#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2011 09:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αμερική ετοιμάζεται για μια δεύτερη, πολύ χειρότερη, ύφεσηΣύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times, η Αμερική οδεύει προς μια δεύτερη ύφεση, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρή από την πρώτη.

Ο λόγος για την απαισιοδοξία των οικονομολόγων είναι ότι αυτή τη φορά η κρίση θα έχει σημείο εκκίνησης την ούτως ή άλλως αδύναμη οικονομία, και με ελάχιστα μέσα στη διάθεση των πολιτικών για να την αποτρέψουν.

Ο δεύτερος γύρος λοιπόν, αναμένεται οδυνηρός.

Οι καταναλωτές είναι σαστισμένοι, και δεν υπάρχει «σάλιο».

Έτσι, η κατανάλωση έχει μείνει στάσιμη, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007, και ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας αυξήθηκε κατά 3% από το 2007, οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν κατά 5%.

Τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά και δεν υπάρχει περίπτωση για περαιτέρω μείωσή τους, ενώ η Ουάσιγκτον στερείται τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών μέσων για να προχωρήσει σε μια νέα πολιτική παροχής κινήτρων.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η σημερινή αμερικανική οικονομία είναι πολύ πιο μικρή απ ότι ήταν στην αρχή της ύφεσης.

Τα μόνα αισιόδοξα στοιχεία είναι ότι αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τα επιχειρηματικά κέρδη, και η μεγάλη ρευστότητα των επιχειρήσεων ίσως μπορέσει να αποτρέψει τις απολύσεις που θα θεριέψουν, μόλις αρχίσει να πέφτει  η ζήτηση.

Τώρα απειλεί  και η Moodys.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s μπορεί να συνεχίζει να διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε επίπεδο ΑΑΑ, αλλά σύμφωνα με χθεσινή του ανακοίνωση, προειδοποιεί πως αυτό μπορεί κάλλιστα να αλλάξει.

Αν η Αμερική δεν προχωρήσει σύντομα σε περαιτέρω μειώσεις του ελλείμματός της, ο οίκος απειλεί να την υποβαθμίσει μέχρι το 2013.

Ο αναλυτής της Moody’s Steven Hass αναφέρει σε έκθεσή του, πως θέλει να δει την αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, στο 75% μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

«Η πρόσφατη συμφωνία για την οροφή του χρέους δημιουργεί ανησυχίες πως δεν θα υπάρξει βελτίωση έως τα μέσα του 2013, εξαιτίας την πολιτικής πόλωσης… αλλά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται».

Οι δυο οίκοι αξιολόγησης (Moody’s και Standard & Poor`s) διαφωνούν μεταξύ τους, όσον αφορά στην αξιολόγηση των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αμφιβολίας για το αν οι Αμερικανοί νομοθέτες θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε περαιτέρω περικοπές για την επόμενη χρονιά.

Η Standard & Poor`s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, επειδή η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ προέδρου και κογκρέσου, δεν ήταν αρκετή (κατά τη γνώμη της).

Από τη πλευρά της, η Moody's δηλώνει διατεθειμένη να δώσει περισσότερο χρόνο στους πολιτικούς, για να τα βρουν, και να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με την Moody's, η Αμερική «συνεχίζει να επιδεικνύει χαρακτηριστικά συμβατά με μια αξιολόγηση ΑΑΑ», παρά τα αναμενόμενα προβλήματα με το έλλειμμα και το χρέος για τα επόμενα χρόνια. «Με τον καιρό, αυτή η αξιολόγηση μπορεί να απειληθεί, αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα που να αντιμετωπίζουν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση. Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν όντως ληφθούν αυτά τα απαραίτητα μέτρα», λέει ο Hess.

S.A.-Reuters, NY Times

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/08/2011 11:54:16

  Εν τω μεταξύ, έχουμε ακραίες διακυμανσεις και στις απόψεις των οικονομολόγων. Ο πολύς Kenneth Rogoff άλλαξε γραμμή με αναστροφή 180 μοιρών. Έγινε σήμερα σούπερ νεο-Κευνσιανός, πολύ σκληρότερος από Krugman και Stiglitz. Η δήλωσή του: "Για να μειωθούν τα κρατικά χρέη των ΗΠΑ και άλλων χωρών, είναι ευπρόσδεκτος και σκόπιμος ένας πληθωρισμός 4 - 6 %".
  Άν τέτοιες ανατροπές στον τρόπο σκέψης ανθρώπων - "θεσμών" του συστήματος δεν είναι ένδειξη συστημικής κρίσης, το σκίζω το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Διότι αλλοιώς θα πέσει το Χάρβαρντ και θα μας πλακώσει....

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Ο Θείος 09/08/2011 12:57:35

   ..Θά πέσει..θά πέσει!
   ...αλλά το πτυχίο μήν τό σκίσεις....θα σου χρειαστεί για την ανοικοδόμηση!
   Μόνον να το ενισχύσεις και μέ μιά ξένη γλώσσα,κατα προτίμηση εκτός Ευρωπαικών....

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ό παγωτατζής 09/08/2011 13:15:55

    Χα, χα!
    你好我很希腊
    (Νι χάου, ουό σιλά ρεν)

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Ο Θείος 09/08/2011 13:42:15

     Και τα τσετσένικα καλά είναι, αν θέλεις να δουλέψεις στην Β. Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.