#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2010 07:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αϊτή και ο … διάβολοςΠροσπαθώντας να αντικρούσει τις ασυναρτησίες του Αμερικανού τηλε-ευαγγελιστή Pat Robertson περί συμφωνίας της Αϊτής με τον…Εωσφόρο(!), ως αποτέλεσμα της οποίας,  ή χώρα του υφίσταται τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, ο πρεσβευτής της Αϊτής στην Αμερική εμφανίσθηκε χθες στη τηλεοπτική εκπομπή  the Rachel Maddow show, τονίζοντας πως οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του Robertson. Όπως λέει, η ανεξαρτησία της χώρας του οδήγησε στη προσθήκη 13 επιπλέον πολιτειών στις τότε ΗΠΑ, μέσω της περιβόητης εξαγοράς που ονομάστηκε  Louisiana Purchase. «Η συμφωνία της Αϊτής με τον σατανά, βοήθησε τις ΗΠΑ να γίνουν αυτό που είναι σήμερα…» είπε, και πρόσθεσε πως η αϊτινή επανάσταση έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα  απελευθερωτικές προσπάθειες πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής.

 Υπενθυμίζουμε ότι πρώτη από όλους η Αϊτή είναι αυτή που αναγνώρισε το νέο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος που προέκυψε από την επανάσταση του 1821.  Έχοντας πρόσφατα απελευθερωθεί και η ίδια από τη Γαλλική κυριαρχία, η Αϊτή τίμησε τις θυσίες αλλά και τη θέληση για ελευθερία των Ελλήνων.

Η χώρα διανύει μια από τις χειρότερες στιγμές της δύσκολης ιστορίας της. Οι νεκροί είναι εκατοντάδες χιλιάδες, η αποστολή του ΟΗΕ έχει καταρρεύσει, και αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων είναι αναγκασμένοι να επιβιώσουν χωρίς τροφή, νερό, και στέγη. Ο κρατικός μηχανισμός, που ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αποδοτικός, έχει διαλυθεί και αυτός. Σχολεία και νοσοκομεία στην ουσία δεν λειτουργούν. Ακόμη και η κεντρική φυλακή της χώρας έχει γκρεμίσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρώην κρατούμενοι, επικίνδυνοι και μη,  να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο γενικό χαλασμό. Η αστυνομία και ο υποτυπώδης στρατός του νησιού, είναι «εκτός λειτουργίας». Με άλλα λόγια, η καταστροφή που έπληξε τη χώρα, δύσκολα θα ανακουφιστεί με μόνο την αποστολή κάποιας σημαντικής ή μη χρηματικής βοήθειας, ή κάποιων τόνων τροφίμων και φαρμάκων. Δεν υπάρχουν υποδομές. Όπως φαίνεται, θα πρέπει όλοι να συμβιβαστούμε με την ιδέα, πως η Αϊτή, όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει πλέον. Και το μέλλον της είναι αβέβαιο. Όπως ήταν και το παρελθόν της. Δεν  είναι τυχαίο πως η όποια οικονομική της ανάπτυξη τα τελευταία 15-20 χρόνια βασίζονταν στο εμπόριο των ναρκωτικών, για το οποίο η Αϊτή αποτελεί κομβικό σημείο  μεταφοράς. Γιατί όμως το νησί αυτό της Καραϊβικής να είναι πάντα σε τόσο χειρότερη μοίρα από άλλα παρόμοια γειτονικά κρατίδια, όπως είναι η Τζαμάϊκα ή τα νησιά Μπαρμπάντος; Γιατί να είναι σε χειρότερη μοίρα ακόμη και από πολλά αφρικανικά κράτη; Η επιτυχημένη επανάσταση όμως την απομόνωσε ως χώρα. Τα δυτικά κράτη, τα περισσότερα αποικιοκρατικά,  φοβήθηκαν το ενδεχόμενο πως το παράδειγμα της Αϊτής θα το ακολουθούσαν και άλλοι. Για το λόγο αυτό επέβαλλαν έναν ιδιότυπο εμπορικό αποκλεισμό στο νησί. Η απομόνωση αυτή είχε πολλές αρνητικές συνέπειες στη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία παρεμπιπτόντως βασίζονταν αποκλειστικά στη παραγωγή και την εξαγωγή ζάχαρης. Η ζάχαρη όμως ήταν δύσκολο να καλλιεργηθεί χωρίς το θεσμό της δουλείας. Οι τεράστιες φυτείες χρειάζονταν φθηνό εργατικό δυναμικό, τεχνογνωσία και κυρίως εμπορικές διεξόδους. Όλα αυτά όμως εξαφανίστηκαν με την ανεξαρτησία της χώρας. Αν προσθέσουμε και τις δυσκολίες που προέκυψαν με την έλλειψη  σταθερών αγορών προς εξαγωγή, καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ως ανεξάρτητο πλέον κράτος οι ελεύθεροι Αϊτινοί.

 Παρά τα όποια προβλήματα, σε γενικές γραμμές, η χώρα τα πήγαινε σχετικά καλά έως ότου ανέλαβαν τη διακυβέρνησή της οι περιβόητοι Duvaliers. Η περίοδος τους, που δεν είναι του παρόντος, υπήρξε χαοτική. Η πορεία προς την καταστροφή ακολούθησε νομοτελειακά. Σημαντικό ρόλο  στην εξέλιξη της χώρας έπαιξε και το καθεστώς της θρησκείας voodoo που κυριαρχεί στο νησί, που ακόμη και ο φιλόσοφος Hegel είχε κάποτε  χαρακτηρίσει ως ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή  πολιτική εξέλιξη. Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι και η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η χώρα στο γεγονός ότι οι κάτοικοί της, πρώην σκλάβοι, κατάγονται από διαφορετικά μέρη της Αφρικής με αποτέλεσμα η κοινωνική συνοχή του Αϊτινού λαού να είναι πάντα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες παρόμοιες κοινωνίες.

Σήμερα και σε πρώτη φάση, αυτό που χρειάζεται η Αϊτή είναι νερό, τρόφιμα, στέγη, και φάρμακα. Πρέπει να υπάρξει φροντίδα για τους τραυματίες, τους άστεγους, τους άνεργους και τους πεινασμένους. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια για την ανασύνταξη της Αϊτινής κοινωνίας και της οικονομίας. Της αξίζει να γίνει και αυτή ένα ισχυρό και οικονομικά ασφαλές κράτος. Της το χρωστάμε και εμείς ως Έλληνες.

 S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κοινὸς νοῦς avatar
  Κοινὸς νοῦς 15/01/2010 10:08:53

  Εἶναι ἀνασταλτικὸς παράγων γιὰ τὴν πρόοδο τῆς Ἀϊτῆς τὸ ὅτι οἱ κάτοικοι τῆς χώρας εἶναι πρώην σκλάβοι καταγόμενοι ἀπὸ διαφορετικὰ μέρη τῆς Ἀφρικῆς με αποτέλεσμα η κοινωνική συνοχή του Αϊτινού λαού να είναι πάντα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με παρόμοιες κοινωνίες;

  Καλὰ αὐτοὶ τόσα χρόνια δὲν "ἐνσωματώθηκαν" καὶ δὲν ἀπέκτησαν "Ἀϊτινὴ ἐθνικὴ συνείδηση";

  • Σαος avatar
   Σαος @ Κοινὸς νοῦς 15/01/2010 11:27:58

   Δεν χρειάζεται να δει κανείς την Αϊτή γι' αυτό το θέμα. Αρκεί να δει την ιστορία των πολυεθνικών αυτοκρατοριών του παρελθόντος για να καταλάβει πως όλες καταστράφηκαν εκ των έσω. Πάντως πρέπει να υπάρξει βοήθεια προς τους πολίτες της Αϊτής και από την χώρας μας.

 2. nikiplos avatar
  nikiplos 15/01/2010 11:55:47

  Καλημέρα...
  Δύο είναι κυρίως οι αιτίες.
  1. Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την αλλόγιστη αποψίλωση των δασών της όταν η Αϊτή ήταν αποικία των Γάλλων, για να παραχθεί μονοκαλλιέργεια καφέ... Έτσι από τροπική και πλούσια χώρα κατήντησε σήμερα να τρων χώμα.
  2. Οι Βερμούδες και ο Άγιος Δομήνικος (που μοιράζεται τη νησιωτική έκταση με την Αϊτή) είναι από τους πιο κλασσικούς (και παλιούς) φορολογικούς παραδείσους των ΗΠΑ αλλά και πολλών Δυτικών χωρών. Ειδικά αυτές οι δύο θεωρούνταν οι πρωτεύουσες του μαύρου χρήματος, πριν την έλευση των off-shore εταιριών, που σημειωτέον φιλοξενούνται περίπου το 50% σε αυτές...

  Η δημοκρατία και οι "δημοκρατικές παλλινωδίες" αλλά και το δόγμα Μονρόε έβγαλαν την Αϊτή εκτός επενδύσεων ΗΠΑ, για αυτό και προτίμησε η μαφία της την γειτονική Κούβα (άλλος ένας διάσημος φορολογικός παράδεισος πριν την επανάσταση).

 3. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 15/01/2010 13:19:20

  Την τεράστια διαφορά της Αϊτής από τη Δομινικανή Δημοκρατία (μοιράζονται τη νήσο Ισπανιόλα) την αναλύει ο Jarred Diamond στο καταπληκτικό βιβλίο του "Κατάρρευση". Αφιερώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Αϊτή. Σας το συνιστώ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Μάρκο Τ 15/01/2010 13:33:00

   Μπράβο Μάρκο Τ, ο Jarred Diamond έχει εξαιρετικά λογικές εξηγήσεις γιατί ο κόσμος είναι οπως είναι.

 4. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 15/01/2010 13:22:31

  Οι κάτοικοι της Αϊτής είναι Αφρικανοί στην καταγωγή, γιατί οι Ισπανοί, που κατείχαν το νησί προτού εγκαθιδρυθεί στο δυτικό του τμήμα γαλλική αποικία, φρόντισαν να εξοντώσουν κυριολεκτικά τον ινδιάνικο πληθυσμό. Έβαζαν ακόμα και μικρά παιδιά να δουλεύουν σκλάβοι σε φυτείες και ορυχεία. Είναι από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες που έχει διαπράξει ο δυτικός κόσμος.
  Οι Αφρικανοί ήρθαν - τους έφεραν - γιατί οι ντόπιοι εξοντώθηκαν. Ινδιάνοι δεν υπάρχουν πλέον ούτε για δείγμα στην Αϊτή.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Μάρκο Τ 15/01/2010 13:29:53

   Το μοναδικό μέρος που αξίζει κανείς να μένει και να είναι ινδιάνος,εσκιμώος ή Métis (απόγονοι ινδιάνων με Γάλλους πατεράδες συνήθως) είναι ο Καναδάς.
   Στον Καναδά αν ανήκεις σε μία από τις 3 πιο πάνω κατηγορίες (και μιλάμε για 1 εκατομμύριο κόσμο) έχεις την κάρτα που σε ονομάζει First Nation και δεν πληρώνεις ποτέ φόρους...όχι απλά όταν αγοράζεις ένα hot dog στο δρόμο αλλά και όταν αγοράζεις σπίτι,αυτοκίνητο και δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.Επίσης μπορούν να κυνηγούν όσο και όποτε θέλουν. Σκεφτείτε την ζωή σας χωρίς φόρους.

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ Μάρκο Τ 15/01/2010 13:38:45

   Λες να μας δώσουν κι εμάς τέτοια κάρτα μετά την ψήφιση του νόμου για την ιθαγένεια?

   Δεν ακούγεται άσχημο...
   Και έτσι θα είμαστε "Καναδάς του Νότου"...

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Μάρκο Τ 15/01/2010 13:42:15

   @ (Α)θανάσης

   Χαχα λες να φτάσει εκεί η κατάσταση;

  • seadweller avatar
   seadweller @ Μάρκο Τ 15/01/2010 14:46:21

   Χαχα...καλό... Μετά το αποτυχημένο δίλημμα "σουηδικού και ιρλανδικού μοντέλου" και την τραγικότητα της εικόνας της "Δανίας του Νότου" μήπως να δοκιμάσουμε και το μοντέλο του "Καναδά των Βαλκανίων"?

   Εγώ λέω να το παίξουμε πάντως...Κινέζοι (των Βαλκανίων πάντα)

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Μάρκο Τ 15/01/2010 15:10:42

   Επειδή όμως έχω πάει σε ινδιάνικο reserve στον Καναδά, όπου τους επιτρέπουν σιωπηρά να πουλούν τσιγάρα αφορολόγητα χύμα, δεν είναι και το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς. Οι Ινδιάνοι πάλι που εγκαθίστανται στις μεγάλες πόλεις αφομοιώνονται (επόμενο είναι). Στον Καναδά σε μερικές γενιές θα είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις πραγματικό Ινδιάνο.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Μάρκο Τ 15/01/2010 15:17:00

   Αλήθεια είναι Μάρκο Τ πως όσοι ινδιάνοι έχουν επιλέξει να μένουν σε αυτές τις τεράστιες εκτάσεις (τα reserve) το έχουν ρίξει στον αλκοολισμό.
   Αλλά και στην πόλη να πάνε πάλι φόρους δεν πληρώνουν.
   Εγώ που είμαι από βόρειο Κεμπέκ όπου έχει πολλούς ινδιάνους οι πιο πολλοί πλέον μένουν στις πόλεις αλλά τις μιλάνε τις γλώσσες τους.

 5. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 15/01/2010 15:36:23

  Με μια θυσία έρχονται στο φως τα γεγονότα και τα δεδομένα.

  Οχι ο διάβολος αλλά ο καλός άγγελος έστειλε στην Αϊτή αυτή τη θεομηνία.

  Ετσι θα μάθουμε όλοι τι σημαίνει Αϊτή και τι έχει παιχθεί εκεί.
  Οσους τους ενδιαφέρει βέβαια...και όσα μας πούν επίσης, διότι δε το βλέπω να πολυπαίζει το θέμα......

 6. KNWD avatar
  KNWD 15/01/2010 16:55:24

  Η φτώχεια τους πριν και από αυτή την καταστροφή, ήταν τόση ώστε να τρώει μπισκότα απο λάσπη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού
  http://inconue.wordpress.com/2009/01/17/let-them-eat-mud/

  Φάκτορα σου το είπαν και άλλοι. Μόλις υπάρξει κάποια κίνηση για συγκέντρωση βοήθειας, σε παρακαλώ ενημέρωσε

 7. KNWD avatar
  KNWD 15/01/2010 19:15:21

  Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης δημιουργία λογαριασμού για τη συγκέντρωση εισφορών προς αρωγή των θυμάτων του πρόσφατου σεισμού στην Αϊτή. Τα στοιχεία του λογαριασμού είναι τα εξής:

  Τράπεζα : Τράπεζα της Ελλάδος

  Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή

  Αριθμός λογαριασμού: 2341131478

  ΙΒΑΝ: GR8701000230000002341131478

  ----------------------------------------

  Αϊτή: Επείγουσα έκκληση

  Αγαπητοί κύριοι / Αγαπητές κυρίες,

  Προχθές βράδυ ο χειρότερος σεισμός των τελευταίων 200 ετών χτύπησε 10 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ α Πρινς, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους τραυματισμένους και άστεγους. Οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ οι ανάγκες για τροφή, νερό, στέγη και ιατρική βοήθεια είναι τεράστιες.

  Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που εργάζονταν ήδη σε ιατρικά προγράμματα στη χώρα, αναφέρουν σημαντικές καταστροφές στις ιατρικές δομές μας, τραυματισμούς ασθενών και προσωπικού μας κι έναν μεγάλο αριθμό τραυματιών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

  Οι ΓΧΣ έχουμε δημιουργήσει κλινικές παροχής επείγουσας βοήθειας, κάποιες από αυτές «στεγάζονται» σε σκηνές, προκειμένου να αντικαταστήσουμε τα κατεστραμμένα ιατρικά μας κέντρα και έχουμε περιθάλψει περισσότερους από 800 τραυματίες μέχρι τώρα.

  Οι ομάδες μας εργάζονται για να διασφαλίσουν τη συνεχή παροχή φροντίδας στους ασθενείς που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία και τις κλινικές μας σε όλη την πόλη. Αυτήν τη στιγμή στέλνουμε επιπλέον προσωπικό και υλικό επείγουσας βοήθειας στην Αϊτή, ανοίγουμε ένα κινητό νοσοκομείο χωρητικότητας 100 κλινών και μία «κινητή» χειρουργική μονάδα, που αποτελείται από 2 χειρουργικές αίθουσες και 7 σκηνές νοσηλείας.

  Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή οι ομάδες μας χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή τη βοήθειά σας. Προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας στους πληγέντες της Αϊτής που μας έχουν ανάγκη, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση βοήθειας. Σας ζητάμε να κάνετε μια δωρεά σήμερα και να μας βοηθήσετε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

  Μέσω τράπεζας
  Εθνική Τράπεζα: Αρ. Λογ/μού: 080/480865-76
  Alpha Bank: Αρ. Λογ/μού: 104-00-2320001125
  Αγροτική Τράπεζα: Αρ. Λογ/μού: 041-01-022035-49
  Τράπεζα EFG Eurobank: Αρ. Λογ/μού: 0026.0215.45.0100065123
  Εμπορική Τράπεζα: Αρ. Λογ/μού: 83773707
  Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο
  τηλ. 210 52.00.500 για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.

  Μέσω πιστωτικής κάρτας
  (Visa, Mastercard, Diners)
  Κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα στο 210 52.00.500.

  Μέσω Internet
  Μέσω του προγράμματος Easypay στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.easypay.gr.

  Σας ευχαριστούμε

  Με εκτίμηση,
  Ρεβέκα Παπαδοπούλου
  Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 8. Άκερμος avatar
  Άκερμος 16/01/2010 10:16:55

  η Ντόρα θα γίνει κάποτε πρωθυπουργός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.