10/09/2009 23:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Διπλωματών τα έχει κάνει μπάχαλοΛίγο μετά τη θανατηφόρα επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό το 1983, ο τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ  George Shultz,  σύστησε ειδική επιτροπή,  η οποία μελέτησε το  γενικότερο ζήτημα της ασφάλειας των Αμερικανών διπλωματών. Το τελικό πόρισμα της επιτροπής, πρότεινε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων αυστηρών προδιαγραφών δόμησης για τις αμερικανικές πρεσβείες και τη δημιουργία ενός Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας.

 Οι πράκτορες της Διπλωματικής Ασφάλειας, έχουν πληθώρα καθηκόντων. Προστατεύουν υψηλές προσωπικότητες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, παρέχουν υπηρεσίες φρούρησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων, ερευνούν ζητήματα πλαστών διαβατηρίων, θέματα βίζας, και τέλος, διεξάγουν έρευνες ασφάλειας. Το Γραφείο αυτό όμως, δεν σχεδιάστηκε για έναν κόσμο που προέκυψε μετά την 11/9. Οι απαιτήσεις πλέον είναι πολλές, και έτσι το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εργολαβική μίσθωση προσωπικού διπλωματικής ασφάλειας.

 Τον Ιούλιο του 2005, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε τρεις ιδιωτικές εταιρίες: Την Blackwater, που τώρα ονομάζεται Xe, την DynCorp και την  Triple Canopy, οι οποίες και θα συμμετείχαν σε διαγωνισμό για την ανάληψη του συμβολαίου Worldwide Personal Protective Service (WPPS) II, αξίας $1.2 δισ. για τον καθένα και με έργο την παροχή υπηρεσιών προστασίας σε Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες (Αφγανιστάν, Βοσνία, Ιράκ και Ισραήλ).

Το σχέδιο δεν έχει λειτουργήσει  και πολύ καλά.  Τον Σεπτέμβριο του 2007, προσωπικό της Blackwater που προστάτευε διπλωμάτες, ενεπλάκη σε μεγάλη μάχη σε κεντρική πλατεία της Βαγδάτης. Περίπου 17 περαστικοί πολίτες δολοφονήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες. Το περιστατικό δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στο Ιράκ, και ολόκληρη η βιομηχανία παροχής υπηρεσιών  ασφάλειας υποφέρει ακόμη.

 Μόλις πρόσφατα, νέα στοιχεία απαράδεκτης συμπεριφοράς προέκυψαν από το προσωπικό ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας στη Καμπούλ.  Μεθυσμένοι γυμνοί άνδρες φωτογραφήθηκαν στη διάρκεια γλεντιού που όπως φαίνεται είχε και αρκετά ομοφυλοφιλικά υπονοούμενα.  Οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου και το κύρος του Γραφείου έπιασε πάτο.  Το υπουργείο προχώρησε στην άμεση απόλυση του προσωπικού  της εταιρίας Armor Group North America που είχε το συγκεκριμένο συμβόλαιο ανάθεσης έργου, ενώ αντικαταστάθηκε όλο το διευθυντικό προσωπικό της εν λόγω εταιρίας.

 Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο εύλογο ερώτημα: Γνωρίζει το υπουργείο Εξωτερικών, πώς να χειριστεί την ιδιωτική ασφάλεια; Σύμφωνα με μια συνδικαλιστική ένωση διπλωματικών και δημοσίων υπαλλήλων, η απάντηση είναι «Όχι!». Σε ανακοίνωσή της, η ένωση τονίζει πως «η εσωτερική δομή του Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας, επιτρέπει τα πάντα στο όνομα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας, και περνάει το μήνυμα πως όσοι υπάλληλοί του εμπλακούν σε παράνομες πράξεις, θα προστατεύονται…». Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας  ότι το Γραφείο «ενθαρρύνει τους πράκτορές του να θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω νόμων» και οι όποιες καταγγελίες δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη. «Οι πρόσφατες άθλιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, είναι μια άσχημη έκφανση της κουλτούρας αυτής…».

 www.wired.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. P.F avatar
  P.F 11/09/2009 06:58:45

  «Περίπου 17........υποφέρει ακόμη». Από τι υποφέρει;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ P.F 11/09/2009 10:50:24

   Διότι επλήγη το δήθεν επαγγελματικό της ίματζ και η δήθεν αξιοπιστία της. Εσύ τι κατάλαβες;

 2. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 11/09/2009 10:56:03

  Επίσης επλήγη και το public image της στον τοπικό πληθυσμό...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ αχαβαχ 11/09/2009 11:02:04

   εκεί δεν νομίζω να είχε καμιά απήχηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.