#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2013 07:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ανάγκη ως Μάνα της ΙστορίαςΠερπατώντας στους δρόμους της παλιάς μου, πια γειτονιάς, παρατηρώ τα μαγαζιά της. Πολλά σήμερα έχουν κλείσει. Άλλα αγκομαχούν να επιβιώσουν. Τίποτε δε θυμίζει τη ζωντάνια που υπήρχε λίγα χρόνια πριν. Φέρνοντας στη μνήμη μου τη διάρθρωση της τοπικής αγοράς άρχισα να καταγράφω τη δραστηριότητα αυτών των καταστημάτων. Πέντε υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών στα οποία σε ώρα αιχμής μπορεί να περίμενες για ώρες. Αμέτρητα κομμωτήρια, σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα. Τέσσερα βιβλιοπωλεία, έξι-επτά φαρμακεία, δύο διαγνωστικά κέντρα, μια κλινική, τέσσερα μαγαζιά με είδη δώρων, κοσμηματοπωλεία, εμπορικά καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, πλήθος φανοποιείων και συνεργείων αυτοκινήτων, καταστήματα παιδικών επίπλων, επίπλων κουζίνας, ηλεκτρικών ειδών, μάντρες με υλικά οικοδομών, γραφεία ηλεκτρολόγων. Δίπλα στο ΙΚΑ της περιοχής, φωτοτυπάδικα και καφενεία. Και ένα μεγάλο πλήθος αυτοαπασχολουμένων, ηλεκτρολόγων, τεχνιτών και μαστόρων της οικοδομής, δικηγόρων και συμβολαιογράφων που διεκπεραίωναν αγοραπωλησίες ακινήτων, εργολάβων κατασκευής πολυτελών διαμερισμάτων, νυχούδων και μανικιουρίστ, καθηγητών που έκαναν ιδιαίτερα, λογιστών, ασφαλιστικών συμβούλων.

Αν αναρωτηθεί κανείς το τι κοινό έχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες εύκολα διαπιστώνει ότι είναι σχεδόν όλες υπηρεσίες οι οποίες εξαρτώνται από την εσωτερική ζήτηση. Και πολλές από αυτές είχαν σχέση με την φούσκα των ακινήτων. Δεν είχαν κανένα εξαγωγικό προσανατολισμό και κάποιες από αυτές έχουν έμμεση εξάρτηση από το δημόσιο (π.χ το καφενείο που βγάζει και φωτοτυπίες κάτω από το ΙΚΑ ή την τοπική ΔΟΥ) χωρίς να είναι κανείς από τους απασχολούμενους σε αυτά κρατικός υπάλληλος. Μπορεί να ανέβαζαν το ΑΕΠ ως κατανάλωση αλλά δεν είχαν καμία ουσιαστική επίπτωση στο ισοζύγιο πληρωμών (με το οποίο στην χώρα μας ελάχιστοι ασχολούνται).

Αυτή η γεωγραφία των δραστηριοτήτων αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε είδους στην Ελλάδα είναι περίπου το 30% το ενεργού πληθυσμού. Αν προσθέσει κανείς και τους κρατικούς υπαλλήλους κάθε είδους αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο. Ποιο είναι το αδιέξοδο; Το αδιέξοδο είναι ότι με τον υπάρχοντα διαφορισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Είναι αναγκαία η μετατόπιση σε δραστηριότητες οι οποίες θα σχετίζονται με τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή οι οποίες θα είναι εξωστρεφείς. Θα απευθύνονται δηλαδή στην παγκόσμια αγορά. Δε χρειαζόμαστε άλλα κομμωτήρια και καταστήματα γυναικείων αξεσουάρ, επιδοτούμενα από του περιορισμένους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους. Ούτε υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έλθουν να επενδύσουν στη χώρα μας μεγάλες πολυεθνικές. Εκείνο το οποίο είναι αναγκαίο είναι η δημιουργία μικρών εταιρικών ή συνεργατικών μονάδων οι οποίες θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες για την παγκόσμια αγορά.

Εδώ υπάρχουν, όμως, δύο προβλήματα. Το ένα έχει να κάνει με το κράτος και τη λειτουργία του και το δεύτερο με κάποια χαρακτηριστικά του πληθυσμού μας.

Η λειτουργία του κράτους είναι εχθρική σε κάθε είδους επιχειρηματικότητα. Θέτει απίστευτα εμπόδια με τη δαιδαλώδη νομοθεσία του σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Η πολύπλοκη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Να μην επεκταθώ. Είναι χιλιοειπωμένα.

Από την άλλη μεριά, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει συνηθίσει στη μη ανάληψη ρίσκων. Σε αυτό που λέμε βόλεμα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεροντοκρατούμενη και αντικειμενικά αλλά και σε νοοτροπία. Ένας γερασμένος πληθυσμός έχει άλλες προτεραιότητες. Δε διαθέτει την απαραίτητη ζωτικότητα για ριζικές αλλαγές. Αλλά για τους εναπομείναντες δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ακόμα και όλη τη φοροδιαφυγή να συλλαμβάνανε και να βάζανε στη φυλακή όλους τους κλέφτες και πνίγανε στον Κάβο Μαλλιά όλους τους μετανάστες, με την υπάρχουσα οικονομική διάρθρωση της χώρας δεν προδιαγράφεται ευοίωνο οικονομικό μέλλον.

Αυτή τη μετάλλαξη πρέπει να την κάνει η ίδια η κοινωνία αν θέλει να επιβιώσει. Δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη ούτε με κρατική παρέμβαση. Πρέπει να προκύπτει από την ανάγκη για ζωή σε έναν κόσμο που αλλάζει. Από αυτή την κρίσιμη μάζα η οποία θα αλλάξει τον τρόπο ζωής της θα δημιουργηθεί και ο πολιτικός φορέας που θα την εκφράσει. Έτσι δημιουργούνται ιστορικά οι πολιτικές αλλαγές. Η βία μπορεί να είναι η μαμή της ιστορίας αλλά η ανάγκη είναι η μάνα της.

Γιάννης Φαίλτωρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dioklis avatar
  dioklis 30/07/2013 09:09:43

  Αν η ανάγκη μας είναι η βιομηχανική παραγωγή τότε η Θάτσερ γιατί ξεφορτώθηκε την δική της ?

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ dioklis 30/07/2013 09:46:44

   Γιατί η Βρεττανική Αυτοκρατορία είχε την υποδομή να ΕΞΑΓΕΙ υπηρεσίες. Και στρατηγικά ως ευφυής πολιτικός επένδυσε σ' αυτές.
   Η ΕΛΛάδα σε ποιόν τομέα έχει υποδομή να παράγει κάτι που να ΕΞΑΓΕΤΑΙ;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ dioklis 30/07/2013 10:02:51

   Αναγκη δεν υπαρχει για βιομηχανικη παραγωγη που εχει ζημιες ή πουλαει μονο στο κρατος με μιλημενα συμβολαια.Αναγκη υπαρχει για παραγωγη που πουλαει στην παγκοσμια αγορα και εχει κερδη.Η Θατσερ δεν εκλεισε κανενα τετοιο εργοστασιο.Αφησε να κλεισουν αυτα που ειχαν ζημιες ή πουλαγαν μονο με κρατικα συμβολαια.

  • Greg avatar
   Greg @ dioklis 30/07/2013 10:16:06

   Είναι θέμα επιλογής της μορφής της ανάπτυξης.

  • George avatar
   George @ dioklis 30/07/2013 13:03:30

   Αλλος ένα αστικός μύθος, νομίζω! Εγώ θυμάμαι την Maggie να τελειώνει την BL αλλά να έχει ξαναγυρίσει στο νησί από την Ιαπωνία, με την Honda, τη Nissan και την Τoyota! Derby, Swindon και Sunderland ξαναγενηθήκανε από αυτά τα εργοστάσια και λίγο μετά όλη η Αγγλία.
   Θυμάμαι πρώην ανέργους να δείχνουν την κάρτα εισόδου στα εργοστάσια με περηφάνεια και ένα πλατύ χαμόγελο στις pub. Να μας λένε για το πόσο ουσιαστικό ήταν το intertview. Για το πόσοι πολλοί ήταν οι υποψήφιοι και πως τα καταφέρανε. Η Maggie έκλεισε (αφού πρώτα τους έστειλε στον ιδιωτικό τομέα μπας και τα καταφέρουνε ) τους ζημιογόνους εθνικούς πρωταθλητές, όχι τη βιομηχανία. Κάποιοι πρωταθλητές τα καταφέρανε όπως η BAc, ICI κτλ.

 2. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 30/07/2013 09:11:54

  Μάλον η παλιά σου γειτονιά υπάρχει μόνο στην φαντασία σου.Σε ποιά γειτονειά υπάρχουν τόσο εταορόκλητα επαγγέλματα,σε μεγάλο αριθμό ανα είδος? Μην ξεχνάς οτι οι ηλεκτρολόγοι,οι κωμωτές, οι συμβολαιογράφοι,οι δικηγόροι,τα φαρμακεία και άλλα είναι "κλειστά" επαγγέλματα τα οποία αν ανοίξουν θα αυξηθεί το ΑΕΠ τουλάχιστον 10%(σύμφωνα με μέγιστους οικονομολόγους της κυβέρνησης).
  Οι δήμαρχοι αφου πρώτα αποπυρηνικοποίησαν τις πόλεις ,αποφάσησαν οτι οι περισσότερες θα είναι" αμιγούς κατοικίας",έτσι μερικοί δήμοι δεν δίνουν άδεια ουτε για ψιλικατζίδικο. Οι παραγωγικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες είναι λίγο έξω.Πάρε το αυτοκίνητο και πήγαινε στον Ασπρόπυργο, στα Οινόφυτα, στο Μαρκόπουλο, να δεις σε τι ωραίο και οργανωμένο περιβάλλον λειτουργεί ο παραγωγικός ιστός της Αθήνας! Αν δε συζητήσεις και με ορισμένους θα σου πουν και πόσο πολύ τους έχει βοηθήσει το κράτος, προ πάντων τώρα που υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και όλοι μιλάνε για επενδύσεις,ανάπτυξη και άλλα ωραία.

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 30/07/2013 09:26:50

  Ατολμία στο να καταγράφουν τα σοβαρά δομικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας. οι σοβαρές διαρθωτικές στρεβλώσεις ενός επίπλαστου μοντέλου ανάπτυξης δεκαετιών.Δεν φτάσαμε ως εδω εν μια νυκτί ούτε σε χρονικό ορίζοντας ετών.Κατα συνέπεια αν δεν εντοπίσεις τα βασικά διαρθωτικά αίτια που παρήγαγαν την κρίση και δεν αντιστρέψεις την πορεία που ακολουθήθηκε πρός αυτήν, δεν μπορείς να επιτύχεις την ανάταξη της Ελλάδας σε κανένα επίπεδο

  Σε ότι αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας οι πυλώνες είναι τρείς. Ζήτηση, Εξαγωγές Επενδύσεις και απαιτείται συγχρονισμός απόλυτος.Αν δεν υπάρξουν αυτοματοποιήσεις στην σχέση αυτή το αποτέλεσμα είναι η οικονομική φούσκα.Την ίδια ώρα τα οικονομικά αποτελέσματα πρέπει να διαχέονται σε όλον τον κοινωνικό ιστό σε πολλές μορφές και να μην παράγουν πρότυπα καταναλωτικής συμπεριφοράς που οδηγούν την οικονομική σε υπερθέρμανση.

  Φρόνιμο θα είναι να καταγραφεί με εμφατικό τρόπο η απουσία Επιχειρηματικής Ελίτ με Εθνική συνείδηση κάτι που θα βοηθήσει στην ορθή διατύπωση της σχέσης Κράτους -Ιδιωτικού κεφαλαίου, Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2013 10:00:42

  Πολυ σωστο αρθρο.

 5. Greg avatar
  Greg 30/07/2013 10:14:31

  Τη δεκαετία του '70 η Ελλάδα είχε μια υπέροχη υποδομή για να αναπτύξει δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα, καλύπτοντας συγχρόνως ένα μεγάλο μέρος της τοπικής ζήτησης.

  - Κλωστοϋφαντουργία. Με αποκλειστικά και μόνο Ελληνική και εξαιρετικά ποιοτική Α' ύλη και προστιθέμενη αξία 3000% με το 90% της παραγωγής να έχει εξαγωγικό προορισμό. Κλείσαμε ΑΙΓΑΙΟ και Π.Π. αλλά και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες μονάδες, κατόπιν απαίτησης της ΕΟΚ.

  - Αυτοκινητοβιομηχανία. Ουδέποτε λειτούργησε το εργοστάσιο Peugeot - Renault στο Βόλο, διότι η συμφωνία είχε υπογραφεί από τη χούντα!!! Οι αντίστοιχες μονάδες στη Ρουμανία και Τουρκία είναι σήμερα βιομηχανικοί κολοσσοί με τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα.

  - Ναυπηγεία Άλλος ένας στόχος της ΕΟΚ προκειμένου να στηριχθούν οι Βορειοευρωπαίοι ανταγωνιστές παραβλέποντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της θέσης της χώρας.

  - Χαλυβουργία. Από τεράστια λάθη της πολιτείας, έμεινε προσηλωμένη σε δραστηριότητες σχετικές με την οικοδομή και σήμερα καταρρέει συμπαρασυρόμενη από τη πτώση της οικοδομής. Στόχος βέβαια και αυτή της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία των πρώην Ανατολικών χωρών (Τσεχία κλπ) που ήσαν στο "ζωτικό χώρο" της Γερμανίας και ουσιαστικά ανήκαν σε αυτήν.

  - Τέλος και μάλιστα πολύ πιο βάρβαρο από όλα τα άλλα, η διάλυση της κτηνοτροφίας (απαίτηση συρρίκνωσης όγκου παραγωγής) και της γεωργίας, με αναγκαστικές επιλογές οι οποίες αντιστρατεύονται τις εθνικές ανάγκες. Με συνέπεια η Ελλάδα, από αγροτοκτηνοτροφική χώρα να εισάγει το ()% των αναγκών της σε βόειο κρέας, αλλά και τεράστιο πσοστό των αναγκών της σε γεωργικά προϊόπντα.

  Για όλα αυτά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνοι είναι ΌΛΟΙ οι κυβερνήτες της χώρας από τη δεκαετία του '70 έως και σήμερα, οι οποίοι, όπως και σήμερα δέχονταν ασυζητητί τις εντολές των Ευρωπαίων ανταλλάσσοντας τα διαμάντια του στέμματος με "καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς" όπως χρήματα για ΚΑΠΗ, δωρεάν χρήματα σε αγρότες κλπ.

  Δεν κατηγορώ την Ευρώπη. Τους Έλληνες πολιτικούς κατηγορώ που ποτέ ΠΟΤΈ , όπως και σήμερα εξάλλου δεν διαπραγματεύθηκαν.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Greg 30/07/2013 13:53:05

   Μερικά ισχύουν μερικά όχι.
   Κλωστοϋφαντουργία: "Τέλειωσε" σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Μοναδική επιβίωση στη Βρετανία , με ειδικά προιόντα υψηλής ποιότητας. Άν είχαμε και στην Ελλάδα πρόβατα με μαλλί ποιότητας Shetland θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε και να εξάγουμε τουίντ και πλεκτά με τα υπέροχα χρώματα χωρίς βαφή. Αλλά δεν έχουμε.
   Αυτοκίνητα: Ναί. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι κάνει η Ισπανία (Seat - VW), η Βοσνία (έχει τερματικό εργοστάσιο της VW), η Ρουμανία (Dacia- Renault), ή ότι είχε κάνει η Γιουγκοσλαβία (Zastava - Fiat). Αλλά εδώ ακόμη δεν συμπαθούμε τις πολυεθνικές (τι να πώ για τις Γερμανικής μητρικής...)
   Ναυπηγεία: "Πέθαναν" σε όλη την Ευρωπη, ακόμη και στο Κίελο ή Λίβερπουλ. Μοναδική εξαίρεση του Γκτάνσκ, όπου όμως τα μετέβαλαν σε ναυπηγεία και μετασκευαστήρια σκαφών αναψυχής (αυτό ναί θα μπορούσαμε).
   Χαλυβουργία - βιομηχανία μετάλλων: Εν μέρει αυτό κάνει το κομμάτι που επιβίωσε, μετά το τέλος της οικοδομής στην Ελλάδα, αλλά έχει μεταφέρει δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία FYROM Σερβία).
   Είναι ο κλάδος που προσαρμόσθηκε καλύτερα, διότι μερικές σημαντικές εταιρείες έγιναν σχετικά έγκαιρα εξωστρεφείς. Θυμίζω ότι Ελληνικές εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου παράγουν επιτυχώς εξαρτήματα για Γερμανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων.
   Η μεγαλύτερη αδυναμία είναι η δομική - νοοτροπιών: Αποφυγή συνεργειών και της καθετοποίησης σε συνεργασία με επιχειρήσεις άλλων Ευρωαπικών χωρών. Στη μεταλλουργία που το εφάρμοσε, υπάρχουν 3-4 εταιρείες που πάνε καλά.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Greg 30/07/2013 14:03:18

   Η Τσεχία έχει βιομηχανική παράδοση, κουλτούρα κατασκευαστή και υποδομή αιώνων, ισάξια της Βρετανίας και παλαιότερη της Γερμανίας. Δεν ανήκει σε κανέναν "ζωτικό χώρο".
   H Škoda είναι μία από τις ιστορικότερες και αρχαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.
   Η συνεργασία της Skoda με τον Όμιλο Volkswagen, του οποίου είναι θυγατρική, δεν διαφέρει από την αντιστοιχη συνεργασία της Ισπανικής Seat και είναι απόλυτα πετυχημένη. Θυμίζω ότι εκτός απο την Τσεχία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπάρχει σήμερα εργοστάσια της Skoda και στην Ινδία.
   Το 2010 η εταιρεία πώλησε διεθνώς 762.600 αυτοκίνητα και το 2011 οι συνολικές πωλήσεις της έφτασαν το ύψος - ρεκόρ των 879.200 αυτοκινήτων.
   Καμμια σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ της παραδοσιακά βιομηχανικής Τσεχίας και της Ελλάδας.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Uncle Stgm 30/07/2013 15:22:25

    Σωστά. Αυτό μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι και η πανάκεια της αλλαγής νομίσματος ως μαγική λύση, δεν αποτελεί καθόλου πανάκεια. Γιατί στη χώρα μας δεν έχουμε πια μέσα παραγωγής που είναι ανενεργά και η αυτόματη αλλαγή του νομίσματος θα τα ενεργοποιούσε ώστε να καλύψουν την εξωτερική ζήτηση σε ανταγωνιστικές τιμές.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Greg 30/07/2013 14:23:14

   Εύστοχος αγαπητέ. Τα έγραφε ο μακαρίτης ο Μπάτσης από τη δεκαετία του 50 αλλά βλέπεις αυτός δήλωνε αριστερός και εξετελέσθη για άλλους λόγους.
   Θα πρέπει όμως να μην αφήσουμε στο απυρόβλητο και την επιχειρηματική ελίτ η οποία βολεμένη από τον προστατευτισμό δεν επένδυσε στην τεχνολογική της επένδυση και συνεπώς ήταν αδύνατο να παίξει επί ίσοις όροις στο διεθνή ανταγωνισμό.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Greg 30/07/2013 14:54:26

   Υπόψη ότι στη Βρετανία (αλλά και στην Ολλανδία, Βέλγιο), μετά το 2012 επανέρχεται ραγδαία η μόδα στο σπόρ ντύσιμο με υφάσματα τουίντ.
   Κάτι που συνήθως μεταδίδεται και απέναντι στις ΗΠΑ.
   Καλά νέα για την προβατοτροφία στα βόρεια νησιά, αλλά και για την Βρετανική κλωστουφαντουργια (ότι έχει απομείνει).

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Uncle Stgm 30/07/2013 15:55:52

    Αυτό λέγεται χρήση συγκριτικού πλεονεκτήματος. Άν και πρόκειται για αρκετά δευτερεύον οικονομικό πλεονέκτημα, είναι χαρακτηριστικό για την νοοτροπία και τον τρόπο χειρισμού. Εδώ επιμέναμε στο βαμβάκι (με σπάταλες σε νερό και φάρμακα καλλιέργειες, στραβούς Αχελώους κτλ), ενώ από κάτω η Αίγυπτος μπορεί να βγάζει ασύγκριτα καλύτερο, ασύγκριτα φθηνότερο και σε εικοσαπλάσια ποσότητα.
    Ενώ σε παραγωγικούς τομείς με πλεονέκτημα "σερνόμαστε" ως χώρα (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κόμβος για διεθνικά δίκτυά τους). Ή μόνον με το ζόρι - σε πείσμα του κράτους και μόνον με πρωτοβουλία ισχυρών εταιρειών - προχωράμε σε συνέργειες, οικονομίες κλίμακας και καθετοποίηση διαδικασίας (π.χ. αλουμίνιο και άλλα βιομηχανικά ορυκτά, εξαγωγική τυποποίηση γεωργικής παραγωγής).

 6. περιμπανού avatar
  περιμπανού 30/07/2013 11:06:45

  Το δράμα είναι, ότι ενισχύεται ο τυχοδιοκτισμός σαν κυριάρχη τάση επιβίωσης, πλέον.
  Δεδομένη επί του παρόντος η έλλειψη ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ατομικής δραστηριότητας, ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένη θέση υπαλληλικής σχέσης είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο φορέα, κινητικότητα, ανεργία κλπκλπ....
  Οποιος επιβιώσει, όπου κι αν επιβιώσει, ....
  Οι ισχυροί και δυνατοί μόνο εκείνοι που πρέπει να κρατηθούν κι επιβραβευτούν...
  Ολοι οι άλλοι, ας αναζητήσουν την τύχη τους, σε όποιο χώρο η γωνιά της γης μπορούν...
  Ολα αυτά δεν δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού και στήριξης της πολύπαθης ελληνικής κοινωνίας;
  Οι τυχοδιώκτες κι οι μακιαβελικοί, είναι οι πετυχημένοι του αύριο στον σημερινό κοινωνικό Δαρβινισμό!
  Υπέροχο το αξιακό σύστημα, που πρέπει να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά!!!!!

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 30/07/2013 11:50:49

  Πράγματι πολλές επιχειρήσεις επιβίωναν χάρη στην εσωτερική ζήτηση δίχως εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεν είναι τόσο τραγικό όσο φαντάζονται πολλοί.

  Όταν πας να πληρώσεις τα χρέη σου ως χώρα, οι φόροι δεν συλλέγονται αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που εξάγουν στο εξωτερικό! Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη παρανόηση.
  Οι φόροι συλλέγονται απο όλους. Κι αν έχεις αφήσει 1,5 εκατομμύρια ανέργους οι φόροι δεν μπορούν να μαζευτούν και μετά το κράτος μένει να αναρωτιέται γιατί και πως δεν μπορούν να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/07/2013 12:16:25

  Εξαιρετικό, εύστοχο γραπτό.
  Ακριβοδίκαιη διάγνωση και εύλογα συμπεράσματα - προτάσεις. Αισθάνομαι χαρά, ικανοποίηση και ελπίδα όταν διαβάζω τέτοια κείμενα, αγαπητέ Γιάννη.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Uncle Stgm 30/07/2013 14:15:34

   Η ελπίς ουκ εκπίπτει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη Θείε.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/07/2013 14:33:33

    Αν μετά απο τόσο μεγάλη περιπέτεια έχουμε ακόμη δρόμο, είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα πεθάνουν στον δρόμο, δίχως να δουν ούτε απο μακριά τον προορισμό.

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιώργος Αχαιός 30/07/2013 15:11:13

     Από το 1897 εως το 1909 πέρασαν 12 χρόνια.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Γιάννης Φαίλτωρ 30/07/2013 16:19:45

      1)Τώρα δεν ξέρουμε πόσα θα περάσουν.

      2)Η κατάσταση μάλλον 12 μήνες κρατιέται ακόμη κι όχι 12 χρόνια.

      3)Τότε (τέλη 19ου αρχές 20ου αι.) ο ελληνισμός δεν έφθινε όπως τώρα. Μπορεί να είχε ήττες και χρεοκοπίες αλλά είχε και δυναμισμό ακατάβλητο συνδυασμένο με δημογραφικό καλπασμό.

      4)Τότε υπήρχε και μία μεγάλη ιδέα να αγωνιστούν οι έλληνες απο το 1909 και μετά. Τώρα τι υπάρχει; Το επέτρεπαν και οι διεθνείς συσχετισμοί. Μία οθωμανική τουρκία πχ με μόλις 6 εκ. τουρκους.

      5)Το γεγονός ότι πολλοί θα μας αφήσουν στον δρόμο δεν αλλάζει

      6)Και τέλος το τραγικότερο: Είμαστε στον σωστό δρόμο; Ούτε αυτό δεν ξέρουμε καλά - καλά.

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ Γιώργος Αχαιός 30/07/2013 20:52:34

      Ίσως έπρεπε να ξεκινήσετε από το 6).
      Η κυβέρνηση-κράτος κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μας πείσει ότι ο δρόμος όχι μόνο δεν είναι ο σωστός, αλλά είναι ο ίδιος με αυτόν που ακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια.

 9. fitsoulas avatar
  fitsoulas 30/07/2013 12:36:08

  Η ανάγκη είναι και μάνα των εκλογών;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ fitsoulas 30/07/2013 15:18:11

   Στην Ελλάδα όταν έχουμε να επιλύσουμε δύσκολα προβλήματα, κάνουμε εκλογές και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη Θεία Πρόνοια.

 10. Nik avatar
  Nik 30/07/2013 12:51:26

  Να δούμε έναν χώρο φαινομενικά άσχετο: την εισαγωγή κυνηγετικών όπλων. Κατά την δεκαετία του 1950 κατασκευάζαμε αξιόλογα κυνηγετικά όπλα. Στις δεκαετίες 1960 έως 1990 είχαμε εγχώρια συναρμολόγηση αξιόλογων κυνηγετικών όπλων. Ο νόμος του 1993 απαγόρευσε ακόμη και την συναρμολόγηση και σήμερα εισάγουμε χιλιάδες ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ κυνηγετικών οπλων.

  Η οπλουργική είναι σύνθετη βιομηχανία που αναπτύσσει τεχνικές χρήσιμες σε μια μεγάλη γκάμα περιφερειακών κατασκευαστικών πάντα χώρων.

  Ποιος και γιατί απαγόρευσε την συναρμολόγηση με μια υπογραφή το 1993 και ποιοι συνεχίζουν να την εφαρμόζουν; Οι εκλεγμένοι πολιτικάντηδες σας.

  Σε άλλο χώρο, τα σκάφη αναψυχής, οι Τούρκοι πήραν το ελληνικότατο τρεχαντήρι και το πουλούν σε μορφή σκάφους αναψυχής, ενώ εμείς κλείνουμε τους ταρσανάδες διοτι κανένας πολιτικάντης δεν μπορεί να διακρίνει άμεσο προσωπικό κέρδος από την ναυπήγηση σκαφών αναψυχής.

  Ο κόσμος στρέφετα προς τε εύκολα διότι η σοβαρή δουλειά απαγορεύεται είτε άμεσα είτε λόγω έξυπνων διαδικασσιών σχεδιασμένων ώστε να δυσχεραίνουν. Ισως αυτή η εθνική βλακεία να δίνει έμμεσα μια ώθηση στην πλοιοκτησία, διοτι είναι εξ ορισμού διεθνής δουλειά και αναπτύσσεται μακριά από το σαμποτάζ της νεολληνικής "διοίκησης".

 11. Βαθιά Νερά avatar
  Βαθιά Νερά 30/07/2013 12:52:18

  Μέρα με την μέρα μας προϊδεάζεται πως επιβάλετε να γίνουμε Κίνα ,μόνο που η Κίνα έχει δικό της νόμισμα και όχι Γερμανικό ,αλλά και Κίνα να γίνουμε ποιος μας εξασφαλίζει πως θα είμαστε προτιμότεροι από την αυθεντική ;

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/07/2013 13:19:45

  Γιάννη, παρακαλώ να αφαιρέσεις τις νυχούδες από τις αντι-αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ανέβασαν τον δείκτη προστιθέμενης αισθητικής άκρων χειρών+ποδών. Σχεδόν όλες οι γυναίκες κυκλοφορούν πλέον με νύχια σε πρωτότυπα χρώματα και σχέδια.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 30/07/2013 14:24:35

   Νομίζω ότι πρέπει να πέσει το ΦΠΑ στις νυχούδες και στις μανικιουρίστ.

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/07/2013 13:26:48

  Η ευθύνη ανήκει στον ΚΚ Α' αλλά έγινε φετίχ. Ο Greg παραπάνω τα λέει όλα.

 14. Zame avatar
  Zame 30/07/2013 14:52:01

  ε ΟΧΙ & στα καλλιεργημένα ενοχικά σύνδρομα..ομως
  οταν επί μία 20ετία (1953-1973) υπήρχε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 8%
  επί μία 20ετία υπήρχε ετήσια αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων 10%
  ..αληθεια η ψεματα ? για την υπερ-φουσκα- δηλαδη την -καρα- εξιδανικευσης της λαμογιας της ανηθικότητας & ανεντιμότητας των αυτουργών φτανοντας μεχρι την επιθετικη ολοκληρωτική ταπείνωση της κοινωνίας..
  προς εξυπηρέτηση του προσφιλούς κέρδους..κλπ
  ενισχύοντας τον Τυχοδιοκτισμο..?κλπ.
  οπως σωστα ανεφερε παραπανω @περιμπανού

  *) & για ποιο - ευοίωνο οικονομικό μέλλον-
  οταν ο “μοντέρνος” καπιταλισμός ΔΕΝ επενδύει πια στην παραγωγή.
  Διότι έχει βρει ποιο " εκλεπτυσμένους" τρόπους να βγάζει περισσότερα κερδη επενδύοντας σε μεθοδευμένες αριστοτεχνικα δαιδαλώδης και εύκολα χειραγωγούμενες "καινοτόμες υποσχέσεις πληρωμης" & χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
  Δηλαδή βγάζει κέρδος (για ποιους & προς ΤΙ..???)
  οταν μαλιστα χωρίς να παραχθεί ουτε καν μια οδοντογλυφίδα.
  ..αυτά δεν πρέπει να επισημανθούν?

 15. Albert avatar
  Albert 30/07/2013 14:58:04

  Συνοπτικό και περιεκτικό άρθρο θέτει μια καλή βάση για την περαιτέρω συζήτηση.
  Πλήσιάζει άραγε η στιγμή που θα καταλάβουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις τελικά είναι όντως μονόδρομος για τη μείωση ανεργίας και φόρων? Ιδίως αν ληφθεί υπ' όψη ότι η όποια έξωθεν αρωγή (e-bonds, τραπεζική ένωση) θα αποτελούν μέτρα υποστήριξης εθνικών πρωτοβουλιών και όχι μαγικές λύσεις για κάθε νόσο?
  Ελπίζω ότι δεν είναι αργά, και ότι πολιτικοί και κοινωνία θα αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, λάθος της κοινωνίας, έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται, θα είναι να αρνηθεί να ψηφίσει πολιτικούς που κινούνται σε τέτοιο μήκος κύματος -δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν και μπορούν να γίνουν περισσότεροι, και να στραφεί στα πολιτικά ναρκωτικά των άκρων. Σύντομος δρόμος για ανάπτυξη δεν υπάρχει.

  Πρώτο βήμα: πρέπει να γίνει πανεύκολο και πάμφθηνο τόσο να φτιάξεις εταιρία όσο και να την κλείσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.