02:13

  Τι να πει κανεις για τους Συριζαιους. Μια στο καρφι και μια στο πεταλο...

 8. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 16/05/2010 02:59:15

  Μπράβο στον Λαφαζάνη για το άρθρο του. Είναι από τους λίγους στον Συν/Σύριζα με προβληματισμούς για τα εθνικά μας θέματα.

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/05/2010 09:46:21

  υπάρχει και αυτό
  http://kalyterotera.blogspot.com/2010/05/blog-post_5007.html
  και είναι δεύτερη φορά που μου έρχεται σαν "πληροφορία" ότι στο μισό Αιγαίο κάπως έχει αλλάξει το στάτους με τα ραντάρ (και είμαι ΑΣΧΕΤΟΣ στο θέμα)

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 16/05/2010 09:52:40

   Μα το Τήλεπ.δίκτυο στο Αιγαίο έχει παραχωρηθεί στην Τουρκία χρόνια τώρα..

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 16/05/2010 11:21:34

   Υπάρχει κι αυτή η σελίδα, αλλά διαβάστε τον λόγο που την απέσυραν. Θα πεθάνετε στο γέλιο.
   Όντως, ανατολικά του 25ου μεσημβρινού δεν απεικονιζαν τα αεροπλάνα.
   Αλλά τους έφταιγε η ιστοσελίδα.
   Παράλογο?

   http://www.sv1lh.net/rdr/

 10. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 16/05/2010 11:21:19

  Εκείνο το μότο: "Ένα F-16 = δέκα νοσοκομεία", ισχύει ακόμα για τους Συριζαίους;
  Απορίες που έχω...

 11. Los Lostrellos avatar
  Los Lostrellos 16/05/2010 12:34:54

  Πολύ καλό το άρθρο, έτσι;

  Γιατί; Επειδή λέει τα αυτονόητα;; Και το επικροτείτε, γιατί; Επειδή ακριβώς λέει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ για τι θα όφειλε να κάνει ένα κράτος με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, ή μήπως επειδή τα λέει εκπρόσωπος ενός εκ των καταστροφέων του έθνους;

  Ε όχι λοιπόν, δεν έχει δικαίωμα ο κάθε Λαφαζάνης να μιλάει για εθνικά θέματα. Ποιοι; Αυτοί που το κόμμα τους λέει ότι πρέπει άμα θέλουν να έρθουν 100 εκατομμύρια εξαθλιωμένοι τριτοκοσμικοί αλλόφυλοι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα εμείς πρέπει να βγάλουμε το σκασμό και να ευχόμαστε να μη μας καθαρίσουν, στη βάση του "δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι"; Φυσικά και υπάρχουν λαθραίοι. Όπως "λαθραία" είναι παρόμοια άρθρα για κάτι τέτοια τυπάκια της πολιτικής. Που παίζουνε κορώνα γράμματα κάθε τι το εθνικό και πατριωτικό βάση της ουτοπικής ψευτοιδεολογίας τους, αλλά αραιά και που πετάνε και κανένα τέτοιο άρθρο για να τους βλέπουν ποιοι; Μα φυσικά το υπόλοιπο κρετινοειδές κομματικοποιημένο κοπάδι του Ελλαδιστάν, ο περίφημος "μεσαίος χώρος" του Καραμανλή δηλαδή! Βλέπει ο Νδμκράτης το άρθρο και λέει "αα να που δεν είναι προδότες στο Σύριζα, έχουνε και μερικές σωστές απόψεις". Ε όχι λοιπόν, δε γίνεται αυτός που βιάζει κάθε τι το εθνικό επί 364 μέρες το χρόνο να παίρνει συγχωροχάρτι τη μία μέρα που γράφει κάτι, που ίσως και το πιστεύει, αλλά δεν ειναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι τι έχει κάνει τις υπόλοιπες 364. Κοροϊδευόμαστε τώρα;
  Πρέπει να αποδεχτούμε λοιπόν τώρα ότι ο Λαφαζάνης είναι ο νέος μας τουρκοφάγος; Τι θα ακολουθήσει τώρα; Θα δούμε και τον Χρυσόγελο με στολή Μακεδονομάχου να χτυπάει με RPG την πρεσβεία των Σκοπίων;
  Αλλά κάτι άλλο συμβαίνει. Το κομματικό σύστημα προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα. Λέει ο Λαφαζάνης κάτι για τα εθνικά μας θέματα και χαριεντίζεται αυτόματα ο γαλαζοπράσινος αχταρμάς του καραμανλικού "μεσαίου χώρου" (δηλ το 70% του ρευστής πολιτικής συνείδησης ψευτοεκλογικό σώμα), έτσι για να μην καταρρέυσει το σκηνικό. Σύριζα-Λαφαζάν-Μαζί στο Πακιστάν.

 12. Los Lostrellos avatar
  Los Lostrellos 16/05/2010 12:38:49

  Έχουμε φτάσει δηλαδή στην Ελλάδα, να λειτουργεί αντεθνικά το Πασόκ και το κατακεραυνώνει... ο ΣΥΡΙΖΑ!!! Θεέ της Ελλάδος, πόσο πια Υπαρκτό Σουρεαλισμό θα προσδώσεις στο ελλαδικό θέατρο του παραλόγου;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.