#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2010 19:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βάσω και η χαμένη τιμή του ΠΑΣΟΚ

Του Ρεπόρτερ

Πίσω από το συστηματικό και διαρκές "αντάρτικο" της Βάσως Παπανδρέου προς την κυβέρνηση, όπως λένε όσοι βρίσκονται κοντά της, δεν βρίσκεται η πικρία της για το γεγονός ότι δεν υπουργοποιήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο του 2009. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι επιθέσεις της αναμένεται να ενταθούν. "Δεν θα ηρεμήσει" λένε και υποστηρίζουν ότι έχει και άλλους άσσους στο μανίκι της. "Δεν κάνει δολιοφθορές" ισχυρίζονται "αλλά επισημαίνει και επικαιροποιεί όσα αντιλαμβάνεται στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία".

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η Βάσω Παπανδρέου επιχειρεί να "εκφράσει την συνείδηση και την ψυχή του κινήματος" ή σε κάθε περίπτωση να καταστήσει δηλωτική την ύπαρξη αντιστάσεων εντός του κινήματος από τους πυλώνες - όσους δηλαδή έχουν απομείνει - του "παλαιού ΠΑΣΟΚ", ιδιαίτερα σήμερα που το "παλαιό ΠΑΣΟΚ" πλήττεται από την αποκάλυψη σκανδάλων (βλέπε σκάνδαλο της SIEMENS, Μαντέλη, Τσουκάτο, Άκη Τσοχατζόπουλο).

Το "παλαιό ΠΑΣΟΚ" έχει αποδομηθεί πλήρως. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη έχει ποινικοποιηθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και η Βάσω Παπανδρέου ήταν από τους "τέσσερις" που στη δεκαετία του 1990 είχαν προκρίνει την προοπτική ανάληψης της ηγεσίας του κινήματος από τον γερμανόφιλο τεχνοκράτη. Η Βάσω Παπανδρέου έχει, συν τοις άλλοις, συνειδησιακά βάρη, αλλά και εμπειρία, την οποία στερούνται κάποια από τα κεντρικά πρόσωπα της σημερινής κυβέρνησης, τα οποία δεν έχουν κομματική ταυτότητα.Μέχρι σήμερα η πρώην υπουργός έχει επιτεθεί στον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο με κατηγορίες περί   διευκόλυνσης "σορταρίσματος" στα ελληνικά ομόλογα,  έχει ασκήσει δριμύα κριτική στην υπουργό υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διαφωνώντας για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, έχει αντιδράσει σε τροπολογία για τιμές των φαρμάκων,  έχει υποχρεώσει τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη να προχωρήσει σε τροποποίηση της διάταξης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και έχει ζητήσει καλύτερο προγραμματισμό από το υπουργείο Οικονομικών σε ότι έχει να κάνει με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, έχει αμφισβητήσει, επί της ουσίας τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής κου Φίλιππου Πετσάλνικου κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την τροποποίηση του Κανονισμού του Σώματος χωρίς να ενημερώνει νωρίτερα τους βουλευτές και έχει καλέσει στη βουλή τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να "παρατηρήσει" ότι μετατρέπουν σε bonus τα χρήματα της κρατικής στήριξης.

Όσοι τις επιτίθενται στο εσωτερικό της κυβέρνησης την κατηγορούν για φραξιονισμό, ενώ στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προσπαθώντας να την πλήξουν επισημαίνουν ότι τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου εννοώντας βέβαια κυρίως την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

Το ερώτημα, βέβαια, το οποίο τίθεται από πολλές πλευρές είναι "Που το πάει η Βάσω"; Δεν αποκλείεται, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει σε ανασχηματισμό, κάποια στιγμή, η Βάσω Παπανδρέου να υπουργοποιηθεί, έστω και αν έχει συγκρουστεί με τη "νέα τάξη πραγμάτων" όπως αυτή εκφράζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η σύγκρουσή της με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λόγω της επιβολής του μνημονίου αναλαμβάνει αυξημένες αρμοδιότητες, είναι χαρακτηριστική, ενώ πριν από καιρό είχε ηγηθεί της ομάδας άλλων 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν υποβάλλει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αλλαγή των κανόνων διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου προς την κυβέρνηση κρύβεται η φιλοδοξία της να ηγηθεί εκείνη στο μέλλον της Τράπεζας της Ελλάδος από τη θέση του διοικητή.

Όσοι την γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι στόχος της, ενδόμυχος, είναι η σωτηρία της χαμένης τιμής της παράταξης. Αυτά βλέπουν κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ και προβλέπουν ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον, ιδιαίτερα αν υπάρξουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα συνολικά". Στη συνέντευξη, ωστόσο, που παραχώρησε στο "Έθνος της Κυριακής" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παλαιό μέλος της "ομάδας των τεσσάρων¨ Θεόδωρος Πάγκαλος έχει αντίθετη άποψη για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 25/07/2010 20:13:10

  http://www.youtube.com/watch?v=S34yAusfyDQ

  ΠΠ

 2. Mavri Trypa avatar
  Mavri Trypa 25/07/2010 20:17:16

  Ένα επικοινωνιακό παιγνίδι και άλοθι μήπως; Το κοινό Παπανδρεϊκό επίθετο, η ενασχόληση με θέματα που δεν μπορούν να τα αφήσουν να τα διαχειριστούν σε επίπεδο κριτικής μόνο οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, ο ρολος του κακού και του καλού μπάτσου. Η χαμένη τιμή του ΠΑΣΟΚ είναι ανέκδοτο. Ποιός μπορεί να πιστέψει ότι αυτοι οι βόθροι πολιτικής σαπίλας και αλλοτρίωσης γνωρίζουν από τιμές, αρχές και αξίες;

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 25/07/2010 20:26:13

  Συγκρίνοντας και απομονώνοντας κάποιες παραμέτρους των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης και έπειτα συμπεραίνουμε ότι ακολουθήσαμε μια εντελώς διαφορετική πορεία από αυτή που ακολούθησαν οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, καθιστώντας την Ελλάδα ως τη μόνη εξαίρεση.
  Οι εξελίξεις σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα στενά κομματικά ή πολιτικά όρια, τις ιδεολογίες και τις κομματικές ταυτότητες. Σε αυτό το σκηνικό οι προτάσεις, τα προγράμματα κ.α έπαψαν να έχουν σημασία και ιδεολογικό υπόβαθρο ....όποιος και να κυβερνά είναι το ίδιο πράγμα άρχισε να λέει ο λαός με άμεσο αποτέλεσμα την πτώση των διαχωριστικών ιδεολογικών γραμμών, εξέλιξη η οποία έγινε ιδιαίτερα ορατή μετά τις τελευταίες εκλογές.
  Το πασοκ προεκλογικά υποσχέθηκε πολλά και κάποιοι το πίστεψαν, στη συνέχεια τα εγκατέλειψε όλα, για να ταυτιστεί με τον «οικονομικό νεοφιλελευθερισμό» που βρίσκεται σε ευθεία αναντιστοιχία με την ιστορική τους διαδρομή και την ιδεολογική τους οριοθέτηση. [μπροστά στα μέτρα που πήρε η σημερινή κυβέρνηση, η προηγούμενη πρέπει να κατηγορηθεί για «σοσιαλμανία» .
  Για να απεγκλωβιστεί από το πλαίσιο γενικών αρχών που έχει θέσει και να επιτευχθούν πιο εύκολα και άκοπα οι στόχοι της κυβέρνησης υιοθετήθηκε ένας συνδυασμός πολιτικών με ψευδοδιλλήματα και ”σορταρίσματα” στα ελληνικά ομόλογα [οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, έγιναν πολύ διστακτικές μόνο για την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις εκλογές και έπειτα] που το μόνο που δείχνουν είναι περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, μιας που θεμελιώδης αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ο κοινοβουλευτισμός και κατά το σύνταγμα θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
  Παρά ταύτα, ορισμένοι δεν έπαψαν ποτέ να ισχυρίζονται ότι η μέσα σε μια νύχτα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού ιστού της χώρας έγινε για να σωθεί η Ελλάδα, πρέπει να είναι κάποιος πολύ αδαής αν νομίζει ότι μπορεί να είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω;
  Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά και γενικότερα είναι το αποτέλεσμα του τεστ αντοχής 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, με απλό τρόπο δείχνει ότι τα πολυδάπανα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα έπιασαν τόπο!
  Αντιστρόφως ανάλογο αποτέλεσμα θα είχαν τα τεστ αν μπορούσαν να μετρήσουν τις αντοχές του κοινωνικού συνόλου. Από τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η οικονομική πολιτική από τη μια πλευρά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα και από την άλλη πλευρά δημιουργεί προϋποθέσεις διεύρυνσης των οικονομικά ανενεργών ομάδων του πληθυσμού .
  Ταυτόχρονα, όσοι βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία δεν μπορούν να προστατευτούν από τη φτώχια μέσα από την εργασία τους η οποία συνεχώς απαξιώνεται και απαξιώνει.

  Αν τώρα δούμε τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και το συγκρίνουμε με το σήμερα εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι ίδιες ή παρόμοιες πρακτικές ακολουθήθηκαν και την περίοδο 1996-04 με πρόσχημα τότε έναν πιο ειδικό στόχο [είσοδος στην ονε] από τους γενικούς που χρησιμοποιούνται σήμερα περί αποφυγής της χρεοκοπίας και αποκατάστασης του κύρους της χώρας. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που συντελέστηκαν μέσα από την είσοδο στην ονε όχι μόνο δεν άμβλυναν τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά αντίθετα τις επέκτιναν, αν και το μεγαλύτερο φορτίο της εισόδου το είχαν σηκώσει, οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, γενικότερα οι αδύνατοι, δλδη οι δεσμεύσεις για «ισχυρή Ελλάδα» αποδείχθηκαν κενό γράμμα και οι θυσίες του λαού δεν έπιασαν τόπο.
  Όπως και τότε έτσι και σήμερα απουσιάζει η «επόμενη μέρα» απουσία που προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Έτσι φτάσαμε τα πάντα να περιγράφονται με απολίτικο τρόπο, για παράδειγμα, λένε στην κυβέρνηση, «δεν υπάρχουν νέα μέτρα»
  « χρειάζεται γενικευμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης» « υπάρχουν κόντρες των υπουργών» « τα μέτρα ήταν άδικα, αλλά απαραίτητα» « θέλουμε ανταγωνιστική και έγκυρη οικονομία» «τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται» «αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε» κ.α. χωρίς όμως να μπει στον κόπο κάποιος να εξηγήσει πώς οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης θα οδηγήσουν τους πολίτες της χώρας με ασφάλεια στο μέλλον, όταν όλοι λένε ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και η οικονομική δύναμη της χώρας θα μειώνεται;
  Με βάση τα παραπάνω, είναι πρόδηλο ότι, στην κυβέρνηση έχουν μόνο μεσοπρόθεσμους στόχους ελέγχου των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα μέσω της αλλαγής του κλίματος και της ψυχολογίας, για τα υπόλοιπα, θα φταίνε οι ανασφαλείς κερδοσκόποι.

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/07/2010 22:40:45

  Ακόμη κιαν προκύψει κάτι θετικό για την χώρα και τον λαό από τις "πρωτοβουλίες" της κ. Παπανδρέου, δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος.

  Εχω πολύ μα πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην κ. Παπανδρέου ειδικά. Φαίνεται να ξέρει πολλά από αυτά που έχουν γίνει, κι άλλη φορά έχει μιλήσει, σε ένα συνέδριο νομίζω και τους αναστάτωσε κιόλας και μετά τίποτε. Σιωπή.

  Ολες αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ. Η "γενιά στελεχων" στην οποία ανήκει η κ. Παπανδρέου είναι που έφερε την χώρα εδώ. Εγώ αυτό αδυνατώ να το ξεχάσω.

  Γνωρίζουν πολλά αλλά δεν μιλάνε. Αν θέλουν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και τον λαό, ας αρχίσουν να μας λένε, όσοι πιστεύουν ότι είναι έντιμοι και άρα δεν υπάρχουν άλλοι που τους έχουν στο χέρι, ότι ξέρουν. Για το κακό που έγινε. Και είναι πολύ το κακό που έγινε στη χώρα.

  Αδυνατώ λοιπόν να συγχωρήσω αυτούς που ξέρουν και δεν μιλάνε. Και η κ. Παπανδρέου υπαινίχθηκε και στο παρελθόν πως ξέρει. Ας μιλήσει λοιπόν καθαρά κάποιος από όλους αυτούς τους ανθρώπους. Από μισόλογα έχουμε χορτάσει.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Θραξ Αναρμόδιος 26/07/2010 11:11:21

   Θράκα, γράφεις:

   "Η “γενιά στελεχων” στην οποία ανήκει η κ. Παπανδρέου είναι που έφερε την χώρα εδώ. Εγώ αυτό αδυνατώ να το ξεχάσω."

   Ούτε κι εγώ μπορώ να το ξεχάσω. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούν και τα σημερινά απολιτίκ τεχνοκρατικά golden boys/girls που υποδύονται τους υπουργούς. Πουλάνε στο πόπολο δήθεν "ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν" για να καλύψουν τις δικές τους ανομίες, τη δική τους αποφασιστική συμβολή στην οριστική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ στο κατ' εξοχή νεοφιλελεύθερο κόμμα σήμερα.

 5. thouthou avatar
  thouthou 26/07/2010 00:32:26

  "στόχος της, ενδόμυχος, είναι η σωτηρία της χαμένης τιμής της παράταξης"
  Έχουμε τρελαθεί στα ανέκδοτα. Σιγά μην έχει επαφές και με τον Χαραλαμπίδη...
  Με το χώσιμο του Λοβέρδου στα σκατά, το πιθανότερο η Βάσω να ποντάρει στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την "γυάλα ΥΠΕΘΑ" του Βενιζέλου...
  Αν δεν έχετε καταλάβει, ο δικομματισμός δεν έχει καμιά διάθεση να παραδώσει τα όπλα, ούτε να αναδιαρθρωθεί... Περίμενε πολύ χειρότερους κλυδωνισμούς, και εφόσον δεν τους βλέπει, ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα...

 6. ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΟΖΑ avatar
  ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΟΖΑ 26/07/2010 00:46:44

  Αδέλφια μου, το ΠΑΣΟΚ βρωμάει απ' όπου και να το πιάσεις!

 7. ros avatar
  ros 26/07/2010 01:32:22

  Αφήστε τη Βάσω, πονεμένη ιστορία... Αν αρχίσουν να βγάζουν και τα δικά της άπλυτα στη φόρα, δε θα την ξεπλένει ο Νιαγάρας

 8. ataktos avatar
  ataktos 26/07/2010 05:55:21

  μα η μαντάμ επι Υπουργίας στο ΥΠΑΝ ... δεν εφάρμοσε στην πράξει την θεωρια του χάος ..για να στηρίξει... τον Σημιτη τι να ξεχάσω ..χιχχιιχι

 9. donaE avatar
  donaE 26/07/2010 09:54:45

  Καλα κανει.Αυτο το κομμα ειναι του συναισθηματος τελικα.Ο Φρουντ θα ειχε ψωμι σε αυτο.

 10. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 26/07/2010 11:06:56

  εκεί στα κουτάκια είναι η θέση τους (η πολιτική, μη παρεξηγηθώ)

 11. armageddon avatar
  armageddon 26/07/2010 11:53:42

  ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΘΕΛΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΗ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΚΑΝΕ
  ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΒ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΛΑΥΡΑΚΙΑ ΑΛΛΑ....

 12. tomas avatar
  tomas 29/07/2010 21:15:25

  ΤΕΣΤΙΤΟς ΜΠΟΥΡΙΤΟς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.